Σχέδιο αντισύριζα
13/12/2014 09:07
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σχέδιο αντισύριζα

Στρατηγική αντισύριζα έχει χαράξει η ηγεσία της ΝΔ που θα επιχειρήσει να αναδείξει το επόμενο διάστημα τον ΣΥΡΙΖΑ ως αντιευρωπαϊκή δύναμη που είναι προσκολλημένη στο χθες και εκφράζει την παλαιά Ελλάδα.

Στρατηγική αντισύριζα έχει χαράξει η ηγεσία της ΝΔ που θα επιχειρήσει να αναδείξει το επόμενο διάστημα τον ΣΥΡΙΖΑ ως αντιευρωπαϊκή δύναμη που είναι προσκολλημένη στο χθες και εκφράζει την παλαιά Ελλάδα.

Η στρατηγική του Αντώνη Σαμαρά είναι να φανεί η ΝΔ ως η μόνη σταθερά δύναμη που διαφυλάττει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και θα επιμείνει ιδιαίτερα στη θέση του «Η Ελλάδα στην Ευρώπη με αλλαγές» έναντι «της Ελλάδας της απομόνωσης και της δραχμής».

Ο Πρωθυπουργός, όπως προκύπτει από τις συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως τον βασικό παράγοντα, ώστε να αποτελέσει η ΝΔ το ανάχωμα στην επέλαση του ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό ήδη προτάσσει το σύνθημα «πολιτική σταθερότητα, ασφάλεια και σιγουριά εντός Ευρώπης».

Παρά τον προβληματισμό που είχε αναπτυχθεί το προηγούμενο διάστημα για την στρατηγική που θα έπρεπε να ακολουθήσει από εδώ και πέρα η ΝΔ, πλέον τα δεδομένα είναι διαφορετικά.

Η ηγεσία της ΝΔ επιστρέφει στη δοκιμασμένη συνταγή των εκλογών του 2012 όταν και επέλεξε την υιοθέτηση της στρατηγικής που είχε στο επίκεντρό της το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή;», το οποίο βοήθησε στην εκλογική αντιμετώπιση του ΣΥΡΙΖΑ και έφερε τον Αντ. Σαμαρά στην πρωθυπουργία.

Το επόμενο διάστημα η ΝΔ θα αναδεικνύει σε κάθε ευκαιρία, ενόψει και των κρίσιμων ψηφοφοριών στη Βουλή για την προεδρική εκλογή και εάν χρειαστεί και μετά στο δρόμο προς τις βουλευτικές εκλογές, τις επιπτώσεις από μια ενδεχόμενη άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, η οποία θα γκρεμίσει, όπως λένε, ό,τι έχει οικοδομηθεί τα τελευταία δυόμισι χρόνια.

Μάλιστα υπάρχουν κεντρικά στελέχη της ΝΔ που υποστηρίζουν ότι ο σωστός δρόμος είναι η αποκαλούμενη «στρατηγική του ρεαλιστικού φόβου», η οποία έχει απήχηση στη σημερινή εκλογική βάση της ΝΔ.

Τα ίδια στελέχη επικαλούνται μετρήσεις που έχει στη διάθεσή του το Μέγαρο Μαξίμου, όπου οι πολίτες συσπειρώνονται σε ικανοποιητικό ποσοστό γύρω από τη σημερινή ηγεσία της ΝΔ, η βάση της οποίας σήμερα αποτελείται κατά 32,7% από συνταξιούχους, κατά 24,7% από ασχολουμένους με τα οικιακά, ενώ περίπου 30% είναι αγρότες.

Μ.Α.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. GregA avatar
  GregA 13/12/2014 10:54:59

  Δυο στοιχεία απομονώνω από το άρθρο - η στρατηγική του ρεαλιστικού φόβου έχει απήχηση στη σημερινή εκλογική βάση της ΝΔ. Αυτό σημαίνει απλά στόχευση της ελεγχόμενης ήττας. Η εκλογική β άση δεν δίνει τη νίκη. Το 2012, ψήφισαν ΝΔ άνθρωποι με διαφορετικές πολιτικές θέσεις προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι "φίλοι δανειστές" με άλλη δυναμική, με ηγέτη τον Σαμαρά. Εαν δεν κατορθώσει η ΝΔ να προσεταιρισθεί αντίστοιχους ψηφοφόρους, θα περιορισθεί σε ποσοστά συμπιέζοντας τη δυναμικη της για την επόμενη μέρα. - η διάρθρωση των ψηφοφόρων. Δεν βλέπω σε αυτή την ανάλυση τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιχειρηματίες που ήσαν πάντοτε η πραγματική βάση. Τι έγινε; Αλλοιώνεται ο χαρακτήρας του κόμματος και προσαρμοζόμαστε στη λογική του πασοκ; Όχι στη τρομολαγνεία. Έχουμε ιδεολογία την οποία πρέπει να προβάλλουμε και να παλέψουμε γι' αυτήν. Δεν θα πετύχουμε τίποτε με την δημιουργία φόβου παρά μόνον αντιδράσεις. Όταν προσφεύγεις στον ψυχισμό του ψηφοφόρου, δεν μπορείς να ελέγξεις την αντίδρασή του και τα αποτελέσματα μπορεί να είναι οδυνηρά.

  • Μεγάλες στιγμές avatar
   Μεγάλες στιγμές @ GregA 13/12/2014 11:21:38

   Δεν μίλησε κανένας για δημιουργία φόβου.Ο φόβος είναι υπαρκτός και έντονος.Αποτυπώνεται ξεκάθαρα στις δημοσκοπίσεις όταν ο εύκολος αντιμνημονιακός λόγος δεν ξεπερνά το 25% και όταν ο Τσίπρας έρχεται τρίτος πίσω απο τον Κανέναν.Απλώς θα αποτελέσεις αυτός ο φόβος και σωστά προεκλογικό επιχείρημα.Ασε που δεν χρειάζεται και μεγάλη προσπάθεια.Οι δηλώσεις των τελευταίων ημερών και οι διαφωνίες σε βασικά ζητήματα στο εσωτερικό τους δείχνουν τυφλό σχέδιο διακυβερνησης

  • Naruto avatar
   Naruto @ GregA 13/12/2014 12:24:01

   Σωστότατο το σχόλιο σου Greg και θα σου απαντήσω για τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Ν.Δ τους ελεύθερους επαγγελματίες μια που είμαι ενας απο αυτούς. Όλοι εμείς λοιπόν οι επαγγελματίες έχουμε συντριβεί οχι μόνο απο την πτώση της κατανάλωσης ,αλλά και απο τα εξοντωτικά νομοσχέδια ,φορολογικά και γραφειοκρατικά και άλλα ,που ούτε έσοδα έφεραν στο δημόσιο αλλά και μας τσάκισαν . Το παράδειγμα του πετρελαίου θέρμανσης είναι χαρακτηριστικό και πάγωσαν οι άνθρωποι και λεφτά δεν μάζεψε το κράτος ,παρόμοιες περιπτώσεις υπάρχουν πολλές . Οι επιχειρήσεις κλείνουν η μια πίσω απο την άλλη και η αγορά γέμισε κλειστά καταστήματα . Σίγουρα στον τομέα αυτόν της οικονομίας χρειαζόταν να μπεί μια τάξη αλλά οχι εξόντωση . Οσο για την φοροδιαφυγή αυτή είναι εντοπισμένη στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών οι οποίες εξακολουθούν να φοροδιαφεύγουν . Oπως καταλαβαίνεις φίλε Greg αυτοί οι ψηφοφόροι χάθηκαν για την Ν.Δ .

   • GregA avatar
    GregA @ Naruto 13/12/2014 15:58:14

    Φίλε Naruto, επειδή και εγώ είμαι ελεύθερος επαγγελματίας, στον τομέα των υπηρεσιών που θεωρείς έχοντας εν πολλοίς δίκηο ότι φοροδιαφεύγει, γνωρίζω από πρωτο χέρι τις καταστάσεις της αγοράς, τα απίστευτα φέσια και τις αλχημείες κάποιων πάλαι ποτέ καλών πελατών για να αποφύγουν τη πληρωμή μικοροποσών. Το ερώτημα μου στο άρθρο ήταν ρητορικό εκφράζοντας και την απορία που ούτε την ύστατη ώρα η συγκυβέρνηση δεν ρίχνει το βλέμμα της και σ'εμάς. Κουράστηκα να ακούω τις τελευταίες μέρες για αντι, αντισύριζα, αντιαναπτυξιακό, αντοευρωπαΙκό, αντι, αντι, θα ακούσουμε και τίποτε με θετικό πρόσημο σαν πρόταση για την επόμενη μέρα; Δεν καταλαβαίνουν στου Μαξίμου ότι τα αντί φέρνουν κατάθλιψη και ότι τόσο η αγορά όσο και οι πολίτες χρειάζονται ελπίδα με πραγματικές προοπτικές για το μέλλον;

  • Κώστας ΜΠ avatar
   Κώστας ΜΠ @ GregA 13/12/2014 13:24:25

   Σωστός,Greg.Λόγου χάρη προ ημερών ο Τσίπρας μίλησε προ ημερών στο ΕΒΕΑ. Έκανε λόγο για δημόσιο αεροματαφορέα(Ολυμπιακή με τα ελλείμματά της που πλήρωναν τα κορόιδα) και δεν το ανέδειξε κανείς.

  • 40doctor avatar
   40doctor @ GregA 13/12/2014 15:01:16

   Αγαπητέ GregA, πολύ καλό το σχόλιο σου. Η αναφορά σε "διάρθρωση ψηφοφόρων" της ΝΔ μου θύμισε ένα άρθρο στο Βήμα προ εβδομάδων ότι σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το 87% της εκλογικής βάσης της ΝΔ είναι αγρότες, συνταξιούχοι και νοικοκυρές!!!!!!!!!!!! Για του λόγου το αληθές: http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=648931 Αν αυτό αληθεύει εξηγούνται πολλά. Πρώτα από όλα γιατί δεν μπορούμε να ανατρέψουμε το προβάδισμα του σύριζα, καθώς έχουμε χάσει την επαφή με το παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας.

 2. karenin avatar
  karenin 13/12/2014 12:50:53

  Ακόμη δεν έχω καταλάβει γιατί ο Σαμαρας επισπεύδει τις διαδικασίες χωρίς να εχει εξασφαλίσει τους 180, και γιατί δεν εκλεισε την συμφωνία με τους πιστωτές, και πήγε σε δίμηνη παράταση.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ karenin 13/12/2014 13:30:13

   Δε θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την τρόικα στην διαπραγμάτευση που θέλει να του κάνει παράταση του μνημονίου με εξελισσόμενη την έκρηξη των spreads. Και την έκρηξη των spreads την προκαλεί η τυχοδιωκτική επιλογή του σύριζα και των ανέλ να έχουν μόνο στόχο τις εκλογές ακόμη και αν χρειαστεί να χάσουμε σε λίγους μήνες και λόγω αστάθειας και φόβου των επενδυτών όσα κερδίσαμε με κόπο και αίμα (άνοδος ΑΕΠ, πτώση ανεργίας, μηδένισμα ελλείμματος, πτώση spreads, σταδιακή μείωση φορολογίας, διανομή κοινωνικού μερίσματος). Αφού λοιπόν τα spreads εκτοξέυτηκαν, η μόνη περίπτωση να ξαναπέσουν γρήγορα για να βγεις στις αγορές από Ιούνιο και μετά είναι να ξεμπλέξεις ΤΩΡΑ με την αβεβαιότητα. Πολύ καλά έκανε και αν δε το έκανε θα ήταν συνυπεύθυνος επειδή θα επέτρεπε να συρόμαστε για 2 μήνες ακόμη στην ομίχλη που μας ρίχνει η πιθανότητα να κυβερνήσει το μπάχαλο...

  • ορεσείβιος avatar
   ορεσείβιος @ karenin 13/12/2014 15:52:37

   Αν θεωρούμε ότι οι ξένοι και ειδικά οι γερμανοί είναι Αμερικανάκια σωστή η απορία. Αν είμασταν εμείς στη θέση της Γερμανίας θα αφήναμε τους Έλληνες να πουλάνε τρέλα και κορδέλα?, Να συμφωνήσουν με τον σαμαρά και μετά από ένα μήνα να έρθει ο αλέξης και να πουλάει τρέλα εκ του ασφαλούς? Η χώρα αντιμετωπίζεται ενιαία ανεξάρτητα από το ποιος θα κυβερνά. Την Ελλάδα εκπροσωπεί και όχι το κόμμα του ο εκάστοτε πρωθυπουργός. Επομένως είναι φυσιολογικό αφού τα κόμματα μας δεν συμφωνούν σε ένα ενιαίο τρόπο και σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης να μας αφήνουν να παίξουμε με τις εκλογές μας και μετά όποιο παιδάκι κερδίσει θα πρέπει να αποφασίσει σε 1-2 ώρες αν θα υπογράψει το κείμενο που ετοίμασαν ή θα γυρίσει πίσω στη Ελλάδα για να τον κρεμάσουν στο σύνταγμα οι ελληναράδες που τον επέλεξαν. Η σκληρή πραγματικότητα αυτό επιβάλει. Οποιος την αμφισβητεί ή θέλει να την δοκιμάσει θα έχει την τύχη του Γιωργάκη. Συζητούσαν επι ώρες με τον Γιωργάκη να πουλάει τρέλα ή βλακεία, δεν έχει σημασία, ώσπου σηκώθηκε κάποιος και του λέει, έχεις 10,λεπτά καιρό να αποφασίσεις αν θα δεχτείς το κείμενο ή όχι. Γιατί ρε παιδιά 10΄λεπτά μόνο, είναι τοσα που πρέπει να συζητήσουμε, αναρωτιέται ο αρχικηπουρός ΓΚΑΠ. Προφανώς θα σκεφτόταν με όρους και ώρες πασόκ, όπου μπορούσαν να συζητούν επί μήνες. Απλά τα πράγματα τον ενημέρωσαν οι ανάλγητοι.. Σε δέκα λεπτά ανοίγει η αγορά της Ασίας, και πρέπει να στείλουμε σαφές μήνυμα για το ευρώ. η είστε μέσα και ακολουθείτε το πρόγραμμα μας, ή είστε εκτός και πορεύεστε μόνοι σας. Τα υπόλοιπα γνωστά.

  • GregA avatar
   GregA @ karenin 13/12/2014 16:02:40

   Γιατί απλά στοχεύουν στη σύντομη αριστερή παρένθεση. Και είναι ορθότατη τακτική εφόσον όμως η παράταξη αυτοκαθαρθεί, αποστασιοποιηθεί από το ανατριχιαστικό βδελυρό πασοκ και απελευθερωθεί από τους λαθρεπιβάτες νεοφιλελέ και νεοταξίτες που σήμερα παίζουν το ρόλο του καθοδηγητή στο κόμμα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.