Σε ποιόν χρησιμεύουν οι Γραμματείες Γυναικών;
07/03/2014 15:03
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σε ποιόν χρησιμεύουν οι Γραμματείες Γυναικών;

Ποτέ δεν καταλάβαμε τι ανάγκη έχουν τα κόμματα να δημιουργούν Γραμματείες Γυναικών και Γυναικείων Θεμάτων. Ποτέ δεν αντιληφθήκαμε γιατί πρέπει να υπάρχουν διάφορες φεμινιστικές οργανώσεις που δήθεν υπερασπίζονται τα δικαιώματα των γυναικών. Από τις... αλήστου μνήμης ΕΓΕΣ της Μαργαρίτας Παπανδρέου – Τσαντ μέχρι τις δήθεν γραμματείες ισότητας ή τις γραμματείες όπως καλή ώρα η Γραμματεία Γυναικείων Θεμάτων της Νέας Δημοκρατίας και άλλες αντίστοιχες φυσικά.

Οχι ότι είμαστε μισογύνηδες ή δεν βλέπουμε τις διακρίσεις που υπάρχουν ή τη βία σε βάρος των γυναικών, αλλά γιατί όλες αυτές οι γραμματείες είναι άνευ αντικειμένου. Πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν γραμματείες μέσα στα κόμματα και να ξοδεύουν χρόνο, χρήμα και φαιά ουσία προκειμένου να βγάζουν ανακοινώσεις μια φορά κάθε χρόνο, την παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου. Ετσι, πιστεύουν ότι επιτελούν έργο; Ετσι νομίζουν ότι καθάρισαν με τα δικαιώματα των γυναικών και πάμε για άλλα; Δηλαδή η μάνα μου στο χωριό περιμένει κάθε χρόνο την ανακοίνωση της κάθε γαλάζιας, πράσινης ή κόκκινης γραμματείας και με αγωνία στις αρχές του Μάρτη θέλει να πάρει στα χέρια της τις βαθυστόχαστες αναλύσεις περί γυναικείων δικαιωμάτων.

Και οι πολιτικοί – γυναίκες φυσικά- που επιλέγονται για να στελεχώσουν τις Γραμματείες Γυναικών νομίζουν ότι επιτελούν κοινωνικό έργο με το να κάνουν περισπούδαστες και πομπώδεις δηλώσεις μια φορά το χρόνο; Μη μου πείτε ότι τα κόμματα πληρώνουν κι έξοδα από την κρατική επιχορήγηση για να διατηρούν τέτοιες «ψόφιες» γραμματείες γιατί πάει θα τρελαθούμε ομαδικώς;

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν όλες αυτές οι Γραμματείες Γυναικών έχουν πραγματική γνώση της θέσης της γυναίκας στη σύγχρονη πραγματικότητα ή απλά κάνουν το καθήκον τους και βγάζουν το ψωμί τους με μια ανακοίνωση πίσω από τα καλογυαλισμένα γραφεία τους. Εχουν κάνει μια βόλτα στους εργασιακούς χώρους στις πόλεις, στα χωράφια στην επαρχία; Εχουν έρθει άραγε σε επαφή με γυναίκες πέραν εκείνων που συχνάζουν στην πλατεία Κολωνακίου και στην Κηφισιά; Πολύ αμφιβάλλουμε.

Κι εν πάση περιπτώσει δεν είναι ρατσιστικό κι ενισχύει τη διάκριση των δύο φύλων να βγάζεις ανακοινώσεις και να λες ότι η Ημέρα της Γυναίκας είναι ημέρα μνήμης και περισυλλογής, αγώνων και διεκδικήσεων; Γιατί να μην φτιαχτεί και μια Γραμματεία για τον Ανδρα, μια για τον Νέο και μια για τον Συνταξιούχο και όλοι μαζί να διεκδικούν τα δικαιώματά τους;

Η μάχη κατά της διάκρισης των δύο φύλων δε γίνεται πίσω από τις πόρτες και μια φορά κάθε χρόνο. Ας το καταλάβουν ορισμένοι και ορισμένες που προσπαθούν να φανούν χρήσιμοι σε κάτι άχρηστες Γραμματείες.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιώργης avatar
  Γιώργης 07/03/2014 17:18:44

  Δεν έχεις καταλάβει φίλε φάκτωρ οτι στην Ελλάδα πίσω απο κάθε "συλλογικότητα" που δεν έχει νόημα για τον κοινό νου η ύπαρξή της, κρύβεται ταχνηέντως κάποια ή κάποιες ωφελιμιστικές ατομικότητες με εναν ή και τους δύο σκοπούς που κινητοποιούν τους ιδρυτές της, ήτοι το χρήμα ή την δόξα ή και τα δύο μαζί? Δεν το κατάλαβες ουτε μετά τις ακατάπαυστες επι τέλους αποκαλύψεις για τις ΜΚΟ? Κάτι ανάλογο σε πιό ήπιο βαθμό συμβαίνει και με τις "γραμματείες"...

 2. Βούλα Ελευθεριάδου avatar
  Βούλα Ελευθεριάδου 07/03/2014 17:39:38

  οι Γραμματείες είναι για να προβάλλονται κάποιοι αλλά η σχέση της γυναίκας με την πολιτική είναι άλλο θέμα υπάρχουν πολλές γυναίκες που θα μπορούσαν να προσφέρουν πραγματικά αλλά πόσο τους δίνεται η ευκαιρία είναι ένα άλλο θέμα,, και που ξέρετε ίσως να τα καταφέρνουν και καλύτερα,,

 3. Ιορδάνης avatar
  Ιορδάνης 07/03/2014 20:32:32

  Πως δεν χρησιμεύουν! Στους Γραμματείς και (Φαρισαίους).

 4. Μεγάλες στιγμές. avatar
  Μεγάλες στιγμές. 07/03/2014 23:52:50

  Οι μαθητικες παραταξεις που παμε να δημιουργησουμε -ξανα- σε τι χρησιμευουν; Αυτο εινσι το οραμα της ΟΝΝΕΔ;

 5. martios avatar
  martios 08/03/2014 11:49:18

  Αφάνταστα υποτιμητικό για μια γυναίκα να την ''προστατεύουν'' γραμματείες και ποσοστώσεις.

 6. roadrunner avatar
  roadrunner 08/03/2014 19:28:25

  Όλοι σε λένε κατευθείαν άγαλμα, εγώ σε προσφωνώ γυναίκα κατευθείαν. Στολίζεις κάποιο πάρκο. Από μακριά εξαπατάς. Θαρρεί κανείς πως έχεις ελαφρά ανακαθίσει να θυμηθείς ένα ωραίο όνειρο που είδες, πως παίρνεις φόρα να το ζήσεις. Από κοντά ξεκαθαρίζει τ’ όνειρο: δεμένα είναι πισθάγκωνα τα χέρια σου μ’ ένα σχοινί μαρμάρινο κ’ η στάση σου είναι η θέλησή σου κάτι να σε βοηθήσει να ξεφύγεις την αγωνία του αιχμαλώτου. Έτσι σε παραγγείλανε στο γλύπτη: αιχμάλωτη. Δεν μπορείς ούτε μια βροχή να ζυγίσεις στο χέρι σου, ούτε μια ελαφριά μαργαρίτα. Δεμένα είναι τα χέρια σου. (…) Όλοι σε λένε κατευθείαν άγαλμα εγώ σε προσφωνώ γυναίκα αμέσως. Όχι γιατί γυναίκα σε παρέδωσε στο μάρμαρο ο γλύπτης κι υπόσχονται οι γοφοί σου ευγονία αγαλμάτων, καλή σοδειά ακινησίας. Για τα δεμένα χέρια σου, που έχεις όσους πολλούς αιώνες σε γνωρίζω, σε λέω γυναίκα. Σε λέω γυναίκα γιατί είσαι αιχμάλωτη.
  Κική Δημουλά, «Σημείο αναγνωρίσεως» (Άγαλμα γυναίκας με δεμένα τα χέρια)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.