Πάολα, ο νέος πολιτισμός και Μπέος, ο νέος «Μαικήνας»
29/05/2014 10:02
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πάολα, ο νέος πολιτισμός και Μπέος, ο νέος «Μαικήνας»

Καλή η διασκέδαση δε λέμε, να πάμε και στα σκυλάδικα, όμως αυτά δεν είναι πολιτισμός όπως και να το κάνουμε...

Εκτίμηση στους κρατικοδίαιτους καλλιτέχνες δεν είχαμε ούτε έχουμε. Ωστόσο κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν μπορεί να μην έχει το μυαλό να καταλάβει τι είναι τέχνη, τι προσφέρει στον πολιτισμό, στη μουσική, στο τραγούδι. Και τι είναι σκουπίδι, μπουζουκοτράγουδο, τουρκοτσιφτετέλι και πλαστικά βυζιά που κουνιούνται ημίγυμνα στις πίστες της επαρχίας.

Αν ο ελληνικός λαός θέλει τα «πολιτιστικά κέντρα» που έλεγε και ο μακαρίτης ο Γιαννόπουλος, με γεια του με χαρά του. Να μην διαμαρτύρεται μετά γιατί ο ελληνικός πολιτισμός θεωρείται πλέον η υποψηφιότητα στη Eurovision και κανένας σκυλάς να τραγουδάει ουρλιάζοντας και να του πετάνε γαρύφαλα νεκροταφείου.

Καλή η διασκέδαση δε λέμε, να πάμε και στα σκυλάδικα, όμως αυτά δεν είναι πολιτισμός όπως και να το κάνουμε.

Κι αυτά τα γράφουμε με αφορμή το παραλήρημα του νέου δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου, του υπόδικου για τα στημένα παιχνίδια στο ποδοσφαίρου, πρώην ιδιοκτήτη νυχτερινών κέντρων. Λένε ότι ο λαός έχει τη σοφία να επιλέγει τους άρχοντές του. Αν αποφάσισαν έτσι οι Βολιώτες θα πληρώσουν και τα επίχειρα της επιλογής τους. Είπε λοιπόν ο Μπέος μετά τη νίκη του επιτιθέμενος σε καλλιτέχνες που υπέγραψαν κείμενο εναντίον του:«Ο κάθε αποτυχημένος Νταλάρας και Κιμούλης. Ξεχάσανε να φωνάξουν τον Φασουλή να τους κάνει καμία δήλωση υποστήριξης. Να ξέρατε πόσα εκατομμύρια έχουν πάρει αυτοί από το Υπουργείο Πολιτισμού, αυτοί οι κοπρίτες στην υγειά όλων μας γιατί θεωρούσανε ότι είναι μουσικοί, συνθέτες, άνθρωποι των γραμμάτων και της Τέχνης και εμείς είμαστε οι εργάτες, τα κορόιδα, οι απλοί άνθρωποι. Έτσι λειτουργούσαν τόσα χρόνια κι ελέγχανε το σύστημα και τώρα τους ενοχλεί. Αυτή είναι η αλήθεια.

»Για εμάς η τέχνη και η μουσική είναι οι άνθρωποι που μας διασκεδάζουνε, αλλά ποτέ δεν περάσανε να πάρουνε τον ιδρώτα σας από το Υπουργείο Πολιτισμού. Είναι ο Καρράς, ο κουμπάρος μου. Είναι όπως λέμε "Της Πάολας θα γίνει", είναι ο Ρέμος, είναι ο Παντελίδης, ο Οικονομόπουλος που τους πληρώνουμε εμείς και δεν πήραν ποτέ τον ιδρώτα σας. Σε αντίθεση με τον κάθε Νταλάρα και κομμούνι και Φασουλή. Αυτή την Ελλάδα δημιουργήσανε όλοι αυτοί. Εμείς θα την αλλάξουμε λοιπόν».

Η ομιλία του Αχιλλέα Μπέου έληξε εν μέσω χειροκροτημάτων, ενώ οι συγκεντρωμένοι απελευθέρωναν λευκά περιστέρια στον ουρανό.

Δεν είναι εικόνα από τριτοκοσμική χώρα. Από την Ελλάδα του 2014 είναι. Από τον Βόλο της εργατιάς, την «μικρή Μόσχα» όπως έλεγαν λόγω των πολλών αριστερών. Είναι δυνατόν τέτοιος ευτελισμός της πολιτικής και της αυτοδιοίκησης; Είναι η Πάολα συνεχιστής του ελληνικού πολιτισμού και ο Μπέος ο νέος «Μαικήνας»;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 29/05/2014 12:36:32

  Τεκές και οχετός ο Μπέος,τον ξέρανε αυτοί που τον έβγαλαν κι όμως τον ψήφισαν,να τον χαίρονται. Για τον Νταλάρα,τον Κιμούλη ,το Φασουλή και κάποιους άλλους όμως έχει δίκιο...

 2. Ανδρεας45 avatar
  Ανδρεας45 29/05/2014 13:52:02

  Την σήψη αυτή,μόνο η καλή παιδεία μπορεί να την πολεμίση.Μα που να βρεθή η καλή παιδεία στην Ελλάδα;Εκεί μας κατάντησαν τα μαυροφορεμένα ανατολίτικα κοράκια.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Ανδρεας45 29/05/2014 16:20:12

   Το βιολάκι σου εσύ, κακομοίρη παπαδοφάγε! Στην πραγματικότητα, πάλι καλά που υπάρχουν και οι παπάδες, αλλιώς θα σε λέγαν Μεμέτη.

   • βαγγέλας avatar
    βαγγέλας @ ΚΜ 29/05/2014 18:34:59

    Γράφει η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ "Ο Μωάμεθ έδωσε το πατριαρχικό αξίωμα στον Γεννάδιο Σχολάριο, ορίζοντάς τον αμέσως αρχηγό του Μιλιέτ, δηλαδή όλων των ορθοδόξων. Κάπως έτσι ξέρουμε γιατί η Εκκλησία κράτησε όλα τα κτήματά της και η αυτοκρατορία τα έχασε. Κάπως έτσι φτάσαμε και στα σημερινά βατοπεδινά βακούφια. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε, σε αντίθεση με άλλες συμπεριφορές της πολιτείας, ότι όταν ο Μανουήλ Παλαιολόγος είναι στη Θεσσαλονίκη και υπάρχει κίνδυνος καταστροφής, δημεύει όλα τα κτήματα του Αθω. Και ότι ο Κομνηνός δημεύει όλη την εκκλησιαστική περιουσία για να αντιμετωπίσει τους Σελτζούκους". Θέλω να πω με αυτό, να μην ωραιοποιείτε κάποιες καταστάσεις, υπάρχουν και υπήρξαν στο παρελθόν πολλά στραβά και στον κλήρο και με το συνεχές λιβάνισμα δεν προσφέρουμε αγαθές υπηρεσίες σε κανένα.

    • Κυθήριος avatar
     Κυθήριος @ βαγγέλας 29/05/2014 18:48:06

     Η τελευταία φράση του αποσπάσματος της Αρβελέρ που παραθέτεις όμως,καταδεικνύει την καταπιεστική συμπεριφορά της Πολιτείας έναντι της Εκκλησίας,αφού της κατασχέτει την περιουσία. Περιουσία που εν πάση περιπτώσει,στο διάβα της ιστορίας,ούκ ολίγες φορές βλέπουμε σε καιρό ειρήνης η Πολιτεία να βοηθά οικονομικά την Εκκλησία να ανθήσει δωρίζοντάς της γη και προνόμια,ή με απευθείας χρηματική βοήθεια αυτοκρατόρων που συνέδραμαν στην ανοικοδόμηση πολλών αγιορείτικων μοναστηριών,αλλά και σε καιρό πολέμου βλέπουμε την εκκλησία να εκποιεί περιουσία της και να συνδράμει στις ανάγκες του Αγώνα,από την εποχή του Βυζαντίου μέχρι τον Β' Π'Πόλεμο...

 3. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 29/05/2014 14:50:28

  "Εμπρός με Μπέο, για έναν κόσμο νέο" (και όχι μόνον νέο Βόλο και νέα Ελλάδα) Στην πόλη του Βελεστινλή, του Δελμούζου, των Καρτάληδων, του Ντε Κίρικο, του Κορδάτου, ...εκεί που κρεμούσαν οι καπετανέοι τ΄άρματα... Ή όπως είπαν προχθές και οι Γάλλοι: Liberté, égalité, fraternité, τώρα και absurdité

 4. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 29/05/2014 14:56:17

  Έχει κανείς ακόμη αμφιβολίες γιατί οδήγησε η μεσομεγαλοαστική τάξη τη χώρα της φαιδράς αγγουρέας σε χρεοκοπία; Νομίζει ακόμη κανείς ότι κατά βάθος φταίει η οικονομία; Και όχι η απόλυτη ηθική σήψη; ΥΓ: Και του Αχιλλέως, όπως και πάρα πολλών άλλων (δυστυχώς και πολύ σοβαρότερων), τα κουμμούνια τους φταίνε. Και όχι ο κακός τους ο φλάρος.

  • zame avatar
   zame @ Uncle Stgm 29/05/2014 16:34:57

   .. Οικονομία & Ηθική Σκέψη= βραχυκυκλωμα σοβαρο.

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ Uncle Stgm 30/05/2014 23:44:53

   Την "λούμπεν μεσομεγαλοαστική τάξη" να υποθέσω, έ;

 5. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 29/05/2014 14:58:58

  Γάαααβ, είπα !!! (Μπόμπη συγγνώμη, τι φταίς εσύ και οι συνάδελφοί σου - εσύ είσαι τέρας εξυπνάδας, καλωσύνης, αυταπάρνησης και ακεραιότητας χαρακτήρα)

 6. "Μανώλης Πετράκης" avatar
  "Μανώλης Πετράκης" 29/05/2014 16:32:38

  Προσωπικά σιχαίνομαι την λαϊκή μουσική. Το δε Μέγαρο Μουσικής το θεωρώ "ελαφρύ". Από την άλλη, σέβομαι τους διάφορους μπουζουκοκαλλιτέχνες διότι ποτέ τους δεν έβαλαν το χέρι τους στην τσέπη μου. Και φυσικά χαίρομαι να κερδίζουν πολλά λεφτά, απείρως περισσότερα από τους κρατικοδίαιτους καλλιτέχνες γιατί μόνο η Αγορά έχει δικαίωμα υλικής επιβραύβευσης και καμμία επιτροπή καλλιτεχνικών κομισσάριων ή "ειδημόνων". Οι υπόλοιποι που σνομπάρουν την Αγορά ας αναζητήσουν επαίνους, διπλώματα και "Φοίνικες" αλλά όχι λεφτά. Και αυτή είναι και η μόνη συνεπής φιλελεύθερη θέση. Εάν οι καταναλωτές νιώθουν ότι διασκεδάζουν χαλώντας ελεύθερα 200άρικα και 500άρικα στην Πάολα, τότε εξ' ορισμού, η Πάολα αξίζει αυτά τα λεφτά, ακριβώς όπως αξίζει τις αμοιβές του ένας νευροχειρούργος, μια νοσοκόμα ή ένας οικοδόμος. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για όσους τις αμοιβές δεν καθορίζει η Αγορά αλλά το κράτος. Τέλος ας μην ξεχνάμε ότι και ο Θοδωράκης την ωραιότερη μουσική του (σύμφωνα με την κρατούσα εγχώρια αποτίμηση) την έγραψε ως ελεύθερος επαγγελματίας στον Ιδιωτικό Τομέα (ή ακόμα και στην εξορία) χωρίς κρατική συνδρομή αν δεν κάνω λάθος.

  • βαγγέλας avatar
   βαγγέλας @ "Μανώλης Πετράκης" 29/05/2014 18:30:14

   Μια χαρά τα λες, μόνο να πούμε ότι ο καλλιτέχνης ότι αξιόλογο δημιουργεί, το κάνει διότι έτσι το νιώθει. Όποιος στηρίζεται μόνο στους νόμους της αγοράς για τη δημιουργία του, "καλλιτέχνης" μπορεί να χαρακτηρισθεί μόνο σαν επαγγελματική δραστηριότητα. Καλά που υπάρχουν λοιπόν κι αυτοί που δε μπορούν να αντισταθούν στην εσωτερική τους φωνή που ποθεί να απελευθερωθεί.

  • cynthia avatar
   cynthia @ "Μανώλης Πετράκης" 29/05/2014 23:30:38

   @Μανώλης Πετράκης :έχεις κατα καιρούς δημοσιεύσει απόψεις που υπάγονται σε μιά λογική δική σου , πόρρω απέχουσα από την Αριστοτελική λογική , αλλά αυτή τη φορά ξεπέρασες τον εαυτό σου . Στ'αλήθεια πιστεύεις οτι η ευηδής Πάολα και λοιπές/οί αοιδοί δεν βάζουν το χέρι στην τσέπη σου όταν βγάζουν γιά μιά νύχτα όσο άλλοι σε ένα χρόνο κ κόβουν παραστατικά αμοιβής μικροπωλητή με σταυρουδάκια σε συνοικιακό πανηγύρι ?

 7. ΓΓΣ avatar
  ΓΓΣ 29/05/2014 21:05:17

  "Σε αντίθεση με τον κάθε Νταλάρα και Κου(ι)μούλη και Φασουλή"...όχι "κουμούνι". Δες το βίντεο. Ας είμαστε δίκαιοι.

 8. Βαιλική Κ. Σιάπκα πκα avatar
  Βαιλική Κ. Σιάπκα πκα 30/05/2014 09:56:14

  εάν δεν δεχθούμε πως πολιτισμός είναι ο τρόπος του βίου ο Μπέος περιέγραψε τον σημερινό πολιτισμό του μέσου νεοέλληνα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.