Ο «θαλασσοδαρμένος» κύριος Βαρβιτσιώτης
21/03/2015 12:56
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο «θαλασσοδαρμένος» κύριος Βαρβιτσιώτης

Πόσο μπορείς να αντέξεις την ιδεολογική φτώχεια που τελικά καταλήγει σε ζημιά στο κόμμα;

Η Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού σε ένα κόμμα είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Κι αν στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ το πολύ να κάνει προτάσεις για το ποια καφενεία στα Εξάρχεια κάνουν καλύτερο καφέ, όταν αφορά τη Νέα Δημοκρατία τα πράγματα σοβαρεύουν.

Ειδικά μετά από μια δεινή ήττα και μια σοβαρή προσπάθεια ανασυγκρότησης που γίνεται στο κόμμα, δεν χωράνε ούτε ερασιτεχνισμοί και κυρίως δεν υπάρχουν περιθώρια για προσωπικές στρατηγικές.

Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός και το Πρόγραμμα σε ένα κόμμα που ηττήθηκε, έχασε την εξουσία και πρέπει να αλλάξει είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Η Νέα Δημοκρατία ήταν κυβέρνηση επί 2,5 χρόνια έκανε λάθη, έκανε και σωστά αλλά κυρίως μέτρησε το θυμικό του κόσμου που πέρασε μαύρα χρόνια και ξέσπασε ψηφίζοντας τους μπάχαλους του ΣΥΡΙΖΑ.

Τώρα βεβαίως έχει αρχίσει να το μετανιώνει αλλά αυτό είναι μια άλλη υπόθεση. Η ΝΔ ως κόμμα εξουσίας, είτε θα έχουμε αριστερή παρένθεση είτε όχι, πρέπει να είναι προετοιμασμένη. Αν δεν έχει συγκεκριμένο σχέδιο, αν το πρόγραμμά της είναι στον αέρα, αν εν πάση περιπτώσει δεν έμαθε από τα λάθη της, τότε καλύτερα να μην ξανακυβερνήσει. Επομένως, η ετοιμότητα για το ενδεχόμενο να χρειαστεί να αναλάβει τα ηνία της χώρας… άμποτες είναι το βασικό στοιχείο ενός κόμματος. Την ευθύνη έχει βασικά ο αρχηγός του κόμματος, στην προκειμένη περίπτωση ο Αντώνης Σαμαράς, ωστόσο, και τα βασικά στελέχη, αυτά που έχουν υψηλές θέσεις στο κόμμα, οφείλουν να συνδράμουν στην ανασυγκρότηση του κόμματος.

Μια τέτοια θέση είναι και αυτή του υπεύθυνου για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό και το Πρόγραμμα την οποία έχει αναλάβει ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Να θυμίσουμε ότι κι αυτός ως υπουργός δεν είναι άμοιρος ευθυνών για την ήττα της ΝΔ στις εκλογές, κανένας δε μπορεί να βγάζει έξω την ουρά του και να το παίζει σωτήρας στα δύσκολα.

Φαίνεται όμως ότι ο κ. Βαρβιτσιώτης λόγω της θητείας του στο υπουργείο Ναυτιλίας μοιάζει με… θαλασσοδαρμένος. Λες κι έχει πάθει ναυτία και μονίμως κοιμάται τον ύπνο του δικαίου όταν ο κόσμος αλλάζει, η Ελλάδα βουλιάζει και ο ΣΥΡΙΖΑ… αράζει στην εξουσία. Αν δεν βγάλει ο κ. Βαρβιτσιώτης τον σχεδιασμό του κόμματος για την επόμενη ημέρα από ποιον περιμένει να το κάνει; Από εμάς; Ή μήπως τελικά περιμένει να διαβάσει τι γράφουμε εμείς (ή και άλλοι αρθρογράφοι) μπας και του έρθει στο μυαλό καμιά ιδέα για το πώς η ΝΔ θα γίνει ξανά κόμμα εξουσίας;

Κι εντάξει, καλή η προσπάθεια που κάνει βγάζοντας σε ηλεκτρονική μορφή τις «Απόψεις» που δημοσιεύονται σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, μήπως πρέπει ωστόσο και ο ίδιος να στρώσει το μυαλό του και να βγάλει καμιά ιδέα;

Γράφει στον πρόλογο ο κ. Βαρβιτσιώτης: «Για να καταστεί η Νέα Δημοκρατία πάλι πρωταγωνιστής στις πολιτικές εξελίξεις χρειάζεται πολλή δουλειά. Χρειάζεται στρατηγική, όραμα και προγραμματικές θέσεις. Χρειάζεται να επικαιροποιήσει το πολιτικό της στίγμα και να διαμορφώσει ένα σύγχρονο ιδεολογικό αφήγημα, ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνίας και τις σημερινές πολιτικές προκλήσεις.

Με την επανέκδοση των «Απόψεων» σε ηλεκτρονική μορφή, επιχειρούμε να αναπτύξουμε έναν γόνιμο πολιτικό προβληματισμό μεταξύ μας. Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε στον εμπλουτισμό του πολιτικού μας λόγου, στη γνώση των ζητημάτων γύρω από τα οποία αναπτύσσεται ο δημόσιος διάλογος, καθώς και στη διεύρυνση της οπτικής μας απέναντι στην επικαιρότητα».

Δηλαδή σύμφωνα με τον κ. Βαρβιτσιώτη, άμα ο νεοδημοκράτης διαβάσει τι έγραψαν διάφοροι αρθρογράφοι πάει… καθάρισε και κατάλαβε και το στίγμα της ΝΔ.

«Γιατί να κουραζόμαστε εμείς να βγάζουμε ιδέες;», σου λέει ο υπεύθυνος για το ιδεολογικό στίγμα της Νέας Δημοκρατίας; Και κάπως έτσι θα περνά την ώρα του στο ευρύχωρο γραφείο της Λεωφόρου Συγγρού το οποίο έχει κι ένα ακόμη πλεονέκτημα: Βρίσκεται κοντά στα μπουζουκλερί της περιοχής όπου γνωστές αοιδοί όπως η Πάολα, η Βανδή ή η Βίσση, δίνουν τις παραστάσεις τους.

Έτσι, μετά από μια σκληρή… ιδεολογική δουλειά, θα μπορούν τα μέλη του Σχεδιασμού να ξεδίνουν και να ανανεώνουν τη σκέψη τους.

Κι ενώ η κοινωνία βράζει, η χώρα χάνεται και η κυβέρνηση βολοδέρνει, η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρος θα περιμένουν τα αποτέλεσμα του… brainstorming που θα κάνει ο Μ. Βαρβιτσιώτης στα «πολιτιστικά κέντρα».

Εντάξει. Είπαμε ότι οι γόνοι των πολιτικών τζακιών έχουν ένα πλεονέκτημα. Αυτό της προβολής που είναι και τζάμπα καθώς και μιας ιδιότυπης ασυλίας στα κόμματα. Όμως, πόσο μπορείς να αντέξεις την ιδεολογική φτώχεια που τελικά καταλήγει σε ζημιά στο κόμμα; Και το ξύπνημα είναι δύσκολο το πρωί…

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νίκος Πετρόπουλος avatar
  Νίκος Πετρόπουλος 21/03/2015 23:11:53

  Δεν είναι κακή επιλογή. Σπουδαγμένος, δυναμικός, ευφυής (φαίνεται στο βλέμμα), με ένσημα. Αυτός ο τεμπέλης ο Φαήλος, τι κάνει σε τέτοιο κόμμα;;

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Νίκος Πετρόπουλος 22/03/2015 12:26:07

   Εεεεεεπ, με φώναξε κανείς;

   • Fotini avatar
    Fotini @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 22/03/2015 15:19:36

    ῾Η ἀλήθεια εἶναι ὅτι χαθήκατε καί μᾶς λείπετε, κ. Κρανιδιώτη.

  • astritis avatar
   astritis @ Νίκος Πετρόπουλος 24/03/2015 12:29:03

   Χαριτωμένο αλλά συγκρίνεις τον ''Δε δούλεψα Ποτέ'' με τον ''Χορεύοντας με τους Λύκους'' . . . αμαρτία . :)

 2. Πολίτης Χ. avatar
  Πολίτης Χ. 22/03/2015 01:22:28

  Προσέξτε πώς μιλάτε για το καμάρι τής Μυκόνου! Πώς το λέγανε, μωρέ, εκείνο το καράβι που καιγότανε ; εεε , νοράν, εεεεε, νορντ ;; και το πλήρωμά του ήταν και ελληνικό (!!) ; Ε!! τέτοιοι πετυχημένοι υπουργοί παντού μπορούν να πετύχουν !!!

 3. xybab avatar
  xybab 22/03/2015 10:40:21

  Η ΝΔ χρειάζεται δυναμικά στελέχη με καθαρό μυαλό οι οποίοι θα λάβουν άμεσα καινοτόμους πρωτοβουλίες. Έτσι που βαδίζει δεν έχει ουδεμία προοπτική.Νέα πρόσωπα....

 4. airman avatar
  airman 22/03/2015 10:46:42

  Ο σχεδιασμός είναι επιτακτικά απαραίτητος και ο υπεύθυνος θα τον περιβάλει με το "κύρος" του. Ο νοών νοείτο! Αλλιώς ο σώζον εαυτόν σωθήτω!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.