#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/12/2011 12:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Καπνίστε, γιατί χανόμαστε»Όλο και πιο συχνή είναι η εικόνα μιας ταμπέλας στα ψιλικατζίδικα, πάνω από το stand των τσιγάρων: "πίστωση τέλος".

Την ίδια στιγμή νέα αύξηση στην φορολόγηση των τσιγάρων εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τη σημαντική απώλεια δημοσίων εσόδων, από τις μειώσεις τιμών, στις οποίες προχωρούν πολλές καπνοβιομηχανίες. Οι εταιρείες, η μία μετά την άλλη, παρατηρώντας τη σημαντική μείωση στη ζήτηση, έχουν ήδη μειώσει τις τιμές στα ακριβά πακέτα τσιγάρων (περικόπτοντας την προ φόρων εργοστασιακή τιμή τους), κάτι  που λένε ότι θα έχει ως αποτέλεσμα το κράτος να συγκεντρώνει χαμηλότερα έσοδα, καθώς ο ΕΦΚ αποδίδεται αναλογικά.

Μελετούν λοιπόν  τόσο την αύξηση του ΕΦΚ κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς και η επιβολή στάνταρ φόρου σε κάθε πακέτο. Επιπλέον, στο τραπέζι έχει πέσει και πρόταση αύξησης της φορολόγησης του καπνού, που έχει κερδίσει το τελευταίο διάστημα την προτίμηση όλο και περισσότερων καπνιστών, λόγω της σημαντικά χαμηλότερης τιμής του σε σχέση με τα εργοστασιακά τσιγάρα.

Υπάρχει και η επιστημονική (!!!) άποψη ότι η τιμή των προϊόντων καπνού είναι ένα αποφασιστικό εργαλείο στη διαδικασία διακοπής του καπνίσματος. Η αύξηση της τιμής ελαττώνει την κατανάλωση ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες και «ειδικοί» εκτιμούν ότι μια αύξηση της τάξης των 2 ευρώ στην τιμή του πακέτου, θα είχε ως αποτέλεσμα 460.000 λιγότερους καπνιστές, 150.000 λιγότερους νέους που θα ξεκινούσαν το κάπνισμα, και 440 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον φορολογικά έσοδα.

Αν η αύξηση της τιμής έπαιζε τόσο καθοριστικό ρόλο, ναρκωτικές ουσίες δεν θα  αγόραζε κανείς.

Αν –για να φέρουμε ένα ακραίο παράδειγμα- ποινικοποιηθεί το κάπνισμα , θα μειωθούν δραματικά οι καπνιστές;

Πόσο δύσκολο είναι να σκεφθεί κανείς ότι η αύξηση σε συνθήκες τεράστια κρίσης των εισοδημάτων θα οδηγήσει εκτός αγοράς τους καπνιστές και απλά θα ενισχύσει την παραοικονομία;  Η μείωση της ζήτησης σημαίνει και μείωση εσόδων, 103 εκατομμύρια ευρώ τρύπα από τα προϊόντα καπνού μόνο φέτος. Όσο ψηλότερα  θέσουν οι …φωστήρες του Υπουργείου Οικονομικών την τιμή, τόσο περαιτέρω θα ανθίσει το παρεμπόριο τσιγάρων. Αν φορολογήσουν άγρια και τον καπνό, οι καταναλωτές θα στραφούν αλλού, σε φθηνότερες λύσεις., όπως για παράδειγμα η αγορά καπνού απευθείας από τους καπνοπαραγωγούς.

Τα «στριφτά» γνώρισαν άνθηση από τη στιγμή που αυξήθηκε κατακόρυφα η τιμή των τσιγάρων σε πακέτα. Οι καταναλωτές είναι βέβαιο ότι θα προσαρμοστούν στην οποιαδήποτε αλλαγή στη φορολογία, κοιτώντας ασφαλώς την τσέπη τους.

Τα προϊόντα καπνού αποτελούν τα καταναλωτικά αγαθά με την υψηλότερη φορολογία στον κόσμο. Οι φόροι συχνά υπερβαίνουν το ήμισυ της τιμής λιανικής πώλησης, παρέχοντας στις κυβερνήσεις περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια δολάρια Η.Π.Α. σε φορολογικά έσοδα ετησίως. Ως βασικό εργαλείο τόνωσης των εσόδων της έμμεσης φορολογίας, πρέπει να αντιμετωπισθεί ως

Γιατί δεν αφήνουν ένα τρίμηνο τα τσιγάρα με τις μειωμένες τιμές, να δουν πως θα πάνε τα έσοδα;

Διότι είναι βέβαιο ότι θα αυξηθούν, γιατί οι καπνιστές δεν έχουν δυστυχώς μειωθεί, έχει μειωθεί η κίνηση στα περίπτερα. Η λογική λέει ότι με την αύξηση στην τιμή, τη στιγμή που οι εταιρείες την μειώνουν λόγω χαμηλής ζήτησης, εξυπηρετούνται μόνο τα συμφέροντα του παρεμπορίου και του λαθρεμπορίου τσιγάρων και καθόλου τα συμφέροντα του κράτους και των κατανωλωτών.

Επίσης πρέπει να αποφασίσουν  οι ...εξωγήινοι των συναρμόδιων Υπουργείων τι έχει προτεραιότητα: η αύξηση των εσόδων  ή η προστασία της δημόσιας υγείας; Και οι δύο στόχοι ταυτόχρονα είναι αδύνατο να εξυπηρετηθούν. Αν προκριθούν τα έσοδα, πρέπει να βγουν με  σλόγκαν «…καπνίστε γιατί χανόμαστε». Αν θέσουν τη δημόσια υγεία ως ζητούμενο, πρέπει να σχεδιαστούν μακροχρόνιες πολιτικές, με έμφαση στις μικρές ηλικίες και όχι αποσπασματικά διαφημιστικά σποτ...

Γιατί δεν μας ανακοινώνουν τα αποτελέσματα από τις διάφορες δαπανηρότατες καμπάνιες που έχουν γίνει στο παρελθόν;

Κάκιστος εθισμός το κάπνισμα, αλλά είναι αδύνατο να πεισθεί κάποιος που η ζωή του έχει γίνει …ποδήλατο, ότι αν το κόψει θα βρει την υγειά του.

Το κάπνισμα μπορεί να σκοτώσει.

Η ανεργία και η ανέχεια σκοτώνουν με ασυγκρίτως μεγαλύτερη συνέπεια...

Μικρός Οδυσσέας

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Professor Moriarty avatar
  Professor Moriarty 24/12/2011 12:33:14

  Παρά την απέχθειά μου για το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους, θέλω να επισημάνω το εξής:

  Όταν το κράτος φορολογεί καπνό και αλκοόλ, δύο ουσίες οι οποίες θεωρούνται, συν τοις άλλοις, και εθιστικές, σημαίνει ότι προσδοκά έσοδα από τον εθισμό των καταναλωτών αυτών των ουσιών. Αυτό υποκρύπτει

  α) Τεράστια αντίφαση: διότι το κράτος ταυτόχρονα δαπανά διάφορα, μικρά ή μεγάλα, ποσά για καμπάνιες κατά του καπνίσματος.

  β) Τεράστια υποκρισία: Αν υποτεθεί ότι το κράτος παίρνει στα σοβαρά την αποτελεσματικότητα αυτών των εκστρατειών κατά του καπνίσματος, και αν υποθέσουμε, επίσης, ότι οι καπνιστές πείθονται να κόψουν το κάπνισμα, τότε το κράτος θα στερηθεί ένα έσοδο το οποίο έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό. Άρα θα πρέπει να βρει ένα “ισοδύναμο” μέτρο. Άρα από στυγνή εισπρακτική άποψη, το κράτος έχει συμφέρον από την αύξηση της κατανάλωσης καπνού (και αλκοόλ), εφόσον τα φορολογεί αγρίως.

  γ) Τεράστια ανηθικότητα: διότι επισήμως εμφανίζεται να διαπαιδαγωγεί τον πληθυσμό κατά του καπνίσματος (και του αλκοολισμού), ενώ ταυτόχρονα δρα, στην περίπτωση αυτή, ως έμπορος ναρκωτικών που προσδοκά αύξηση εσόδων από την αύξηση της τιμής των ουσιών και τον εθισμό των ατόμων που τις καταναλώνουν.

 2. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 24/12/2011 12:49:22

  Πάντως μια διαφοροποίηση της τιμής ανάλογα με το ...μήκος, υπάρχει...κατά τα άλλα, άψογες οι διαπιστώσεις...

 3. Κρης avatar
  Κρης 24/12/2011 13:46:33

  Ενδεικτικά στα 4 ευρώ ενός ακριβού πακέτου ο φόρος είναι 3,25 ευρώ, ( !!!!!!!! )
  στα 3,10 ευρώ ενός φθηνού σήµατος ο φόρος είναι περίπου 2 ευρώ
  και σε ένα πακέτο καπνού που κοστίζει 4 ευρώ (περίπου 60 τσιγάρα)
  ο αναλογικός φόρος για 20 τσιγάρα είναι 1,10 ευρώ.

  h**p://www.tovima.gr/finance/finance-business/article/?aid=435357

 4. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 24/12/2011 16:14:43

  Επειδή ο Φάκτορας δεν εδέησε..αφιερωμένο στις αναγνώστριες του anti...!!!!!
  http://www.youtube.com/watch?v=tlp1vGCmdm4&feature=related

 5. victoria (true) avatar
  victoria (true) 24/12/2011 20:36:51

  Χαχα...
  Με κλονίζουν τελευταία με αυτά που κάνουν οι φίλοι μας οι Άγγλοι (άκου ήρωας ο ΓΑΠ, βέβαια Telegraph είναι αυτός), αλλά ο Jeremy Clarkson τα είχε πει θυμάμαι χρόνια τώρα: έλεγε την επόμενη φορά που θα δείτε κάποιον να καπνίζει κάποιον μη στραβώνετε, ευχαριστήστε τον!!
  (γιατί αλλιώς οι φόροι θα ήταν πολύ περισσότεροι)

 6. Ίωνας avatar
  Ίωνας 25/12/2011 12:36:04

  Χρόνια πολλά, συνσχολιαστές του Antinews και καλά Χριστούγεννα! Από την στιγμή που ζούμε, σε παγκόσμια κλίμακα, την απόλυτη δικτατορία των τεχνοκρατών - οικονομολόγων - τραπεζιτών - άκαπνων - άπιοτων και αγ....των, φοβάμαι ότι έχουμε να δούμε πολλά ακόμα! Και πάντα για το ...καλό μας! Σκέφτονται ...πριν από μας, για ...εμάς!

 7. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 25/12/2011 13:33:31

  Όπως τα λες.... Σιγά μη δούμε προκοπή!

 8. ioannis33 avatar
  ioannis33 26/12/2011 21:14:27

  Μπράβο ρε φωστήρες,Ετσι ξέρω να κυβερνάω και εγώ.Δηλαδή,για να ενισχύσετε τα δημόσια έσοδα βάλατε φόρους σε ποτά,τσιγάρα,τέλη κυκλοφορίας,ακίνητα,κιλοβατώρες,καύσιμα κ.α. Χαλάλι τα χάρβαρντ και τα οξφορντ οικονόμικαλ school

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.