Η δικαίωση των λούζερ
31/05/2014 13:17
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η δικαίωση των λούζερ

Ο χαμένος τα κερδίζει όλα! Είμαστε παράξενη χώρα, λαός συμπονετικός. Έτσι το ποιος τελικά θα βγει χαμένος ή κερδισμένος μετά από τις τριπλές εκλογές σηκώνει συζήτηση.

Η παραίτηση Κουβέλη (αν τελικά την εννοεί και δεν την έκανε για εκτόνωση του αρνητικού κλίματος) του ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Έχει όλα τα προσόντα: απόρριψη από το εκλογικό σώμα, μικρή αλλά ιστορική συμμετοχή σε Κυβέρνηση, τη σωστή ηλικία, πρώτη φορά Πρόεδρος από την αριστερά.

Μάλλον όμως δεν έχει «κλειδώσει» το θέμα και δεν θα επιμείνει στην παραίτηση του, υπακούοντας στα όργανα του κόμματος.

Ενώ όσοι ψήφισαν ΧΑ το διατυμπανίζουν, τους ψηφοφόρους της Ελιάς δεν τους βρίσκει ούτε η Νικολούλη: μπορεί να μην έχει υπάρξει πιο ενοχική ψήφος στην πολιτική ιστορία της χώρας.

Αυτό το σιωπηλό 8% έφτασε και περίσσεψε για να ξαναβρεί ο Βενιζέλος το κέφι του.

Αφού δεν τον προσπέρασε το Ποτάμι, θα ζητήσει επτά Υπουργεία καταρχήν για να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για Επίτροπο, Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος και νέο προπονητή στην Εθνική ποδοσφαίρου (το ΠΑΣΟΚ έχει άποψη ειδικά για το τελευταίο).

Δεν υπάρχει αποτυχημένος υποψήφιος που να μην παίζει σε σενάρια ανασχηματισμού. Σύμφωνα με αυτή τη λογική, η υπουργική καρέκλα είναι κάτι σαν μπόνους για τη «διακριτική» παρουσία στην εκλογική αναμέτρηση.

Ειδικά στην περίπτωση που απεφεύχθη η θεσμική εκτροπή και εκλέγεται τελικά η Καϊλή, στη λίστα των υπουργοποιήσιμων προστίθεται και ο Καψής.

Να δείτε που τελικά θα υπάρξουν πολλοί εκλεγμένοι που θα τα βάλουν με την κακή τους τύχη να τους επιλέξουν οι ψηφοφόροι.

Μ.Ο.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 31/05/2014 13:52:15

  Να είσαι καλά Μ.Ο. !

 2. TAKIS avatar
  TAKIS 31/05/2014 21:13:31

  Η δικαίωση των λούζερ...Στεφανόπουλος, Παπούλιας και προσεχώς Κουβέλης;

 3. airman avatar
  airman 01/06/2014 00:03:53

  "... τους ψηφοφόρους της Ελιάς δεν τους βρίσκει ούτε η Νικολούλη: μπορεί να μην έχει υπάρξει πιο ενοχική ψήφος στην πολιτική ιστορία της χώρας." Με τον καιρό και μάλιστα στο εγγύς μέλλον θα απενοχοποιηθεί η ψήφος στην "Ελιά". Μερίδα - μεγάλη - των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, "λάτρεις" της εξουσίας και νοσταλγοί του ΠΑΣΟΚισμού, δειλά-δειλά στην αρχή και πιο άνετα στη συνέχεια, θα προστρέξουν στον "ίσκιο" της. Αυτό προσμένει ο Βενιζέλος και τρέμει ο Αλέξης. Γι' αυτό και οι λεονταρισμοί, ο μεν πρώτος εντός της Κυβέρνησης, ώστε να δώσει τον τόνο της "μεγάλης επιστροφής", ο δε δεύτερος λυσσομανώντας με σκοπό να πείσει ότι βρίσκεται στο κατώφλι της εξουσίας. Το "κλειδί" βρίσκεται στα χέρια του Πρωθυπουργού. Με την απαιτούμενη υπομονή αλλά χωρίς καμία χρονοτριβή πρέπει να προχωρήσει με στοχευμένες κινήσεις και επιλογές, τόσο σε επίπεδο προσώπων στο πλαίσιο του ανασχηματισμού (που για επίδειξη δύναμης έχει ήδη προαναγγείλει ο Βενιζέλος) όσο και σε επίπεδο πρωτοβουλιών, ώστε να αλλάξει άμεσα η ατζέντα που προσπαθεί να επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ με στόχο να επιβάλει "de facto" κλίμα ακυβερνησίας. Όσο για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν έρθει εκείνη η ώρα, σίγουρα δεν πρέπει να είναι looser του τύπου 1994 και μετέπειτα. Κάποιοι χρωστάνε σε κάποιον και μάλλον είναι καιρός να ξεπληρώσουν ...

 4. ΓΓΣ avatar
  ΓΓΣ 01/06/2014 07:45:06

  Η χώρα είναι "ψυχοπονιάρα". Έχει εκπαιδευτεί να δοξάζει τους loosers. Ο,τιδήποτε αποτυχημένο την έλκει. Από πολιτικούς, δημοςιογράφους, μέχρι ιδεολογίες. Όσο χειρότερο τόσο το καλύτερο!...

 5. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 01/06/2014 12:35:22

  by the way, it's loosers nοt λουζερ. άλλο τα αγγλικά και άλλο τα ελλαδοκρεολικά. χα, χα, χα!

  • Μ.Ο. avatar
   Μ.Ο. @ Νίκος Αργεάδης 01/06/2014 16:14:58

   Οι ξένες λέξεις δεν κλίνονται και ο Μπαμπινιώτης λέει ότι κλίνονται αν έχουν ελληνική κατάληξη: πχ παλτό-παλτά Οπότε λούζερ, όπως τρία γκολ και όχι goals, πέντε φραπέ κτλ. Καλή επισήμανση πάντως

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ Μ.Ο. 01/06/2014 17:59:27

    M.O, δλδ, η λέξη "χαμένοι" δεν σε ικανοποιεί νοηματικά πλέον και εισάγεις το λούζερ ως πιο τρέντυ, εν ταξει. όσογια τις άκλιτες ξένες λέξεις έχουμε πήξει απ΄αυτές. προτιμώ να τις ελληνοποιούμε, όσες δεν έχουμε αλλά να λέμε λούζερ! δεν με ενόησες. άλλο τα αγγλικά και άλλο η άκριτη και παρά φύσιν εισαγωγή ακλιτων ξένων λέξεων στην ελληνική που δημιουργεί την ελλαδοκρεολική. θα προτιμούσα να εισαγάγαμε έννοιες και όχι λέξεις. θα σου δώσω ένα μόνο παράδειγμα για να κατανοήσεις σε ποιό σημείο έφτασε η αγραμματοσύνη μας γενικά. σε γραπτό βιοχημείας φοιτητής μετέφρασε την αγγλική λέξη promoter, που είναι περιοχές στο DNA που καθορίζουν την έκφραση των γονιδίων, ώς προαγωγός. δυστυχώς το νόημα της λέξης προαγωγός έχει στερεοποιηθεί. Όταν της εξήγησε ο καθηγητής ότι θα ήταν προτιμητέο το εκκινητής ή προαγωγέας ή προωθητής κοίταξε τον καθηγητή με απορία.

    • Μ.Ο. avatar
     Μ.Ο. @ Νίκος Αργεάδης 02/06/2014 00:31:54

     Θεωρώ ότι η λέξη λούζερ με την αρνητική αμερικάνικη έννοια, εξέφρασε περισσότερο αυτό που ήθελα να πω, καλύτερα από το "χαμένοι" ή "ηττημένοι". Οπότε καθόλου "άκριτη" δεν ήταν η χρήση της

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ Μ.Ο. 02/06/2014 09:17:55

      ενώ η λέξη "χαμένοι", όπως την εννοούμε αρνητικά στα χωριά μας (στις πόλεις η σύγχυση είναι δεδομένη) δεν κρίνεται κατάλληλη...τι να πω Μ.Ο. δλδ όποτε κρίνει ο καθένας μας ότι μία ελληνική λέξη δεν έχει την αμερικάνικη ή αγγλική ή γερμανική αρνητική έννοια και το λούστρο της θα την αντικαθιστούμε ελευεθέρια με μία ξένη και άκλιτη, μιας και το λέει ο μπαμπινιώτης... μάϊστα, που θα έλεγαν στο χωριό μου...

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ Μ.Ο. 02/06/2014 09:19:36

      "εξέφρασε περισσότερο αυτό που ήθελα να πω..." από πότε τα ξένα ακλιτα μας εκφράζουν περισσότερο; η μόνη εξήγηση που έχω έιναι πως έζησες πολλά, περισσότερα απ' ότι στην ελλάδα, χρονια σε αγγλόφωνη χώρα.

     • Μ.Ο. avatar
      Μ.Ο. @ Νίκος Αργεάδης 02/06/2014 22:11:50

      Ξένες λέξεις να εκφράζουν κάτι ορθότερα δεν υπάρχουν έτσι; Ξεκινήσατε τη συζήτηση με το υποτιθέμενο λάθος για να το πάμε στο εννοιολογικό. Ας είναι. Ο λούζερ λοιπόν θεωρώ ότι έχει και την έννοια του μέτριου, του μη ανταγωνιστικού, του μοιρολάτρη, ενώ ο ηττημένος όχι.

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ Μ.Ο. 03/06/2014 08:24:22

      τότε αγαπητέ Μ.Ο γιατί όχι μοιρολάτρης ; η άκλιτη χ΄τηση ξένης λέξης ίσως θα δικαιολογούνταν από έλλειψη αντίστοιχης ελληνικής. στο χωριό μου λοιπόν λέμε "α ρε χαμένε", και τα λέει ΟΛΑ. εγώ στηλιτεύω την άκριτη εισαγωγή αγγλικών συνήθως λέξεων, ακλιτων, διότι είναι της μόδας στην ελλάδα να πιθηκίζουμε τους αγγλόφωνους. το ξεκίνησε η μεγαλοαστική τάξη (αισθάνονταν και αισθάνονται μειονεκτικά απέναντι στους ξένους και είναι γενίτσαροι με τους ιθαγενείς) και τώρα έχει επεκταθεί και στον μέσο έλληνα. σου έδωσα το παράδειγμα του "προαγωγού" σε προηγούμενο σχόλιο. εν κατακλείδι, στο τέλος θα καταντήσουμε σαν τους ιθαγενείς της καραϊβικής με τα κρεολικά τους: 100 ντόπιες λέξεις και 100 αγγλικές, ενώ επίσημη γλώσσα έχουν τα αγγλικά. τίποτα δεν γίνεται τυχαία αγαπητέ μου Μ.Ο. ΤΙΠΟΤΑ.

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ Νίκος Αργεάδης 03/06/2014 08:29:23

      το γονάτισμα που λεει στο επόμενο σχόλιο ο roadrunner το βλέπουμε ΠΑΝΤΟΥ. στην γλώσσα, στην ενδοτικότητα και δουλικότητα, στην καταρρακωμένη ψυχολογία σε ΟΛΑ. πλέον το να έιναι έλληνας κανείς θεωρείται σχεδόν ρατσιστικό και υποτιμητικό, γιατί νομίζεις τόσοι πολλοί πιθηκίζουν τους αγγλόφωνους ; για να ξεχωρίζουν από τους κατώτερους ιθαγενείς που μιλούν ΑΚΟΜΑ ελληνικά. θα (σε) δικαιολογούσα αν είχες ζήσει μεγάλο μέρος της ζωής σου σε αγγλόφωνη χώρα.

     • Thanos avatar
      Thanos @ Νίκος Αργεάδης 03/06/2014 12:00:16

      .Επομένως παραδέχεσαι αγαπητέ Νίκο οτι υπάρχει Ελληνική Μεγαλοαστική τάξη έστω κι αν είναι "χαμένη" και επιζήμια...

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ Thanos 03/06/2014 13:09:18

      όχι αγαπητέ Θάνο, το ότι έχουν μερσεντές και βίλλες και 50 τηλεοράσεις ανά βίλλα και σαλέ στην ελβετία και επειδή μπορούν και αγοράζουν τους πολιτικούς κηφήνες ΔΕΝ ΤΙΣ ΚΑΝΕΙ ΜΕΓΑΛΟΑΣΤΙΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ, τους κάνει απλά κλεφτες με πολλά υλικά αγαθά. η ύπαρξη ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ εθνικής αστικής τάξης έχει άλλες προυποθέσεις, ηθικές, πνευματικές και εθνικές. η υλική ευμάρεια δεν ορίζει τους ανθρώπους, οι άνθρωποι δίνουν αξία στην ευμάρεια αλλοιώς είναι απλή γυφτιά... παράδειγμα ; νομίζουν πως επειδή πηγαίνουν στα χαρβαρντ-μαρβαντ είναι ανώτεροι από τους ιθαγενείς. δυστυχώς γ΄αυτούς, οι άνθρωποι κάνουν το χαρβαρντ να είναι χάρβαρντ, όχι το αντίθετο. όπερ σημαίνει ΗΘΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ...πράγμα άγνωστο στην ντόπια αλήτ... Απόδειξη: δές τι έκαναν τα τλευταία 40-50 χρόνια...

     • Thanos. avatar
      Thanos. @ Νίκος Αργεάδης 03/06/2014 14:29:42

      .Το ίδιο λέμε αγαπητέ Νίκο μόνο που εγώ θεωρούσα ανέκαθεν και θεωρώ πάντα τον όρο μεγαλοαστός συνώνυμο της ύβρης. Οπως έλεγε και ο Μπρέχτ απο τον περασμένο αιώνα οι μεγαλοαστοί, όλων των χωρών,ήταν και θα είναι στην ουσία χειρότεροι απ' τους γύφτους γιατί γι αυτούς τα πάντα αποτιμώνται σε χρήμα, και αν δεν το έχεις είσαι άχρηστος, ανίκανος και τελικά παληάνθρωπος. Απλά στις πλούσιες χώρες και λόγω μακράς διάρκειας της μεγαλοαστικής τάξης, είχαν εφεύρει χίλιους δυό τρόπους για να καμουφλάρουν τις βρωμιές τους. Μην ξεχνάς οτι γι αυτό οι Γάλλοι διαπρέπουν στα αρώματα. Απλυτοι μεν, αλλά ευωδιαστοί...Η διαφορά μας βρίσκεται στον όρο Εθνική αστική τάξη, που κατα την Μαρξιστική άποψη με την οποία εγώ συμφωνώ, ουδέποτε υπήρξε, δεδομένου ότι το Κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα. Μπορεί να έχεις κατά νουν τους Εθνικούς ευεργέτες του περασμένου αιώνα που χάριζαν μέρος απο τα κλοπιμαία τους στο κράτος όπως κάνουν σήμερα οι "πρόεδροι" των ποδοσφαιρικών ομάδων για να τά 'χουν καλά με τις "μάζες" σε περίπτωση ανάγκης. Ή τους μεγαλοαστούς αρχιπειρατές της Μεσογείου εφοπλιστές μας που εξόπλισαν την Επανάσταση του 1821, αλλά όπως έδειξε η συνέχεια μάλλον ως επένδυση με μελλοντική απόδοση το είδαν, όταν αντιλήφτηκαν οτι η Οθωμανική Αυτοκρατορία κατέρρεε. Το ουσιαστικό στοιχείο που διαφοροποιεί την μεγαλοαστική τάξη απο την εργατική, είναι μόνο ο Πλούτος αγαπητέ Νίκο, γι αυτό απογοητεύεσαι που δεν βρίσκεις Πατριωτική αστική τάξη. Αφού το σπίτι και τα πλούτη της είναι στα Λονδίνα τις Ν. Υόρκες και τα Κέυμαν. Κι αν τους μιλήσεις για φόρο υπέρ πατρίδος απλά αλλάζουν σημαία και διαβατήρια. Και δεν είναι ιδιαιτερότητα της Ελλάδας. Είδες τι έγινε με τους Γάλλους μεγαλοαστούς μόλις ο Ολλάντ μίλησε για φορολόγησή τους ως συνεισφορά στην κρίση της Γαλλίας. Ο Ντεπαρντιέ έγινε πάραυτα Ρώσος και ο Λουί Βιτόν Βέλγος, κι αν δεν οπισθοχωρούσε ο Ολλάντ, θα ακολουθούσαν όλοι οι "στάρ" της "εθνικής" αστικής τάξης της Γαλλίας...

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ Thanos. 03/06/2014 16:27:55

      "Το ουσιαστικό στοιχείο που διαφοροποιεί την μεγαλοαστική τάξη απο την εργατική, είναι μόνο ο Πλούτος..." για μένα αυτό που ξεχωρίζει μία πραγματική μεγαλοαστική τάξη δεν είναι ο πλούτος (ο υλικός). είναι ένα είδος υγιούς κοινωνικού ελιτισμού που δεν αποκλείει από το γεγνικότερο κοινωνικό γιγνεσθαι τους λιγότερα έχοντες αλλά που δημιουργεί ευκαιρίες για όσους πιο πολλούς μπορεί, γιατί ξέρουν πως η δική τους ευμάρεια εξαρτάται από την υγεία της κοινωνίας στην οποία ζούν και δρούν όσο για τον μαρξ, είχε άδικο. μπορεί το 0.1 % του διεθνούς χρηματοπιστωτικού κεφαλάιου να μην "εχει πατρίδα' αλλά πίστεψέ με, ζώντας 25 και χρόνια στην Αμερική, κατάλαβα πως υπάρχει εθνικό κεφάλαιο. όταν ο φόρντ δημιουργούσε πραγματικές δουλειές θα μπορούσε και τότε να πάει τα εργοστάσιά του αλλού, στο μεξικό πχ αλλά δεν το έκανε. το νεωτερικό χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο έιναι κυρίως παρασιτικό. δεν παράγει πλούτο, απλά κερδοσκοπεί με τεχνητά χρηματιστηριακά παραπροϊόντα αφαιμάσοντας πόρους από την πραγματική οικονομία.

     • Thanos avatar
      Thanos @ Νίκος Αργεάδης 03/06/2014 18:45:54

      Mου περιγράφεις αγαπητέ Νίκο πώς θά 'θελες να είναι η μεγαλοαστική τάξη, και σ' αυτό συμπίπτουμε απόλυτα!!! Τα ιδανικά υπάρχουν επειδή δεν φτάνονται όπως είπε κι ο Τσίπρας όταν τον ρώτησαν για το Σοσιαλισμό...Η διαφορά μας είναι οτι εγώ πιστεύω οτι τέτοια μεγαλοαστική τάξη όχι πλέον σαν σύνολο, αλλά ένα μάλλον μειοψηφικό της τμήμα, υπάρχει ακόμα μόνο στα Σκανδιναυικά κράτη, αν και ακόμα και σ' αυτά σήμερα, το μεγαλύτερο τμήμα της έχει καταντήσει σαν τους δικούς μας κατσαπλιάδες του τζόγου. Την εποχή του Φόρντ στην οποία αναφέρεσαι θα συμφωνήσω οτι ειδικά στις ΗΠΑ υπήρξε μια τέτοια μεγαλοαστική τάξη, όχι όμως για τους ιδεολογικούς λόγους που πιστεύεις, αλλά για αντικειμενικούς λόγους , εξ ανάγκης. Ο Φόρντ και να ήθελε, δεν μπορούσε να μεταφέρει τα εργοστάσιά του στην Κίνα ή την Κορέα όπως κάνουν οι σημερινοί Φόρντ και μάλιστα μετ' επιτάσσεως με το επιπλέον κίνητρο της μεγάλης φοροδιαφυγής μέσω του δικτύου των Offshore (Apple Microsoft Amazon Google GM IBM Aμερικάνικες Υπερτράπεζες και Υπερασφαλιστικές κλπ. κλπ.). Το νεωτερικό χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο είναι κυρίως παρασιτικό. Όμως σύμφωνα με εμπεριστατωμένες μελέτες σήμερα, αυτό το κεφάλαιο αποτελεί σήμερα την μεγαλοαστική τάξη, και με ναυαρχίδα τις 15-20 μεγαλύτερες Παγκόσμιες Τράπεζες που κατέχουν πάνω απο το 80% του Παγκόσμιου πλούτου, ελέγχει το 98,5% του Συνολικού παραγόμενου κεφαλαίου της γής!!!.(Ο πραγματικός παραγόμενος πλούτος που μέχρι το 1990 ήταν το 10% του συνολικού "εικονικού"-τζογος-μαύρο χρήμα, έχει πέσει στο 1,5%!!!) Μάλιστα πάνω απο 50% αυτού του κεφαλαίου είναι προιόν εγληματικής δραστηριότητας (όπλα, μαστρωπεία, εμπόριο οργάνων και ανθρώπων, παράνομες ΜΚΟ, ναρκωτικά κλπ). Τα δίκτυα των offshore, με πρώτα τα Αμερικανικά, δεύτερα τα Αγγλικά και τρίτα τα Ευρωπαικά, δεν είναι απλά φορολογικοί παράδεισοι αλλά και κυρίως, πλυντήρια μαύρου χρήματος. Η μεγαλοαστική τάξη με ηθικές αρχές και πατριωτισμό που υπήρξε σε ορισμένες χώρες όπως οι ΗΠΑ και οι Σκανδιναυικές στην εποχή του μεσοπολέμου και μέχρι το 1960 δεν υπάρχει πλέον και δεν θα υπαρξει πουθενά. Κατέρρευσε και αυτή μαζί με τον Υπαρκτό Σοσιαλισμό. Ο Μάρξ , χωρίς να υποψιαστεί την τεχνολογική βόμβα που εξερράγει με το Ιντερνετ και τις ταχύτατες ακτινοβολίες-μεταφορείς πληροφορίας, δικαιώθηκε πλήρως και όχι κατά 0,1% όπως νομίζεις. Αν αυριο υπάρξει φήμη για Bank run σε οιαδήποτε χώρα, μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα κανένας μεγαλοαστός της οιασδήποτε χώρας δεν θα αφήσει το χρήμα του στην Πατρίδα... Ο Ντεπαρνιέ , ο Βιτόν, η Κατρίν Ντενέβ, ο Αλαίν Ντελόν , ο ίδιος ο Σαρκοζί και εκατοντάδες άλλοι επώνυμοι Γάλλοι που ετοιμάσθηκαν να αλλάξουν διαβατήρια δεν είναι όπως νομίζεις το 1% των Γάλλων μεγαλοαστών, αλλά η κορυφή του παγόβουνου, που αν δεν παρενέβαινε η Γαλλική Δικαιοσύνη να φρενάρει τη βλακεία του Ολλάντ, ή αν είχε ρίξει το 75% φόρο πρωτίστως στις εταιρείες ως απεφάνθη το ανώτατο δικαστήριο οτι θα ήταν δίκαιο, στη Γαλλία θα είχαμε κύμα εξόδου κεφαλαίων ανάλογο με εκείνο που παρατηρήθηκε με την εκλογή Μιττεράν το 1981. Αν θυμάσαι τότε, η Γαλλία ξεπέρασε και την Ελλάδα του Αντρέα και έγινε ο πρώτος πελάτης των Ελβετικών Τραπεζών, υποσκλίζοντάς μας στη δεύτερη θέση. Ομως απο τότε ο Μιττεράν έβαλε τα μεγάλα μέσα και έφτιαξε μια μακροσκελέστατη "λίστα τύπου Λαγκάρντ" με εξοντωττικές ποινές φυλάκισης που εξανάγκασαν την μεγαλοαστική τάξη της Γαλλίας να επαναφέρει τα κεφάλαιά της, αφού βεβαίως έβαλε και αυτός μπόλικο κρασί στο "Σοσιαλισμό " του...

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ Thanos. 03/06/2014 16:28:58

      οκ, το έκανε 1% των γάλλων μεγαλοαστών. οι άλλοι όχι. ας μην γενικεύουμε αγαπητέ θάνο.

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ Μ.Ο. 10/06/2014 09:06:29

      "Ξένες λέξεις να εκφράζουν κάτι ορθότερα δεν υπάρχουν έτσι;" έχοντας ζήσει 25 και χρόνια σε ξένη χώρα, και έχοντας επισκεφτεί πάμπολλες χώρες, φτωχότερες της ελλάδας, σε πληροφορώ πως και αγγλικές υπάρχουν και αλβανικές και τουρκικές κα. όμως δεν είναι αυτό το ζήτημα. το ζήτημα είναι ο ελευθεριάζων και επιφανειακός τροπος που βλέπουμε (και) τον γλωσσικό μας βίο. ο χαβαλές ως πενυματική τάση ανθρώπων που ψυχολογικά ψάχνουν σιγουριά σε ξένες λέξεις, μάρκες, ιδέες κλπ, κλπ χαρακτηρίζει τους έλληνες των πόλεων κυρίως. αυτός ο χαβαλές επικρατεί ΠΑΝΤΟΥ, στην πολιτική κυρίως, στα ΑΕΙ, ΠΑΝΤΟΥ, και παρουσιάζεται παντα ως αίσθηση του χιούμορ, και έιναι το βαθύ αισθημα εθνικής μειονεξίας που έχουν ενσταλλάξει (instill στα αγγλικά) οι μειονεκτούσες και δουλικές ελίτ που -λέμε τώρα- μας κυβερνούν εδώ και δεκαετίες... γιατί νομίζεις είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο με φροντιστήρια τόσα; έχω πάει από την γερμανία μέχρι την ουγκάντα και αυτό το αίσχος με τις ξένες λέξεις (fratteli karida, χα,χα,χα!οποίον αίσχος που θα έλεγαν και οι παλαιότεροι) δεν το έχω δει ΠΟΥΘΕΝΑ. πάνε στην τουρκία να δείς πως αντιμετωπίζουν το ζήτημα αυτό. άλλο οι λέξεις και άλλο άλλο οι έννοιες... και κα΄τι τελευταίο αγαπητέ Μ.Ο. οι υποταγμένοι συνήθως υιοθετούν την γλώσσα ή ένα μικτό ιδίωμα των αφεντικών τους...και δυστυχώς ανήκουμε σ' αυτήν την συνομοταξία οι νεοέλληνες, δλδ η ελίτ και τα συμπαρομαρτούμενά της...

     • Μ.Ο. avatar
      Μ.Ο. @ Νίκος Αργεάδης 10/06/2014 09:31:23

      Πάντως η γλώσσα δεν έπαθε τίποτα από την πρώτη μεταπολεμική γενιά που εισήγαγε στην καθημερινή γλώσσα τα "εγγλέζικα" με τα "του νόου ας μπέτα πάρτυ" κτλ. Ή από τη φοβερή λεξιπενία του ΄80 που όλες οι φράσεις άρχιζαν με το "βασικά". Είναι πολύ δυναμική η καθημερινή γλώσσα, ανεξάντλητος ο πλούτος της ελληνικής και η ικανότητα αφομοίωσης που διαθέτει. Και ούτε χρειάζεται περιφρούρηση. Δεν θα μπορούσε να το κάνει κανείς άλλωστε. Χαίρομαι που με αφορμή το άρθρο άνοιξε μια πολύ ουσιαστική κουβέντα

   • occular witness avatar
    occular witness @ Μ.Ο. 04/06/2014 08:01:01

    LOSER -- ο χαμένος, loose -- ο χαλαρός, έτσι για τη φυσιογνωμία της μάχης.

    • Νίκος Αργεάδης avatar
     Νίκος Αργεάδης @ occular witness 04/06/2014 08:24:28

     loser (λούζερ), loose (λους), σαλάτα τα κάναμε με τα ελλαδοκρεολικά και τα αγγλικά. μπερδευτήκαμε όλοι και εγώ μαζί. αυτά κάνουν τα κρεολικά αγαπητέ Μ.Ο. και έτσι μας θέλουν, ούτε αγγλικά να ξέρουμε, ούτε ελληνικά. αποστολή εξετελέσθη...

     • βαγγέλας avatar
      βαγγέλας @ Νίκος Αργεάδης 04/06/2014 09:43:28

      Έλα βρε Αργεάδη, "έτσι μας θέλουν", άντε πάλι οι σκοτεινές δυνάμεις, οι αόρατοι τρίτοι, οι κακόβουλοι ανθέλληνες συνωμότες... Εμείς, συλλογικά, μιλάμε τη γλώσσα μας, εμείς τη διαμορφώνουμε. Δε σου περνά από το μυαλό ότι απλά μπορεί ο μέσος Έλληνας, με τη στάση του, να διαφωνεί μαζί σου σε όσα λες; Η γλώσσα είναι κάτι ζωντανό και αλλάζει σύμφωνα με τη χρήση της και η ιστορία έχει αποδείξει, με πικρό τρόπο πολλές φορές, ότι η Γλώσσα δεν διατάσσεται, δεν απαγορεύεται, δεν αποκρύπτεται, δεν εξαφανίζεται, δεν κατευθύνεται είτε κεντρικά είτε ακόμη περισσότερο συνωμοτικά, από κανένα... Για το άσχετο λόγω κακής ορθογραφίας "looser", μη στεναχωριέσαι, ακόμη και αγγλόφωνοι κάνουν πολλές φορές αυτό το λάθος...

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ βαγγέλας 04/06/2014 10:59:31

      αγαπητέ μου βαγγέλα, δεν εννοώ αυτά που γράφεις με τον τρόπο που τα εκφράζεις. ξέρεις πως κατάντησαν οι ιθαγενείς στην καραϊβική να μιλάν 10 δικά τους και 20 αγγλικά; η ιθαγενοποίηση των ελλήνων προχωρεί καλά πάντως, εκτός από 300 ευρώ/μήνα θα υποχρεωθούμε να μιλάμε με μισά ψευτοαγγλικά [για λούζερ (losers)] μισά ελλαδικά (τα ελληνικά δεν τα βλέπω καλά με τέτοια μυαλά που κουβαλάμε). άστα...

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ Νίκος Αργεάδης 09/06/2014 12:46:28

      αφιερωμένο:Χρίστου Δάλκου: Ὁ φραγκολεβαντινισμός τῶν «exitpolls» δλδ της ψηφοσκόπησης. Τώρα μέ τίς ἐκλογές, ἔκαναν πάλι τήν ἐμφάνισή τους οἱ φραγκολεβαντινισμοί «τό exitpoll / τά exitpolls» πού ἔδωσαν καί πῆραν ἀπό τηλεοπτικά κανάλια, ἐφημερίδες καί διαδίκτυο. Ἡ δικαιολογία συνήθης καί πολυδιατυπωμένη: ἡ γλῶσσα μας δέν ἔχει τήν κατάλληλη λέξη, ὁ ὅρος εἶναι δυσμετάφραστος κ.λπ., κ.λπ. (σου θυμίζει κάτι Μ.Ο;) Φυσικά, ὅλα αὐτά εἶναι φτηνές δικαιολογίες ἐκ μέρους ἀνθρώπων οἱ ὁποῖοι δέν τολμοῦν νά ὁμολογήσουν στό κοινό (ἤ πιθανώτατα καί στούς ἑαυτούς τους) ὅτι προτιμοῦν τήν εὔκολη λύση τοῦ πιθηκισμοῦ εἴτε ἐπειδή ἀδυνατοῦν νά δημιουργήσουν εἴτε ἐπειδή χάσκουν μέ συμπλεγματικό θαυμασμό ἀπέναντι στούς ξενικούς ὅρους. Τό δεύτερο εἶναι καί τό πιθανώτερο, καί ἔχει βέβαια ὡς φυσικό ἐπακόλουθο τό πρῶτο. Μέ ἔκπληξη ἄκουσα πρόσφατα ἕναν ἐκφωνητή νά λέῃ γιά ἕναν παίκτη πού «ἔκανε θέατρο»: Παλιά τό λέγαμε «θέατρο», τώρα τό λέμε «flopping». Καί γιατί κύριε ἐκφωνητά τώρα τό λέμε ἔτσι, καί ποιός σᾶς ἔδωσε τό δικαίωμα νά κατακρεουργῆτε μιά ἀπό τίς ἱστορικώτερες γλῶσσες τοῦ κόσμου, ἡ ὁποία ἐν προκειμένῳ διαθέτει ἀφ᾿ ἑαυτῆς τόν κατάλληλο ὅρο, ὁπότε περιττεύει ἡ προσφυγή στήν ἀμερικάνικη ὁρολογία; Ἡ δικαιολογία ἑπομένως ὅτι «ἡ γλῶσσα μας δέν ἔχει τήν κατάλληλη λέξη» δέν ἰσχύει. Ὑπάρχουν ἐν τούτοις καί περιπτώσεις ἀνθρώπων περισσότερο φιλότιμων καί λιγώτερο συμπλεγματικῶν πού προσπαθοῦν νά μεταγλωττίσουν, ἔστω κατά τό ἥμισυ, τούς ξενικούς ὅρους, παράγοντας, ὡστόσο, ἐκτρωματικά ὑβρίδια: τό lowpostγίνεται «χαμηλό post» καί τό highpost «ψηλό post», καί αὐτός ὁ ἠπιώτερης μορφῆς φραγκολεβαντινισμός ἀναδεικνύει μιάν ἄλλης μορφῆς πνευματική ἀναπηρία -ἀπ᾿ τήν ὁποία πάσχουν καί πολλοί μεταφραστές μας- τήν προσκόλληση στό γράμμα τῆς κυριολεξίας καί ὄχι στό πνεῦμα τοῦ ξενικοῦ ὅρου. Εἶναι κρίμα, γιατί, στήν περίπτωση τῶν lowpost καί highpostἡ γλῶσσα μας διαθέτει (ἀπό τήν ὁρολογία τοῦ ποδοσφαίρου) τούς ὅρους «μικρή περιοχή» / «μεγάλη περιοχή» οἱ ὁποῖοι ἀποδίδουν θαυμάσια τούς ἀντίστοιχους ξενικούς ὅρους. Θά μποροῦσε νά μιλάῃ κανείς ἐπί ὧρες γιά τίς συνέπειες πού ἔχει πάνω στήν γλῶσσα μας τό πνεῦμα τῆς φραγκολεβαντίνικης ξυππασιᾶς ἤ τῆς μηχανιστικῆς / κυριολεκτικῆς ἀπόδοσης –κανονικά γι᾿ αὐτά τά πράγματα ἡ γλωσσική διδασκαλία στό ἑλληνικό σχολεῖο θά ἔπρεπε νά ἀφιερώνῃ ἕνα, μικρό ἔστω, κεφάλαιο- ἀλλά εἶναι προτιμότερο νά γίνουν κάποιες ἐπισημάνσεις μέ βάση τό συγκεκριμένο παράδειγμα, αὐτό τοῦ «exitpoll / exitpolls». Ἡ λύση πού προκρίθηκε, τῆς πιθηκίστικης μίμησης τοῦ ξενικοῦ ὅρου, μέ πλήρη ὑποταγή στά μορφολογικά πρότυπα τῆς ἀγγλικῆς, εἶναι, ἐκτός τῶν ἄλλων (π.χ. ὑπονόμευση τοῦ μορφολογικοῦ συστήματος τῆς νέας ἑλληνικῆς), καί χαρακτηριστικά ἀντοικονομική, ἀφοῦ ἀπαιτεῖ ἀλλαγή γραμματοσειρᾶς καί χρήση δύο λέξεων ἀντί μιᾶς. Ἀλλά καί ἡ κυριολεκτική μεταγλώττιση, πού θά προσπαθοῦσε νά ἀποδώσῃ τό «γράμμα» τοῦ ὅρου μέ χρήση τῆς λέξης «ἔξοδος» στήν θέση τοῦ ἀγγλικοῦ «exit», ἀποτελεῖ μιά ἄκρως μηχανιστική / σχηματική λύση. Ἐδῶ ἡ προτιμότερη λύση εἶναι ἡ, ἀναλογικῷ τῷ τρόπῳ, ἀξιοποίηση ἑλληνικῶν λέξεων ὅπως δημοσκόπηση, ἀνασκόπηση, ἐπισκόπηση κ.λπ. γιά τήν δημιουργία τοῦ ὅρου «ψηφοσκόπηση» / «ψηφοσκοπήσεις», ὁ ὁποῖος καλύπτει πλήρως τήν ἔννοια τοῦ ξενικοῦ «exitpoll». Μαντεύω τίς ἐνστάσεις ὡρισμένων, ἀκόμη καί «προοδευτικῶν» (τρομάρα τους), οἱ ὁποῖοι δέν ἔχουν ἀντιληφθῆ πῶς ὁ παγκοσμιοποιούμενος καπιταλισμός ρημάζει ἀργά καί μεθοδικά τό ψυχικό / πνευματικό μας τοπίο: Ἐδῶ μειώνονται οἱ μισθοί καί οἱ συντάξεις, ἐδῶ ἡ ἀνεργία καλπάζει, κι ἐσύ ἀσχολεῖσαι μέ τό ἄν θά λέμε «ψηφοσκοπήσεις» ἤ «exitpolls»; Ἔ, λοιπόν, ἀκοῦστε με, ἐκκολαπτόμενα γιαπάκια τῆς «ἀριστερᾶς», ὁ οἰκονομισμός στόν ὁποῖο ἔχετε δοθῆ σώματι καί πνεύματι εἶναι ἡ χαρακτηριστικώτερη ἔκφραση τοῦ καπιταλιστικῶς σκέπτεσθαι (κι αὐτό δέν τό λέω ἐγώ, τό ἔχει ἤδη ἐπισημάνει ὁ Λένιν). Κι ἀκόμα ἀκόμα, αὐτός ὁ λαός δέν πρόκειται νά ὀρθοποδήσῃ ἄν δέν ξεκολλήσῃ ἀπό τά ἀποκλειστικῶς οἰκονομίστικα μεγέθη καί δέν δημιουργήσῃ (ἤ ἀσπασθῇ) ἕνα ὅραμα ζωῆς, ὁμόλογο μ᾿ αὐτό ἑνός Σολωμοῦ πού δέν εἶχε ἄλλο στόν νοῦ του «πάρεξ ἐλευθερία καί γλῶσσα». Ἀλλά, γιά νά κάνω κι ἐγώ τίς ἀναγκαῖες ὑποχωρήσεις στό πνεῦμα τῶν καιρῶν, ἔχετε ποτέ σκεφτῆ, μικρόνοα γιαπάκια τῆς ἀριστερᾶς, τοῦ κέντρου ἤ τῆς δεξιᾶς (ὅλοι τά ἴδια εἴσαστε) τί ἀντιπροσωπεύει ὄχι μόνο ἀπό πολιτισμική ἀλλά καί ἀπό οἰκονομική ἄποψη ὁ κλάδος τῶν ἑλληνογλωσσικῶν σπουδῶν, στόν ὁποῖο διαθέτουμε –γιά πόσο, ἀκόμα, πνευματοκτόνα γιαπάκια, ἔτσι πού πριονίζετε συνεχῶς καί ἄσκεφτα τό βαθύρριζο δέντρο τῆς γλώσσας μας;- ἕνα ἀδιαμφισβήτητο καί ἐν πλήρει ἀχρηστίᾳ συγκριτικό πλεονέκτημα; Κι ἄν δέν ἔχω πείσει ἐσᾶς, ἐλπίζω τοὐλάχιστον νά ἔχω πείσει, ἔστω καί κατ᾿ ἐλάχιστον, τούς θιασῶτες μιᾶς οἰκολογίας ὄχι μόνο βιολογικῆς ἀλλά καί πνευματικῆς / πολιτισμικῆς· ὁπότε ἡ υἱοθέτηση τοῦ ὅρου «ψηφοσκόπηση» ἀντί τοῦ κακόζηλου «exitpoll» θά ἀποτελοῦσε μιά χειρονομία, μικρή μέν, πλήν ἐνδεικτική τῆς προσπάθειας χειραφέτησης ἀπό τό οἰκονομίστικο πνεῦμα πού μᾶς κατατρύχει.

     • M.O. avatar
      M.O. @ Νίκος Αργεάδης 09/06/2014 14:24:46

      Μην τα λέτε αυτά σε μένα αγαπητέ, που ανέβηκα από το κλιμακοστάσιο, γιατί είχε βλάβη ο ανελκυστήρας, έπειτα έφαγα κρεατοσφαιρίδια ενώ δεν μπορούσα να εισέλθω στο διαδίκτυο γιατί ήταν υπεραπασχολημένος ο δρομολογητής. Διάβασα λίγο Καρτέσιο για να ηρεμήσω.

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ M.O. 09/06/2014 18:59:12

      αγαπητέ Μ.Ο. δεν πιστεύω πως έισαι όψιμος φραγκολεβαντίνος. εξήγησέ μου γιατί σου φάινονται όσα γράφεις καθαρεουσιάνικα. (έιδες κακό που μας έκανε ο συνδιασμός δικτατορίας-ψευτοπροοδευτισμού;) μερικά σχόλια αναλυτικά: σε πληροφορώ πως η τούρκικη λέξη κεφτέ ετυμολογικά προέρχεται από την ελληνική κοφτό, κόβω κλπ. πιστεύεις πως το κρεατοσφαιρίδια αν επικρατούσε θα ήταν ντεμοντέ; άλλο το κλιμακοστάσιο (ο χώρος του ασανσερ) και άλλο ανελκυστήρας, σόρρυ το ανανσέρ. το ρήμα εισέρχομαι μπορεί να αντικατασταθεί από το μπαίνω (εμβαίνω). σωστά ελληνικά μιλούν μόνο στα χωριά μας. όσοι μεγαλώσατε στις πόλεις,, άστα καλύτερα. είτε καρτέσιο τον πεις είτε ντεκαρτ το ίδιο είναι. αντιλαμβάνεσαι τώρα γιατί οι έλληνες και η ελλάδα είμαστε λούζερ. όταν χρεια΄ζομαστε ξένες λέξεις για να φανούμε μοδέρνοι...

     • my way avatar
      my way @ Νίκος Αργεάδης 10/06/2014 09:42:40

      Νίκο, τώρα την πάτησες και συ. Κλιμακοστάσιο είναι ο χώρος της κλίμακος (της σκάλας, ντε). Ο χώρος του ανελκυστήρος είναι το φρεάτιον. Κι όλα αυτά για ένα loser, που είμαι βέβαιος ότι ο Μ.Ο το χρησιμοποίησε για να αποδώσει το "γεννημένος να ηττάται" όχι απλά το "ηττημένος".

     • Μ.Ο. avatar
      Μ.Ο. @ my way 10/06/2014 10:14:02

      Ακριβώς!!! Indeed που θα λέγαμε σε άπταιστα ελληνικά

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ Μ.Ο. 10/06/2014 11:26:08

      πόσα χρόνια έζησες σε αγγλόφωνη χώρα Μ.Ο; για να καταλάβω την τάση σου, πρέπει να υπάρχει αιτία για την ευκολία.

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ my way 10/06/2014 11:23:47

      "Νίκο, τώρα την πάτησες και συ. Κλιμακοστάσιο είναι ο χώρος της κλίμακος (της σκάλας, ντε). σωστός, χα, χα, χα, ποτε δεν είπα πως έιμαι αλάνθαστος! αλλά η βιασύνη βλέπεις... τέλος πάντων, εμένα με χτυπάει άσχημα να ανακατεύουμε άκριτα λέξεις ξένες μόνο και μόνο επειδή έιναι της μνόδας στο ελλαδιστάν να πιθηκίζουμε τα αφεντικά μας.. δλδ μπορούμε να λέμε: οι λούζερ, οι κλίιν, οι γκρειτ κλπ, γιατί όχι; εμπορός λοιπόν ΟΛΑ άκλιτα, τι να τα κάνουμε τα ελληνικά; χα, χα, χα!

     • my way avatar
      my way @ Νίκος Αργεάδης 10/06/2014 11:58:02

      Τη "σκάλα" εσύ δεν την χρησιμοποιείς, όχι για να ανεβοκατεβαίνεις αλλά στον λόγο σου;

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ my way 11/06/2014 08:01:08

      I don't get your drift, pal. που λένε και στο (μεγάλο) χωριό μου, χα, χα, χα!

     • my way avatar
      my way @ Νίκος Αργεάδης 11/06/2014 08:23:21

      Την παλαιόθεν και πλήρως ενταγμένη στο ελληνικό λεξιλόγιο, λατινική λέξη (σκάλα) εννοώ, Νίκο.

     • roadrunner avatar
      roadrunner @ M.O. 09/06/2014 19:03:11

      Ηρεμιστικά κρεατοσφαιρίδια ;;Που τα βρίσκετε Μ.Ο ;

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ roadrunner 09/06/2014 19:07:14

      χα, χα, χα, δεν έγραψα ηρεμιστικά κρεατοσφαιρίδια... πως σου ήρθε ;

     • roadrunner avatar
      roadrunner @ roadrunner 09/06/2014 19:21:03

      Στον Μ.Ο. πήγαινε η ερώτηση για τα "ηρεμιστικά κρεατοσφαιρίδια"... απλά δεν φορούσα τα γυαλιά μου και έβαλα το σχόλιο δεξιότερα...

     • Μ.Ο. avatar
      Μ.Ο. @ roadrunner 10/06/2014 10:15:20

      Στον χασάπη, έτοιμα για ψήσιμο! Λες να ρίχνει τίποτα μέσα;;;

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ Μ.Ο. 10/06/2014 11:20:04

      λες, Μ.Ο; χα, χα, χα!

     • my way avatar
      my way @ Μ.Ο. 10/06/2014 12:01:22

      Έλεος ρε Μ.Ο, τα κρεατοσφαιρίδια τηγανίζονται δεν ψήνονται. Μη ξεχάσεις να βάλεις και μπόλικο δυόσμο.

     • M.O. avatar
      M.O. @ my way 10/06/2014 23:54:37

      Και ωμά τα τρώω, αλλά τη λέξη μπιφτέκι που έχει ρίζα αγγλική δεν τη χρησιμοποιώ.

     • my way avatar
      my way @ M.O. 11/06/2014 11:26:45

      Το έχει λύσει, από χρόνια, ο Ρίμαν. Το μπιφτέκι θα το λες κρεατοελλειπτικόσφαιρα.

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ βαγγέλας 04/06/2014 11:07:33

      "εμείς τη διαμορφώνουμε.." κάνεις λάθος, άλλοι την διαμορφώνουν, γι' αυτό και δεν μπορούμε να συννενοηθούμε αν δεν ξέρουμε ελλαδοκρεολικά. καλά, αφήνω τα ουσιώδη, εκεί είμαστε 4ος κόσμος, έλα στα ΑΕΙ να δεις τι γίνεται... σεβαστή η διαφωνία αγαπητέ μου αλλά δες την ΟΛΗ εικόνα μας. μισοαγγλοελλαδικά, ξένες ΜΟΝΟ πινακίδες, μανία καταστροφής, ανικανότητα κατανόησης στοιχειωδών κανόνων, και κάνεις λάθος, επιβάλλεται αλλά όχι όπως το πιστεύεις με ρποσωσπικές διαταγλες και ντιρεκτίβες -που θα έλεγαν και οι παλαιοκομμουνιστές- αλλά με ψυχολογική εξατομικευμένη πίεση. όλα ταιριάζουν γάντι στο σχέδιο εξανδραποδισμού μας ως λαού με ιδιαιτερότητα. πριν καιρό πήγα να αγοράσω παπούτσια από τους frattelli karida, ντρεπόντουσαν να πουν πως έιναι οι αδελφοί καρύδα από την δράμα. άκουμε που σου λέω, ντρεπόμαστε γι' αυτό που είμαστε. πριν δεκαετίες ντρεπόταν μονο η αλήτ που βαυκαλιζόταν για ελίτ, σε λίγες 10ετίες έκαναν ΟΛΟΥΣ σχεδόν να ντρέπονται και να αποζητούν ψυχολογική ασφάλεια στην ξενομανία και ξενολατρε΄λια, τα δίδυμα αδερφάκια της ξενομισίας. ξέρω τι σου λέω...

     • Thanos- avatar
      Thanos- @ Νίκος Αργεάδης 04/06/2014 11:55:08

      Δυστυχώς αγαπητέ Νίκο, κάπως έτσι χάθηκαν οι φουστανέλλες και τα τσαρούχια...Η άτιμη εξέλιξη τα σαρώνει όλα. Δεν κατάλαβες πως άν σε 50 χρόνια γινει αλήθεια το όνειρο των Ην. Πολ. Ευρώπης, θα έχουμε όπως και οι ΗΠΑ μητρική γλώσσα τα Αγγλικά, και τα Ελληνικά θα τα μιλάμε όπως οι απόδημοι Β' γενιάς στις ΗΠΑ και αυτό καθόλου δεν θα μας στεναχωρεί τότε? (Εσύ κι εγώ μάλλον δεν θα υπάρχουμε, ακόμα κι αν φύγουμε λυπημένοι γι αυτό...)

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ Thanos- 09/06/2014 19:17:08

      πάντως κανείς δεν μπορεί να απαντήσει στο ερώτημά μου, και σιγουρα και εγώ δεν έχω απάντηση, γιατί πχ. οι σκωτσέζοι μπορούν και φοράν την παραδοσιακή τους στολή στις γιορτές τους, όπως και οι ινδοί και εμείς όχι. δλδ, γιατί θεωρούμε γελοίο να φορμάμε φουστανέλλες στις 25 μαρτίου, και γενικά 1-3 μέρες το χρόνο επιδή γιορτάζουμε. αν πείτε πως έιναι γελοίο τότε ποιός μπορεί να πει πως 30-50 χρόνια απο τώρα δεν θα θεωρείται γελοίο να μιλάμε ελληνικά; θέλω να πω πως έιναι ψυχολογικό. ο Μ.Ο "πείστηκε'" πως το να λέει λούζερ και όχι χαμένοι εκφράζει καλύτερα αυτό που θέλει να εκφράσει. έζησε πολλά, περισσότερα χ΄ρονια σε αγγλόφωνοι χώρα Μ.Ο ; αν ανι, σε κατανοώ. got it? που λεν και στο χωριό μου...

     • βαγγέλας avatar
      βαγγέλας @ Νίκος Αργεάδης 04/06/2014 19:01:35

      Πάντως φίλε μου επί της ουσίας να μου επιτρέψεις να διαφωνήσω, βασιζόμενος και μόνο στο εξής: Η ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια και δυνατή, για να κινδυνεύει να καταντήσει σαν τη γλώσσα των ιθαγενών της Καραϊβικής. Χιλιάδες χρόνια το απέδειξαν.

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ βαγγέλας 05/06/2014 11:37:08

      δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σ' αυτό γιατί όταν οι έλληνες κατακτήθηκαν από τους ρωμαίους ήταν πολιτιστική υπερδύναμη. κάνε την σύγκριση με το σήμερα και θα κατανοήσεις ότι οι συνθήκες έχουν μεταβληθεί άρδην, επί τα χείρω. όταν δε έχεις ελληνώνυμους να σου λένε πως τα αγγλικά πρέπει να γίνουν -εγινα ήδη- δεύτερη επίσημη γλώσσα, καταλαβαίνεις ότι για την καρέκλα και την μασα η τωρινή αλήτ θα μας διαλύσει. κατάτμηση της γλώσσας και επομένως και της (ελληνικής) σκέψης. και το καταφέρνουν σιγά-σιγά... έλα στα ΑΕΙ να δεις πως εκφράζονται οι νέοι. μισοαγλλοελλαδικά, όπως οι ιθαγενείς της καραϊβικής...και φυσικά καθε΄3 λέξεις το μαλά....ας. τόσο που σε μία σύναξη τους έιπα "παίδες, πρώτη φορά βρίσκομαι με τόσους που έχουν το ίδιο όνομα".

 6. roadrunner avatar
  roadrunner 01/06/2014 18:29:50

  Η χώρα μας και εμείς, ο ελληνικός λαός, εξαιτίας των ανεύθυνου πολιτικού προσωπικού που καθόρισε τη μοίρα της Ελλάδας, τις προηγούμενες δεκαετίες βρισκόμαστε γονατισμένοι εδώ και έξι χρόνια, πληρώνοντας το αιματηρό τίμημα, παρότι έχοντες τη μικρότερη ευθύνη, απλά επειδή … ως οικονομία υπήρξαμε η «χαμένη περίπτωση», η λούζερ (the looser has to fall .. ) .Σε αυτή τη συγκυρία θα ήταν προκλητικό στη κορυφή της εξουσίας να ανταμείβονται περισσότερο όσοι έχουν χάσει με το χειρότερο τρόπο την εμπιστοσύνη του λαού.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.