Επανέρχεται στο προσκήνιο η grande dame Γιάννα Αγγελοπούλου
31/10/2014 06:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επανέρχεται στο προσκήνιο η grande dame Γιάννα Αγγελοπούλου

Σαν κάποιου είδους πολιτικού μανιφέστου, η Γιάννα αυτή τη φορά δεν είναι προκλητική, αλλά στέλνει μηνύματα. Κυρίως ότι είναι «παρούσα» και θα διεκδικήσει μερίδιο στη δόξα.

Επανέρχεται στο προσκήνιο η grande dame Γιάννα Αγγελοπούλου με άρθρο της στο Huffingtonpost.com. Και με τρόπο συγκινητικό μας αναλύει το όραμά της για την Ευρώπη, για την Ελλάδα, για τους νέους.

Ξεχνώντας τη δύσκολη καθημερινότητά της η κ. Αγγελοπούλου βρήκε το χρόνο να γράψει για τις υποτροφίες που δίνει και για τις αξίες που αυτή καταλαβαίνει καλύτερα απ’ όλους. Και μιλά για το πώς μπορεί να ελαφρυνθεί η κρίση και η πατρίδα της να πάει μπροστά.

Σαν κάποιου είδους πολιτικού μανιφέστου, η Γιάννα αυτή τη φορά δεν είναι προκλητική, αλλά στέλνει μηνύματα. Κυρίως ότι είναι «παρούσα» και θα διεκδικήσει μερίδιο στη δόξα. Διαβάστε το άρθρο για να καταλάβετε ότι η κυρία έχει στόχο.

Άλλωστε, το κόμμα των επιχειρηματιών και των… σωτήρων ετοιμάζεται στα παρασκήνια.

«Όσοι με ξέρουν γνωρίζουν ότι πάντα λέω πως οι πράξεις είναι πολύ πιο σημαντικές από τις ιδέες. Οι πράξεις είναι o θεμέλιος λίθος για κάθε αλλαγή. Και δεν αποτελεί μυστικό ότι η χώρα μου, η Ελλάδα, αλλά και η ευρύτερη περιοχή των χωρών της Μεσογείου έχει περισσότερο παρά ποτέ ανάγκη από πράξεις.

Αλλά πραγματικά ενδιαφέρεται κανείς να αναλάβει δράση για να βγάλει την Ευρώπη από την οριακή θέση όπου οδήγησε τον εαυτό της τα τελευταία χρόνια;

Ενδιαφέρεται κανείς να βγει μπροστά και να συμβάλλει με γνήσιο, απτό τρόπο στην ελάφρυνση της κρίσης που η πατρίδα μου και οι γειτονικές της χώρες χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν εδώ και πολλά χρόνια;

Ενδιαφέρεται κανείς να αναλάβει δράση, να κάνει πραγματικότητα την επανεκκίνηση που θα δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στις χώρες της Μεσογείου;

Στην ετήσια συνάντηση, τον περασμένο μήνα, του Clinton Global Initiative/CGI η απάντηση ήταν "ΝΑΙ".

Είχα την τιμή να στέκομαι δίπλα στο Πρόεδρο Κλίντον στην ετήσια αυτή συνάντηση του CGI για να σας ανακοινώσω το σχέδιό μας να αναλάβουμε δράση και να ιδρύσουμε το CGI Mediterranean - την πρώτη φορά που το Clinton global Initiative έρχεται στην Ευρώπη.

Πάντα θαύμαζα τo πνεύμα του CGI που είναι να παρακινεί ανθρώπους να μετατρέπουν τις ιδέες σε πράξη.

Τα τελευταία 10 χρόνια το CGI έχει "εξασφαλίσει" 2900 Commitments to Action/ Δεσμεύσεις για συγκεκριμένη δράση παντού στον κόσμο, με στόχο την βελτίωση της ζωής για πάνω από 430 εκατ. ανθρώπους σε περισσότερες από 180 χώρες.

Έχω την τιμή να συμμετέχω στο CGI εδώ και πολλά χρόνια, και αυτό το μοναδικό πνεύμα των συγκεκριμένων δεσμεύσεων για δράση/Commitments είναι που θέλω να εμφυσήσω στην Ελλάδα και σ' ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου .

Το CGI Med που θα λάβει χώρα τον Ιούνιο του 2015, έχει στόχο να εμπνεύσει με τις δικές του πρωτοβουλίες, αναδεικνύοντας ζητήματα που ξεπερνούν τα σύνορα των χωρών της Μεσογείου - και περιλαμβάνει την αναζήτηση οικονομικών ευκαιριών, την προώθηση καινούργιων μέσων παραγωγής καθώς και της επιχειρηματικότητας σε αγροτικές και περιβαλλοντικές καινοτομίες.

Το CGI Med έρχεται στην σωστή στιγμή. Υπάρχουν μια σειρά από εμπόδια που δεν αφήνουν στην περιοχή αυτή τους ανθρώπους να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους: ανεργία, φτώχεια, κακές υποδομές, χαμηλό ηθικό είναι μερικά απ' αυτά.

Μόλις τον περασμένο χρόνο η ανεργία άγγιξε το 30% στην Ελλάδα και την Ισπανία, η ανεργία των νέων ξεπέρασε το 50%.

Πολλοί άνθρωποι που ζουν πέρα απ' αυτήν την περιοχή βλέπουν αυτά τα προβλήματα, αλλά τα αποδίδουν σε στερεότυπα όπως το θέμα της εργασιακής ηθικής. Για αυτό με μεγάλη χαρά είδα τον Πρόεδρο Κλίντον να υπενθυμίζει φέτος τους συμμετέχοντες στο CGI ότι ο μέσος όρος εβδομαδιαίας εργασίας των Ελλήνων πολιτών είναι κατά 25% μεγαλύτερος από τον όρο των Γερμανών πολιτών!

Όταν ο Έλληνας έχει μπροστά του ευκαιρίες και στήριξη - δεν του λείπουν ιδέες και όρεξη για δουλειά.

Μόλις τον περασμένο χρόνο, έδωσα 12 υποτροφίες σε φοιτητές προκειμένου να συμμετάσχουν στο CGI University και υποστήριξα τις ιδέες τους για δράση ώστε να τις βελτιώσουν και να τις εφαρμόσουν πίσω στην Ελλάδα. Οι δράσεις αυτές έχουν ήδη αξιοσημείωτο αποτέλεσμα. Ο Μιχάλης Φραγιαδάκης, για παράδειγμα, ήθελε να κάνει την γεωργία πιο ελκυστική και αποτελεσματική για τους νέους ανθρώπους. Προκειμένου να το πετύχει αυτό, εφηύρε ένα σύστημα για να ελέγχει από απόσταση το πότισμα δίνοντας στοιχεία για τις κλιματολογικές και περιβαλλοντικές συνθήκες, κι όλα αυτά μέσω ενός έξυπνου τηλεφώνου. Ο Γεώργιος-Μάριος Παπαδόπουλος, του οποίου το πρόγραμμα επίσης στήριξα μέσω του CGI U, προσπάθησε να πετύχει οικονομικά αποδοτικές υπηρεσίες, υψηλής τεχνολογίας/ρομποτικής για το ιατρικό προσωπικό που θα επιτρέψει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και επιδεξιότητα στις εγχειρήσεις.

Την ίδια ώρα που τα πρωτοσέλιδα ανά τον κόσμο επιδίδονταν σε καταστροφικά σενάρια και μένουν στα στερεότυπα, αυτοί οι νέοι άνθρωποι αναλαμβάνουν δράση και παλεύουν για αλλαγή. Aποτελούν περίτρανη απόδειξη για το τι είναι δυνατόν να γίνει στην Ελλάδα, και αυτό ακριβώς πιστεύω και προσπαθώ να πετύχω μέσω του CGI Med.

Γι’ αυτό και φέτος έδωσα 25 υποτροφίες σε Έλληνες φοιτητές, για να τους βοηθήσω να πραγματοποιήσουν τις δράσεις τους στην χώρα μας.

Όπως μας υπενθύμισε και ο Πρόεδρος Κλίντον στο CGI, δεν μπορούμε να νομίζουμε ότι ξέρουμε τα πάντα για την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και τις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου. Αλλά δεν μπορούμε να λέμε ότι δεν έχουμε αντίκτυπο. Έχουμε.

Και στο CGI Med θα έχουμε.

Όταν σκέπτομαι την χώρα μου στην Μεσόγειο, σκέφτομαι την έννοια της λέξης. Για δεκαετίες αυτό αντιπροσώπευε η Ελλάδα - το κέντρο της περιοχής και την καρδιά της καινοτομίας.

Δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερo τόπο για να φιλοξενήσει την προσφορά του CGI στην έννοια της ηγεσίας και της στροφής στην δράση στην Ευρώπη, απ' ότι η Αθήνα. Πιστεύω ότι όσοι συμμετάσχουν θα μπορέσουν να δουν την περιοχή αυτή της Μεσογείου όπως την βλέπω κι εγώ: μια περιοχή με πλούσια ιστορία και - αν αναλάβουν δράση αρκετοί άνθρωποι - μ' ένα ακόμη καλύτερο μέλλον.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα του Clinton Global Initiative για περισσότερες πληροφορίες. Και, όλοι μαζί, ας μετατρέψουμε τον Ιούνιο του 2015 τις ιδέες σε πράξη για τις χώρες της Μεσογείου και για όλη την Ευρώπη».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Διογένης avatar
  Διογένης 31/10/2014 08:49:19

  Αααα, του Κλίντον Γκλόμπαν Ινίσιατιβ η μαντάμ. Να θυμίσουμε ότι ο Κλίντον είχε έρθει στην Αθήνα για να συμφάγει με τον καταρρέοντα, τότε (πρό Ρέλου), Γιωργάκη το Σεπτέμβριο του 2007, προκειμένου να μην χάσει την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ από τον επελαύνοντα (προ Ρέλου) Βενιζέλο. Κολλητός του ΓΑΠ ο Κλίντον, που βέβαια είναι και Αμερικανός πολίτης ο ΓΑΠ και δεν είναι κανένας τυχαίος. Άρα, του ευρύτερου κλίματος ΓΑΠ η μαντάμ. Του ανθρώπου που έφερε το Μνημόνιο, την καταστροφή, την κηδεμονία, την κατάρα της χώρας. Και το "έργο" του οποίου κάποιοι εμφανώς φιλοδοξούν να συνεχίσουν, από αρχομανία και μεγαλομανία και μόνον ή και όχι μόνον. Είτε Τσιπραίοι λέγονται αυτοί οι "κάποιοι" είτε Δασκαλάκη-Αγγελοπούλου...

  • Fotini avatar
   Fotini @ Διογένης 31/10/2014 13:23:28

   ᾿Από τά Τούρκικα στενοσόκακα τοῦ ῾Ηρακλείου στό podium τοῦ Κλίντον!! :)

 2. iconology2009 avatar
  iconology2009 31/10/2014 08:51:01

  H Huffington Post, που ανήκει στη "δικιά μας" Αριάννα Στασινοπούλου, παγκοσμίως περιβόητη κλοπυραϊτατζού, είναι εικόνα και ομοίωση της Γιάννας-αν και νομίζω προηγήθηκαν τα επιτεύγματα της της πιο "δικιάς μας" Γιάννας. Δεν είναι μόνο κολλητάρι της οικογένειας Κλίντον αλλά και του επίσης "δικού μας" Γιωργάκη Παπανδρέου, που, εντάξει είναι κομματάκι δύσκολο να το πιστέψουμε, αρθρογραφεί! Όλο αυτό το πλέγμα αλληλοτροφοδοτείται και ο ένας υποστηρίζει τον άλλο και όλοι μαζί όποιον καινούργιο τους προκύψει-λέγε με Τσίπρα ας πούμε. Με άλλα λόγια, μια παρεούλα είναι που δρα συντονισμένα προς ένα κοινό σκοπό. Τώρα είναι η σειρά της καημένης της Γιάννας να λάβει βοήθεια στις αναζωπυρωμένες της πολιτικές ονειρώξεις-μπήκε πια από καιρό και η κλιμακτήριος και από τις άλλες σωθήκαμε...Να δούμε πόσο καιρό θα μας πολιορκούν με τη μαντάμ και πού ακριβώς θα το πάνε και τα άλλα μέρη της..."συμμορίας".

 3. Seagull avatar
  Seagull 31/10/2014 09:43:09

  Μάλιστα, μάλιστα, και ήταν ανάγκη να κάθεται να γράφει όλα αυτά ενώ με μία πρόταση θα είχε καθαρίσει, είναι τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο της Ελλάδας ανόητοι, αυτό μας ενδιαφέρει και γι αυτό θα προσπαθήσουμε με τον φίλο μου τον πρώην πρόεδρο Κλίντον και άλλους καλούς Αμερικανούς φίλους!! Ενας, ένας βρε παιδιά μην σπρώχνεστε, ποιός να πρωτοπάρει, οι παλαιοί φίλοι και σύμμαχοι, οι νέοι φίλοι σύμμαχοι και δανειστές......

 4. Naruto avatar
  Naruto 31/10/2014 11:01:01

  Είμαι περίεργος να δώ τον Αλέξη πώς θα απαλλαγεί απο τα σύνδρομα του εμφυλίου , της Βάρκιζας ,των κομμουνιστικών εμβατηρίων και των φορέων τους . Ειναι φανερό οτι δεν μπορεί να τα κουβαλάει ούτε στα σαλόνια της παρέας Γιάννας , Κλίντον κλπ ούτε στο πρωθυπουργικό γραφείο .

 5. η Dimi avatar
  η Dimi 31/10/2014 14:03:48

  Ο δε υιός στο Harvard και οι ομοϊδεάτες πονόψυχοι συμφοιτητές, καθημερινά, κάνουν τη μεγάλη διαφορά στην Αμερική της άγριας ένδειας. προσωπική γνώμη: πιο μπότοξ, πετρώνεις.

 6. Tassos avatar
  Tassos 31/10/2014 16:00:00

  Το ...προσκήνιο το ξέρει?

 7. alex avatar
  alex 31/10/2014 17:59:48

  Ο Bill ο φιλανθρωπος που βομβαρδισε την Σερβια εχει σωσει τοσο κοσμο? Δεν βρισκει ο Αγγελοπουλος κανενα κοριτσακι μπας και την ξεφορτωθουμε για τα καλα γιατι εχουμε την φτωχια μας,μην ακουμε και το κοντο και το μακρυ της γιαννας με τον συριζαιο γιο στο Harvard ημαρτον.

 8. Hunter avatar
  Hunter 31/10/2014 18:22:25

  Κοίτα τι σου κάνει μια λιποθυμία την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο μέρος...

 9. chp avatar
  chp 31/10/2014 18:56:24

  Η Γιάννα διοίκησε καλα την υπόθεση των Ολυμπιακών αγώνων . Παράλληλα έχει μια πολύ μεγάλη κοινωνική προσφορά . Σαν προσωπικότητα είναι έντονη και σαν χαρακτήρας πρέπει να είναι πολύ σκληρός . Δεν είναι κακό όμως κάποιος να πετυχαίνει του στόχους του και ας "βάζει ο Θεός το χέρι του",όπως είπε ο Μαραντόνα κάποτε. Γιατί μας φοβίζει αυτό άραγε? Φωτίζει την αδυναμία ,την έλλειψη αυτοπειθαρχίας και στόχων ? Λατρεύουμε την άχρηστη μετριότητα ,την απραξία? Νεφελοσκοπούμε σε βλακώδη ηθικολογία έναντι ενός ανθρώπου που έχει τα guts ? Μακάρι να μπορούσε να διαθέσει χρόνο για την πολιτική , θα κερδίζε η πολιτική......

  • iconology2009 avatar
   iconology2009 @ chp 31/10/2014 23:44:40

   Αν τη διοίκησε καλά την υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων αυτό το έκανε για τη ΔΟΕ. Για την Ελλάδα αντίθετα είναι ο ορισμός της κακοδιοίκησης-αυτό δεν είναι η σπατάλη και οι υπερβάσεις του προϋπολογισμού τους; Η όποια προσωπικότητα έχει η κυρία αυτή δεν είναι συνάρτηση κάποιας πολιτικής της κουλτούρας αλλά της αλζονείας που γεννά ο εξωφρενικός της πλούτος-που σαν τυπική νεόπλουτη φροντίζει κιόλας να τον επιδεικνύει όπως θάκανε κάθε τυπική ανασφαλής προσωπικότητα. Η κυρία καλάμι καβάλησε και νομίζει ότι σαν πολιτικός θα έχει τις πλάτες της ΔΟΕ για να μας κάνει υποδείξεις και να μας εκβιάζει. Αυτά είναι και τα guts που μας πλασάρεις για προσόν της. Ο χρόνος που η κυρία θα μας διαθέσει με την πολιτική της καριέρα είναι υποπολλαπλάσιος και εξαρτημένος από τον πολλαπλάσιο που διαθέτει στο καθρέπτη της ανόητης ματαιοδοξίας της. Και κλείνοντας το ξαναλέω: ας φέρει η οικογένεια της τα κεφάλαια και τις επιχειρήσεις της στην Ελλάδα-ΤΩΡΑ, ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩ, όχι να περιμένει τον Τσίπρα να μας κάνει δραχμένιους-και μετά τα ξαναλέμε.

   • iconology2009 avatar
    iconology2009 @ iconology2009 01/11/2014 01:26:58

    Να συμπληρώσω ότι η ίδια σαν βουλευτής στο μόνο στο οποίο διακρίθηκε την περίοδο εκείνη ήταν η μαστοριά της στη διαχείριση αυτοπροξενιού. Το πολιτικό έργο που άφησε ισοδυναμεί με το απόλυτο μηδέν. Και φυσικά αυτό το μηδενικό έργο ποτέ δεν το σκίασε η εθνοσωτήρια απειλή της με την οποία μας ατενίζει απ'το θρόνο της αλαζονείας της σήμερα. Δεν είχε ακόμη ανέβει ούτε στην άκρη του καλαμιού.

   • Διογένης avatar
    Διογένης @ iconology2009 01/11/2014 03:48:37

    Νομίζω ότι η αλήθεια είναι κάπου στη μέση, αγαπητέ icon, μεταξύ και των δύο τοποθετήσεώ σας, εσού και του chp. Για την ακρίβεια, ισχύουν και τα δύο. Η μαντάμ διαθέτει ικανότητες ασύγκριτα μεγαλύτερες από το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Ακόμη και η "διαχείριση του αυτοπροξενιού" (και μην ξεχνούμε ότι ήταν ήδη πρωτοπαντρεμένη τότε!) έγινε με αριστοτεχνικό τρόπο. Πού είναι π.χ. να κάνει κάτι αντίστοιχο η Όλγα Κεφαλογιάννη, ας πούμε, που ως γυναίκα υπερέχει σαφώς σε σχέση με τη μαντάμ (σαν να τη βλέπω τη μαντάμ, αν διαβάζει αυτές τις γραμμές, να βγάζει αφρούς του τύπου "καθρέφτη-καθρεφτάκη μου"...). Η μαντάμ λοιπόν και είχε από πριν προσωπικότητα με ικανότητες για το καλύτερο και το χειρότερο, και την ανέπτυξε/διαστρέβλωσε κι άλλο λόγω της "αλαζονείας που γεννά ο εξωφρενικός πλούτος". Αποτελεί σήμερα σοβαρή συστηματική εφεδρεία, όμως, για τους λόγους που αναφέρεις εσύ και όχι για τους αδιαμφισβήτητες ικανότητές της. Η μαντάμ είναι αυτό που είχε αναφέρει ο Γκαίμπελς (νομίζω), δηλαδή, ένα από τα πολλά "καθάρματα που θα βρούμε σε κάθε χώρα για να κάνουμε τη δουλειά μας". Δηλαδή, πρόθυμη να προσχωρήσει σε πρωτοβουλίας της Κλίντον Γκλόμπαλ Ινίσιατιβ, που θα κολακεύσουν αρκούντως το εγώ της και θα παράσχουν υπηρεσίες σε "αφεντικά" του ανωτάτου διεθνούς επιπέδου, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που θα έχει κάτι τέτοιο για τη χώρα της, για την οποία υποτίθεται ότι κόπτεται. Αν η μαντάμ είχε ήθος δεν θα παρατούσε τον πρώτο της άντρα για το "κάτι καλύτερο" (σε οικονομικό επίπεδο!) που βρήκε στον δεύτερο. Δεν είχε. Δεν έχει. Από τη "διαχείριση του αυτοπροξενιού" - έστω και αν αφήσουμε στην άκρη την αμφισβητούμενη και αμφίσημη διαχείριση των Ολυμπιακών - καταλαβαίνουμε πώς θα διαχειριζόταν τη δημόσια εξουσία, εάν τυχόν και της ανετίθετο.

    • iconology2009 avatar
     iconology2009 @ Διογένης 01/11/2014 11:23:26

     Καθάρισες! Είναι ακριβώς αυτό το ελάχιστο προαπαιτούμενο που της λείπει για να είναι υπηρέτης ενός λαού: ήθος! Το ελάχιστο ίσως. Και-προσωπικά τουλάχιστον-δεν εννοώ τις διαπροσωπικές της συναλλαγές με τον έρωτα αλλά τη γενικότερη αύρα που εκπέμπει σαν ηθική προσωπικότητα ικανή να ταχθεί ανυστερόβουλα σε ένα σκοπό. Πέρασαν πέντε ολόκληρα χρόνια σκληρής δοκιμασίας για τον ελληνικό λαό και η κυρία ήταν συστηματικά απούσα. Τώρα που σχεδόν όλα έχουν ρυθμιστεί, έρχεται να αρπάξει δόξα-και χρήμα προφανώς, ο άντρας της συνεχίζει και είναι μεγαλοεπιχειρηματίας-από τα έτοιμα των άλλων, χωρίς η ίδια να έχει συμβάλλει ούτε καν με τη φοροδοτική της ικανότητα, που την απολαμβάνουν σαν τέτοια άλλα κράτη και άλλες πολιτείες.

 10. Κίττυ avatar
  Κίττυ 01/11/2014 03:54:52

  Το μερίδιο του εθνικού χρέους, που αποπληρώνεται με τον αφανισμό της μεσαίας τάξης κι αντιστοιχεί στο ευρύτερο κόστος των ολυμπιακών αγώνων, θα μας το εξηγήσει γλαφυρότερα η φιλόδοξη σύζυγος του γνωστού επιχειρηματία; ...ποιά άραγε η γνώμη της για την ανύπαρκτη συνεισφορά των μεγαλοπιχειρηματιών στην οικονομική στήριξη στην παρούσα περίοδο της κρίσης; ...τώρα για το grande dame, πολύ γαλαντόμους σας βρίσκω!

 11. Άλυτη Εξίσωση avatar
  Άλυτη Εξίσωση 01/11/2014 10:10:52

  Έλληνες μεγιστάνες: αυτοί οι τόσο αποτυχημένοι άνθρωποι! ‘’ ….Aυτό που ξεχωρίζει τους Επιτυχημένους πλούσιους από τους Αποτυχημένους ανθρώπους είναι ένα: η κοινωνική προσφορά. Η στοιχειώδης αίσθηση ευθύνης, βάσει της οποίας οι αριστοκράτες από αρχαιοτάτων χρόνων επέστρεφαν στην Πόλη ένα μέρος από τα δώρα που η εύνοια της θεάς Τύχης τους εξασφάλισε. Και αυτό είναι που ξεχωρίζει τους αριστοκράτες από τους πλουτοκράτες. Τους χυδαίους από τους ευγενείς. Κάτι ψιλά μόνο δίνουν στους ευτελισμένους δημοσιογράφους, τους ευτελισμένους εκδότες, τους ευτελισμένους πολιτικούς, που μπαίνουν στο payroll για να τους κάνουν αέρα, να τους ακούνε να αγορεύουν πάνω από το φιλέτο σφυρίδας κουνώντας το κεφάλι επιδοκιμαστικά – κυρίως όμως για να δημοσιεύουν τις φωτοσοπαρισμένες αγιογραφίες τους, δημιουργώντας ρίγη ενδιαφέροντος γύρω από πρόσωπα που αν δεν είχαν χρήμα, κανείς δεν θα έδινε δεκάρα. Έχουν όμως χρήμα. Κι αυτό είναι κάτι που δεν ξεχνιέται! Γι' αυτό και σύμπασα η Ελλάδα ασχολείται με τα εκδοτικά άγχη του Μπόμπολα, τις προεδρικές βλέψεις του Μαρινάκη, τις ακαδημαϊκές φιλοδοξίες της Μαριάννας και την αριστερή στροφή (τι γελοιότητα!) της Γιάννας. Μου κάνει τεράστια εντύπωση το ότι κανείς δεν στράφηκε να τους ρωτήσει ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΥΤΟΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ, ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ. Στα χρυσοποίκιλτα πάνελ, στις κόσμιες ευσεβιστικές συνεντεύξεις κ.λπ. κανείς δεν τους ρώτησε το αυτονόητο: Πέρα από το ναρκισσιστικό τριπάκι σας, τη νεύρωσή σας για δύναμη και εξουσία, τις στομφώδεις παπάρες που βάζετε να γράφουν για εσάς κ.λπ.· Τι προσφέρατε από τον άπειρο πλούτο σας για το δημόσιο καλό, για την Ελλάδα που δεν περνάει και πολύ καλά τελευταία; Και δεν εννοώ 50 υποτροφίες σε φοιτητές ή κάτι ψιλά στο τάδε αμερικανικό πανεπιστήμιο. Αλλά κάτι ανάλογο του μεγέθους σας – όπως πολύ έξοχα δείχνουν τα παραδειγματικά μεγέθη του Ωνάση, του Νιάρχου και άλλων. Κι επειδή είναι σαφές ότι θα κομπιάσουν (αφού τα πάντα είναι αριθμοί), θα έπρεπε κάποιος να τους πει ότι αυτό είναι που ξεχωρίζει τους Επιτυχημένους πλούσιους από τους Αποτυχημένους ανθρώπους: η κοινωνική προσφορά. Η στοιχειώδης αίσθηση ευθύνης, βάσει της οποίας οι αριστοκράτες από αρχαιοτάτων χρόνων επέστρεφαν στην Πόλη ένα μέρος από τα δώρα που η εύνοια της θεάς Τύχης τους εξασφάλισε. Και αυτό είναι που ξεχωρίζει τους αριστοκράτες από τους πλουτοκράτες. Τους χυδαίους από τους ευγενείς. Ακόμα και αν είναι εξίσου άδικος, άτιμος και αδιαφανής ο τρόπος που πλουτίζουν και οι μεν και οι δε. Όχι πάντα – αλλά συχνά. Τα πράγματα, λοιπόν, είναι απλά: Κυρία μου, δίνεις ή δεν δίνεις; Εάν δεν δίνεις, τουλάχιστον μη διεκδικείς την προσοχή που αξίζει στα πρόσωπα που δίνουν. Γι' αυτό και οι πρόσφατες δηλώσεις περί αριστερής στροφής, Occupy, Προεδρίας της Δημοκρατίας κ.λπ. κάνουν τη θλιβερή ηθική αποτυχία της ελληνικής ελίτ ακόμα θλιβερότερη. Αφού, εκτός από αμέτοχη στο δημόσιο δράμα, δείχνει και ξεδιάντροπη. Αφού, ενώ είναι η μόνη που θα μπορούσε να διασώσει λίγο την κατάσταση, μοιράζοντας ένα μέρος του πλούτου της, θέλει να μας «σώσει», διασφαλίζοντας και άλλα μεγαλεία: βάζοντας το διαμαντένιο διάδημα της εξουσίας στο αλλόκοτο κεφάλι της. Ντρέπομαι για λογαριασμό τους. ….’’ http://www.lifo.gr/mag/columns/6789 / Στάθης Τσαγκαρουσιάνος

  • iconology2009 avatar
   iconology2009 @ Άλυτη Εξίσωση 01/11/2014 11:15:10

   Καλά τα γράφει ο Τσαγκάρ-ως συνήθως-αλλά οψίμως. Είναι από εκείνους που συνέβαλαν τα μέγιστα στη μυθοποίηση της κυρίας με απίστευτα υμνητικά δημοσιεύματα και συνεντεύξεις-(έχει πολλή σημασία το τελευταίο σαν προνόμιο)-από τα κατά καιρούς έντυπα του-με το αζημίωτο προφανώς, σαν άτυπο γραφείο τύπου και δημοσίων σχέσεων της. Και έτσι όσα γράφει τώρα για τη μαντάμ, τηρουμένων των αναλογιών φυσικά, ισχύουν και για τον ίδιο. Άλλωστε και για τυον έτερο χαζοχαρούμενο πρωταγωνιστή εκείνης της Ολυμπιακής περιόδου, τον Γιωργάκη Παπανδρέου, ανάλογους ύμνους και υπηρεσίες προσέφερε, για να το γυρίσει μετά την πτώση του.(αλήθεια, έχετε προσέξει ότι οι μόνοι που επαίρονται για το αίσχος της Ολυμπιάδας είναι αυτοί οι δύο; Οι πιο συστηματικοί καλοπερασάκηδες;)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.