Ας μαζέψει κάποιος στο Μαξίμου τον κύριο Πεγκλή
13/08/2014 10:54
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ας μαζέψει κάποιος στο Μαξίμου τον κύριο Πεγκλή

Θα τρελαθούμε με όσα διαβάζουμε και ακούμε από ορισμένους συμβούλους της κυβέρνησης ή ακόμα και του Πρωθυπουργού. Αυτή τη φορά εξαγριωθήκαμε με όσα διαβάσαμε στην Καθημερινή της Κυριακής από τον πρωθυπουργικό σύμβουλο, Μιχάλη Πεγκλή που υπέγραψε το άρθρο με την ιδιότητα του συμβούλου Ευρωπαϊκής Πολιτικής. Διαβάστε ένα τμήμα του άρθρου και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα:

«Το ισοζύγιο είναι κατάφωρα αρνητικό και η απεμπλοκή από το Μνημόνιο είναι απείρως πιο δημοφιλής επιλογή από οτιδήποτε άλλο σήμερα. Η ζωή έξω απ’ το Μνημόνιο φέρνει στη μνήμη μας την αμέσως προηγούμενη περίοδο, δηλαδή τα χρόνια μέχρι το 2010, όταν το «καράβι», με τη μουσική στη διαπασών, απολάμβανε την ανέμελη πορεία που κατέληξε στην πρόσκρουση και τη χρεοκοπία, με ευθύνη των καπετάνιων και όχι των επιβατών, για να μην παρεξηγηθούμε. Μόνο που η πολυπόθητη σήμερα επιστροφή στην κανονικότητα δεν θα έχει καμία σχέση με αυτή που ξέραμε.

Η άποψη περί «ελευθερίας» μετά το Μνημόνιο είναι εσφαλμένη, βασίζεται στο παρελθόν, αλλά όχι στα ισχύοντα σήμερα. Σε αυτή την προοπτική, προς το συμφέρον της χώρας θα είναι ένα ενδιάμεσο καθεστώς, ειδικό για την περίπτωση της Ελλάδας, που θα διατηρεί μερικά από τα δικαιώματα της «μνημονιακής χώρας» για την έκπτωση στις υποχρεώσεις που έχουν οι «κανονικές» χώρες. Η πλήρης ελευθερία δεν μας συμφέρει.

Για να το δούμε λίγο παραστατικά, σήμερα η χώρα βρίσκεται σε ειδικό θάλαμο του νοσοκομείου και έχει την αντιμετώπιση του «ασθενούς», δηλαδή όλοι ασχολούνται με το πώς θα τον κάνουν καλά. Ο «έξω» κόσμος στον οποίο θέλουμε να πάμε είναι μία «διαρκής άσκηση», όπου για ό,τι δεν κάνεις καλά τρως καρπαζιά. Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι «συνυπεύθυνη» για το πρόγραμμα που εφαρμόζουμε, οπότε δεν υπάρχει τιμωρία για ό,τι δεν φέρνει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Απλώς ψάχνουμε τη βελτίωση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από «κηδεμόνας» θα γίνει ο «εξεταστής» μας. Σήμερα κρίνεται και αυτή για την επιτυχία του προγράμματος. Μετά την έξοδο, για την επιτυχία ή αποτυχία θα είμαστε αποκλειστικά υπεύθυνοι και η Επιτροπή θα μας ελέγχει αυστηρά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Επιπλέον, από τα επιτόκια του 1,5% της Ευρώπης θα περάσουμε στις διεθνείς χρηματαγορές με τουλάχιστον διπλάσιο επιτόκιο, που θα σημαίνει αρκετά περισσότερα λεφτά σε τόκους.

Η ρητορική που έχει αναπτυχθεί για την ανάγκη απαλλαγής από το Μνημόνιο δεν μπαίνει καθόλου στα θέματα ουσίας. Η Αριστερά επιμένει στον καταγγελτικό λόγο του Μνημονίου και σε ακραίο λόγο κατά των ευρωπαϊκών θεσμών. Είναι ιστορικά οξύμωρο η Αριστερά στην Ελλάδα να προτιμά τον σκληρό και ανταγωνιστικό κόσμο των χρηματαγορών από το δομημένο θεσμικό περιβάλλον της Ευρώπης. Το θέμα όμως και πάλι ξεκινάει από τα κάτω: η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών «διψάει για έξοδο». Το πολιτικό σύστημα ανταποκρίνεται στη λαϊκή απαίτηση. Ας ελπίσουμε να μην τα βρούμε μπροστά μας.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Seagull avatar
  Seagull 13/08/2014 11:34:20

  Να μείνουμε λοιπόν στα μνημόνια για καμιά πενηνταριά χρόνια να έχουμε την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να παίρνουμε χαμηλότοκα δάνεια και να περνάμε ζωή χαρισάμενη. Ξέρει ο άνθρωπος τι λέει, που να βγαίνουμε τώρα σε ανταγωνιστικά περιβάλλοντα, που να βρούμε τώρα επενδύσεις. Λοιπόν καλά είμαστε εδώ που είμαστε και έχει και ο σύμβουλος δουλίτσα.

  • ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΕΓΚΛΗΣ avatar
   ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΕΓΚΛΗΣ @ Seagull 13/08/2014 17:07:24

   Φίλε Seagull δεν θα μείνουμε στα μνημόνια για πολύ ακόμη. Είμαστε κοντά αλλά πρέπει να ξέρουμε τί μας γίνεται βγαίνοντας. Αυτό παρουσιάζει το άρθρο και όχι αυτό που αναφέρει το κομμάτι που απομόνωσε το δημοσίευμα. Αυτό που κάνω δεν είναι "δουλίτσα". Δουλειά είχα πριν μου ζητήσει ο Πρωθυπουργός μετά από 15 χρόνια εμπειρίας στα Ευρωπαϊκά να πλαισιώσω την προσπάθειά του. Όλοι εργαζόμαστε για τον ίδιο σκοπό, δεν υπάρχει παραφωνία. Ο κόσμος παραμιλάει γιατί είναι πολλά τα χρόνια της λιτότητας και έχει δίκιο. Δεν έχει όμως νέα λιτότητα, ότι κόψαμε κόψαμε. Τώρα όλα τα λεφτά είναι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας. Γι αυτό παλεύουμε όλοι. ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΕΓΚΛΗΣ

   • Seagull avatar
    Seagull @ ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΕΓΚΛΗΣ 14/08/2014 09:43:29

    Δεν συμφωνώ καθόλου κύριε Πεγκλή μαζί σας, δεν είμαστε καθόλου κοντά από το να βγούμε από τα μνημόνια και ο λόγος είναι απλός, το χρέος της χώρας παραμένει σε δυσθεώρητο ύψος όπως καλά γνωρίζετε και η ανάπτυξή μας είναι πολύ ισχνή για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του χρέους. Για το ζήτημα αυτό δεν έχετε εσείς την αποκλειστική ευθύνη αλλά τα όργανα της ΕΕ που έχουν " μουλαρώσει " πάνω στην αυστηρή δημοσιονομική λιτότητα που δεν αφήνει περιθώρια ανάπτυξης. Το βλέπουμε όλοι γύρω μας, ο ευρωπαϊκός νότος συνεχώς μαραζώνει συμπαρασύροντας στο διάβα του και άλλες χώρες. Οι προοπτικές ανάπτυξης της ΕΕ κάθε μέρα χειροτερεύουν, ο αποπληθωρισμός επικρεμάται επί των κεφαλών όλων, πως λοιπόν σε ένα τέτοιο περιβάλλον η Ελλάδα θα μπορέσει να ανταπεξέλθει? Ζητώ δε συγνώμη για το " δουλίτσα " αλλά και εσείς θα έχετε καταλάβει ότι ενώ έχουμε ακούσει τόσα πολλά από συμβούλους εντός και εκτός, το αποτέλεσμα παραμένει μάλλον αρνητικό παρά θετικό και για το λόγο αυτό είμαστε πλέον πολύ δύσπιστοι. Τέλος κύριε Πεγκλή, το μνημόνιο δεν είναι " γύψος ", είναι η εθνική μας ντροπή, η εθνική μας ρετσινιά και ως τέτοια θα πρέπει να την αντιμετωπίζουμε, διότι σε αυτό μας οδηγήσαν τα κατ΄εξακολούθηση λάθη μας και κυρίως οι ανήθικες πολιτικές συμπεριφορές της μεταπολίτευσης.

 2. κοινός νούς avatar
  κοινός νούς 13/08/2014 11:43:46

  Πράγματι , μερικοί νομίζουν ότι ο κόσμος είναι στο ίδιο προστατευτικό κουκούλι που είναι και οι ίδιοι . Αυτἠ την χρονιά η Αθήνα δεν άδειασε . Οσοι πήγαν στα χωριά τους κάθονται στα σπίτια τους και ίσως πίνουν και καμμία πορτοκαλάδα στην πλατεία . Τα χαράτσια μόνιμη συζήτηση και η κατάθλιψη παρούσα . Η έλλειψη τιμωρίας των ενόχων επίσης παραμένει πρώτο θέμα συζήτησης . Το τι θα ψηφίσουν όλοι αυτοί που πλέον δεν έχουν τίποτα να χάσουν , αφού η απώλεια της περιουσίας τους έχει ήδη συμβεί , είναι προφανές . Οι ηρακλείς μπορείτε να παρουσιάζετε μιά άλλη πραγματικότητα στον πρωθυπουργό , ώστε να διατηρήσετε την θέση σας μέχρι την τελευταία μέρα . Η πραγματικότητα θα τρομάξει όμως αρκετούς που εφησυχάζουν .

  • ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΕΓΚΛΗΣ avatar
   ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΕΓΚΛΗΣ @ κοινός νούς 13/08/2014 17:02:00

   Φίλε "Κοινέ Νου" Δεν ζω σε κουκούλι, μέχρι πριν από 24 μήνες ήμουν στο σκληρό ιδιωτικό τομέα για 15 γεμάτα χρόνια και με όλα τα προβλήματα που ζει ο κόσμος και εκεί θα γυρίσω με το πέρας της κυβέρνησης. Το χαράτσι φέτος πρέπει να μαζέψει 2,65 δισ, ενώ πέρσι μάζεψε μαζί με το ΦΑΠ 3 δισ και μέχρι το 2009 μάζευε 0,5 δισ. Δηλαδή η επιβάρυνση φέτος θα είναι μικρότερη αλλά πράγματι μας πήδηξε όσους έχουμε ιδιοκτησία. Η λειτουργία του κράτους όμως κοστίζει 52 δισ. περίπου (το 2009 κόστιζε 89 δισ) και από κάπου πρέπει να μαζευτούν (ή να μειωθούν περαιτέρω). Αυτή πρέπει να είναι η βάση σε όποιον κάνει κριτική στο χαράτσι. Δεν παρουσιάζουμε άλλη εικόνα στον Πρωθυπουργό, κάθε άλλο. Το κομμάτι του άρθρου που απομόνωσε το δημοσίευμα είναι παραπλανητικό. Η έξοδος από το Μνημόνιο όταν χρωστάς 240 δισ σε φορολογούμενους άλλων χωρών που είναι και τουρίστες σου είναι κάτι πιο σύνθετο. Το άρθρο μου αναλύει το τί έχει αλλάξει στην κοινοτική νομοθεσία και άρα τί μας περιμένει μετά την έξοδο. Η έξοδος είναι ο στόχος της κυβέρνησης, αλλά με ασφάλεια. Θα σου πρότεινα να το διαβάσεις ολόκληρο για να βγάλεις ασφαλή συμπεράσματα. Φιλικά, ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΕΓΚΛΗΣ [email protected] http://www.kathimerini.gr/779540/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/apoyh-apo-ton-khdemona-ston-e3etasth

   • George N avatar
    George N @ ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΕΓΚΛΗΣ 17/08/2014 12:21:03

    Η λειτουργία του κράτους αν με αυτό εννοείται τις δημόσιες δαπάνες δεν κοστίζει 52 δις αλλά το μισό ΑΕΠ. Βολικά ξεχνάτε τις δαπάνες των ταμείων. Είναι κι ο λόγος που το Ελληνικό κράτος φορολογεί κεφάλαιο κι όχι απόδοση ή φορολογεί αναδρομικά. Πριονίζει δλδ το κλαδί στο οποίο κάθεται και τα αποτελέσματα είναι ορατά σε όλους. Ούτε πρέπει να μας απασχολεί ιδιαίτερα το τι σημαίνει η μετά το μνημόνιο εποχή μια και δύσκολα θα βγει από επιτήρηση αλλά κι αν το καταφέρει θα είναι απλά διάλειμμα. Κανείς δεν βγήκε από κρίση δανεισμού ξοδεύοντας, κανείς δεν αναπτύχθηκε αποεπενδύοντας, κανείς δεν κέρδισε εμπιστοσύνη βαρώντας κανόνια και τρώγοντας από τα έτοιμα σε ένδειξη υπευθυνότητας!

 3. ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΕΓΚΛΗΣ avatar
  ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΕΓΚΛΗΣ 13/08/2014 16:28:35

  Κλειδαρότρυπα: Μη δημιουργείτε εντυπώσεις χωρίς ουσία και μη στοχοποιείτε ανθρώπους χωρίς να τους ξέρετε. Όλοι στην κυβέρνηση εργαζόμαστε για να βγει η χώρα το ταχύτερο δυνατό από το γύψο του Μνημονίου. Για να βγούμε όμως με ασφάλεια πρέπει να ξέρουμε πώς δουλεύει το σύστημα των Βρυξελών. Αυτό παρουσιάζει το άρθρο και τίποτα άλλο. Διαβάστε το ολόκληρο και βγάλτε τα συμπεράσματά σας. Το κομμάτι που απομονώσατε είναι παραπλανητικό και δεν τιμάει το antinews. Ευχαριστώ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΕΓΚΛΗΣ http://www.kathimerini.gr/779540/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/apoyh-apo-ton-khdemona-ston-e3etasth

  • factorx avatar
   factorx @ ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΕΓΚΛΗΣ 13/08/2014 17:04:33

   Στοχοποιούμε ανθρώπους; Ηρεμήστε αγαπητέ και αφήστε τους αφορισμούς. Δικά σας είναι τα λόγια.

 4. roadrunner avatar
  roadrunner 13/08/2014 18:26:16

  Συμφωνούμε Φάκτωρ. Προσθέτω μάλιστα ότι στο σύνολό του, το άρθρο του κ. Πεγκλή αποπνέει μια σαφή απαξίωση των δημοκρατικών διαδικασιών που οδηγούν στην εκλογή κυβερνήσεων από το λαό, αφού προτείνει τη μετάθεση των κυβερνητικών ευθυνών στην ΕΕ και την απόδοση του ακαταλόγιστου και του αλάνθαστου (συγχωροχάρτι) σε όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις, μεταξύ αυτών και σε παρελθοντικές ή μελλοντικές.

 5. άλυτη εξίσωση avatar
  άλυτη εξίσωση 13/08/2014 19:33:36

  Δεν το είχα διαβάσει το άρθρο σας κ.Πεγκλή μου. Τώρα που βγήκατε στην ...αναφορά όμως, το διάβασα όλο, από περιέργεια! Και θα ήθελα ειλικρινά να σας ρωτήσω, γιατί το χαίρεστε τόσο και γιατί το γιορτάζετε που με 30% ανεργία, μηδέν ανάπτυξη και σταθερά γκαζομένη την ύφεση, μετά το θάλαμο της ...εντατικής {όπου μας αντιμετωπίζουν οι καταπληκτικοί εταίρες τάχα με ...κατανόηση:-) }, μας περιμένει το κρεβάτι του ΕρωΠροκρούστη για την ολική αφαίρεση των ζωτικών οργάνων μας; ‘’ Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι «συνυπεύθυνη» για το πρόγραμμα που εφαρμόζουμε, οπότε δεν υπάρχει τιμωρία για ό,τι δεν φέρνει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα..’’Λέτε… Γιατί δεν υπάρχει αλήθεια τιμωρία για τη …σοφή Ευρωπαϊκή Επιτροπή που κατέστρεψε τη χώρα μας με τις ευλογίες της, τη μίζερη προσέγγιση και τη νεοφιλελεύθερη τύφλα που τη διακρίνει, επιβάλλοντάς μας φασιστικά τα αποτυχημέναΤροϊκανομνημόνια; ‘’Δεν ήταν -ούτε είναι- φάρμακο. Ήταν –και είναι- φαρμάκι’’ να σας … θυμίσω, αν το έχετε ξεχάσει…. Μήπως να συμβουλευθείτε κάποιον …σύμβουλο; Το μόνο που έχουμε να αναρωτηθούμε διαβάζοντάς σας, είναι το κλασσικό : ‘’Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελά πατέρα’’ ?????

 6. Διογένης avatar
  Διογένης 13/08/2014 20:00:56

  Θλιβερές θέσεις θλιβερών ανθρώπων που επειδή πέρασαν κάποια στιγμή στην καριέρα τους από τις "Βρυξέλλες" νομίζουν ότι έμαθαν κιόλας τα περί της "Ευρώπης". Αν στην καριέρα τους έμαθαν ότι η Ευρώπη είναι "εξεταστής" ή "κηδεμόνας" και όχι ισότιμη Ένωση κυριάρχων κρατών, τότε τι στο καλό έμαθαν τόσα χρόνια, "15 στον ιδιωτικό τομέα" και τι συμβουλεύουν τέλος πάντων όποιον συμβουλεύουν; Ειλικρινά έχω σε εκτίμηση τον Σαμαρά. Αυτό που δεν μπορώ να αντιληφθώ είναι, πώς έχει μαζέψει ένα κάρο άχρηστους γύρω του. Με κάνουν να αμφιβάλλω και για τον ίδιο...

 7. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 13/08/2014 20:08:38

  Κύριε Μπεγλή, Σε κάθε νέο σχόλιό σας εδραιώνεται η πεποίθησή μου αλλά και λύνονται και κάποιες απορίες μου για τις πρόσφατες επιλογές της Κυβέρνησης. Σίγουρα οι απόψεις σας εισακούονται γι΄αυτό έχουμε και αυτά τα αποτελέσματα. Εμείς υποστηρίξαμε ένα Σαμαρά της "υπέρβασης" και αργότερα της "ανανέωσης" και μετά ενθουσιαστήκαμε με ένα Σαμαρά των "Ζαππείων"! Αλήθεια, έχετε αντιληφθεί τη χαοτική απόσταση του πνεύματος των "Ζαππείων", με τις δικές σας εκτιμήσεις και απόψεις; Και είμαι απόλυτα σίγουρος ότι τα έχετε μελετήσει, αλλά γιατί τα αγνοείτε προκλητικά; Θα πρέπει να μας εξηγήσετε αυτή την ...στροφή και αν οι απόψεις σας απηχούν και τις απόψεις της ΝΔ, ώστε και εμείς να σταθμίσουμε τα γεγονότα και να λάβουμε τις αποφάσεις μας!! ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΕΓΚΛΗΣ

 8. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 14/08/2014 08:58:25

  Συνεχίστε να γράφετε την αλήθεια κύριε Πεγκλή. Οι διαμαρτυρίες ειναι αναμενόμενες από ένα κοινό που έχει μείνει στην εποχή του "αντιμνημονιακού" Σαμαρά και θρηνεί για την "ευκαιρία" να κηρύξει στάση πληρωμών το 2011.

 9. GregA avatar
  GregA 14/08/2014 09:04:16

  Εύχομαι η συμβουλευτική ιδιότητα του κυρίου Πεγκλή να άπτεται θεμάτων ήσσονος σημασίας και να μην σχετίζεται με τη χάραξη ευρύτερης πολιτικής. Άνθρωποι με αυτά τα χαρακτηριστικά, προεξάχοντος του τέως υπουργού υγείας (με μικρό και τα δύο) σπείρουν ηττοπάθεια και διαφημίζουν τη λογική του "σφάξε με αγάα μου ν' αγιάσω". Φοβάμαι ότι αυτό το άρθρο, μάλλον Βενιζέλειας εμπνεύσεως, είναι ο προάγγελος των δικαιολογιών για την αναβολή της αναχώρησης της τρόϊκας. Α ρε Αντώνη για άλλα σε ψηφίσαμε.

 10. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 15/08/2014 08:47:08

  Ψυχραιμία, Ανήκω σε μια παράταξη που τουλάχιστον οι αρχηγοί της, όπως θέλω να πιστεύω, κρατούν το λόγο τους! Αν αυτό εσύ το θεωρείς αδυναμία ή βλακεία, τότε σε διαβεβαιώ ότι ανήκεις κάπου αλλού και πλησιέστερα νομίζω προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ! Επίσης αν νομίζεις ότι όσοι είναι αντιμνημονιακοί είναι υπέρ της στάσεως πληρωμών, τότε θα πρέπει και να πιστεύεις ότι το 95% των Ελλήνων έχουν αυτή την άποψη,..πράγμα εκ των πραγμάτων άτοπο! Το ότι το μνημόνιο αποτελεί όνειδος και μίασμα, που θα αναφέρεται πλέον στην σύγχρονη Ελληνική Ιστορία, μαζί με τα δεινά της Μικρασιατικής καταστροφής, της Γερμανικής κατοχής, της Χούντας και της υποδουλώσεως της Κύπρου, είναι πέραν πάσης αμφιβολίας! Και δεν χρειάζεται να αναφέρω τι έχει λεχθεί κατά καιρούς από διαπρεπείς του είδους τους, ακόμα και από τους ίδιους τους δανειστές μας , για το ποιόν της επιβολής του Μνημονίου στην Ελλάδα, το οποίο θεωρούν ως ένα είδος ποινής εναντίον των ...αφρόνων Ελλήνων και το οποίο θα πρέπει να το ...καταπιούν μέχρι το τέλους, ώστε να αποτελέσει και παράδειγμα προς αποφυγή για τους άλλους Λαούς!! Και δεν είναι καθόλου περίεργο που κανένας μα κανένας πολιτικός δεν το υποστηρίζει ευθέως, (ούτε καν ο ίδιος ο Σαμαράς), εκτός του Γεωργιάδη , του ...συμβούλου Πεγκλή και δυο τριών σχολιαστών , εδώ στο ANTINEWS!

  • Aegean Light avatar
   Aegean Light @ ΝΤΙΝΟΣ 15/08/2014 12:17:56

   «Πέστα Χρυσόστομε» , «γεια στο στόμα σου» κ.λ.π. κ.λ.π. φίλε μου Ντίνο. Μόνο ήθελα να σου επισημάνω ότι χάνεις τα λόγια σου απευθυνόμενος στους γνωστούς και μη εξαιρετέους θαυμαστές - οπαδούς της τρόικα και των δανειστών.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ ΝΤΙΝΟΣ 15/08/2014 19:43:39

   Αγαπητέ Ντίνο για να τελειώνουμε. Μετά τον αποκλεισμό από τις αγορές δεν υπήρχαν για την Ελλάδα άλλα λεφτά για να καλύψει τα ελλείμματά της από τα λεφτά του μνημονίου.Άρα όποιος έφευγε από το μνημόνιο θα κήρυσσε στάση πληρωμών γιατί δεν θα είχε να πληρώσει τα έξοδα του κράτους. Υπάρχει κριτική από τη ΝΔ προς τον Παπανδρέου ότι μπορούσε να αποφύγει το μνημόνιο.Η κριτική αυτή είναι βάσιμη μόνο ως προς το σκέλος του ΜΗ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ από τις αγορές.Από τη στιγμή που οι αγορές έκλεισαν είτε λόγω παραλείψεων ή ενεργειών σκοπίμων ή μη του Παπανδρέου είτε τα λεφτά του μνημονίου θα κάλυπταν τα έξοδα της Ελλάδος είτε θα κηρύσσαμε στάση πληρωμών.Απλά μαθηματικά είναι. Ο Σαμαράς μπορεί να είχε δίκιο το 2010 αλλά το 2011 εάν απέρριπτε το μνημόνιο θα κέρδιζε τις εκλογές και θα κήρυσσε στάση πληρωμών.Διότι δεν βγαίνει ο λογαριασμός. Και μια που συγκρίνατε με τη μικρασιατική καταστροφή : η κριτική των βασιλικών το 1915-16 κατά τον εθνικό διχασμό ήταν βάσιμη.Η Μ.Ασία είναι πολύ μεγάλη και δεν μπορούσε να κρατηθεί.Αλλά από τη στιγμή που ο Βενιζέλος πήγε το στρατό εκεί και υπέγραψε τη συνθήκη των Σεβρών και άρχισε η κεμαλική εξέγερση,ο στρατός δεν μπορούσε να φύγει χωρίς να φύγει και ο ελληνικός πληθυσμός που είχε εκτεθεί.Επομένως το σύνθημα των βασιλικών στις εκλογές του 1920 ότι θα σταματήσουν τον πόλεμο ήταν ανέφικτο.Αναγκάσθηκαν λοιπόν να τον συνεχίσουν και στι τέλος εκτελέσθηκαν οι ίδιοι.Διότι στη λαική συνείδηση αυτοί έκαναν κωλοτούμπα.Όφειλαν την κωλοτούμπα να την κάνουν πριν τις εκλογές και να εξηγήσουν ότι ναι μεν αρχικά δεν ήθελαν την εκστρατεία αλλά τώρα θα την συνεχίσουν. Αυτό που ήταν δυνατόν το 1916 δεν ήταν το 1919. Ο Σαμαράς βρέθηκε σε παρόμοια κατάσταση.Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η ροή των εξελίξεων δεν σταματά και ο κυβερνών διαμορφώνει τετελεσμένα γεγονότα. Ο Παπανδρέου διεμόρφωσε τετελεσμένα γεγονότα.Το 2011 όχι στο μνημόνιο σήμαινε στάση πληρωμών και πιθανότατα έξοδο από την ευρωζώνη.Τέλος.Τον Σαμαρά θα τον έβριζες περισσότερο εάν το έκανε αυτό. Αλλά αφού ανήκεις σε μια παράταξη που οι αρχηγοι τηρουν το λόγο τους και αναφέρθηκες στη μικρασιατική καταστροφή σε ερωτώ : πως ανήκεις σε παράταξη που τηρεί το λόγο της όταν αυτή η παράταξη κέρδισε τις εκλογές του 1920 για να σταματήσει την εκστρατεία και αντι αυτού τη συνέχισε; Εάν οι αρχηγοί της τηρούσαν το λόγο τους θα έπρεπε αμέσως μετά τις εκλογές να εκκενώσουν τη Μ.Ασία όπως έλεγαν.

   • Aegean Light avatar
    Aegean Light @ ψυχραιμια 16/08/2014 06:47:49

    Ωραία η Ιστορική αναδρομή σου και το «πάντρεμα» Μικρασιατικής Καταστροφής και μνημονίου αν και η παρομοίωση Ε.Βενιζέλου με τον Γ.Α.Π. μάλλον ως ανοσιούργημα φαντάζει. Όμως σου διαφεύγει (σκοπίμως ;) κάτι. Η αντίθεση των αντιμνημονιακών , δηλαδή του 98% των Ελλήνων, δεν αφορά αυτό καθεαυτό το μνημόνιο αλλά το περιεχόμενό του, δηλαδή το πρόγραμμα που επέβαλλαν οι δανειστές στη χώρα. Όπως έγραψε παραπάνω ο Ντίνος το πρόγραμμα δεν σχεδιάστηκε με γνώμονα το συμμάζεμα και την ανάταξη της Ελληνικής Οικονομίας αλλά την τιμωρία προς παραδειγματισμό της χώρας.Πουθενά αλλού στην Ευρώπη όπου εφαρμόστηκε μνημόνιο τα αποτελέσματα δεν ήταν τόσο καταστροφικά για τη χώρα. Μέσα σε μια τετραετία 27% συσσωρευμένη ύφεση (και φέτος αρνητικά θα κλείσει η χρονιά) 30% (60% στους νέους) ανεργία και εν τέλει πλήρης καταστροφή ολοκλήρων κλάδων της οικονομίας όπως η οικοδομή ,το λιανεμπόριο κ.λ.π. Αν εσύ αυτά τα θεωρείς αναπόφευκτα μάλλον μας χωρίζει πολιτική και πολιτιστική άβυσσος.

    • ψυχραιμια avatar
     ψυχραιμια @ Aegean Light 16/08/2014 10:52:50

     Γιατί πουθενά αλλού δεν υπήρχε παρόμοια απόκλιση κατανάλωσης και παραγωγής και πουθενά αλλού τόσο μεγάλα δίδυμα ελλείμματα (προυπολογισμού και εμπορικού ισοζυγίου).Δεν υπάρχει καμμιά άλλη χώρα της Ευρώπης,ούτε καν πλησιάζει που να έχει τόσο μικρό ποσοστό εξαγωγών εν σχέσει με το ΑΕΠ. Σκοπός των μνημονίων σε όλες τις χώρες ήταν ο μηδενισμός των ελλειμμάτων.Μόνο εδώ υπήρχε τόσο μεγάλη φούσκα που έσπασε για να μηδενισθούν τα ελλείμματα. Όλοι όσοι φωνάζουν για ένα άλλο πρόγραμμα υπονοούν ανοχή μέρους των ελλειμμάτων ή κάλυψή τους από μεταβιβάσεις της ΕΕ.Αυτό όμως δεν ήσαν διατεθειμένοι να το πληρώσουν επί πλέον οι δανειστές. Η ειδική περίπτωση της Ελλάδος φαίνεται και από το PSI.Πουθενά αλλού δεν αθετήθηκαν ομόλογα μέλους της ευρωζώνης γιατί δεν χρειαζόταν. Η Ελλάδα πήρε το μεγαλύτερο πρόγραμμα,το μόνο που είχε και διαγραφή χρέους και παρ όλα αυτά έμεινε με το μεγαλύτερο χρέος που θέλει και άλλη διαγραφή και τις μεγαλύτερες επιπτώσεις γιατί είχε τη μεγαλύτερη απόκλιση σε χρέος,ελλείμματα και παραγωγή από όλους.Ήταν μια τρύπια οικονομία. Και όταν έγινε η πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού οι επιπτώσεις δεν ήσαν ίδιες σε όλες τις χώρες : ήσαν πολύ ελαφρύτερες στην Τσεχοσλοβακία απ ότι σε Ρουμανία και Βουλγαρία.Γιατί τα Βαλκάνια είναι πάντα μια κατηγορία μόνη της.

     • Μανιάτης avatar
      Μανιάτης @ ψυχραιμια 16/08/2014 11:35:30

      Πολύ σωστά! Φαίνεται παράξενο που δεν το καταλαβαίνουν πολλοί συμπατριώτες μας.

     • Aegean Light avatar
      Aegean Light @ ψυχραιμια 16/08/2014 19:23:02

      Έχω την αίσθηση ότι η «συνομιλία» μεταξύ μας είναι συνομιλία «κουφών» ... άλλα λέω εγώ άλλα απαντάς εσύ. Τέλος πάντων ευτυχώς που έχεις και μερικούς ελάχιστους , π.χ. Μανιάτης που συμφωνούν μαζί σου.

     • Μανιάτης avatar
      Μανιάτης @ Aegean Light 17/08/2014 09:13:28

      Εξήγησέ μας τι σημαίνει Μνημόνιο και αντιμημνονιακοί. Η Ελλάδα είναι σε καθεστώς ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ. Αν οι πολιτικές ηγεσίες μας ήταν σοβαρές τα μέτρα του Μνημονίου έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί σταδιακά και συντεταγμένα από το 2000 τουλάχιστον. Η πτώχευση θα είχε αποφευχθεί. Οι λεγόμενοι αντιμνημονιακοί είναι είτε άσχετοι με τα περί οικονομίας, είτε βολεμένοι, είτε λαμόγια. Οι δεύτεροι και οι τρίτοι νοσταλγούν το πάρτυ. Μελέτησε την οικονομική και παραγωγική δραστηριότητα των τελευταίων 30 ετών μέχρι το 2009. Βλέπεις καμιά ανάπτυξη; Αν θεωρείς ανάπτυξη τις ασφαλτοστρώσεις και τις τσιμεντοστρώσεις, τότε δεν γνωρίζεις περί παραγωγικής ανάπτυξης. Αν θεωρείς ότι το Κράτος πρέπει να λειτουργεί σαν το μοντέλο της "Μυκόνου", τότε μη θρινολογείς για το θάνατο 10χρονων... Αν θεωρείς ότι οι ξένοι - Γερμανοί, Τρόικα κτλ - θέλουν να μας τιμωρήσουν, οφείλεις να μας πει το γιατί. Μην μας πεις, βέβαια, τις αερολογίες περί λύκων και αμνών... Το ρομάντζο περί καζινοβιου επιχειρηματία που καταστράφηκε από τους λύκους δανειστές του είναι χιλιογραμμένο.

     • Aegean Light avatar
      Aegean Light @ Μανιάτης 17/08/2014 12:52:02

      1) «Οι λεγόμενοι αντιμνημονιακοί είναι είτε άσχετοι με τα περί οικονομίας, είτε βολεμένοι, είτε λαμόγια. Οι δεύτεροι και οι τρίτοι νοσταλγούν το πάρτυ.» Έσπασες όλα τα ρεκόρ ! ακόμη και αυτό του Α.Γεωργιάδη ! ώστε το 98% των Ελλήνων είναι είτε άσχετοι με τα περί οικονομίας, είτε βολεμένοι, είτε λαμόγια. Αν πραγματικά το πιστεύεις αυτό απορώ γιατί δεν μεταναστεύσεις. 2) «Αν θεωρείς ότι οι ξένοι - Γερμανοί, Τρόικα κτλ - θέλουν να μας τιμωρήσουν, οφείλεις να μας πει το γιατί.» Δε θα στο πω εγώ θα στο πει ο νυν ΥΠ.ΟΙΚ. Γκίκας Χαρδούβελης ο οποίος μιλώντας στο Σκάι έχει πει "οι δανειστές μας «γνωρίζουν πως αν καταργηθεί ο 13ος και 14ος μισθός η κατανάλωση θα υποχωρήσει περαιτέρω και θα υπάρξει μεγαλύτερη ύφεση, αλλά… θέλουν με την πίεση αυτή να δουν ότι "οι Έλληνες έχουν σοβαρευτεί και βλέπουν πλέον τα προβλήματα στον τόπο"! Βεβαίως εσύ μπορεί να θεωρείς τον Γκίκα Χαρδούβλη είτε άσχετο με τα περί οικονομίας, είτε βολεμένο, είτε λαμόγιο 3) last but not least μπορεί κάποιος από σας τους φωστήρες της οικονομικής επιστήμης ?! (υπερκτιμημένη ως έννοια) να μου εξηγήσει ποιο ήταν το δημοσιονομικό όφελος από την καταβαράθρωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα καθώς και την κατεδάφιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Φιλική συμβουλή !!! μη μου απαντήσεις τη σαχλαμάρα περί ανταγωνιστικότητας γιατί τότε θα μου αποδείξεις (κάτι που το υποψιάζομαι) ότι δεν «σκαμπάζεις γρι» από την πραγματική Ελληνική οικονομία.

    • George N avatar
     George N @ Aegean Light 17/08/2014 10:26:27

     Το μνημόνιο είναι η εξειδίκευση από την Ελληνική κυβέρνηση των μέτρων εκείνων που θα πετύχουν να βγουν τα δημοσιονομικά νούμερα. Δεν είναι πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης. Ξεκινάς με το τι έχεις να δώσεις αφαιρείς αυτά που έχεις να παίρνεις από την διεθνή κοινότητα και αν η διαφορά είναι αρνητική ξέρεις ότι αυτά τα μοιράζεις. Αν είναι μηδέν δεν μοιράζεις τίποτα και αν είναι θετική επιστρέφεις κάτι για τους τόκους. Αποπληρωμή χρέους δεν κάνει κανείς ποτέ. Μέχρι το 2012 μας δίνανε πιο πολλά άρα μοιράζαμε και το 2013 υπήρξε απόλυτη ισορροπία-πρωτογενές πλεόνασμα μεν που μοιράστηκε εσωτερικά δε. Εγκαλείται η διεθνής κοινότητα γιατί δεν δέχθηκε να μας δώσει πιο πολλά δανεικά κι αγύριστα? Γιατί δεν τα μείωσε πιο αργά ?Δικαίωμά μας αλλά μάλλον όχι υποχρέωσή τους. Το ενδιαφέρων ερώτημα δεν έχει να κάνει με πράγματα που δεν ελέγχουμε (την γενναιοδωρία των άλλων, ευγενικά ή αλλιώς την άμυνά τους στην απειλή από την μεριά μας για γενικό πατατράκ, κυριολεκτικά) αλλά με αυτά που εμείς ορίζουμε. Από τα πολλά ισοδύναμα μέτρα που θα μπορούσαν να υπάρχουν στα μνημόνια επιλέχθηκαν από τις Ελληνικές κυβερνήσεις αυτά που θα είχαν την μικρότερη δυνατή ύφεση? Την μικρότερη δυνατή αύξηση της ανεργίας? Την συντομότερη και δυναμικότερη επάνοδο σε ανάπτυξη? Την δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών? Την ισονομία? Προτάθηκαν από την αντιπολίτευση καλύτερα μέτρα ή αυτές κυνηγούσαν ανεμόμυλους? Υπήρξε ένα οικονομικό - και όχι δημοσιονομικό- σχέδιο από την κυβέρνηση ή την αντιπολίτευση ή απλά ευχολόγια που τους επιβάλει η ανικανότητά τους? Υπήρξε κάτι αντίστοιχο μήπως από αυτό που αποκαλείται Ελληνική διανόηση? φορείς? εκφράσεις συλογικότητας? Δον Κιχώτης από την μια, Σάντσο Πάντσα από την άλλη....

     • Aegean Light avatar
      Aegean Light @ George N 17/08/2014 13:48:18

      «Το μνημόνιο είναι η εξειδίκευση από την Ελληνική κυβέρνηση των μέτρων εκείνων που θα πετύχουν να βγουν τα δημοσιονομικά νούμερα. Δεν είναι πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης.» Θα σου θέσω το ίδιο ερώτημα που έθεσα στον Μανιάτη: αν είναι έτσι πως τα λες ποιο ήταν το δημοσιονομικό όφελος από την καταβαράθρωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα καθώς και την κατεδάφιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων ;

     • George N avatar
      George N @ Aegean Light 18/08/2014 23:06:24

      Απλές δοξασίες γραφειοκρατών που βλέπανε στα γραφήματα τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα να είναι πολύ πάνω από τις υπόλοιπες χώρες του νότου. Μια και είναι γραφειοκράτες πιστεύουν ότι η αγορά εφάρμοζε τα φιρμάνια των Ελλήνων συναδέλφων τους ακόμα κι αν δεν έχουν οικονομική λογική. Αφελές. Η αγορά είχε ήδη από χρόνια γράψει στα παλιά της τα παπούτσια τον κατώτατο μισθό και έδινε αυτόν που άντεχε φυσικά μαύρα και χωρίς τρελές εισφορές. Αν όχι εσύ, σίγουρα ο γείτονάς σου απασχολούσε εργάτες/babysitter/καθαρίστριες χωρίς να του περνάει από το μυαλό ο κατώτατος μισθός και οι εισφορές του. Και δεν του περνούσε γιατί δεν είχε νόημα. Στον ιδιωτικό τομέα λοιπόν δεν έκανε καμία αλλαγή γιατί δεν εφαρμοζόταν. Αν εφαρμοζόταν οι εργαζόμενοι με τον κατώτατο θα ήταν απλά άνεργοι. Το δημοσιονομικό όφελος όταν και αν εφαρμόσει ο ευρύτερος δημόσιος τομέας τον νέο κατώτατο θα είναι μικρό. Δεν θα έπρεπε όμως το Δημόσιο να έχει ανειδίκευτους, είχε/έχει μόνο ως κομματική πελατεία. Δικαιώματα (καλύτερες συνθήκες εργασίας/μισθό δλδ) οι εργαζόμενοι έχουν όταν υπάρχει μικρή ανεργία. Άρα όταν γίνουν επενδύσεις. Επενδύσεις εντάσεως εργασίας στην Ελλάδα δεν έχουν νόημα. Άρα ο κατώτατος μισθός δεν αποτελεί ούτε σοβαρό παράγοντα επιλογής. Επομένως ένα αδιάφορο μέτρο κατάλληλο μόνο για πολιτικούς βερμπαλισμούς...μιλάς για γραφειοκράτες όμως, οπότε αναμενόμενο.

     • Aegean Light avatar
      Aegean Light @ George N 20/08/2014 09:46:46

      «Απλές δοξασίες γραφειοκρατών...» από τη μια «Spiegel: Η Μέρκελ δεν κάνει τίποτε καλό για την υπερχρεωμένη Ελλάδα» από την άλλη τελικά αναρωτιέμαι υπάρχει τίποτα σωστό στο εφαρμοζόμενο από τους δανειστές πρόγραμμα ; Την απάντηση την γνωρίζουμε όλοι ακόμη και οι υποστηρικτές του μνημονίου ,με το επιχείρημα δε μπορούμε να κάνουμε αλλιώς, όμως αυτό το επιχείρημα χαρακτηρίζεται μονολεκτικά ως : ραγιαδισμός !

 11. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 15/08/2014 23:31:12

  Ψυχραιμία, είσαι η επιτομή της σοφιστείας, εγώ δεν είπα ποτέ ότι το μνημόνιο έχει τα χαρακτηριστικά που προκάλεσαν την Μικρασιατική καταστροφή, εγώ είπα ότι μνημόνιο θα στέκεται δίπλα από την μικρασιατική καταστροφή ως παρόμοιες συμφορές του σύγχρονου Ελληνισμού! Αν επιμένεις στα γραφόμενά σου θα πρέπει στη συνέχεια να ...ανακαλύψεις και να εξηγήσεις κατά τον ίδιο σοφιστικό τρόπο, και την αιτιώδη συνάφεια μεταξύ του μνημονίου και της χούντας , καθώς και του μνημονίου και της πρώτης Γερμανικής κατοχής. (Η δεύτερη είναι αυτή που ζούμε)! Επίσης αποφεύγεις επιμελώς να αγγίξεις τις κατά καιρούς εξομολογήσεις υψηλών αξιωματούχων της ΕΕ, ακόμα και της Μέρκελ, ότι ήταν ευτύχημα γι΄αυτούς η πολιτική που άσκησαν στην Ελλάδα, γιατί έτσι διεσώθη η ενότητα της Ευρώπης και η ύπαρξη του ευρώ!!

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ ΝΤΙΝΟΣ 17/08/2014 09:44:44

   Θα σχολιάσω την τελευταία σου πρόταση. Πού βρίσκεις το παράξενο; Κρατώντας στη ζωή μια πτωχευμένη χώρα και βέβαια έσωσαν το ευρώ κι απότρεψαν τι όποιες γενικότερες επιπτώσεις. Τι το παράξενο σε αυτό; Τώρα, αν η Ελλάδα έπρεπε να είναι στο ευρώ, είναι άλλη συζήτηση. Κι όντως, κακώς είναι για την ΕΕ και για την ίδια. Η Ελλάδα κατάφερε να εκβιάζει τους εταίρους της μέχρι που το σχοινί κόπηκε.

 12. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 16/08/2014 09:03:57

  Κύριε Πεγκλή, η ουσία των πραγμέτων είναι αυτή που περιγράφεται στο δημοσίευμά σας. Το Μνημόνιο είναι η κατάληξη της ολικής κατάρρευσης του Κράτους και της Κοινωνίας που επήλθε με την φαυλότητα των διεφθαρμένων κι ανικάνων πολιτικοοικονομικών ελίτ των τελευταίων 30 περίπου ετών. Οι ελίτ ενήργησαν ως κατοχικές δυνάμεις. Διέλυσαν τον κοινωνικό ιστό του Έθνους και το ηθικό θεμέλιο του κοινωνικού γίγνεσθαι. Το ερώτημα που έχει πλέον αξία είναι, αν οι πολιτικοί φορείς της φαυλότητας και της εκπόρνευσης της κοινωνίας δύνανται να οδηγήσουν το Έθνος στην Αναγέννηση. Όσο θα κυβερνούν η ΑΔΕΔΥ, οι ΔΕΚΟ, το παρακράτος που πλέον έχουν θέσει σε καθεστώς αιχμαλωσίας τους ίδιους τους δημιουργούς τους (πασοκονεαδημοκρατία και "αριστερά" ιδεολογήματα) το έθνος θα ζεί τον μύθο του... Η έξοδος της Ελλάδος από το Μνημόνιο δεν είναι μεταφυσικού χαρακτήρα βολονταριστική υπόθεση π.χ. του τύπου Ζάππεια κι τοιαύτες δικολαβικές κενολογίες. Είναι υπόθεση συγκεκριμένων πράξεων συγκεκριμένου και ικανού Κοινωνικού Υποκειμένου. Επί του παρόντος η χώρα μας δεν διαθέτει επαρκώς ικανό Κοινωνικοιστορικό Υποκείμενο, ώστε να ηγηθεί της πραγματικής και υλικής πορείας της προς την Αναγέννηση και την απαλλαγή της από το Μνημόνιο. Δυστυχώς, η "Μύκονος" συνεχίζει να δολοφονεί 10χρονα...

 13. Nikolaos avatar
  Nikolaos 16/08/2014 13:18:12

  Ενοχλεί, όχι ο κύριος αυτός (σύμβουλος), αλλά δυστυχώς η πικρή για όλους μας αλήθεια, που είχε το θάρρος να δημοσιοποιήσει, από μια (όπως και να το κάνουμε) υπεύθυνη θέση.

 14. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 17/08/2014 19:04:03

  Αγαπητέ Μανιάτη, Μου σχολιάζεις απόψεις κάνοντας πως δεν καταλαβαίνεις την πραγματικότητα των γεγονότων! Και βεβαίως βρίσκω παράξενο το ότι οι ...εταίροι μας ομολογούν (εκ των υστέρων),ότι η πολιτική που άσκησαν εναντίον της Ελλάδας,συνετέλεσε στο να διασωθεί το ευρώ και η ενότητα της ΕΕ! Και ξέρετε γιατί; Γιατί όλοι σας ΕΣΕΙΣ οι Γερμανοθαυμαστές(!), μας διατυμπανίζατε όλο αυτό τον καιρό ότι το μνημόνιο είναι μονόδρομος και ότι δεν υπάρχει άλλη οδός από το να αποδεχθούμε τη μοίρα μας και να υποκύψουμε στις ορέξεις (στην κυριολεξία) των δανειστών μας, γιατί κάθε εναντίωση θα συνιστούσε τον αιφνίδιο οικονομικό θάνατο μας. Να όμως που οι ..φίλτατοι και κατ' εσάς προστάτες μας, ομολογούν πως ευτυχώς κατάφεραν να μας στριμώξουν και να περάσουν τον σκόπελο της Ελλάδας "αβρόχοις ποσί"! Και τα ανθελληνικά σας αισθήματα δεν σταματούν εδώ, αλλά συνεχίζουν με το να υποστηρίζετε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί άλλο να εκβιάζει την ΕΕ , το σχοινί έσπασε! Μα το αντίθετο ακριβώς προσπαθώ να σας πω! Η Ελλάδα σύμφωνα με τα λεγόμενα των δανειστών μας, είχε την ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ να εκβιάσει, αλλά δυστυχώς δεν το έπραξε΄ Και δεν μιλώ για εκβιασμό μπαταχτσήδων ή τυχάρπαστών, αλλά για την αποφυγή εφαρμογής ανεδαφικών, παράλογων, εκδικητικών και μερικές φορές, ατιμωτικών μέτρων! Αλήθεια πότε είδατε εσείς την Ελλάδα να εκβιάζει!! Νομίζω ότι απαιτείται και ολίγον αιδώς!!

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ ΝΤΙΝΟΣ 18/08/2014 00:04:33

   Προφανώς θέλεις να υπερασπιστείς την διαφθαρμένη πολιτικοοικονομική ελίτ ή /και τα ιδεολογήματα που έφεραν την χώρα μας στην κατάρρευση. Δεν θέλεις να δεις τα στοιχειώδη: 1. Δεν έχουμε Κράτος. 2. Δεν έχουμε παραγωγή. 3. Ζούσαμε με δανικά και με κοινοτικούς πόρους. Αυτή είναι η ουσία των πραγμάτων. Η Πολιτική ενός Έθνους δεν πράττεται με διαπραγμευτικά παιγνίδια. Το αν είχαμε πετύχει καλύτερους όρους στις διαπραγματεύσεις για το Μνημόνιο, αυτό δεν διαγράφει το γεγονός ότι η χώρα μας υπό τις διεφθαρμένες πολιτικοοικονομικές ελίτ που τη διακυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια οδηγηθηκε σε πτώχευση. Η ουσία, επιμένως, είναι πώς θα δημιουργήσουμε θεσμούς, Κράτος, Πολιτεία, παραγωγή, ώστε να μην είμαστε ως Εθνος και Κράτος επαίτες. Και δεν είναι πως θα διαπραγματευούμε καλύτερους όρους στη διαδικασία πτώχευσης. Οφείλουμε δε να ξέρουμε πως η χώρα μας έχει πολλά άλυτα προβλήματα, ώστε οι κυβρνώντες την αθρωπότητα μπορούν να μας δημιουργήσουν εθνικές συμφορές. Η κουτοπονηριά πληρώνεται!

 15. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 18/08/2014 04:51:51

  Αγαπητέ Μανιάτη, γράφεις, "Προφανώς θέλεις να υπερασπιστείς την διεφθαρμένη πολιτικοοικονομική ελίτ ή /και τα ιδεολογήματα που έφεραν την χώρα μας στην κατάρρευση." Μα ακριβώς τα αντίθετο θέλω να υπερασπιστώ, οι μόνοι που δεν καταρρακώθηκαν από το μνημόνιο ήταν οι κάθε είδους ελίτ που κατατρώγουν παρασιτικά τον ιστό της Ελληνικής οικονομίας. Πάντως σε κάθε περίπτωση παρουσιάζετε ότι η ελίτ που ...προσπαθώ να υπερασπιστώ αποτελεί το 95% του Ελληνικού λαού, γιατί αυτοί υποφέρουν σήμερα, οπότε με αρκετή λύπη είμαι υποχρεωμένος να επαναλάβω: "Αιδώς Αργείοι"! ΥΓ. Η πραγματική ελίτ είναι αυτοί που υποστηρίζουν το Μνημόνιο, καθότι αυταπόδεκτα ουδόλως "κατά κάποιο τρόπο" ενοχλήθηκαν, έχοντας συνεπώς και την άνεση αλλά και την πολυτέλεια να κριτικάρουν αλλά και να μέμφονται εκ του ασφαλούς και το σπουδαιότερο, ουδέποτε να απαντούν ευθέως επί των καίριων ερωτημάτων-επιχειρημάτων, αλλά κατά την προσφιλή των συνήθεια, να "ρίχνουν τη μπάλα στην εξέδρα"!

 16. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 18/08/2014 08:05:30

  Αγαπητέ Ντίνο. Κατ΄αρχήν ο διάλογος πρέπει να είναι στη βάση θέσεων και στοιχείων. Βέβαια, στη βία του χρόνου δεν υπάρχει περιθώριο ουσιαστικής ανάλυσης, οπότε τα σχόλια παίρνουν τη μορφή συμπυκνωμένων συνθημάτων. Έτσι, οι έννοιες που χρησιμοποιούμε μένουν χωρίς προσδιορισμό. Π.χ. τι περιεχόμενο δείνω στην έννοια πολιτικοοικονομικές ελίτ; Ο διαφορετικός τρόπος προσέγγισης οδηγεί σε διαφορετικά συμπεράσματα. Η διαφορετικότητα, όμως, δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται "προδοσία" κι "ανθελληνισμός". Είναι ταπεινό κι ευτελές να πετάμε την λάσπη αυτή σε όποιο διαφωνεί. Πρόκειται για ιό που έχει μέγιστες συμφορές προκαλέσει στο Έθνος μας. "Ο διαφορετικός είναι προδότης"!!! Προσεγγίζω το ζήτημα στις ρίζες του. Ήδη από τις αρχές του 1990 τόσο ο Κ. Μητσοτάκης, όσο κι ο ΑΓΠ μιλούσαν για τον εθνικό κίνδυνο του χρέους. Το πρόβλημα ήταν έντονο και επί κυβερνήσεως Ζολώτα. Επιπλέον, η η παραγωγή εμπορεύσιμου και εξαγώγιμου προϊόντος μειώνονταν σταθερά. Ταυτόχρονα αυξάνονταν η μη παργωγική απασχόληση (δημ. υπάλληλοι, αεριτζήδες κτλ.) Πρόκειται για εξελίξεις στον σκληρό πυρήνα του οικονομικοκοινωνικού συστήματος που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε πτώχευση. Αυτό είναι εν τη ουσία του το αντικείμενο ενδιαφέροντος των σχολίων μου. Δλδ. οι δομικές αιτίες της κρίσης. Καθώς κι ο λαϊκισμός και η ανεπάρκεια των πολιτικών δυνάμεων που μας κυβέρνησαν και οι οποίες έξεθρεψαν και αναπαρήγαγαν τις δομικές αιτίες της κατάρρευσης. Τώρα, αν είχαμε καλύτερα διαπραγματευτεί κτλ., πρόκειται για ζητήματα, βέβαια, σοβαρά, αλλά ξεχωριστικού αναλυτικού πεδίου. Σημειώνω δε πως δεν αλλάζει η ουσία, αφού αυτά είναι παράγωγα της κατάρρευσης. Πώς, όμως, φτάσαμε σε αυτή και πώς θα την υπερβούμε δομικά κι όχι διαχειριστηκά; Αυτό είναι το στρατηγικό, κατά την άποψή μου, ερώτημα. Και βέβαια έχει ιδιαίτερη σημασά για τυχόν άμεσα αποτελέσματα η διαχείριση της κρίσης. Διαπραγματεύσεις που μπορούν άμεσα, έστω και πρόσκαιρα, να ανακουφήσουν συμπολίτες μας. Όμως το πραγματικό ερώτημα παραμένει.

 17. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 18/08/2014 10:20:16

  Αγαπητέ Μανιάτη, (και το εννοώ)! Προσπαθώ να πείσω και να υποστηρίξω ότι οι πραγματικοί υπαίτιοι της κατάντιας της Ελλάδας, καθόλου ή πολύ λίγο υποφέρουν από τα μέτρα του μνημονίου. Οι πραγματικές αιτίες προέρχονται από ενέργειες ή παραλήψεις , μιας ελίτ ή έστω μερικών, που αποτελούν την συντριπτική μειοψηφία του Ελληνικού Λαού. Προέρχονται από αυτούς που είχαν την δύναμη και τη δυνατότητα, να ρυθμίζουν , να διαμορφώνουν και να επιβάλουν καταστάσεις και με την συνεργασία μερικών (έστω και περισσοτέρων ) αργυρώνητων δημοσίων λειτουργών,κατάφεραν να αποστεώσουν και να απορροφήσουν κάθε ικμάδα οικονομικής ανάπτυξης από την σημερινή Ελλάδα. Βέβαια για την επίτευξη αυτού του σκοπού και για λόγους στρατηγικούς και τακτικούς, πέταξαν και μερικά ψίχουλα( χάντρες καθρεφτάκια όπως θέλεις πες τα), στους ...ιθαγενείς, οι οποίοι όμως τα πληρώνουν ακριβά ως και πανάκριβα σήμερα, τιμωρούμενοι ως οι μόνοι και σχεδόν αποκλειστικοί υπεύθυνοι των καταστάσεων! Και ως παράδειγμα σας υπενθυμίζω τη χλιδή και το απίθανο φαγοπότι των Ολυμπιακών αγώνων, τα υπερτιμολογημένα (δυο και τρεις, ίσως και περισσότερες φορές), δημόσια έργα, οδικές αρτηρίες ,Αεροδρόμιο, Αττική οδό κλπ.Αλλά ακόμα περιττά,αλλά και ίσως ελαττωματικά εξοπλιστικά προγράμματα , ύποπτες προμήθειες (χριστοφοράκος,Ζήμενς, ελλατωματικά υποβρύχια,κλπ,κλπ! Και εδώ ερχόμαστε ξανά στους φίλους μας τους ...εταίρους, οι οποίοι ήξεραν πολύ καλύτερα από όλους μας την οικονομική μας κατάσταση, αλλά για λόγους που αφήνω στην ευφυίας σας (που ουδόλως αμφισβητώ), έκαναν "τα στραβά μάτια" γιατί έτσι τους συνέφερε! Εξάλλου σε σχετικό ερώτημα, ο Σόιμπλε ομολόγησε ότι ,δανείζαμε την Ελλάδα γιατί ήταν ένας πολύ καλός αγοραστής! Συνεπώς οι ...προστάτες μας , κριτές μας και επικριτές, δεν είναι άμοιροι ευθυνών και ίσως έχουν και τις περισσότερες ευθύνες γιατί αυτοί ουσιαστικά επωφελήθηκαν από την διαμορφούμενη κατάσταση! Λυπάμαι που εκφράζομαι ..κάπως αριστερίστικα,(μακρυά από μένα), αλλά τα παραπάνω νομίζω ότι αναφέρονται στη γλώσσα της αληθείας!!!!

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ ΝΤΙΝΟΣ 18/08/2014 11:03:20

   Η υπερχρέωση της Ελλάδος δεν συνέβη επί δικτατορίας αλλά επί εκλεγμένων κυβερνήσεων.Στις δημοκρατίες ο λαός ευθυύνεται για τις επιλογές του,ειδικώς όταν έχει προειδοποιηθεί. Ο υπερδανεισμός που θα οδηγήσει σε χρεωκοπία ήταν σημαντικό επιχείρημα της αντιπολίτευσης της ΝΔ όλη τη δεκαετία του 80.Μάλιστα έγινε και θέμα σε θεατρικές επιθεωρήσεις όπου ηθοποιοί κορόιδευαν τον Αβέρωφ και το Μητσοτάκη που μιλούσαν για χρεωκοπία και το κοινό γελούσε.Στο Μητσοτάκη μάλιστα η αξέχαστη Μαλβίνα είχε κολλήσει το παρατσούκλι "δυσοίωνος" επειδή δεν μίλαγε για τίποτε άλλο.Ο κόσμος ψήφισε Πασόκ και πήρε αυτό που του άξιζε.

   • Διογένης avatar
    Διογένης @ ψυχραιμια 18/08/2014 11:14:55

    Η "υπερχρέωση" (ποιος κρίνει πόσο είναι "πολύ" και πόσο είναι "λίγο" σε ένα κρατικό χρέος;) της χώρας ήταν δομικά παρόμοια επί δεκαετίες, από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 έως τις αρχές της δεκαετίας του 2010. Ποτέ δεν υπήρξε ζήτημα "χρεωκοπίας" της χώρας εκ μόνης αιτίας του ύψους του χρέους προς το ΑΕΠ. Ούτε σε δραχμή, ούτε εντός ευρώ. Άρα, για να συμβεί η χρεωκοπία τον Μάιο του 2010, σημαίνει ότι δεν αρκούσε από μόνη της η "υπερχρέωση", αλλά υπήρξαν και άλλοι παράμετροι που συνετέλεσαν σε αυτό. Ασφαλώς και δεν είμαστε ευτυχείς με την "υπερχρέωση". Ασφαλώς και ήταν εγκληματική η αύξηση του χρέους την δεκαετία του 1980 και, κυρίως, η διάβρωση της νοοτροπίας του Έλληνα, που τα περίμενε όλα "δωρεάν", όπως τον δίδαξε ο Ανδρέας. Όμως πλήθος στοιχείων, μαζί και η κοινή λογική, λένε ότι η "υπερχρέωση" δεν σχετίζεται με άμεση αιτιακή σχέση με αυτό που συνέβη τον Μάιο του 2010. Το να υιοθετούμε αβασάνιστα την εκδοχή του ΓΑΠ για την κρίση ("οι προηγούμενες κυβερνήσεις κατέστρεψαν τη χώρα και εμείς, τι να κάνουμε, βάλαμε τη χώρα σε Μνημόνιο για να τη "σώσουμε") δεν είναι απλώς εγκληματικό: είναι λάθος! Όπως θα έλεγε και ο Ταλλεϋράνδος.

 18. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 18/08/2014 15:50:29

  Ψυχραιμία, εν κατακλείδι, αποφαίνεσαι, ".....Ο κόσμος ψήφισε Πασόκ και πήρε αυτό που του άξιζε." Μα εγώ που δεν ψήφισα ποτέ ΠΑΣΟΚ, που και εγώ ένωνα την φωνή μου εναντίον των επιλογών του και δυστυχώς καταπολεμήθηκα σκληρά,που μπήκα στον στίβο της ιδιωτικής βιοπάλης , δεν πήρα ποτέ δάνειο, ούτε χρησιμοποίησα πιστωτική κάρτα, πάντα ενεργούσα μέχρι εκεί που έφτανα και τώρα καλούμαι να πληρώσω και εγώ τα σπασμένα. Αντιθέτως γνωρίζω πολλούς που και ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, και εκμεταλλεύτηκαν καταστάσεις και όμως τώρα χαίρουν ...άκρας ασυλίας και πολύ λίγο τους ενοχλεί το Μνημόνιο και μπορώ να πω ότι το καλοβλέπουν κιόλας! Συνεπώς δεν είναι άκρως φασιστικό , φίλε ψυχραιμία, να με βάζεις στο ίδιο βαρέλι φταιχτών μαζί με αυτούς που ψήφισαν Παπανδρέους και Σημίτη;

 19. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 18/08/2014 16:39:20

  H πλειοψηφία αποφασίζει.Το ΠΑΣΟΚ δεν κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα αλλά ήταν "λαοπρόβλητο" κίνημα.Φυσικά και η μειοψηφία υφίσταται τις συνέπειες των αποφάσεων της πλειοψηφίας.

 20. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 18/08/2014 17:43:23

  Ψυχραιμία, παρά τους κάποιους αρχικούς δισταγμούς μου, δυστυχώς οι αντιλήψεις σου προδίδουν τον χαρακτήρα σου ο οποίος συμπίπτει με αυτόν που σου προσάπτουν κατά καιρούς οι συνσχολιαστές σου! Καλυπτόμενος πίσω από την κατ΄επίφαση Δημοκρατικότητα σου, δεν διστάζεις να εκδηλώσεις τον συγκρατημένο φασισμό σου! Φαίνεται ολοκάθαρα ότι είσαι οπαδός της συλλογικής ευθύνης! Αλλά στην προκειμένη περίπτωση θα πρέπει να δεχθείς ότι και οι υπέρτατοι φίλοι σου οι Γερμανοί (αν δεν είσαι ένας από αυτούς), φέρουν , με την ίδια λογική, ακέραια την ευθύνη για όλα τα δεινά που πέρασε η ανθρωπότητα και ειδικότερα η Ελλάδα από τον Ναζισμό. και κατά συνέπεια θα πρέπει να τιμωρηθούν εδώ και τώρα αναλόγως και παραδειγματικά!

 21. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 18/08/2014 21:13:24

  Mπορείς να πιστεύεις ότι θέλεις για μένα αλλά πρέπει πρώτα να απαντήσεις ΠΟΙΟΣ πρέπει να πληρώσει το κόστος από τον υπερδανεισμό της Ελλάδος που προήλθε από δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις. Τι θα πει συλλογική ευθύνη;Είναι δυνατόν να γίνει έλεγχος ψηφοφόρων και να εξαιρεθούν από τους φόρους και τις επιβαρύνσεις αυτοί που δεν ψήφισαν τις κυβερνήσεις που πήραν τα δάνεια; Η λύση που ουσιαστικά προτείνεις είναι να πληρώσουν οι ομολογιούχοι που εμπιστεύθηκαν το ελληνικό Δημόσιο με διαγραφή χρέους.Αυτό φυσικά γίνεται σε πολλές περιπτώσεις αλλά ποτέ δεν ισχυρίσθηκε κανείς ότι έχει το ηθικό πλεονέκτημα φεσώνοντας κάποιον άσχετο που αγόρασε ελληνικά ομόλογα και ότι αυτός είναι περισσότερο υπεύθυνος εάν ζει στο εξωτερικό από αυτούς που ζούσαν εδώ και συνδιαμόρφωναν τις εξελίξεις. Το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων είναι τελείως άλλο και δεν συνδέεται με τα χρέη της Ελλάδος.Ούτε η Ελλάδα θέλει να τα συνδέσει. Ομόλογα ελληνικού Δημοσίου δεν αγόραζαν κυρίως οι Γερμανοί άλλωστε.Αγόραζαν οι πάντες,Άγγλοι,Καναδοί,Νορβηγοί,όποιος ενδιαφερόταν και αυτό είχε αρχίσει πολύ πριν την είσοδο στην ευρωζώνη που είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο ενεπλάκησαν οι Γερμανοί στη διαχείριση της πτώχευσης του ελληνικού κράτους.Εάν δεν είχαμε μπει στην ευρωζώνη δεν θα υπήρχε καμμιά Γερμανία στην εξίσωση παρά μόνο το ΔΝΤ και φυσικά τότε όλοι θα τα έριχναν στους Αμερικάνους.Τότε δεν θα ακούγαμε θεωρίες για την κατοχή αλλά για το πως ο "Αμερικάνος" Ανδρέας μας χρέωσε λες και έφερε από την Αμερική ψηφοφόρους για να τον εκλέξουν και δεν τον εξέλεξαν οι Έλληνες.

 22. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 19/08/2014 19:54:51

  Ψυχραιμία, Προσπαθείς να αντικρούσεις με τετριμμένες κοινότυπες αλήθειες που ουδέποτε αμφισβήτησα. Αν διαβάσεις τα παραπάνω σχόλια μου στην παρούσα ανάρτηση ίσως το διαπιστώσεις! Ποτέ δεν είπα ότι πρέπει να "φάμε" τα λεφτά των ...φίλων μας, αυτό που συνεχώς λέω, δεν είναι τίποτα διαφορετικό από αυτό που υποστήριζε και ο Σαμαράς, ότι μας επεβλήθη ένα Μνημόνιο που κάθε άλλο παρά μας οδηγεί σε εξυγίανση, γιατί είναι φάρμακο σε λάθος δόση, σε λάθος διάγνωση και αντί να θεραπεύσει τον ασθενή τον οδηγεί με βεβαιότητα στο θάνατο,(ακριβώς τα λόγια του Σαμαρά), και επειδή έχω ασχοληθεί ...κάπως με τα οικονομικά, λόγω επαγγέλματος, σε πληροφορώ ότι αυτό είναι αληθέστατο και καθώς είμαι σε θέση να γνωρίζω, είναι και η κρατούσα γνώμη ΌΛΩΝ των σημερινών οικονομολόγων παγκοσμίου κύρους!! Να λοιπόν γιατί λέω ότι μας επεβλήθη ως τιμωρία και ως παραδειγματισμό των Κρατών που πιθανόν να έρθουν κάποια στιγμή στη θέση μας! Να λοιπόν γιατί λέω ότι είχαμε περιθώριο αντίδρασης την πρώτη τουλάχιστον περίοδο, ώστε να μην δώσουμε την ευκαιρία να επαίρεται η Μέρκελ ,ότι κατόρθωσε να στριμώξει τους Έλληνες ώστε να μην μπορέσουν να αντιδράσουν και έτσι δεν κινδύνεψε το ευρώ και η ενότητα της ΕΕ. Να λοιπόν γιατί επιμένω ότι, όσοι υποστηρίζουν την ορθότητα εφαρμογής του Μνημονίου ,που οδηγεί ασφαλέστατα σε πλήρη διάλυση του κοινωνικού και οικονομικού ιστού της Ελλάδας, είναι ή άσχετοι προς την κρίση μη έχοντας επαφή με την πραγματικότητα ή είναι (όσο και αν πονάει) ΠΡΟΔΟΤΕΣ!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.