Αδειάζει τον Τσίπρα η «κομμουνιστική τάση» για την συνεργασία με τους ΑΝΕΛ
26/01/2015 17:52
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αδειάζει τον Τσίπρα η «κομμουνιστική τάση» για την συνεργασία με τους ΑΝΕΛ

Είναι σίγουρο ότι θα ζήσουμε υπέροχες στιγμές. Τα όργανα στον ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν ήδη να βαράνε.

Είναι σίγουρο ότι θα ζήσουμε υπέροχες στιγμές. Τα όργανα στον ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν ήδη να βαράνε.

Η κομμουνιστική τάση του κόμματος αναφέρει ότι είναι ατόπημα η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, με μακροσκελέστατη ανακοίνωση.

Αναλυτικά αναφέρει:

«Η χθεσινή μεγάλη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, η μικρή αλλά διακριτή ενίσχυση του ΚΚΕ και η ταυτόχρονη συντριβή των αστικών κομμάτων, συνιστούν μια ιστορική ευκαιρία, αλλά και μια σαφή πολιτική εντολή από την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα για το σχηματισμό μιας αριστερής αυτοδύναμης κυβέρνησης. Μετά από δεκαετίες διωγμών, κατατρεγμών και πολιτικής περιθωριοποίησης, το ελληνικό κομμουνιστικό κίνημα μπορεί να κυβερνήσει με μια εκλογική δύναμη 42% και με άνετη πλειοψηφία 164 εδρών στη Βουλή! Όμως δυστυχώς, οι ηγεσίες της Αριστεράς με βασική υπεύθυνη την ηγεσία του ΚΚΕ, αλλά και με την ανοχή της πρόθυμης για συμμαχία με αστικά κόμματα ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, «πετούν» αυτή τη μοναδική ιστορική ευκαιρία και έτσι, αντικειμενικά και ανεξάρτητα από τις όποιες «αγαθές» προθέσεις τους, προδίδουν την ξεκάθαρη χτεσινή λαϊκή εντολή για βαθιές πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές στη χώρα.

Η διαφαινόμενη κυβερνητική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ είναι ένα σοβαρό πολιτικό ατόπημα και θα αποδειχθεί στην πράξη τραγικά επιζήμια για τον εργαζόμενο λαό. Οι ΑΝΕΛ είναι ένα δεξιό αστικό κόμμα. Έχουν ένα βαθιά αντιδραστικό, αντεργατικό πολιτικό πρόγραμμα σε όλα τα βασικά πεδία, όπως η οικονομία, το κράτος, η εκπαίδευση, η εξωτερική πολιτική κλπ. Η «αντιμνημονιακή» ρητορική τους είναι μια δημαγωγική μάσκα για το καμουφλάρισμα αυτού του προγράμματος. Το πόσο αντιμνημονιακό είναι αυτό το αστικό κόμμα, αποδείχθηκε με την ανύπαρκτη αντοχή που επέδειξε κατά την διαδικασία ψήφισης μνημονιακών νόμων στη Βουλή, αλλά και όταν τελικά τέθηκε το ζήτημα της πτώσης της κυβέρνησης στην πρόσφατη προεδρική εκλογή. Η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ, γεμάτη αστούς αριβίστες και καριερίστες, φυλλορρόησε αποφασιστικά προς το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Οι επιπτώσεις μιας κυβερνητικής συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ θα είναι πολιτικά οδυνηρές. Με τις διάφορες «κόκκινες γραμμές» τους ενάντια σε κάθε προγραμματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ που στρέφεται ενάντια στα θεμελιώδη συμφέροντα της ελληνικής άρχουσας τάξης, θα λειτουργήσουν σαν ο ανοικτός πράκτορας του κεφαλαίου μέσα σε μια κυβέρνηση με «κορμό» τον ΣΥΡΙΖΑ. Πάνω στην πρώτη κιόλας δοκιμασία σοβαρών πιέσεων από την τρόικα και το ελληνικό κεφάλαιο προς τη νέα κυβέρνηση για να υποχωρήσει από ριζοσπαστικά μέτρα, ο αστικός συρφετός των ΑΝΕΛ θα σκορπίσει και θα επαναφέρει, όπως ήδη καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο έχει κάνει το κόμμα του Πάνου Καμμένου, το ζήτημα κυβερνήσεων «εθνική ενότητας», ενότητας δηλαδή και με τα υπόλοιπα κόμματα του κεφαλαίου. Αν μάλιστα στη ΝΔ υπάρξει αλλαγή φρουράς στην ηγεσία πιθανά με μια «Καραμανλική» προσωπικότητα, μια σειρά βουλευτών και στελεχών των ΑΝΕΛ θα αρχίσουν να επιστρέφουν πίσω στην πολιτική τους «μήτρα», τον παραδοσιακό κομματικό χώρο του κεφαλαίου στη χώρα.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συνειδητοποιήσει όλους αυτούς του κινδύνους και αντί για τους ΑΝΕΛ, να κάνει τώρα μια συντροφική «επίθεση ενότητας» στο ΚΚΕ, επιδιώκοντας προγραμματική συμφωνία για το σχηματισμό μιας σταθερής και άνετης σε κοινοβουλευτική πλειοψηφία αριστερής συγκυβέρνησης. Θα πρέπει επειγόντως να κάνει αυτό που θα έπρεπε να έχει κάνει από καιρό, να συμπληρώσει δηλαδή το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» με αντικαπιταλιστικά και σοσιαλιστικά μέτρα, όπως αυτά που υπάρχουν μέσα στο πρόγραμμα του ΚΚΕ.

Τώρα πια δεν υπάρχουν δικαιολογίες και άλλοθι για το άκαιρο και ανέφικτο του «στρατηγικού σκοπού». Τώρα με 164 βουλευτές μπορούν να περάσουν στο κοινοβούλιο μέτρα που μαζί με τα Μνημόνια θα αρχίζουν να «ξηλώνουν» και τον καπιταλισμό, όπως είναι οι κοινωνικοποιήσεις των βασικών μοχλών της οικονομίας και το ξερίζωμα του διεφθαρμένου και αυταρχικού αστικού κρατικού μηχανισμού. Ταυτόχρονα η αριστερή ενότητα του 42%, που στις πόλεις ξεπερνά ακόμα και το 50%, μπορεί να κινητοποιήσει με ενθουσιασμό το λαό για να εγγυηθεί την εφαρμογή ενός γνήσιου σοσιαλιστικού προγράμματος.

Από την πλευρά της, η ηγεσία του ΚΚΕ πρέπει επειγόντως να υιοθετήσει μια γνήσια λενινιστική στάση πάνω στο ζήτημα του σχηματισμού κυβέρνησης, ικανή να συνδέει τον κομμουνισμό με τις μάζες και όχι να τον περιθωριοποιεί. Αυτή η τακτική είναι η έκκληση στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να συμπληρώσει τις φιλεργατικές της δεσμεύσεις με βασικά αντικαπιταλιστικά – σοσιαλιστικά μέτρα. Πάνω στη βάση αυτών των όρων θα πρέπει να δηλώσει διατεθειμένη έστω για την παροχή μιας «ψήφου ανοχής» σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, φέρνοντας την ηγεσία του προ των πολιτικών της ευθυνών και ξεσκεπάζοντας την ύπαρξη μιας καθαρής τάσης για ταξικό συμβιβασμό με το κεφάλαιο που δυστυχώς υπάρχει στον πυρήνα της.

Με την εκ των προτέρων άρνηση «κάθε συνεργασίας» αντίθετα, η ηγεσία του ΚΚΕ δίνει το αναγκαίο πολιτικό άλλοθι στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για κλιμάκωση της δεξιάς της πορείας. Όχι μόνο δεν την «ξεσκεπάζει» στα μάτια του εργαζόμενου λαού, αλλά συγχύζει ένα μεγάλο μέρος του, κάνοντάς το να πιστεύει ότι η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ «είναι μονόδρομος», ενώ αυτή η επιλογή είναι ολέθρια. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι όλοι οι πολιτικοί και ιδεολογικοί εκπρόσωποι της άρχουσας τάξης, από χθες το βράδυ εκφράζουν έκδηλη ανακούφιση για το γεγονός της πεισματικής άρνησης της ηγεσίας του ΚΚΕ για κάθε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αν η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ υιοθετήσει τελικά την έκκληση για μια ριζοσπαστική – σοσιαλιστική συνεργασία με το ΚΚΕ και η ηγεσία του δεύτερου συνεχίσει να αρνείται να δώσει ακόμα και μια «ψήφο ανοχής», τότε θα πρέπει το κόμμα μας να οδηγήσει τα πράγματα σε νέες εκλογές καλώντας ανοικτά τους εργαζόμενους να ενισχύσουν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ δίνοντάς του αυτοδυναμία. Οι νέες εκλογές συνιστούν «κόστος» και «ανωμαλία» μόνο για την αστική τάξη και καθόλου για το λαό, καθώς η αυτοδύναμη επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το βέβαιο ενδεχόμενο. Είναι καλύτερο να δώσουμε μια ακόμα εκλογική μάχη για να έχουμε τα χέρια μας λυμένα για την εφαρμογή ενός ριζοσπαστικού προγράμματος, παρά να μας δέσει τα χέρια ο αστός, φίλος των εφοπλιστών Καμένος και το δεξιό κόμμα του!

Η Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ καλεί την ηγεσία να μην προχωρήσει τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και κάνει ύστατη έκκληση σε αυτήν, αλλά και στην ηγεσία του ΚΚΕ να συναισθανθούν το μέγεθος των ιστορικών τους ευθυνών και να συγκροτήσουν τώρα μια αυτοδύναμη σοσιαλιστική κυβερνητική συμμαχία. Οι δυνάμεις της «Αριστερής Πλατφόρμας», της κύριας τάσης της αριστεράς του κόμματος, δεν πρέπει να δεχθούν τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και να συμπορευθούν με την Τάση μας και όλη την αριστερή βάση του κόμματος, στην υπεράσπιση της μοναδικής πολιτικά και ταξικά σωστής επιλογής, δηλαδή της επιδίωξης μιας σοσιαλιστικής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΚΚΕ».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ξενοφώντας avatar
  Ξενοφώντας 26/01/2015 18:23:05

  Οι πολιτικές θέσεις των συνιστωσών έπρεπε να είχαν αναδειχθεί εδώ και 2 χρόνια, το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν σίγουρα μικρότερο από των εκλογών. Αλλά δεν μάθαμε στην ιδεολογική αντιπαράθεση, και να τά αποτελέσματα...

 2. Γιώργος avatar
  Γιώργος 26/01/2015 18:55:40

  χθες το βράδυ στον Σκάι κάποιος του Σύριζα ονόματι Πουλάκης έλεγε και ξανάλεγε ότι θα φέρουν το πρόγραμμά τους (το γνωστό της Θεσσαλονίκης) στη Βουλή και θα ζητήσουν ψήφο ανοχής ή κάτι τέτοιο ... προφανώς αυτά ήξερε από τα συλλογικά τους όργανα ο άνθρωπος αυτά έλεγε ... που να φανταστεί ότι είχε ήδη αρχίσει να δρομολογείται συμμαχία με τον Καμμένο .... (αυτό βέβαια είχε συμφωνηθεί προ πολλού από το Δεκέμβριο ακόμη) ... άλλα αποφασίζει το πόπολο στα συλλογικά όργανα άλλα κάνει ο αρχηγός - Μεσσίας ....

 3. Προφήτης avatar
  Προφήτης 26/01/2015 19:40:00

  «Κομμουνιστική τάση» = Ο Ηλίθιος κι ο Πανηλίθιος.

  Τσίπρας= ο έξυπνος που έγινε πρωθυπουργός με τη στήριξη των ηλιθίων που πίστευαν ότι νίκη ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει κομμουνιστική επανάσταση.

  ΝΔ= οι κοιμώμενοι που κλώτσησαν την ευκαιρία στην πολιτική αντιμετώπισης του Τσίπρα : καλλιέργεια και ανάδειξη της έχθρας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ.

  • Λεωνίδας avatar
   Λεωνίδας @ Προφήτης 26/01/2015 19:44:34

   Και να ανέβει το ΚΚΕ στο 10-15% ; Με 5,5% και γεμίζει για πλάκα το Σύνταγμα.

 4. Eva avatar
  Eva 26/01/2015 20:26:20

  Και στη μακροσκελέστατη ανακοίνωση θα μείνει. Όσο για τους ψηφοφόρους ξέρει να τους χειριστεί, λέγοντας αυτά που θέλουν ν ακούσουν και κάνοντας αυτά που θέλουν να δουν (εφ όσον δεν κοστίζουν βέβαια).

 5. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ. avatar
  ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ. 26/01/2015 21:49:41

  "το ελληνικό κομμουνιστικό κίνημα μπορεί να κυβερνήσει με μια εκλογική δύναμη 42% και με άνετη πλειοψηφία 164 εδρών στη Βουλή! Όμως δυστυχώς, οι ηγεσίες της Αριστεράς με βασική υπεύθυνη την ηγεσία του ΚΚΕ" αλλά και με την ανοχή της πρόθυμης για συμμαχία με αστικά κόμματα ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, «πετούν» αυτή τη μοναδική ιστορική ευκαιρία." Δεν ξέρω αν η "κομμουνιστική τάση" του ΣΥΡΙΖΑ έχει περισσότερους ψηφοφόρους απο την τάση Τατσόπουλου, αλλα μάλλον κριτική στο ΚΚΕ κάνει εδώ, παρά στον Συριζα. Το ΚΚΕ μάλιστα δεν είπε ποτέ οτι αν πχ. διώξει ο Τσίπρας τους ΑΝΕΛ τότε αυτό θα συγκυβερνούσε με τον ΣΥΡΙΖΑ...Άρα ράβδος εν γωνία το άρθρο...

 6. κωστής avatar
  κωστής 27/01/2015 01:56:47

  Υπήρχε εξ αρχής συνεννόηση. Για αυτό κι η Ραχήλ πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ρόλος των ΑΝΕΛ ήταν να αποενοχοποιήσει τους δεξιούς από το να ψηφίσουν αριστερά και μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ (ντροπή τους!!!!).
  Άρα υπήρχαν από πριν υπόγειες κι υπέργειες συνεννοήσεις κι όλα τα άλλα δεν έχουν σημασία.
  Εεπί πλέον όπως γίνεται πάντα, οι "προοδευτικές" κυβερνήσεις διαπράττουν τις προοδευτικές κυβισθήσεις στα κοινωνικά κι οικονομικά θέματα κι οι "πατριωτικές" τις κυβισθήσεις στα εθνικά θέματα.
  Αμφότεροι είναι Δούρειοι Ίπποι για τις ιδεολογίες τους. της Αριστεράς ο μεν, της Δεξιάς οι δε.

 7. ορεσείβιος avatar
  ορεσείβιος 27/01/2015 08:53:31

  Αριστερή ρητορική, δεξιά πολιτική. Ο πρώτος διδάξας ήταν μαέστρος σ'αυτά. Ο ανδρέας. Έφτιαξε μετά και επιτελείο και αντίστοιχη σχολή σκέψης και πολιτικής επιρροής που ακόμη επιζεί και μεγαλουργεί. Αν τα καταφέρει ο μικρός να παίξει τον ρόλο αυτό με επιτυχία όλα θα πάνε μια χαρά. Ετσι και αλλιώς πραγματική αριστερά όπως και πραγματική αστική δεξιά ελίτ δεν υπάρχει στο γελοιοδιστάν μας. Αν όμως δεν το χειρίζεται ο ίδιος το σύστημα αυτό και δοκιμάσει να παίξει την αριστερή πολιτική , όχι μέσα, αλλά έξω, τότε θα έχουμε ντράβαλα. Για την ώρα δεν έχει ξεκαθαρίσει τι ισχύει, πριν δούμε τις πρώτες κινήσεις του μικρού στην Ευρώπη. Πάντως τα πρώτα που ετοιμάζονται να φέρουν είναι ανώδυνα, κυρίως επικοινωνιακά θέματα (δεκατη τρίτη σύνταξη, κατώτατος μισθός, συσσίτια και διάφορα παρόμοια.) Ενισχύουν απλά τη αριστερή ρητορική. Θα κρατήσουν τα μπόσικα όμως αν θελήσει να γίνει Αντρέας και να υπογράψει συμφωνίες με τον Σόιμπλε? Πολλοί παλιοί σύντροφοι του πάλαι ποτέ συνασπισμού θεωρούν ότι θα πάει σε ρήξη και σύγκρουση με την Ευρώπη και ότι βγεί. Θα δούμε σε λίγες μέρες που πάει το πράμα. Στο εσωτερικό μέτωπο γίνονται κινήσεις να υποστηριχθεί το κυβερνητικό δίπολο δεξιάς-αριστεράς με αποδυνάμωση των αντιπάλων αριστερά και δεξιά, Συνέδρια, διαμάχες, εσωστρέφια κλπ για να μην υπάρχει πίεση. Θα δούμε τι θα επικρατήσει. Θα πετύχει ο διεμβολισμός της νδ με Αβραμόπουλο, γιάννες και λοιπές κολώνες του αστικού κράτους της δεξιάς?

 8. Σωκράτης avatar
  Σωκράτης 27/01/2015 13:02:34

  Θα προτρέψω τους σχολιαστές του Αntinews να μην προσθέτουν τον χαρακτηρισμό μικρός, όταν αναφέρονται στον Τσίπρα. Όχι μόνο για λογους κομψότητας λόγου αλλά και ουσίας. Από τον Τσίπρα έχασε η ΝΔ. Αν προσθέτουμε και τον χαρακτηρισμό μικρός, η επιτυχία του φανταζει μεγαλύτερη και η απαξία μας μεγαλύτερη

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.