#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/12/2013 14:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Washington Post: Το Δημόσιο δεν είναι πλέον τόσο μεγάλο στην ΕλλάδαΓια τον δημόσιο τομέα στην Ελλάδα γράφει η αμερικανική εφημερίδα Washington Post, η οποία επισημαίνει ότι ο ελληνικός δημόσιος τομέας δεν είναι πλέον τόσο μεγάλος και τονίζει πως η κυβέρνηση «είναι κοντά στο να πιάσει τους στόχους για την μείωση του Δημοσίου που έχουν τεθεί από την Τρόικα». «Ο αριθμός των εργαζομένων στο κρατικό μισθολόγιο έχει περικοπεί από τους 913.000 στα τέλη του 2009 σε 681.393 στις 30 Νοεμβρίου, με τις ετήσιες δαπάνες σε μισθούς να έχουν μειωθεί πάνω από το 1/3, αναφέρει η κυβέρνηση» τονίζει το άρθρο, με πληροφορίες από το Associated Press.

Το δημοσίευμα επισημαίνει πως ο κάποτε τεράστιος δημόσιος τομέας, ο οποίος κάλυπτε περίπου το 20% όλων των θέσεων εργασίας στη χώρα πριν την κρίση και οι μεγάλες δαπάνες θεωρούνται οι κύριοι λόγοι για την οικονομική κρίση της χώρας και τα διεθνή πακέτα διάσωσης. Η Washington Post αναφέρεται και στις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος χαρακτήρισε «έγκλημα» τις περικοπές και τις απολύσεις και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να πληρώσετε τα δάνεια χωρίς καθυστέρηση ενώ παράλληλα συντελείτε εγκλήματα κατά του λαού».
http://www.washingtonpost.com/world/europe/greece-public-sector-no-longer-too-large/2013/12/06/eb1a0860-5ea3-11e3-8d24-31c016b976b2_story.html?tid=auto_complete

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Eva avatar
  Eva 08/12/2013 14:22:25

  Ειδικά όταν δεν ζείς και δεν φορολογείσαι στην Ελλάδα
  μοιάζει σχεδόν ανύπαρκτο.

 2. Στέργιος avatar
  Στέργιος 08/12/2013 22:24:09

  Ούτε πριν ήταν μεγάλο. Η Αμερική θεωρεί "Δημόσιο" ό,τι χρηματοδοτείται απ'ευθείας από την κυβέρνηση, και το αντιστοιχίζει στο Federal Government. Αν, όμως, στους ομοσπονδιακούς, προσθέσετε όλους τους πολιτειακούς και δημοτικούς υπαλλήλους, η Αμερική σίγουρα έχει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό ΔΥ από ό,τι η Ελλάδα. Και αν προσθέσετε και τους ιδιωτικούς υπαλλήλους θα δείτε ότι στην Αμερική οι πραγματικά ελεύθεροι επιχειρηματίες είναι ΑΠΕΙΡΟΕΛΑΧΙΣΤΟΙ, και ότι η αμερικανική οικονομία μοιάζει πολύ περισσότερο με τη σοβιετική από ό,τι φαίνεται.
  Το πρόβλημα μετο ελληνικό δημόσιο δεν είναι το μέγεθός του, αλλά η ανοργανωσιά του, η γραφειοκρατία του και η τυραννική του πρόθεση να χώνεται σε ό,τι κάνει και δεν κάνει ο κάθε πολίτης - και ΑΥΤΟ, δεν πρόκειται να αλλάξει. Γιατί αν αλλάξει, χάνει ερείσματα το πελατειακό κράτος, κι αυτό είναι κάτι που οι πολιτικοί μας δεν θα το επιτρέψουν ποτέ.

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ Στέργιος 09/12/2013 09:41:59

   Μεγάλη αλήθεια όσα λέτε. Το 2005 ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα απασχολούσε το 14% των εργαζομένων σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Στον αντίποδα χώρες όπως Σουηδία και Νορβηγία με το δημόσιο να απασχολεί σχεδόν το 30% (!!!!) των εργαζομένων. Η Αγγλία και οι ΗΠΑ ασφαλώς είχαν περισσότερους ΔΥ ενώ η Γερμανία οριακά λιγότερους απο την Ελλάδα. Το 2010 η Γερμανία ήδη είχε περισ΄σοτερους ΔΥ απο μας.

   http://www.oecd-ilibrary.org/sites/9789264075061-en/images/graphics/g09-01.gif

   http://www.happensingreece.com/which-country-has-the-highest-percentage-of-public-sector-workers-greece-or-germany/

   Είναι αξιοπρόσεκτο ότι ποτέ η Ελλάδα δεν είχε σαν ποσοστό πολύ περισσότερους ΔΥ απο νεοφιλελεύθερες χώρες όπως η αγγλία ή οι ΗΠΑ.
   Αυτά γιατί πολλές και ανόητες υπερβολές ακούγονται.

   Δεν θελω να πω ότι δεν είναι καλό ένα μικρό δημόσιο, αρκεί αυτό να είναι εφικτό, να είναι στον βαθμό που δεν δημιουργέι προβλήματα.

  • Eva avatar
   Eva @ Στέργιος 09/12/2013 12:32:48

   Πρόβλημα δεν είναι μόνο η ανοργανωσιά του
   ε'ιναι οι χωρίς τυπικά προσόντα διορισμένοι
   (απο τηλεφώνου) που σήμερα έχουν προαχθεί
   (πως άραγε?) σε διευθυντές.

   Πρόβλημα είναι η θρασύτατη συμπεριφορά κάποιων
   ο ωχαδερφισμός, και η αλαζονεία που προκύπτουν
   απο την ασφάλεια του αμετακίνητου.

   Να δείτε ποση οργάνωση θα υπήρχε ΧΩΡΙΣ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑ!!!!!!!

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ Eva 09/12/2013 18:42:00

    Η μονιμότητα όταν κάνεις σοβαρά παραπτώματα δεν υπάρχει. Μόνο για να μη μπορεί κάποιος να σε πιέζει και να σε εκβιάζει να παραβείς τους κανόνες της υπηρεσίας σου και τους νόμους του κράτους υπάρχει. Το ότι τόσα χρόνια δεν απέλυαν τους διεφθαρμένους δε φταίει ο νόμος αλλά οι κολεγιές και οι πολιτικές πλάτες των λαμογιών.

 3. Eva avatar
  Eva 09/12/2013 12:37:27

  Αφου το λέει η Αμερικανική εφημερίδα
  οτι δεν είναι πολύ μεγάλο
  να υποθέσουμε οτι όταν έρθει ο κ. Τσίπρας
  θα φροντίσει να το μεγαλώσει
  διορίζοντας κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες δικούς του.
  Καθόλου κακό σενάριο.....

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ Eva 09/12/2013 17:06:16

   Δεν είπε κανένας εδώ μέσα να μεγαλώσει το δημόσιο.

 4. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 09/12/2013 17:52:16

  Το μέγεθος του Δημοσίου Τομέα (Κεντρική και Περιφερειακή/Δημοτική Διοίκηση) πρέπει να μετριέται με βάση το κόστος του σε σχέση με το παραγωγικό κομμάτι του ΑΕΠ. Δλδ. με βάση το παραγόμενο εμπρεύσιμο προϊόν.
  Όλες πλέον οι χώρες της Δ. Ευρώπης και της Β. Αμερικής αντιμετωπίζουν υπεραπασχόληση στο Δημόσιο Τομέα. Στα άμεσα χρόνια θα έχουμε σημαντική μείωση αυτού είδους απασχόλησης. Προς την κατεύθυνση αυτή συνδράμει και η εξέλιξη της τεχνολογίας. Το Δημοσίο θα προσφέρει επιτελικές θέσεις απασχόλησης, αφού μια σειρά εργασιών θα εκτελούνται με την τεχνολογία.
  Π.χ. το chek in για τις πτήσεις γίνεται πλέον ηλεκτρονικά, αρά θα χρειάζεται παρά πολύ μικρότερο προσωπικό για την παροχή αυτής της υπηρεσίας.
  Η ηλεκτρονική υξυπηρέτηση των Πολιτών μειώνει δραστικά την ανάγκη προσωπικής και γεωγραφικά προσβάσιμης παρουσίας των Υπηρεσιών του Δημοσίου. Δλδ. οι τοπικές κοινωνίες δεν θα έχουν πλέον το Δημόσιο και τις τράπεζες ως κύριο εργοδότη.
  Οι εξελίξεις αυτές αδιαφορούν για τα όποια ιδεολογήματά μας...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.