#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/01/2014 23:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Süddeustsche Zeitung: Η Γερμανία γνώριζε ότι η Ελλάδα βυθιζόταν σε χρέη, παρόλα αυτά της δάνειζε

«Περισσότερα τανκς, περισσότερα χρέη»


Στην αγορά των 170 Leopard 2 επανέρχεται σήμερα η γερμανική εφημερίδα Süddeustsche Zeitung του Μονάχου ρίχνοντας φως στο παρασκήνιο αυτής της αγοραπωλησίας, με βάση ένα - άγνωστο μέχρι σήμερα - σημείωμα του γερμανικού εξοπλιστικού κολοσσού Krauss – Maffei Wegmann από το 2001. Σύμφωνα με το περιεχόμενό του αρχές εκείνης της χρονιάς η Ελλάδα δεν ήταν σε θέση να πληρώσει για τα τεθωρακισμένα κι αυτό το γνώριζε η εταιρεία.

Εν γνώσει τους

Οι αρθρογράφοι υπενθυμίζουν τις κατηγορίες που εκτοξεύονται συνήθως σε βάρος των Ελλήνων, ότι κορόιδεψαν για να μπουν στην ευρωζώνη, ότι ζούσαν πάνω από τις δυνατοτητές τους και το συμπέρασμα ότι την αποκλειστική ευθύνη για τη σημερινή κατάντια έχουν οι ίδιοι. «Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά» επισημαίνουν. «Υπάρχουν γερμανικοί κολοσσοί που συνέβαλαν στη διαφθορά, γερμανικές τράπεζες που έδωσαν δάνεια, ενώ η γερμανική οικονομία σε ορισμένες συναλλαγές γνώριζε εκ των προτέρων ότι η Ελλάδα βυθίζονταν όλο και περισσότερο στα χρέη».

Οι δύο αρθρογράφοι συνεχίζουν κάνοντας αναφορά στις πωλήσεις των Leopard 2. «Όταν η Krauss - Maffei Wegmann έκανε αγώνα για να εξασφαλίσει την παραγγελία, γνώριζε ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να την πληρώσει. Εκείνη την εποχή το πρόβλημα ήταν η ένταξη της χώρας στο ευρώ και οι αυστηροί όροι του Συμφώνου Σταθερότητας, όπως αναφέρεται σε σημείωμα της εταιρείας από το 2001. Μάλιστα η Γερμανία θα έπρεπε να εξασφαλίσει εγγυήσεις για την ασφάλιση των εξαγωγών προς την Ελλάδα από πιστωτικούς κινδύνους, πράγμα που δεν έκανε».

Σύμφωνα με το ίδιο εσωτερικό σημείωμα ο εξοπλιστικός κολοσσός φοβόταν ότι ελλείψει χρημάτων, η αγοραπωλησία θα καθυστερούσε, ή ακόμη και θα ακυρώνονταν, άρα η μόνη λύση θα ήταν να πληρώσει η Ελλάδα τα τεθωρακισμένα με την ανάληψη νέων χρεών. «Επτά γερμανικές τράπεζες ήταν διατεθειμένες να δώσουν το απαραίτητο δάνειο …ποιά όμως το έδωσε τελικά παραμένει ανοιχτό…το βέβαιο είναι ότι η Αθήνα πλήρωσε τα τεθωρακισμένα με δανεικά σε ποσοστό πάνω από το 90%. Αυτό προκύπτει από έγγραφα του ελληνικού κοινοβουλίου. Η Ελλάδα έχει έναν από τους πιο σύγχρονους στρατούς στην Ευρώπη, αλλά με σχεδόν κατεστραμμένα τα δημοσιονομικά της», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι δύο αρθρογράφοι της εφημερίδας.

Στην ίδια σελίδα η εφημερίδα φιλοξενεί ένα λεπτομερές άρθρο με τον τίτλο «Οι ενωμένοι ανακριτές της Ευρώπης» όπου οι ίδιοι αρθρογράφοι αναφέρονται αναλυτικά στη συνεργασία ανακριτικών αρχών στην Ευρώπη για τον εντοπισμό κρουσμάτων διαφθοράς εξοπλιστικών εταιρειών, όπως η Rheinmetall και Krauss - Maffei Wegmann, που έδωσαν τις λεγόμενες «ωφέλιμες πληρωμές» για να εξασφαλίσουν παραγγελίες και από την Ελλάδα.

http://www.dw.de/, Ημερησία

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 24/01/2014 23:39:26

  Αυτά να τα ακούν οι Γερμανοτσολιάδες, που υποστηρίζουν ότι για όλα φταίει ο Έλληνας !
  Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να το υποστηρίζω!
  Βούτυρο στο ψωμί του Τσίπρα .....!!!!

 2. Nick63 avatar
  Nick63 25/01/2014 01:10:22

  Καλά, με το...ζόρι μας δάνειζαν για να αγοράσουμε εξοπλισμό;
  Όταν δεν θέλεις δανεικά, απλά, δεν τα παίρνεις! Εκτός και...
  Τι άλλο θα ακούσουμε...

  • δραχμοτρομος avatar
   δραχμοτρομος @ Nick63 25/01/2014 15:02:23

   Nick63 είπε:
   "Καλά, με το…ζόρι μας δάνειζαν για να αγοράσουμε εξοπλισμό;"

   MAΣ Δάνειζαν;Ποιούς δάνειζαν;Ποιός σε ρώτησε εσένα ή εμένα;
   Απλά αγαπητέ δάνειζαν αυτούς τους οποίους θα χρησιμοποιούσαν στο μέλλον για να ΜΑΣ σώσουν...

 3. Nik avatar
  Nik 25/01/2014 10:31:47

  Λάδωσαν εδώ για να γίνει η παραγγελία.

  Εκεί δεν λάδωσαν για να δοθεί το δάνειο; Είναι δυνατόν;

 4. δημης avatar
  δημης 25/01/2014 14:15:06

  Μή μας πείτε, εσείς της εφημερίδας ...ότι ....ΜΑΘΑΤΕ ..ή εφτασε στα ώτα σας πως η γή γυρίζει;;;;;;

 5. ΧΑΛΙΚΙ 3Α avatar
  ΧΑΛΙΚΙ 3Α 25/01/2014 15:31:32

  H KMW ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΙ ΩΣ ΓΝΩΣΤΩΝ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΥΝΗΓΑΝΕ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ, ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ.

 6. GLAD avatar
  GLAD 26/01/2014 03:49:38

  Εδώ ισχύει αυτό που λέει ο "σοφός λαός" : δεν ντρεπόσαστε βρε απατεώνες να μας δανείζετε αφού ξέρετε ότι είμαστε αφερέγγυοι ? Τι ζητάτε τώρα αφού το ξέρατε?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.