#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/01/2013 10:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Delete σε χιλιάδες αιώνιους φοιτητέςΠερισσότερους από 18.000 φοιτητές διέγραψε τα τελευταία χρόνια από τα μητρώα του το ΤΕΙ Αθηνών. «Μόνο προχθές διαγράψαμε είκοσι», δήλωσε στον «ΤτΚ» ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Δημήτρης Νίνος.

Την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά αδειάζει η κλεψύδρα για χιλιάδες φοιτητές ΑΕΙ, 26 ετών και άνω, γι’ αυτούς δηλαδή που συμπλήρωσαν πέρσι οκταετία από την εγγραφή τους σε τετραετή προγράμματα σπουδών ή δεκαετία σε πενταετή προγράμματα Πολυτεχνείων και Γεωπονικών Τμημάτων, όπως ορίζει το νέο θεσμικό πλαίσιο των ΑΕΙ για τη διάρκεια φοίτησης.

Μέχρι σήμερα ελάχιστα Ιδρύματα έχουν εφαρμόσει τη διάταξη που προβλέπει αυτόματη διαγραφή των φοιτητών που παραλείπουν να ανανεώσουν την εγγραφή τους για δύο συνεχόμενα εξάμηνα. Η διάταξη αυτή υπήρχε ανενεργή και στον παλαιό νόμο-πλαίσιο. Τη «νεκρή» διάταξη επιχείρησαν να αναστήσουν τόσο ο νόμος Γιαννάκου το 2007 όσο και ο νόμος Διαμαντοπούλου το 2011. Το ΤΕΙ Αθηνών είναι μεταξύ των ελάχιστων Ιδρυμάτων που την εφαρμόζουν αδειάζοντας τα μητρώα τους.

«Δεν είμαστε αμείλικτοι. Εξετάζουμε αιτήματα φοιτητών που έχουν περάσει τα περισσότερα μαθήματα του προγράμματος σπουδών τους και ζητούν να επανεγγραφούν για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους», διευκρίνισε ο Δ. Νίνος. Πρόσθεσε, όμως, ότι είναι αμελητέος ο αριθμός των διαγραμμένων φοιτητών του Ιδρύματος που ζητούν επανεγγραφή.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το νόμο 4009 του 2011:

* Οσοι φοιτητές συμπλήρωσαν στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2011-2012 φοίτηση διάρκειας ίσης ή μεγαλύτερης του διπλάσιου αριθμού εξαμήνων από όσα απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου προσαυξανόμενης κατά δύο εξάμηνα, θεωρείται ότι έχουν απολέσει αυτοδικαίως τη φοιτητική ιδιότητα από τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους 2013-2014, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στον Οργανισμό του Ιδρύματος.

* Οσοι φοιτητές έχουν συμπληρώσει στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2011-2012 φοίτηση διάρκειας ίσης ή μεγαλύτερης του αριθμού εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου προσαυξανόμενης κατά τέσσερα εξάμηνα, θεωρείται ότι έχουν απολέσει αυτοδικαίως τη φοιτητική ιδιότητα από τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους 2014-2015, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στον Οργανισμό του Ιδρύματος.

* Οσοι φοιτητές έχουν συμπληρώσει στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2011-2012 φοίτηση διάρκειας μικρότερης από αυτή της προηγούμενης παραγράφου, θεωρείται ότι έχουν απολέσει αυτοδικαίως τη φοιτητική ιδιότητα όταν συμπληρώσουν φοίτηση διάρκειας ίσης με το διπλάσιο αριθμό εξαμήνων από όσα απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στον Οργανισμό του Ιδρύματος.Όλοι οι φοιτητές έχουν το δικαίωμα να διακόψουν, με έγγραφη αίτησή τους στη γραμματεία της οικείας σχολής, τις σπουδές τους για όσα εξάμηνα, συνεχόμενα ή μη, επιθυμούν, και πάντως όχι περισσότερα από τον ελάχιστο αριθμό εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών. Τα εξάμηνα της διακοπής αυτά δεν προσμετρώνται στην ανώτατη διάρκεια φοίτησης.

Οι φοιτητές που διακόπτουν τις σπουδές τους, δεν έχουν τη φοιτητική ιδιότητα καθ’ όλο το χρονικό διάστημα της διακοπής. Μετά τη λήξη της διακοπής επανέρχονται στο Τμήμα τους κανονικά. Για την απώλεια της φοιτητικής ιδιότητας εκδίδεται σχετική διαπιστωτική πράξη από τον κοσμήτορα της οικείας σχολής, με την οποία βεβαιώνονται και τα μαθήματα στα οποία ο φοιτητής έχει εξεταστεί επιτυχώς.Γιούλη Μανώλη στον "Τύπο της Κυριακής"

ΣΧΟΛΙΑ

 1. γιατι? avatar
  γιατι? 27/01/2013 14:16:19

  τώρα που πρέπει να είμαστε ελαστικοί με αυτούς,τα χρόνια της μεγάλης κρίσης,τώρα τους βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό!λες και επηρεάζουν οι άνθρωποι έστω και στο ελάχιστο την τριτοβάθμια εκπαίδευση...αφου εξ ορισμου΄ως αιώνιοι δεν συμμετέχουν...άντε το πολύ πολύ σε καμιά εξεταστική..ποιό είναι το πρόβλημα?
  το προβλημα στα ΑΕΙ είναι ο έλεγχος των χρηματων που εισρέουν,αν πραγματικα πιανουν τοπο αυτά.ειναι και τα κομματα και η οποια επιρροη εχουν στην τριτοβαθμια εκπαιδευση..το προβλημα ειναι οτι οι σχολες μας ειναι πολλες μα τα λεφτα λιγα...που δεν εχει αποδεχτει το κρατος ιδρυση ιδιωτικων πανεπιστημιων(μιλαμε για πραγματικα πανεπιστημια ομως,οχι για περιπτερα )
  αυτα ειναι τα ζητηματα...οταν γινεται αναφορα στους αιωνιους,ειναι μια κατασταση στην οποια θελει ο εκαστοτε υπουργος να φανει πως επιτελει εργο στα πανεπιστημια διχως να αγγιξει τα πραγματικα σοβαρα ζητηματα των ΑΕΙ...

 2. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 27/01/2013 14:29:11

  Πολύ καλό μέτρο και έχει αργήσει κιόλας. Και μεγάλο περιθώριο δίνει. Προσωπικά προτείνω 6-7 χρόνια για όσους δεν έχουν πάει στρατό και δεν έχουν κολλήσει ένσημα από ανάγκη για επιβίωση. Τεμπέληδες πτυχιούχους δε χρειαζόμαστε. Και άλλο θέμα η ανεργία, άλλο η διαγραφή αιωνίων φοιτητών.

  • Antistar avatar
   Antistar @ Γεώργιος Τ. 27/01/2013 16:00:16

   εσένα σε ενοχλεί πολύ αν ένας φοιτητής σπουδάζει για 25 χρόνια;
   αν του αφαιρεθούν τα διάφορα ευεργετήματα (πάσο για τις συγκοινωνίες, είσοδο στη λέσχη, δωρεάν βιβλία, κτλ), γιατί είναι κακό να παραμένει κανείς φοιτητής; στοιχίζει κάτι η ύπαρξη του ονόματος του σε μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων της σχολήσ;

   και όταν γράφεις "τεμπέληδες πτυχιούχους δεν χρειαζόμαστε", πραγματικά δεν γνώριζα ότι οι φοιτητές θα πρέπει να καθορίσουν την ζωή τους με βάση το τι χρειάζεσαι εσύ

   όλο αυτό το ζήτημα έχει να κάνει με καθωσπρεπισμό και μόνο..

   • γιατι? avatar
    γιατι? @ Antistar 27/01/2013 16:46:00

    δεν εχουν δικαιωμα οι λεγομενοι αιωνιοι,ουτε απο δωρεαν βιβλια,ουτε απο χαμηλα εισιτηρια,ουτε πασο ουτε τιποτα

    το ζητημα ειναι σαχλαμαρα,δεν αλλαζει τιποτα στην τριτοβαθμια με το να εξαντλουν την αυστηροτητα τους στους παλιους και μαλιστα σε τετοιες δυσκολες συνθηκες,αν θελουν ας εφαρμοσουν το μετρο μετα την κριση..τωρα ξερω αναριθμητα ατομα που δεν παρακολουθουν διαλεξεις διοτι δεν εχουν να πληρωσουν οι γονεις τους τα νοικια στην πολη που σπουδαζουν,που δουλευουν παραλληλα συνηθως μαυρα,κάποιοι μαλιστα απο αυτους που γνωριζω ειναι και αρρωστοι...ολοι στο σακι?ειμαστε ελβετια και εχουμε την απαιτηση να βγαζουν ολοι αυτοι το πτυχιο στην ωρα τους?γελοιο και αναλγητο μετρο,καμια απολυτως επιρροη θετικη στην τριτοβαθμια,αλλα ζητηματα καινε και αυτα δεν τα αγγιζουν...

    • γιατι? avatar
     γιατι? @ γιατι? 27/01/2013 16:47:46

     αν τους κοστιζαν εστω ενα ευρω ή πιαναν θεση να ελεγα καλα κανουν..τωρα που αφηνουν χρονιζοντα θεματα ανεπαφα και εξαντλουν την αυστηροτητα τους στους αιωνιους μια τετοια εποχη μαλιστα...τι να πω..απλα αστειοτητες

   • Αντίθεσις avatar
    Αντίθεσις @ Antistar 27/01/2013 17:06:08

    Το σενάριό σας έχει ένα πρόβλημα:

    Έστω, παρόλο που δεν υπάρχει η δυνατότητα διαχωρισμού των εγγεγραμμένων σε ενεργούς και μη ενεργούς φοιτητές (και δυστυχώς βάσει του αριθμού εγγεγραμμένων -και όχι ενεργών- φοιτητών προκύπτουν προβλέψεις για χρηματοδότηση, υποδομές, υλικοτεχνική υποστήριξη), να προβλεφθεί η ιδιότητα του επισκέπτη-φοιτητή (χωρίς τα συνήθη φοιτητικά ευεργετήματα του νόμου), με μικρή έστω οικονομική συνεισφορά αν προτιμάτε.

    Μετά από τα 2Ν χρόνια "κανονικής" φοίτηησης, ο φοιτητής σταματά να εγγράφεται για όσα εξάμηνα επιθυμεί, κι επιστρέφει πάλι όταν είναι έτοιμος.

    Έστω λοιπόν ότι μετά την νύμφευση, τεκνοποιία και αναμονή μέχρι να πάει ο γόνος ή οι γόνοι σχολείο, η φοιτήτρια επιστρέφει, έχοντας παρέλθει δεκαετία από την προηγούμενη επαφή της με τα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα. Αν έχει αλλάξει η απαιτούμενη ποσότητα και το είδος της διδαχθείσας και εξετασθείσας ύλης για την λήψη του πτυχίου, τι γίνεται;

    Αν το παραπάνω πρόβλημα μπορεί να παρακαμφθεί (π.χ. αντικατάσταση της λήψης πτυχίου με λήψη πιστοποιητικού ολοκλήρωσης παρακολούθησης δέσμης μαθημάτων), η πρότασή σας είναι καλή.

    • oapotetoios avatar
     oapotetoios @ Αντίθεσις 27/01/2013 19:39:53

     δεν καταλαβαίνω που κολάτε!αν άλλαξε η ύλη τρέχουν παίρνουν την νέα ύλη,βγάζουν φωτοτυπίες..πολλές σχολές έχουν σηκώσει υλικό μέσω δικτύου(εκτος και αν επιβαρύνουν οι φοιτητές τους σερβερς οποτε να τους διαγράψουμε)..αν και σας πληροφορω πως στην συντριπτικη πλειοψηφια των μαθηματων λιγα πραγματα αλλαζουν δεδομενου αλλωστε πως στιςπροπτυχιακες σπουδες παιρνεις μια γενικη γνωση,κατευθυνση...σε καθε περιπτωση αυτο ειναι προβλημα του φοιτητη,οχι του πανεπιστημιου,αν φοιτητης αποδειξει στις εξετασεις καισ τις εργασιες πως μπορει να ανταπεξελθει,ποιο το προβλημα?παρεπιπτοντως διαχωρισμος υφισταται...μεταξυ λιμναζοντων και ενεργων...βασει μητρωου.

    • γιατι? avatar
     γιατι? @ Αντίθεσις 27/01/2013 19:55:14

     κατα καιρούς βγαίνει το σύνολο το αιωνίων,αυτό γίνεται με το μητρώο τους.είναι εύκολο.Τώρα αν πέρασαν χρόνια άλλαξαν τα πράγματα κτλ,αφορά τους φοιτητές,αν δεν μπορούν προφανώς δεν θα πάρουν πτυχίο,αλλά αν τα καταφέρνου

     • γιατι? avatar
      γιατι? @ γιατι? 27/01/2013 19:57:27

      αν τα καταφέρνουν,συνεχίζω,γιατι κόπηκε απότομα το μήνυμα,τότε γιατί να τους διαγράφουμε?θα έπρεπε να τους εναθαρρύνουμε.Εκτός και αν πια είναι τόσες πολλές οι θέσεις εργασίες που έχουν δημιουργηθεί που το κράτος δεν προλαβαίνει να τις καλύψει

  • FANIS TSAKONAS avatar
   FANIS TSAKONAS @ Γεώργιος Τ. 30/04/2013 10:36:05

   Προτού βιαστούν κάποιοι να ρίξουν τον λίθον του αναθέματος στους αργοπορημένους φοιτητές, μήπως θα έπρεπε να ψάξουν και τα ακόλουθα ζητήματα , όπως πχ α) εάν διανέμονται έγκαιρα τα βιβλία και τα συγγράμματα στα παιδιά ή μήπως καθυστερούν ανεπίτρεπτα και φτάνουν να μοιράζονται μία εβδομάδα πριν από τις εξετάσεις (μάλιστα στο Δημοκρίτειο της Θράκης / Κομοτηνή μοιράζονταν παραδοσιακά και κατά συνήθεια μετά τις εξετάσεις…χωρίς να ζητήσει κανείς συγγνώμη ή να αισθανθεί ντροπή για αυτό το αίσχος) β) μήπως κάποιοι από τους καθυστερούντες φοιτητές είναι άρρωστοι και γι’ αυτό το λόγο διακόπτουν τις σπουδές τους χωρίς να ενδιαφερθεί κανείς από τη διοίκηση του ιδρύματος για να τους αναζητήσει γ) μήπως οι περισσότεροι από αυτούς είναι ετεροαπασχολούμενοι σε πολύωρες εργασίες, εργασίες άσχετες με το αντικείμενο των σπουδών τους, τις οποίες μετέρχονται για να μπορέσουν να συντηρηθούν, δεδομένου ότι η πολιτική εξουσία στην Ελλάδα αποφάσισε (πολύ πριν από την οικονομική κρίση) να διαλύσει το κοινωνικό κράτος πρόνοιας ε) μήπως οι καθηγητές κόβουν τους εξεταζομένους διά ασήμαντον αφορμήν ή επειδή αποδεικνύεται ότι δεν είχαν παρουσίες στις παραδόσεις του διδασκομένου μαθήματος, χωρίς απαραίτητα να ευθύνεται ο σπουδαστής που απουσίαζε από τις παραδόσεις στ) μήπως αυτοί που επικρίνουν τους καθυστερούντες φοιτητές είναι οι ίδιοι αποτυχόντες στις εισαγωγικές εξετάσεις και εκφράζουν προσωπικές πικρίες για το λόγον ότι οι ίδιοι ή τα παιδιά τους αναγκάστηκαν να ξενιτευτούν, για να αγοράσουν το πτυχίο σε χώρες του εξωτερικού ζ) μήπως υπάρχει η μεθοδευμένη προσπάθεια να διαμορφωθεί μόνο μια ελίτ που θα έχει πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (κατά προτίμηση τα γαλάζια παιδιά και τα πράσινα παιδιά που έχουν πλούσιο μπαμπά) ενώ η ομάδα των μη προνομιούχων πρέπει να βγάλει το σκασμό και να εργάζεται δίκην είλωτος για μια χούφτα ευρώ. Απλώς έθεσα τον προβληματισμό.

 3. Χρήστος Χ. avatar
  Χρήστος Χ. 28/01/2013 04:11:42

  Ένας αιώνιος δεν στοιχίζει τίποτα! Όλη αυτή η γκρίνια είναι για τον καθωσπρεπισμό (φτου κακά χαζεύουν αντί να διαβάζουν) και τίποτα περισσότερο.
  Το υπάρχον μέτρο που λέει ότι "φοιτητές που δεν εγγράφονται για δυο συνεχόμενα εξάμηνα διαγράφονται αυτοδικαίως", αρκεί για να ξεχωρίσει αυτούς που έχουν εγκαταλείψει οριστικά τις σπουδές τους και δεν έχουν πια επαφή με το πανεπιστήμιο. Αυτά.

 4. Γιωργος avatar
  Γιωργος 30/01/2013 11:49:52

  Tο μονο που πρεπει να αλλαξει οπως σωστα ειπωθηκε ειναι τα οσα περι χρηματοδοτησης εξαρτωνται απο τους εγγεγραμενους φοιτητες. Καθε τμημα θα πρεπει να παιρνει χρηματοδοτηση αναλογα με το ποσοι φοιτητες προσηλθαν στις εξετασεις την περασμενη χρονια, ουτε απο την "αξιολογηση" (*...να την κανει...) ουτε απο εγγεγραμενους. Να κοπουν τα χρηματα εκει που πρεπει και οχι η... ζωη (!) εκει που δεν πρεπει (και δεν κοστιζει τιποτα).
  Αφηστε που αν γινουν οι διαγραφες η ανεργια θα φτασει στο 40% χαλαρα (γιατι εκει ειναι πραγματικα) και στους νεους στο 80%+! Να δω τι θα σκαρφιστουν μετα.
  Α και κατι ακομα! Τι θα πει ο υπουργος (και ο καθε υπουργος) στον ανθρωπο που φτανει στο 6ο ετος και χρωσταει απο 1 μεχρι ξερω γω 10-15 μαθηματα; Θα κανει τα στραβα ματια και θα "παρανομησει" ή θα τον διαγραψει και ο,τι θελει προκυψει μετα;

 5. παυλος avatar
  παυλος 30/01/2013 13:39:34

  καλησπερα παιδια.ανηκω κ εγω στους αιωνιους φοιτητες λογω εργασιας.απ οτι διαβασα μαλλον θα διαγραφουμε απο το 2014...εγω θελω να τελειωσω τη σχολη μου εστω κ πολυ αργα πλεον...μηπως γνωριζει κανεις εαν μπορω να ξανακανω μηχανογραφικο με τους τοτε βαθμους?γινεται κατι τετοιο?

 6. ΦΟΙΤΗΤΗΣ-ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ-ΦΑΝΤΑΡΟΣ avatar
  ΦΟΙΤΗΤΗΣ-ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ-ΦΑΝΤΑΡΟΣ 31/01/2013 09:57:44

  Έχω χάσει 3 εξεταστικές με καταλήψεις, δουλεύω από 18 χρονών σε ότι δουλειά υπάρχει(θερμοκήπια, τελεμάρκετινγκ,γραμματέας, βαφέας, σοφέρ κλπ) γιατί ο μπαμπάκας δεν είχε λεφτά όπως κάποιων άλλων που τώρα κοροιδεύουν και θεωρώ πολύ προσβλητικό να με αποκαλούν αιώνιο φοιτητή.Φραπέ δεν πίνω γιατί δεν μου αρέσει, αλκοόλ πίνω μια φορά το μήνα, ναρκωτικά και τσιγάρο δεν έχω κάνει ποτέ,τάβλι δεν ξέρω να παίζω αλλά στο σκάκι σας έχω όλους, στα "μπουζούκια" τελευταία φορά πήγα το 2005 και ως φοιτητής περνάω σιγά σιγά 2 μαθήματα ανά εξεταστική στο ΑΕΙ Αθηνών που φοιτώ και έχω ήδη μέσο όρο κοντά στο 8.Σήμερα που μιλάμε υπηρετώ τη στρατιωτική μου θητεία και σας το λέω αλήθεια ότι το πτυχίο θα το πάρω βρέξει χιονίσει!Ένας Θεός ξέρει τι διάβασμα έριξα στη Β και στη Γ Λυκείου για να περάσω σε ένα από τα καλύτερα ΑΕΙ της Ελλάδος και μέχρι το Σεπτέμβριο του 2014 οπότε και θα με διαγράψουν το ορκίζομαι στο Θεό ότι θα έχω περάσω και τα 13 μαθήματα που απομένουν.Δεν παρακολουθώ μαθήματα από το 2008, δεν έχω δωρεάν σίτιση, δεν έχω κάρτα στα μέσα μεταφοράς, δεν έχω δικαίωμα στο επίδομα ανεργίας, δεν καταγράφομαι ως άνεργος όταν δεν εργάζομαι αλλά λογίζομαι ως φοιτητής, δεν λαμβάνω συγγράμματα κι έχω χρυσοπληρώσει τα φωτοτυπάδικα πέριξ του Πανεπιστημίου και φυσικά δεν ανήκω σε καμμία παράταξη αν και τα παιδιά της ΔΑΠ πάντα έχουν την καλοσύνη να μου δίνουν σημειώσεις και παλαιά θέματα.
  Ο "ΑΙΩΝΙΟΣ" ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΑΣ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ 1 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΞΕΤΑΣΗ/ΕΞΑΜΗΝΟ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΕΞΙΛΑΣΤΗΡΙΟ ΘΥΜΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΑ!

 7. ΔΙΕΘΝΟΛΟΓΟΣ avatar
  ΔΙΕΘΝΟΛΟΓΟΣ 11/03/2013 10:42:35

  Ο όρος αιώνιος φοιτητής είναι τελείως παραπλανητικός και ρατσιστικός. Τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν οργανωθεί από το έτος 1837 με βάση το γερμανικό μοντέλο γι’ αυτό το λόγο έχουν αυτή τη μονότονα επαναλαμβανόμενη διάταξη (η φοιτητική ιδιότητα αποκτάται δια της εγγραφής στην οικεία σχολή και απεμπολείται με τη λήψη πτυχίου ή το πέρας του φυσικού προσώπου ή με οικειοθελή παραίτηση ή εάν δεν ανανεωθεί η δήλωση μαθημάτων κλπ). Μόνο τα αγγλοσαξωνικού τύπου ιδρύματα ακολουθούν διαφορετικό σύστημα πχ αυστηρό χρονικό όριο σπουδών, δύο το πολύ εξετάσεις για κάθε μάθημα με ποινή διαγραφής κλπ. Το αγγλοσαξωνικό σύστημα βέβαια το έχει υιοθετήσει και το πανεπιστήμιο της Κύπρου, όμως αυτό δεν σημαίνει τίποτε, γιατί το κυπριακό κράτος εξολοκλήρου έχει υιοθετήσει το βρετανικό σύστημα διοίκησης από την εποχή της αποικιοκρατίας και της συνθήκης Ζυρίχης Λονδίνου (αυτό εκτείνεται σε όλη ανεξαιρέτως τη δημόσια διοίκησή του, το σύστημα δικαιοσύνης και δικαστηρίων, τη δομή των τριών εξουσιών, το προεδρικό πολίτευμα που είναι αμερικάνικου τύπου κλπ). Το ότι έχουν οι ΗΠΑ ή ο Καναδάς ή το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία αυτή τη στρουκτούρα δεν συνεπάγεται ότι σώνει και καλά πρέπει να το ενστερνιστεί και η Ελλάδα που είναι σαφώς μια χώρα λιγότερο ανεπτυγμένη και οσημέραι πτωχότερη. Με δύο λόγια δεν μπορεί στα πανεπιστήμια να είμαστε Αμερική και στα εισοδήματα ή τις υποδομές να είμαστε Ουγκάντα. Δυστυχώς πάρα πολύς κόσμος συγκρίνει μεγέθη που είναι τελείως ανόμοια και δεν επιδέχονται συγκρίσεως. Η Ελλάδα από συστάσεως του θεσμού του ΕΚΠΑ ακολουθεί το γερμανικό σύστημα, και το ίδιο συμβαίνει στην Γερμανία, την Αυστρία, τις σκανδιναβικές χώρες και την Πορτογαλία. Η Ισπανία έχει ένα περισσότερο εντατικοποιημένο μοντέλο σπουδών όπως η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και η Ελβετία. Αυτές οι τελευταίες χώρες ακλουθούν ένα τρίτο μοντέλο, το γαλλικό, που έχει διάφορα χαρακτηριστικά αλλά οι φωστήρες που πλαισίωναν την κυρία Γιαννάκου ή την κυρία Διαμαντοπούλου απαξίωσαν να ασχοληθούν με το γαλλικό στυλ και θέλησαν να κάνουν την Ελλάδα νέα Καλιφόρνια!
  Η ουσία του πράγματος είναι ότι τα ελληνικά ΑΕΙ διαθέτουν πακέτο μαθημάτων τρείς φορές μεγαλύτερο ποσοτικά σε σχέση με το αγγλοσαξωνικό μοντέλο και είναι χαρακτηριστικό ότι οι έλληνες φοιτητές αντιμετωπίζουν εξετάσεις πολύ σκληρότερες απ’ ο,τι οι αμερικανοί συνάδελφοί τους. Όλα αυτά τα στοιχεία τα αποσιωπούν οι συκοφάντες των ελληνικών σχολών, γιατί δε συμφέρουν το καθεστώς. Από την άλλη μεριά είναι γνωστό ότι στις χώρες όπου ακολουθείται το ίδιο μοντέλο με το δικό μας μετά το έκτο έτος εισπράττονται κάποια δίδακτρα και εξέταστρα (συμβολικά και προσιτά δίδακτρα), οπότε πιέζεται ο σπουδαστής να δείξει μεγαλύτερη σοβαρότητα στη μελέτη του. Το ίδιο θα έπρεπε να συμβεί και στην Ελλάδα, ώστε να δουν μερικά πλουσιόπαιδα πώς βγαίνει το ημερομίσθιο. Δεν υπάρχει καμία αντισυνταγματικότητα αυτού του μέτρου, διότι με την ίδια λογική τα ελληνικά μεταπτυχιακά προγράμματα θα ήσαν αντισυνταγματικά ενόψει του άρθρου 16 Σ. Η συζήτηση περί αιωνίων φοιτητών δείχνει την ολοφάνερη προσπάθεια του κατεστημένου να εισαγάγει πρόσθετους ταξικούς φραγμούς στο δικαίωμα της μόρφωσης και να οδηγήσει οριστικά πλέον μια ολόκληρη κοινωνική τάξη στο περιθώριο (εργαζομένους φοιτητές, αρρώστους σπουδαστές, ορφανούς και αναπήρους, παιδιά διαλυμένων οικογενειών, επαρχιώτες σπουδαστές που δεν έχουν κατάλυμα, κοπέλες που αντιμετώπισαν μια αναπάντεχη εγκυμοσύνη και δεν διάλεξαν την εύκολη λύση της έκτρωσης κλπ). Οι αργοπορημένοι φοιτητές δεν κοστίζουν απολύτως τίποτε στο κράτος ή το φορολογούμενο, διότι μετά το έκτο έτος διακόπτονται βαναύσως όλα τα δικαιώματα της ούτως ή άλλως αποψιλωμένης μέριμνας (βιβλία, φάρμακα, σίτιση, στέγαση στις υποβαθμισμένες εστίες, εισιτήρια κλπ). Μάλιστα με το νέο νόμο 4009/2011 οι παλαιοί φοιτητές δεν υπολογίζονται καν στον πληθυσμό του ιδρύματος διότι θεωρούνται μη ενεργοί φοιτητές, δεν ψηφίζουν κανένα, δεν εκλέγουν κανένα όργανο, επομένως με τις νέες διατάξεις μειώνεται κι άλλο το ποσοστό χρηματοδότησης, γιατί καταγράφονται μόνον οι ενεργοί φοιτητές (δηλαδή οι νεοσσοί). Η προπέτεια της κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για το θέμα αυτό οφείλεται περισσότερο στην προσπάθεια να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς με τους ολιγάριθμους συνδικαλιστές φοιτητές που μερικές φορές παραφέρονται και δημιουργούν έκτροπα. Ωστόσο ο αριθμός αυτών των φοιτητών είναι τελείως περιθωριακός. Κατά δεύτερο λόγο επιδιώκεται η έξωση των παιδιών της εργατικής τάξης από τις σχολές, ώστε τα πλουσιόπαιδα να μην έχουν πια κανέναν ανταγωνισμό. Θα είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση των κυβερνώντων όταν αρχίσουν και οι μαζικές αυτοκτονίες των διαγραφόμενων φοιτητών, που θα προστεθούν στους 4000 αυτόχειρες της κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος. Καλή χώνεψη.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.