#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/01/2013 08:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

17 +1 ερωτήσεις για τις μετεγγραφέςΓιατί  ήταν αναγκαία η ρύθμιση για τις μετεγγραφές των φοιτητών;

Για να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κρίσης που πλήττει την ελληνική οικογένεια, το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, αποφάσισε να φέρει νομοθετική ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα  μετεγγραφής στους επιτυχόντες φοιτητές που έλαβαν μέρος στις Πανελλαδικές εξετάσεις του Ακαδημαϊκού έτους 2011-2012 και οι οποίοι κατετάγησαν σε θέση εισαγωγής σε Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η  ρύθμιση αυτή  για τις μετεγγραφές γίνεται μόνο για την τρέχουσα Ακαδημαϊκή χρονιά και έχει σκοπό να δώσει ανάσα σε χιλιάδες φοιτητές και στις οικογένειές τους, μειώνοντας τα έξοδα διαβίωσης των φοιτητών, που σπουδάζουν  σε πόλεις που βρίσκονται μακριά από τον τόπο διαμονής τους ή της οικογένειάς τους.

Πώς θα γίνει η υποβολή των αιτήσεων;

Με ηλεκτρονική φόρμα, σε ειδικό χώρο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, για την εξασφάλιση της αντικειμενικής εξέτασης του αιτήματός τους και με ένα ερωτηματολόγιο που θα περιλαμβάνει την καταγραφή των κριτηρίων που θα ισχύσουν για το ενδεχόμενο μετεγγραφής τους.

Η αίτηση αυτή θα έχει θέση υπεύθυνης δήλωσης και θα ελεγχθεί για την ακρίβεια των στοιχείων που θα αναφέρονται σε αυτή, όπως εκκαθαριστικό, πιστοποιητικά αναπηρίας κλπ.

Τι χαρακτηρίζεται ως «μετεγγραφή»;

Μετεγγραφή, με βάση τη νέα νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε από τη Βουλή είναι η μεταφορά της θέσης εισαγωγής του επιτυχόντα, σε Σχολή ή Τμήμα, αντίστοιχη (συναφή) με τη Σχολή η το Τμήμα όπου εισήλθε με βάση της Πανελλαδικές εξετάσεις 2011-2012.

Η μεταφορά της θέσης αυτής επιτρέπεται μόνο από Πανεπιστήμιο σε Πανεπιστήμιο ή από ΤΕΙ σε ΤΕΙ.

Πώς θα προσδιοριστεί η συνάφεια των Σχολών ή Τμημάτων;

Η αντιστοιχία ορίζεται με βάση την υπ. Αριθμ. 67859/Β1/5.7.2006 του Υπουργού Παιδείας, η οποία αναμένεται να επικαιροποιηθεί έως το τέλος του Ιανουαρίου 2013.

Ποιο είναι το βασικό κριτήριο για τις μετεγγραφές;

Για πρώτη φορά σε ρύθμιση για μετεγγραφές φοιτητών ΑΕΙ και ΤΕΙ τo βασικό κριτήριο είναι το εισοδηματικό κριτήριο - δηλαδή το  κατά κεφαλήν εισόδημα, όπως αυτό βεβαιώνεται με το εκκαθαριστικό Εισοδήματος του Οικονομικού Έτους 2011.

Το ποσόν που αναγράφεται διαιρείται με τον αριθμό των μελών της οικογένειας, συνυπολογιζόμενων και των προστατευόμενων μελών της, ώστε να προσδιοριστεί το κατά κεφαλήν εισόδημα, όπως ορίζεται στη ρύθμιση.

Ποιο είναι το όριο του κατά κεφαλήν εισοδήματος ως βασικό κριτήριο για τις μετεγγραφές;

Το ποσό έχει οριστεί στα 7.500 ευρώ, ενώ ειδικά για τις μονογονεϊκές οικογένειες που αντιμετωπίζουν σχετικά περισσότερα προβλήματα, το ποσό αυτό διπλασιάζεται και ανέρχεται σε 15.000 ευρώ. Όπως αναφέρθηκε, σκοπός της επιλογής αυτής είναι να βοηθηθεί η ελληνική οικογένεια, που αντιμετωπίζει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κρίσης.

Πώς υπολογίζεται το κατά κεφαλήν εισόδημα, ώστε ο φοιτητής και η οικογένειά του να γνωρίζουν αν πληρούν το κριτήριο αυτό και συνεπώς αν έχουν δικαίωμα για αίτηση μετεγγραφής;

Για μία τριμελή οικογένεια, με εισόδημα, π.χ. 20.000 ευρώ, το κατά κεφαλήν εισόδημα θεωρείται πως είναι 6.833 ευρώ (20.500 δια 3).
Για μία πενταμελή οικογένεια με εισόδημα, π.χ. 30.000 ευρώ θεωρείται πως είναι 6.000 ευρώ (30.000 διά 5).
Για μία εξαμελή οικογένεια με εισόδημα π.χ. 35.000 ευρώ, το κατά κεφαλήν εισόδημα θεωρείται πως είναι 5.833 ευρώ (35.000 διά 6)

Σε τι διαφέρει η συγκεκριμένη ρύθμιση από τις προηγούμενες;

Με την ρύθμιση αυτή, για πρώτη φορά στην Ελλάδα εισάγεται το κατά κεφαλήν εισόδημα ως κριτήριο μετεγγραφής υποψηφίων, γεγονός που ευνοεί αναλογικά τις πολύτεκνες οικογένειες και τις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού.

Πόσες επιλογές Σχολών η Τμημάτων μπορεί να έχει κάθε φοιτητής για να μεταφέρει τη θέση εισαγωγής του;

Έχει δικαίωμα δύο επιλογών για την αίτηση μετεγγραφής του.

Πόσο σημαντική είναι αυτή η δυνατότητα;

Η δυνατότητα αυτή, αποτελεί την ίδια την ουσία της ρύθμισης τη μείωση δηλαδή των εξόδων διαβίωσης των φοιτητών.

Έτσι συνεπώς, ο φοιτητής υποβάλει αίτηση όχι μόνο για τα Τμήματα του τόπου μόνιμης κατοικίας του ή της οικογένειάς του, αλλά και για οπουδήποτε πόλη κρίνει αυτός και η οικογένειά του, ότι  μπορεί να παραμείνει σε φιλικό ή συγγενικό σπίτι, κάτι που διευκολύνει τις σπουδές του, μειώνοντας το κόστος παραμονής στον τόπο σπουδών του.

Μετά το εισοδηματικό κριτήριο, υπάρχουν κάποια άλλα κριτήρια;

Μετά το εισοδημοτικό κριτήριο,  και σε περιπτώσεις που με την εφαρμογή του προκύπτουν περισσότεροι υποψήφιοι για μια θέση μετεγγραφής, υπάρχει μια σειρά κριτηρίων  κοινωνικού χαρακτήρα που «φιλτράρουν» τη δυνατότητα του δικαιούχου να μετεγγραφεί και διευκολύνουν - με αντικειμενικό τρόπο και με διαφάνεια  - την επιλογή του.

Τα κριτήρια αυτά περιλαμβάνονται μια σειρά προβλημάτων αναπηρίας, ασθένειες, ενώ αφορούν ανθρώπους που - όπως η σχετική ανάλογη νομολογία ορίζει - είναι θύματα τρομοκρατίας.

Για πρώτη φορά επίσης, καθιερώνεται ως κριτήριο που ενισχύει το δικαίωμα μετεγγραφών για όσους έχουν δωρίσει ως δότες τα όργανά τους  για την διάσωση ανθρώπων με τους οποίους συνδέονται με Α η Β βαθμό συγγένειας  - όπως π.χ. ένας που έχει δωρίσει το νεφρό του για μεταμόσχευση στον αδελφό του η στην αδελφή του.

Υπάρχει κάποιο άλλο ειδικό κριτήριο που  αξίζει να σημειωθεί;

Ιδιαίτερη μέριμνα δίνεται για την ενίσχυση ανθρώπων που η οικογένειά τους υποφέρει από το φάσμα της ανεργίας . Ειδικότερο προστίθεται ως κριτήριο ενίσχυσης της επιλογής των φοιτητών το γεγονός να έχει κάποιος γονείς ή κηδεμόνες που έχουν συμπληρώσει αθροιστικά δέκα (10) μήνες ανεργίας ( ή 5 μήνες ο καθένας ) εντός του 2012.

Πως θα προσδιοριστούν οι διαθέσιμες θέσεις για μετεγγραφές για τους δικαιούχους φοιτητές;

Ο αριθμός των μεταφερόμενων θέσεων είναι 10% του συνολικού αριθμού των εισακτέων ανά Σχολή ή Τμήμα που εδρεύει στην περιφέρεια Αττικής και στο Νομαρχιακό Διαμέρισμα Θεσσαλονίκης.

Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο το 15%  του συνολικού αριθμού των εισακτέων σε Σχολές ή Τμήματα που βρίσκονται στην Περιφέρεια, καθώς σε αναλογία πληθυσμού από εκεί προέρχεται σημαντικά μεγάλος αριθμός φοιτητών και συνεπώς από εκεί αναμένεται να προκύψει μεγάλος αριθμός αιτήσεων όσων θέλουν να μειώσουν το κόστος διαβίωσης μεταφέροντας τη θέση εισαγωγής τους.

Τι συμβαίνει εάν ισοβαθμούν δυο φοιτητές σε όλα τα κριτήρια;

Με βάση τα παραπάνω, δημιουργείται μια σειρά κατάταξης όσων πληρούν το εισοδηματικό κριτήριο, ώστε με πλήρη  διαφάνεια να γίνει η τελική επιλογή.

Όταν υπάρχει ισοβαθμία στο εισοδηματικό κριτήριο, τότε λαμβάνονται υπόψη μια σειρά κοινωνικών κριτηρίων που αναφέρθηκαν προηγουμένως.

Για παράδειγμα, αν δύο φοιτητές έχουν  και οι δύο:

πιστοποιημένα προβλήματα υγείας (κριτήριο 2),
ενεργό αδερφό/η φοιτητή  (κριτήριο 3)
αδελφό/η με αναπηρία (κριτήριο 4)

τότε το τελικό κριτήριο είναι τα μόρια κάθε φοιτητή/φοιτήτριας στις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Γιατί ισχύει το εκκαθαριστικό του 2011 και όχι του 2012; 

Γιατί τον Φεβρουάριο του 2013 που θα υποβληθούν και θα  εξεταστούν οι αιτήσεις, το εκκαθαριστικό του 2011 θα είναι το τελευταίο διαθέσιμο εκκαθαριστικό της οικογένειας.

Πότε ξεκινά η περίοδος υποβολής των αιτήσεων για μετεγγραφές;

Εντός του επόμενου μήνα, μετά την επικαιροποίηση της συνάφειας των Σχολών και μόλις ολοκληρωθεί η προετοιμασία για την υποδοχή των αιτήσεων, που περιλαμβάνει και τον ορισμό των διαθεσίμων θέσεων και τη δημιουργία μιας ειδικής ηλεκτρονικής φόρμας στην ιστοσελίδα του Υπουργείου.

Η έναρξη της διαδικασίας αυτής θα ανακοινωθεί με ειδικό Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας.

Γιατί επιλέγονται μόνο οι πρωτοετείς και όχι  και οι δευτεροετείς;

Σε κάθε μορφής ρύθμιση που επιτρέπει αναδιάταξη θέσεων εκπαίδευσης, και μάλιστα με θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων, είναι αναπόφευκτο ότι μπαίνουν κάποια όρια που λειτουργούν και ως οροφή αντοχής των ΑΕΙ – ΤΕΙ για την υποδοχή πρόσθετων φοιτητών, καθώς και ως κριτήριο επιλογής των ασθενέστερων οικονομικά οικογενειών.

Η σημερινή οικονομική κατάσταση δεν μας επιτρέπει <<παράθυρο>> για εκατοντάδες χιλιάδες μετεγγραφές, καθώς και τη δημιουργία πολύ μεγαλύτερου γραφειοκρατικού μηχανισμού αριθμού για την επιλογή. Με την ίδια λογική θα μπορούσαν άλλωστε να ζητήσουν μετεγγραφή και οι τριτοετείς και οι τεταρτοετείς και ούτω κάθε εξής.

Υπάρχει κάποια άλλη ρύθμιση που μειώνει το κόστος διαβίωσης για φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τις οικογένειές τους;

Για να μπορέσουν οι επί πτυχίω φοιτητές να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους το γρηγορότερο δυνατόν και να επιστρέψουν στο σπίτι τους, καθιερώνεται μόνο για τη φετινή χρονιά η  4η εξεταστική περίοδος, στην οποία θα έχουν τη δυνατότητα να μετάσχουν, ανεξάρτητα από τον αριθμό των μαθημάτων που οφείλουν.

 

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Φοιτητής Νομικής avatar
    Φοιτητής Νομικής 22/01/2013 23:02:33

    Αν έχεις αδερφό ενεργό φοιτητή σε άλλη πόλη τι ισχύει; Είναι ισχυρό κριτήριο;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.