#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
31/01/2013 10:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Χαιρετούν στρατιωτικά και φεύγουνΜορφή χιονοστιβάδας αρχίζουν να παίρνουν οι παραιτήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις μετά τις μειώσεις που επέφερε στους μισθούς τους το ειδικό μισθολόγιο και φοβούμενοι δραματικές περικοπές στο εφάπαξ ως αποτέλεσμα και νέων δυσμενών αλλαγών στις απολαβές. Αρκετοί εξ όσων θεμελίωσαν δικαίωμα συνταξιοδότησης χαιρετούν… για τελευταία φορά και κρεμούν στολή και πηλήκιο για να σώσουν ό,τι απέμεινε. Πολύ χειρότερη είναι η κατάσταση στα Σώματα Ασφαλείας και ειδικά στην Ελληνική Αστυνομία, δεδομένης της ένταξης του Ταμείου της στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, που σημαίνει μεγάλο «μαχαίρι» στο εφάπαξ από αρχές του 2014.

Το πρώτο 20ήμερο του Ιανουαρίου υπέβαλαν παραίτηση 230 στρατιωτικοί, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι ανώτατα στελέχη και μάχιμοι. Ανάλογη είναι η εικόνα στην Αστυνομία, στο Λιμενικό και την Πυροσβεστική. Οι προβλέψεις είναι εξαιρετικά δυσοίωνες, καθώς όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης και δυνητικά είναι σε θέση να παραιτηθούν αγγίζουν τις 20.000 στις Ένοπλες Δυνάμεις και φθάνουν τις 9.000 στην Ελληνική Αστυνομία. Επιτελείς του Πενταγώνου εκτιμούν ότι το «κύμα φυγής» θα ενισχυθεί το επόμενο διάστημα με τον κίνδυνο να δημιουργηθεί ένα «κενό» άμυνας και ασφάλειας στη χώρα, ελλείψει προσωπικού, καθώς η αβεβαιότητα αυξάνεται και το κλίμα πυροδοτείται με φήμες σαν και αυτές που κυκλοφόρησε ο Σύνδεσμος Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει απόφαση που να αφορά στη μείωση του εφάπαξ, όπως καθησυχάζει η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο προβληματισμός είναι έκδηλος και προφανώς αποτυπώνεται στις αιτήσεις παραίτησης. Έως και τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου είχαν φθάσει στο Γενικό Επιτελείο Στρατού 145 αιτήσεις παραίτησης. Οι 85 ήταν από αξιωματικούς και οι υπόλοιπες 60 από ανθυπασπιστές και υπαξιωματικούς. Στο ΓΕΑ έχουν κοινοποιηθεί 65 παραιτήσεις (4 ιπταμένων). Οι λιγότερες είναι αυτές του ΓΕΝ και φθάνουν τις 20 αξιωματικών και υπαξιωματικών. Οι 230 παραιτήσεις είναι αυτές που έχουν κοινοποιηθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες των Επιτελείων, χωρίς να υπολογίζονται εκείνες που πιθανώς να έχουν κατατεθεί στις μονάδες και δεν έχουν περιέλθει σε γνώση της ηγεσίας.

«Ο αριθμός των υπό παραίτηση στελεχών είναι μεγάλος για το μήνα Ιανουάριο και προσεγγίζει εκείνον του 2008, όταν είχε ανοίξει το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό ζήτημα, με τις γνωστές επιπτώσεις, προκαλώντας μαζικές παραιτήσεις», ανέφερε πηγή του Πενταγώνου. Οι λόγοι που οδηγούν τους στρατιωτικούς σε παραίτηση συνδέονται με τις πρόσφατες και ισχύουσες από τις αρχές Αυγούστου του 2012 επώδυνες ρυθμίσεις του ειδικού μισθολογίου. Οι απώλειες στους μισθούς ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, καθώς αρκετοί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της διατήρησης δύο σπιτιών και των συνεχών μετακινήσεων. Ένας άλλος βασικός λόγος είναι το τι μέλλει γενέσθαι αργότερα και τι θα ισχύσει με το εφάπαξ.

Ήδη, λόγω των πρόσφατων περικοπών μειώνεται και το ποσό του εφάπαξ, αφού αυτό προκύπτει βάσει του βασικού μισθού, των χρόνων υπηρεσίας και των επιδομάτων εξομάλυνσης, θέσης ευθύνης και ειδικής απασχόλησης. Οι στρατιωτικοί φοβούνται νέες μειώσεις, αφού το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του αναφορικά με το χρονοεπίδομα, τις μισθολογικές προαγωγές και τα επιδόματα. Τυχόν κατάργησή τους με πιθανόν νέο ειδικό μισθολόγιο ή αλλαγές συμπαρασύρουν και το εφάπαξ.

Η στρατιωτική ηγεσία γνωρίζει το πρόβλημα των παραιτήσεων και γι’ αυτό αντέδρασε με γραπτή ανακοίνωση-διάψευση του ΓΕΕΘΑ στις «ανυπόστατες και αναξιόπιστες» φήμες που διέδωσε ο ΣΥΣΜΕΔ, πέραν βέβαια της απαράδεκτης παρέμβασης του Συνδέσμου, η οποία, όπως καταγράφεται, επέτεινε το ρυθμό υποβολής των παραιτήσεων. Την ίδια στιγμή, με τους αριθμούς των παραιτήσεων στο γραφείο της, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να μη γίνουν άλλες παρεμβάσεις στα μισθολογικά των στρατιωτικών, οι οποίες βέβαια θα είχαν αρνητικές συνέπειες. Στο μέλλον θα φανούν τα αποτελέσματα.

Οι στρατιωτικοί, τέλος, εκφράζουν φόβους μήπως η οικονομική κατάρρευση των Μετοχικών Ταμείων οδηγήσει σε μοντέλο παρόμοιο με αυτό του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών, στο οποίο εντάσσεται η Ελληνική Αστυνομία, και το εφάπαξ εξανεμισθεί πλήρως. Κι αυτό γιατί από τις αρχές του 2014 προβλέπεται πως το συγκεκριμένο Ταμείο θα χορηγεί εφάπαξ στο βαθμό που τα έσοδά του το επιτρέπουν, αφού δεν θα λαμβάνει καμία επιχορήγηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Κάτι τέτοιο πρακτικά σημαίνει πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ανταπόδοση σε σχέση με τις εισφορές που κατέβαλαν οι αστυνομικοί (όπως και οι υπόλοιποι μισθωτοί) και το εφάπαξ θα δίδεται αν και εφόσον…

Επισημαίνεται ότι οι αστυνομικοί έχουν υποστεί τη μείωση του 38% στο εφάπαξ, το οποίο είναι ήδη μειωμένο λόγω των αποδοχών που διαμορφώθηκαν από το ενιαίο μισθολόγιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι ανώτατος αξιωματικός με 34 χρόνια υπηρεσίας, που θα ελάμβανε εφάπαξ πριν από τις περικοπές 70.000 ευρώ, τώρα θα λάβει 37.000 ευρώ. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε… φυγή από το Σώμα.

Ανδρέας Κούτρας, στον Ελεύθερο Τύπο

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. begar avatar
  begar 31/01/2013 10:37:17

  Ε το βρήκαμε τώρα. Φταίει ο ΣΥΣΜΕΔ!
  Ο ΣΥΣΜΕΔ μειώνει μισθούς και εφάπαξ;

  • alhimistis avatar
   alhimistis @ begar 31/01/2013 13:12:28

   Και τι έγινε βρε που φευγουν?Εσείς εδω μέσα δε ζητάτε απολύσεις?μείωση μισθών?κατάργηση του εφάπαξ?
   Εμπρός λοιπόν όσοι κατηγορείτε τους στρατιωτικούς ως κηφήνες τρέξτε, άνοιξαν θέσεις εργασίας.
   Οταν θα σκάσουν μύτη οχι οι Τούρκοι γιατί πλέον αυτοί μας έχουν για πλάκα, αλλά οι γυφτοσκοπιανοί διεκδικώντας εδάφη να τους δείξετε την έκθεση της Τρόικας για την μείωση του ελλείματος και απο μιά φωτογραφία του Σαμαρά και του Στουρνάρα.
   Θα πεθάνουν στα γέλια

   • ΧΑΡΗΣ avatar
    ΧΑΡΗΣ @ alhimistis 31/01/2013 13:27:06

    Μα τι λέτε καλέ... αφού έχουμε την ΕΟΚ που θα επέμβει....

    Η κατρακύλα μας δεν έχει σταματημό αλλά νάναι καλά τα στικάκια και τα παπαγαλάκια.....

   • Γεωργία avatar
    Γεωργία @ alhimistis 31/01/2013 13:45:50

    Αυτοί που διαλύουν το στράτευμα με την εξαθλίωση των ενστόλων, θα είναι σε «εξορίες» στα Παρίσια και στα New Yorks όταν θα σκάσει περιπέτεια τύπου Ίμια. Η πολιτική Πάγκαλου κάνει θραύση.

   • Ραβινος avatar
    Ραβινος @ alhimistis 31/01/2013 15:04:54

    Ναι γιατι τωρα θσ κρατουσαν Θερμοπυλες αυτοι που χαιρετουν και φευγουν ! Αυτοι κοιτουν την τσεπη τους πρωτα και μετα την Πατριδα και το καθηκον .Στο καλο !Προσωπικα θα αυξανα τα χρονια υπηρεσιας για την συνταξη τους στα ορια των πολιτων και ιδιως του ιδιωτικου τομεα !

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ alhimistis 31/01/2013 16:23:58

    Ξερεις τι στρατο εχουν αυτοι που λες;Δεν εχουν.

 2. Κογξ Ομ Παξ avatar
  Κογξ Ομ Παξ 31/01/2013 13:08:55

  "Μορφή χιονοστιβάδας αρχίζουν να παίρνουν οι παραιτήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις μετά τις μειώσεις που επέφερε στους μισθούς τους το ειδικό μισθολόγιο και φοβούμενοι δραματικές περικοπές στο εφάπαξ ως αποτέλεσμα και νέων δυσμενών αλλαγών στις απολαβές."
  Το ερώτημα είναι τι κάνουν οι αρχηγοί.
  Γνωρίζουν βέβαια ότι στην καλύτερη περίπτωση η σύνταξή τους
  θα είναι 1500 ευρώ.
  Άχ αυτή η άτιμη καρέκλα.

  • Πετρόπουλος avatar
   Πετρόπουλος @ Κογξ Ομ Παξ 31/01/2013 16:23:51

   Με 1500 ευρώ δεν μπορούν να ζήσουν και μπορούν άλλοι που δούλεψαν 35 χρόνια βαριές δουλειές με 800 πχ; Και πολλά τους είναι (συγκριτικά πάντα).

 3. Πετρόπουλος avatar
  Πετρόπουλος 31/01/2013 15:51:49

  H ώρα η καλή και να μας γράφετε. Πάτε στον ιδιωτικό τομέα να δείτε πως βγαίνει το ψωμί. Λούφα ΤΕΛΟΣ

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Πετρόπουλος 01/02/2013 11:21:28

   Αυτό, φρόντισε να το θυμηθείς όταν θα έχει μπουκάρει ο νταβραντισμένος Τούρκος, με εφ' όπλου λόγχη, στο δωμάτιο όπου θα κρύβεται η κόρη σου. Και μη σου φαίνεται κάτι τέτοιο μακρινός εφιάλτης και καγχάσεις. Έτσι όπως πάμε, κοντοζυγώνει η μέρα.

 4. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 31/01/2013 16:09:03

  Ενα από τα επιτεύγματα της ΝΔ.
  Προκαλεί θαυμασμό !!!!!!!!

 5. roadrunner avatar
  roadrunner 31/01/2013 16:53:17

  Μου θυμίζει λιποταξία όλο αυτό..
  Κρίμα. Θα μπορούσαν να κάνουν λίγη υπομονή και να μη βιαστούν να χαιρετήσουν και να φύγουν, στην πρώτη αντάρα..

  Κι αν τώρα η λιποταξία φαντάζει υπερβολικός χαρακτηρισμός,
  κάντε την προβολή σε ένα Ελληνικό μέλλον, μετά από μια πενταετία,
  που Θεού θέλοντος και λαού επιτρέποντος,
  η χώρα θα ανακάμψει και το λογικότερο είναι, να αποκατασταθούν και οι αποδοχές των εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας...

  Γνωρίζω πάντως, αρκετά νέα παιδιά που είναι και άριστοι μαθητές και επιθυμούν διακαώς να εισέλθουν στα σώματα ασφαλείας, αν αυτό παρηγορεί.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.