#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/12/2013 15:56
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο υπουργός Παιδείας να αναλάβει τις ευθύνες του«Τα πανεπιστήμια δεν πρέπει να κλείνουν ποτέ. Πόλεμος να γίνεται, στα αμφιθέατρα πρέπει να υπάρχουν πάντα νέοι, ανήσυχοι, ζωηροί να τολμούν να μιλάνε αλλά και να ανοίγουν νέους δρόμους στη γνώση τη δική τους και στην Παιδεία της χώρας τους».

Αυτά έλεγε πρόσφατα ένας αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ο οποίος επί τρεις μήνες προσπαθεί να μπει στο γραφείο του να πάρει προσωπικά του αντικείμενα και απωθείται από τις ομάδες περιφρούρησης. Ή καλύτερα «τάγματα ασφαλείας» διοικητικών υπαλλήλων που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ μαζί με ακροαριστερούς φοιτητές που ουδόλως ενδιαφέρονται αν θα χάσουν ένα εξάμηνο, ένα χρόνο ή όλες τις σπουδές τους.

Μια ζωή στο μπάχαλο, οι περισσότεροι επαναστάτες με τα λεφτά του μπαμπά.

Οι χιλιάδες άλλοι, όμως, γιατί να βρίσκονται αντιμέτωποι με όλο αυτό το χάλι της Ανώτατης Εκπαίδευσης; Και ειδικά τα παιδιά της επαρχίας τα οποία, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, χάνουν 4.500 ευρώ κατά μέσο όρο για το εξάμηνο αυτό που έχασαν.

Εντάξει, ο Πελεγρίνης είναι να παραιτείται και να πηγαίνει σε κανένα θέατρο να ανεβάζει επιθεωρήσεις. Θα προκαλέσει πολύ γέλιο. Άλλωστε, το γεγονός και μόνο ότι λίγο μετά το ξεκίνημα της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων είπε ότι δεν πειράζει να χαθεί κι ένα εξάμηνο, δείχνει το ταραγμένο του μυαλό.

Οι ναοί της γνώσης έχουν μετατραπεί σε εμπόριο πολιτικών παιχνιδιών από ανθρώπους που θέλουν να προκαλέσουν αναταραχή στις πλάτες των χιλιάδων φοιτητών. Δύο από τα ιστορικότερα και μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας, το ΕΜΠ και το ΕΚΠΑ διασύρθηκαν διεθνώς και παρ' όλα αυτά, 15 ημέρες πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων κάποιοι μιλάνε για... διάσωση του εξαμήνου. Τέτοια ντροπή.

Και πάμε στο υπουργείο Παιδείας. Είθισται σε κάθε υπουργείο να αναλαμβάνει την ευθύνη για τα όσα συμβαίνουν ο εκάστοτε υπουργός. Αυτή είναι η δουλειά του. Να λύνει τα προβλήματα ή μάλλον να τα προλαβαίνει. Όταν, όμως, αυτά τα θέματα «καίνε» ο υπουργός είναι αυτός που πρέπει να βγει μπροστά και να το πάρει πάνω του ώστε και το όνομά του να μη διασύρει και την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό που τον εμπιστεύτηκε να μην φέρει σε δύσκολη θέση.

Αν, λοιπόν, υπάρχει στοιχειώδης ευθιξία και ατομική ευθύνη ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, θα έπρεπε να έχει προ πολλού παραιτηθεί. Για να διασώσει τη φήμη του, να μην κάνει κακό στην κυβέρνηση και να εκτονώσει την κατάσταση.

Και δεν το γράφουμε τώρα στο antinews. Από το Νοέμβριο λέγαμε ότι τα Πανεπιστήμια θα μετατραπούν σε ΕΡΤ και να που δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε. Οι σχολές είναι κλειστές ενώ ακόμη και σήμερα που το ΕΜΠ λειτούργησε στο ΕΚΠΑ έγινε χαμός. Η Ομοσπονδία των διοικητικών υπαλλήλων είπε να σταματήσει η απεργία, το ίδιο και το Προεδρείο του σωματείου, αλλά η μειοψηφία, αυτοί οι ολίγοι ακροαριστεροί αποφάσισαν νέα απεργία βάζοντας την ταφόπλακα στο εξάμηνο.

Κι όμως. Ο κ. Αρβανιτόπουλος διαβεβαίωνε την κυβέρνηση εδώ και καιρό ότι ελέγχει την κατάσταση. Όμως, με μια σειρά από σπασμωδικές κινήσεις απέδειξε ότι ήταν εκτός πραγματικότητας. Έφερε μια ρύθμιση για διαθεσιμότητα χωρίς καμιά αξιολόγηση, ρίχνοντας το βάρος μόνο σε 8 από τα 22 Πανεπιστήμια. Γιατί εξαίρεσε τα υπόλοιπα;

Επίσης, καταγγέλλεται ότι οι «διαθέσιμοι» βγαίνουν χωρίς κανέναν έλεγχο, για το αν θα προκαλέσουν πράγματι προβλήματα στη λειτουργία των ΑΕΙ και αν θα δημιουργηθεί μπάχαλο. Άραγε, γιατί εξαιρέθηκαν οι 400 και πλέον αποσπασμένοι διοικητικοί υπάλληλοι σε υπουργικά και πολιτικά γραφεία;

Κι αφού έφερε αυτή τη ρύθμιση, στη συνέχεια ο κ. Αρβανιτόπουλος υποεκτίμησε τις κινητοποιήσεις, με αποτέλεσμα να έχουμε φτάσει στα Χριστούγεννα και να συνεχίζονται οι απεργίες. Λανθασμένες επιλογές, διαβουλεύσεις χωρίς κανένα αποτέλεσμα και το τελικό λάθος; Εκεί που όλα έδειχναν ότι οι απεργίες βαίνουν προς εκτόνωση ήρθε η απόφαση για την παραπομπή του Πελεγρίνη στο πειθαρχικό με το ερώτημα της παράβασης καθήκοντος. Βούτυρο στο ψωμί του πρύτανη αφού ακόμη και οι εχθροί του συσπειρώθηκαν δίπλα του. Άλλωστε, με τόσο χρονοβόρες που είναι οι διαδικασίες δύσκολα θα αποπεμφθεί ο πρύτανης που έτσι κι αλλιώς τερματίζει τη θητεία του τον Μάιο.

Το βασικό στρατηγικό λάθος του κ. Αρβανιτόπουλου, όμως, ήταν ότι έβαλε στον «πάγο» το νόμο Διαμαντοπούλου τον οποίο είχαν ψηφίσει πάνω από 250 βουλευτές, ίσως ο μοναδικός νόμος που πέρασε με τέτοια πλειοψηφία. Ο νόμος που δημιουργούσε έναν νέου τύπου διοίκησης στα Πανεπιστήμια. Με κορυφαίους καθηγητές απ' όλο τον κόσμο και την Ελλάδα, με στελέχη της αγοράς που θα κατέθεταν τη γνώση και την εμπειρία τους για να γίνει καλύτερο το Πανεπιστήμιο. Και που θα έβαζαν τέλος στο καθηγητικό κατεστημένο που μαζί με τις φοιτητικές παρατάξεις κάνουν κουμάντο στις σχολές και μοιράζονται εξουσία, κονδύλια, προϋπολογισμούς. Ο κ. Αρβανιτόπουλος, σαν καλός καθηγητής πανεπιστημίου κι αυτός, όφειλε να δει τι είναι το καλύτερο κι όχι να συμβιβαστεί με μια δράκα καθηγητών που έχαναν τα προνόμιά τους.

Τα λάθη που έγιναν το ένα πάνω στο άλλο έφεραν το πλήρες αδιέξοδο, παρά τη στήριξη που παρέσχε το Μαξίμου στον υπουργό. Όταν, όμως, επί τρεις μήνες διαλύονται τα Πανεπιστήμια δεν υπάρχουν άλλα στηρίγματα. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Άλλωστε, το έχουμε γράψει κατά καιρούς. Αυτή η κυβέρνηση είναι εθνικής σωτηρίας και ανάγκης. Όποιος δεν μπορεί να πάει σπίτι του.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΛΥΚΟΡΝΙΟ avatar
  ΛΥΚΟΡΝΙΟ 09/12/2013 17:18:45

  Τις έχει αναλάβει. Κάποιοι θεατράνθρωποι, αχυράνθρωποι, λυκάνθρωποι, υπάνθρωποι του γνωστού χώρου αρνούνται να τις αναλάβουν.

 2. aris avatar
  aris 09/12/2013 17:25:39

  Πολύ σωστά τα λέτε. Αλλά φοβάμαι οτι το ίδιο συμβαίνει με όλους σχεδόν τους υπουργούς της κυβέρνησης και με τον Πρωθυπουργό, που τελικά έχει την ευθύνη και γι αυτούς . Ολοι τους είναι καλού και όχι αγρίου καιρού όπως αυτός που περνάμε τώρα. Ολοι τους ελπίζουν οτι θα περάσει η μπόρα και θα ξαναγυρίσουν στην ήρεμη ρουτίνα τους με τα "σέβη μου" κύριε υπουργέ και τα "συγχαρητήρια κε υπουργέ μας" και δώστου προσοχές οι σωματοφύλακες...Νομίζουν οτι μόλις φανεί φωτάκι στο βάθος του τούνελ ο λαός θα τους ζητωκραυγάσει και θα πιστέψουν, το 1,5 εκατ. άνεργοι, ότι σε μερικές μέρες, αντε βδομάδες θα βρούν δουλειά ...

 3. Tassos avatar
  Tassos 09/12/2013 18:32:54

  Εδώ υπάρχει μια τεράστια παρεξήγηση. Το μόνο που δεν λειτουργεί είναι το Καποδιστριακό. Το Αριστοτέλειο πχ , το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο των Βαλκανίων δεν έκλεισε ποτέ.Δείτε το και σαν φυσική επιλογή, ένα πανεπιστήμιο της Αθήνας είναι αποτυχημένο και κακό. Να βάλω και το ΕΜΠ δηλ. δεν γίνονταν μαθήματα για το 30% των φοιτητών της χώρας. Ε δεν πειράζει.

 4. Από το ένα άκρο στο άλλο avatar
  Από το ένα άκρο στο άλλο 09/12/2013 22:52:19

  Το πρόβλημα στο ΑΠΘ είναι ακριβώς ανάποδο: το πανεπιστήμιό μας είναι υπερβολικά ανοιχτό. Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στο ποιος μπαίνει στο campus και τα κτήρια. Η διακίνηση είναι κάτι το αδιανόητο. Η παρουσία των παραβατικών στοιχείων είναι ασύλληπτα υψηλή. Ακόμα και τις ώρες που τα κτήρια *πρέπει* να είναι κλειστά, δηλ. από Παρασκευή βράδυ έως Δευτέρα πρωί, τότε είναι που γίνεται το έλα να δεις: πάρτι, γλέντια, μαζώξεις αλληλεγγύης στους φυλακισμένους τρομοκράτες, σχέδια για εξέγερση, ανατροπή και πολλαπλασιασμό των 'στεκιών' από εξωπανεπιστημιακές εξωκοινοβουλευτικές περιθωριακές και παράνομες ομάδες. Δείτε τι γίνεται στην πόλη μας (και στην Ελλάδα γενικότερα) εδώ: www.kinimatorama.net
  Δείτε τι γίνεται στο Πολυτεχνείο και στη Φυσικομαθηματική σχεδόν κάθε μέρα.

  Όχι, το ΑΠΘ δεν είναι κλειστό, αλλά για κάποιους θα έπρεπε να κλείνει όταν πρέπει να κλείνει. Ελεύθερη διακίνηση ιδεών ναι, όχι όμως ελεύθερη διακίνηση ουσιών, όπλων και παρανόμων.

 5. δημης avatar
  δημης 09/12/2013 23:46:21

  Ευτυχώς τις ευθύνες τους τις έχουν αναλάβει οι....προωθήσαντες τον ..κύριο...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.