04/04/2013 09:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νίκη στην πρώτη δικαστική μάχη στην Κύπρο - Κινέζος «φρενάρει» το κούρεμα

Μπλόκο στο κούρεμα τραπεζικών καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου έβαλε δικαστήριο της Λευκωσίας δικαιώνοντας κινέζο επιχειρηματία, ο οποίος ζήτησε την προστασία της Δικαιοσύνης, σύμφωνα με Τα Νέα.

Η υπόθεση αφορά Κινέζο που είχε αξιοποιήσει τη δυνατότητα που δίνει η Κυπριακή Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια, να χορηγεί υπό συγκεκριμένους όρους την κυπριακή υπηκοότητα για όσους αλλοδαπούς εκτός ΕΕ θέλουν να την αποκτήσουν -με στόχο την προσέλκυση επενδυτών.

Οι υποψήφιοι για την απόκτηση της κυπριακής υπηκοότητας, υπενθυμίζεται, είναι υποχρεωμένοι να καταθέτουν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για ορισμένο εκ των προτέρων χρονικό διάστημα που θα παραμένει δεσμευμένο και βεβαίως να αποκτούν μόνιμη ιδιόκτητη κατοικία στο νησί. Η τραπεζική αυτή κατάθεση ουσιαστικά αποτελεί για τους ξένους υπηκόους τη γέφυρα για να πολιτογραφηθούν κύπριοι υπήκοοι.

Ο κινέζος επιχειρηματίας Ρεν Τζιαντζούν, προ του κινδύνου να δει να κουρεύονται τα 15 εκατομμύρια ευρώ που είχε μεταφέρει και είχε καταθέσει προ ολίγων μηνών στην Τράπεζα Κύπρου, αλλά και να χάσει την κυπριακή υπηκοότητα που απέκτησε μόλις στις αρχές Μαρτίου 2013, ζήτησε την προστασία της Δικαιοσύνης.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, ο Ρεν Τζιαντζούν, εκπροσωπούμενος από τον δικηγόρο του Λουκή Παπαφιλίππου, κέρδισε την πρώτη δικαστική μάχη στο Δικαστήριο της Λευκωσίας, που άνοιξε νομολογιακό δρόμο και για άλλες παρόμοιες υποθέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μάλιστα, στα κυπριακά δικαστήρια εκκρεμούν συναφείς υποθέσεις καταθετών που εντάσσονται στην ίδια κατηγορία και επιχειρούν δι' αυτής της οδού να αποφύγουν το κούρεμα των καταθέσεών τους.

Ο κινέζος επιχειρηματίας με την προσφυγή του στρέφεται κατά της Τράπεζας Κύπρου, της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, της Κυπριακής Δημοκρατίας, των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών και του Υπουργικού Συμβουλίου, που εκπροσωπούνται από τον γενικό εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

Και το Δικαστήριο έβγαλε αμέσως διάταγμα που παγώνει το κούρεμα των καταθέσεων του επιχειρηματία και αναστέλλει οποιαδήποτε ενέργεια για να του πάρουν πίσω την κυπριακή υπηκοότητα, που απέκτησε την 1η Μαρτίου 2013.

Σύμφωνα με την απόφαση, απαγορεύεται οι εναγόμενοι «να μειώσουν, να εξαλείψουν, να μετατρέψουν, να μηδενίσουν ή να αντικαταστήσουν και με οποιονδήποτε τρόπο να επέμβουν στις καταθέσεις που είχε στην Τράπεζα Κύπρου κατά την 26η Μαρτίου 2013 και ώρα 22.00, χωρίς να προηγηθεί η απόδοση δίκαιης και εύλογης αποζημίωσης».

Για την απόφαση αυτή το Δικαστήριο έλαβε υπόψη του τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά και το γεγονός ότι ένα ενδεχόμενο κούρεμα των καταθέσεων στην υπόθεση αυτή θα έθετε σε κίνδυνο και την υπηκοότητα που απέκτησε ο επιχειρηματίας, καθώς το ύψος των καταθέσεών του είναι άμεσα συνδεδεμένο με αυτή τη διαδικασία.

Για τον λόγο αυτό, το ίδιο Δικαστήριο απαγορεύει, τουλάχιστον προσωρινά, στις Αρχές να αναστείλουν το πιστοποιητικό πολιτογράφησης που έχει ο κινέζος επιχειρηματίας, αλλά και να ακυρώσουν την ταυτότητα και το διαβατήριο που απέκτησε ως κύπριος υπήκοος.

Η υπόθεση θα επανεξεταστεί άμεσα από το Δικαστήριο και κατά τη διάρκεια της νέας ακρόασης έχουν κληθεί να παρασταθούν και να αναπτύξουν τη δική τους επιχειρηματολογία οι εκπρόσωποι των εναγομένων, προκειμένου, όπως επισημαίνεται, «να δείξουν γιατί το παρόν διάταγμα να μη συνεχίσει να ισχύει».

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ο οποίος ασχολείται με υποθέσεις στην Κύπρο, δήλωσε ότι «η απόφαση αυτή παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διότι αν δεν ακυρωθεί το διάταγμα αυτό από το Δικαστήριο της Λευκωσίας, εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς τι ρήγμα δημιουργείται στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης που επικύρωσε το κυπριακό Κοινοβούλιο».

Newsroom ΔΟΛ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. tpe avatar
  tpe 04/04/2013 11:00:00

  Και μετά θα ακολουθήσουν κι άλλοι πολίτες κλπ κλπ κλπ.
  Το ερώτημα βέβαια είναι τι θα κάνουν οι δικαστές (γιατί συν τοις άλλοις έχουν και διαφορετικό σύστημα από αυτό που ξέρουμε εμείς εδώ, αν δεν κάνω λάθος)!

 2. Μ.Γ avatar
  Μ.Γ 04/04/2013 11:58:12

  Θα γελασουμε με τις συνεπειες των αποφασεων της συμμοριας του Eurogroup. Ας σκεφτουμε οτι κι ο Αλ Καπονε την πατησε, οχι για τα εγκληματα που εκανε αλλα για φοροδιαφυγη!

 3. ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΝΤΟΝΤΟΣ avatar
  ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΝΤΟΝΤΟΣ 04/04/2013 12:02:36

  Δυστυχώς για την ΚΥΠΡΟ και τον ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ, επέλεξαν οι ΚΥΠΡΙΟΙ να μη θέλουν την ΜΗΤΕΡΑ ΠΑΤΡΙΔΑ , και να γίνουν η ΚΟΥΒΑ της ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ. 1963-1974-κλπ, ΧΑΜΕΝΕΣ ΕΥΚΑΡΙΕΣ.....
  Τώρα περιμένουν βοήθεια από Φυλές ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ(Κοζάκους,Μογγολους,Κινέζους,Εβραιους,κλπ).....

 4. ΠΑΛΛΗΞ avatar
  ΠΑΛΛΗΞ 04/04/2013 20:05:43

  ΕΕΕΕ εσείς στην Κύπρο... το πάρτυ τέλειωσε! Δεν μπορεί πλέον να υποθάλπτει τα μαύρα των Ρώσων και λοιπών απατεώνων, ότι βλέπετε από τα δικαστήρια της Κύπρου είναι η ύστατη προσπάθεια της κυβέρνησης να σταματήσει τον βιασμό (οικονομικο) που έρχεται. Ας πρόσεχαν, δεν υπάρχει περίπτωση να πετύχουν κάτι, το Eurogroup κάνει καλά την δουλειά του και μπράβο. Προβλέπω σε ένα-δύο χρόνια μεταναστευτικό ρεύμα από Κύπρο στην Ελλάδα. Το χειρότερο είναι ότι ενώ οι αδερφοί Κυπραίοι υποδέχθηκαν τους Έλληνες μετανάστες σαν Αλβανούς στην Κύπρο (μιλάω με στοιχεία), εμείς θα τους υποδεχθούμε πάλι με ανοιχτές αγκάλες. Τα κεφάλια μέσα κουμπάροι!

 5. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 04/04/2013 20:21:43

  Το δικαστήριο είναι απαράδεκτο. Άσχετο.
  Στη Φινλανδία ότα μικρή τράπεζα έκανε πτώχευση οι άνω των 100.000 χιλιάδων έχασαν τα λεφτά τους.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.