#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/01/2013 12:51
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μαύρα Χριστούγεννα έκαναν οι έμποροιH μέση μείωση της εμπορικής κίνησης των καταστημάτων την περίοδο των Χριστουγέννων ήταν της τάξης του 21%-30%, όταν ήδη τα περσινά επίπεδα της ζήτησης είχαν αγγίξει ιστορικά χαμηλά ρεκόρ, σημειώνοντας μειώσεις που σε πολλές περιπτώσεις είχαν υπερβεί και το 30% (Ένδυση-Υπόδηση).

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της ενδεικτικής καταγραφής που διενήργησε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) σχετικά με την κίνηση των εμπορικών καταστημάτων την περίοδο των Χριστουγέννων. Οι πρόεδροι των εμπορικών συλλόγων στη συντριπτική τους πλειονότητα (57 στους 58) δήλωσαν ότι σημειώθηκε πτώση των πωλήσεων στα εμπορικά καταστήματα της περιοχής τους συγκριτικά με την περσινή εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων. Εντούτοις, το τελευταίο χριστουγεννιάτικο δώρο αφιέρωσαν σε αγορές και δώρα οι περισσότεροι καταναλωτές την περίοδο πριν τα Χριστούγεννα, αφού οι 7 στους 10 εκπρόσωποι των συλλόγων αναφέρουν ως καλύτερη από την άποψη της αγοραστικής κίνησης την περίοδο πριν τις 25 Δεκεμβρίου.

Αναλυτικότερα, οι μέρες με τη μεγαλύτερη αγοραστική κίνηση σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η ΕΣΕΕ ήταν στις 24 Δεκεμβρίου με κίνηση 40%, στις 23 Δεκεμβρίου 23%, 31 Δεκεμβρίου η κίνηση κινήθηκε χαμηλότερα στο 16% και 22 Δεκεμβρίου 7%. Διαπιστώθηκε δηλαδή ότι η παραμονή των Χριστουγέννων ήταν η καλύτερη μέρα από την άποψη της αγοραστικής κίνησης, ενώ τα εμπορικά καταστήματα δούλεψαν ικανοποιητικά και την Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα, που παραδοσιακά παραμένουν ανοιχτά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ευρήματα της καταγραφής επιβεβαιώνουν τη θέση της ΕΣΕΕ που είναι ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων επιπλέον Κυριακές, καθώς δεν αναμένεται να ωφελήσει μικρομεσαίους καταστηματάρχες και καταναλωτές. Χαρακτηριστικά σημειώνεται ότι μόνο τρεις εμπορικοί σύλλογοι από τους 58 ανέφεραν τη δεύτερη Κυριακή της εορταστικής περιόδου ως μέρα με την καλύτερη αγοραστική κίνηση. Μάλιστα, τονίζεται ότι πολλοί εκπρόσωποι των εμπόρων επισήμαιναν αυθόρμητα την αντίθεσή τους με τη ψήφιση ενός τέτοιου μέτρου.

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες εμπορικών επιχειρήσεων τόνισαν ότι, ενώ υπήρχε αρκετός κόσμος στον δρόμο, οι περισσότεροι εξ αυτών είχαν διάθεση μόνο για βόλτα και όχι για αγορές, καταδεικνύοντας για ακόμη μία φορά πως μείζον θέμα αποτελεί η έλλειψη ρευστότητας που ταλανίζει το καταναλωτικό κοινό και όχι η έλλειψη χρόνου. Στην παρούσα καταγραφή, οι εκπρόσωποι του εμπορίου περιγράφουν τις αλλαγές που έχουν υποστεί οι καταναλωτικές συμπεριφορές, τονίζοντας πως πλέον το καταναλωτικό κοινό αναζητά κυρίως τα πιο οικονομικά προϊόντα από κάθε είδος, ώστε ακόμα και όσοι ψώνισαν στις γιορτές να διέθεσαν σημαντικά μικρότερα ποσά σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στην καταγραφή των απόψεων των εμπορικών συλλόγων για κάποιες βασικές κατηγορίες προϊόντων, υποδεικνύουν ότι μεγάλος χαμένος των Χριστουγέννων είναι η κατηγορία της ένδυσης και υπόδησης, αφού η συντριπτική πλειονότητα των εμπορικών συλλόγων, οι 50 στους 58, δήλωσαν ότι διαπιστώθηκε μείωση της ζήτησης σε ενδύματα και υποδήματα. Επιβεβαιώνεται και φέτος, η στροφή των καταναλωτών σε μικροδωράκια, συμβολικού περισσότερο χαρακτήρα με δυναμική είσοδο των ηλεκτρονικών «μικροδώρων». Ωστόσο, αυτή η στροφή δεν απέτρεψε τη μείωση στη ζήτηση βιβλίων και ειδών δώρου σύμφωνα με τους 7 στους 10 εμπορικούς συλλόγους.

Όπως ήταν αναμενόμενο, καλύτερη εικόνα παρουσίασε η ζήτηση σε τρόφιμα και παιδικά/παιχνίδια, δηλαδή στους δύο κλάδους που έχουν αποδειχτεί οι πιο ανθεκτικοί στις περικοπές των εορταστικών δαπανών, καθώς τόσο τα τρόφιμα που αφορούν στο γιορτινό τραπέζι, όσο και τα προϊόντα που σχετίζονται με το παιδί, είναι άμεσα συνυφασμένα με τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα. Περίπου 3 στους 10 εκπροσώπους των εμπορικών συλλόγων θεωρούν ότι σε αυτούς τους κλάδους η ζήτηση αυξήθηκε συγκριτικά με πέρσι, ενώ άλλοι τόσοι περίπου βρίσκουν ότι η ζήτηση σε τρόφιμα και παιδικά/παιχνίδια παρέμεινε σταθερή.

Οι εκτιμήσεις για το μέλλον της αγοραστικής κίνησης των εορταστικών περιόδων είναι δυσοίωνες, κατά την ΕΣΕΕ, καθώς παρατηρείται, χρόνο με τον χρόνο, μια συνεχόμενη επιδείνωση των πωλήσεων, ενώ περαιτέρω καταστροφικές θα είναι οι συνέπειες για τον τζίρο των καταστημάτων από την κατάργηση των δώρων στους μισθωτούς του δημοσίου και τους συνταξιούχους.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. fe avatar
  fe 08/01/2013 19:14:43

  δεν ξεκινησε ακομη η αναπτυξη;

 2. Φοιτητης avatar
  Φοιτητης 08/01/2013 21:57:22

  Οι εμποροι δεν εχουν καταλαβει σε τι καλουπι εχει μπει η ελληνικη οικονομια εδω και πολλα χρονια... Μεχρι την προ μνημονιου εποχη δεν γινοταν αντιληπτο και μπορουσαν να ικανοποιησουν τα φρικιαστικα περιθωρια κερδους τους και τις θεορατες τιμες τους. "Ο θανατος του εμπορακου" δεν ειναι τιποτα περισσοτερο απο αρνηση προσγειωσης τους στην ευρωπραγματικοτητα. Η κινηση στα μαγαζια τους θα ηταν σταθερη αν ειχαν φροντισει να πετσοκοψουν τις τιμες στα επιπεδα που αρμοζουν με πρωτο πετσοκομα το καθαρο περιθωριο κερδους τους. Πιστευουν οτι αυτοι θα ειναι οι προνομιουχοι που δεν θα θιχτουν απο την προσπαθεια εσωτερικης υποτιμησης. Και να πης οτι δεν την χρησιμοποιουν για να μειωνουν τους μισθους στο προσωπικο τους για να μπορεσουν να πουλησουν πιο φθηνα (;)... Βεβαια, το προσωπικο τους το αντεχει γιατι παιρνει ευσημα απο την Αγγελικη που τους λεει ποσο ματωνει η καρδια της και τα λοιπα ευσημα, αλλα ο αμοιρος ο εμπορος με τι να παρηγορηθει; Ρε Αγγελικουλα, ενα καλο λογο και για τους εμπορους...

  • ratka avatar
   ratka @ Φοιτητης 09/01/2013 22:55:55

   Εμεις οι εμποροι δουλεύουμε 15 ωρες την ημέρα δεν τα παίρνουμε απο τον μπαμπά μας

   • Φοιτητης avatar
    Φοιτητης @ ratka 10/01/2013 14:54:33

    Και οι εσωτερικως υποτιμημενοι υπαλληλοι σου τι κανουν; Και τι σημασια εχει οι ωρες εργασιας για εναν επιχειρηματια με τα κερδη του; Οι ωρες εργασιας μετρουν στην αμοιβη για τους εργαζομενους και τους υπαλληλους, οχι για εναν επιχειρηματια. Και 30 ωρες την ημερα να δουλευεις, αν απο προϊον χαμηλης υπεραξιας προσπαθει να βγαλεις το 500% του κοστους του και θες να κανει και ουρα ο κοσμος την σημερον εποχη... Ε, τι να πω; Τουλαχιστον παρηγορηθειτε οτι οποιος απομενει να αγοραζει πληρωνει τις πανακριβες τιμες στο πανακριβο ευρω. Καντε και καμια ακομη μειωση μισθων στο προσωπικο για περαιτερω αυξηση των περιθωριων κερδους (δεν μας φτανει η 1η θεση στην Ευρωπη, μπορουμε και παγκοσμιως). Και τους υπαλληλους σε πανακριβο ευρω τους πληρωνετε. Δεν χρειαζεται να παιρνουν τοσα πολλα.

 3. viva avatar
  viva 10/01/2013 15:48:23

  φοιυητης: μπορει κ να εχεις δικιο .....αλλα τοτε γιατι κλεινουν ολοι οι εμποροι ?

  • Φοιτητης avatar
   Φοιτητης @ viva 13/01/2013 14:06:55

   Γιατι, οπως προειπα, τις μειωσεις μισθων δεν τις πανε στις τιμες ουτε μειωνουν τα περιθωρια κερδους τους για να φανουν φυσιολογικες οι τιμες.

   Οταν εχεις τιμες της φουσκας του 2008 και μισθους πλεον 1998 πως θες να μην μειωθει η ζητηση (αρα να κλεισουν μαγαζια);

   Ουσιαστικα, δεν ολοκληρωνεται η περιφημη "εσωτερικη υποτιμηση". Αντιθετα, 3 χρονια τωρα συνεχιζουμε με εσωτερικη ανατιμηση, αρα ολο και πιο πιθανη η εξοδος απο το ευρω, αφου δεν μπορουμε να προσαρμοστουμε σε αυτο. Ας ετοιμαστει ενα σχεδιο συντεταγμενης εξοδου ωστε να ειμαστε ετοιμοι οταν θα συμβει το μοιραιο. Οχι μονο η ελληνικη αλλα καμια ευρωζωνικη οικονομια δεν μπορει να προσαρμοστει στο ευρω. Οι οικονομιες δεν προσαρμοζονται στα νομισματα. Τα νομισματα πρεπει να προσαρμοζονται στις οικονομιες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.