#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/01/2014 16:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Λάβρος κατά της Τρόϊκας ο Μεϊμαράκης

Ο Πρόεδρος της Βουλής καταλόγισε στο πρόγραμμα σταθερότητας Λάθη, βιασύνη και προχειρότηταΈξω από τα δόντια τα είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής, υποδεχόμενος στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, τους Προέδρους των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, των Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων. Κηρύσσοντας την έναρξη της διάσκεψης των Προέδρων ο κ. Μεϊμαράκης, έκανε ειδική αναφορά στις πράξεις και στις παραλήψεις της τρόικας, λέγοντας χαρακτηριστικά: Καλούμαστε να αποδείξουμε ότι η κρίση αποτέλεσε αφορμή για να διορθωθούν λάθη και παραλείψεις και να αναδείξουμε, ότι από τη δοκιμασία αυτή η Ευρώπη βγαίνει δημοκρατικότερη», είπε ο κ. Μειμαράκης, δείχνοντας να αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα της τροίκα,: Κινούμαστε υπό το βάρος των θυσιών στις οποίες υποβλήθηκαν οι Ευρωπαίοι  πολίτες και κυρίως, των κρατών μελών που μπήκαν στο πρόγραμμα. Το οποίο πάντως, συζητείται ακόμη και τώρα για τα λάθη τα οποία είχε και την βιασύνη με την οποία έγινε, χωρίς να ληφθούν υπ’ όψιν οι ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό, ότι το Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε τη λογοδοσία της τρόικα.

…Καλούμαστε, λοιπόν, να αποδείξουμε ότι η κρίση ταυτόχρονα απετέλεσε αφορμή, για να διορθωθούν λάθη και παραλείψεις και να αναδείξουμε ότι από τη δοκιμασία αυτή η Ευρώπη βγαίνει δημοκρατικότερη, ισχυρότερη και περισσότερο αλληλέγγυα. Διότι αποδείχθηκε μέχρι την κρίση ότι οι μηχανισμοί που υπήρχαν ήταν μηχανισμοί διαχείρισης μιας ήρεμης και νηφάλιας οικονομικής κατάστασης. Όταν προέκυψε η κρίση, η οποία εξελίχθηκε σε χρονικά περιθώρια πολύ γρήγορα και η Ευρώπη βρέθηκε σε μια νευρικότητα χωρίς τους κατάλληλους μηχανισμούς να πάρει αποφάσεις για να δώσει λύση στα «καυτά» θέματα που πρόεκυψαν, τότε πράγματι ανεδείχθησαν οι συγκεκριμένες αδυναμίες.

Μέσα στους επόμενους έξι μήνες και υπό το βάρος των θυσιών, στις οποίες υποβλήθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι ευρωπαίοι πολίτες και κυρίως των Κρατών- μελών που μπήκαν στο πρόγραμμα, το οποίο πάντως συζητείται ακόμα και τώρα για τα λάθη τα οποία είχε και για την βιασύνη με την οποία έγινε, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας. Είναι πολύ σημαντικό ότι το Ευρωκοινοβούλιο καταρχήν ζήτησε τη λογοδοσία της Τρόικας και ότι τα Εθνικά Κοινοβούλια ενημερώνονται πλέον για τις κινήσεις αυτές. Χαίρομαι γιατί μεθαύριο θα υποδεχθούμε και τους δύο Εισηγητές και θα συζητήσουμε αυτά τα θέματα και στο Εθνικό Κοινοβούλιο.

Πρέπει, λοιπόν, οι πολίτες να λάβουν πειστικές εγγυήσεις γιατί τις απαιτούν, ώστε να οδηγηθούν με ευρωπαϊκή προοπτική, με ευρωπαϊκή διάθεση στις κάλπες του Μαΐου. Να οδηγηθούν, δηλαδή, με την πεποίθηση ότι μέσα από απτά αποτελέσματα αφήσαμε πλέον την κρίση πίσω μας. Με την πεποίθηση ότι το μέλλον είναι εξασφαλισμένο και ευοίωνο εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, αποτελεί για μας μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία σήμερα κιόλας, για όλους εμάς που είμαστε εκπρόσωποι των Εθνικών Κοινοβουλίων, να κάνουμε την αυτοκριτική μας για τη λειτουργία των αντανακλαστικών μας σε ζητήματα δημοκρατίας.

Να αναζητήσουμε μεθόδους στενότερης συνεργασίας ανάμεσα στους Ευρωπαϊκούς Κοινοβουλευτικούς θεσμούς που διασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία της Ένωσης με την άσκηση αποτελεσματικότερου κοινοβουλευτικού ελέγχου σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Να προχωρήσουμε σε μια εις βάθος αποτίμηση των μηχανισμών που εγκαινιάστηκαν προκειμένου να αντιμετωπιστούν έκτακτες καταστάσεις και να βελτιώσουμε τις όποιες αδυναμίες παρουσιάστηκαν. Γι’ αυτό πιστεύω ότι αυτή η συγκυρία είναι κατάλληλη που βρίσκεται η Ελλάδα στο τιμόνι, μια χώρα που έζησε πολύ κοντά αυτές τις αδυναμίες, που γνωρίζει τις καταστάσεις και τις κινήσεις που πρέπει να κάνουμε για να βελτιώσουμε όλους αυτούς τους μηχανισμούς.

Επιτρέψτε μου να πω ότι δεν είναι ούτε παράδοξο, ούτε άτοπο. Διότι παρότι μπορεί να επιχειρήθηκε να εμφανιστεί η Ελλάδα ως ένα αρνητικό σύμβολο για την Ευρώπη εντούτοις αποδείχθηκε πως δεν είναι έτσι. Αποδείχθηκε -και το γνωρίζουμε όλοι πλέον μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια- πως η Ελλάδα όχι μόνο δεν δημιούργησε την κρίση αλλά υφίσταται και στο μεγαλύτερο βαθμό τις συνέπειες της. Ίσως γιατί πράγματι υπήρχαν πάρα πολλές παθογένειες που θα έπρεπε να είχαν διορθωθεί από μας τους ίδιους και η κρίση μας βρήκε σε αδύναμο σημείο. Κινήσεις οι οποίες έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες και να είχαν διορθωθεί οι παθογένειες του συστήματός μας, δεν έγιναν και εκεί είναι η δική μας ευθύνη.

Ταυτόχρονα, όμως, έχουμε και τον τρόπο αντιμετώπισης αυτής της κρίσης που δεν είναι δική μας ευθύνη και που αυτός έπρεπε να συζητηθεί ακόμη περισσότερο και να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες της χώρας και της οικονομίας, όπως έπρεπε να γίνει και στα προγράμματα των άλλων χωρών.

Οι συνέπειες, λοιπόν, αυτής της κρίσης- παρότι επαναλαμβάνω η Ελλάδα δεν δημιούργησε αυτή τη κρίση, αλλά υφίσταται πάρα πολύ τα αποτελέσματα της κρίσης- έπληξαν τον ελληνικό λαό, έπληξαν τους έλληνες πολίτες, ο οποίος μέσα από σκληρές θυσίες συμβάλλει στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης και στη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης ,πως η χώρα να ξαναβρεθεί στη θέση που της αξίζει.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μωρίας εγκώμιον avatar
  Μωρίας εγκώμιον 27/01/2014 16:36:25

  Γιατί ψέματα λέει, και λίγα τους προσάπτει θα έλεγα. Ακόμη και σήμερα ο φοβερός και τρομερός Νταϊσεμπλουμ χωρίς ντροπή είπε ότι οι χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση πρέπει να γίνουν πιό ελαστικές στον εργασιακό τομέα... Αλλά δεν μας λέει ο κύριος τάδε αν σε όλη των Ευρώπη του νότου έχει γίνει κάποια σοβαρή επένδυση τα τελευταία χρόνια όπου οι άνεργοι ανέρχονται πιά σε πολλά εκατομμύρια. Αλλά τι να περιμένουμε από τους τραπεζοδίαιτους χαρτογιακάδες.

 2. George Ν avatar
  George Ν 27/01/2014 17:01:41

  Τελικά όλα καλά τα είχαμε καμωμένα και οι ξένοι μας την πέσανε από την μεγάλη τους την ζήλια? Η τρόικα έφερε την κρίση ή μήπως το ανάποδο?

  • Γιάννης Κιαπέκος avatar
   Γιάννης Κιαπέκος @ George Ν 27/01/2014 19:41:17

   Λίγο έως πολύ απλουστευτικά τα επιχειρήματά σου.
   Το ότι εμείς τα είχαμε κάνει "μπάχαλο" δεν σημαίνει ότι οι "σωτήρες" δεν τα "απομπαχαλοποίησαν" (πράγμα που έγινε) Δεν γνωρίζω αν το έκαναν από "ζήλια" , ανικανότητα ή σκοπίμως όμως το αποτέλεσμα δε παύει να είναι το ίδιο.
   Η σειρά των πραγμάτων Κρίση ->Τρόικα-> "ανήκεστος" βλάβη της οικονομίας και της κοινωνίας.

   • George Ν avatar
    George Ν @ Γιάννης Κιαπέκος 27/01/2014 23:05:30

    Δεν εξέθεσα επιχειρήματα απλά με ενοχλεί πρώην μέλος κυβέρνησης που όπως και να το κάνουμε δεν τα κατάφερε, να τα ρίχνει όλα στην τρόικα. Λίγη αυτοκριτική δεν βλάπτει και μάλιστα χρειάζεται, αν είναι να φτιάξουμε κάτι σωστό αντί να τα ρίχνουμε στους άλλους και τα λάθη τους. Και κάτι ακόμα, το ownership του προγράμματος ανήκει στις Ελληνικές κυβερνήσεις, όχι στην τρόικα. Αυτές ήξεραν πόσα λεφτά ήσαν διατεθειμένοι να δώσουν ΕΖ και ΔΝΤ, αυτές αποφασίσανε για το μείγμα των μέτρων. Αυτές ζητήσανε 3 χρόνια χρηματοδότηση πρωτογενών ελλειμμάτων για να έχουν τον απαραίτητο χρόνο για διαρθρωτικές αλλαγές. Έγινε κάτι?

    • Γιάννης Κιαπέκος avatar
     Γιάννης Κιαπέκος @ George Ν 28/01/2014 09:46:19

     Αυτό περί της πατρότητας του προγράμματος είναι καινούργιο. Όλοι θυμούνται το διαβόητο take it or leave it που είπαν στον Παπανδρέου και στον Παπακωνσταντίνου και επίσης όλοι γνωρίζουν ότι τα μνημόνια συντάσσονται σε δικηγορικά της Αθήνας με τις οδηγίες της τρόικας , και μετά ο εκάστοτε ΥΠ.ΟΙΚ. απλώς τα υπογράφει. Η ευθύνη των κυβερνώντων είναι ότι ενώ γνωρίζουν ότι τα μέτρα που τους προτείνονται εκτός από λανθασμένα είναι αδύνατον να υλοποιηθούν εντούτοις τα υπογράφουν για να κερδίσουν χρόνο με συνέπεια να έρχονται μετά οι τροϊκανοί να τους εγκαλούν για ασυνέπεια. Έχω βαρεθεί να λέω ότι το "άνοιγμα" του τιμημένου επαγγέλματος του κομμωτή και άλλων παρομοίων δε πρόκειται να αλλάξει σε τίποτα την οικονομική κατάσταση της χώρας.

     • George Ν avatar
      George Ν @ Γιάννης Κιαπέκος 28/01/2014 11:02:22

      Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε. Εγώ πιστεύω ότι είναι στην διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης το πως θα πιάσει τους συμφωνημένους στόχους, που έχουν απλά να κάνουν με τα πόσα λεφτά είναι διατεθειμένοι να δώσουν ΕΖ και ΔΝΤ στην Ελλάδα. Όχι βέβαια, αν θα τους πιάσει. Εκεί πάει το take it or leave it. Επομένως πχ μπορεί να κλείσει δημόσιες υπηρεσίες ή να βάλει φόρο στα ακίνητα. Κάνει επιλογές και για αυτές θα κριθεί. Το άνοιγμα της αγοράς έχει να κάνει με τις τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές. Κάποιους συμφέρουν οι υψηλές τιμές, κάποιους άλλους όχι. Και τα δύο είναι θεμιτά –λογικό να υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα σε μια κοινωνία-αλλά και πάλι είναι θέμα επιλογών.

 3. Μωρίας εγκώμιον avatar
  Μωρίας εγκώμιον 27/01/2014 17:41:11

  Αστο μην το παιδεύεις, αν ξεχνάς τόσο εύκολα εμείς τι να πούμε. Ξεχνάς τι έγινε επί Γιώργου όταν 2-3 μήνες μετά αφότου ανέλαβε μας την " έπεσαν" οι οίκοι αξιολόγηγσης και μας υποβίβαζαν κάθε εβδομάδα. Ξέχασες την ραγδαία αύξηση των σπρέντς και όλα όσαν επακολούθησαν.
  Ξεχνάς ότι από Μέρκελ μέχρι Γιούνκερ έχουν παραδεχτεί ότι η έξοδος της Ελλάδος θα λειτουργούσε αποσταθεροποιητικά για την Ευρώπη. Επίσης ξεχνάς ότι χρέος δεν έχει μόνο η Ελλάδα, αλλά πολλές - πολλές χώρες.

 4. George N avatar
  George N 27/01/2014 21:59:31

  Καλά ας καταφέρουμε να πουλάμε βιταμίνες εκτός από τα φαρμακεία ή όταν λέμε 1/2 κιλό ψωμί να μην υπονοούμε 350 γρ και θα αναιρέσω ζητώντας ταπεινά συγνώμη.
  Εσύ αν έπρεπε να αξιολογήσεις τον ΓΑΠ και πως θα τα πάει, θα έλεγες κάτι διαφορετικό από αυτό που είπαν οι άνθρωποι? Να στο πω αλλιώς , θα ανέβαινες σε ποδήλατο με οδηγό τον ΓΑΠ ? :-)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.