11/04/2013 12:18
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κ. Βαξεβάνης στην Επιτροπή: Σε εμένα βασίζεστε για την έρευνά σας;

Με ένα μακροσκελές υπόμνημα απαντά ο Κώστας Βαξεβάνης στην  Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την Διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης κατά του πρώην Υπουργού κ Γ. Παπακωνσταντίνου, μετά το αίτημα των κ. Άδωνη Γεωργιάδη και Παναγιώτη Ρήγα επειδή πείραξε τη Λίστα Λανγκάρντ που δημοσίευσε το HOT DOC, καθώς αντί για το όνομα του καταθέτη Δημήτρη Κοντομηνά, έχει τοποθετηθεί η λέξη «INTERAMERICAN».

Στη βασική υπερασπιστική του γραμμή ο Κ.Βαξεβάνης, βγαίνει από πάνω αναφέροντας ότι προφανώς το νομικό υλικό της επιτροπής είναι η λίστα την οποία παρέδωσε ο κ. Βενιζέλος και αυτή την οποία παρέλαβε η ελληνική πλευρά τον Δεκέμβριο του 2012, από τις γαλλικές αρχές.

Η έρευνα, προφανώς, αναφέρει ο Βαξεβάνης, δεν στηρίζεται στη δημοσιευμένη λίστα, η οποία αν περιέχει λάθη, παραλείψεις ή ελλείψεις, δεν αποτελεί ανακριτικό υλικό αλλά δημοσίευμα. Όσο για το γιατί άλλαξε το όνομα του πρώην αφεντικού του Δημήτρη Κοντομηνά με το όνομα της εταιρείας του, ο Κ.Βαξεβάνης αναφέρει ότι προφανώς τα δύο αυτά ταυτίζονται για να ρωτήσει αμέσως μετά τι μέλει γενέσθαι με τα ηχηρά επώνυμα της λίστας όπως ο Μπόμπολας, ο Λαυρεντιάδης ή ο Κοπελόύζος.

Τι υποστηρίζει κατά γράμμα στο υπόμνημα

Πληροφοριακά και μόνο για το θέμα που τέθηκε, να σας πω πως η απεικόνιση της INTERAMERICAN του κ Δ. Κοντομηνά στην δημοσιευμένη λίστα, προφανώς και αποτελούσε ταύτιση με τον ίδιο και τα συμφέροντά του. Επιπλέον σε δημοσιεύματά μας, τον κατονομάσαμε ως «άνθρωπο της λίστας» λέγοντας μάλιστα συγκεκριμένα: «Μεταξύ των ονομάτων που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ, φιγουράρουν τρανταχτά ονόματα όπως για παράδειγμα η οικογένεια Μπόμπολα, Δημήτρης Κοπελούζος, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Χρήστος Παπαπολύζος, Δημήτρης Κοντομηνάς, Κώστας Καίσαρης και πολλοί άλλοι. Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι τι θα συμβεί με όλους αυτούς και ειδικά για όσους επιχειρηματίες έχουν στην κατοχή τους ΜΜΕ».

Συνεπώς και από τη δημοσιευμένη λίστα και από τα δημοσιεύματα που ακολούθησαν, ο Δ. Κοντομηνάς κατονομάζεται πλήρως. Το σημαντικότερο όμως είναι, ότι εγώ ο ίδιος παρέδωσα το USB το οποίο είχα στην κατοχή μου στην Επιτροπή. Πρέπει λοιπόν να είναι κάποιος πάρα πολύ αφελής ή να λειτουργεί έξω από την κοινή λογική, για να πιστέψει πως παρέδωσα υλικό που «αποδείκνυε» αυτό που κάποιοι βουλευτές καταλογίζουν.

Παρ' όλα αυτά, αν μέλη της Επιτροπής σας θεωρούν πως στην δημοσιογραφικά αξιοποιημένη λίστα, υπήρξαν παραλείψεις, καλό θα είναι στη λίστα που έχετε υποχρέωση να αξιοποιήσετε προανακριτικά, να είναι όσο επιμελείς πρέπει. Η Επιτροπή κάνει έρευνα με βάση τη λίστα που έχει από τις Αρχές και εμείς ως δημοσιογράφοι με τρόπο του οποίου είναι δημοσιευμένα τα αποτελέσματα.

Θα ήθελα με την ευκαιρία να σας θυμίσω πως έχω καταθέσει στην Επιτροπή σας επί 6 ώρες. Η κατάθεσή μου γεμίζει 335 σελίδες. Δυστυχώς οι βουλευτές οι οποίοι έχουν επωμιστεί την διαλεύκανση της υπόθεσης μου έκαναν τις παρακάτω ερωτήσεις:

Άδωνις Γεωργιάδης: «Πόσο κόστιζε η εκπομπή σας στην ΕΡΤ;» «Έχετε κάνει αγωγή στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ για αυτά που είπε για την εκπομπή σας;» «Γιατί έγραψες ότι στη λίστα είναι η γυναίκα μου;» και άλλα αντίστοιχα.

Παναγιώτης Ρήγας: «Γιατί γράψατε σε ξένες εφημερίδες ότι υπάρχει διαπλοκή ελλήνων πολιτικών και οικονομικών παραγόντων που φαίνεται στη λίστα;»

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης : «Γιατί γράψατε ότι η οικογένεια της μητέρας μου έχει σχέση με τη λίστα;» «Γιατί γράψατε για τον πρέσβη Κλη με τον οποίο έχουμε μακρινή συγγένεια;»

Η «ανάκρισή» μου συνεχίστηκε σε αυτό το μοτίβο και είναι εμφανές πως πολλά μέλη της Επιτροπής δεν τα απασχολούσε η λίστα αλλά το τι έχω γράψει, παραθέτοντας στοιχεία. Το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και της ελεύθερης δημοσιογραφίας είναι κατοχυρωμένα από το ελληνικό Σύνταγμα και τις Διεθνείς συμβάσεις. Συνεπώς δεν πρόκειται να απολογηθώ σε καμία Επιτροπή για το πώς δημοσιογραφώ, ούτε και να το διαπραγματευτώ.

Τα μέλη της Επιτροπής έχουν το δικαίωμα να με θεωρούν καλό ή κακό δημοσιογράφο, όπως άλλωστε εγώ να τους θεωρώ καλούς ή κακούς βουλευτές. Αυτό όμως δεν είναι αντικείμενο της Επιτροπής σας. Συνεπώς η κλήση μου εκ νέου για αυτό το θέμα δεν έχει κανένα ουσιαστικό ή νομικό αντικείμενο. Η έρευνα η δική σας γίνεται με τις επίσημες λίστες και όχι φαντάζομαι με αυτές που κατά καιρούς έχουν δημοσιευτεί.

Ο βουλευτής μέλος της Επιτροπής, προσπαθεί, χρησιμοποιεί την πολιτική του ιδιότητα και τη θέση του στην Επιτροπή, εκδικητικά και για προσωπικούς λόγους. Ρίξτε μια ματιά στα πρακτικά της Εξέτασης του κ. Βενιζέλου και θα δείτε ότι αντικείμενο της Εξέτασης από τη μεριά του κ. Γεωργιάδη ήταν ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο έχω συμφάγει με τον πρώην πρωθυπουργό Γ Παπανδρέου σε ταβέρνα του Ν Ηρακλείου και αντικείμενο της συζήτησης αυτής ήταν το «στήσιμο της υπόθεσης Βατοπεδίου». Στο σενάριο που κατατέθηκε επισήμως στην Επιτροπή, χωρίς αποδεικτικό στοιχείο, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε «μ’ αρέσει ο τρόπος που σκέφτεστε». Η λειτουργία των δύο βουλευτών είναι πέρα από κάθε ηθική Κοινοβουλευτισμού. Χρησιμοποίησαν την κοινοβουλευτική τους ιδιότητα για να σπιλώσουν έναν άνθρωπο. Αυτός είναι ο λόγος που εναντίον τους άλλωστε θα καταφύγω στη Δικαιοσύνη.

Έχω γράψει σε αλλεπάλληλα δημοσιεύματα πως ο Άδωνις Γεωργιάδης έπρεπε να αυτοεξαιρεθεί από την Επιτροπή σας, γιατί η σύζυγός του είναι «αντιπρόσωπος» λογαριασμού της λίστας Λαγκάρντ, ο οποίος μάλιστα φαίνεται να συνδέεται με θυρίδα στην οποία υπήρχαν ράβδοι χρυσού. Ο βουλευτής αρνήθηκε πως υπάρχει λόγος αυτοεξαίρεσης, λέγοντας πως η σύζυγός του ήταν νομοτελειακά σχετιζόμενη με την Τράπεζα λόγω συγγενικής σχέσης με τον καταθέτη. Όπως γνωρίζετε όμως, η αντιπροσώπευση στην Τράπεζα δεν καθορίζεται από συγγενικές σχέσεις, αλλά από εξουσιοδότηση η οποία υπάρχει στην Τράπεζα και περιγράφει το είδος της σχέσης.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Γεωργιάδης έπρεπε να μην είναι μέλος της Επιτροπής που ερευνά αυτή τη λίστα. Ακόμη και αν όσα λέει για το είδος της αντιπροσώπευσης είναι αλήθεια. Μετά τα δημοσιεύματα ο κ. Γεωργιάδης εξαπέλυσε επίθεση, φτάνοντας στο σημείο να κάνει Ερώτηση στη Βουλή για το κόστος της εκπομπής μου στην ΕΡΤ. Όχι βέβαια για άλλες εκπομπές. Με τον ίδιο τρόπο χρησιμοποίησε την ιδιότητά του και μέσα στην Επιτροπή. Έτσι προσπαθεί και πάλι να μετατρέψει μια κοινοβουλευτική λειτουργία σε διαδικασία προσωπικής τιμωρίας.

Νομίζω πως δεν έχω να προσθέσω τίποτα άλλο στην Επιτροπή σας, πέρα από αυτά που κατέθεσα και δημοσίευσα. Για ό,τι δημοσίευσα κρίνομαι δημοσιογραφικά και όχι από Επιτροπές της Βουλής. Η Επιτροπή σας οφείλει να συνεχίσει το έργο της με τη λίστα που έχει στη διάθεσή της και εύχομαι να το κάνει καλύτερα από μένα.

Φαντάζομαι πως οι εξηγήσεις μου είναι αρκετά κατατοπιστικές. Θα ήθελα να θεωρήσετε το παρόν κείμενό μου ως υπόμνημα των διευκρινίσεων που ζητήσατε. Θα είναι πραγματικά τραγική ειρωνεία να κληθεί ένας μάρτυρας ο οποίος έχει δημοσιεύσει ό,τι γνωρίζει, για δεύτερη φορά, την ώρα που βασικοί μάρτυρες, κάτοχοι δεκάδων εκατομμυρίων στη λίστα, αλλά και πολιτικοί ενημερώνουν την Επιτροπή σας με ένα υπόμνημα.

Σας ευχαριστώ,

Κώστας Βαξεβάνης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. MAYRO XABIARI avatar
  MAYRO XABIARI 11/04/2013 13:21:59

  Ανάλογα με το επίπεδο της Επιτροπής που ερευνά για τη λίστα και οι δημοσιογράφοι που δημοσιογραφούν για τη λίστα. Μα εντελώς όμως.

 2. periopos avatar
  periopos 11/04/2013 13:36:08

  Εάν ο Βαξεβάνης αρθρογραφούσε σε μία από τις "έγκυρες" εφημερίδες, θα είχε διαφορετική αντιμετώπιση από "ιθύνοντες" και σχολιαστές...

 3. monson avatar
  monson 11/04/2013 15:23:44

  απ'ολα εχει ο Μπαξες!!

 4. sofos1 avatar
  sofos1 11/04/2013 17:04:50

  οσοι εχουν φραγκα εξω ας παν να κανουν παρεα στα φραγκα τους και να μας αδειαζουν την γωνια .Αλλιως ας τα φερουν εδω να τα φαμε ολοι μαζι .....και πολυ γουσταρω....

 5. roadrunner avatar
  roadrunner 11/04/2013 21:32:43

  ε, μα που να τρέχει τώρα κανείς στη Βουλή; ... ακρίβυναν και τα καύσιμα..
  Άσε που, με τέτοιο μαρκοσκελές υπόμνημα (συν το σχολιασμό του),
  γεμίζεις και 5-6 σελίδες στο περιοδικό σου, το οποίο ταυτόχρονα και διαφημίζεις..
  Συμφέρει το υπόμνημα αν το καλοδείς, σε τέτοιες περιπτώσεις..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.