#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/12/2013 12:49
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κύπρος: Στο οικόπεδο 12 εντοπίστηκε πετρέλαιο αξίας 60 δις ευρώΣτο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ και σε βάθος 24.600 ποδών εντοπίστηκε πετρέλαιο 1,2 έως 1,4 δις βαρέλια, με την αξία του μεριδίου της Κύπρου να αγγίζει τα 60 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με σημερινό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», αυτά τα στοιχεία προκύπτουν από τις λεπτομερείς τρισδιάστατες και δισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα στο τεμάχιο του οικοπέδου 12, που διαχειρίζονται οι εταιρείες Noble, Delek, Avner.

Η πλήρης ανάλυση των δεδομένων θα ολοκληρωθεί το αργότερο τον Απρίλιο, ωστόσο η κύρια εικόνα έχει διαμορφωθεί και οι αποκλίσεις δεν αναμένεται να είναι σημαντικές. Η εικόνα της σημαντικής παρουσίας φέρνουν και ουσιαστική αλλαγή σκηνικού, αφού το πετρέλαιο δεν απαιτεί ούτε ιδιαίτερα χρονοβόρες διαδικασίες, ούτε και μεγάλες επενδύσεις δισεκατομμυρίων για εκμετάλλευσή του. Πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι η Noble ενημέρωσε ήδη τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για τα μέχρι τώρα στοιχεία, με επιφυλάξεις μέχρι την ολοκλήρωση των αναλύσεων.

Σήμερα η Noble αναμένεται να δώσει στις ΗΠΑ σημαντικά νέα στοιχεία για την Κύπρο, σε συνάντηση με αναλυτές των μεγαλύτερων τραπεζικών και επενδυτικών οίκων του κόσμου.

Τα έσοδα από τις άδειες έρευνας και εκμετάλλευσης φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ μπορεί να αποτελέσουν μεσοπρόθεσμα τονωτικές ενέσεις για την οικονομία, όμως τα πραγματικά οφέλη από τη δημιουργία και ανάπτυξη θέσεων εργασίας θα προέλθουν στη συνέχεια, δήλωσε ο Αμίτ Μορ, εκτελεστικός διευθυντής της Eco Energy Ltd, μιας συμβουλευτικής εταιρείας ειδικευμένης στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος και των υποδομών, στο CNN. Ο τέως διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας της Κύπρου Σόλων Κασίνης, σχολιάζοντας το δημοσίευμα του «Φ», δήλωσε ότι αν ληφθούν αμέσως αποφάσεις η εξόρυξη του πετρελαίου μπορεί να αρχίσει σε δύο χρόνια, χωρίς να ανατρέπει το σχεδιασμό για το φυσικό αέριο, για την εξόρυξη του οποίου θα απαιτηθούν τέσσερα χρόνια

http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/176492/petrelaio-60-dis-sto-oikopedo-12-enimerothike-o-proedros

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 17/12/2013 13:13:49

  Θέρμανσης ή κίνησης είναι??? !!!

  Μας έχουν ζαλίσει με τις αρλούμπες προβλέψεις!

 2. Τί να λέμε; avatar
  Τί να λέμε; 17/12/2013 13:55:28

  Όσο πλησιάζουν οι μέρες ανακοίνωσης στο Τέξας (!) (και εκεί πήγε ο Mr. Alex...τυχαίο;) για τα Ελληνικά πιθανά κοιτάσματα τόσο θα διαλύονται τα ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ κόμματα...τόσο θα αποκαλύπτεται η στρέβλωση του πολιτικού μας σκηνικού όπως το γνωρίζαμε τελευταία 50 χρόνια...ζούμε μέρες Πομπηίας...

 3. yiannos avatar
  yiannos 17/12/2013 16:02:02

  Η Κύπρος παρά τις εσωτερικές τις αδυναμίες και την διαρκή απειλεί που υφίσταται προχωρεί συντεταγμένα και κατάφερε να αυξήσει τους συντελεστές ισχύος της. Παρά τους επί μέρους τακτικισμούς, η στρατηγική της Κύπρου υλοποιήται ήδη από 3 διαφορετικές κυβερνήσεις:

  1. Ανακήρυξη ΑΟΖ
  2. Διακρατικές συμφωνίες με τις γειτονικές χώρες
  3. Ένταξη συμφερόντων Noble, Total, ENI, KOGAS

  Το Ισραήλ έχει ήδη αναλάβει ρόλο εγγυητή ασφάλειας. Οι Αμερικανοί συνεπικουρούν. Η προσπάθεια της Τουρκίας για δημιουργία εντυπώσεων αποσταθεροποίησης απέτυχε.

  Η ΕΛΛΑΔΑ εξακολουθεί και επί Σαμαρά να είναι απούσα βυθισμένη στα συμπλέγματα της ηγεσίας και δυστυχώς και του λαού της.

  • kritwn avatar
   kritwn @ yiannos 18/12/2013 14:07:44

   Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι πολύ πιο σύνθετο. Αν δεν γίνει επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια δεν μπορούμε να οριοθετήσουμε ΑΟΖ γιατί τότε το μισό Αιγαίο θα πάει στους Τούρκους. Και τα 12 μίλια οι Τούρκοι τα θεωρούν casus beli. Οπότε δεν έχουμε και μεγάλα περιθώρια ελιγμών. 'Η θα πάμε μέσω διεθνών δικαστηρίων όπου μπορεί να χάσουμε τα αυγά και τα πασχάλια, ή θα το πάμε λάου-λάου. Εκτός κι αν ορισμένοι θέλετε να βγάλουμε τις φρεγάτες τσάρκα και να 'χουμε μετά άλλα.

 4. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 17/12/2013 17:06:59

  Που είναι τα λαμόγια που λένε ότι δεν έχει πολύ ΦΑ και πετρέλαιο η ανατολική μεσόγειος; Και ποιος άρχισε να δουλεύει τόσον καιρό για να αποκλείσει την Τουρκία από όλα τα δικά μας μέσω συμμαχίας συμφερόντων με Ισραήλ; Ε ρε πόσο μικρόνοες έχουμε γίνει πια...

 5. Τί να λέμε; avatar
  Τί να λέμε; 17/12/2013 17:20:34

  Εισαγωγές είσαι; Ή μήπως στην Πράσινη ενέργεια εργάζεσαι;

 6. η Dimi avatar
  η Dimi 17/12/2013 17:38:29

  H αντεπίθεση του Ελληνισμού
  «Διότι δεν έχουμε μάθει να τα παρατάμε ειδικά όταν υπάρχει ανάγκη»
  http://youtu.be/ImGrOH5flA4

 7. giorgoslei avatar
  giorgoslei 18/12/2013 08:40:03

  Κάνω μια ερώτηση καλοπροαίρετα εξακολουθούμε να δίνουμε
  Λεφτά στην Κύπρο με την κρίση που περνάμε

 8. kritwn avatar
  kritwn 18/12/2013 13:59:00

  Και τα μισά να είναι πάλι πολλά βγαίνουν. Ειδικά για μια χώρα με ΑΕΠ μόλις 20 δις. Μήπως να αρχίσουμε να μεταναστεύουμε ομαδικώς στην Κύπρο; Καλύτερη ποιότητα ζωής έχουν, λιγότερη γραφειοκρατία, χαμηλή φορολογία, όλα καλά. Κι εδώ ας μείνει ο Στουρνάρας να φορολογεί και τις στάνες.

  • Mak avatar
   Mak @ kritwn 18/12/2013 22:32:58

   Επειδή δουλεύω στην Κύπρο εδώ και μερικά χρόνια δεν είναι όλα ρόδινα. Στην Κύπρο υπάρχουν και κάποια σοβαρά αρνητικά:
   ~30% υψηλότερο κόστος ζωής.
   ανύπαρκτη δημόσια υγεία (όταν είχαν λεφτά πήγαιναν σε ιδιώτες τώρα αναρωτιούνται γιατί δεν μπορεί να εξυπηρετήσουν τα νοσοκομεία τον κόσμο)
   ανεργία που καλπάζει (μέσα σε 2-3 χρόνια διπλασιάστηκε ξεπερνώντας το 15%)
   40.000 Τούρκους στρατιώτες με το δάκτυλο στη σκανδάλη (όσο και αν κάποιοι θέλουν να το ξεχνούν)

   Όσοι είναι με τους μισθούς/έσοδα προ κρίσης είναι μια χαρά. Οι υπόλοιποι έχουν σοβαρό πρόβλημα.

   Δυστυχώς οι προβλέψεις για έσοδα δεν είναι έσοδα, υποσχέσεις είναι. Μέχρι να υλοποιηθούν θέλει χρήματα και στην Κύπρο χρήματα έρχονται πλέον μόνο μέσω της Τρόικας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.