#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/04/2013 14:11
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εγκρίθηκε το κυπριακό μνημόνιοΟι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν τις λεπτομέρειες του διεθνούς προγράμματος δανεισμού της Κύπρου, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σήμερα στο Δουβλίνο.

Στο κείμενο της απόφασης του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της 17μελούς ευρωζώνης που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς αναφέρεται ότι αυτό «καλωσορίζει τη συμφωνία σε επίπεδο τεχνοκρατών που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην Κύπρο και τους θεσμούς της τρόικας για (. . .) το πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής».

Ακόμη το Eurogroup «σημειώνει με ικανοποίηση ότι οι κυπριακές αρχές εφάρμοσαν αποφασιστικά μέτρα εκκαθάρισης, αναδιάρθρωσης και ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών για να αντιμετωπιστεί η εύθραυστη και μοναδική κατάσταση του χρηματοοικονομικού τομέα» στην Κύπρο.


Η Λευκωσία δεν ζητεί επιπλέον χρήματα από τους πιστωτές της

Η Κύπρος εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν νωρίτερα τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ για να βοηθηθεί η πληγείσα οικονομία της, όμως δεν ζητεί μεγαλύτερη βοήθεια από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ από την υπεσχημένη των 10 δισεκ. ευρώ, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε σήμερα στη Λευκωσία προς τους δημοσιογράφους ότι θα στείλει επιστολή στον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι για να δώσουν στην Κύπρο επιπλέον βοήθεια δεδομένης της κακής οικονομικής κατάστασης του νησιού.

Αυτό τροφοδότησε εικασίες στις χρηματαγορές ότι η Κύπρος μπορεί να πιέζει τις Βρυξέλλες για περισσότερα χρήματα.

»Η επιστολή από τον πρόεδρο Αναστασιάδη δεν έχει καμιά σχέση με αίτημα για περισσότερα χρήματα από το ποσό που συμφωνήθηκε στο μνημόνιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος Μιχάλης Κουμίδης που έχει την έδρα του στις Βρυξέλλες.

»Πρόκειται για ένα αίτημα για περισσότερη υποστήριξη και χρηματοπιστωτική βοήθεια από τους εταίρους μας στην ΕΕ μεσοπρόθεσμα λόγω της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κατάστασης που αντιμετωπίζει η Κύπρος», διευκρίνισε.

»Για παράδειγμα, ζητάει να βρεθούν τρόποι να χρησιμοποιηθούν τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ με καλύτερους τρόπους για να βοηθηθεί η Κύπρος», πρόσθεσε ο Μιχάλης Κουμίδης.

Εξάλλου ένας αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε πως «υπάρχει μια μεγάλη παρεξήγηση για το θέμα αυτό σήμερα το πρωί στον Τύπο», αναφερόμενος στη δήλωση του προέδρου Αναστασιάδη για την επιστολή προς τους Μπαρόζο και Ρομπάι.

»Οι Κύπριοι ζητούν βοήθεια με τη μορφή τεχνικής αρωγής με απορρόφηση διαρθρωτικών κεφαλαίων, κάτι που δεσμευθήκαμε να προσφέρουμε μέσω της ‘Task Force για την Κύπρο’ που δημιουργείται», δήλωσε ο εν λόγω ευρωπαίος αξιωματούχος.

»Η χρηματοδότηση του προγράμματος είναι μέχρι 10 δισεκ. ευρώ και όλοι συμφωνούν σ’ αυτό, της Κύπρου περιλαμβανομένης», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Χ. Γεωργιάδης: Δεν χρειάζονται πρόσθετα χρήματα για Κύπρο

Σημαντική εξέλιξη για την Κύπρο χαρακτήρισε την απόφαση του Εurogroup, για έγκριση τού Κυπριακού Μνημονίου, ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης.

«Η πολιτική επικύρωση τού προγράμματος, χωρίς καμιά διαφοροποίηση ή πρόσθετη απαίτηση, στέλνει ένα ισχυρό σταθεροποιητικό μήνυμα, αλλά και ένα μήνυμα αναγνώρισης για τις προσπάθειες τής Κύπρου και των συμπολιτών μας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Πρόσθεσε, δε, ότι η Κύπρος προσβλέπει στην επικύρωση από τα κράτη - μέλη, ώστε να ακολουθήσει η εκταμίευση της πρώτης δόσης μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

«Παραμένουμε δεσμευμένοι να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τις προσπάθειες για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη και στο πλαίσιο αυτό η εκπεφρασμένη πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τεχνική και οικονομική στήριξη, όπως έχει ζητήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μας αφήνει ικανοποιημένους,» κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, δήλωσε ότι η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ανεβάζει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου από 17,5 δισ. ευρώ σε 23,5 δισ., σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι επιβάλλονται εκ των πραγμάτων νέες ανακεφαλαιοποιήσεις Τραπεζών ή οποιεσδήποτε νέες επιβαρύνσεις στους καταθέτες.

Ο κ. Στυλιανίδης διευκρίνισε ότι ουδεμία επιπρόσθετη ανάγκη προκύπτει πέραν εκείνων που έχουν ήδη διαμορφωθεί στο Μνημόνιο. Εξήγησε ότι το ποσό των 23,5 δισ. ευρώ, για το οποίο γίνεται λόγος στην εκτίμηση τής Κομισιόν, έχει ήδη ληφθεί υπόψη και έχει αξιολογηθεί στην τελική διαμόρφωση της δανειακής σύμβασης, που εγκρίθηκε στη σημερινή συνεδρία τού Γιούρογκρουπ.

Εξάλλου, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ και στενός οικονομικός σύμβουλος του Προέδρου, Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε ότι είναι απλουστευμένη και μη ανταποκρινόμενη στην πραγματικότητα η προσέγγιση ότι από τα 17,5 δισ. ευρώ η Κύπρος χρειάζεται τώρα 23 δισ. ευρώ.

Όπως ανέφερε, τα επιπρόσθετα 5,5 δισ. ευρώ είναι ήδη υπολογισμένα στο πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την Τρόικα και δεν προϋποθέτουν την εξεύρεση επιπλέον πόρων.

Αναφερόμενος στις εκτιμήσεις της Κομισιόν για τις κεφαλαιακές ανάγκες της Κύπρου, ο κ. Νεοφύτου εξήγησε ότι συνολικά δέκα δισεκατομμύρια θα συνεισφέρουν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τα υπόλοιπα δεκατρία δισ. ευρώ θα προέλθουν από κυπριακή συνεισφορά.

Το ποσό αυτό θα προέλθει από αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα, επιπρόσθετες φορολογίες, πώληση των αποθεμάτων χρυσού της Κεντρικής Τράπεζας και από την επέκταση της εξόφλησης οφειλών σε εγχώριους επενδυτές στο δημόσιο χρέος, που λήγουν στη διάρκεια εφαρμογής του Κυπριακού Μνημονίου. Επιπλέον, θα προκύψουν κεφάλαια από τις ιδιωτικοποιήσεις και την αναδιάρθρωση του δανείου από τη Ρωσία.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι το συνολικό ποσό που προκύπτει ανέρχεται σε 14,1 δισεκατομμύρια ευρώ και απομένει και ένα μαξιλάρι -κατά την έκφρασή του- 1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.