#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/01/2014 11:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έξω φρενών η Κομισιόν με τους νταήδες της τρόικαςΤο «σφυροκόπημα» της Ευρωβουλής για τις δραματικές κοινωνικές επιπτώσεις των Μνημονίων στον κοινωνικό τομέα και η παραδοχή, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, από την Κομισιόν ότι η εσωτερική υποτίμηση μέσω των μειώσεων μισθών, συντάξεων και επιδομάτων αύξησε την ανεργία και τη φτώχεια, πολιτικά έχουν φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την τρόικα.

Για τη χώρα μας η κλιμάκωση των επιθέσεων στο μόρφωμα αυτό αποτελεί βεβαίως μια ηθική ικανοποίηση, αν και οι Ελληνες γνωρίζουν ότι αυτό δεν είναι αρκετό, διότι δεν θα φέρει πίσω το χαμένο εισόδημά τους. Ωστόσο, το ξεθώριασμα της τρόικας έρχεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, αφού τους επόμενους δυο τρεις μήνες θα βρεθούν στο «τραπέζι» του Eurogroup ζητήματα που θα κρίνουν το μέλλον της χώρας μας στην Ευρωζώνη.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις μπορεί να φαίνεται ότι έρχονται σε πλήρη αντίφαση με τη σκληρή στάση που εξακολουθούν να τηρούν οι εκπρόσωποι των πιστωτών έναντι της χώρας μας τους τελευταίους μήνες, όμως υπάρχει εξήγηση.

Ηταν γνωστό από τον περασμένο Ιούλιο, όταν είχε ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση, ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι, αφενός μεν διότι είχαν μείνει «ουρές» υπό μορφή προαπαιτούμενων και αφετέρου γιατί η παρούσα αξιολόγηση κρίνει καίρια ζητήματα για την οριστική έξοδο της χώρας από την ύφεση, αλλά και για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους. Επιπλέον, είναι μία από τις τελευταίες, δεδομένου ότι έχουμε ήδη εκταμιεύσει 133,9 από τα 144,6 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι για τους πιστωτές τα περιθώρια άσκησης πιέσεων στο πλαίσιο των αξιολογήσεων εξαντλούνται.

Συνεπώς, ήταν αναμενόμενο ότι η τρόικα θα εμφανιστεί σκληρή, σε μια προσπάθεια να αποσπάσει δεσμεύσεις, κυρίως στο δημοσιονομικό τομέα. Ξεκίνησε με απαίτηση για μέτρα 3 δισ. ευρώ για το 2014, ενώ στη συνέχεια άρχισε τις… εκπτώσεις και τώρα βρίσκεται κάπου στη μέση και θα πάει και παρακάτω.

Από την άλλη, οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο γνωρίζουν ότι τα περιθώρια, πολιτικά και οικονομικά, είναι ελάχιστα για την κυβέρνηση, γι’ αυτό και δεν θα επιμείνουν σε «τρελές» απαιτήσεις. Η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή είναι οριακή, ενώ σε τέσσερις μήνες υπάρχουν εκλογές, ευρωπαϊκές και αυτοδιοικητικές, και η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά δεν πρόκειται να αυτοκτονήσει, ικανοποιώντας ακραίες απαιτήσεις. Επιπλέον, η ελληνική κοινωνία όχι μόνο δεν αντέχει άλλα μέτρα, αλλά υπάρχει άμεση ανάγκη στήριξης των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι η παρούσα διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί με επιτυχία για τη χώρα μας, οι πιέσεις που ασκούνται για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014 και του 2015 θα εκτονωθούν και θα φτάσουμε σε συμφωνία κοντά στις ελληνικές θέσεις. Αλλωστε, και οι εταίροι θέλουν να υπάρξει συμφωνία γιατί η Ευρωζώνη βρίσκεται σήμερα σε φάση ανάκαμψης, η οποία ωστόσο είναι εύθραυστη και βασίζεται πολύ στην ψυχολογία.

Το κλίμα εμπιστοσύνης που είχε διαταραχθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σε σημείο τέτοιο ώστε να απειληθεί ακόμη και η ύπαρξη της Ευρωζώνης, έχει αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό, η Ιρλανδία ανέκαμψε και βγήκε από το Μνημόνιο, η Πορτογαλία ελπίζει να βγει μέχρι το τέλος του έτους, ενώ και η Ισπανία ολοκλήρωσε με επιτυχία το δικό της πρόγραμμα που εφάρμοζε στο πλαίσιο του δανείου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της.

Αναδίπλωση από τους δύσπιστους του Βορρά για την Ελλάδα

Η ΠΛΗΡΗΣ αποκατάσταση και η αρχή μιας νέας θετικής πορείας για την Ευρωζώνη θα έρθουν όταν εκλείψει και η εστία που προκάλεσε τη γενικότερη κρίση δημόσιου χρέους, δηλαδή με την επίλυση του ελληνικού ζητήματος. Οι συζητήσεις για την αντιμετώπισή του έχουν ήδη ξεκινήσει παρασκηνιακά, ενώ το κλίμα είναι θετικό.

Αλλωστε, αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι ενώ υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δεν έχει ακουστεί κανένα αρνητικό σχόλιο για τη χώρα μας, σε αντίθεση με το παρελθόν όταν κοινοτικοί αξιωματούχοι και κυβερνήσεις του ευρωπαϊκού Βορρά, με πρώτο το Βερολίνο, μας… λιθοβολούσαν. Αυτό που διαπιστώνουμε τώρα είναι δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, όπως του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που έχουν αποδέκτη το εσωτερικό της χώρας τους προετοιμάζοντας την κοινή γνώμη για νέα στήριξη της Ελλάδας.

Αναφορικά με το χρηματοδοτικό κενό που έχει το ελληνικό πρόγραμμα για το δεύτερο εξάμηνο του 2014 και το οποίο εκτιμάται σε περίπου 5,5 δισ. ευρώ, οι εταίροι αναζητούν τρόπους ώστε να μην υπάρξει και τρίτο πρόγραμμα, διότι ορισμένες κυβερνήσεις του Βορρά θα έχουν πρόβλημα να πιέσουν στα Κοινοβούλιά τους για να πάρουν έγκριση. Και αν οι εταίροι δεν το θέλουν μία φορά, η ελληνική κυβέρνηση δεν το θέλει πολύ περισσότερο, καθώς το μέγα ζητούμενο είναι να απαλλαγούμε μια για πάντα από την τρόικα.

Οχι ότι οι έλεγχοι θα σταματήσουν, άλλωστε, αυτό θα γίνει μόνο όταν αποπληρώσουμε το 75% των δανείων και ισχύει για όλες τις μνημονιακές χώρες, αλλά δεν θα ξαναζήσουμε τα… ψυχοδράματα των αξιολογήσεων και των δόσεων. Οι εταίροι αναζητούν από άλλες πηγές το ποσό αυτό, όπως για παράδειγμα από το περίσσευμα των 10 δισ. ευρώ από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ωστόσο προς το παρόν αντιδρά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Για την ελάφρυνση του χρέους η πολιτική απόφαση έχει ληφθεί, θα οριστικοποιηθεί τον Μάιο ή τον Ιούνιο και θα έχει τη μορφή της περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων και της επιμήκυνσης από τα 30 στα 50 χρόνια του χρόνου αποπληρωμής. Θα είναι πάντως ό,τι καλύτερο εάν μαζί με αυτό η Ελλάδα αποσπάσει κι άλλα συνοδευτικά μέτρα που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη, είτε μέσω των διαρθρωτικών ταμείων της Ε.Ε. είτε μέσω άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων υπό μορφή δανείων για την πραγματική οικονομία.

Του ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΛΟΥ για τον Τύπο της Κυριακής

ΣΧΟΛΙΑ

 1. elli avatar
  elli 26/01/2014 11:59:00

  Ενέσεις τόνωσης του ηθικου των Ελλήνων εν όψει εκλογών?
  Όσο για την "ελάφρυνση" του χρέους, την ξανακούσαμε πριν τις γερμανικές εκλογές αλλά δεν την είδαμε!
  Ακόμη και αν γίνει αυτή η "ακριβοθώρητη" ελάφρυνση του χρέους, αυτό θα σημάνει και την ελάφρυνση των φορολογικών και άλλων επιβαρύνσεων στον Έλληνα πολίτη? Ας μας απαντήσει κάποιος ειδήμων!

 2. Δαρβινος avatar
  Δαρβινος 26/01/2014 12:37:27

  Περασαμε τωρα στο σεναριο "καλος μπατσος, κακος μπατσος", αρκει να συνεχιστουν τα χαστουκια σε βαρος των κοροϊδων.

 3. Ήμερος Αγριόλυκος avatar
  Ήμερος Αγριόλυκος 26/01/2014 12:58:17

  Άμα σκίσουνε οι υποκρίτριες Εταίρες κανα καλσόν επάνω στη ...διαμαρτυρία και την ...αγανάκτηση, να το δώσουνε στο Βάγγο να τους το μαντάρει. Ξέρει αυτός...

 4. Bob ο μάστορας avatar
  Bob ο μάστορας 26/01/2014 18:13:41

  Ω πα πα,
  «την άκουσε» η Κομισιόν μετά από πέντε χρόνια;

  Ευαισθητοποιήθηκε και η Ευρωβουλή λίγο πριν τη λήξη της θητείας της;

  Αναρωτήθηκαν για την πιθανότητα να εκλεγούν ευρωσκεπτικιστές, ακρο-θυμωμένοι, νεόπτωχοι, σωβινιστές από τη Κερκόπορτα;
  Και να μην υπάρχει Ένωση, να εγγυηθεί στους πιστωτές, που θέλουν 50 χρόνια τόκους;

  Επί 17 αιώνες, όλες οι κοινωνίες, θεωρούσαν τη λήψη τόκων, αδίκημα.

 5. Greco avatar
  Greco 26/01/2014 19:05:04

  η κομισιον δεν ειναι μερος της τροικα?

 6. Οι αστεφάνωτοι avatar
  Οι αστεφάνωτοι 26/01/2014 20:41:09

  Πω πω! Τώρα τρομάξαμε. Ο φόβος των Ευρωεκλογών, φυλάει τα ...έρμα. Αυτό που τόσο φοβούνται, σίγουρα θα τους συμβεί.

 7. Διογένης avatar
  Διογένης 27/01/2014 01:09:56

  Όλα τα "σκέφτονται" για το χρηματοδοτικό κενό, μόνο την (καθόλα εφικτή) έξοδο της Ελλάδας στις αγορές δεν "σκέφτονται". Γιατί άραγε; Ποιος ξέρει. Πολλά μπορούμε να υποθέσουμε, αλλά οι πραγματικές αιτίες χάνονται κάπου στα βάθη της συνωμοσιολογίας.

  Η μεγάλη πλάκα είναι ότι οι μισοί και παραπάνω Έλληνες το παίζουν αντιμνημονιακοί, αλλά δεν είδα κανέναν να σκίζει να ιμάτιά του επειδή δεν μας αφήνουν να βγούμε στις αγορές (και άρα, από τα Μνημόνια).

  Τόσο γιαλαντζί πια η εν Ελλάδι αντιμνημονιακότητα; Θα μου πείτε, εάν δεν ήταν γιαλαντζί δεν θα την εξέφραζε ο Καμμένος και ο Τσίπρας...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.