To παιχνίδι αλλάζει - επιδέξιοι πολιτικοί υπάρχουν;
22/10/2014 14:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

To παιχνίδι αλλάζει - επιδέξιοι πολιτικοί υπάρχουν;

Μετά από μια καταστροφική εβδομάδα, όπου οι αγορές έδειξαν τα δόντια τους, φαίνεται ότι αλλάζει το κλίμα

Κι όμως, γυρίζει. Μετά από μια καταστροφική εβδομάδα, όπου οι αγορές έδειξαν τα δόντια τους, φαίνεται ότι αλλάζει το κλίμα. Οι επενδυτές επιστρέφουν στο Χρηματιστήριο το οποίο κέρδισε μεγάλο μέρος από το χαμένο έδαφος. Τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων έγιναν ξανά ελκυστικά και οι αποδόσεις έπεσαν κάτω από 8% με προοπτική να φτάσουν σε επίπεδα που η έξοδος στις αγορές δεν θα είναι απαγορευτική.

Οι εκθέσεις ξένων οίκων ξαναβάζουν την Ελλάδα στο χάρτη λέγοντας ότι πέτυχε σπουδαία πράγματα κι ότι είναι κοντά στην οριστική έξοδο από το μνημόνιο. Και εν πάση περιπτώσει δεν υπάρχει αυτή η περιρρέουσα ατμόσφαιρα της καταστροφής που υπήρχε πριν μία εβδομάδα.

Τι μεσολάβησε άραγε; Πολλά και σίγουρα οι επόμενες ημέρες μπορεί να είναι καλύτερες. Για παράδειγμα την Κυριακή αναμένονται τα στρες τεστ των τραπεζών και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι καλά. Δεν θα απαιτούνται δηλαδή πολλά κεφάλαια για τις 4 τράπεζες ή τουλάχιστον θα είναι διαχειρίσιμα ποσά. Είναι κομβικό σημείο καθώς θα ξεμπλοκάρουν και θα μπορέσουν να ρίξουν χρήμα στην αγορά, χωρίς να πάρουν από το μαξιλάρι των 11 δις που έχει το ΤΧΣ.

Το γεγονός αυτός δίνει αέρα στα πανιά της αγοράς και είναι ένα μπόνους στην πορεία ανάκαμψης της οικονομίας.

Υπάρχουν κι άλλα καλά νέα όπως ότι το πλεόνασμα είναι κοντά στα 3 δις ή ότι ο τουρισμός έχει έσοδα 14 δις ευρώ φέτος ενώ περίμενες λιγότερα. Επίσης σημαντικό είναι ότι υπάρχει μια καταλλαγή της πολιτικής κατάστασης, παρά την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να βάλει φωτιά και να προκαλέσει αναταραχή.

Τέλος, φαίνεται να υπάρχει μια συνεννόηση με την τρόικα για την πιστωτική γραμμή στήριξης με αντικείμενο διαπραγμάτευσης να είναι μόνο οι όροι που θα επιβληθούν.

Στα κακά νέα είναι ότι η προεκλογική περίοδος δεν έχει περάσει. Ότι οι ξένοι φοβούνται την πολιτική αστάθεια και ακόμη περισσότερο τρέμουν στην ιδέα των ερασιτεχνών του ΣΥΡΙΖΑ.

Κι όλα αυτά δημιουργούν ένα κοκτέιλ που πρέπει να διαχειριστεί η κυβέρνηση μέχρι το τέλος του χρόνου περιμένοντας καλά νέα και από το εξωτερικό. Όπως η κίνηση Ντράγκι να αγοράζει και τιτλοποιημένα δάνεια αλλά και ομόλογα εταιρειών ή η απόφαση να μειωθεί το κούρεμα στα ενέχυρα που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες στην ΕΚΤ για να δανειστούν.

Όμως, η κατάσταση είναι κρίσιμη, οι καιροί είναι πονηροί και η κυβέρνηση πρέπει να δείξει σοβαρότητα και καλό μυαλό. Πρέπει να ξεφύγει από τους ερασιτεχνισμούς που την κατατρύχουν όπως με τον ΕΝΦΙΑ και με τις 100 δόσεις. Άλλωστε, όποιος δεν μπορεί να ακολουθήσει τον βηματισμό να πάει σπίτι του. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια κι άλλος χρόνος να χαθεί. Είναι η τελευταία ευκαιρία για την κυβέρνηση και ίσως για τη χώρα. Έχουν καταλάβει τη σοβαρότητα των καταστάσεων;

Υπάρχουν ηγέτες να πάρουν στις πλάτες τους τη χώρα, ειδικά τώρα που και ο εξ ανατολών κίνδυνος έχει αποθρασυνθεί; Αν δεν υπάρχουν στην παρούσα κυβέρνηση τότε η χώρα είναι χαμένη. Διότι οι επόμενοι είναι τρις χειρότεροι.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κωνσταντίνος avatar
  Κωνσταντίνος 22/10/2014 10:23:44

  Ειλικρινά δεν είμαι σε θέση να καταλάβω καν τον τρόπο σκέψης των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Αν κατά κάποιο τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δικαιολογημένος γιατί βιάζεται για να κατακτήσει την εξουσία, όπου κατά τα φαινόμενα, διαπνέεται από την νοοτροπία της λεηλασίας και του πλιατσικολογήματος, η λοιπή αντιπολίτευση είναι ακόμα χειρότερη. Δεν είναι δυνατόν να μην διαπιστώνουν πως η χώρα βρίσκεται ακόμα αντιμέτωπη με σοβαρότατους οικονομικούς κινδύνους, που η στάση του ΣΥΡΙΖΑ τους μεγιστοποιεί καθιστώντας μια απλή οικονομική χειροβομβίδα, σε ατομική βόμβα έτοιμη να τινάξει όλη την Ευρωπαική οικονομία στον αέρα. Δεν είναι δυνατόν να μην αντιλαμβάνονται πως το παιχνίδι περιπλέχτηκε με τις προκλήσεις των Σκοπιανών, Αλβανών και την ενεργό συμμετοχή των Τούρκων. Η αποσταθεροποίηση της χώρας δεν θα φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία αλλά θα αποθρασύνει τους "Γείτονες" που αυτή τη στιγμή έχουν χάσει τον "αυτοέλεγχό τους". Το παιχνίδι όντως αλλάζει -όπως λέει το άρθρο- αλλά μια άστοχη πράξη μπορεί να μας οδηγήσει στον όλεθρο. Είναι απαραίτητα να βρεθεί λύση στο θέμα του Προέδρου το συντομότερο δυνατόν και η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές το 2016. Αλλά ακόμα και τότε η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα είναι μια επικίνδυνη επιλογή.....

 2. Διογένης avatar
  Διογένης 22/10/2014 12:46:39

  Όσο ήταν ο Στουρνάρας ΥπΟικ υπήρχε μια κάποια αξιοπιστία στην εκτέλεση των πολιτικών που αποφασίζονταν. Υπήρχε ένας μηχανισμός υλοποίησης των πολιτικών, υπήρχε μια πορεία, μνημονιακή μεν, αλλά που ήταν επιδεκτική των κατάλληλων διορθώσεων από το Μαξίμου. Προς το τέλος της θητείας Στουρνάρα φαινόταν να είχε επιτευχθεί ένας περίπου ιδανικός συνδυασμός της μνημονιακής διαχείρισης Στουρνάρ με τις αντιμνημονιακές φιλοδοξίες του Μαξίμου. Τώρα ήρθε ο Χαρδούβελης που υποτίθεται ότι ήταν λιγότερο μνημονιακός, αλλά ο άνθρωπος φαίνεται ανίκανος να χωρίσει δυο γαϊδάρων άχυρα. Αυτό που συνέβη με τα ομόλογα και το 9% σε δυο-τρεις μέρες είναι κάτι που η κυβέρνηση, με τον προγραμματισμό και την προετοιμασία που υποτίθεται ότι είχε κάνει στις επαφές με ξένες τράπεζες και funds, δεν έπρεπε να αφήσει να συμβεί. Σήμερα-τώρα δηλαδή γιατί έπεσε το επιτόκιο στο 7,2%; Τι άλλαξε από την προηγούμενη εβδομάδα; Μήπως δεν άλλαξε τίποτα; Εγώ εξακολουθώ να βλέπω μηδέν πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, μονομερείς ενέργειες από την πλευρά της κυβέρνησης (100 δόσεις), δηλώσεις Σαμαρά για οριστική έξοδο από το Μνημόνιο (δεν γίνεται λόγος μεν αυτή τη στιγμή για έξοδο από το ΔΝΤ, αλλά είναι γνωστό ότι η Ευρώπη επιθυμεί να εκδιωχθεί το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, άρα το ζήτημα θα επανέλθει), τον ΣΥΡΙΖΑ να εξακολουθεί να προηγείται αν και ίσως αυξήθηκε η συσπείρωση της ΝΔ λόγω της ανόδου των spread κλπ. Άρα, εδώ τίθεται ένα σαφές ζήτημα χειρισμού της κατάστασης. Η κυβέρνηση μπορούσε άνετα, κατά τη γνώμη μου, να είχε αποφύγει εκείνο το 9% που έκανε τόση ζημιά. Αν και στην ιδια την κυβέρνηση ίσως να ωφέλησε, δείχνοντας ότι ο δρόμος του ΣΥΡΙΖΑ κάθε αλλο παρά ανέφελος θα είναι. Ένας πολιτικός-ηγέτης θα άλλαζε τον άχρηστο και επικίνδυνο Χαρδούβελη την άλλη στιγμή. Θα είχε κάνει τις συμφωνίες που πρέπει με τα κατάλληλα πρόσωπα για να συγκρατηθεί η τιμή των ελληνικών ομολόγων. Και θα έκανε τις κινήσεις που πρέπει για να πείσει τον κόσμο ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα. Τέτοιον διαλέξαμε και τέτοιον θεωρούμε ότι έχουμε. Άντε λοιπόν, αμ' έπος αμ' έργον.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Διογένης 22/10/2014 13:25:56

   Συμφωνώ. Ο Στούρνος μπορεί να είναι και αυτός της "τραπεζικής συντεχνίας", όμως κρατούσε τα πράγματα υπο κάποιο έλεγχο, στοιχειώδη έστω. Μόλις έφυγε το όλο σύστημα του ΥΠΟΙΚ φάνηκε να "απορρυθμίζεται" (δεν επιλέγω τυχαία τη λέξη). Πιθανότατα ο Στούρνος είχε τον τρόπο να κρατά υπό έλεγχο κάποιους άσχετους περι τα οικονομικά (ή μάλλον σκληρούς τζογαδόρους) που επηρεάζουν τις αποφάσεις. Ο Χαρντού μπορεί να είναι καλός ως ειδικός, αλλά μάλλον "δεν τόχει" στην πειθάρχηση των συμβούλων που "ρίχνουν κορώνα γράμματα και όποιον πάρει ο χάρος". Εδώ χρειάζεται πρώτιστα καλός και με γερά νεύρα θηριοδαμαστής - και μετά συζητάμε άν είναι καλύτερος ο Κευνσιανός ή ο νεοκλασικός ειδήμων ή ότι άλλο τεχνικό. Πολύ φοβάμαι ότι το επόμενο τσίρκο έρχεται...

   • MCA avatar
    MCA @ Uncle Stgm 23/10/2014 00:05:24

    Είστε άδικος εσείς και ο Διογένης με τον Χαρδούβελη. Ο τύπος είναι νέος και ψαράς. Οι άλλοι γύρω του παλιοί. Όταν ανέλαβε ο Στουρνάρας ζούσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις και όλοι ήταν φοβισμένα αρνάκια. Ήταν πιο εύκολος ο έλεγχος και τα λάθη λιγότερο αντιληπτά.

 3. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 22/10/2014 13:38:38

  Το όλο σύστημα διαχείρισης της κρίσης (οικονομικό, πολιτικό, δικαστικό) είναι σουρωτήρι. Προχθές οι αρμόδιοι της δικαστικής εξουσίας αποφάνθηκαν ότι δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για όσους "φόρτωσαν" τα ασφαλιστικά ταμεία με 7 εκατομμύρια υπερβάσεις μεσιτεύοντας και πουλώντας υπερτιμημένα καρδιολογικά ενθέματα. Αυτά τα πληρώνει ο κοινός φορολογούμενος με υπερφορολόγηση, ο κοινός μισθωτός ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα με περικοπή και ο μισθωτός του ιδιωτικού τομέα με απόλυση ή με υστέρηση του πετσοκομμένου μισθού για 8 - 10 μήνες. Οι "ευγενείς ομάδες" της "μεσαίας τάξης" αλληλουποστηρίζονται: ακριβώς επειδή οι δικαστικοί τελικά δεν υπέστησαν μειώσεις, γι αυτό καλύπτουν ασύστολα επίορκους γιατρούς ή "πιασμένους" απο τις εταιρείες γραφειοκράτες. Η ταξική αλληλεγγύη της upper middle class σε όλο το κυνικό της μεγαλείο. Τους κράζει ακόμη και η Λαγκάρντ ("οι Έλληνες πλούσιοι...) αλλά αυτοί και οι δούλοι-προστάτες τους απο το κομματικό σύστημα ακλόνητοι... "Ελλάς, Ελλάς, τι θα γίνει φίλε μου με μάς";

 4. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 22/10/2014 13:45:45

  Χωρίς να αποδοθεί σε καμία πλευρά οποιαδήποτε ποινική ευθύνη έκλεισε χθες η πολυετής έρευνα για τις προμήθειες-μαμούθ σε καρδιαγγειακά εμφυτεύματα (μπαλονάκια και στεντς), τις οποίες κατέγραψαν οι επιθεωρητές υγείας σε τρία νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης το διάστημα 2000-2004, υπολογίζοντας μάλιστα τη ζημία του δημοσίου σε 7 εκατομμύρια ευρώ. (εφημερίδα "Μακεδονία") http://www.makthes.gr/news/reportage/128273/

  • Hunter avatar
   Hunter @ Uncle Stgm 22/10/2014 14:22:51

   Να σημειώσω επίσης ότι ήταν κατηγορούμενοι καμιά 80-100 φυσικά και νομικά πρόσωπα: - φαρμακευτικές εταιρείες - εταιρείες προμήθειας ιατρικού εξοπλισμού - διοικήσεις κρατικών νοσοκομείων (διοικητές, υποδιοικητές, λογιστές, αποθηκάριοι κ.λ.) - μεγαλογιατροί κρατικών νοσοκομείων - υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου υγείας Με "βούλευμα" απαλλάχθηκαν άπαντες...!

  • Πάρης o όμορφος avatar
   Πάρης o όμορφος @ Uncle Stgm 22/10/2014 14:23:32

   Όταν ποτέ δεν αποδίδονται όμως οι ποινικές ευθύνες, πως θέλουμε να εμπιστευτεί το κράτος ο μέσος πολίτης και να πιστέψει στην απόδοση Δικαιοσύνης; Η δυσπιστία κι η απαξίωση, τρέφουν τις βδέλλες του πολιτικού συστήματος, Χρυσές Αυγές και πράσινα άλογα.

  • Ρεαλιστης avatar
   Ρεαλιστης @ Uncle Stgm 23/10/2014 00:12:55

   Δεν μας αρεσε ομως ο Γεωργιαδης που αρχισε να τους βγαζει στην φορα......

 5. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 22/10/2014 14:12:28

  Κάποια στιγμή, οι ξεχασμένοι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, μιμούμενοι την αλησμόνητη Σαπφώ Νοταρά, "θα μπουκάρουμε μέσα". Αργεί νά 'ρθει αυτή η ώρα, αλλά θα έλθει, και τότε δεν θα μείνει ούτε κολυμπηθρόξυλο. Η παράγκα θα γίνει στάχτη και πριονίδι.

  • JayGatsby avatar
   JayGatsby @ Uncle Stgm 22/10/2014 14:54:49

   Για εσάς φροντίζει η "λαϊκή" δεξιά. Ηρεμήστε.

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ JayGatsby 22/10/2014 19:57:47

    Και μας φροντίζει και "μας κανονίζει". Ελπίζω να μην πάθουμε τελικά εθισμό απο το πολύ "κανόνισμα" και αλλαγή φύλου - συγγνώμη εννοούσα αλλαγή συνείδησης...

 6. Seagull avatar
  Seagull 22/10/2014 14:37:34

  Αναρωτιέται κανείς αν τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας μας έγιναν μάθημα ή αν χρειαζόμαστε και άλλο ταρακούνημα για να καταλάβουμε επιτέλους σε τι θέση βρισκόμαστε. Μιλάω για την εμμονή μας να βγούμε στις αγορές και να δανειστούμε και να αφήσουμε την ασφαλή ομπρέλα της ΕΕ & ΔΝΤ. Ποιός είναι ο λόγος που θέλουμε να φύγουμε από αυτήν την ομπρέλα? Μα το μνημόνιο φυσικά και όσα συνεπάγεται! Για το μνημόνιο που διαμαρτύρεται μέρος της αντιπολίτευσης και αφαιρεί πόντους από την κυβερνητική παράταξη! Ας της αφαιρεί λοιπόν! Δεν μας έχει εξηγήσει η αντιπολίτευση εάν και εφ' όσον αναλάβει, τι ακριβώς θα κάνει, από που θα δανείζεται - από τις αγορές το αποκλείουμε - μήπως από την ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ? Μα θα σκίσει το μνημόνιο, θα ζητήσει διαγραφή του χρέους (οικειοθελή και όποιος αντέξει), δηλαδή και εδώ θα βρουν την πόρτα φαρδιά - πλατιά κλειστή. Θυμόμαστε βέβαια ότι η βαθμολόγηση των ελληνικών ομολόγων είναι ακόμη τόσο χαμηλή, ίσως η χειρότερη εντός της ευρωζώνης και ακόμη χειρότερη από πολλά άλλα κράτη διεθνώς. Οταν τα ομόλογά μας βαθμολογούνται όπως αυτά της Γκάνας της Βουλγαρίας, της Αλβανίας αλλά ακόμη και της Ρουάντας, εμείς θέλουμε να κάνουμε το μεγάλο σάλτο. Μα αυτό θα είναι σάλτο προς την καταστροφή την οποία με χίλια ζόρια αποφύγαμε τα προηγούμενα χρόνια. Με λίγα λόγια η εφαρμογή του πλάνου " εξάρτηση από τις αγορές " και έξοδος από το μνημόνιο, ακόμη περιέχει μεγάλους κινδύνους για όσο χρόνο τα επιτόκια των ομολόγων θα βρίσκονται σε απαγορευτικά επίπεδα. Η κυβέρνηση δεν κινδυνεύει από την αντιπολίτευση και τις σαχλαμάρες που λέει και οφείλει να συνεχίσει την πολιτική εξυγίανσης αλλά και των μεταρρυθμίσεων, τομέα που έχει αφήσει πλέον εκτός του πλάνου της. Οφείλει να ακολουθεί το πρόγραμμα αλλά και να απαιτεί από τους εταίρους μέτρα που θα ελαφρύνουν τους βαριά θιγόμενους πολίτες, άνεργους, άρρωστους κλπ., αλλά και να μπει δυναμικά στο club όσων διεκδικούν επενδύσεις στην ΕΕ. Η αντιπολίτευση κάνει την δουλειά της, άλλοτε δημαγωγικά, άλλοτε τυχωδιοκτικά, όπως το πάρει κανείς, αλλά η προσήλωση της κυβέρνησης στον στόχο δεν θα έπρεπε να την φοβίζει. Αρκεί να πράττει αυτά που πρέπει χωρίς παραθυράκια και πορτούλες για βόλεμα ημετέρων, πράγμα που την εκθέτει και δίνει επιπλέον τροφή στην αντιπολίτευση.

  • Hunter avatar
   Hunter @ Seagull 22/10/2014 14:51:13

   Το αξιοπερίεργο είναι ότι φωνάζει ο ΣΥΡΙΖΑ για "απεμπλοκή" τη στιγμή που όλη του η πολιτική στηρίζεται σε "κρατικά λεφτά"... Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα επανέλθουν μισθολογικά στην πριν του 2009 εποχή, θα προσληφθούν κι άλλες εκατοντάδες χιλιάδες στο Δημόσιο, τα επιδόματα ανεργίας, πολυτέκνων κτλ. θα αυξηθούν, τα σχολεία/ΑΕΙ κτλ. θα προσφέρουν φαγητό τζάμπα, τα 2/3 του πληθυσμού θα παίρνουν πετρέλαιο θέρμανσης από το κράτος κτλ. κτλ. κτλ. κτλ. Από πού θα τα βρει το κράτος τα λεφτά αν "απεμπλακεί" από Ε.Ε, ΔΝΤ κτλ. κτλ.;;; Έχει πλάκα να νομίζει ο Τσίπρας ότι τον περιμένουν 190 Δις καταθέσεις των πολιτών στις ελληνικές τράπεζες, για να τα πάρει αυτός να κάνει "λαϊκή" πολιτική προκειμένου να συνεχίσουν να παίρνουν ένα χιλιάρικο το μήνα οι υπάλληλοι στην περιφέρεια της Δούρου που έχουν απολυτήριο Γυμνασίου... χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα Υ.Γ.: είχε δίκιο ο Άδωνις (;;;)

   • ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
    ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ @ Hunter 24/10/2014 12:38:17

    ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ,ΜΕ ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ . ΞΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΣΘΕΝΗ ΜΝΗΜΗ , Τ0Ν ΑΠΡΙΛΙΟ-ΜΑΙΟ ΤΟΥ 2012 ΕΙΧΑΝ ΒΓΕΙ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 30-40 ΔΙΣ. ΧΙΛΙΑ ΔΙΚΙΑ ΕΧΕΙ Ο ΑΔΩΝΙΣ, ΟΧΙ ΕΝΑ.

  • George N avatar
   George N @ Seagull 22/10/2014 16:31:35

   Η στόχευση να βγούμε στις αγορές είναι σωστή. Αυτό είναι η νόρμα. Πέντε χρόνια είμαστε ουσιαστικά εκτός. Πόσο άλλο? Από την άλλη πρέπει να πείσουμε ότι μπορούν να μας εμπιστευτούν τα χρήματά τους. Άρα μετά το "δημοσιονομικό νοικοκύρεμα" χρειάζονται οι μεταρρυθμίσεις. (Ανάποδα αλλά έτσι είμαστε) Μια και θα τις κάνουμε στο τέλος έτσι κι αλλιώς και θα τραγουδήσουμε, καλύτερα να βρούμε εμείς ποιος σκοπός μας αρέσει και ας το ανακοινώσουμε στις αγορές και στην τρόικα. Να βγάζει νόημα μόνο. Γράμματα ξέρουν. Και όπως απέδειξαν και να μας διαβάζουν αλλά και να μας περιμένουν στην γωνία.

   • Hunter avatar
    Hunter @ George N 22/10/2014 17:11:15

    Όσον αφορά τις ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ μεταρρυθμίσεις, δυστυχώς έχει πάρει χαμπάρι η Τρόικα ότι μας τις "απαγορεύουν" η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, η ΟΛΜΕ, το ΠΑΜΕ, τα συνδικάτα των ΔΕΚΟ, περιφερειάρχες τύπου Δούρου κτλ.... Ποιον να πείσουμε ότι έχουμε ξεκινήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις όταν 3 βουλευτές πάνε με τη άνεσή τους ανοίγουν την πόρτα του πανεπιστημίου ώστε να εισέλθουν ανενόχλητοι Νιγηριανοί νταβατζήδες, Καμερουνέζοι πρεζέμποροι, Πακιστανοί λαθρέμποροι κ.λ., και η κυβέρνηση "φοβάται" να αντιδράσει;;;;;; Ποιον να πείσουμε ότι ξεκινήσαμε τις μεταρρυθμίσεις όταν συνεχίζουμε να πληρώνουμε από τον κρατικό κορβανά 1000-1500 Ευρώ μηνιάτικο ανθρώπους με απολυτήριο δημοτικού και γυμνασίου που εργάζονται στους δήμους και ετσιθελικά αρνούνται (!!!) να αξιολογηθούν;;;

    • George N avatar
     George N @ Hunter 22/10/2014 18:33:10

     Αυτά είναι πταίσματα μπροστά στο γεγονός ότι ασφαλιστικά ταμεία πήρανε όλη την κρατική χρηματοδότηση του έτους ήδη από τον Σεπτέμβρη. Κανέναν δεν πείθουμε. Απλά τώρα εμπεδώσαμε ότι τα spreads είχαν πέσει γιατί η Τρόικα ήταν εδώ και όχι παρά το γεγονός ότι ήταν εδώ. Είναι κι αυτό ένα βήμα προς την αυτογνωσία. Παρ' όλα αυτά δεν χρειάζεται να τα κάνουμε όλα τέλεια, αρκεί να πείσουμε ότι οι ίδιοι βλέπουμε την ανάγκη να βάλουμε μια τάξη και βγαίνουμε (όπως και πρέπει να κάνουμε). Κι αυτό όχι από καλοσύνη των αγορών αλλά γιατί κι αυτοί πρέπει να πιάσουν pole position.

    • Uncle Stgm avatar
     Uncle Stgm @ Hunter 22/10/2014 20:02:06

     Και το δικαστικο-πολιτικό σύστημα, Hunter. Δεν δέχεται "εσωτερική υποτίμηση" για το "σκληρό πυρήνα". Ούτε για την upper middle class εν όλω. Έγινε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων σε έστω και έναν "Κουβανέζο" μεγαλογιατρό;

 7. toxo avatar
  toxo 22/10/2014 15:48:12

  Το περιουσιολόγιο κατά ΣΥΡΙΖΑ (το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας) θα είναι(με ποινικοποίηση κάθε ανακριβούς δηλώσεως,έστω και εκ λάθους ή αμφιβολίας) θα είναι η πηγή αντλήσεως μετρητών, όσων κάθε φορά θα χρειάζεται η οικονομική πολιτική του.Μία εικόνα του Αγ. Νικολάου,που έχω από την γιαγιά μου,πόσο άραγε θα την κοστολογήσουν;Ή μήπως θα πρέπει να πληρώσω και εκτιμητή (ειδικό γιά παλαιές εικόνες); Μην χαμογελάτε ειρωνικά,ψάξτε πώς άρχισε το Ε9 και πώς "χρησιμοποιήθηκε" και χρησιμοποιήται και θα αγανακτήσετε.

  • Κωνσταντίνος avatar
   Κωνσταντίνος @ toxo 22/10/2014 17:12:01

   Το περιουσιολόγιο θα φέρει εκατόμβες οικονομικών θυμάτων, όταν - και αν- έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Άλλωστε οι ίδιοι φωνάζουν πως θα φορολογήσουν "τον πλούτο" (προσοχή όχι τον παραγόμενο πλούτο, αλλά γενικά τον πλούτο!!!). Επομένως, παλαιές εικόνες, πίνακες ζωγραφικής, ασημένια σκεύη, χρυσός ή κοσμήματα (εκτός των ήδη φορολογημένων ακινήτων και εισοδημάτων), πρέπει να δηλωθούν για να γίνουν βορά στις φορολογικές ορέξεις των ΣΥΡΙΖΑΙΩΝ. Άλλωστε όλα αυτά αποτελούν είδη πλουτισμού. Προσωπικά πιστευώ πως ένα τμήμα των χρημάτων από την φορολόγηση της περιουσίας που ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει στους γνωστούς συνδικαλισταράδες και δημόσιους κηφήνες και ένα άλλο στην "απομείωση" του χρέους. Αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μας μείνει μαντήλι να κλάψουμε.....

  • παπαδοπουλος ηλίας avatar
   παπαδοπουλος ηλίας @ toxo 22/10/2014 17:19:47

   Ένα από τα "εγκλήματα" του Χ. Παππά, της ΧΑ είναι...η κατοχή παλαιού "Ιερού Ευαγγελίου" που τό έχει από τον παππού του, ο οποίος ...ήταν παππάς! Γιαυτό....μακάρι να σε φορολογήσουν μόνο.

 8. Διογένης avatar
  Διογένης 22/10/2014 17:29:20

  Νομίζω ότι η μόνη επιλογή του Σαμαρά είναι να πει στον Τσίπρα: Παλικάρι μου, αν νομίζεις ότι θα μπορέσεις εσύ να κυβερνήσεις ομαλά, είσαι γελασμένος. Είναι αμφίβολο αν θα ελέγχεις το κόμμα σου μέχρι τις εκλογές, με τους συμβιβασμούς που θα είσαι αναγκασμένος να κάνεις. Ήδη ο Λαφαζάνης ενισχύεται κάθε μέρα και περισσότερο. Εξουσία δεν πρόκειται να χαρείς και οι μέρες σου θα είναι μετρημένες. Άρα, αν θέλεις λίγη από τη γλυκιά εξουσία, έλα να σε βάλω στην κυβέρνηση, να σε κάνω Αντιπρόεδρο και Υπουργό Εξωτερικών, να διώξεις τους Λαφαζάνηδες και να κάνουν ό,τι νομίζουν, και εσύ μετά να ηγηθείς του "αριστερομεσαίου" χώρου. Θα κάνω πέρα τον Βενιζέλο, που μετά από αυτό θα διαλυθεί, ο Θεοδωράκης και ο Κουβέλης δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης, και εσύ μετά θα γίνεις αδιαμφισβήτητος ηγέτης του χώρου σου και επόμενος πρωθυπουργός μετά από εμένα, αφού η χώρα θα έχει σωθεί με τη βοήθειά σου. Αν θέλεις να παραλάβεις το καράβι ακόμη με τρύπες και με τη θάλασσα φουρτουνιασμένη, δικαίωμά σου. Αλλά δεν θα επιβιώσεις έτσι. Ο μόνος τρόπος να επιβιώσεις είναι με εμένα πρωθυπουργό. Ήδη οι "σώφρονες" του ΣΥΡΙΖΑ είχαν αρχίσει να αλλάζουν ρότα για το "κούρεμα". Ο ΣΥΡΙΖΑ με λίγο μασάζ από αυτούς που πρέπει θα έρθει στα νερά του Σαμαρά. Μετά η πορεία του δεν μας ενδιαφέρει και τόσο, όμως από τη στιγμή που ο Σαμαράς θα έχει επιβιώσει ως πρωθυπουργός η χώρα θα σωθεί, με τον ένα ή με τον άλλον τρόπο, και το μην γίνει μετά ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα είναι κάτι που ίσως δεν στενοχωρήσει ούτε τους ίδιους, έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα...

  • Σπαθάριος avatar
   Σπαθάριος @ Διογένης 22/10/2014 18:10:41

   Η διαφορά του Τσίπρα από τον Λαφαζάνη ειναι οτι ο δευτερος λέει ό,τι πραγματικά πιστευουν ενώ ο πρώτος κάνει ανοίγματα. Κατά βάθος τις ίδιες ιδεοληψίες εχουν και μαζί θα το πάνε το καράβι στην εθνική ξέρα. Και το λεω έτσι γιατί μη μπορώντας να τα βγάλουν πέρα οικονομικά, αναγκαστικά θα κανουν τούμπα, ο μόνος τρόπος να ικανοποιήσουν τους θολοκουλτουριάρηδες που αποτελούν τον κορμό τους θα είναι να καταστρέψουν το έθνος

   • Ρεαλιστης avatar
    Ρεαλιστης @ Σπαθάριος 22/10/2014 23:50:10

    Η διαφορα ειναι οτι ο ενας πηρε πτυχιο με αντιγραφες ενω ο αλλος δεν το εχει παρει καν. Και οι δυο ειναι παιδια της κομματικης προπαγανδας , της μαγκιας των καταληψεων στα πανεπιστημια. Απλα ο ενας ο μικροτερος ειναι ευκολο να παρει τον νεαρο τσε και δασκαλα και να ζησουν στο Λονδινο αυριο την ωρα που με τις αστοχιες τους θα πεθαινουν και θα σφαζονται στους δρομους οι Ελληνες για μια φρατζολα ψωμι.

  • ΙΚΟ avatar
   ΙΚΟ @ Διογένης 22/10/2014 18:37:57

   Προσοχή, διότι αν ισχύει αυτό, ισχύει και το αντίστροφο. Μετά τις εκλογές, να καλέσει ο Τσίπρας τον Σαμαρά και να του πει...

  • George N avatar
   George N @ Διογένης 22/10/2014 19:06:34

   Διογένη ο γιος μου, 8 ετών το 2010 που του εξηγούσα τι γίνεται μια και άκουγε διάφορα στο σχολείο, με ρώταγε: "Καλά και γιατί τότε παραμένει πρωθυπουργός, γιατί δεν παραιτείται, δουλειά είναι αυτή να τον κράζουν όλοι?" Από τότε έχει επαναλάβει την ερώτηση αρκετές φορές και απάντηση δεν του έχω δώσει. Φοβάμαι ότι όσα σωστά λες δεν κάνουν register σε υποψήφιους πρωθυπουργούς...

  • Ποταμίσιος Χάνος avatar
   Ποταμίσιος Χάνος @ Διογένης 22/10/2014 19:29:13

   Βρε Διογένη μου, όλα αυτά που σοφίζεσαι και που κατά καιρούς μας λές,είναι τόσο πολύ ωραία, που μοιάζουνε πού με...παραμύθια! :)

 9. η Dimi avatar
  η Dimi 22/10/2014 18:43:16

  "Ένας νεκρός από πυροβολισμούς στο Κοινοβούλιο της Οτάβα” http://bit.ly/1CWfndm (amna.gr)

  • η Dimi avatar
   η Dimi @ η Dimi 22/10/2014 19:00:30

   Τρόμος στον Καναδά. Εικόνες του δυσπρόσιτου Κοινοβουλίου http://en.wikipedia.org/wiki/Centre_Block#mediaviewer/File:Centre_Block_-_Parliament_Hill.jpg

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.