O.... μνημονιακός Αλέξης!!!
05/01/2015 10:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

O.... μνημονιακός Αλέξης!!!

Στην απευκταία περίπτωση, που ο Αλέξης σχηματίσει Κυβέρνηση, είτε θα συμμορφωθεί, με χειρότερους μάλιστα όρους, είτε θα οδηγήσει τη χώρα στη δραχμή.Η απόφαση είναι δική μας! Γιατί, εμείς θα πληρώσουμε τον λογαριασμό!

Διαβάζω στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσίασε ο Αλέξης και αντιγράφω κατά λέξη:

«-Τη διαγραφή του µεγαλύτερου µέρους της ονοµαστικής αξίας του

χρέους, ώστε να γίνει βιώσιµο µε τεχνική που δεν θα ζηµιώνει τους λαούς της Ευρώπης, αλλά µέσω των συλλογικών ευρωπαϊκών µηχανισµών. Έγινε για τη Γερµανία το 1953. Να γίνει και για την Ελλάδα το 2015.

-«Ρήτρα ανάπτυξης» στην αποπληρωµή του, έτσι ώστε να εξυπηρετείται από την ανάπτυξη και όχι από το πλεόνασµα του προϋπολογισµού.

- Περίοδος χάριτος, δηλαδή «moratorium» στην εξυπηρέτησή του, για την άµεση εξοικονόμηση πόρων για την ανάπτυξη και την επανεκκίνηση της οικονοµίας.

- Εξαίρεση του προγράµµατος δηµόσιων επενδύσεων από τους περιορισµούς του Συµφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για ορισµένη χρονική περίοδο.

-Συµφωνία για «Ευρωπαϊκό New Deal», µε δηµόσιες επενδύσεις για την ανάπτυξη.

-Ποσοτική χαλάρωση µε απευθείας αγορά κρατικών οµολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ελπίζουµε ότι θα γίνει πραγµατικότητα στη συνεδρίαση του ∆ιοικητικού Συµβουλίου της ΕΚΤ στις 22 Ιανουαρίου.»

Κατ' αρχήν να πώ ότι συμφωνώ, απολύτως, με όλες αυτές τις προτάσεις! Έχω, όμως, μερικές ….απορίες:

Πρώτον, η διαγραφή του χρέους θα γίνει μονομερώς ή μετά από συμφωνία με τους δανειστές. Όπως είναι διατυπωμένη η πρόταση εννοεί συμφωνία. Άρα, δεν εξαρτάται από τον Αλέξη, αλλά από τις διαθέσεις των δανειστών.

Δεύτερον, "ρήτρα ανάπτυξης" για την αποπληρωμή του χρέους, Ό,τι είπε και ο Τόλιος και έπεσαν να τον φάνε! Όμως, και αυτό προϋποθέτει συμφωνία με τους δανειστές και την ΕΕ.

Τρίτον, περίοδος χάριτος για την αποπληρωμή. Δηλαδή, θα ζητήσουμε από τους δανειστές μας να δεχτούν να μην πληρώνουμε τόκους για κάποιο διάστημα; Για πόσο διάστημα; Και αν δεν συμφωνήσουν;

Τέταρτον, εξαίρεση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων από τους περιορισμούς του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης για ορισμένη χρονική περίοδο. Πόση; Όμως και αυτό προϋποθέτει συμφωνία της ΕΕ και των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ!

-Πέμπτον: Συμφωνία για Ευρωπαϊκό New Deal! Ωραία....αμερικανιά το new deal! Με ποιούς θα γίνει η συμφωνία και κυρίως ποιός θα πληρώσει το πακέτο;

Τέλος, ποσοτική χαλάρωση και αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ! Άριστα! Συμφωνώ. Αυτό, όμως, αποτελεί απόφαση της ΕΚΤ! Όχι της Ελλάδος! Και συμφωνία του Βερολίνου και της....μαντάμ Μέρκελ!

Ανακεφαλαιώνοντας.

Πρώτον, δεν καταργούμε να μνημόνια με ένα άρθρο!

Δεύτερον, δεν σκίζουμε τα μνημόνια στις σκάλες της Βουλής

Τρίτον, δεν κάνουμε καμιά μονομερή ενέργεια.

Τέταρτον, αναζητούμε λύση εντός της ευρωζώνης. Κρίμα γιατί Ρωσία και …Βενεζουέλα θα μείνουν με το παράπονο ότι δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να μας βοηθήσουν!

Αυτά που προτείνει ο Αλέξης τα υιοθετούν σχεδόν όλα τα κόμματα της Ελλάδος που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Όμως, η υλοποίηση όλων αυτών προϋποθέτει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους δανειστές και υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων. Τι κάνει τον Αλέξη να πιστεύει ότι ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ θα συμφωνήσουν σε όλες αυτές τις προτάσεις, χωρίς να ζητήσουν ανταλλάγματα;

Τώρα αντιλαμβάνομαι την …βιασύνη του Σόϊμπλε να δηλώνει έτοιμος να ……συνεργαστεί με τον Αλέξη! Που θα βρει καλύτερο…πελάτη!

Το πιθανότερο σενάριο, στην απευκταία περίπτωση, που ο Αλέξης σχηματίσει Κυβέρνηση θα είναι το εξής:

Για μερικούς μήνες, όπως και ο ΓΑΠ το 2009 θα …παριστάνουν τους επαναστάτες.

Θα επιμένουν στην …εφαρμογή του προγράμματός τους.

Θυμίζω ότι και ο Γιώργος το 2009 είχε μοιράσει ένα δις ως επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, ενώ κατάργησε και τα εισπρακτικά μέτρα που είχε νομοθετήσει η …επάρατη κυβέρνηση του Καραμανλή.

Μετά, τα spreads εκτοξεύτηκαν στον θεό, οι υποβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας έπεφταν βροχή, το κόστος δανεισμού έγινε απαγορευτικό και ο Γιώργος, με την ουρά στα σκέλια, οδήγησε τη χώρα στα δεσμά του μνημονίου. Τη συνέχεια την ξέρετε.

Θα αφήσουν, λοιπόν, τον Αλέξη για μερικούς μήνες, όπως είχαν αφήσει και το Γιώργο, να παλεύει με τις ιδεοληψίες του. Και μετά θα του στείλουν τον λογαριασμό!

Είτε θα συμμορφωθεί, με χειρότερους μάλιστα όρους, είτε θα οδηγήσει τη χώρα στη δραχμή.

Άλλη επιλογή δεν υπάρχει.

Η απόφαση είναι δική μας! Γιατί, εμείς θα πληρώσουμε τον λογαριασμό!

ΣΧΟΛΙΑ

 1. neareast avatar
  neareast 05/01/2015 09:27:50

  Ποτε θα βγει επιτελους ο συριζα για να κανω κι εγω διακοπες στο Gstaad? ;)

 2. blue nile avatar
  blue nile 05/01/2015 10:48:34

  Καλημερα Το κακο ειναι οτι το ευρωπαικο ιερατειο δεν θα υποχωρησει στον Τσιπρα. Κατα βαθος το θελει και θα υποχωρουσε και στον Σαμαρα, ειμαι σιγουρος, γιατι τα 330 ψωρο τρις που χρωσταει η Ελλαδα δεν ειναι δα και κανενα τρελλο ποσο. Μπορει να το κανει ζαφτι ... Ελατε ομως που οτι παραχωρησουν οι ευρωκρατες στην Ελλαδα θα πρεπει να το δωσουμε αμεσως μετα στην Ιταλια που μονο το 2015 για τοκοχρεολυσια εχει να καταβαλει 300 δις !!! Οποτε , βοηθεια μας...

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ blue nile 05/01/2015 14:56:38

   Μόνον στην Ιταλία χρωστά ήδη το Ελληνικό δημόσιο 38 δις απο τον διακρατικό δανεισμό του Μηχανισμού. Δανειζόταν με 5 - 7 % το δεκαετές επί 2 χρόνια για να δανείζει με 2,5 % και δεακετή περίοδο χάριτος... Την ώρα που τα λαμόγκ των ΜΜΕ (μαζί με τους ευρω-ανεύθυνους Έλληνες πολιτικάντηδες) έπειθαν τους Έλληνες πολίτες ότι το πρόβλημα είναι "μόνον" οι δοσοληψίες με τη Γερμανία... Στην Ισπανία άλλα 27 δις. Μέχρι και στην Ιρλανδία και Πορτογαλία υπάρχει χρέωση...Της Γερμανίας είναι 57 δις απο τα συνολικά 300 περίπου. Έξω από αυτά μένουν βέβαια οι λοιπές υποχρεώσεις λόγω ισολογισμού target2

 3. Giorgis avatar
  Giorgis 05/01/2015 11:57:11

  Λεφτά δεν υπάρχουν ... δεν πα να χτιπιόμαστε σαν χταπόδι, οι Ευρωπαίοι δεν φορολογούν τους δικούς τους ψηφοφόρους για να περνάμε καλά εμείς. Και με την Αριστερή ιδεολογία, δεν έχουμε το παραμικρό δικαίωμα να μας διατηρούμε τον τρόπο ζωής σε αντίθεση με τα υπόλοιπα Βαλκάνια η την ανατολική Ευρώπη. Τόσο μα τόσο απλά. Δεν μας φταίνε οι άλλοι και ούτε μας χρωστάνε

 4. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 05/01/2015 14:47:31

  Τι διακρατικό χρέος χρωστάει και σε ποιές χώρες το Ελληνικό δημόσιο λόγω διάσωσης: ακόμη και στην …Πορτογαλία και Ιρλανδία χρωστάει. Tεράστιο άνοιγμα απέναντι στις χώρες της κρίσης Ισπανία και Ιταλία- με τρελά επιτόκια δανεισμού δικά τους. Όλη η ιστορία που μας σερβίρουν ότι δήθεν θα φεσωθεί μόνον η Γερμανία είναι παραμύθι της γιαγιάς: http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231375153 Ανεύθυνοι ευρω-αναρχο-μπαχαλάκηδες πολιτικάντηδες σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ παραπλανούν διαρκώς τους Έλληνες πολίτες. Οι τιμητικές εξαιρέσεις είναι δυστυχώς λίγες και χάνονται στον ορυμαγδό των ΜΜΕ-απατεώνων.

 5. Chr avatar
  Chr 05/01/2015 17:16:34

  Εάν η Ελλάς μπορεί να αποδόσει τα δανεικά πρέπει να το κάνει , ευχαρίστως μάλιστα. Το εάν μπορεί ή όχι είναι ζήτημα εκτιμήσεως. Κάποιο λένε ότι έρχεται η ανάπτυξη ,κάποιοι λένε ότι μπαίνουμε σε πιο μεγάλες στενωπούς. Αυτοί που λένε το δεύτερο και είναι στοιχειωδώς σκεπτόμενοι ,ανεξάρτητα κομματικών κλουβιών τα οποία δεν εκφράζουν απολύτως τίποτε , λένε στους πρώτους: Το Ελληνικό κράτος είχε κάποιες κοτούλες με χρυσά αυγά και έβγαζε και καμιά υποχρέωση στο παρελθόν με αυτόν τον τρόπο. Μην τις σφάξετε για να πάρετε το τελευταίο τους αυγό ! Δεν μπορείς να είσαι ιδεολογικά υπερ της παγκοσμιοποιησης και να δημιουργείς μια ανυδρη γή οπου φύεται μόνο τόκος και φόρος . Οι αιχμάλωτοι -αυτοί που μπορούν να παράγουν σε διεθνές επίπεδο- θα δραπετεύσουν ! Και δραπετεύουν καθημερινά .Ειτε πρόκειται για επιχειρήσεις ,είτε για στελέχη ,είτε για απλούς εργαζόμενους . Και θα χαθούν για πολλά χρόνια ! Τα 200+ δις κόκκινα χρέη πως θα πληρωθούν απο τους εναπομείναντες ? Πως οι τρείς θα συντηρούν τους επτά ? Αυτά δυστυχώς δεν τα ακούμε στα μπαλκόνια διότι δεν προσελκύονται ψηφοφόροι . Για αυτό τόκος και φόρος ,μέχρι να σκάσει το μπαλόνι!

 6. Ρουμελιώτης avatar
  Ρουμελιώτης 05/01/2015 19:40:31

  Ο κάθε πολίτης πλέον(εκτός των χρονίων βολεμένων) βλέπει το μέλλον χειρότερο και αβέβαιο μετά από σχεδόν 5 χρόνια μαρτυρίου. Πρώτιστο καθήκον του πολιτικού συστήματος μας θα ήταν η......συνεννόηση και η από κοινού προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων. Αλήθεια στο κλείσιμο της βουλής πως τα βρήκαν όλοι για να επαναπροσλάβουν τους παράνομα προσληφθέντες στα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αττική, και το κυριότερο πως τα βρήκαν και μοιράστηκαν οι 300 εθνοπατέρες μας 300.000 ευρώ άκουσον-άκουσον για μισθούς Ιανουαρίου του 2015 τη στιγμή που έκλεισε η βουλή......

 7. dim avatar
  dim 05/01/2015 19:50:57

  Τα πράγματα είναι πολύ απλά και όποιος δε θέλει να τα δει, απλά κοροϊδεύει τον εαυτό του. Οι δανειστές δε πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω. Τελεία και παύλα... Έχουν θωρακιστεί πια. Το πολύ πολύ να στοιχίσει 50 δις στη Γερμανία το grexit... Το προτιμάει, από το να κάνει τα χατίρια σε ένα μαρξιστή ακροαριστερό, και έτσι να ανοίξει μόνη της την όρεξη και σε άλλες δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς μεγάλων κρατών... Με τίποτα... Θα τον τσακίσουν τον Αλέξη, χωρίς οικτο... Με αυτό ως δεδομένο, εκλογή ΣΥΡΙΖΑ συνεπάγεται, με μαθηματική ακρίβεια, ένα από τα παρακάτω: 1)Το «καλό» σενάριο (το μη χείρον δηλαδή): Άμεση κωλοτούμπα Τσίπρα, έως τις 28 Φλεβάρη, και απλά μια παρατεταμένη ύφεση για άλλα δυο –τρία χρόνια, αφού ή θα πέσει και άρα θα έχουμε ξανά εκλογές και ξανά αστάθεια, ή θα εφαρμόζει με δισταγμό, και κουτσά στραβά, αυτά που θα του επιβάλλουν, και άρα γιοκ μεταρρυθμίσεις, γιοκ επενδύσεις, γιοκ ανάπτυξη... Εκεί δηλαδή που θα είχαμε από φέτος ανάπτυξη, και για κάθε χρόνο 3% ανάπτυξη, τώρα απλά για να κάνουμε το Τσίπρα πρωθυπουργό και αν κάνει αμέσως τη κωλοτούμπα του, θα φάμε στη μάπα ύφεση για άλλα 2-3 χρόνια... 2)Το «πιθανό» σενάριο: Τσαμπουκάδες στην αρχή από τον Αλέξη, τσάκισμα από Ευρώπη, με κλείσιμο ρευστότητας, και τελεσίγραφο ότι αφού μετά από το τσάκισμα θα έχουμε νέα κενά, νέες ανάγκες χρηματοδότησης κλπ, θα μας προτείνουν νέο σκληρότερο μνημόνιο, που θα αναγκαστεί ο Τσίπρας να δεχθεί, ή να παραιτηθεί για να το δεχθεί αναγκαστικά ο επόμενος. 3)Το «κακό» σενάριο: Να πάει τους τσαμπουκάδες του ως το τέρμα ο Τσίπρας, να πάρουν ανάποδες οι δανειστές, να χάσουν 50 δις οι Γερμανοί αλλά να μας τσακίσουν ως παραδειγματισμό, να προχωρήσουν στη ποσοτική χαλάρωση αλλά χωρίς εμάς πια πάνω στο τρένο, με εμάς πια με το Τσίπρα μας πρωθυπουργό να τρώμε «αξιοπρέπεια» και να έχουν τις πληθωριστικές δραχμές μόνο για να σκουπιζόμαστε... Άρα, επικράτηση Σύριζα οδηγεί έτσι κι αλλίως, σε πολύ χειρότερες μέρες για όλους μας. Πριν ψηφίσει ο καθένας μας, ας το σκεφτεί πολύ καλά αυτό. Μετά θα είναι πια αργά...

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ dim 06/01/2015 13:55:02

   Αυτές είναι οι εναλλακτικές και μάλλον ο Τσίπρας δεν έχει καν επιλογή μεταξύ τους. Με τα μυαλά που κουβαλούν στο σύριζα, μόνο χρεοκοπία και έξοδος από ευρωζώνη σε 2 μήνες το πολύ είναι το επικρατέστερο σενάριο. Και ενώ οι νοτιο-Ευρωπαίοι θα έχουν πάρει το μάθημά τους από τη Μέρκελ, εμείς θα τρωγόμαστε μεταξύ μας επειδή θα έχουμε αυτοκαταστραφεί λόγω νέας μεγαλύτερης πλάνης από αυτής του 2009. Ας μας φωτίσει ο Θεός να ζυγίσουμε τα πράγματα με μαθηματική κρίση και είναι εύκολη η απάντηση στο τι να ψηφίσω...

 8. FRESH (again) avatar
  FRESH (again) 05/01/2015 20:54:01

  οι συριζάδες εάν κάνουν αυτά που λένε (και αυτά που δε λένε) - και εγώ πιστεύω ότι είναι τόσο ζαβοί που θα πάνε στην ευρώπη και θα λένε για διαγραφή.. δεν πάνε να μάς βγάλουνε από το ευρώ αλλά από την ευρωπαϊκή ένωση. δηλαδή θα γίνουμε κούβα, χωρίς τις κουβανές! σε αυτό είμαι κάθετος. είμαι ευρωπαίος πολίτης, είμαι η κοιτίδα του πολιτισμού, θέλω να ανήκω στην ένωση, θέλω νόμισμα το ευρώ. θα υπερισχύσουμε οι λογικοί ή όχι? αυτό είναι το ερώτημα.

  • cockpit2 avatar
   cockpit2 @ FRESH (again) 05/01/2015 22:34:22

   Είσαι Ερωπαίος πολίτης μιάς χώρας γκρεκομασκαράδων που προσποιούνται ότι δεν τρομάζουν από κανένα,άμα λάχει να πούμε δικέ μου, γι'αυτό σου θυμίζω το 2009 .Σεισμός σεισμός σοσιαλισμός,Γιώργο άλλαξέ τα όλα,έχουμε πρωθυπουργό γιά τα επόμενα 100 χρόνια.Στην προκειμένη περίπτωση όπου Γιώργος αντικαθίσταται με Αλέξη και εσύ μπορείς να συνεχίσης να είσαι Ευρωπαίος πολίτης

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.