O Τσίπρας «πιόνι» των Αμερικανών;
07/04/2015 18:48
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

O Τσίπρας «πιόνι» των Αμερικανών;

Η Ουάσιγκτον θέλει να αποδυναμώσει το ευρώ, θέλει να διαλύσει ή τουλάχιστον να προκαλέσει ισχυρές αναταράξεις και μεγάλη ζημιά στην ευρωπαϊκή οικονομία. Η Ελλάδα αποτελεί τον πολιορκητικό κριό, τον Δούρειο Ίππο γι' αυτή τους την φιλοδοξία.

Έχει γίνει πολύς λόγος για το ταξίδι του Τσίπρα στη Μόσχα, για τις προσδοκίες από τη συνάντηση με τον Πούτιν, για τη σωτηρία... για ακόμη μια φορά από το «ξανθό γένος» και κυρίως για τις αντιδράσεις που προκαλεί αυτή η προσέγγιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τη Ρωσία.

Μάλλον πολύς ντόρος για το τίποτε γίνεται, και μάλλον καλλιεργείται εντέχνως από το Μαξίμου ένα σχέδιο προσανατολισμού της ελληνικής διπλωματίας προς Ανατολάς, απλά και μόνο για να γεμίζει ελπίδες ο ελληνικός λαός ότι θα σωθεί από τους Ρώσους. Το θέμα μας όμως, δεν είναι το... παραδοσιακό λαϊκό τραγούδι «Καλίνκα» που θα χορέψει ο Τσίπρας στη Μόσχα, αλλά η... κάντρι που ήδη χορεύει, η παράδοση δηλαδή της Ελλάδας στον αμερικανικό παράγοντα.

Δεν είναι καθόλου άκαιρο να μιλήσει κανείς για το ρόλο των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις, την ώρα που ο Τσίπρας ταξιδεύει για τη Ρωσία. Η Ουάσιγκτον, παίζει ένα πολύ βρόμικο παιχνίδι χρησιμοποιώντας σαν «πιόνι» τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση.

Ποιος είναι ο στόχος των Αμερικανών; Να διαλύσουν την ευρωζώνη και ταυτόχρονα να πλήξουν τον ισχυρό αντίπαλο που έχει διαμορφωθεί, δηλαδή τη Γερμανία. Η οποία μην ξεχνάμε ότι παρά το εμπάργκο στη Ρωσία, σε καμιά περίπτωση δεν έχει απωλέσει το ενδιαφέρον της για συμμαχίες με τους Ρώσους και σε καμιά περίπτωση δεν θα ήθελε να σπάσει αυτός ο δεσμός που έχει αναπτυχθεί μεταξύ Μέρκελ και Πούτιν.

Η Ουάσιγκτον θέλει να αποδυναμώσει το ευρώ, θέλει να διαλύσει ή τουλάχιστον να προκαλέσει ισχυρές αναταράξεις και μεγάλη ζημιά στην ευρωπαϊκή οικονομία. Η Ελλάδα αποτελεί τον πολιορκητικό κριό, τον Δούρειο Ίππο γι' αυτή τους την φιλοδοξία.

Πρόσφατες έρευνες κάνουν λόγο για ζημιά 1 τρισ. ευρώ από ενδεχόμενο Grexit. Άγνωστες είναι οι συνέπειες από ένα ντόμινο στις προβληματικές χώρες της ΕΕ που θα οδηγούσε ενδεχομένως και στη διάλυση του ευρωπαϊκού συνεταιρισμού.

Ίσως ακριβώς εδώ εδράζονται και τα προβλήματα στις διαπραγματεύσεις. Γιατί να μην μπορεί να κλείσει μια συμφωνία 2,5 μήνες τώρα αν όχι γιατί κάποιοι δεν θέλουν να κλείσει; Και μήπως το περίφημο plan B είναι απλά ένα σενάριο που έχουν δυναμιτίσει οι Αμερικανοί; Πόσο πολύ θα τους βόλευε να προκύψει πρόβλημα στην ευρωπαϊκή οικονομία; Ενδεχομένως να υπήρχαν και συνέπειες στη δική τους οικονομία, όμως, θα ήταν ένα ηχηρό χαστούκι στην γερμανική Ευρώπη, θα ήταν ένα μήνυμα στη Μέρκελ ότι δεν μπορεί να κάνει κουμάντο σε όλες τις χώρες και να καθορίζει τον τρόπο που θα διοικούνται.

Η Ελλάδα και οι άλλες προβληματικές χώρες στηρίζονται και έχουν ανάγκη από τα γερμανικά κεφάλαια. Λειτουργούν υπό το καθεστώς του φόβου που προκαλεί ο δανειστής στον δανειζόμενο. Μια «επανάσταση» των χρεοκοπημένων χωρών θα δημιουργούσε μια μείζονα αναταραχή στην Ευρώπη και θα έκανε την Ουάσιγκτον να χαμογελά για την «ήττα» της Μέρκελ.

Στον άτυπο αυτόν «πόλεμο», όταν δηλαδή τα βουβάλια παλεύουν την πληρώνουν τα βατράχια, δηλαδή η Ελλάδα η οποία αν βγει από το ευρώ ναι μεν θα έχει «βολέψει» τους Αμερικανούς αλλά από την άλλη θα έχει υποθηκεύσει το μέλλον των επόμενων γενεών.

Καθόλου τυχαία δεν είναι τα συνεχιζόμενα δημοσιεύματα αγγλοσαξονικών μέσων ενημέρωσης και στρατευμένων δημοσιογράφων κατά της Ελλάδας. Ούτε είναι τυχαίες οι υποβαθμίσεις και οι ασφυκτικές πιέσεις από διεθνείς οίκους που βλέπουν χρεοκοπίες.

Όπως επίσης και δεν είναι τυχαία η υπογραφή που έβαλαν Τσίπρας και Καμμένος στη συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία για το εξοπλιστικό των 500 εκατ. δολ. Διότι μπορεί η απόφαση να είχε ληφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, όμως, ποτέ δεν προχώρησε η διαδικασία διότι απλά δεν υπήρχαν λεφτά. Τώρα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ προωθούν μια «παγωμένη» συμφωνία, στο πλαίσιο της αμερικανικής βοήθειας που υπόσχεται η Ουάσιγκτον αν η Ελλάδα βρεθεί σε αδιέξοδο. Μιας βοήθειας όμως άδηλης και χωρίς εγγυήσεις. Η κυβέρνηση λειτουργεί ως υποχείριο της κυβέρνησης των ΗΠΑ που επιθυμεί την αναταραχή, θα ήθελε να διαλυθεί το ευρώ και θα έκανε το παν να βρει τον μοχλό πίεσης για να το επιτύχει.

Αδιάφορο είναι, λοιπόν, αν ο Τσίπρας πάρει αύριο 1 ή 2 δισ. ευρώ δάνεια από τον Πούτιν. Το ζήτημα είναι η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και πώς αυτή δεν θα δυναμιτιστεί. Άλλωστε, ακόμη και το ίδιο το ταξίδι του Τσίπρα στη Μόσχα, προκαλεί αναταράξεις στην Ευρώπη αλλά διόλου δεν ενοχλεί τους Αμερικανούς. Θεωρούν ότι είναι απλά ένα ακόμη στοιχείο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ρήξη τις σχέσεις της Αθήνας με τις Βρυξέλλες. Και φυσικά την μελλοντική χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας.

Αν πράγματι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονταν να βοηθήσουν την Ελλάδα θα έδιναν εντολή στα αμερικανικά funds να επενδύσουν ορισμένα δισ. στα ελληνικά ομόλογα και να καλύψουν τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας. Αντιθέτως βάζουν το ΔΝΤ να είναι άκαμπτο, να απειλεί με στάση πληρωμών, να ζητά μέτρα που ο Τσίπρας δεν μπορεί να πάρει γιατί θα πέσει. Κι όλα αυτά τα κάνει γιατί η αναταραχή στην Ευρώπη απλά κάνει τους Αμερικανούς να «τρίβουν τα χέρια τους».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Βαγγέλης avatar
  Βαγγέλης 07/04/2015 19:45:26

  Η Ελλάδα από το 1945 παίζει πολύ συγκεκριμένο ρόλο στον κόσμο. Δεν έχει αλλάξει με την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ, ούτε καν έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια όπου φαίνεται ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται.

 2. FactorX Junior avatar
  FactorX Junior 07/04/2015 20:42:45

  Μήπως ό,τι δεν υλοποιήθηκε επί ΓΑΠ, θα υλοποιηθεί επί Τσίπρα; Δείτε τι έγραφε ο Αρχηγός το 2010!!! http://www.antinews.gr/Antitheseis/E-Nea-Gialta-kai-o-dromos-pros-to-DNT/ http://www.antinews.gr/POLITIKE/i-ellada-kai-o-adunamos-prothupourgos-tis-doureios-ippos-ton-ipa-stin-europi-/

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ FactorX Junior 08/04/2015 11:49:43

   Ακριβώς αυτά δε λέμε κάποιοι για Τσίπρα και Καμμένο εδώ και καιρό;

  • pythagorean avatar
   pythagorean @ FactorX Junior 08/04/2015 20:54:24

   Πράγματι ο Τσίπρας φλερτάρει το ρόλο του useful idiot της Ουάσιγκτον. Βέβαια το plan A των αφελών ΣΥΡΙΖ-ΑΝΕΛ ήταν άλλο: Η υποχώρηση του Βερολίνου μπροστά στους γεωπολιτικούς κινδύνους ενός GR-exit. Όμως φαίνεται ότι τελικά θα επικρατήσει το Βερολίνο, υποχρεώνοντας την Ελλάδα σε σκληρό Μνημόνιο 3, χωρίς Gr-exit.

 3. Vanzetti avatar
  Vanzetti 07/04/2015 21:49:49

  Ο Τσίπρας Δούρειος Ίππος ενός νομισματικού πολέμου και πάλι στο
  http://www.antinews.gr/Antitheseis/einai-o-tsipras-o-doureios-ippos-enos-nomismatikou-polemou-/

 4. airman avatar
  airman 08/04/2015 07:03:13

  Μήπως εκτός των άλλων οι ΗΠΑ παίζουν και το παιχνίδι "εκτόνωσης" του Ισλάμ (ήτοι τζιχαντιστές) στην Ευρώπη ή κυρίως στην Ευρώπη και πάντως μακριά τους; Ο Πανούλης γιατί "προειδοποιεί"; Με την όποια εμβέλειά του δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι εάν η Ελλάδα δηλώσει αδυναμία "αναχαίτισης" του Ισλάμ, θα αναβαθμιστεί αυτόματα ο ρόλος τόσο της FYROM όσο και της Αλβανίας σε σχέση με την Ευρώπη; Και αυτοί δεν έχουν σκοπό να χάσουν την ευκαιρία. Όσο για την Ιταλία, ξέρει τον τρόπο, η δε Βουλγαρία μάλλον θα πρωτοστατίσει σε μια τέτοια εξέλιξη. Ίσως βέβαια η απόδοση ρόλου σε Αλβανία και FYROM από την ΕΕ έχει ως στόχο να βάλει κάποιο φραγμό στη διείσδυση της Τουρκίας, η οποία εδώ και χρόνια έχει ξεκινήσει τον ελιγμό της στα Βαλκάνια! Και σε αυτή την περίπτωση οι ηλίθιοι είναι πάντα χρήσιμοι και καλοδεχούμενοι!

 5. Άλυτη Εξίσωση avatar
  Άλυτη Εξίσωση 08/04/2015 08:11:36

  Ευκαιρία είναι λοιπόν (αφού καταλάβαμε τόσο εύκολα τα σχέδια των Αμερικανών εμείς, υποχρεούνται να τα έχουν κατανοήσει πλήρως και οι εταίρες), να σταματήσουν οι αισχροί εκβιασμοί, οι πιέσεις, η αισχροκέρδεια και οι απειλές κατά της Ελλάδος και η Ε.Ε να μεταβληθεί από Γερμανοοικονομική μαφία, σε ένωση λαών και πολιτισμών. Όσο παραμένει μασονικός κερδοσκοπικός οργανισμός συνασπισμένων συμφεροντολόγων, ο βίος της έτσι κι αλλιώς, δεν γίνεται να είναι μακρύς, ούτε και αξίζει να είναι.

 6. οδυσσεύς Κ. avatar
  οδυσσεύς Κ. 08/04/2015 10:12:09

  Aν αυτό το άρθρο έχει κάπιοα βάση, προφανώς οι Γερμανοί το ξέρουν και παριστάνουν οτι δεν κατάλαβαν τίποτε απο τα σχέδια αυτά των Αμερικάνων που τα ξέρουμε τώρα και μείς ακόμα... Αρα προσπιούνται οτι δεν τα βρίσκουν με τον Τσίπρα, και ξαφνικά θα δεχτούν όλες τις κόκκινες γραμμές που του βάζει και θα δώσουν τα 40 δις που χρειάζεται η Ελλάδα ως το 1018 για να σώσουν την ΕΕ απο το σχέδιο διάλυσής τους απο τους Αμερικάνους. Αν οι Γερμανοί επιμείνουν π.χ. να κοπούν οι μισθοί και οι συντάξεις και ο Τσίπρας αρνηθεί ηρωικά κάνοντας στάση πληρωμών στους δανειστές, οι Γερμανοί απο βλακεία τους και απο τυφλή εκδικητικότητα θα διαλύσουν την ΕΕ.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ οδυσσεύς Κ. 09/04/2015 14:18:34

   Ας προωθήσει νομοσχέδια που να ευνοούν την ανάπτυξη ο Τσίπρας αντί να το παίζει ότι διαπραγματεύεται ενώ δεν υποβάλλει αξιόπιστες προτάσεις στους δανειστές και μετά θα δούμε το ποσοστό ευθύνης και των ξένων. Προς το παρόν ο Τσίπρας έχει στρίψει το τιμόνο προς το γκρεμό ενώ πατάγαμε σε ράγες επί 2 χρόνια και κάτι και δεν αλλάζει πορεία ενώ λέει ο ίδιος ότι χρεοκοπούμε σύντομα. Δε μας φταίει κανείς εκτός Ελλάδας μέχρι τώρα για την ηλιθιότητα ή σκοπιμότητα της αδράνειας της κυβέρνησης από τότε που ορκίστηκε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.