O Τσίπρας είναι η τελευταία παράγραφος της μεταπολιτευτικής περιόδου
07/07/2015 15:32
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

O Τσίπρας είναι η τελευταία παράγραφος της μεταπολιτευτικής περιόδου

"Όποιος σκάβει τον λάκκο του άλλου, πέφτει μέσα ο ίδιος"

Χιλιάδες χτυπήματα στα πλήκτρα του υπολογιστή μπορεί να χρειαστούν για να καταγραφούν οι αιτίες που οδήγησαν στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Και προφανώς άλλα τόσα για να προσδιοριστούν οι νέες δυναμικές και οι υπο-διαμόρφωση κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διεργασίες που συντελούνται στο ελληνικό πολιτικό σύστημα.

Είναι σε κάθε περίπτωση, σαφές πως το πολιτικό αστικό σύστημα φανέρωσε την ανεπάρκειά του, ως προς το να ανταποκριθεί στις πρωτόγνωρες κοινωνικές διεργασίες που συντελούνταν. Η αδυναμία του αστικού πολιτικού συστήματος να καθοδηγήσει τη κοινή γνώμη, το μετέτρεψε σε απλό εκφραστή της.

Ένας φίλος παρατηρούσε ότι το «όχι» εκτοξεύθηκε και διότι οι μπαταχτσήδες και όσοι έχουν δάνεια που βλέπουν ότι δεν μπορούν να αποπληρώσουν τάχθηκαν με τους λεβέντηδες ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ - Χρυσή Αυγή με το βλέμμα στη δραχμή.

Και την ελπίδα ότι σε περίπτωση χρεοκοπίας θα διαγραφούν τα δάνειά τους, όπως έγινε και στην Αργεντινή. Όσο κι αν σε κάποιους φαίνεται απίστευτο, αυτή είναι η νέα κοινωνική πλειοψηφία στην Ελλάδα. ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή. Με άλλα λόγια η κυβερνητική πλειοψηφία διευρύνθηκε, με την προσθήκη του ναζιστικού μορφώματος.

Απέναντι τους άλλωστε έχουν ένα άθλιο, σάπιο, διαπλεκόμενο, παρακμιακό, διαλυμένο αστικό σύστημα, που οι εκφραστές τους, ακόμα δεν έχουν καταλάβει πόσο τους απεχθάνεται ο λαός. Ένα τέτοιο ευκρινές δείγμα -όχι μόνο απαξίωσης, αλλά δημιουργίας επιθετικών συμπεριφορών- αποτέλεσαν κατά την διάρκεια αυτής της μίας εβδομάδας τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης. Με την στάση τους έριξαν τους απελπισμένους Έλληνες στα νύχια της συμμαχίας των ιδεοληπτικών, των εμμονικών και των βολονταριστών.

Στο πλαίσιο αυτό, μόνο η παραδοσιακή αστική παράταξη έχει την δυνατότητα να νοικοκυρέψει την κατάσταση. Να ξαναμαζέψει το αστικό μπλοκ, που έχει -πάνω από όλα- ως γνώμονα την πατρίδα και να προχωρήσει. Να λειτουργήσει ως θεματοφύλακας πραγματικής Δημοκρατίας, και να σώσει τη χώρα από την χρεοκοπία. Να εγγυηθεί την επιστροφή στην ομαλότητα.

Να διαμορφώσει τις νέες κοινωνικές συμμαχίες που θα διαμορφώσουν νέους όρους ανασυγκρότησης της Ελλάδας.

Τι χρειάζεται λοιπόν τώρα; Ομόνοια, Ομοψυχία και πάνω από όλα ένα βαθύ και αληθινό αίσθημα πατριωτισμού. Χρειάζεται όμως και εθνική συνείδηση για να μπορέσει σύσσωμο το αστικό πολιτικό σύστημα να ανταποκριθεί στις πρωτόγνωρες απαιτήσεις των καιρών.

Γιατί a la carte πατριωτισμός φίλοι μου, δεν υπάρχει. Οι φιλότιμες προσπάθειες του κ. Τσίπρα να δείξει πως κινείται σε πνεύμα εθνικής συνεννόησης δεν έχει καμία, μα καμία βάση.

Πότε επέδειξε ως αξιωματική αντιπολίτευση ανάλογο πνεύμα εθνικής συνεργασίας, όταν η κυβέρνηση Σαμαρά έδινε μάχες για τη χώρα στο εξωτερικό;

Όταν έκλεινε τα λιμάνια; Όταν προέτρεπε τους μαθητές να μη δώσουν πανελλήνιες; Όταν έκανε νταραβέρι με τη Χρυσή Αυγή;

Πάντα, όταν ο Σαμαράς είχε ένα μεγάλο και σημαντικό μέτωπο να κλείσει στην Ευρώπη, ταυτόχρονα, άνοιγε, ένα άλλο μέτωπο στην Ελλάδα.

Πάντα, ο Τσίπρας έβαζε μπροστά το κόμμα. Και πολύ φοβόμαστε, πως κάτι ανάλογο θα πράξει και τώρα. Μακάρι, οι φόβοι μας να μην επιβεβαιωθούν στο ελάχιστο.

Προφανώς όμως η αστική παράταξη που έδινε το παρών σε όλες τις κρίσιμες και ιστορικές συγκυρίες της χώρας, δεν σκέφτεται και πολύ περισσότερο δεν δρα έτσι.

Είναι σαφές πως αυτό που επιδιώκει ο κ. Τσίπρας είναι να διαμορφώσει όρους συνυπευθυνότητας σε όλα τα πολιτικά κόμματα και να τους φορτώσει τη δημιουργική ασάφεια της διαπραγματευτικής τακτικής της κυβέρνησης, που κρατάει πλέον 5 μήνες. Ας ελπίσουμε πως δε θα γίνει έτσι.

Για να είμαστε ξεκάθαροι. Θέλουμε με κάθε τρόπο να πετύχει συμφωνία η κυβέρνηση. Πάνω από όλα για να μη πάνε εντελώς χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού, οι κόποι και ο ιδρώτες των εργαζομένων και κυρίως για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας.

Και κάτι τελευταίο;

Γιατί ο Τσίπρας δεν καλούσε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών στις υπόλοιπες κρίσιμες στιγμές της διαπραγμάτευσης; Γιατί το έκανε μετά από την παραίτηση Σαμαρά; Οι λόγοι είναι προφανείς, όπως προφανές είναι και ότι όσο θα περνάει ο καιρός τόσο ο Σαμαράς θα δικαιώνεται.

Σε κάθε περίπτωση είναι ηλίου φαεινότερο ότι το δημοψήφισμα θα αποτελέσει ένα ξεχωριστό, μεγάλο κεφάλαιο, στα μελλοντικά βιβλία της ελληνικής ιστορίας -ενδεχομένως- με τίτλο: «Η ταφόπλακα της μεταπολίτευσης».

Και για μία ακόμη φόρα η αστική τάξη θα κληθεί να σώσει τη χώρα.

Και ο ηγέτης που θα ηγηθεί της σωτηρίας θα είναι αυτός που είπε την αλήθεια στον ελληνικό λαό και το πλήρωσε με απίστευτο πολιτικό και προσωπικό κόστος.

Antinews

ΣΧΟΛΙΑ

  1. το θέμα είναι avatar
    το θέμα είναι 07/07/2015 18:38:34

    Αν ο Τσίπρας θέλει το καλό της χώρας θα πρέπει να μετατραπεί σε κεντροαριστερό τύπου Ρομάνο Πρόντι. Να ξεφορτωθεί το Καμμένο και εν ανάγκη να υπάρξει κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Πολύ πιο καλή λύση για τη χώρα αλλά και την υστεροφημία του Τσίπρα. Δεν τον έκλεξαν για να κάνει τον Έβο Μοράλες.

  2. Διογένης avatar
    Διογένης 07/07/2015 19:37:29

    Η αποχώρηση Σαμαρά μειώνει τις αντιστάσεις και επιταχύνει την πτώση. Θα έλεγα ότι τώρα θα είναι ευκολότερη και η δικαίωση. Διότι αυτή θα έρθει φυσιολογικά και χωρίς την πίεση της "αριστερής παρένθεσης". Η οποία ίσως υλοποιηθεί πολύ πιο σύντομα από όσο θα μπορούσε να πιστέψει κανείς.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.