Oι μεγάλες αποφάσεις λαμβάνονται από μεγάλους άνδρες
18/10/2014 06:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Oι μεγάλες αποφάσεις λαμβάνονται από μεγάλους άνδρες

Η ιστορία θα γράψει για το ποιος έσωσε τη χώρα κι όχι για το ποιος έκανε πολιτική καριέρα.

Αν θα ήθελε να κάνει κάποιος «ταμείο» γι’ αυτή την εφιαλτική εβδομάδα για την ελληνική οικονομία εκ πρώτης άποψης θα έλεγε ότι η Ελλάδα ηττήθηκε από τις αγορές. Και πιθανότατα έτσι να είναι αν βρισκόμασταν σε ένα παράλληλο σύμπαν. Εκεί όπου επικρατεί η λογική των λαών, εκεί όπου οι απρόσωπες αγορές δεν έχουν κανένα λόγο στην… συμπαντική οικονομία.

Είμαστε όμως εδώ και οφείλουμε να αποδεχθούμε ότι μέχρι να αλλάξει το σύστημα όλες οι χώρες, κι όχι μόνο η μικρή Ελλάδα, θα βρίσκονται σε ομηρεία και θα χορεύουν στους ρυθμούς των επενδυτών. Μας αρέσει δε μας αρέσει δυστυχώς έτσι είναι η κατάσταση και υπ’ αυτή τη λογική η χώρα ηττήθηκε.

Όμως δεν είναι έτσι ακριβώς, δεν είναι όλα άσπρο – μαύρο. Η χώρα δεν είναι έτοιμη να βρεθεί μόνη της και χωρίς στήριξη των δανειστών στον αδηφάγο κόσμο των αγορών. Δεν είναι έτοιμη, είναι όμως πιο ώριμη και τουλάχιστον πήρε το μάθημά της. Κυρίως η κυβέρνηση αλλά ακόμη περισσότερο η αντιπολίτευση.

Ένα τεστ ήταν όλα όσα συνέβησαν και υπ΄ αυτές τις συνθήκες καλώς συνέβησαν τώρα κι όχι για παράδειγμα λίγους μήνες μετά. Τώρα μπορούμε να πάρουμε τα μέτρα μας, μπορούμε να θωρακίσουμε την οικονομία μας, μπορούμε να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει και να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα στη χώρα αυτή. Να γίνουμε με λίγα λόγια μια κανονική χώρα που δεν έχει να ζηλέψει τίποτε τους άλλους. Που στέκεται στα πόδια της με τις δυνάμεις της και δεν χρησιμοποιεί δεκανίκια. Αυτό πρέπει να είναι το όραμα των επόμενων δεκαετιών.

Η κυβέρνηση πήρε το μάθημά της καθώς παρασύρθηκε από λαϊκίστικες φωνές και από τις κακές δημοσκοπήσεις και προσπάθησε να εκβιάσει τις καταστάσεις. Είναι αυτονόητο πως όλοι θέλουμε να βγούμε από το μνημόνιο και από τον σφιχτό έλεγχο της τρόικας. Ποιος τυφλός δεν θέλει το φως του;

Αλλά για να βγούμε πρέπει να δουλέψουμε ακόμη πολύ, πρέπει να βάλουμε τις βάσεις για να γίνουμε καλύτεροι. Λένε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πολιτικό χρόνο. Αλλά ποιος νοιάζεται γι’ αυτό αν το διακύβευμα είναι η σωτηρία της χώρας; Ο Σαμαράς σίγουρα δε νοιάζεται για το πολιτικό του μέλλον, εδώ παίζεται μεγάλο παιχνίδι ανώτερο από πρόσωπα και καριέρες.

Η ιστορία θα γράψει για το ποιος έσωσε τη χώρα κι όχι για το ποιος έκανε πολιτική καριέρα. Γι’ αυτό λοιπόν οι μεγάλες αποφάσεις λαμβάνονται από τους μεγάλους άνδρες και η απόφαση για συμφωνία για τη μεταμνημονιακή εποχή έπρεπε να γίνει. Τι σημαίνει μετά μνημόνιο εποχή; Σημαίνει λιγότερος έλεγχος από την τρόικα αλλά αυστηρή εποπτεία. Σημαίνει συνέχιση των μεταρρυθμίσεων αλλά όχι άλλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Σημαίνει συνέχιση των πλεονασμάτων με σκοπό την αποκατάσταση σιγά – σιγά των αδικιών στην ελληνική κοινωνία.

Και σημαίνει και την οριστική διευθέτηση του χρέους, του βραχνά που δεν πρέπει να πλήξει τα παιδιά μας.

Το μάθημα των αγορών, ωστόσο, το πήραν και στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος ο Γ. Σταθάκης μετά την έλευσή του από ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα είπε αυτό που ήθελαν να ακούσουν οι αγορές. «Δεν θα κουρέψουμε το χρέος, θα το διαπραγματευτούμε για να γίνει βιώσιμο». Οπότε τέλος οι μονομερείς ενέργειες, τέλος οι μαγκιές, τέλος οι κουβέντες για εσωτερική κατανάλωση και φυσικά στη γωνία οι συνιστώσες που θέλουν ακραία στάση απέναντι στους δανειστές. Στην Κουμουνδούρου κατάλαβαν ότι οι ανοησίες που έλεγαν δεν περνάνε. Πήραν το μάθημά τους; Θα το δούμε στην πορεία, η ουσία είναι ότι έβαλαν την ουρά στα σκέλια κι έγιναν έστω και λίγο ένα κανονικό κόμμα. Που είναι ο Σκουρλέτης που μιλούσε για χρηματισμούς; Που είναι ο Λαφαζάνης που μιλούσε για σύγκρουση; Που είναι τα λοιπά γκρουπούσκουλα που έλεγαν να σκίσουμε το μνημόνιο και να μην πληρώσουμε ούτε ένα ευρώ στους δανειστές, τα κορόιδα;

Κι αφού λοιπόν όλοι κατάλαβαν ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε μόνοι στον κόσμο αυτό το ερώτημα που τίθεται είναι ένα: Γιατί να πάμε σε εκλογές και να κάνουμε κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ; Αφού την ατζέντα άλλοι την καθορίζουν σε οικονομικό επίπεδο; Γιατί δηλαδή να ρισκάρουμε μια μεγάλη αναταραχή και στη συνέχεια να δώσουμε την εξουσία σε άσχετους ερασιτέχνες;

Ας το σκεφτούν όλοι όσοι νομίζουν ότι ο Τσίπρας είναι η φωνή της αλλαγής. Στη φάση που βρίσκεται η Ελλάδα και η οικονομία δεν υπάρχουν ούτε μαγικές συνταγές ούτε πολλοί δρόμοι. Μόνο ο δρόμος της επιστροφής στον ενάρετο κύκλο. Της επιστροφής στην κανονικότητα που εμείς πρέπει να χτίσουμε με τις δικές μας δυνάμεις.

Δεν χρειάζονται επομένως ούτε εκπλήξεις, ούτε παραλογισμοί, ούτε αλλαγές που μόνο κακό θα κάνουν στη χώρα. Σύνεση χρειάζεται.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. franc avatar
  franc 18/10/2014 08:48:55

  "Γιατί να πάμε σε εκλογές και να κάνουμε κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ; Αφού την ατζέντα άλλοι την καθορίζουν σε οικονομικό επίπεδο;" Aυτό το ερώτημα δυστυχώς είναι δίκοπο. Η αντιπολίτευση κάλλιστα μπορεί να το διατυπώσει ως εξής: "Γιατί να μην πάμε σε εκλογές και να μην κάνουμε κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ; Αφού την ατζέντα άλλοι την καθορίζουν σε οικονομικό επίπεδο;" εξ άλλου ποιός απ΄τους δυό είναι πιο ερασιτέχνης, μόνο αν δοκιμασθούν αμφότεροι, μπορούμε να το ξέρουμε. Μάλιστα η Μεγάλη Ελβετική τράπεζα Credit Suisse, στην έκθεσή της με τίτλο "Ελλάδα μην με αφήνεις έτσι", εκτιμά πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έλθει στην εξουσία, θα καταφέρει να έλθει σε μια νέα συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ, έπειτα από μια ακόμη ρευστή περίοδο αλλαγών.

 2. ΔΔΝ avatar
  ΔΔΝ 18/10/2014 09:24:30

  Ο ΤΙΤΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΩΣΤΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ. ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΜΕ ΑΕΡΟΛΟΓΙΕΣ ΝΑ ΔΩΣΩ ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: ΟΠΟΙΟΣ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΗΝ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟ (ΠΛΗΡΕΣ) ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ ΘΑ ΤΙΜΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΕΚΤΙΜΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΟ ΔΙΚΑΙΟ, ΠΙΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ, ΠΙΟ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ, ΠΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΜΕΤΡΟ. ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΩΣ ΕΞΗΣ : ·ΕΞΗΓΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΩΣ ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΤΟ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙΣ (ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ) ·ΠΡΟΕΤOΙΜΑΖΕΙΣ ΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ (ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΠΛΗΡΩΣ) ·ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΙΣ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΥΣ, ΧΑΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΛΠ ( ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΜΕΡΙΚΩΣ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΜΑΖΙΚΑ) ·ΔΙΝΕΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΡΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΕ ΕΥΚΟΛΙΕΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΑΛΛΟΙΩΣ ΠΛΗΡΕΙΣ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ( ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ) ·ΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΜΕΣΩ ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ ή ΚΑΤΙ ΟΜΟΙΟ ( ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ) ΕΤΣΙ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙΣ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΦΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ, ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΑΣ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΣ. ΥΓ. ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ 1.

  • Κωνσταντίνος avatar
   Κωνσταντίνος @ ΔΔΝ 18/10/2014 09:51:50

   "ΟΠΟΙΟΣ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΗΝ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟ (ΠΛΗΡΕΣ) ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ ΘΑ ΤΙΜΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ." (?????). Η συσχέτιση της φορολόγησης δεν σχετίζεται με την περιουσία,αλλά με το ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ. Αυτό αποτελεί βασική αρχή του οικονομικού φιλελευθερισμού. Εκτός αν αρχίσουμε να θαυμάζουμε την οικονομική λογική του Σταλινικού Κομμουνισμού και ποινικοποιήσουμε την ιδιοκτησία φορολογώντας την, κολλεκτιβοποιήσουμε τις αγροτικές εκτάσεις και τα σπίτια των πολιτών με την φορολόγησή τους... Όποιος θέλει να φορολογήσει περιουσία και όχι εισόδημα, ας ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και ας πάρει σεμινάρια οικονομικής λογικής Βορείου Κορέας....

   • GT avatar
    GT @ Κωνσταντίνος 18/10/2014 10:35:16

    Το περιουσιολόγιο θα παίξει το ρόλο αναδρομικού ελέγχου του πόθεν έσχες. Δεν έχει σχέση με επιβολή φόρου επί νομίμως εποκτηθέντα περιουσιακά στοιχεία οι πόροι απόκτησης των οποίων έχουν φορολογηθεί άμα τη αποκτήσει τους. Επομένως είναι απόλυτα απαραίτητο να βρεθούν οι φοροδιαφεύγοντες επί πολλά έτη και να πληρώσουν επιτέλους με οποιονδήποτε τρόπο. Ο παρανόμως αποκτηθείς πλούτος, κατάσχεται σε οποιαδήποτε λογικά συμπεριφορόμενη οργανωμένη κοινωνία. Δεν έχει καμιά σχέση με οικονομικές ιδεολογίες. Κοίτα λίγο πως λειτουργούν οι ΗΠΑ στο συγκεκριμένο ζήτημα με αναδρομικούς ελέγχους και πρόστιμα εκατομμυρίων σε πλούσιους που δε δήλωσαν εισοδήματα και μετά σχολίασε αρνητικά κάτι τόσο δίκαιο που επιτρέπει να καταργηθούν τα άδικα τεκμήρια.

    • Kίττυ avatar
     Kίττυ @ GT 18/10/2014 10:51:52

     Οποιος βασίζεται στο περιουσιολόγιο για να εισπράξει φόρους, διογκώνει την μαύρη τρύπα των εσόδων και ενισχύει την μακροπρόθεσμη εξάρτηση από πάσης φύσεως χρηματοπιστωτικά ιδρύματα! Οποιος δεν καταλαβαίνει, ότι μόνο με βάση τα υπαρκτά εισοδήματα μπορούν να εισπρακτούν φόροι, εξυπηρετεί όσους επωφελούνται από την δήμευση περιουσιών και από θολά χρηματοπιστωτικά προιόντα.

     • ΔΔΝ avatar
      ΔΔΝ @ Kίττυ 18/10/2014 14:42:04

      ΑΓΑΠΗΤΗ ΚΙΤΤΥ, ΣΕ ΕΝΗΜΕΡΩΝΩ ΟΤΙ ΗΔΗ ΑΠΑΝΤΗΣΑ ΣΤΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΣΕ ΚΑΛΥΠΤΩ. ΑΝ ΠΑΡΑΚΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣ ΤΑ ΔΙΕΘΝΩΣ ΤΕΚΤΕΝΟΜΕΝΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΓΙΑΦΥΓΗΣ ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΜΑΛΛΟΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΚΡΑΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ. ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΟΜΟΙΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ (CFC RULES, ΕΛΕΓΧΟΥΣ TRANSFER PRICING), ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ, ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ κλπ. ΑΡΑ ... ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ???

     • Kίττυ avatar
      Kίττυ @ ΔΔΝ 18/10/2014 16:38:11

      Για να είναι δίκαιο, θα πρέπει να έχει γίνει μεθοδική προετοιμασία (που δεν έχει γίνει), η αγορά ακινήτων να λειτουργεί κανονικά ( που δεν λειτουργεί κι είναι νεκρωμένη), ώστε να δύναται ο πολίτης, κατα το δοκούν, να ρευστοποιεί περιουσιακά στοιχεία και να ανταποκρίνεται στις φορολογικές του υποχρεώσεις ανάλογα! Στην παρούσα συγκυρία, αυτό που γίνεται με την υπερφορολόγηση των ακινήτων, είναι ένα πλιάτσικο, σε βάρος όσων αφελών είχαν εγχωρίως ακίνητα στο όνομά τους κι όχι σε εταιρείες, ιδρύματα, offshore, κλπ, ή ακίνητα στο εξωτερικό, όπως οι ευπορότεροι που φοροδιαφεύγουν κανονικότατα κι ουδείς ασχολείται μαζύ τους. Το αποτέλεσμα είναι άδεια δημόσια ταμεία και φτωχοποιημένη κοινωνία. Δεν παρατηρώ κάτι το δημοκρατικό σε αυτές τις υποδεικνυόμενες διαδικασίες από τα μνημόνια κι από διεθνή στελέχη άπειρα στα της εγχώριας αγοράς.... Μία βίαιη και βιαστική προσαρμογή σε εισαγώμενα συστήματα δεν οφελεί την κοινωνία, ούτε μάκρο ούτε μίκροπροθεσμα....

     • ΝΙΚΟΛΑΣ. avatar
      ΝΙΚΟΛΑΣ. @ ΔΔΝ 18/10/2014 22:07:12

      Φίλε ΔΔΝ δεν κατάλαβες ακόμα οτι το 70% της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα γίνεται απο ένα 2-3% των Ελλήνων που δεν κάνουν ΠΟΤΕ δήλωση στην εφορία διότι τα περιουσιακά τους στοιχεία τα έχουν σε offshore εταιρείες?. Ξεχνάς οτι στο Κρανίδι έχει 130 κατοίκους και 150 Offshore . Περίπου τα ίδια και στην Κύμη Ευβοίας και αναλογικά στους υπόλιπους νομούς? Εχεις ακόμα την εντύπωση οτι το Ελληνικό κράτος δεν γδέρνει επαρκώς τη μαρίδα? ή μήπως όσα χάνει απο τά λαμόγια της μαρίδας δεν τα συμπληρώνει απο τους αγαθούς που δεν μπορούν ή δεν ξέρουν πως να ξεφύγουν? Νομίζεις οτι 40 χρόνια τώρα που έχουν παρελάσει απο το ΥΠΟΙΚ κάθε είδους ακριβοπληρωμένοι σύμβουλοι, δεν μάθανε ακόμα οι δικοί μας τα (CFC RULES, και τους ΕΛΕΓΧΟΥΣ TRANSFER PRICING) ή οτι τους έλειπε το περιουσιολόγιο, ενω εδώ και 10 χρόνια έχουν όλα τα στοιχεία και εισπράττουν μια χαρά τα ΕΤΑΚ και τώρα τα ΕΝΦΙΑ?

     • ΔΔΝ avatar
      ΔΔΝ @ ΝΙΚΟΛΑΣ. 19/10/2014 08:20:31

      ΦΙΛΕ ΝΙΚΟΛΑ, Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΟΣΑ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΨΗΦΙΣΘΗΚΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ( ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΣΗ 5-20 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ). Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΟΔΗΓΙΑ ΒΓΗΚΕ ΠΡΙΝ 4 ΜΕΡΕΣ. ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ ΕΧΟΥΝ ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΕΙΚΟΝΑ. ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΕ OFFSHORE ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΑΥΤΕΣ. ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΜΕΡΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ. ΣΕ ΑΥΤΟ ΖΗΤΕΙΤΑΙ Η ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ. ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΟΘΥΜΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΓΙΝΕΤΑΙ. ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΘΕΛΕΙ ΧΡΟΝΟ. ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΕΠΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΤΗΝ ΜΑΡΙΔΑ ΕΙΜΑΙ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΛΑΦΡΥΝΘΕΙ Η ΜΑΡΙΔΑ.

     • Kίττυ avatar
      Kίττυ @ ΔΔΝ 19/10/2014 10:36:15

      Γιατί άραγε η σύσταση περιουσιολογίου, μου θυμίζει τους ραβίνους που καταγράφανε τις περιουσίες των εβραίων, όλως τυχαίως, πριν τους ταξιδέψουν οι κατοχικές αρχές με εκείνα τα τραίνα της φρίκης, χωρίς επιστροφή;

    • Κωνσταντίνος avatar
     Κωνσταντίνος @ GT 18/10/2014 12:57:38

     Συγγνώμη, αλλά η πρότασή σας ήταν συσχέτιση περιουσίας με φορολόγηση- αν κατάλαβα καλά- και όχι αναδρομικός έλεγχος απόκτησης της,που προυποθέτει ουσιαστικά τον έλεγχο των δηλωθέντων εισοδημάτων αναδρομικά. Συμφωνώ απόλυτα στην επιβολή κυρώσεων σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής στο παρελθόν και στον διεξοδικό έλεγχο του πόθεν έσχες -όπως υπάρχει στις Δυτικές χώρες- αλλά ΟΧΙ σε φόρο επί της νόμιμα αποκτηθείσας περιουσίας. Γενικός φόρος επί της περιουσίας (δηλαδή επί της ατομικής ιδιοκτησίας) είναι Σταλινικής εμπνεύσεως.....Και ξέρετε το φιάσκο του Στουρνάρικου ΕΝΦΙΑ είναι ακόμα νωπό..

   • ΔΔΝ avatar
    ΔΔΝ @ Κωνσταντίνος 18/10/2014 14:17:51

    ΑΓΑΠΗΤΕ ΚΩΝΤΑΝΤΙΝΕ, Η ΧΡΗΣΗΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ, ΑΡΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙOΔΟΥ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ. ΑΥΤΟ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΝΟΜΟΙ. (ΕΜΜΕΣΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ πχ) ΑΠΕΛΘΕΤΩ ΑΠ΄ΕΜΟΥ ΤΑ ΠΕΡΙ Β. ΚΟΡΕΑΣ ΚΛΠ - ΤΑ ΠΑΡΑΒΛΕΠΩ ΚΑΙ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΗΣΗ. ΕΓΩ ΘΕΛΩ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΣΑΝ ΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ !!!

    • Κωνσταντίνος avatar
     Κωνσταντίνος @ ΔΔΝ 18/10/2014 15:25:17

     Αγαπητέ ΔΔΝ, η χρησιμοποίηση του περιουσιολογίου για τον έλεγχο των μεταβολών της περιουσίας σε σχέση με τα δηλωμένα εισοδήματα ανά έτος, όχι απλά με βρίσκει σύμφωνο αλλά θα το υποστήριζα φανατικά και μάλιστα σε βάθος 20ετίας. Η ασυμβατότητα δε που θα προέκυπτε θα έπρεπε να φορολογηθεί με τιμωρητικό τρόπο, ώστε να μην επαναληφθεί ποτέ. Παρόλα αυτά, ενέχει μερικούς σοβαρούς κινδύνους. Πρώτον πιάνει τις οικογένειες που αποταμίευαν, έστω σε κινητές αξίες, και δεν τα σκορπούσαν άσκοπα σε εξωτικά ταξίδια, διασκεδάσεις, ρουχισμό και είδη πολυτελείας με το ρίσκο να την πληρώσει μεγάλο ποσοστό της Μεσαίας τάξης που διακρίνονταν για τον συγκεκριμένο τρόπο επενδύσεων. Δεύτερον, πολλοί μεγαλοαστοί επένδυαν σε μεγάλες ποσότητες χρυσού ή χρυσών λιρών,κυρίως κατά την δεκαετία του 80, που αυτά μεταβιβάζονταν στους απογόνους τους και φυσικά είναι αφανή από το περιουσιολόγιο. Και τρίτον το μέτρο που προτείνεις θα έχει την ορθότερη εφαρμογή με κυβέρνηση φιλελεύθερης ιδεολογίας. Μπορείς να φανταστείς κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με Σταλινικές καταβολές και αναρχοαυτόνομες συνιστώσες να βάζει φόρους επί του περιουσιολογίου?? Εγώ ανατριχιάζω και στην ιδέα αυτή.. Αν ξεπεραστούν αυτοί οι κίνδυνοι σαφώς και θα λειτουργήσει το μέτρο, αλλιώς θα ισοπεδώσουμε και πάλι την μεσαία τάξη...

     • ΔΔΝ avatar
      ΔΔΝ @ Κωνσταντίνος 18/10/2014 17:42:28

      ΚΑΤΑΝΟΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ. ΣΥΜΦΩΝΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΣΥΛΛΑΒΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ (ΚΑΙ ΑΣ ΜΕ ΣΥΓΧΩΡΕΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ). ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΩ ΟΤΙ Η "ΣΥΝΕΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ" ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΦΟΒΗΘΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΝ Η ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΦΟΡΟΛΟΓΗΜΕΝΑ Ή ΑΠΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΑ ΚΕΡΔΗ ΑΠΛΑ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΙ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΙΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΕΝΤΟΥΚΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙ Ο ΦΟΡΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΧΘΕΙ ΤΩΡΑ. Η ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΑΥΤΗ ΟΜΩΣ (ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ) ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΠΟΤΕ, ΤΟ ΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ (ΠΑΤΕΡΑ ΣΥΖΥΓΟ ΦΙΛΟ ΓΙΟ ΚΛΠ) ΘΑ ΤΟΝ ΕΙΣΠΡΑΞΩ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟΝ ΕΙΣΠΡΑΞΩ. ΟΙ ΣΠΑΤΑΛΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΣΠΑΤΑΛΗΣΑΝ. ΑΛΛΑ ΘΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΑΝ ΤΙΣ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΕΙΣ ΠΑΝΤΟΣ ΕΙΔΟΥΣ. ΣΥΜΦΩΝΩ ΟΤΙ Η ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΘΑ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΔΙΚΙΕΣ. ( ΝΟΜΙΚΑ ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 2008 ΚΑΙ ΥΠΟ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2000) ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ. ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΑ ΞΕΦΥΓΟΥΝ, ΑΛΛΩΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΞΕΦΕΥΓΟΥΝ. ΤΟ ΘΕΤΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΕΤΟΙΕΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΕΣ. ..... ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΟΣ Ε!!!!!

  • kosvag avatar
   kosvag @ ΔΔΝ 18/10/2014 18:43:29

   Όλο για φόρους και για φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή και υπερφορολόγηση και υποφορολόγηση ακούω εδώ και δεκαετίες. Το 40% του 0 είναι 0.

  • George N avatar
   George N @ ΔΔΝ 18/10/2014 20:55:18

   Ναι μεν αλλά σε σταθερό περιβάλλον...Οι αναδρομικότητες αλλιώς είναι περίεργο πράγμα. πχ υποθετικά έβγαλα 300,000 χωρίς να πληρώσω φόρο για τις 150,000, αγόρασα σπίτι με αντικειμενική 200,000 αλλά έδωσα 300,000 και τώρα κάνει 150,000. Κάνει να πληρώνω extra φόρο για τι ακριβώς? Μήπως για τα 150Κ που δεν είχα δηλώσει αλλά και για την διαφορά 300-200=100Κ όταν αγόρασα και δεν φορολογήθηκα? Αν είναι έτσι, πάει το σπίτι :-) Συνεπώς εγώ έχω βγάλει 300Κ από την δουλειά μου, έχω πληρώσει φόρους για τα 150Κ αλλά και για τα 200Κ όταν αγόρασα το σπίτι και μετά την αναδρομική και δίκαια φορολογία πρέπει να μείνω κάτω από την γέφυρα χωρίς μία.

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ George N 18/10/2014 21:13:23

    Για τις 150.000 που κουτούπωσες θα πληρώσεις με 40 % 60.000. Σύν 10.000 για τις άλλες 100.000 που κουτούπωσες (με 10 %). Σε ένα ορθολογικό αλλά αυστηρά ακριβοδικαιο φορολογικό σύστημα δεν θα σού έβαζαν πρόστιμα και τις 60.000 που χρωστάς θα τις κάνανε με ευκολία πληρωμής για 30 χρόνια άτοκα. Τουτέστι 2.000 το χρόνο στο δημόσιο κουμπαρά. Θα έμενες σε ένα μικρότερο σπίτι π.χ. με ενοίκειο 300 το μήνα = 3.600 το χρόνο και θα παραχωρούσες για ενοικίαση το ιδιόκτητο μεγάλο π.χ. πρός 600 το μήνα (φτηνά λέω, για να βρείς αμέσως ενοικιαστή) = 7.200 το χρόνο. Θα έπαιρνε ο Χαρντού τα 2.000 του ετησίως, ο σπιτονοικοκύρης σου τα 3.600 και θα σου έμενε κέρδος 7.200 - 2.000 - 3.600 = 1.600 Win-win, καλά δεν είναι; Έτσι γίνονται τα deal κράτους και ιδιώτη. Ο Χαρντού τα ξέρει αυτά; Με προυπόθεση βέβαια ότι δεν έχεις δάνειο, δηλαδή ότι τα 300.000 τα έδωσες όλα για το σπίτι...Αλλοιως, σημαίνει ότι κατανάλωσες μέρος της φοροδιαφυγής. Και τότε deal δεν έχει...

    • foros1 avatar
     foros1 @ Uncle Stgm 18/10/2014 22:05:19

     μήπως, αναλογικά, ισχύουν για τα ίδια για κάποιον που κουτούπωσε 15.000.000; και τα έχει σε κάποιο φορολογικό παράδεισο; εκεί όμως καταπίνουμε την γλώσσα μας...

     • Uncle Stgm avatar
      Uncle Stgm @ foros1 18/10/2014 23:25:34

      Όχι δεν ισχύουν. Στην περίπτωση αυτή δεν έχει ευκολίες πληρωμής. Τα 40 % αμέσως. Υπάρχει και Κοινοτική οδηγία για την περίπτωση που τα κουτουπωμένα είναι σε έδαφος κοινοτικής χώρας (π.χ. Λουξεμβούργο ή Παρθένοι Νήσοι). Πρέπει όμως να ζητήσει ενεργοποίηση η Ελληνική κυβέρνηση - και δεν φαίνεται πολύ ένθερμη... Εδώ τη Λίστα Λαγκάρντ την ξεψαχνίζουν σε very slow motion...

     • foros1 avatar
      foros1 @ Uncle Stgm 19/10/2014 12:46:45

      συμφωνώ μαζί σας. μήπως τελικά ένας σοβαρότατος παράγοντας επιλογής της μελλοντικής ψήφου, πρέπει να είναι το περισσότερο ένθερμη και το fast motion;

    • George N avatar
     George N @ Uncle Stgm 18/10/2014 22:18:46

     OK θείε μου έκανες καλύτερη ρύθμιση από όποια ελάφρυνση μπορεί ποτέ να πάρουμε από ΕΖ! Γενναίο που φύγανε πρόστιμα και δεν μπήκανε και τόκοι. (BTW κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει με τις οφειλές στην εφορία και στα ταμεία. Δεν έχει νόημα ο τόκος σε αποπληθωριστικό περιβάλλον) Βάζεις λοιπόν νερό στο κρασί σου γιατί αλλιώς το σπίτι θα χανότανε και ζητάς τα 4/10 του. Και το κάνεις αυτό γιατί νιώθεις το παράλογο της προσπάθειας μιας ζωής που καταλήγει στο μηδέν, χάριν της φορολογικής δικαιοσύνης. Και ακριβώς εκεί είναι το νόημα της παρατήρησης μου. Σε ένα σταθερό πλαίσιο αν από τα 300Κ που διατήρησα ως αξία η εφορία μου ζήταγε 60Κ πίσω γιατί εξαπάτησα, θα είχε δίκιο. Σε ένα πλαίσιο ζελέ όμως η δικαιοσύνη φαντάζει ως η μεγαλύτερη αδικία. Για αυτό και το "ναι μεν αλλά"...

 3. GregA avatar
  GregA 18/10/2014 09:25:42

  "Σημαίνει συνέχιση των μεταρρυθμίσεων αλλά όχι άλλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Σημαίνει συνέχιση των πλεονασμάτων με σκοπό την αποκατάσταση σιγά – σιγά των αδικιών στην ελληνική κοινωνία." Και ποιές είναι οι μεταρρυθμίσεις πέραν των περικοπών; Και πως προέκυψαν τα πλεονάσματα πέραν των μισθολογικών περικοπών και των αναβολών εξόφλησης των κρατικών υποχρέωσεων στο εσωτερικό κυρίως; Λάθος κύριοι. Η μόνη ελπίδα ανάκαμψης της οικονομίας και της κοινωνίας είναι η ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Με αυτήν θα αυξηθεί το ΑΕΠ, θα αυξηθούν τα κρατικά έσοδα και θα διαμορφωθούν πραγματικά πλεονάσματα, ενώ από την άλλη θα μειωθεί η ανεργία και θα αρχίσει να βελτιώνεται το βιοτικό μας επίπεδο. Κοιτάμε σε λάθος κατεύθυνση σαν κράτος, σαν έθνος, σαν πολιτεία. Στόχος δεν είναι το χρέος αυτό καθεαυτό. Στόχος πρέπει να είναι η ανάπτυξη για να μειωθεί το χρέος.

  • GT avatar
   GT @ GregA 18/10/2014 10:38:42

   Συγχωνεύσεις υπηρεσιών και μεταστεγάσεις άλλων σε ιδιόκτητα κρατικά κτίρια έγιναν; Ναι! Περικοπές στα λειτουργικά κόστη τους έγιναν; Ναι! Περικοπές σε επιδόματα τα οποία δεν αντιπροσώπευαν πραγματική εργασία (δεν ήταν όλα τέτοια αλλά τέλος πάντων) έγινε; Ναι! Από εκεί έχουν μειωθεί οι κρατικές δαπάνες κατά πολλές εκατοντάδες εκατ. ευρώ. Τα μισθολογικά από το 2012 έχουν παγώσει. Οι δαπάνες όμως πέφτουν κάθε χρόνο. Και το πάγωμα προσλήψεων σε συνδυασμό με τις πολλές συνταξιοδοτήσεις επίσης μείωσε μισθολογικά κόστη αλλά δεν είναι μείωση μισθών.

   • GregA avatar
    GregA @ GT 18/10/2014 21:03:10

    Μη μετράς GT τα όποια ασήμαντα ή λιγότερο ασήμαντα που έγιναν. Να μετράς τα σημαντικά που δεν έγιναν.

  • Geros avatar
   Geros @ GregA 18/10/2014 11:04:21

   Αυτή η καραμέλα με την ανάπτυξη μου έχει γίνει βαρετή. Η φράση "Η μόνη ελπίδα ανάκαμψης της οικονομίας και της κοινωνίας είναι η ΑΝΑΠΤΥΞΗ" είναι κενή περιεχομένου. Είναι σαν να λες "ο ασθενής θα θεραπευτεί όταν πάψει να είναι άρρωστος" Η θεραπεία αγαπητέ έρχεται με συγκεκριμένα μέτρα και λύσεις που ούτε εσύ ούτε και οι περισσότεροι Έλληνες θέλουν. Όταν γίνουν όλα αυτά θα έρθει φυσικά και η ανάπτυξη. Δεν είναι θεραπεία η ανάπτυξη , είναι αποτέλεσμα της θεραπείας , μιας θεραπείας που όπως είπα δεν την θέλει κανείς .....

   • Γιάννης Κιαπέκος avatar
    Γιάννης Κιαπέκος @ Geros 18/10/2014 12:24:29

    Για κάντο ποιο λιανά ! ποια είναι τα αναπτυξιακά μέτρα που δεν τα θέλουν οι Έλληνες; Εκτός αν θεωρείς αναπτυξιακό μέτρο την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας ή τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων οπότε μάλλον δεν έχουμε σημείο σύγκλισης. Πάντως υπάρχουν μεταρρυθμίσεις ,και όταν λέμε μεταρυθμίσεις εννοούμε πραγματικές μεταρυθμίσεις και όχι τις μαϊμού που εννοεί ο Schäuble και οι εγχώριοι τιμητές του, τις οποίες επιθυμεί διακαώς η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αλλά το γκουβέρνο «αγρόν ηγόραζε». π.χ. πάταξη της γραφειοκρατίας, π.χ. εξορθολογισμός των φόρων, π.χ. μείωση του ενεργειακού κόστους , π.χ. εξασφάλιση ρευστότητας και πολλά άλλα. Βέβαια αν υιοθετήσεις και εσύ τη Αδώνιο επιχειρηματολογία ότι αυτά δεν γίνονται γιατί πτωχεύσαμε τότε δεν πρόκειται να ανακάμψει η χώρα ούτε σε εκατό χρόνια.

    • Geros avatar
     Geros @ Γιάννης Κιαπέκος 18/10/2014 15:57:55

     Άκου τον εαυτό σου βρε Γιάννη , λες "πάταξη της γραφειοκρατίας" , "εξορθολογισμός των φορων" και όλες τις γνωστες γενικότητες, αοριστολογίες και ευχολόγια! (το "πάταξη της φοροδιαφυγής" πως σου ξέφυγε? Είναι all time classic) Ωραία , όλοι θέλουμε πάταξη της γραφειοκρατίας , σωστά? Συμφωνούμε όλοι. Σωστά? ΛΑΘΟΣ . Λάθος γιατί οι περισσότεροι από εμάς απλά θα θέλαμε να εξαφανιστεί η γραφειοκρατία χωρίς όμως να εξαφανιστούν ούτε τα αίτια ούτε οι επιπτώσεις της! Θέλουμε ένα κράτος μεσάζοντα στα πάντα , σε κάθε συναλλαγή και σχέση μεταξύ μας. Ακόμα ένα κράτος χωρίς γραφειοκρατία είναι ένα μικρό σε μέγεθος κράτος , αλλα εμείς θέλουμε ένα μικρό κράτος? Όχι φυσικά , η πρόσληψη στο δημόσιο είναι όνειρο αποκατάστασης των περιστερών Ελλήνων , ένα μικρό κράτος μειώνει και τις πιθανότητες να εκπληρωθεί το όνειρο του νεοέλληνα για δωρεάν σίτιση στο πρυτανείο. Τι σημαίνει εξορθολογισμός φόρων Γιάννη? Γιατί για τον μέσο Έλληνα σημαίνει "να πληρώνουν άλλοι , όχι εγώ". Δεν είναι εξορθολογισμός να πληρώνουν όλοι ίδια ασχέτως επαγγέλματος? Για δες τι έγινε όσες φορές προσπάθησε το κράτος να περάσει μέτρα σε αυτή την κατεύθυνση. Ξεσηκώθηκε ο κόσμος! Όσο για τα άλλα που λες εγώ ξέρω πως όταν το κράτος προσπάθησε να μειώσει το ενεργειακό κόστος ξεσηκώθηκε ο κόσμος γιατί λέει έκανε χάρες σε βιομηχάνους. Όταν δε προσπαθούσε να εξυγιάνει τράπεζες για να υπάρξει ρευστότητα ο κόσμος ήταν στα κάγκελα γιατί το κράτος έσωζε λέει τους τραπεζίτες και όχι τον απλό λαό. Οπότε η φράση σου "μεταρυθμίσεις ...... τις οποίες επιθυμεί διακαώς η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αλλά το γκουβέρνο «αγρόν ηγόραζε»" Είναι λανθασμένη και πλήρης αντιστροφή της πραγματικότητας. Ο Ελληνικός λαός ουδέποτε ήθελε και ουδέποτε στήριξε μεταρρυθμίσεις , το αντίθετο , πάντα τις πολεμούσε με λύσσα. Εγκλωβισμένος ανάμεσα σε μια συντηρητική δεξιά και μια υπερσυντηρητική αριστερά , πάντα έβρισκε χίλιες δικαιολογίες για να μην αλλάξει τίποτα. Αλλα πάντα στα λόγια και μόνο στα λόγια (όπως άλλωστε και εσύ) του άρεσε να λέει ... μεταρρυθμιστικές ευχές! Αυτό δίνει στον Έλληνα την δικαιολογία , το άλλοθι ότι δεν είναι συντηρητικός και οπισθοδρομικός και αυτή η χωρα έγινε οπισθοδρομική μάλλον από μια συνωμοσία της ιστορίας και όχι επειδή οι Έλληνες 40 χρονια ψήφιζαν σε αυτή την κατεύθυνση. Απλά σε εσένα και σε πολλούς άλλους σας αρέσει να κρύβεστε πίσω από τις υποτιθέμενες ευθύνες του "γκουβέρνου" όπως σου αρέσει να το λες. Γιατί το λες γκουβέρνο? Γιατί έτσι μοιάζει άσχετο από εσένα και μακρινό? Γιάννη το γκουβέρνο τα τελευταία 40 χρονια ούτε άσχετο με εσένα ήταν , ούτε μακρινό. ΤΟ ΓΚΟΥΒΕΡΝΟ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ.

     • Θόδωρος 17.06.201? avatar
      Θόδωρος 17.06.201? @ Geros 18/10/2014 16:16:58

      Αν και το θέτεις σε προσωπική βάση, κε Γέρο, έχεις δίκιο. Όλοι είμαστε το "γκουβέρνο". Αν πραγματικά θέλαμε να τελειώσει η ασυδοσία, θα τελείωνε αύριο. Ερωτώ: Ποιος ωθεί τους επαγγελματίες να μην κόβουν αποδείξεις, ακόμα και τώρα που πτωχεύσαμε? Γιατί δεν κόβουν? Δεν είναι πατριώτες? Άσχετα με το τι κάνουν οι συνάδελφοι τους. Γιατί κοιτάν ν' "αρπάξουν" και όχι να εργαστούν. Το κάνουν όλοι σου λέει, μαλ... είμαι εγώ? Μα εγώ ο μισθωτός θα φορολογηθώ και δεν θα 'χω να ψωνίσω από σένα μετά. Δεν κάνεις κακό σε κανάν "μεγάλο", σε μας κάνεις. Δεν το καταλαβαίνεις? Αλλά όχι! Άσε να έχω εγώ κι εσύ κάνε ό,τι καταλαβαίνεις. Ο καθένας μόνος του. Άντε να δούμε πόσο θα πάει..

     • Geros avatar
      Geros @ Θόδωρος 17.06.201? 18/10/2014 16:53:27

      Νομίζω ότι όταν καταλάβουμε πως έχουμε το κράτος που αξίζουμε θα έχουμε ελπίδες να βγούμε από την κρίση.

     • Γιάννης Κιαπέκος avatar
      Γιάννης Κιαπέκος @ Geros 18/10/2014 17:02:31

      Γέρο μόνο σου θέτεις τις ερωτήσεις και μόνος σου τις απαντάς. Ποιος σου είπε δεν θέλουμε όλοι τη πάταξή της γραφειοκρατείας ; Βεβαίως όταν κάνεις νοητικές ακροβασίες όπως ότι η γραφειοκρατία θα εκλείψει μόνο αν απολυθούν Δ.Υ. τότε μάλλον δεν συμφωνούν μαζί σου. «"πάταξη της φοροδιαφυγής" πως σου ξέφυγε» Κάνεις πολύ μεγάλο λάθος δεν μου ξέφυγε απλώς έχω εντελώς διαφορετική άποψη σχετικά με το ποια φοροδιαφυγή δημιουργεί το πρόβλημα.(και πάντως όχι του ψιλικατζίδικου της γειτονιάς μου που παλεύει να επιβιώσει) «Θέλουμε ένα κράτος μεσάζοντα στα πάντα , σε κάθε συναλλαγή και σχέση μεταξύ μας.» Και πάλι λάθος ! θέλουμε ένα κράτος αρωγό και προστάτη του πολίτη.Ένα κράτος που δεν θα παραχωρεί υπηρεσίες πρώτης ανάγκες (νερό , ενέργεια) σε λαμόγια τύπου Energa - Hellas Power , ούτε θα χαρακτηρίζει ένα διαγωνισμό με μοναδικό πλειοδότη (Lamda Development) ως γόνιμο και μετά να του παραχωρεί και μια άδεια καζίνο ως δώρο. Κατάλαβες φίλε μου !

    • Άλυτη Εξίσωση avatar
     Άλυτη Εξίσωση @ Γιάννης Κιαπέκος 18/10/2014 16:26:37

     '' Εκτός αν θεωρείς αναπτυξιακό μέτρο την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας ή τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων οπότε μάλλον δεν έχουμε σημείο σύγκλισης.'' Μάγος είστε; Υπάρχουν πολλών ειδών ''αναπτύξεις'', όπως και ''μεταρρυθμίσεις''. Το ξέρετε φυσικά. Οι φάλτσοι κήρυκες λοιπόν, βεβαίως και εννοούν ως μονόδρομο την περικοπή μισθών και συντάξεων ώστε να φτάσουν αυτά στα επίπεδα Βουλγαρίας αλλά και πιό κάτω, τι πειράζει, τον εκμηδενισμό των εργατικών δικαιωμάτων, την εκτόξευση της ανεργίας και στο 45%, γιατί όχι; Πως θα γίνετε πιό... ανταγωνιστικοί; Μιά μικρή Μαλαισία εντός Ευρώπης. Αυτό είναι το όραμα. Μόνο έτσι τάχα θα έρθουν οι λέμε τώρα...''επενδυτές'', να βρούν τις ειδικές οικονομικές ζώνες με τους όμορφους και πεινασμένους δούλους που για ένα ξεροκόμματο, θα δέχονται αδιαμαρτύρητα τα πάντα. Φυσικά και θα τους πουλήσουμε-χαρίσουμε και τη δημόσια περιουσία!! Για να την ...αξιοποιήσουν. Τι θέλετε δηλαδής; Να φέρουν τα πολύτιμα κεφάλαιά τους, τα ολόδικά τους, στη λαμογιοχώρα και να τα χάσουνε οι ανθρώποι; Όοοοοχι. Εμείς είμαστε πάντα καραlarge (με το αζημίωτο συνήθως) και με το έχειν, και με τη ρημαδοζωή των άλλων. Αυτά που λέτε εσείς, πάταξη της γραφειοκρατίας, εξορθολογισμός των φόρων, μείωση του ενεργειακού κόστους, εξασφάλιση ρευστότητας, περιορισμός της κρατικής σπατάλης, πάταξη της διαφθοράς σε κάθε επίπεδο, αξιοκρατία, διαφάνεια, δικαιοσύνη, είναι χρονοβόρες, ασύμφορες και δύσκολες δουλειές. Δεν υπάρχει ο χρόνος, ούτε η μέριμνα γι αυτά. Δε γίνονται τώρα. Στην... άλλη τη ζωή, θα δούμε…. Ανάκαμψη; Ναι. Πολύ ωραία. Ανάκαμψη όμως, ΟΧΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ αγαπητέ. Οι πολλοί στην ισόβια ...κάμψη και οι λίγοι στα μεγάλα τα γλέντια. Τίποτε, μα τίποτε δυστυχώς, δεν έχει αλλάξει.

   • GregA avatar
    GregA @ Geros 18/10/2014 20:39:15

    Γέρο,Σύμφωνα με τα γραφόμενά σου σε υπολογίζω μάλλον για συνταξιούχο πρωτοδίκη, άντε πρόεδρο πρωτοδικών. Πάντως εφέτης δεν μπόρεσες να γίνεις. ΕΙΣΑΙ ΣΟΒΑΡΟΣ;;;;; Η ανάπτυξη θα έρθει μετά από μέτρα που δεν θέλω εγώ; Και ποιά είναι αυτά σύμφωνα με τη γνώμη σου; Εαν κάποιος δεν έχει διοικήσει ούτε περίπτερο τότε πιθανό να θεωρεί ότι η ανάπτυξη είναι συνέπεια μέτρων όπως η απελευθέρωσση των ταξί και των μεταφορών, των φαρμακείων και ότι άλλη μπούρδα περιλαμβάνεται, ανάμεσα στα ελάχιστα σωστά και χρήσιμα, της λίστας του ΟΟΣΑ. Ε, λοιπόν μάθε κάτι από κάποιον που έχει συμβάλλει στη δημιουργία και επέκταση πολλών επιχειρήσεων συντάσσοντας και υλοποιώντας business plans τα οποία προφανώς δεν έχεις τη δυνατότητα ούτε καν να διαβάσεις. Βασικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη λοιπόν είναι, - Η εκλογίκευση της φορολογίας με βάση τα ισχύοντα στις γειτονικές ανταγωνιστικές χώρες, εκεί που καταντήσαμε να βρισκόμαστε μετά τη μνημονιακή λαίλαπα. 5% στα κέρδη των επιχειρήσεων τη πρώτη τριετία και επιστροφή των αφορολόγητων αποθεματικών με πολύ χαλαρές προϋποθέσεις για τουλάχιστον μια πενταετία . 10% το πολύ για φορολογία μερισμάτων των επιχειρήσεων τη πρώτη τριετία. - Η εξασφάλιση κοινοτικών κονδυλίων αποκλειστικά και μόνον για την ανάπτυξη και - σύνδεση της ανάπτυξης με τη πληρωμή των τοκοχρεωλυσίων τουλάχιστον. - Δημιουργία βίβλου για την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Με διερεύνηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της κάθε περιοχής της χώρας και δημιουργία ειδικών κινήτρων για την ανάπτυξη όλων των τομέων, από τον πρωτογενή ακόμη τομέα πέραν και ανεξάρτητα του ΚΑΠ. - Ταυτόχρονα εξασφάλιση της άρσης των περιορισμών περί κλαδικών ενισχύσεων που έχει επιβάλλει η Ε.Ε. - Θεσμοθέτηση ειδικών ριζοσπαστικών κινήτρων για τη δημιουργία επιχειρήσεων από απολυμένους ειδικά αυτών με αυξημένες ειδικές γνώσεις επιστημονικές και εμπειρικές. Τραπεζικός δανεισμός (αναγκαστικός για τις τράπεζες) με εγγύηση του δημοσίου για τις επιχειρήσεις αυτές. - Ειδικά κίνητρα και όχι αντικίνητρα (σύμφωνα με τη στουρνάρειο λογική) για τις επιχειρήσεις οι οποίες καταβάλλουν αμοιβές ανώτερες των όποιων συμβάσεων. - Δημιουργία δυναμικών κυψελών για μικρές επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας τουλάχιστον σε κάθε περιοχή που λειτουργούν ΑΕΙ και ΤΕΙ τεχνολογικής κατεύθυνσης και ενίσχυση των φοιτητών και των αποφοίτων για την εφαρμογή των επιχειρηματικών του σχεδίων. - Ενίσχυση των γεωτεχνικών σχολών και επέκταση σε όλες τις περιοχές που η προαναφερόμενη βίβλος προβλέπει τη δυνατότητα ανάπτυξης ειδικών καλλιεργειών. Αυτά είναι προϊόν μιας σύντομης καταιγίδας σκέψης και ενδεικτικά. Βασική προϋπόθεση είναι να αλλάξει η εθνική πολιτική και αντί να επικεντρώνεται στο χρέος να επικεντρωθεί αποκλειστικά και μόνον στην ανάπτυξη. Αλλιώς η Ελλάδα χάνεται. Πρέπει να δώσουμε το στίγμα μας. Εντάξει αρκετά ασχοληθήκαμε με τη κωδικοποίηση του χρέους τώρα ήρθε η ώρα να δημιουργήσουμε τις υποδομές για την μελλοντική αποπληρωμή του. Χωρίς ανάπτυξη ούτε το χρέος είναι βιώσιμο, ούτε υπάρχει προοπτική εξυπηρέτησής του.

    • ΝΙΚΟΛΑΣ. avatar
     ΝΙΚΟΛΑΣ. @ GregA 18/10/2014 22:40:25

     .Σαν να διαβάζω το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ φίλε Greg. Ενδιαφέρον.

     • GregA avatar
      GregA @ ΝΙΚΟΛΑΣ. 19/10/2014 00:01:02

      Δεν το έχω διαβάσει, αλλά εαν καταντήσαμε ο ΣΥΡΙΖΑ να μιλά για επενδύσεις και ανάπτυξη, και εμείς να υπρασπιζόμαστε τι φορομπηχτικές λογικές. Τότε καλά να πάθουμε. Φαίνεται ότι γίναμε εθισμένοι στον ΠΑΣΟΚικό μνημονιακό κυβερνητισμό και αλλοτριώσαμε το παραταξιακό μας DNA, δηλαδή την ανάπτυξη και την ελεύθερη οικονομία. Εαν είναι έτσι κρίμα, πολύ κρίμα.

    • Geros avatar
     Geros @ GregA 19/10/2014 12:23:48

     Φίλε πραγματικά δεν θέλω να πιστέψω ότι τα λες στα σοβαρά όλα αυτά. Αναγκαστικά δάνεια? (μου άρεσε που σε άλλο σχόλιο αυτό το λες .... ελεύθερη οικονομία! Το αναγκαστικό δάνειο αγαπητέ λέγεται ΔΗΜΕΥΣΗ και έχει τόση σχέση με την ελεύθερη οικονομία όση εσύ με τα οικονομικά ! Δηλαδή ΚΑΜΙΆ) Βίβλος για την ανάπτυξη ? (θα περιλαμβάνει προσευχές και επικλήσεις , όπως και ψαλμούς υπέρ την ανάπτυξης υποθέτω. Το Κοράνι υπέρ της ανάπτυξης πως σου ξέφυγε ?) Ζητάς κίνητρα , δηλαδή λεφτά (τα οποία διαχωρίζεις σε απλά , ειδικά και ριζοσπαστικά. Σούπερ ενισχυμένα γιατί δεν έβαλες ? Μάλλον σου διέφυγε ....) Ζητάς η Ευρωπαϊκή ένωση να δώσει κονδύλια , δηλαδή λεφτά. Ζητάς δραματική μίωση φόρων , δηλαδή λεφτά (κάποιος πρέπει να καλύψει την τρύπα στα έσοδα , τουλάχιστος στο διάστημα μέχρι να αποδώσουν τα .... καταπληκτικά μέτρα σου) Με λίγα λόγια αν κάποιος μας δώσει έναν σκασμό λεφτά θα φέρεις την ανάπτυξη ! Το αγαπημένο δε είναι αυτό που είπες για της ...κυψέλες , που το σκευτικές αυτό βρε αρχηγέ ? Αυτό δεν ήταν καταιγίδα σκέψης αγαπητέ , τρικυμία ήταν ! Αλλά χαλάλι σου , γέλασα Κυριακάτικα.

     • GregA avatar
      GregA @ Geros 19/10/2014 20:39:15

      Ναι, φυσικά και αναγκαστικά δάνεια από εκείνες τις τράπεζες που σώθηκαν, εκόντων ακόντων των Ελλήνων, αλλά με κεφάλαια, τα οποία χρεωθήκαμε όλοι μας. Τις ίδιες τράπεζες που έσωσαν τα ΜΜΕ και έκαναν μύριες όσες "παραχωρήσεις" υπέρ χήρων και ορφανών. Στα υπόλοιπα δεν έχω διάθεση να σου απαντήσω, εκτιμώντας ότι έκανα λάθος όσο αφορά τον επαγγελματικό σου βίο, σε υπερεκτίμησα. Λάθος μου.

   • ΝΙΚΟΛΑΣ. avatar
    ΝΙΚΟΛΑΣ. @ Geros 18/10/2014 22:25:09

    Αγαπητέ Γέρο δίκιο έχεις. Ολα εξαρτώνται απο τη θέληση του λαουτζίκου. Οταν ο λαουτζίκος θελήσει, θα έρθει η ανάπτυξη. και θα παρασύρουμε και τα άλλα PIIGS σ' αυτην. Η θέληση και μόνον του Ελληνα είναι τεράστια δύναμη. Σκίζουμε και τους οίκους αξιολόγησης και τα distress funds που σαν τα όρνια περιμένουν να μας πάρουν τα σπίτια γιατι όπως είπε κι ο απίθανος Θανάσης Σκορδάς στην Ισπανία πηραν 50.000 σπίτια σε ένα εξάμηνο. Σε μάς τίποτε?

 4. danas avatar
  danas 18/10/2014 10:54:12

  ΟΚ πειστήκαμε οτι αν δεν το πουν οι ξένοι δεν βγαίνουμε στις αγορές. Το θέμα είναι τί είναι αυτά τα μνημόνια και πώς διαμορφώνονται και υλοποιούνται. 1. Με 25% μείωση του ΑΕΠ είχαμε μείωση 40% της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων. 2. Σε απόλυτους αριθμούς οι πιό πλούσιοι (λίγοι) αυξάνονται και όλως τυχαίως αναλογικά αυξάνονται και οι φοροδιαφεύγοντες 3. Πράγματα που λένε οι "άπειροι" του σύριζα δλδ ο κοινωνικός αποκλεισμός η νέα φτώχεια η μείωση της ποιότητας της δημοκρατίας κλπ τα παραδέχονται και διεθνείς οργανισμοί , και μην πείτε οτι αυτά δεν είναι σημαντικά και προέχει η οικονομία γιατί στις χώρες που είναι εμπεδωμένη η δημοκρατία η οικονομία ξέρει τους κανόνες και τους τηρεί. Λοιπόν αυτά δεν είδε ο λαός απο την κυβέρνηση οχι το λάθος με τις αγορές. Και αυτά περιμένει να γίνουν και μέσα σε μνημόνια. Αλλά πώς να εφαρμοστεί η οποιαδήποτε δέσμευση σ' αυτή τη χώρα όταν ψιθυρίζουν στα αυτιά της τρόϊκας διάφοροι καλοπερασάκηδες ?

 5. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 18/10/2014 11:06:40

  Ερώτημα: Γιατί επιθυμούν με τόση μανία, και το ΝΔΣΟΚ να τη διατηρήσει και ο Σύριζα να την αποκτήσει την "εξουσία"; Αφού το ξέρουν, πουκάμισο αδειανό είναι...Για το άμεσο μέλλον, ο πραγματικός κυβερνήτης λέγεται και θα λέγεται Μάριο Ντράγκι και κρατά "μπαζούκας". Η πιθανή απάντηση είναι ότι θέλουν αυτή την "εξουσία" για να εξασφαλίζουν κάποιους διορισμούς στους βαθμοφόρους των κομματικών στρατών τους και κάποιες "παροχές" στην πελατεία της, δηλαδή τη λεγόμενη (και ψευδεπίγραφη) μεσαία τάξη: Φιλικούς επιχειρηματίες, εξασφαλισμένες από τον ανταγωνισμό συντεχνίες (από ΚΤΕΛ και ΟΑΣΘ μέχρι φαρμακέμπορους), υψηλόμισθο τμήμα δημοσιουπαλληλίας και ΔΕΚΟ, "σκληρο κράτος" - "μαλακά κλαρίνα" της αργοσμιθίας. Έτσι, ελπίζουν, μαζί με αυτή τη "μεσαία τάξη" θα διατηρήσουν ζωντανά τα κόμματά τους και μαζί το αποτυχημένο πελατειακό κομματικό συστημα και τη δομή μιας κοινωνίας-παρία υου 60 % που αναλώνεται για να τρέφει όλα αυτά τα παράσιτα. Οϋτε ο Ντράγκι ούτε η τρόικα τους το απαγορεύει αυτό. Ρίχνουν βέβαια προειδοποιητικές βολές ("η Ελλάδα δεν φορολογεί τους πλούσιούς της", Λαγκάρντ). Αλλά πέραν τούτου ουδέν. Μόνον οι πολίτες μπορούν να στείλουν στη λήθη κομματικό σύστημα και ταξική κοινωνία του παρασιτισμού: το 60 % που παρέχει τροφή στα παράσιτα. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση είναι "απέναντι". Εμείς οι συνήθεις δύσμοιροι πολίτες είμαστε "αποκάτω". Κίνημα αφύπνισης των "αποκάτω" χρειάζεται, όχι το αδέξιο ταγκό των δύο άγαρμπων "απέναντι" που τσαλαπατιούνται άγαρμπα και νομίζουν ότι ...πολεμούν στο Κομπανί.

  • ACP avatar
   ACP @ Uncle Stgm 18/10/2014 14:36:12

   Θείε, βλέπεις να υπάρχει η κρίσιμη και πρόθυμη μάζα μέσα από την οποία θα προκύψει ο πολιτικός σχηματισμός που θα εκφράσει αυτό το 60%; Υποτίθεται ότι το ποτάμι ήταν κάτι τέτοιο, μόνο που μας βγήκε κενό περιεχομένου. Αυτό το 60% που λέτε, όντως υπάρχει και έχει ένα κοινό, βαρέθηκε τους εξουσιαστές του. Έλα όμως που δε συμφωνούν όλοι σε κάποια συγκεκριμένη στόχευση! Αν τους ρωτήσεις, όλοι θα σου πουν, ναι δε θέλω να ταίζω άλλο τους κηφήνες. Αλλά διαφωνούν στο πώς θα γίνει αυτό. Άλλοι λένε "διώχτε τους ΔΥ", άλλοι "φταίνε οι πλούσιοι που τα πήγαν στην Ελβετία", άλλοι "φταίνε οι Εβραίοι" κλπ. Για να κάνεις ανατροπή (όχι του Πρετεντέρη) πρέπει να έχεις συγκεκριμένη στόχευση και όχι γενική και αόριστη επί της αρχής συμφωνία ότι.. διαφωνείς με το "κράτος". Και άντε να δεχτούμε ότι κάποια στιγμή προκύπτει πολιτικός εκφραστής της μάζας-λεμονόκουπας. Αυτός τελικά θα πρέπει να συναλλαγεί με τους απ' έξω. Άρα θα πρέπει να συμβιβαστεί και με τους μέσα νταβατζήδες, αλλιώς δε θα πάρει ποτέ στα χέρια του εξουσία για να μπορεί να συναλλαγεί με τους έξω. Πάλι αδιέξοδο προκύπτει, όταν η μόνιμη εποδός είναι ότι κυβερνάνε οι αγορές. Πέσαμε σε λούπα θείε! Αυτό που ζητάς είναι σα να λες να στήσει το σύστημα το ματς εις βάρος του, να βάλει αυτογκόλ για να μην τους θεωρεί πια χρήσιμους η κακιά ουέφα, για να φέρει εσας και εμας και να μας ζητήσει μετά να ξαναστήσουμε το ματς εις βάρος άλλων.

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ ACP 18/10/2014 15:31:38

    Εύκολο δεν είναι. Καθόλου. Αλλά: Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Και μερικά πράγματα είναι πιά φανερά και στα μικρά παιδιά. Τι χρειάζεται: 1. Απλή λογική. 2. Απλή λογική. 3. Στοιχειωδης αίσθηση δικαίου. 4. Στοιχειώδης αίσθηση μεσο-μακροπρόθεσμου συμφέροντος. 5. Στοιχειώδες ενδιαφέρον για τα παιδιά μας. Αρκετά με τη λογική "μετά πο εμάς ας έλθει ο κατακλυσμός". 6. Τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας, απόλυτη αποφυγή αναπνοής ψεκαστικών υλικών (οι "φταίνε οι Εβραίοι" και οι παρόμοιοι θέτουν αυτομάτως εαυτούς εκτός της ορθολογικής-ταξικής συμμαχίας). Κάποτε πρέπει αν κάνουμε χρήση του εγκεφάλου μας. Αυτά είναι οι αναγκαίες "αρχές", η ηθικο-πολιτική βάση. Για τον σχηματισμό συγκεκριμένης πολιτικής, χρειάζεται πολιτικό προσωπικό, κοινωνικά κινήματα, νέοι πολιτικοί φορείς. Ναι, και ηγέτες, στην ώρα τους όμως (στην Κρίση του 1930 ήταν ο Ρούσβελτ). Δεν ήλθε ακόμη η ώρα. "Το παλιό σαπίζει, το νέο δυσκολεύεται να γεννηθεί, είμαστε ακόμη στην εποχή των τεράτων". Αυτά τα πράγματα δεν εκβιάζονται, ο δρόμος της υπομονής είναι αναγκαστικός.

 6. toxo avatar
  toxo 18/10/2014 12:07:41

  Αφού ο "ανήλικος" Ελληνικός Λαός αγνοούσε ή ήλπιζε ότι η σόμπα δεν κάνει "τζιζ",θεωρώ ότι έπρεπε να πάθει λίγο "τζιζ" η Ελλάδα από την σόμπα (αγορές) και η όλη υπόθεση ταρακούνησε λίγο ,αλλά δεν νομίζω να κρατήσει το μάθημα περισσότερο από τρείς ημέρες.Από δευτέρα θα φταίει μόνον ο πρωθυπουργός,σύμφωνα με τις ερμηνείες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

 7. valia avatar
  valia 18/10/2014 14:22:24

  Η Ελλάδα ηττήθηκε σίγουρα, για την κυβέρνηση αμφιβάλλω. Μάλλον σαν ασιστ (σωστά το λέω;) από τους εταίρους και τις αγορές μου φάνηκε ό,τι έγινε αυτές τις μέρες.

  • Άλυτη Εξίσωση avatar
   Άλυτη Εξίσωση @ valia 18/10/2014 16:31:29

   :-) Από ...καλλιτεχνικής άποψης, έχει ενδιαφέρον η προσέγγιση. Είναι μιά σουρεαλιστική μετάφραση των γεγονότων!

   • GregA avatar
    GregA @ Άλυτη Εξίσωση 19/10/2014 00:05:14

    Δεν είναι μόνο καλλιτεχνικά τα ερεθίσματα, είναι και αθλητικά. Μου θυμίζουν λίγο τη λογική Μπαρτζώκα στη τελευταία επίθεση του ΠΑΟ για το κύπελλο στο μπάσκετ. Μη κάνουμε φάουλ και να χαλαρώσουμε για να το απολαύσουμε.

 8. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 18/10/2014 14:56:06

  Τώρα τελευταία όλοι έχουμε γίνει Οικονομολόγοι και μάλιστα ειδήμονες πάνω σε εξειδικευμένες περιπτώσεις. Επίσης ακούς και καινοφανείς Οικονομικές θεωρίες, ντυμένες με απίστευτη σοβαρότητα. Λόγου χάρη, "...η ανάπτυξη δεν είναι θεραπεία αλλά το αποτέλεσμα της θεραπείας"! Με άλλα λόγια, " Ο ασθενής δεν μπορεί να έχει υγιεινό περιβάλλον, αλλά όταν γίνει καλά τότε θα ...αποκτήσει υγιεινό περιβάλλον"! Μάλλον κάτι δεν πάει και τόσο καλά στο μυαλό μερικών!!

  • Geros avatar
   Geros @ ΝΤΙΝΟΣ 18/10/2014 16:10:47

   Άκου φίλε , θα απαντούσα σε αυτό που είπες σοβαρά , αλλά μετά σκευτικά ότι σε ανθρώπους που νομίζουν πως όποιος δεν σκεύτεται σαν αυτούς δεν είναι καλά στο μυαλό του δεν πρέπει να απαντάς. Πρέπει να τους λες σε όλα ναι και να τους αφήνεις στην αυλή να παίζουν με τον φίλο τους τον Ναπολέοντα και τον Ιούλιο Καίσαρα. Ναι Ντίνο μου , ότι πεις εσύ. Βγες να παίξεις με τους φίλους σου τώρα .....

   • GregA avatar
    GregA @ Geros 18/10/2014 20:49:02

    Γραφικές οι οικονομικές απόψεις σου ΓΕΡΟ, αλλά γραφικότερες οι αιτιάσεις σου.

  • Ποταμίσιος Χάνος avatar
   Ποταμίσιος Χάνος @ ΝΤΙΝΟΣ 18/10/2014 16:43:32

   Τα λέτε αυτά Ντίνο, γιατί προσπαθείτε αδίκως να τα μεταφέρετε τα σχετικά, ως ...εφαρμόσιμα και λογικά, σ΄ετούτη εδώ, την περιορισμένη διάσταση. Έχετε μείνει πίσω. Δοκιμάστε εξωΓαλαξιακά. Σε κάποιο άλλο σύμπαν παράλληλο αναφέρονται οι συγγραφείς, γιατί ως γνωστόν, δεν είναι πλάσματα αυτού του άχαρου κόσμου!

  • dim avatar
   dim @ ΝΤΙΝΟΣ 18/10/2014 21:03:03

   Εντελώς ατυχές το παραδειγμά σου. Η ανάπτυξη (ή η ύφεση) είναι ένα αριθμητικό κλάσμα. Στον αριθμητή έχει (Φετινό ΑΕΠ - Περσινό ΑΕΠ), και στο παρανομαστή έχει το Περσινό ΑΕΠ. Αν το αποτέλεσμα αυτής της αριθμητικής πράξης είναι θετικό τοτε έχουμε ανάπτυξη, αν αρνητικό τότε ύφεση. Άρα εξ΄ ορισμού η ανάπτυξη είναι ένα αποτέλεσμα. Αυτό που λες για το περιβάλλον είναι κάτι άλλο. Είναι οι νόμοι, είναι οι συνθήκες κλπ. Αν αυτά είναι "υγιεινά" τότε ναι, μπορεί να παραχθεί ένα θετικό αποτέλεσμα (ανάπτυξη). Αν είναι "προβληματικά" τότε προφανώς σε ενα προβληματικό περιβάλλον θα παραχθεί αρνητικό αποτέλεσμα (ύφεση).

 9. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 18/10/2014 17:10:20

  Όλη αυτή η συζήτηση περί ανάπτυξης είναι συζήτηση περι όνου σκιάς.Αναπτυξη δεν μπορουσε να υπάρξει τα προηγούμενα χρόνια γιατί λαμβάνονταν υφεσιακά μέτρα. Και γιατί λαμβάνονταν υφεσιακά μέτρα;Γιατί εάν έδινες σε ένα οποιοδήποτε οικονομολόγο την εξίσωση πεσμου πως θα μηδενίσεις έλλειμμα προυπολογισμού 15% του ΑΕΠ και έλλειμμα ισοζυγίου πληρωμών 14% χωρίς να κάνεις υποτίμηση του νομίσματος αυτά τα μέτρα θα πρότεινε.Το εάν αυτά ήσαν οδυνηρά δεν έχει καμμιά σημασία.Δεν υπήρχαν άλλα και ταυτόχρονη παραμονή στο ευρώ.Φυσικά αυτοί που υφίσταντο τα μέτρα δικαίως φώναζαν,πρότειναν διάφορα άλλα ή ανεφάρμοστα αλλά το πρόγραμμα προχωρούσε.Τα δίδυμα ελλείμματα εξαφανίσθηκαν και τα υφεσιακά μέτρα σταμάτησαν.Και από τη στιγμή που σταμάτησαν εντελώς φυσιολογικά θα αρχίσει η ανάπτυξη.Ήδη αυτό το τριμηνο θα είναι μάλλον το πρωτο με αύξηση του ΑΕΠ.Του χρόνου θα υπάρχει άνοδος 2,9% και το 2016 πάνω από 3%. Στο μεταξύ οι διάφοροι ρήτορες θα συνεχίζουν να διαπληκτίζονται.Εκείνο που παίζεται τώρα είναι ποιος θα ωφεληθεί από το γύρισμα της οικονομίας.Οι Τσίπρας &Co. βιάζονται για εκλογές ώστε με κάποια πυροτεχνήματα να πείσουν τον απογοητευμένο κόσμο ότι αυτοί πέτυχαν την ανάπτυξη καταργώντας το "αποτυχημένο" μνημόνιο.Από την άλλη η συγκυβέρνηση θέλει να πάει μέχρι το 2016 γιατί τότε θα είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού η μεταβολή και κανείς δεν θα μπορεί να την οικειοποιηθεί.Αυτό είναι όλο. Τα υπόλοιπα είναι λόγια.Και ο Ανδρέας επωφελήθηκε από τα δημοσιονομικά επιτεύγματα του "κρατους της δεξιάς" και των "πέτρινων χρόνων".25% χρέος/ΑΕΠ πήρε και δανείσθηκε με τη σέσουλα ώστε να "φάει ο κόσμος ψωμάκι"."Ανθρωπιστική κρίση" το λένε τώρα.

  • GT avatar
   GT @ ψυχραιμια 18/10/2014 18:13:44

   Πολύ σωστός! Απλά να επισημάνω πως όταν ο Σαμαράς είχε πει προ των εκλογών του 2012 πως με την εφαρμογή του προγράμματός του σε 3 χρόνια θα μηδένιζε το έλλειμμα τον είχαν πει Χάρι Πότερ οι του Σύριζα...

   • Simon Bolivar VΙ avatar
    Simon Bolivar VΙ @ GT 18/10/2014 18:19:58

    Αφού φορολόγησε ότι πετάει ,ότι κολυμπάει και ότι περπατάει .

  • Γιάννης Κιαπέκος avatar
   Γιάννης Κιαπέκος @ ψυχραιμια 18/10/2014 18:33:01

   Αυτά που αναφέρεις είναι καινοφανείς θεωρίες και ασκήσεις επί χάρτου που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματική οικονομία. Οι άνθρωποι (δανειστές) είναι απλώς σκιτζήδες οι οποίοι βρήκαν στη χώρα άχρηστους πολιτικούς και με διάφορους εκβιασμούς εφάρμοσαν αυτό το ιδεολόγημα (σημειωτέον δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά στον δυτικό κόσμο) της εσωτερικής υποτίμησης διανθισμένο με και με δόσεις τιμωρίας και παραδειγματισμού και ιδού το αποτέλεσμα : μετά πέντε από πέντε χρόνια σκληρής λιτότητας και 214 δις ευρώ € δανεικά έχουμε 1,5 εκατομμύριο ανέργους και 25 % αθροιστική ύφεση. Αν εσύ αυτό το θεωρείς επιτυχημένο οικονομικό πρόγραμμα μάλλον έχεις πάθει ιδεοληπτική αγκύλωση νεοφιλελευθερισμού. Όσο θα έχουμε του χρόνου ανάπτυξη 2.9 % , άλλο τόσο εγώ είμαι κινέζος μανδαρίνος.

   • George N avatar
    George N @ Γιάννης Κιαπέκος 19/10/2014 07:13:29

    Μα δεν υπήρχε κανένα οικονομικό πρόγραμμα παρά μόνο ένα stop loss, μια και τα λεφτά που βάλανε ΕΖ και ΔΝΤ ήταν συγκεκριμένα. Άρα με αυτά έπρεπε να αγορασθεί το χρέος από τις αγορές (αυτό που δεν διεγράφη) και με αυτά να καλυφθούν νέα μειούμενα πρωτογενή ελλείμματα. Ήταν λοιπόν μια δημοσιονομική άσκηση αυτό που απασχόλησε τις κυβερνήσεις τα τελευταία 5 χρόνια και σε αυτήν πέτυχαν. Ο τρόπος που έγινε βάθυνε ακόμα περισσότερο την ύφεση και έκανε πιό δύσκολη την ανάκαμψη. Η δημοσιονομική επιτυχία και η διατήρησή της (με εναλλακτική την κρατική χρεοκοπία, την κατάρρευση των τραπεζών και την διακοπή των προγραμμάτων & εισροών από ΕΕ), τα χαμηλά επιτόκια, την επιστροφή των κερδών από την ΕΚΤ από τα Ελληνικά ομόλογα, την πώληση assets που αγοράσθηκαν με λεφτά της EZ όπως οι τράπεζες και τις ιδιωτικοποιήσεις εξασφαλίζουν την επαναγορά του Ελληνικού χρέους από τις αγορές, σε βάθος χρόνου. Οικονομικό πρόγραμμα, ανάπτυξη χωρίς δανεικά, προσέλκυση επενδύσεων, αυτόνομη πορεία χωρίς κηδεμονία στις αγορές κτλ απαιτούν πλήρη αλλαγή της σοβιετίας και θεσμικές αλλαγές που θα απαιτήσουν χρόνο ή και χρόνια. Θα μπορούσε να είχαν γίνει ταυτόχρονα με την δημοσιονομική άσκηση αλλά το Ελληνικό πολιτικό δυναμικό δεν είναι multitasking. Ήταν επιτυχία που βγήκε από το notasking των τελευταίων 40 χρόνων. Συμφέρει την ΝΔ να ξεκινήσει τις αλλαγές γιατί η αντίδραση των αγορών αν πεισθούν, μπορεί να αλλάξει το κλίμα και έτσι να έχει πιθανότητες να είναι αυτή η νικήτρια των εκλογών το 2016 (αν ο Σαμαράς έχει βρει τρόπο να πάει τις εκλογές τότε, όπως λέει). Αλλιώς είναι σίγουρο ότι θα τις χάσει μια και κανείς δεν ψηφίζει με βάση δημοσιονομικούς δείκτες, ενώ δεν παίζει πια ο φόβος για έξοδο από την ΕΖ.

    • Γιάννης Κιαπέκος avatar
     Γιάννης Κιαπέκος @ George N 19/10/2014 10:24:17

     «Οικονομικό πρόγραμμα, ανάπτυξη χωρίς δανεικά» Τέτοιο πράγμα ΔΕΝ υπάρχει !!! και δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά στο κόσμο. Απλά είναι σοφιστείες του Schäuble και των Γερμανών οι οποίοι ορμώμενοι από μια προτεσταντική εμμονή θεωρούν ότι αυτοί κατέχουν την απόλυτη αλήθεια και αρνούνται να ακούσουν κανένα άλλο. Το έχω γράψει και αλλού, η κατάσταση στην Ευρωζώνη θα «φτιάξει» τη μέρα που η Siemens ή Mercedes-Benz κ.λ.π. αναγκαστούν να απολύσουν μερικές χιλιάδες εργαζομένων από τα εργοστάσιά τους.

     • George N avatar
      George N @ Γιάννης Κιαπέκος 20/10/2014 05:49:11

      Οικονομικά προγράμματα υπάρχουν και έχουν εφαρμοστεί πχ των σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία (2000), των δημοκρατικών στις ΗΠΑ (2008), των συντηρητικών στην Αγγλία (1980). Μοντέλα ανάπτυξης πέρα από πρωτογενή ελλείμματα για τόνωση της αγοράς επίσης υπάρχουν. Είναι η νόρμα. Σε επίπεδο ΕΖ σαφώς και χρειάζεται χαλάρωση και αυτή γίνεται και θα ενταθεί, όπως και πτώση της αξίας του Ευρώ που επίσης έγινε και ίσως συνεχισθεί. Αλλά αυτά είναι ασπιρίνες. Χρειάζεται και αυτό που λένε οι Γερμανοί. Μεταρρυθμίσεις. Δυστυχώς ή ευτυχώς οι Γερμανοί υποτιμούν τις αλλαγές που απαιτούνται. Ουσιαστικά χρειάζεται και αποχαιρετισμός στο "κράτος πρόνοιας" στην σημερινή του μορφή που και κοστίζει πιο πολλά από όσα αντέχει η ΕΖ και η μόνη πρόνοια που προσφέρει είναι η καταλήστευση και υποθήκευση του μέλλοντος των επόμενων γενεών.

     • Γιάννης Κιαπέκος avatar
      Γιάννης Κιαπέκος @ George N 20/10/2014 08:39:37

      Στο είχα γράψει προ καιρού, μου αρέσει να συνομιλώ μαζί σου πα' όλο που διαφωνώ στα περισσότερα από όσα γράφεις. Με την σημερινή σου ανάρτηση (Ουσιαστικά χρειάζεται και αποχαιρετισμός στο "κράτος πρόνοιας") όμως υποψιάζομαι ότι είσαι οπαδός της ακατανόμαστης (για να μη πω τίποτα χειρότερο) Thatcher οπότε δεν υπάρχει σημείο σύγκλισης μεταξύ μας.

   • George N @ ΚΠ 9:39 avatar
    George N @ ΚΠ 9:39 @ Γιάννης Κιαπέκος 20/10/2014 12:09:46

    Μια και ήμουν εκεί όταν ήταν πρωθυπουργοί και ο Heath και ο Callaghan και η Thatcher και ο Major έχω άποψη από πρώτο χέρι. Και από τα αρνητικά, το ξεπάγιασμα τον χειμώνα του 78-79 ή από το χωριό μου (ανθρακοχώρι) που ή pub -το μοναδικό μαγαζί που δεν είχε κλείσει- άνοιγε την Παρασκευή το πρωί όταν ερχόντουσαν τα επιδόματα ανεργίας και έκλεινε το βράδυ για να παραμείνει κλειστό μέχρι την επόμενη Παρασκευή. Έχω εγκεφαλικές φωτογραφίες από σκυθρωπές φάτσες στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 70, από απελπισμένες όταν όλο το χωριό ήταν άνεργο, από πρώην συμμαθητές 20+ που ποτέ δεν είχαν διαβάσει μια και θα γινόντουσαν ανθρακωρύχοι στα 16, γεμάτους απορία όταν τους έκανα μαθηματικά γιατί έπρεπε να βρουν κάποια άλλη δουλειά πια. Αλλά και από πιο μικρούς μετά από λίγα χρόνια κορδομένους μέσα στα κουστούμια τους, με τα filofax στο χέρι να έρχονται με το company car, γεμάτους περιφρόνηση για τους πατεράδες τους και το χωριό που τους είχε γεννήσει. Και αυτές οι φάτσες ήταν όλες της οικογένειάς μου..... Αλλά και τα θετικά όταν η ανεργία εξαφανίστηκε και οι μισθοί αυξανόντουσαν πάνω από τον πληθωρισμό και όχι όσο ο πληθωρισμός, που ήταν ο λόγος των μεγάλων απεργιών του 79. Τα έζησα όλα και φυσικά με διαμόρφωσαν. Κατά μια έννοια είμαστε όλοι παιδιά της Thatcher είτε συμφωνούμε μαζί της είτε όχι. Υπάρχει δε και ένα συνεχές deja vu με την τωρινή κρίση στην Ελλάδα. Έχω φτάσει στο σημείο να λέω "τώρα είμαστε στο 1976, ελπίζω μόνο πολιτικοοικονομικά και όχι και στο ντύσιμο" :-) Υποψιάζομαι ότι εσύ Γιάννη τα μάθαινες από τον Ελληνικό τύπο και την τηλεόραση της εποχής ή ακόμα χειρότερα από το Αγγλικό academia. Οπότε κατανοώ και την άποψή σου. Κόντρα στους μύθους η Thatcher δεν κατάργησε το μεταπολεμικό κράτος πρόνοιας. Αυτό υπάρχει ακόμα. Η Thatcher ιδιωτικοποίησε ή έκλεισε τις ΔΕΚΟ. Και απλοποίησε τις διαδικασίες, ίσως και σε υπερβολικό βαθμό, ιδίως στα χρηματοοικονομικά. Έπεσε δε από το poll tax, κάτι σαν τον ΕΝΦΙΑ :-) Οπότε για την ιδέα ότι δεν μπορεί να δανειζόμαστε από τα παιδιά μας για να καλύπτουμε "ανάγκες" όσων δεν τις έχουνε πραγματικά πχ δωρεάν παιδεία για τα παιδιά των πιο ευκατάστατων, εφάπαξ πάνω από τις εισφορές κτλ ότι δεν μπορούμε να κρατήσουμε δλδ το κράτος πρόνοιας στην σημερινή του μορφή κατηγορείς αποκλειστικά εμένα, αρκετά πράγματα πιστώθηκε η Maggie!

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ ψυχραιμια 18/10/2014 20:55:25

   Αντι να κάνουν τη φιλο-κυκλική πολιτική που άρχισαν το 2011, μπορούσαν να κάνουν αντι-κυκλικη πολιτική το 2000 ή το 2004. Δηλαδή να έβαζαν έγκαιρα τάπα στην Ελληνικη φούσκα. ¨Οπως έκανε τότε (με στρεβλό και άγαρμπο τρόπο έστω) ο Σρέντερ στη Γερμανία, και επωφελήθηκε μετά η Μέρκελ. Τώρα βέβαια βρίζουμε τους Γερμανούς ξέροντας ότι έκαναν αυτό που δεν μπορούσαν να κάνουν οι δικοί μας. Αλλά οι νεοφιλελεύθεροι και κρατιστές (αυτό το παράξενο είδος, θατσερο-σοβιετισμού είναι και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και γενικά το ελληνικό οικονομικό και κομματικό σύστημα) δεν κάνουν ποτέ αντι-κυκλική πολιτική. Το χέρι τους και η τρόμπα είναι ένα, ανέκαθεν. Ο Κέυνς έλεγε: "Ο καιρός για πολιτική λιτότητας είναι η εποχή της ανόδου, όχι της πτώσης". Ο αθεόφοβος ήταν παντελώς αδιάφορος για τους κομματικούς πελάτες. Τίποτε σωστό δεν μπορούσε να γίνει το 2011. ¨Ολα έπρεπε να είχαν γίνει το 2004, το 2000, το 1996. Αλλά ο ένας ήταν "Βασίλισσα Βικτωρία" με φάτσα Κινέζου και ονειρευόταν "ισχυρές Ελλάδες" και "διείσδυση" (τρομάρα του) στα Βαλκάνια, ο άλλος "επανίδρυε το κράτος" φάτσα-φάτσα με το παγόβουνο και με την ορχήστρα στο κατάστρωμα να παίζει "γεννήθηκες για την καταστροφή"...

  • GregA avatar
   GregA @ ψυχραιμια 18/10/2014 21:00:23

   Αυτό που μου αρέσει πιο πολύ είναι το φυσιολογικά θα έρθει η ανάπτυξη. Αυτό το φυσιολογικά πως το εννοείς; Μήπως εννοείς μεταφυσικά; Ξέρεις τι σημαίνει ανάπτυξη; Ξέρεις ότι για να έρθει η ανάπτυξη απαιτείται η υλοποίηση επενδύσεων; Ξέρεις τι σημαίνει επένδυση μμμμμ μάλλον όχι. Ξέρεις ότι για να γίνουν επενδύσεις χρειάζονται κίνητρα; Αρκετά πια με τη γραφικη ελλειματολαγνεία. Χρειάζεται ρεαλισμός και επιθετική πολιτική με αναπτυξιακό πρόσημο και μάχη με μόνο σκοπό τη προσέλκυση επενδύσεων κάθε μορφής. Όσο για την εξίσωση, καλή η παπακωνσταντίνειος και στουρνάρειος προσέγγιση, αλλά μόνον για αγράμματους. Διότι δεν είναι οικονομικό το θέμα, αλλά πολιτικό. Και η απάντηση είναι απλά δεν θυσιάζω τους πολίτες μου για να σώσω 30 οικογένειες.

 10. George N avatar
  George N 18/10/2014 19:32:11

  Η χώρα δεν ηττήθηκε από τις αγορές. Το μόνο που ηττήθηκε ήταν η αντίληψη ότι μπορείς να βγεις στις αγορές χωρίς να έχεις κάνει όσα απαιτούνται για να είναι βιώσιμη η οικονομία. Ότι οι αγορές είναι κάτι σαν ATM με unlimited credit. Ο Σαμαράς είναι τυχερός και άτυχος. Τυχερός γιατί οι αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις ζούνε κάπου στον μεσοπόλεμο μέσα σε ολοκληρωτικές ονειρώξεις, άτυχος γιατί το κόμμα που ηγείται δεν έχει κάνει ακόμα την υπέρβασή του ώστε να προσγειωθεί στον πραγματισμό. Για να έχει μια θέση στην ιστορία θα πρέπει να καταφέρει να μετασχηματίσει την ΝΔ σε κάτι σαν το New Labour από την τωρινή της κατάσταση που μοιάζει με το Labour των Harold Wilson και James Callaghan. Είναι σημαντικό γιατί σε περίπτωση αποτυχίας η διάδοχη κατάσταση δεν θα είναι μια Ελληνική εκδοχή κάποιας Θάτσερ αλλά η παράδοση της χώρας στον ολοκληρωτισμό και πιθανά ακρωτηριασμό. Θεωρώντας ότι έχει βρει τρόπο για να πάει σε εκλογές το 2016 μένει ουσιαστικά ένας χρόνος ώστε να πείσει τις αγορές ότι he means business. Πέρα από συνταξιοδοτικό, NPLs που απαιτούν άμεσες λύσεις, προφανώς δυσάρεστες, πρέπει να συμπεριλάβει στην σχεδιαζόμενη συνταγματική αναθεώρηση εγγυήσεις για σταθερό πλαίσιο παιχνιδιού. Είναι ο μόνος τρόπος για να ρισκάρει κάποιος επένδυση στην Ελλάδα. Από την θετική πλευρά, στοιχειώδεις κινήσεις ρεαλισμού δεν χρειάζεται να ολοκληρωθούν στο σύνολό τους για να αλλάξει το κλίμα, για να ενδιαφερθούν οι αγορές. Δουλειά τους είναι να ρισκάρουν και να παίρνουν θέση όσο πιο νωρίς γίνεται. Μπορούν να επιτρέψουν στην Ελλάδα να ζήσει χωρίς μνημόνια το ίδιο εύκολα με το να ζητήσουν ένα νέο το 2016.

 11. η Dimi avatar
  η Dimi 18/10/2014 21:11:38

  "Δύο μεγάλες Ευρωπαϊκές Τράπεζες κάνουν σενάρια με τον Τσίπρα πρωθυπουργό" – ΝΕWS247 http://bit.ly/1sy3VSJ Antinews.gr άρθρο «Nomura: Το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε το sell off στους ελληνικούς τίτλους» http://www.antinews.gr/POLITIKE/nomura-to-probadisma-tou-suriza-prokalese-to-sell-off-stous-ellinikous-titlous/


 12. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 19/10/2014 00:07:50

  @ Kιαπέκος Δεν έχει εφαρμοσθεί πουθενά στο δυτικό κόσμο γιατί πουθενα δεν υπήρξε χώρα με 14% έλλειμμα ισοζυγίου να θέλει να ισορροπήσει χωρίς να κάνει υποτίμηση. Αφού δεν θέλεις να κάνεις κανονική υποτίμηση και θέλεις να μείνεις στην ευρωζώνη θα πρέπει να κάνεις εσωτερική υποτίμηση.Ή αλλιώς να σου δίνουν συνέχεια λεφτά οι χώρες της ευρωζώνης για να καλύπτεις το μόνιμο έλλειμμά σου,πράγμα που δεν είχαν όρεξη ούτε και υποχρέωση. Εάν δεν σου άρεσε να έφευγες από την ευρωζώνη,να τράβαγες μια υποτίμηση 50% και να διόρθωνες τις ανισορροπίες.Και φυσικά θα έλθουν επενδύσεις και θα αρχίσει ανάπτυξη τώρα που οι ανισορροπίες διορθώθηκαν.

  • Γιάννης Κιαπέκος avatar
   Γιάννης Κιαπέκος @ ψυχραιμια 19/10/2014 10:59:31

   «να κάνεις κανονική υποτίμηση» Από όσο θυμάμαι (επί δραχμής) όταν γινόταν υποτίμηση παράλληλα με την μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών υπήρχε και μείωση της τιμής των αγαθών. Αυτό που εφαρμόστηκε με το μνημόνιο στη χώρα δεν ήταν τίποτα άλλο από ένα σχέδιο βίαιης φτωχοποίησης των πολιτών και παράλληλα μεταφοράς πλούτου από τους οικονομικά ασθενέστερους προς τους πλούσιους. Καταλήγοντας δηλώνω ότι όποιος Έλληνας χαρακτηρίζει αυτό το εξάμβλωμα οικονομικό πρόγραμμα , θα πρέπει να ντρέπεται αν βέβαια έχει τσίπα.

 13. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 19/10/2014 00:13:39

  GregA Όλη η συνθήκη του Μάαστριχτ είναι ελλειμματολαγνεία. Εάν δεν σου αρέσει γυρίζεις στη δραχμή και έχεις όσο έλλειμμα θέλεις.Και δεν σώζεις 30 οικογένειες.Αυτές οι 30 οικογένειες δεν έχουν ανάγκη το ευρώ,έχουν και λεφτά έξω και δεν χάνονται με αλλαγή νομίσματος.Το έκανες γιατί έχεις την ιδέα ή λόξα ή πες το όπως θές να είσαι στο στενό πυρήνα της Ευρώπης,στην ευρωζώνη. Αλλιώς είπαμε,αναδιαρθρωση χρέους,50% υποτίμηση και ένα κλασικό ΔΝΤ πρόγραμμα με άμεση "ανάπτυξη" εννοείται ξεκινώντας από το -50 το ΑΕΠ σε συναλλαγματικούς όρους μέτρησης.

  • GregA avatar
   GregA @ ψυχραιμια 19/10/2014 20:55:04

   Αυτές οι 30 οικογένειες ελέγχουν όλον τον παραγωγικό ιστό της οικονομίας. Ελέγχουν όλες τις μεγάλες παραγωγικές μονάδες και έχουν πάρει τεράστιο τραπεζικό δανεισμό, πολύ μεγαλύτερο των ιδίων κεφαλαίων τα οποία έχουν στο εξωτερικό, ενώ ταυτόχρονα ρυθμίζουν και τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, άμεσα, αλλά και έμμεσα με τα ΜΜΕ που ελέγχουν. Εαν δεν έχουν αυτοί ανάγκη το ευρώ ποιοί το έχουν; Όσον αφορά την υποτίμηση και τα παρελκόμενα, υπήρχε και άλλος δρόμος, εαν δεν ήταν το GAP, πρωτυπουργκό το 2009.

 14. η Dimi avatar
  η Dimi 19/10/2014 00:27:10

  Στις 18 Οκτωβρίου 1978, η Σουηδική Ακαδημία απένειμε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Έλληνα ποιητή, Οδυσσέα Ελύτη. http://youtu.be/RiiOPd6ufzE Ο Γιάννης Ρίτσος, υποψήφιος επίσης, ο οποίος αρνήθηκε όπως και ο Ελύτης να μοιραστoύν το Βραβείο Νόμπελ, είχε δηλώσει: «Η απονομή του βραβείου Νόμπελ στον μεγάλο μας Έλληνα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, δεν είναι μία τιμή προς τον Ελύτη, αλλά μία τιμή προς το ίδιο το Νόμπελ».

 15. Giorgis avatar
  Giorgis 19/10/2014 03:33:45

  Η ειρωνία του άθρου είναι ότι στον τίτλο την ίδιο λέει ότι ο προθυπουργός πρέπει να νιάζεται πως θα τον θυμούνται, όχι αν θα σώσει τη χώρα και μετά αντιφάσκει σε όλο το άθρο

 16. ΚωσταςΧ. avatar
  ΚωσταςΧ. 19/10/2014 13:03:04

  Αρχην ανδραν δεικνυσι! και για να μπορει καποιος να παρει μεγααλες αποφασεις ΠΡΕΠΕΙ πρωτα να ειναι αντρας με ψυχη! να μην ειναι το παιδι της καρπαζιας!!!!!!

 17. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 19/10/2014 17:01:45

  @ Κιαπέκος Όταν γινόταν κανονική υποτίμηση νομίσματος συνοδευόταν από πάγωμα μισθών (άρθρο 4 επί Σημίτη το 1985 εάν θυμάσαι) και τιμών,όχι φυσικά μείωσή τους,κάτι αδύνατον ειδικά για τα εισαγόμενα. Οι εργαζόμενοι έχαναν καθαρό εισόδημα,όσο το ποσοστό της υποτίμησης στα είδη εισαγωγής. Το θέμα είναι αφού δεν μπορείς και δεν θέλεις να κάνεις κανονική υποτίμηση,με τι είδους υποτίμηση θα εξαφανίσεις το έλλειμμα του ισοζυγίου το 2010; Με εσωτερική όπως και έγινε.Να μην κάνεις καθόλου υποτίμηση δεν γίνεται εκτός αν βρεις κάποιον να σου καλύπτει κάθε χρόνο το 14% του ΑΕΠ που έχανες στο ισοζύγιο.Αυτός ο κάποιος δεν υπάρχει.

  • Γιάννης Κιαπέκος avatar
   Γιάννης Κιαπέκος @ ψυχραιμια 20/10/2014 08:56:26

   «με τι είδους υποτίμηση θα εξαφανίσεις το έλλειμμα του ισοζυγίου το 2010;» Με τον ίδιο τρόπο που ο Α. Παπαδόπουλος το 1993 με οκονομικούς δείκτες ίδιους και χειρότερους από αυτούς του 2010 κατόρθωσε να αντιστρέψει τη πορεία χωρίς να χρειαστεί να εξαθλιώσει έναν ολόκληρο λαό. Σε κάθε περίπτωση δε μπορώ να καταλάβω γιατί επιμένεις να υποστηρίζεις ένα πρόγραμμα όταν ακόμη και αυτοί οι εμπνευστές του , σε εξάρσεις αυτοκριτικής , παραδέχονται ότι ήταν καταστροφικό για τη χώρα και τον λαό της.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.