H χαμένη γενιά των Μνημονίων... όπλο των λαϊκιστών
21/07/2015 06:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

H χαμένη γενιά των Μνημονίων... όπλο των λαϊκιστών

Όλοι μας, η γενιά της Μεταπολίτευσης, πολιτικό προσωπικό και πολίτες, δημιουργήσαμε ένα «τέρας». Κάναμε τα παιδιά και τα εγγόνια μας όργανα του κάθε τυχάρπαστού λαϊκιστή. Και θα το πληρώσουμε όλοι όταν τα άκρα θα θριαμβεύσουν.

Διαβάζοντας το σχέδιο εισβολής στην ΤτΕ και το Νομισματοκοπείο αλλά και τα πλάνα που έκανε ο Βαρουφάκης για επιστροφή στη δραχμή κατ’ εντολήν του ιδίου του πρωθυπουργού είμαστε πλέον πεπεισμένοι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εξ αρχής δεύτερο σχέδιο και απλά δεν το έλεγε στους πολίτες.

Όταν πριν το δημοψήφισμα πήγε ο Στ. Θεοδωράκης στο Μαξίμου και είπε στον κ. Τσίπρα να κλείσει συμφωνία γιατί αλλιώς θα κλείσουν οι τράπεζες και υπάρχει κίνδυνος για κούρεμα καταθέσεων αυτός του απάντησε: «Σταύρο, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν καταθέσεις στις τράπεζες».

Σύμφωνα με έρευνα, στο δημοψήφισμα 8 στους 10 νέους έως 24 ετών ψήφισαν «όχι». Eίναι επομένως κατά βάση ψηφοφόροι του κ. Τσίπρα. Για σκεφτείτε λοιπόν καλά που ποντάρει ο Τσίπρας και που οι «δραχμοφονιάδες». Ποντάρουν σ’ αυτήν την χωρίς ταυτότητα μάζα ανθρώπων που δεν έχουν δουλειά ή εργάζονται για ψίχουλα, που είναι φοιτητές οι οποίοι θα πάρουν πτυχίο το οποίο ξέρουν ότι δεν θα τους βοηθήσει σε τίποτε, που δεν έχουν εισοδήματα άλλα και μόλις που τα βγάζουν πέρα με τη σύνταξη του παππού.

Είναι η χαμένη γενιά των Μνημονίων που αντιμετωπίζουν σειρά προβλημάτων τα οποία καμιά προηγούμενη κυβέρνηση δεν τους έλυσε και η παρούσα αντί να τους βοηθήσει απλά παίζει στην πλάτη τους βρόμικο παιχνίδι. Για σκεφτείτε: Ακούσατε τους τελευταίους έξι μήνες από στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ έστω και μια πρόταση για ανάπτυξη; Για νέες θέσεις εργασίας που να μην έχουν σχέση με προσλήψεις στο Δημόσιο; Ακούσατε για νέες επενδύσεις, για μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας, ώθησης της νέας γενιάς σε ένα διαφορετικό μοντέλο παραγωγής; Είπε κάτι ο κ. Τσίπρας για βελτίωση των πανεπιστημίων, για σύνδεσή τους με την αγορά και την ιδιωτική πρωτοβουλία;

Δεν είπε τίποτε και απλά συνέχισε την καταστροφική πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων που αδιαφόρησαν για τους νέους και τα προβλήματά τους. Κι αυτοί έγιναν οργισμένη γενιά που αμφισβητεί, φωνάζει, διαμαρτύρεται, λέει «όχι» σε όλα και… ψηφίζει κατά κύριο λόγο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το κομμάτι του πληθυσμού εκμεταλλεύονται με τον πιο αισχρό τρόπο οι της κυβέρνησης και ποντάρουν στην οργή του. Αλλά, αντί να κάνουν κάτι για να τους βοηθήσουν απλά τους μετατρέπουν σε «φονικά όπλα» κατά των υπολοίπων. Των διαφωνούντων ή των «βολεμένων» που μπορεί να έχουν δουλέψει μια ζωή και να έχουν τρελαθεί από τη δουλειά αλλά είναι εχθροί για τους άλλους.

Οι νέοι που περνούν δύσκολα τώρα έμαθαν να μισούν κι αυτό ο Τσίπρας το πήρε και το έκανε «μαχαίρι» για να μακελέψει τους υπόλοιπους. Ας προσπαθήσει κάποιος να μιλήσει σε έναν νέο, είτε είναι τεμπελάκος που βολεύεται με το χαρτζιλίκι και δεν έχει δουλέψει ποτέ του, είτε εργάζεται σκληρά για τα προς το ζην. Αν και ο ένας δεν έχει δικαίωμα δια να ομιλεί και ο άλλος έχει απόλυτα. Όποιος λοιπόν επιχειρήσει να ανοίξει διάλογο θα προσκρούσει σε τοίχο. Δεν ακούνε τίποτε, πιστεύουν κάθε θεωρία συνωμοσίας, μισούν το παλαιό σύστημα, δεν ανέχονται τα παλαιά πρόσωπα, ικανοποιούνται και ξεγελιούνται με τους λαϊκιστές είτε είναι ο Τσίπρας είτε ο Βαρουφάκης, είτε ο… Μιχαλολιάκος. Γιατί απλά δεν έχουν τίποτε να χάσουν…

Γι’ αυτό και το «κόμμα της δραχμής» θα ποντάρει πάνω σ’ αυτούς που δεν έχουν εμπειρίες και προσλαμβάνουσες. Γι’ αυτό και θα τους κερδίσει, επειδή δεν έχουν τίποτε να χάσουν.

Όλοι μας, η γενιά της Μεταπολίτευσης, πολιτικό προσωπικό και πολίτες, δημιουργήσαμε ένα «τέρας». Κάναμε τα παιδιά και τα εγγόνια μας όργανα του κάθε τυχάρπαστού λαϊκιστή. Και θα το πληρώσουμε όλοι όταν τα άκρα θα θριαμβεύσουν.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 21/07/2015 07:38:30

  E,και λοιπόν;Ας φάνε τώρα το μνημόνιο Τσίπρα να στρώσουν.Αρκετά με το άγχος για το τι θα κάνουν οι λαικιστές.Ας κάνουν ότι θέλουν.Στο τέλος θα τα ρημάξουν όλα και θα πέσουν και αυτοί.

  • ουδέτερος avatar
   ουδέτερος @ ψυχραιμια 21/07/2015 08:31:08

   οκ, αλλά να σκεφτείς ότι κάποιοι πριν το μνημόνιο φρόντισαν να βάλουν τα θεμέλια για να δημιουργηθεί αυτή η μάζα. όταν λέω ότι η ΝΔ θέλει ανακατασκευή και ίσως αλλαγή ονομασίας, γίνομαι κακός....Με Μητσοτάκηδες και λοιπά τζάκια η ΝΔ θα σβήσει. Τα δημογραφικά στοιχεία δεν τη ευνοούν. Μόνο αν η δεξιά σουτάρει την οικογενειοκρατία θα γίνει πιο ελκυστική στις νέες ηλικίες. Στο ότι μισούν το παλαιό σύστημα και τα παλιά πρόσωπα της πολιτικής, δεν τους δίνω άδικο. Και εγώ σιχαίνομαι τους παλιούς πολιτικούς, ιδίως όσους κληρονόμησαν βουλευτικές έδρες. Βεβαίως και η Βόρεια Κορέα που μας κατάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι λύση. Όπως και ο μεσαίος δρόμος του Μειμαράκη δεν πρόκειται να κερδίσει αυτούς τους ανθρώπους.

  • Άπαντα Επιστάμενος avatar
   Άπαντα Επιστάμενος @ ψυχραιμια 21/07/2015 09:17:56

   "Στο τέλος θα τα ρημάξουν όλα και θα πέσουν και αυτοί" Που το δες γραμμένο αυτό? Όταν ένας λαικιστής αποτυγχάνει, τότε έρχεται ένας ακόμη πιο σκληρός. Η χρυσή αυγή περιμένει στην γωνία. Επίσης, είμαστε σε μία φάση που είναι δύσκολο να πεις ότι οι μη λαικιστές έχουν δίκιο, εφόσον επιμένουν σε μη ρεαλιστικά πράγματα όπως στην εξυπηρέτηση χρέους κοντά στον Θεό τον ίδιο.

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Άπαντα Επιστάμενος 21/07/2015 11:09:32

    Μια χαρά τα λένε οι μη λαικιστές.Ποιός σου ζητάει να εξυπηρετήσεις αυτό το χρέος και πότε; Το ξέρεις ότι φέτος θα πληρώσουμε για τόκους το 1/3 από αυτούς που πληρώναμε πριν το μνημόνιο; Όταν σου ζητάνε πρωτογενές πλεόνασμα 1% σου ζητάνε να εξυπηρετήσεις κανένα χρέος κοντά στο Θεό; Η πλήρης εξυπηρέτηση του χρέους έχει ΑΝΑΣΤΑΛΕΙ για μετά το 2022.Εκείνο που κάνουν οι κουτοπόνηροι αντιμνημονιακοί είναι να προσθέτουν στη σούμα όλο το χρέος μέχρι το 2050 και να λένε "μη βιώσιμο".Δε λένε ποτέ πόσο τους ζητάνε να πληρώσουν ΤΩΡΑ. Διότι ο στόχος τους είναι η διαγραφή και η επανάληψη του δανεισμού με πρωτογενή ελλείμματα από τις αγορές.Αλλά αυτό φυσικά το ξέρουν και οι άλλοι.Δεν θα ρυθμίσουν το χρέος πριν βεβαιωθούν ότι έγινες κανονική χώρα.Αλλού λοιπόν τα κομπογιαννίτικα.

    • Άπαντα Επιστάμενος avatar
     Άπαντα Επιστάμενος @ ψυχραιμια 21/07/2015 11:31:31

     Χαίρομαι που ακούω υπεύθυνα ότι είναι βιώσιμο. Δεν έχει νόημα να το αμφισβητήσω.

     • George N avatar
      George N @ Άπαντα Επιστάμενος 21/07/2015 16:02:45

      Κι όμως η Ελλάδα δεν έχει πληρώσει τίποτα από τα έσοδά της για χρέος ή τόκους στην διάρκεια της κρίσης. Με μια εξαίρεση. Το 0,3% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα του Σαμαρά το 2014 δηλαδή 0,5 δις. Από την άλλη πήρε αυτά τα χρόνια 65 δις για να καλύψει νέα πρωτογενή ελλείμματα. 40 εκ των οποίων πήγαν για τις τράπεζες που έκλεισε ο ΣΥΡΙΖΑ και που μηδένισε ως αξία και δημόσιο πλούτο. Το μόνο μη ρεαλιστικό αυτά τα χρόνια της κρίσης ήταν η οικονομική πολιτική. Σχετικά ρεαλιστική ήταν η δημοσιονομική πολιτική του Σαμαρά. Το χρέος θα ήταν το τελευταίο πρόβλημα που θα έπρεπε να λυθεί αφού η χώρα θα μπορούσε να ζήσει με αυτά που παράγει και αφού θα μπορούσε να έχει και ανάπτυξη. Μια και δεν μπορούσαμε να λύσουμε τα πρώτα δύο πήγαμε με τον ΣΥΡΙΖΑ να λύσουμε το χρέος που φάνταζε εύκολο στο μυαλό τους (λέμε τώρα). Διαγραφή για να φτιάξουμε καινούργιο και κάντε το γρήγορα :-)

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ George N 21/07/2015 16:54:40

      Έστω ότι είναι βιώσιμο το χρέος, όπως υπαινίσεσσαι. (Δεν το πιστεύω αλλά ας το δεχτούμε ως υπόθεση εργασίας). Άν υπάρχει πιθανότητα 1% άνα έτος (βάζω σκοπίμως ένα νούμερο εξωπραγματικά χαμηλό!) να συμβεί ένα «ατύχημα» που από οριακά βιώσιμο θα το καταστήσει οριστικά μη βιώσιμο (πρόσφατα παραδείγματα «ατυχημάτων»έχουμε!), τότε ποιά είναι η πιθανότητα να γλιτώσουμε το κανόνι, μέσα στα επόμενα 50 χρόνια; (Γιατί τόσος είναι ο χρόνος που χρειάζεται, με την αναιμική ανάπτυξη που θα έχουμε, λόγω τόκων χρεωλυσίων κλπ, έστω και με αρχική περίποδο χάριτος, μέχρι να ξεφύγουμε τον κίνδυνο.) ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η πιθανότητα είναι ίση με την πιθανότητα στα επόμενα 50 χρόνια να μην συμβεί τέτοιο ατύχημα. Δηλαδή, η πιθανότητα μη χρεωκοπίας είναι 0,99^50=60,5% μόνο. Και αυτό, άν δεχτούμε ότι ακόμα είναι βιώσιμο και η ετήσια πιθανότητα «ατυχήματος» είναι μόνο 1%. Άν αυτή την ανεβάσουμε στο 2%, τότε η πιθανότητα να γλιτώσουμε τη χρεωκοπία είναι μόλις 0,98^50=36,4% μόνο! Άν βάλουμε ένα πιο ρεαλιστικό 4%, πέφτουμε στο 13%. Σαν να μην έφτανε αυτό, οι επενδυτές ξέρουν μαθηματικά (σε αντίθεση με τον πολύ τον κόσμο), και κατανοούν τα απραπάνω, οπότε κανένας σχεδόν δεν θα ρισκάρει να επενδύσει. Άρα, λόγω οικονομικής καχεξίας, αυξάνεται η πιθανότητα ατυχήματος, και όσο αυξάνεται εντείνει την οικονομική καχεξία, και ούτω καθεξής, σε έναν φαύλο κύκλο. Μετά πές μου εσύ ότι είναι βιώσιμο το χρέος...

     • George N avatar
      George N @ ΚΜ 22/07/2015 07:14:43

      Αυτό που είπα είναι ότι βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Το χρέος είναι το τελευταίο από τα προβλήματα μας. Τι νόημα έχει να αναρωτηθούμε αν το 2026 μια εκτίναξη του πληθωρισμού στην ΕΖ θα κάνει μη βιώσιμο το χρέος λόγω μιας αντίστοιχης αύξησης του επιτοκίου αν δεν είμαστε στο Ευρώ το...2016? Αν μετά από 6 χρόνια "προσπαθειών" δεν μπορούμε να έχουμε έστω και ισοσκελισμένο πρωτογενώς προυπολογισμό όλα τα άλλα δεν έχουν νόημα. Το γνωστό ανέκδοτο με την επιστροφή του Οθωνα στο Ναύπλιο, την μη ρίψη 21 κανονιοβολισμών, την απορία του μονάρχη και την απάντηση του αυλάρχη ότι συντρέχουν πολλοί λόγοι όπου ο Οθωνας μετά τον πρώτο, την μη ύπαρξη πυρομαχικών δηλαδή, χάνει το ενδιαφέρον του για τους υπόλοιπους. Δεν διαφωνούμε στο ότι το χρέος είναι μαύρο σύννεφο σε μια απόφαση για επένδυση στην Ελλάδα. Δεν είναι όμως ο κυριότερος λόγος, αυτός είναι η αρνησιδικία. Μακροπρόθεσμα το χρέος της Ελλάδας σε μια όλο και στενότερη σχέση των χωρών της ΕΖ χάνεται στο συνολικό. Εργαλεία διαχείρισης χρέους οντότητες όπως η ΕΖ έχουν, όπως έχει αποδείξει η αντίστοιχη εμπειρία των ΗΠΑ μετά τον Β' ΠΠ. Το χρέος από επικά επίπεδα αντίστοιχα του σημερινού Ιταλικού εξαφανίστηκε μέσα σε μια δεκαετία. Πολλές φορές έχω την εντύπωση ότι το θέμα του χρέους χρησιμοποιείται ως πρόφαση για να μην γίνουν όσα θα έπρεπε ακόμα κι αν πηγαίναμε στη μνα. Πχ το να μην παίρνει μέση σύνταξη γήρατος 1200 Ευρώ ο 40άρης όταν παίρνει 700 ο 70ρης μπορούμε να το κάνουμε? Εξ όνυχος τον λέοντα....

     • KM avatar
      KM @ George N 22/07/2015 13:50:08

      Και τον προϋπολογισμό να ισοσκελίσουμε, και τις συντάξεις να εξορθολογίσουμε (που όντως πρέπει να τα κάνουμε), πάλι μια τρύπα στο νερό θα έχουμε κάνει, άν δεν φύγει το χρέος. Χωρίς να φύγει, χαμένα θα πάν όλα. Το καθένα από αυτά είναι αναγκαία συνθήκη εξόδου από την κρίση αλλά κανένα από αυτά δεν είναι ικανή συνθήκη από μόνο του. Το άλλα δυο (αλληλένδετα μεταξύ τους) λάθη που κάνεις είναι 1) η αναφορά στο παράδειγμα των ΗΠΑ ως κάτι που μπορεί να έχει το ανάλογό του στην Ευρωζώνη και 2) η (θρησκευτικού χαρακτήρα) πίστη σε «μια όλο και στενότερη σχέση των χωρών της ΕΖ» και ζωήν του μέλλοντος αιώνος - αμήν. Κάτι τέτοιο, καλώς ή κακώς, δεν είναι δεδομένο.

     • George N avatar
      George N @ KM 22/07/2015 14:39:16

      Α. Μεγάλες οικονομικές οντότητες μπορούν να διαχειρισθούν τα χρέη τους διαφορετικά από μικρές και περιφερειακές χώρες όπως εμείς. Η ΕΖ είναι μια τέτοια οντότητα. Β. Προφανώς και δεν είναι δεδομένο (και καμία θρησκευτικού χαρακτήρα πίστη για κάτι τέτοιο έχω) αλλά το Ευρώ είναι ποδήλατο και υπάρχουν επιπτώσεις αν σταματήσει το πετάλι. Προς βαθύτερη ενοποίηση δηλώνουν ότι θέλουν να πάνε και προτάσεις προς αυτό τον στόχο συζητιούνται αυτή την στιγμή. Μετά την πρόταση Σοιμπλε τώρα έχουμε και πρόταση Ολάντ. Θα πετύχει? Ίσως και όχι αλλά τότε μια δική μας κατάρρευση μέσα σε μια γενικευμένη του Ευρώ περνάει απαρατήρητη. Κάτι ανάλογο κάναμε την δεκαετία του 30 όπου η πτώχευσή μας ήταν μονόστηλο. Δεν νομίζω ότι θα ψάξουμε, αν γίνει κάτι τέτοιο, να βρούμε τις διάδοχες καταστάσεις του ESM και της ECB για να τους ξοφλήσουμε, έτσι δεν είναι? Γι αυτό και η επιμονή μου στις "αναγκαίες συνθήκες". Με μνα, με δραχμή, με ευρώ τις χρειαζόμαστε και στο κάτω κάτω αυτές τουλάχιστον περνάνε από το χέρι μας.

     • ΝΙΚΟΣ Ζ. avatar
      ΝΙΚΟΣ Ζ. @ George N 21/07/2015 17:27:53

      Αγαπητέ George, όταν οι Ευρωκράτες δάνειζαν την χρεωκοπημένη Ψωροκώσταινα με 240 δις ήξεραν και πιστεύω υποσχέθηκαν(προφορικά) στον ΓΑΠ οτι ούτως ή άλλως αυτά τα λεφτά δεν θα τα πάρουν πίσω, διότι θα διαγραφούν ή θα χαθούν στην επιμήκυνση ως τον 22ο αιώνα, αλλά βεβαίως όταν αυτοί θα είναι στη σύνταξη στις Μπαχάμες και κανείς δεν θα θυμάται την τράμπα που έκαναν για να σώσουν τις Γαλλικές και τις Γερμανικές τράπεζες απο την Ελληνική χρεωκοπία... Το πρόβλημα είναι οτι για να βγούν στη σύνταξη αυτοί, θέλουν πάνω απο 2-3 χρόνια και εμείς δεν αντέχουμε αλλη λιτότητα ως τότε, όπως πολύ καλά τους το εξήγησε ο Σαμαράς και όπως φάνηκε απο την πορεία των εσόδων. ΚΑΜΜΙΑ χώρα της ΕΕ δεν μπορεί και δεν ζεί με αυτά που παράγει. Μην λέμε παραμύθια του ΚΚΕ. Ούτε καν η Β. Κορέα δεν είναι αυτάρκης. Όλες είναι καταχρεωμένες κατα μέσο όρο στο 110%!!! του ΑΕΠ τους, ήτοι, σύμφωνα και με το Μάαστριχτ, που θεωρεί μη βιώσιμο το χρέος πάνω απο 60% του ΑΕΠ, χρεωκοπημένες... Και σχεδόν ο μέσος όρος ανάπτυξής τους τα τελευταία 5 χρόνια είναι μηδεν, ή και αρνητικός. Αρα η αναδιάρθρωση του χρέους είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη, που σε ΚΑΜΜΙΑ ΧΩΡΑ δεν μπορεί να έλθει αν πρώτα δεν ξαναμπεί στις αγορές, όπως λέει και η έκθεση του ΔΝΤ. Σαφώς και η μεταρρύθμιση του κράτους μας, ή ακόμα καλύτερα η αναδιάρθρωσή του όπως την είχε ονομάσει ο Κώστας Καραμανλής, οφείλει να είναι πρώτο μέλημα μιας Αριστερής κυβέρνησης, διότι η διαφθορά, το πελατειακό κράτος και η διαπλοκή δεν ωφελεί τους φτωχούς, αλλά τους εξαπατά, εκμεταλλεύεται τις αδυναμίες τους και ωφελεί μόνο τους πλούσιους. Δεν αρνούνται λοιπόν τις μεταρρυθμίσεις οι φτωχοί Έλληνες...

     • George N avatar
      George N @ ΝΙΚΟΣ Ζ. 22/07/2015 07:28:49

      Σαφώς και ξέρανε ότι δεν θα πάρουν τα δάνεια πίσω. Οπως γνωρίζανε ότι η Ελλάδα δεν θα πετύχει 4,5% πρωτογενή πλεονάσματα. Δεν μπορούσαν να πουν στα κοινοβούλια και στους ψηφοφόρους τους αυτά και αρχίσανε τα παραμύθια. Πολιτικοί είναι οι άνθρωποι και η δουλειά τους είναι να ντύνουν όμορφα μια άσχημη ιστορία. Τα χρήματα που είχαν χαθεί ήταν δεδομένα. Θα μπορούσαν να τα δώσουν με ΑΜΚ στις τράπεζες τους και να τελειώνει εκεί η ιστορία με την Ελλάδα σε επιστροφή στην λίθινη εποχή. Και φυσικά θα το κάνανε (και με μεγάλη χαρά) αν δεν υπήρχε ο φόβος ντόμινο. Αυτός ο φόβος τους κόστισε άλλα 65 δις. Όλοι επωφελήθηκαν και κυρίως εμείς. Απο εκεί και πέρα το ζητούμενο δεν είναι η Ελλάδα να ζει με αυτά που παράγει (που φυσικά δεν γίνεται) αλλά το Δημόσιο της να μην παράγει νέα πρωτογενή ελλείμματα. Υπάρχει δηλαδή η απόφαση (από την μεριά τους) για stop loss και η χώρα αναγκαστικά θα το σεβαστεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

     • ΝΙΚΟΣ Ζ. avatar
      ΝΙΚΟΣ Ζ. @ George N 22/07/2015 10:13:21

      .Δηλαδή αν η Ελλάδα μηδενίσει τα ελλείμματα του Δημοσίου της αύριο, οι "εταίροι" θα μας διαγράψουν ή θα μας επιμηκύνουν με μηδενικό επιτόκιο τα 240 δις και θα μας καταργήσουν τα μνημόνια, πιστεύεις σοβαρά?

     • George N avatar
      George N @ ΝΙΚΟΣ Ζ. 22/07/2015 14:25:42

      Το να έχει η Ελλάδα ένα -με βιώσιμο και διατηρήσιμο τρόπο- πρωτογενές πλεόνασμα σημαίνει ότι τμήμα του χρέους της ενδιαφέρει της αγορές. Επομένως τμήμα του χρέους μπορεί να πωληθεί από τα κράτη πίσω στις αγορές. Η ανάποδη διαδικασία από αυτή που έγινε μετά το 2010. Άρα τμήμα των χρημάτων που έδωσαν είναι ανακτήσιμα. (όχι από την χώρα φυσικά αλλά από τις αγορές) Για να γίνει αυτή η πώληση όμως το υπόλοιπο τμήμα πρέπει να διαγραφεί. (όχι κατά ανάγκη σε ονομαστική τιμή). Μια διαδικασία με πολλούς σταθμούς και παραμετρικές μειώσεις χρέους όπως αυτές που έχουν ήδη γίνει και που θα γίνουν και που οι εκάστοτε πρωθυπουργοί της Ελλάδας θα παρουσιάζουν ως προσωπικές τους επιτυχίες. Μεγάλο τμήμα του χρέους είναι προφανώς χαμένο. Αλλά αυτό το ξέρανε όλοι από την αρχή. Χρέη που δεν μπορούν να πληρωθούν δεν θα πληρωθούν. Υπό αυτή την έννοια το χρέος είναι περισσότερο πρόβλημα των δανειστών παρά της Ελλάδας. Μια ματιά στην φάτσα του Σοιμπλε αυτά τα χρόνια νομίζω το αποδεικνύει :-)

 2. airman avatar
  airman 21/07/2015 09:00:12

  «Σταύρο, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν καταθέσεις στις τράπεζες». Πολύ ή μάλλον κυνικά ειλικρινές! Όσοι ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία 18-24 δεν είχαν και δεν έχουν καταθέσεις. Οι υπόλοιποι είχαν πάρει ήδη τα μέτρα τους. Σωστά κ. Βαλαβάνη;

  • lolrekt avatar
   lolrekt @ airman 21/07/2015 09:28:49

   "Όσοι ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία 18-24 δεν είχαν και δεν έχουν καταθέσεις." Αλλά θέλουν και το 50€ από τον μπαμπά τους και τον παππού. Τόσο βλάκες είναι που δεν καταλαβαίνουν ότι στην ίδια τους την οικογένεια κάνουν κακό και ότι, όταν οι κοινωνικές δομές του κράτους καταστρέφονται, αυτοί είναι που κινδυνεύουν περισσότερο από όλους. Πρέπει να καταλάβουν ότι όσο περνάει ο καιρός, γίνονται (για να χρησιμοποιήσω την λέξη του μεγάλου ηγέτη) συνυπεύθυνοι με τις επιλογές τους στην κατρακύλα της Ελλάδας που ξεκίνησαν οι παλαιές γενεές. Δεν θα το κάνουν βέβαια γιατί έτσι τους έχουν μάθει οι γενεές που τόσο μισούν.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ airman 21/07/2015 09:40:15

   Και άρα όσοι έχουν πολύ καλά θα κάνουν να τις είχαν πάρει και να μην τις ξαναφέρουν εαν ο Τσίπρας και ο σύριζα δεν ξεκουμπιστούν από την κυβέρνηση.

 3. ΝΙΚΟΣ Ζ. avatar
  ΝΙΚΟΣ Ζ. 21/07/2015 10:44:50

  ". Για σκεφτείτε: Ακούσατε τους τελευταίους έξι μήνες από στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ έστω και μια πρόταση για ανάπτυξη; Για νέες θέσεις εργασίας που να μην έχουν σχέση με προσλήψεις στο Δημόσιο; Ακούσατε για νέες επενδύσεις, για μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας, ώθησης της νέας γενιάς σε ένα διαφορετικό μοντέλο παραγωγής;" Πολύ σωστή παρατήρηση. Επι 5 μήνες λιτότητας ο Συριζα δεν είπε τίποτε γι' αυτά. Το χειρότερο είναι πως επι 5 ΧΡΟΝΙΑ λιτότητα, ούτε η ΝΔ ούτε το ΠΑΣΟΚ είπαν ΤΙΠΟΤΕ γι' αυτά. Επι πλέον επι 40 ΧΡΟΝΙΑ που κυβέρνησαν τον τόπο ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΤΙΠΟΤΕ γι αυτά . Και πολύ δικαίως συμπεραίνετε: "Όλοι μας, η γενιά της Μεταπολίτευσης, πολιτικό προσωπικό και πολίτες, δημιουργήσαμε ένα «τέρας». Κάναμε τα παιδιά και τα εγγόνια μας όργανα του κάθε τυχάρπαστού λαϊκιστή. Και θα το πληρώσουμε όλοι όταν τα άκρα θα θριαμβεύσουν." Και θα 'ρθουνε χρόνια χλωμά και αδύναμα
  μέσα στη γάζα. Και θα 'χει καθένας τα λίγα γραμμάρια της ευτυχίας.
  Και θα 'ναι τα πράγματα μέσα του κιόλας ωραία ερείπια.

  • Φωτεινή avatar
   Φωτεινή @ ΝΙΚΟΣ Ζ. 21/07/2015 13:53:39

   Θά διαφωνήσω. ᾿Ανάπτυξη ἔγινε μέ τούς κρατικοδίαιτους ἐργολάβους, μέ ἀπευθεῖας ἀναθέσεις καί μέ ΔΥ πού ἀγόραζαν κατά βούληση ὅτι ποσέφερε ὁ ΙΤ! ΟΛΑ ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΑ, ΠΟΛΛΕΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΟΔΑΝΕΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!

   • ΝΙΚΟΣ Ζ. avatar
    ΝΙΚΟΣ Ζ. @ Φωτεινή 21/07/2015 17:37:50

    Ετσι γίνεται στον άγριο Καπιταλισμό αγαπητή Φωτεινή. Μόλις μπήκαμε το 1981 στην ΕΟΚ, δεν είχαμε ΑΤΜ ούτε πιστωτικές κάρτες, αλλά ούτε καρότσια του Σούπερμάρκετ. Δάνεια δε, έπαιρναν μόνο οι πολύ πλούσιοι, όπως και αυτοκίνητα. Οι "εταίροι" μας έκαναν υπερκαταναλωτικούς διότι "ετσι δουλεύουν τα πλούσια κράτη" και έρχεται η ανάπτυξη και το κέρδος στον Καπιταλισμό. Κανείς τους τότε δεν φανταζόταν οτι θα σκάσει η Leehman Brothers και θα ξαναέρθει στις ΗΠΑ και στη συνέχεια στην Ε.Ζ. και τον κόσμο ολόκληρο, κρίση μεγαλύτερη εκείνης του 1929...

 4. Naruto avatar
  Naruto 21/07/2015 13:37:59

  Είναι βέβαιον οτι το υφιστάμενο πολιτικό κατεστημένο αδυνατεί να βγάλει την χώρα απο τον φαύλο κύκλο και να δώσει λύσεις στα προβλήματα . Η κρίση έχει δημιουργήσει μια κρίσιμη προλεταριακή μάζα που θα καταστρέψει τα πάντα πριν καταστραφεί και η ίδια . Πριν λοιπόν αυτό το σύστημα καταρρεύσει απο κάποιο πραξικόπημα , στρατιωτικό , κομμουνιστικό , φασιστικό ,λαϊκο κλπ ,προτείνω να ορισθεί μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού απο τεχνοκράτες . Μέσα σε καθορισμένο χρονικό πλαίσιο να εφαρμόσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται , οικονομικές , κοινωνικές , πολιτικές , πολιτειακές , δηλαδή να επανιδρύσει το κράτος . Το πολιτικό κατεστημένο εφόσον δεν έχει το κουράγιο να αυτοκαταργηθεί , ας του χαρίσουμε την ευθανασία .

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Naruto 21/07/2015 18:49:10

   "Η κρίση έχει δημιουργήσει μια κρίσιμη προλεταριακή μάζα που θα καταστρέψει τα πάντα πριν καταστραφεί και η ίδια"

   Απόλυτα σωστό. Το ίδιο έγινε στην Κατοχή και το πληρώνουμε μέχρι σήμερα, από την εαμική, κομμουνιστικογενή μάζα που δημιουργήθηκε τότε.

   • rally monkey avatar
    rally monkey @ Προφήτης 21/07/2015 22:34:02

    Προφήτη καθοριστικό είναι το γεγονός ο'τι οι συνεργάτες των Γερμανών όχι μονο δεν λογοδότησαν αλλά εντάχθηκαν κανονικά στο μεταπολεμικό κράτος λόγω αντικομμουνιστικών περγαμηνών και ειναι εύκολο να στρατολογήσεις κατ'αυτόν τον τροπο, λογικο να αισθάνεται κάποιος πατριώτης όταν πολεμάει πρωην συνεργατες των Γερμανών, για την "ταξική συνείδηση" πολύ αμφιβάλλω αν θα μπορούσε να δώσει εμφύλιο πόλεμο τηρουμένων αναλογιών - τα ίδια λάθη και σήμερα - οι υπευθυνοι του πρωτου πραξικοπήματος (έξοδος απο τις αγορές, μνημόνιο, PSΙ) -ατιμώρητοι- εμφανίζονται τωρα υποστηρικτές της Ευρωπαικής πορείας της χώρας και οι υπόλοιποι κάνουν σα να μην τρέχει τίποτα

    • Naruto avatar
     Naruto @ rally monkey 22/07/2015 09:28:34

     Πρωτεύων στόχος των ανταρτών μετα το 1944 δεν ήταν η τιμωρία των συνεργατών των γερμανών , αλλά ο μετασχηματισμός της Ελλάδας , ή ενός τμήματος της Ελλάδας , σε λαϊκη δημακρατία και η ένταξή της στο κουμμουνιστικό στρατόπεδο . Η ταξική συνείδηση έχει προκαλέσει δεκάδες εμφυλίους πολέμους στον κόσμο γιατί όχι και εδώ ? Φυσικά το θέμα δεν μπορεί να εξαντληθεί εδώ , καλύτερα να το αφήσουμε στούς ιστορικούς του μέλλοντος . Υ/Γ Ο προφήτης είχε γράψει πρίν απο δύο περίπου εβδομάδες ενα εξαίρετο αρθρο για το θέμα αξίζει να το διαβάσεις .

     • rally monkey avatar
      rally monkey @ Naruto 22/07/2015 21:17:22

      σε καμμία περίπτωση δεν λέω πως ήταν στόχος η τιμωρία των συνεργατών των γερμανών αλλά ο'τι η ταυτότητα του εχθρού (εστω τμήματος) παρέχει ηθικό πλεονέκτημα με βαση την ταξική συνείδηση πιστεύω φτιάχνεις το πολύ "οργάνωση" αλλά στρατό δύσκολα (στην Ελλάδα ειδικά) - αλλά όπως λές μεγάλο το θέμα για συζήτηση σε σχόλια (συνήθως δεν τα χάνω αυτά τα άρθρα αλλά αν έχεις το λινκ ή τον τίτλο του παρακαλώ ..)

 5. δημης avatar
  δημης 21/07/2015 23:17:34

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 6. rally monkey avatar
  rally monkey 22/07/2015 00:34:35

  πολύ σημαντικό άρθρο, χτυπάει κέντρο και τα λέει τα πραγματα όπως είναι.. μόνο μία λέξη θα άλλαζα.. "Θα τους κερδίσει γιατί (ΝΟΜΙΖΟΥΝ) ο'τι δεν έχουν τίποτα να χάσουν" Το πιο τραγικό είναι πως απέναντι στον Συριζα (που όχι μονο σχέδιο αναπτυξης δεν είχε αλλά αντιθέτως είχε σχέδιο υπανάπτυξης το οποιο και εφάρμοσε) δεν υπάρχει αντίπαλο δέος - καποιος να σταθεί κόντρα στα φασιστοειδή τυπου Κωνσταντοπούλου και Χρυσης αυγής. που κάνουυν τους εισαγγελείς και να τους αντιμετωπίσει επι ισοις όροις - και πεζοδρομιακά όπως τους αξίζει - για να το νιώσει και ο κόσμος - διαφορετικά θα τους ακολουθήσουν τυφλά

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.