H κυβερνητική παράλυση της Αριστεράς του «και ο σκύλος χορτάτος και η πίτα ολάκερη»
06/04/2015 19:29
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

H κυβερνητική παράλυση της Αριστεράς του «και ο σκύλος χορτάτος και η πίτα ολάκερη»

Το σημερινό κυβερνητικό τσίρκο δικαιώνει τις προβλέψεις του Αλέκου Αλαβάνου

Σε ένα τηλεοπτικό πάνελ στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ο Αλέκος Αλαβάνος (πρέπει να ήταν σε εκπομπή του Γιάννη Πρετεντέρη στο MEGA) είχε πει απευθυνόμενος στον Γιάνη Βαρουφάκη να προσέξουν στο ΣΥΡΙΖΑ μη γίνουν ΔΗΜΑΡ. Έκπληκτος ο σημερινός υπουργός Οικονομικών και τότε υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε με σχετική ειρωνεία την αποστροφή αυτή του Αλέκου Αλαβάνου, λέγοντάς του ότι συντάσσεται με τον Σόιμπλε που θέλει την αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο τελευταίος έσπευσε να του διευκρινίσει ότι δεν αμφισβητεί τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα αλλά τους προειδοποιεί –για καλό όπως είχε χαρακτηριστικά τονίσει- ότι θα βρεθούν μπροστά στις αντιφάσεις της πολιτικής τους, όπως βρέθηκε και η ΔΗΜΑΡ και ο Κουβέλης που κατέληξαν στην ανυποληψία και την αφάνεια.

Σχεδόν τρεις μήνες μετά τις εκλογές και ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που εδώ και μερικά χρόνια βρίσκεται εκτός κόμματος έχοντας διαλέξει έναν μοναχικό πολιτικό δρόμο δικαιώνεται απόλυτα.

Το παράδειγμα με την αμφιθυμία του ΣΥΡΙΖΑ για την επένδυση στις Σκουριές είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση στήριξε ένα κίνημα περιβαλλοντικό ενάντια σε μια ιδιωτική επένδυση και σήμερα βρίσκεται ανάμεσα σε κατοίκους που διαδηλώνουν για το περιβάλλον αλλά και στους εργάτες του ορυχείου που διαδηλώνουν για τις δουλειές τους. Πρόταση από την κυβέρνηση για την επίλυση του προβλήματος είτε δεν υπάρχει είτε αν υπάρχει δεν λέγεται για να μη δυσαρεστηθεί κανένας. Προς το παρόν λύση δεν δίνεται, οι πάντες είναι στα κάγκελα και η τοπική κοινωνία απειλείται με εμφύλιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται αντιμέτωπος με το πιο τραγικό δίλημμα της πολιτικής του σε συνθήκες εκτεταμένης ανεργίας και μαρασμού της οικονομίας. Με το περιβάλλον και την ανεργία ή με τις δουλειές του κόσμου; Ουσιαστικά το πρόβλημα με τις Σκουριές της Χαλκιδικής έρχεται να προστεθεί στην αμφιθυμία με τη γενικότερη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της δημόσιας περιουσίας όπως την ζήσαμε τις προηγούμενες μέρες με τα λιμάνια όπου άλλα λέει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Δραγασάκης και άλλα ο αρμόδιος υπουργός Δρίτσας.

Από την άλλη η έκρυθμη κατάσταση στις Σκουριές της Χαλκιδικής φέρνει αντιμέτωπους τους τοπικούς βουλευτές που καταγγέλλουν την αστυνομία με τον αρμόδιο υπουργό για θέματα δημόσιας τάξης που λέει ότι πρέπει να αποφασίσει επιτέλους η κυβέρνηση ποιος θα είναι ο ρόλος της αστυνομίας σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ομοίως αυτό το αλαλούμ εκφράζεται με τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης που είναι αμφίβολο αν πρόκειται για μια ενιαία τακτική ή για ένα συνονθύλευμα φαντασιώσεων, πραγματικότητας και φαντασιοπληξίας που στέλνει τα πιο αντιφατικά μηνύματα στην κοινωνία σε βαθμό τρέλας.

Έτσι την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν την εκτίμηση ότι μέσα στην εβδομάδα θα κλείσει η συμφωνία, ενώ έχει ήδη εκφραστεί παράλληλα η βούληση της κυβέρνησης να μην κλείσει καμία συμφωνία μέχρι τα τέλη Απριλίου γι’ αυτό και δεν ζητείται έκτακτο Eurogroup, περιμένοντας την προγραμματισμένη συνεδρίασή του στα τέλη Απριλίου.

Στο μεταξύ την ίδια στιγμή η ίδια η κυβέρνηση λέει ότι θα έχει πρόβλημα ρευστότητας και θα μπει στο δίλημμα ή μισθοί και συντάξεις ή στάση πληρωμών προς τους δανειστές το Μάιο. Πάνω σ’ αυτό το δίλημμα που θέτει η ίδια η κυβέρνηση λέει ότι δεν θα κάνει στάση πληρωμών, ωστόσο υπουργοί της λένε ότι δεν πρόκειται να πληρώσουν τους δανειστές αν βρεθούν στο δίλημμα αυτό και ταυτόχρονα ο υπουργός οικονομικών διαβεβαιώνει από την Ουάσινγκτον όχι μόνο τη Λαγκάρντ και το ΔΝΤ αλλά το σύνολο των πιστωτών της χώρας ότι η Ελλάδα θα πληρώνει στο διηνεκές τις δανειακές της υποχρεώσεις. Και ταυτόχρονα άλλοι υπουργοί ονειρεύονται ηρωικές εξόδους σαν αυτή του Μεσολογγίου! Η παράνοια σε όλο της το μεγαλείο.

Και φτάνουμε στη μεγάλη στιγμή της κυβέρνησης που είναι η εξεταστική για τα μνημόνια διότι το μόνο που μπορεί να δώσει είναι πλέον θέαμα αντί άρτου που υποσχέθηκε. Και εκεί αποδεικνύεται ότι ο υπουργός Οικονομικών ο άνθρωπος με τον οποίο διαπραγματεύονται τις τύχες της χώρας οι δανειστές διαφωνεί κάθετα με την πολιτική αυτή πρωτοβουλία του Τσίπρα! Και ευτυχώς για τον Τσίπρα που ο Βαρουφάκης θα είναι σε αμερικανικό έδαφος σήμερα και δεν θα βρίσκεται στην ολομέλεια της βουλής γιατί το θέαμα θα ήταν ακόμα πιο πλούσιο.

Ακόμη, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ θέλουν την εξεταστική για να τεκμηριώσουν τον ισχυρισμό τους ότι οι προηγούμενοι δεν διαπραγματεύτηκαν αλλά σύρθηκαν από τους δανειστές στη μέγγενη των μνημονίων, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ο Τσίπρας έχει μαζέψει όλα τα στελέχη του Γιώργου Παπανδρέου που φέρουν ευθύνη για τη διαπραγμάτευση της τότε κυβέρνησης που έθεσε την Ελλάδα εκτός αγορών και οδήγησε στο μηχανισμό στήριξης, όπως η Λούκα Κατσέλη, πρόσφατα η Έλενα Παναρίτη κλπ. Αποκορύφωμα όλων αυτών είναι το γεγονός ότι συνόδευσε τον Γιάνη Βαρουφάκη στην Ουάσινγκτον ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτης Ρουμελιώτης.

Ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται αντιμέτωπος αυτή τη στιγμή στο εσωτερικό της χώρας με την ίδια αμφιθυμία που έχει η πολιτική του για την Ευρωπαϊκή Ένωση όταν ο Τσίπρας μιλάει για το διπλό σεβασμό στους κανόνες και στο εκλογικό αποτέλεσμα. Στο εσωτερικό της χώρας από τη μια για να δείξει ότι σέβεται το εκλογικό αποτέλεσμα και πως δεν είναι συνέχεια της προηγούμενης κυβέρνησης αποφεύγει να εφαρμόσει τους κανόνες που απορρέουν από τη συμμετοχή στο ευρώ και από την άλλη βλέπει ότι η πραγματικότητα των κανόνων που απορρέουν από τις δεσμεύσεις της χώρας δεν του επιτρέπει να εφαρμόσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις. Το αποτέλεσμα είναι η σύγκρουση μεταξύ επιθυμιών και πραγματικότητας που δημιουργούν έναν γόρδιο δεσμό.

Αυτός ο γόρδιος δεσμός όσο δεν κόβεται θα σφίγγει όλο και περισσότερο τη θηλιά στη χώρα και στο τέλος θα καταπιεί και τον ίδιο το ΣΥΡΙΖΑ, όπως έγινε και με τη ΔΗΜΑΡ μετά το 2012 όπου από κυβερνητική θέση εφάρμοζε την αρχή «και στον κλέφτη τσίλιες και στο χωροφύλακα χαμπέρι».

ΣΧΟΛΙΑ

  1. airman avatar
    airman 07/04/2015 08:24:37

    "... η σύγκρουση μεταξύ επιθυμιών και πραγματικότητας που δημιουργούν έναν γόρδιο δεσμό." Ποιο γόρδιο δεσμό; Οι άνθρωποι είναι αλλού. Και δεν είναι μόνο οι αντιφατικές και αλληλοαναιρούμενες θέσεις τους. Το σκηνικό πολλές φορές είναι και από οπτικής άποψης χαρακτηριστικό της στάσης τους απέναντι στις εξελίξεις. Στη χθεσινή συζήτηση για την εξεταστική επιτροπή ο "κουμανταδόρος" της Κυβέρνησης που έχει τον έλεγχο στο "πειρατικό" του Μαξίμου, ο μέντορας του Πρωθυπουργού, ο large υπουργός που "καθαρίζει" με αέρα, (ξ)απλωτός στα υπουργικά έδρανα παρακολουθεί τον αγορεύοντα με ύφος βαρύμαγκα σεκλέτη. Μόνο Ρωμαίος πατρίκιος σε ανάκλιντρο θα είχε τέτοια στάση! Σύντροφοι το αραλίκι που προδίδουν ακόμα και οι στάσεις του σώματος δεν αρμόζει ακόμα και σε εκείνους που έχουν να κάνουν με το "παιδάκι" τους! Παραπέμπει σε κάτι τεκέδες με "ντουμάνι"!

  2. Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. 07/04/2015 16:07:44

    Δεν είναι δυνατόν να κυβερνήσει αυτό το συνοθύλευμα που λέγεται Συριζανέλ μόνο και μόνο λόγω τεραστίων αντιθέσεων στους 3 πόλους της συγκυβέρνησης. Ευρωπαϊστές τυχοδιώκτες (ηγετική ομάδα και πρώην πασόκοι), κομμουνιστοαναρχικοί (Λαφαζάνης-Διαμαντόπουλος) και δήθεν ανεξάρτητοι του Καμμένου έχουν αθεράπευτα ιδεολογικά χάσματα μεταξύ τους που δε τους αφήνουν να συμφωνήσουν στο μεγάλο πλαίσιο διακυβέρνησης σε συνθήκες πίεσης όπως αυτές. Ο λαϊκισμός τελειώνει μαζί με το χρήμα και θα σκάσουν σα φούσκα και οι αντιμνημονιακοί όπως έσκασε το 2010 η φούσκα του υπερδανεισμού και την πληρώσαμε όλοι, φταίχτες και αθώοι. Μόνο που τώρα θα είναι η ζημιά πολλαπλάσια της τότε...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.