Aνασύνταξη του κεντροδεξιού πόλου... Τώρα!
29/07/2015 15:03
Tου Ραφαήλ Α. Καλυβιώτη*
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Aνασύνταξη του κεντροδεξιού πόλου... Τώρα!

Την πλατιά μάζα των κεντρώων, κεντροδεξιών και αμιγώς δεξιών ψηφοφόρων δεν πρόκειται να την κερδίσουν τα πυροτεχνήματα μίας ξαναζεσταμένης σούπας όπως αυτής του μεσαίου δρόμου σε κατ’ οίκον γεύματα βουλευτών τους οποίους έχει ξεπεράσει η πραγματικότητα και οι ανάγκες της κοινωνίας

Η πατρίδα διέρχεται μίας ιδιαίτερα κρίσιμης καμπής και σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα. Η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε κάτι που ομολογουμένως χρειαζόταν επίπονη προσπάθεια: να πλησιάσει, εάν όχι να ξεπεράσει, τα επιτεύγματα της περιόδου διακυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου junior. Οι ομοιότητες είναι εμφανείς αφού το προεκλογικό μότο «Λεφτά Υπάρχουν» δεν διαφέρει υπό καμία έννοια από το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και την χυδαία παροχολογία ύψους 12 δις. Τα αποτελέσματα και των δύο προεκλογικών εκστρατειών κατέδειξαν ότι τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια αλλά και ότι οι λαοί επίσης ξεχνάνε εξίσου εύκολα.

Ο κ. Τσίπρας και το – για λίγο ακόμα – συνασπισμένο κόμμα του απολαμβάνουν υψηλών ποσοστών στις δημοσκοπήσεις όπως απολάμβανε και στην αρχή το ΠΑΣΟΚ πριν ο κόσμος αντιληφθεί το βάρος των οικονομικών μέτρων. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο ο πρωθυπουργός θέλει να πάει σε σύντομο χρονικό διάστημα στις εκλογές. Εάν δε καταφέρει να απαλλαγεί από τα βαρίδια της αριστερής πλατφόρμας θα έχει επιτύχει να καταστεί ο κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού μετά τις εκλογές. Δύο σε ένα και νοικοκυρεμένα.

Το κυρίαρχο ζήτημα όμως το οποίο θα έπρεπε να απασχολεί μεγάλο μέρος των αναλυτών δεν είναι το τί θα κάνει ο κ. Τσίπρας. Οι τακτικισμοί του άλλωστε, φανερά επηρεασμένοι από τις επιτυχείς εκκαθαρίσεις στελεχών στα κομμουνιστικά κόμματα όταν παρεμποδίζεται η κυρίαρχη τάση, είναι βέβαιον ότι θα αποδώσουν. Ρωτήστε τους κυρίους Αλαβάνο και Κουβέλη εάν δεν πιστεύετε εμένα. Το κυρίαρχο ζήτημα είναι η ανασύνταξη του κεντροδεξιού πόλου που εκπροσωπείται, προς το παρόν, από την Νέα Δημοκρατία. Διότι χωρίς πειστική και στεντόρεια αντιπολίτευση, η Ελλάδα κινδυνεύει να υποστεί για πολύ καιρό ακόμα τον κ. Τσίπρα και την mainstream (μετά τις διαφαινόμενες εκκαθαρίσεις) νεοκομμουνιστική παρέα του με απρόβλεπτες περιπέτειες.

Ο κ. Μεϊμαράκης, που αποδεικνύεται ότι γνωρίζει πολύ καλά το τί σημαίνει ουδείς μονιμότερος του προσωρινού, δεν είναι αυτός καθεαυτός το πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας. Άλλωστε η αντιπολιτευτική του γραμμή έχει έξυπνα αλλά και υπεύθυνα στοιχεία. Σωστά στήριξε την ψήφιση των μέτρων διότι δίχως μέτρα η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να παραμείνει στο Ευρώ, ενώ ταυτόχρονα υπενθυμίζει σε όλους τους τόνους ότι είναι αδύνατον να βάζει η ΝΔ πλάτη σε δύσκολα νομοσχέδια τα οποία η Αριστερή πλατφόρμα θα καταψηφίζει. Είναι δε σίγουρο ότι μόλις ψηφιστούν αυτά και η χώρα φτάσει σε σχετικά επίπεδα ομαλότητος η αντιπολιτευτική κριτική θα πυκνώσει. Δεν είναι άλλωστε δυνατόν ουδείς εχέφρων άνθρωπος ο οποίος βρίσκεται στην αντιπολίτευση να μην υπενθυμίζει στο εκλογικό σώμα τις βαριές ευθύνες του πρωθυπουργού για το οριακό σημείο στο οποίο έχουμε περιέλθει, για το εμφυλιοπολεμικό δημοψήφισμα και την τραγική στρατηγική το αποτέλεσμα της οποίας ήταν ο κίνδυνος έμμεσης αποπομπής της Ελλάδος από την ΕΕ. Ο κ. Μεϊμαράκης μάλιστα είναι συμπαθής στο ευρύτερο κοινό της κεντροδεξιάς και ιδιαίτερα επικοινωνιακός.

Παρόλα αυτά εκτιμώ ότι δεν υπάρχει πιθανότητα η ΝΔ να ανακάμψει ραγδαία πριν τις εκλογές. Το δίπολο μεγάλο και μικρό κράτος, κρατισμός και αντικρατισμός δεν είναι επαρκές. Ποτέ και κανένας δεν κέρδισε εκλογές και δεν τον εμπιστεύτηκε με μαζικότητα το εκλογικό σώμα δίχως ένα αφήγημα το οποίο θα μπορέσει ο κόσμος να δει τον εαυτό του μέσα για το μέλλον. Το αφήγημα αυτό δε, για να είναι πειστικό πρέπει να εντάσσεται μέσα σε κάποιες ιδεολογικές αρχές και όχι σε έναν αόριστο και νεφελώδη «μεσαίο δρόμο». Άρα πρέπει να είναι σύγχρονο και υπό αυτήν την έννοια ριζοσπαστικό διότι δεν θα έχει ξανακουστεί. Το πρόβλημα με τον μεσαίο δρόμο δεν είναι η αοριστία του αυτή καθεαυτή. Το πρόβλημα είναι ότι είναι ένα παραμύθι χιλιοειπωμένο που αντιμετωπίζει τον ψηφοφόρο ως ψηφοφόρο καταναλωτή. Δεν είναι όραμα και δεν ενέχει προτάσεις για το πώς η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει την μοίρα της με μεταρρυθμίσεις οι οποίες να είναι εφικτές και ταυτόχρονα χωρίς δημοσιονομικό κόστος.

Όμως και το «δοχείο» έχει βασικά και δομικά προβλήματα. Το όνομα Νέα Δημοκρατία καλώς ή κακώς, δικαίως ή αδίκως, έχει χάσει την αίγλη που διατηρούσε. Έχει συνδεθεί με το μεταπολιτευτικό κατεστημένο και την φαυλοκρατία που οδήγησαν την χώρα στην καταστροφή. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στους νέους ψηφοφόρους ηλικίας 18 έως 30 ετών. Η ΝΔ κινδυνεύει να χάσει το διαγενεακό παιχνίδι. Πολλά δε από τα στελέχη της φερόμενης ως συντηρητικής παράταξης είναι αντιπαθή στο κοινό είτε διότι φέρουν το βάρος της «οικογενειοκρατίας», είτε διότι έχουν παραταυτιστεί με «μνημονιακές» πολιτικές, είτε επειδή είναι όντως αρκετά μεγάλα σε ηλικία και δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα ότι ήρθε η ώρα να αποχωρήσουν. Εκεί φαίνεται και η χαρισματική ηγεσία που είναι έτοιμη να λάβει γενναίες αποφάσεις.

Την πλατιά μάζα των κεντρώων, κεντροδεξιών και αμιγώς δεξιών ψηφοφόρων δεν πρόκειται να την κερδίσουν τα πυροτεχνήματα μίας ξαναζεσταμένης σούπας όπως αυτής του μεσαίου δρόμου σε κατ’ οίκον γεύματα βουλευτών τους οποίους έχει ξεπεράσει η πραγματικότητα και οι ανάγκες της κοινωνίας. Την πλατιά μάζα των ψηφοφόρων αυτών θα τους κερδίσει η ποιότητα και η πειστικότητα νέων και σύγχρονων προτάσεων, οι οποίες θα εκφέρονται από νέα στελέχη βγαλμένα από την κοινωνία και όχι μέσα από τζάκια.

Προτάσεις όπως η αποφασιστική αποκέντρωση, τα κίνητρα για απόκτηση αγροτικών γαιών – ιδίως σε παραμεθόριες περιοχές - , η συντονισμένη δράση για επαναβιομηχανοποίηση της χώρας με ισχυρά φορολογικά κίνητρα, η φορολογία επί των κερδών εν αναλογία των εργαζομένων και του μέσου όρου αμοιβής, η δημιουργία ταμείου για την σύσταση σταθμών επαναυγροποίησης φυσικού αερίου το οποίο θα αποτελεί τρομακτικό συγκριτικό πλεονέκτημα για την διάσπαση του ρωσσικού μονοπωλίου, η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών και του σιδηροδρόμου, η ουσιαστική διάκριση των εξουσιών με την δημιουργία συνταγματικού δικαστηρίου είναι μερικές μόνο από τις ουσιώδεις αλλαγές που πρέπει να γίνουν και είναι έτοιμη να ακούσει η κοινωνία.

Και από την άλλη, η παράταξη αυτή δεν είναι μία παράταξη που εκπροσωπεί αποκλειστικά και μόνον τον «ευρωπαϊκό μονόδρομο». Πρώτα και απαραίτητα εκπροσωπεί το Έθνος και τα εθνικά συμφέροντα. Μόλις τελειώσει αυτή η αέναη αβεβαιότητα την οποία ζούμε, οφείλουμε να συζητήσουμε πολύ σοβαρά το ποια θα είναι η συνδρομή της ελληνικής κεντροδεξιάς στην διαμόρφωση των θέσεων του ΕΛΚ για την πορεία της Ευρώπης. Όπως ο Άνταμ Μύλλερ τότε έτσι και ένα Έθνος - Κράτος σήμερα το οποίο πιστεύει στην Ελευθερία, αντιλαμβάνεται πως μόνον ένας δεσπότης θα μπορούσε να πιστεύει ότι τα εδάφη, η κουλτούρα και οι θεσμοί είναι δυνατόν να συγχωνευθούν σαν να είναι μαθηματικές μονάδες και δίχως να δίνεται καμία σημασία στα μοναδικά χαρακτηριστικά τους. Όπως οι «φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις» του Ναπολέοντα τότε έτσι και η ΕΕ σήμερα με το εύρος των αρμοδιοτήτων της δεν έχει άλλο σκοπό από το να μεταβληθεί σε υπερκράτος, ήτοι υπερεξουσία. Είναι άραγε αυτή Συντηρητική/ Φιλελεύθερη θέση ή είναι όραμα της Σοσιαλδημοκρατίας;

Η ΝΔ πρέπει να αποφασίσει γενναίες αλλαγές άμεσα και πριν να είναι αργά. Το γεγονός ότι δεν έχει ταυτιστεί στο ίδιο βαθμό με τα λάθη του ΠΑΣΟΚ δεν σημαίνει και ότι δεν θεωρείται συνένοχη. Το γεγονός ότι προτίμησε την ΠΑΣΟΚοποίηση και ό,τι αυτή συνεπάγεται για να κερδίζει εκλογές είναι κάτι που δεν έχει ξεχαστεί. Σας προτρέπω δε να κάνετε ένα μικρό τεστ και να ρωτήσετε νεαρά παιδιά για το εάν σκέπτονται να ψηφίσουν ΝΔ. Εάν είστε φανατικός νεοδημοκράτης και κάποιας ηλικίας τότε βέβαια συνιστώ να το αποφύγετε.

*Ραφαήλ Α. Καλυβιώτης

Πολιτικός Επιστήμων

Συντονιστής του Δικτύου Ελλήνων Συντηρητικών

Charterer in Maritime Industry

Cardiff Business School

ΣΧΟΛΙΑ

 1. δεξιος  αγωνιστης avatar
  δεξιος αγωνιστης 29/07/2015 15:59:58

  Θα απαντησω για τα νεαρα παιδια μονο.Πραγματικα εξαρταται για ποια παιδια αναφερεσθε.Τα παιδια των σωστων οικογενειων με αρχες ,ιδεωδη,και αξιες ,η τα παιδια προερχομενα απο σκορποχωρι οικογενειες τυπου αλλου ο γονιος κι αλλου το τεκνο του?Μην ξεχνατε οτι στις φοιτητικες εκλογες θριαμβευσε η ΝΔΦΚ.Αρα η κριση δεν υπαρχει στην νεολαια,αλλα αλλου και αυτο πρεπει να μας προβληματισει.Ονεος επηρεαζεται εν πρωτοις απ την οικογενεια του,και ακολουθως απ το σχολειο του.Εκει μεσα να δειτε φυτωριο της αριστερας.Στους 100 δασκαλους και καθηγητες,5 δεξιοι και 95 αριστεριζοντες.Τυχαιο?Αρα για ποια νεολαια μιλατε,την αθρησκη,την αδιαφορη,την γαλουχημενη με αριστερες ιδεες απ το δημοτικο σχολειο απ τους διαφωτιστες της αριστερας,σε βαθμο κακουργηματος?Παλι καλα που παιρνει η ΝΔ τετοιο ποσοστο στις φοιτητικες εκλογες.Οσο για τους ηλικιωμενους νεοδημοκρατες που τους συμβουλευετε αγαπητε αρθρογραφε να μην συνομιλουν με τους νεολαιους ,αληθεια για ποιο λογο? Επειδη δεν μπορουν να τους πεισουν η επειδη πρεπει να τους φοβουνται?Περιεργα φαινομενα βλεπουμε 23 μερες με μεταβατικο προεδρο στην ΝΔ.Μη χειροτερα!!!!

  • ουδέτερος avatar
   ουδέτερος @ δεξιος αγωνιστης 29/07/2015 16:58:26

   είναι άλλα τα κριτήρια που ψηφίζουν στις σχολές. μοιράζουν καμιά σημείωση, καλούν διάφορες ωραίες κοπέλες άτομα για πάρτυ στο Μαρτάκη κλπ. Εκτός πανεπιστημίου δεν ... διατηρείται η επιρροή. η προσέγγιση γίνεται με μη ιδεολογικούς όρους. Και γιατί θα πρέπει να υπάρχουν φοιτητικές νεολαίες;; Για να κάνουν κουμάντο οι φοιτητοπατέρες και οι κομματικοί στα πανεπιστημιακά ιδρύματα;; συμφωνώ με το Θεοδωράκη και το Τζήμερο ότι πρέπει να καταργηθούν. Δεν θεωρώ ότι οι κραυγές τύπου α και ου, παράγουν πολιτική σκέψη. Μάλλον καφρίλα δείχνουν.

  • Αχιλλέας Π. avatar
   Αχιλλέας Π. @ δεξιος αγωνιστης 29/07/2015 21:18:34

   .Ας μην αισιοδοξούμε άδικα. Στις φοιτητικές εκλογές η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών απέχει . Αν πάρετε οιανδήποτε φοιτητική παράταξη και μετρήσετε οσους την ψήφισαν, θα διαπιστώσετε οτι είναι μια θλιβερή μειοψηφία μέσα στο σύνολο των φοιτητών. Αρα , ανεξάρτητα απο το ποια φοιτητική παράταξη "βγαίνει πρώτη" δεν σημαίνει τίποτε για το ποιόν της πλειοψηφίας των φοιτητών, και επίτρεψέ μου να πιστεύω οτι οι μετέχοντες και δή ενεργά στις φοιτητικές παρτάξεις σίγουρα δεν είναι οι εντιμότεροι και δεν το κάνουν ανιδιοτελώς...

 2. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 29/07/2015 16:15:46

  Όπως ελεχθη παραπανω η αριστερά είχε ένα πλεονεκτημα επί μεταπολιτεύσεως,κατείχε και την κυβέρνηση ως Πασόκ και την αντιπολίτευση ως σύριζα.Ακούμε ότι οι δεύτεροι δεν κυβέρνησαν ποτέ.Σοβαρά;Δηλαδή οι καθηγητές στα σχολεία που πούλαγαν αριστερα τι ήταν;Ή μήπως έλεγαν κάτι άλλο σε επίπεδο προπαγάνδας από την κυβέρνηση Πασόκ; Το Πασόκ μεχρι και το 2010 και το μνημόνιο αριστερά πούλαγε. Τώρα τα ψέματα τέλειωσαν.Ο καθείς κρινεται με τα έργα του.Το νέο μνημόνιο θα είναι αριστερό και όσα τρυκ και να κάνουν δεν θα γραφεί αλλιώς.

  • tessa avatar
   tessa @ ψυχραιμια 30/07/2015 08:04:13

   Ποιοί δεν κυβέρνησαν? Τα 2/3 του Πασοκ (που κυβερνά απ' το 1981) είναι στο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κουρουπλής, ο Μητρόπουλος, ο Μάρδας από που ήρθαν? Απ' το ΚΚΕ Εσωτερικού?

 3. ουδέτερος avatar
  ουδέτερος 29/07/2015 16:35:38

  Η δική μου .. ουδέτερη άποψη. 1. υπάρχουν κάμποσοι αντι-συριζαίοι που θεωρούν ότι η ΝΔ του Βαγγέλη έβγαλε λευκή πετσέτα. 2. πολύ σωστά τα όσα γράφει ο αρθρογράφος, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση ο Βαγγέλης να σπάσει το απόστημα της οικογενειοκρατίας. Αυτός και ο Βουλγαράκης χρωστάνε στην οικογένεια Μητσοτάκη. Θέλει πιο ριζοσπάστη αρχηγό η ΝΔ για να διώξει τα τζάκια 3. μέγα αυτογκόλ η επαναφορά Βουλγαράκη. 4. Παρατηρώ ότι αρκετός κόσμος πλέον είναι αδιάφορος για τη ΝΔ. Δείτε την ανταπόκριση σε διάφορα portal που έχουν οι ειδήσεις για τη ΝΔ, ακόμα και κάποιες που κάποτε θα συγκλόνιζαν. 5. Ακόμα και το ΠΑΣΟΚ κάνει κάποιες εύστοχες κριτικές στη κυβέρνηση. Δεν τους ακούει όμως κανένας επειδή είναι το ΠΑΣΟΚ που το βαρέθηκε ο κόσμος. Εγώ δεν έχω καμία υποχρέωση να ψηφίζω ένα μαγαζί με τζάκια , Βουλγαράκηδες και με ελλιπή αντιπολίτευση. Εάν δεν υπήρχε ο φόβος της δραχμής δεν θα με απασχολούσαν καν με τα εσωκομματικά της ΝΔ. Εάν όμως αυτοκαταστρέφονται οι ίδιοι, τότε γιατί να βάλω πλάτη σαν ψηφοφόρος και να τους ξαναδώσω ευκαιρία;

 4. victoria (true) avatar
  victoria (true) 29/07/2015 17:44:16

  Νομίζω ταπεινά... Πως θα έπρεπε να υπάρξει ένα πλαίσιο λιγότερο ..πολιτικό και περισσότερο πρακτικό. Rule by example. Περισσότερη πράξη. Νομίζω μετά από όοοολα αυτά, θα μπορούσαμε, ίσως, να αντιπαρατεθούν οι πολιτικές δυνάμεις καθαρά επί του αποτελέσματος (έτσι για αλλαγή). Ποιος διασφαλίζει και προσφέρει καλύτερη διαβίωση και μέλλον στους πολίτες, το job description άλλωστε. Πέραν του ότι η αριστερά μόλις τώρα έχασε κάθε εντύπωση κυβερνησιμότητας (αυτό πρέπει να κεφαλαιοποιηθεί από την κεντροδεξιά), να δούμε και την ευθύνη του μη αντικρύσματος στην κοινωνία και τους νέους, λόγω όχι μόνο γερασμένου αφηγήματος, το αφήνω στους ταλαντούχους επικοινωνιολόγους αυτό, αλλά στη γερασμένη αποτελεσματικότητα. Στους πραγματικούς όρους. Εδώ προοδεύσαμε οικονομικά (προσωρινά) με δανεικά, όχι με κεντροδεξιές πολιτικές., όπως προόδευσαν άλλες χώρες. Και εκεί θεωρούνται αδιανόητες συζητήσεις που σε εμάς γίνονται, για πολιτικές του ...1917! Η κεντροδεξιά δεν έχασε -μόνο?- την ιδεολογικοθεωρητική μάχη. Έχασε την πρακτική μάχη. Συνδέθηκε με νεποτισμό όπως λέτε και όχι αποτελέσματα. Δηλαδή δεν πρόλαβε κανείς εδώ να δει ΟΦΕΛΟΣ πχ από αποκρατικοποίηση, ώστε να υπάρχει ανάχωμα στο λαϊκισμό του 'ξεπουλάτε', του κάθε Αυτιά κλπ. Δεν πρόλαβε κανείς να δει ΟΦΕΛΟΣ από αξιοκρατία για να καταδικάσει στην ουσία της την αναξιοκρατία και την ζημιά στην τσέπη που κάνει το πελατειακό κράτος. Οι περισσότεροι Έλληνες στη μεταπολίτευση έβλεπαν ή προσδοκούσαν όφελος από το πελατειακό κράτος επομένως τι να καταδικάσουν, επικροτούσαν κιόλας. Τώρα είναι -διαστροφικά- η μόνη ευκαιρία. Που βλέπουμε τη ζημιά συνολικά. (Λέγαμε κάπου κάποτε για να ηρεμήσουμε τους αριστερούληδες λες και ήταν ποτέ αυτός πραγματικός φόβος, πως εδώ και να ΉΘΕΛΕ το κράτος μας να ξεπουλήσει, ΟΥΤΕ αυτό είναι επαρκές να ..ενορχηστρώσει. Απεδείχθη εν πολλοίς. Κανένα ψιλό εντάξει, σε μικρότερο επίπεδο ναι πολλοί βολεύονταν, ξεπουλούσαν και ξεπουλούνταν). Ένα αφήγημα λοιπόν όχι στη βάση είσαι αριστερά-δεξιά-κέντρο, αλλά τι ΚΑΝΕΙΣ. Και ας προκύπτει τι είσαι από το τι κάνεις, όχι τι λες: δηλαδή αυτό που σε γενικές γραμμές θέλουμε εμείς. Όπως ελεύθερη οικονομία με σοβαρό επιτελικό κράτος, σοβαρή εξωτερική πολιτική, σεβασμός και αξιοκρατία στη δημόσια ζωή, σοβαρά πανεπιστήμια, σεβασμός στην ιστορία μας, και με το σοβαρό εννοούμε απλώς μετρήσιμα, best practices, όχι ό,τι κατεβαίνει στου καθενός το κεφάλι. Θα υπάρχει πιστεύω ένα πρότυπο για κάθε τομέα, που μπορεί να προσαρμοστεί στην ελληνική πραγματικότητα του αύριο (του σήμερα δεν θέλουμε, ας το αφήσουμε). Άλλο μιμητισμός (κακό) κι άλλο ένα υπόδειγμα (καλό), ας το λύσουμε κι αυτό το "διαφωτιστικό" πρόβλημα τελοσπάντων να πάμε παρακάτω. Το λέω και για τη διαλεκτική Ευρώπη, δύση, ανατολή, λοιπά υπαρξιακά θέματα. Ο τροχός δεν χρειάζεται να ξανακαλυφθεί. Απλά στην Ελλάδα του σήμερα θα πρέπει να κοπούν γόρδιοι δεσμοί για να τσουλήσει οποιοσδήποτε τροχός. Σκόρπιες σκέψεις με αφετηρία το χρήσιμο άρθρο..

 5. Διογένης avatar
  Διογένης 29/07/2015 17:51:37

  Ποιον εκπροσωπεί σήμερα η ΝΔ; Αυτό είναι το καίριο ερώτημα. Η ΝΔ πρέπει να εκπροσωπήσει τον λαό. Αυτόν τον άθλιο λαό, με κάποιον τρόπο όμως πρέπει να τον εκπροσωπήσει. Η επιστροφή στις ρίζες είναι το ζητούμενο, όμως υπάρχει ένα πρόβλημα: Το Μνημόνιο έχει ξεγυμνώσει κάθε είδους πολιτικαντισμό. Από τη στιγμή που ο Σαμαράς δεν μπόρεσε να μετουσιώσει σε πολιτικό όραμα τις κυβερνητικές του αρετές, η ΝΔ δεν έχει πια άλλη προοπτική. Στην ουσία αυτό που χρειάζεται είναι μια μεταξέλιξη του σαμαρισμού σε πολιτικό όραμα. Δεν θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο, όμως κάποιος πρέπει να το κάνει. Και για να το κάνει πρέπει να έχει καταλάβει τι συνέβη στα δυόμιση χρόνια. Εδώ οι περισσότεροι βουλευτές της ΝΔ δεν κατάλαβαν τι συνέβη...

  • δεξιος  αγωνιστης avatar
   δεξιος αγωνιστης @ Διογένης 29/07/2015 18:52:48

   Αγαπητε/η Διογενη θα το καταλαβουν μολις δουν μπροστα τους το φαντασμα της συγκυβερνησης που τους ετοιμαζει ο μεταβατικος με τον συριζα.Γι αυτο δεν ηθελαν εκλογη προεδρου τωρα.Για να πραγματοποιησουν τα δολια σχεδια τους και ετσι την ανοιξη που θα κανουν εκλογες προεδρου ποιος θα βαλει υποψηφιοτητα σ αυτην την παρωδια? Δηλαδη εννοω για τον Σαμαρα η καποιον του περιβαλλοντος του.Μ αυτον τον τροπο προσδοκουν να αφανισουν την παραταξη τα φαντασματα του παρελθοντος.Ομως ο λαος της παραταξης φυλαει Θερμοπυλες.Εδω ειμαστε και τους περιμενουμε.Υπαρχουν κι αλλες λυσεις κυριοι.Φτιαχνουμε νεο κομμα αν χρειαστει χωρις φαντασματα,νονους,τζακια,και υποτακτικους στον καταληψια αλεξη.Παντα υπαρχουν λυσεις.Εδω ειμαστε και σας περιμενουμε με το οπλο παρα ποδας που ελεγαν οι φιλοι σας οι αριστεροι στον εμφυλιο.Σαν δεν ντρεπεσθε να εξευτελιζετε μια παραταξη με τετοια ιστορια!

   • ουδέτερος avatar
    ουδέτερος @ δεξιος αγωνιστης 29/07/2015 19:24:31

    οι καμμένοι δεν θα βρουν ούτε τη ψήφο τους στις εσωκομματικές μετά το κάζο των πρόωρων. φροντίστε όμως να γραφτούν όλοι οι δικοί σας στα μητρώα του κόμματος.

  • airman avatar
   airman @ Διογένης 30/07/2015 07:57:36

   Η ζωή προχωράει και από αυτό τον κανόνα δεν εξαιρείται η πολιτική ζωή. Εάν κάποιοι θέλουν κόμμα με "γενεαλογικό δέντρο" τότε αυτό νομοτελειακά θα μείνει "απότιστο" και θα "ξεραθεί". Η κοινωνία διψάει για "φρέσκο αέρα" και το κάθε "άρωμα Βουλγαράκη" παραπέμπει σε Glade για WC με ότι αυτό συνεπάγεται. Το στοίχημα είναι η οριστική αλλαγή σελίδας και όσοι προσανατολίζονται σε μια παράδοση-παραλαβή σφραγίδας πάσχουν από χρόνια ΠΑΣΟΚίτιδα. Επειδή όμως το στοίχημα για τον τόπο πρέπει να κερδιθεί, ίσως μια επώδυνη "εξόδειος" να είναι λύση. Όταν η επόμενη σελίδα δεν μπορεί να γραφεί σωστά, ένα άλλο βιβλίο είναι αναγκαίος μονόδρομος. Ο κόσμος της παράταξης ως οφείλει έχει υψηλές απαιτήσεις. Εκπτώσεις, διακανονισμοί και δόσεις τέλος.

 6. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 29/07/2015 19:24:21

  @ Διογένης Αυτή τη στιγμή ορθώς ο Σαμαράς έκανε στην άκρη.Ας παίξει τον συνεργάσιμο ο Μειμαράκης μέχρι να περάσει η μπόρα του Grexit. Mετά βλέπουμε.Όταν κατακαθίσει η σκόνη τα νούμερα και τα διαγράμματα των συγκρίσεων Τσίπρα και Σαμαρά θα είναι εκεί για όποιον ενδιαφέρεται.

 7. ιεραξ avatar
  ιεραξ 29/07/2015 20:07:56

  Είμαι μεθυσμένος, 6 η ώρα ξημερώματα, και ο πρώτος φίλος που με συνάντησε μου αναλύει πόσο καλό είναι το πρωινό περπάτημα, τί κακό κάνει το ποτό κλπ. Ο δεύτερος φίλος, η παρέα μου, λέει ΄΄ρε δέν τον παρατάς να πάμε για ένα τελευταίο ποτάκι να γουστάρουμε΄΄ Ερώτηση1η Τί λέτε να έκανα; Ερώτηση 2η Ποιός μου έλεγε το ωφέλιμο; Προσαρμόστε λαό, πρόσωπα, καταστάσεις, κόμματα και συνεχίστε την ιστορία. Αναρωτηθείτε στο τέλος αν έχουμε σωτηρία και πώς....

  • Αχιλλέας Π. avatar
   Αχιλλέας Π. @ ιεραξ 29/07/2015 21:30:14

   Προφανώς ο δεύτερος και σου έλεγε το ωφέλιμο για την ψυχή σου που δεν ξέρεις μέχρι πότε σου ανήκει...

  • Άλυτη Εξίσωση avatar
   Άλυτη Εξίσωση @ ιεραξ 30/07/2015 08:11:29

   Ερώτηση 1 : Πιστεύω οτι μάλλον λιποθυμήσατε γιατί είχατε πιεί μπόμπες. Ερώτηση 2 : Ο δεύτερος σας είπε το σωστό. Δεν χαλάτε την παρέα, πίνετε κι ένα ...τελευταίο, πάτε για ύπνο και όοοταν καλή ώρα ξυπνήσετε κατά το απογευματάκι, ορκίζεστε (ψευδώς) στον εαυτό σας οτι θα ξεκινήσετε πρωϊνό τζόκινγκ και θα ελαττώσετε και το ποτό. Τhat's Life.... Συμπεράσματα : α) Το ''σωστό'' είναι υποκειμενικό β) Τι κι αν σε δέρνουν εκατό και δεν σε δέρνει ο νούς σου γ) Της νύχτας τα καμώματα, τα βλέπει η μέρα και γελά.

 8. Σόλοικος avatar
  Σόλοικος 30/07/2015 00:55:36

  Η απογοήτευση των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας και η κούραση από την διαχεόμενη πολιτική διαπλοκή και την αναξιοκρατία, είναι ο λόγος που έχασε την πολιτική της βάση. Έτσι το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που δεν ψηφίζουν στις εκλογές είναι απογοητευμένοι νεοδημοκράτες. Η φοβική και σχεδόν απολογητική συμπεριφορά του κόμματος απέναντι στην αριστερή προπαγανδιστική παντοδυναμία με την σύμπλευση των Μ.Μ.Ε., ακυρώνει κάθε προσπάθεια για ρεαλιστική πολιτική της κεντροδεξιάς, που χρειάζεται ρηξικέλευθες αποφάσεις και δράσεις, γιατί όσο και αν είναι οι καταλληλότερες για τις πολιτικές συνθήκες δεν προβάλλονται αρκετά και ακρωτηριάζονται συνειδητά από τους αντιπάλους. Μην ξεχνάμε όμως ότι η Ν.Δ. είναι ψυχικά διχασμένο κόμμα. Με τα διαφορετικά κάθε φορά καπετανάτα και τους υποτακτικούς τους, κουράζουν τους ψηφοφόρους τους και τους απομακρύνουν, γιατί βαρέθηκαν όχι από έλλειψη ιδεολογικών τους κινήτρων, αλλά γιατί τους αποθαρρύνει η πλαδαρότητα και η αναποφασιστικότητα των εκάστοτε ηγητόρων της.

  • ουδέτερος avatar
   ουδέτερος @ Σόλοικος 30/07/2015 10:05:14

   έχεις δίκιο,μπορεί πολλοί να εξαγριώθηκαν με τις συνεχείς εσωκομματικές ίντριγκες. από τότε που ήμουν μικρό παιδί, θυμάμαι τους εσωκομματικούς πολέμους της ΝΔ. Μη ξεχνάμε ότι ο Σαμαράς πριν το δημοψήφισμα ήταν πιο δημοφιλής στους ψηφοφόρους της ΝΔ από ότι οι δελφίνοι.

 9. ουδέτερος avatar
  ουδέτερος 30/07/2015 10:09:27

  από το sofokleousin.gr Δεν λείπουν οι εντάσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, καθώς το κόμμα παραμένει σε κατάσταση νευρικής κρίσης. Μάλιστα όπως γράφει ο Βηματοδότης, δεν ήθελε και πολύ ο πρόεδρος της ΝΔ Ευ. Μεϊμαράκης για να εκνευριστεί σε κομματική εκδήλωση με τις αιτιάσεις βουλευτών και στελεχών, του τύπου πώς θα κάνει αντιπολίτευση, ότι πρέπει να σκληρύνει τη στάση του έναντι του Αλ. Τσίπρα, ότι δεν πρέπει να χαρίζεται στους συριζαίους, ότι θα πρέπει να ζητήσει εκλογές και πολλά άλλα που ο Μεϊμαράκης τα αντιμετώπιζε άλλοτε με εκνευρισμό άλλοτε με χιούμορ. «Ηρεμήστε, γιατί θα ορίσω αντιπρόεδρο στο κόμμα την Ολγα και θα φύγω» τους είπε κάποια στιγμή (γελώντας). Εννοούσε την Ολγα Κεφαλογιάννη, η οποία όμως, όπως έμαθα, δεν εννόησε το χιούμορ του προέδρου της και διαμαρτυρήθηκε: «Γιατί στοχοποιείς συνεχώς εμένα;» του είπε και αυτός επιχείρησε να της εξηγήσει. Η κυρία Κεφαλογιάννη εκνευρίστηκε σε εκείνη τη συνεδρίαση με τον πρόεδρό της, επειδή παρέλειψε να αναφερθεί στον πατέρα της Γιάννη Κεφαλογιάννη, στα πρόσωπα που συνέβαλαν στην άνοδο της ΝΔ. http://www.sofokleousin.gr/archives/245854.html η στάση της Κεφαλογιάννη είναι άκρως ενδεικτική για την ιδιοκτησιακή νοοτροπία που διακατέχει τα τζάκια της ΝΔ!!

  • airman avatar
   airman @ ουδέτερος 30/07/2015 13:11:33

   "... θα ορίσω αντιπρόεδρο στο κόμμα την Ολγα και θα φύγω ..." Κανένας δεν έφυγε και κανένας δεν ορίσθηκε αντιπρόεδρος με το ζόρι!

 10. ΙΦΘΙΜΟΣ avatar
  ΙΦΘΙΜΟΣ 30/07/2015 10:57:10

  ...δηλαδή αυτό που σε γενικές γραμμές θέλουμε εμείς. Όπως ελεύθερη οικονομία με σοβαρό επιτελικό κράτος, σοβαρή εξωτερική πολιτική, σεβασμός και αξιοκρατία στη δημόσια ζωή, σοβαρά πανεπιστήμια, σεβασμός στην ιστορία μας, και με το σοβαρό εννοούμε απλώς μετρήσιμα, best practices, όχι ό,τι κατεβαίνει στου καθενός το κεφάλι. ...
  + 1000!

  • victoria (true) avatar
   victoria (true) @ ΙΦΘΙΜΟΣ 30/07/2015 13:41:53

   :-)

 11. Eva avatar
  Eva 30/07/2015 14:05:20

  Την πλατεια μαζα των ψηφοφορων θα την κερδισει αυτος που θα ξεβρωμισει το δημοσιο. Αφου η προστασια του δημοσιου τομεα ΔΕΝ ΑΠΕΔΩΣΕ τι περιμενετε?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.