29η Μαΐου
29/05/2015 17:04
Του Προφήτη
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

29η Μαΐου

Αφιερωμένο στον ανηψιό μου, πέρα απ’ τη Μάγχη

Πριν λίγα χρόνια, σε αγώνα του Παναθηναϊκού με τη Φενέρ Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη, οι οπαδοί της είχαν κρεμάσει στις κερκίδες ένα τεράστιο πανώ-πίνακα με τον Μωάμεθ Β’ έφιππο και τρεις μόνο λέξεις : Istanbul since 1453 (Από το 1453, Ιστανμπουλ).


Οι Τούρκοι γνωρίζουν τι μας μαχαιρώνει την καρδιά.

Όχι όλων μας, δυστυχώς. Στην Ελλάδα έγιναν εξουσία εκείνοι που στην καρδιά τους δεν έχουν την Ελληνική σημαία αλλά κόκκινα λάβαρα. Εκείνοι που αποκαλούν «ελληνικό ιμπεριαλισμό» την απελευθέρωση των υποδούλων Ελλήνων και τον εθνικό πόθο για τις αλύτρωτες πατρίδες.

Εφέτος την 25η Μαρτίου τα ΟΥΚ παρελαύνοντας φώναζαν «Και το όνειρο μας είναι / στην Πόλη εμείς να μπούμε / σημαία να υψώσουμε / τον ύμνο εμείς να πούμε». Καταχειροκροτούμενοι από τους υπό βροχή θεατές.

Μια δράκα τιποτένιων ενοχλήθηκε σφόδρα. Οι συνήθεις εθνομηδενιστές «της Αριστεράς και της Προόδου». Οι υπερασπιστές για κάθε κοινωνικό κατακάθι και κάθε ποινικό εγκληματία προσπάθησαν μειώνοντας ηθικά να απονευρώσουν επιχειρησιακά την αιχμή του δόρατος των ενόπλων δυνάμεων, με αφορμή την αναφορά σε μια «πόλη» που δεν αναφέρεται ρητά αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι είναι η Κωνσταντινούπολη.

Τυφλωμένοι από αρνησιπατρία θέλουν να αγνοούν την εσωτερική μας ιστορική συνθήκη που τόσο λιτά έχει διατυπώσει ο Διονύσης Σαββόπουλος : «Η Θεσσαλονίκη είναι η αγαπημένη μας θεία, η μικρή αδερφή της Μάνας μας. Η Κωνσταντινούπολη, είναι η Μάνα μας».

Η Μάνα του Γένους. Εκεί σταδιακά ανασυστήθηκε το εθνικό κέντρο μετά την Ρωμαϊκή δουλεία, όταν Αθήνα και Σπάρτη εξέπεσαν σε ασήμαντα χωριά. Εκεί διατηρήθηκε, αναπαράχθηκε, συνεχίστηκε ο Ελληνισμός. Εκεί το Γένος επεκράτησε εν τέλει με ικανότητα και γλώσσα σε μια πολυεθνική αυτοκρατορία, παίρνοντας το όνομα «Ρωμιοσύνη» αλλά γνωρίζοντας ότι είναι Έλληνες. Εκεί έπεσε και στοίχειωσε ο τελευταίος βασιλέας των Ελλήνων – «το την Πόλιν σοι δούναι ουτ’ εμόν εστίν ουτ’ άλλου των κατοικούντων εν ταύτη».

Στρατηγός Θεόδωρος Κολοκοτρώνης : «Αν παραμέναμε τόσο μονοιασμένοι όσο τον πρώτο χρόνο της Επανάστασης, ηθέλαμε καταλάβει και την Κωνσταντινούπολη ακόμα στη συνέχεια». Επειδή δεν καταφέραμε να ξανααποκτήσουμε τη Μάνα μας, ο στρατηγός ήταν αυτός που πρώτος, ανεπίσημα, διατύπωσε τη Μεγάλη Ιδέα, η οποία από το στόμα του Κωλέττη έγινε η ελληνική ιδεολογία για τον επόμενο αιώνα. Η κατασυκοφαντημένη από την Αριστερά μετά το 1922 Μεγάλη Ιδέα, δεν ήταν τίποτα άλλο από την φλογερή επιδίωξη να απελευθερωθούν από τα βάσανα της δουλείας όλοι οι υπό ξένο ζυγό Έλληνες και να εκδιωχθούν τα αλλότρια φύλα από εδάφη πανάρχαιας ελληνικής εγκατάστασης.

Η Μεγάλη Ιδέα δημιούργησε την σημερινή Ελλάδα. Όμως η απόβασή μας στην Μικρά Ασία το 1919 είχε πρωταρχικό στόχο να προστατευθούν οι υπό διωγμό ελληνικοί πληθυσμοί από τις γενοκτονίες που υπό την τεχνική καθοδήγηση Γερμανών είχαν σχεδιάσει οι Νεότουρκοι, τις οποίες και είχαν ήδη θέσει σε εφαρμογή. Βέβαια, υπηρετούσε και την άσβεστη λαχτάρα μας για επανεγκαθίδρυση κυριαρχίας στην αποικημένη από τους Έλληνες πριν από 3.000 χρόνια Μικρά Ασία.

Οι Αμερικανοί όπως και όλοι οι ξένοι, τουλάχιστον σε επίπεδο πολιτικών και επιστημονικών ελίτ, γνωρίζουν τις ιστορικές αλήθειες και τα εθνικά δίκαια. Το πώς τα χρησιμοποιούν έχει να κάνει με τα συμφέροντά τους στην εκάστοτε συγκυρία. Ο Ομπάμα σε ομιλία του στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, κατά την πρώτη του περιοδεία στο εξωτερικό ως Πρόεδρος, είχε δηλώσει : «αποκρούσατε την απόπειρα κάποιων να επανασυστήσουν μια χαμένη αυτοκρατορία».

Ακριβώς. Αυτό υπήρξε ιστορικά ο Ελληνισμός. Μια όμαιμη, ομόφυλη, ομόθρησκη ομάδωση και εδαφική οντότητα στηριγμένη γεωγραφικά σε δυο πυλώνες, την απόληξη της Χερσονήσου του Αίμου και την Μικρά Ασία. Με συνδετήριο λώρο το Αιγαίο. Γι’ αυτό οι Έλληνες έγιναν αρχαιόθεν και έκτοτε παραμένουν άριστοι ναυτικοί, για να διαπλέουν, κυρίως, το Αιγαίο και να επικοινωνούν με τις κοινότητες και στις δυο πλευρές του. Γι’ αυτό ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε πει «η Ελλάδα αναπνέει στο Αιγαίο, είναι ο πνεύμονας της, αν ποτέ το χάσει, χάθηκε».

Έχετε αναρωτηθεί γιατί τα λιμάνια στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι προσανατολισμένα Ανατολικά, προς τη σημερινή Τουρκία, ενώ ο (σημερινός) εθνικός κορμός βρίσκεται Δυτικά; Γιατί ιδρύθηκαν ως «πατήματα», αφετηρίες ταξιδιού Ανατολικά, γιατί τα νησιά αποτελούσαν πληθυσμιακή και οικονομική ενότητα με τα απέναντι παράλια της Μικράς Ασίας, με το Αιγαίο να αποτελεί «Ελληνική Λίμνη».

Δεν δημιουργήθηκε το Ελληνικό Έθνος το 1821, όπως λένε οι Μπαλτάδες και οι Λιακορεπούσηδες. Δεν είμαστε Αμερικανοί που οφείλουν την εμφάνιση στο ιστορικό προσκήνιο στην Αμερικανική Επανάσταση του 1776. Οι Έλληνες είμαστε εδώ χιλιάδες χρόνια. Και για να παραμείνουμε χρειαζόμαστε μια νέα εθνική προοπτική που θα αποτυπώνει το καινούριο γεωπολιτικό περιβάλλον. Χωρίς μαξιμαλισμούς αλλά παρά την άθλια κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα και χωρίς εσωστρέφεια.

Για να επιζήσει ένα έθνος, ιδίως στην πιο «ζόρικη» γειτονιά του κόσμου, χρειάζεται να διατηρείται ο εσωτερικός λόγος ύπαρξης του. Κι αυτός δεν μπορεί να είναι η καταναλωτική ευχέρεια αλλά η χωρίς τυχοδιωκτισμούς επέκτασή του, όχι μόνο εδαφικά αλλά σε κάθε τομέα επιδεχόμενο βελτιώσεως.

Το 1922 η Μεγάλη Ιδέα υπέστη συντριπτικό πλήγμα, ωστόσο το ισχυρό της πνεύμα εθνικής αυτοσυνείδησης μάς βοήθησε να αντισταθούμε το 1940, και επέζησε ημιπαράλυτη μέχρι το 1974, οπότε, από μια ιστορική ζαριά (που ήταν η επιβίωση του Μακαρίου) εξέπνευσε, κυρίως επειδή οι ίδιοι της τραβήξαμε το σωληνάκι του ορού.

Πρώτον επιτράπηκε σε εκείνους που αντικειμενικά έπρεπε να αποκλείονται παντί τρόπω από τη διακυβέρνηση μιας κοινωνίας να κατακτήσουν την εξουσία. Δεύτερον, διατυπώθηκε το κατάπτυστο δόγμα «Η Ελλάς δεν διεκδικεί τίποτα, δεν παραχωρεί τίποτα». Κατάπτυστο διότι το «δεν παραχωρεί» αποτέλεσε το «φερετζέ» δήθεν εθνικής υπερηφάνειας για να καλυφθεί η επιδίωξη της πολιτικής τάξης να διασφαλίσει την καθεστωτική της εξουσία, παραιτούμενη από ιστορικές εθνικές βλέψεις σε όφελος των ομόρων οι οποίοι ποτέ δεν διανοήθηκαν να εγκαταλείψουν διεκδικήσεις έναντι της χώρας. Όταν όλοι γνωρίζουν ότι η στασιμότητα είναι ίδιον του τέλματος, φυσικού όσο και ιστορικού.

Έκτοτε βολοδέρνουμε σαν καρυδότσουφλο στο μανιασμένο πέλαγος της Ιστορίας. Στην αρχή ως νέα «μεγάλη ιδέα» προβλήθηκε η είσοδος στην ΕΟΚ-ΕΕ. Μετά η Ολυμπιάδα του 2004. Ύστερα ακούστηκε κάτι για τσιμέντωμα των ακτών και τουριστική «ανάπτυξη» που θα φέρει 40 εκατομμύρια τουρίστες. Η κατάληξη γνωστή.

Μετά την κατάρρευση του διπολικού κόσμου αντιμετωπίζουμε ευθείες εδαφικές αμφισβητήσεις από όλους τους συνορεύοντες, με τελευταίες από τους Αλβανούς που σπεύδουν έως και αυτοί να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία της οικονομικής μας αδυναμίας αλλά κυρίως της ψοφοδεούς πολιτικής μας ηγεσίας. Στην κυριολεξία στεκόμαστε ακόμα ως κρατική οντότητα λόγω της αμερικανικής στήριξης, αν εκείνοι δεν επενέβαιναν οι Τούρκοι θα είχαν δεσμεύσει το μισό Αιγαίο για ένα χρόνο, ουσιαστικά κυριεύοντάς το και αποκόπτοντας τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Δεν έχουμε δίπλα τον Ζαν-Κλωντ Γιουνκερ. Δεν έχουμε λοιπόν την ιστορική πολυτέλεια να αποδεχθούμε στην ψυχή μας ότι η Τουρκία θα είναι μόνιμος γείτονάς μας. Ή αυτοί θα μας απορροφήσουν ή εμείς, με κάποιον τρόπο, θα τους διαλύσουμε. Μην ανησυχείτε οι άσπονδοι φίλοι, δεν βρισκόμαστε σε παράκρουση.

Διατυπώνουμε τη θέση ότι το Ελληνικό Κράτος οφείλει να έχει ως σταθερή, αν και αναλόγως με τις συνθήκες ανομολόγητη, επιδίωξη την εκδίωξη των Τούρκων ξανά στα βάθη της Ασίας. Δεν απαιτείται να το διατυμπανίζουμε. Δεν χρειάζεται να μην τους χαμογελάμε. Δεν πρέπει να διακόψουμε τις εμπορικές συναλλαγές.

Αλλά να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι αυτά που κατέχουν είναι δικά μας και ότι αν κάποτε η ιστορική συγκυρία μας ευνοεί, θα τα διεκδικήσουμε εξάπαντος. Αυτό ακριβώς κάνουν και εκείνοι μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης, προσπαθώντας ακατάπαυστα να την ανατρέψουν. Κι έπειτα, ποιοι «Τούρκοι»; Όπως και οι «Τουρκοκύπριοι», εξισλαμισμένοι Ρωμιοί είναι πολλοί - ακόμα και για τον Ερντογάν διατυπώθηκε τέτοια υπόθεση, οι Τούρκοι ήταν ένα ολιγοπληθές νομαδικό φύλο. Η Ελληνική Επανάσταση υπήρξε ουσιαστικά η μάχη ανάμεσα στους ξεροκέφαλους που δεν αλλαξοπίστησαν και σε αυτούς που είχαν «τουρκέψει» και στους συμμάχους τους, όπως Τόσκηδες Τουρκαλβανοί.

Με μια Τουρκία να οδεύει στα 80 εκατομμύρια και εμάς να μην έχουμε ούτε καύσιμα για τα μαχητικά αεροπλάνα, ενώ οι λαθρομετανάστες εισέρχονται πλέον νόμιμα με το πλοίο της γραμμής καθώς το Λιμενικό και οι άλλες αρχές έχουν καταρρεύσει, όλα αυτά φαντάζουν ουτοπικά. Ναι, αλλά κοινωνίες δίχως ουτοπία δεν μπορούν να συνεχίσουν. Και το 1454, το 1821 φάνταζε ουτοπία. Αλλά ο μύθος του μαρμαρωμένου βασιλιά έμεινε φάρος που φώτιζε με ελπίδα επί 368 χρόνια τις ψυχές των σκλάβων. Η ελπίδα πυροδότησε τη δράση που απελευθέρωσε τους Έλληνες, όσο και η άσβεστη θωριά του Τούρκου ως εχθρού.

Γι’ αυτό τα ΟΥΚ, και κάθε μονάδα, πρέπει να φωνάζουν αυτά τα τραγούδια. Κάθε Έλληνας δεν μπορεί να νοεί ποτέ την Κωνσταντινούπολη «Τουρκική» και να μην σκέπτεται την Αγία Σοφία σαν εκκλησία ξανά – όχι σαν γήπεδο.

Ο μεγάλος Νορβηγός δραματουργός Ibsen είχε γράψει ότι «Ένα δένδρο χωρίς βαθειές ρίζες δεν μπορεί να βλαστήσει». Εννοούσε την Πατρίδα. Η έννοια του έθνους και αυτές που το συνοδεύουν, εθνική συνείδηση και εθνική ταυτότητα, είναι έκφανση της βιολογικής τάσης του ανθρώπου για ομαδοποίηση, όμοια με αυτήν στα περισσότερα πρωτεύοντα θηλαστικά. Ξεκινώντας από τις μικρότερες ομάδες οργάνωσης έχουμε αγέλη, οικογένεια, φατριασμό, τοπικισμό, έθνος-κράτος/εθνικισμό.
Το έθνος-κράτος και η υπηρέτηση του καταγωγικού ανήκειν είναι η ευγενέστερη εξέλιξη του ανθρωπίνου πολιτισμού. Όμως προϋποθέτει εθνικισμό. Όχι ολοκληρωτικές μισαλλοδοξίες, αλλά τον εθνικισμό που ορίζεται ως ο παραγκωνισμός των άλλων μορφών ομαδοποιήσεων για χάρη του συγκεκριμένου έθνους. Η ιδεολογία της Αριστεράς είναι ασύμβατη με το έθνος-κράτος, γι’ αυτό και η πάλη εναντίον της όσων υποστηρίζουν το έθνος οφείλει να είναι ανειρήνευτη, όπως ακριβώς είναι η πάλη των αριστερών εναντίον κάθε εκδήλωσης του έθνους.

Και όποιος βιάζεται να μιλήσει για την ραγδαία έκλειψη του έθνους-κράτους, ας αναλογιστεί ότι «παγκοσμιοποίηση» είναι η επιβολή των ισχυρών εθνικισμών επί των αδυνάμων χωρίς να μπορεί να χαρακτηριστεί και το τέλος της Ιστορίας. Εδώ, και μόνο, θα συμφωνήσουμε με τον Νταβούτογλου : στην νέα εποχή θα επιζήσουν τα έθνη με την μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.
Πρόσφατα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ένα έθνος παρακμάζει όταν ξεχνάει την ιστορία του. Μέσα στην παντελώς αβέβαιη σήμερα προοπτική, από το μόνα που μπορούμε να αντλούμε ελπίδα είναι το ιστορικό παρελθόν συνδυασμένο με δράση στο παρόν.
Η Εθνική Παλιγγενεσία του ’21 δεν επιτεύχθηκε επειδή το οραματίστηκε μια ομάδα λογίων ούτε γιατί την ονειρεύτηκαν οι ραγιάδες. Από τον 18ο αιώνα οι Έλληνες δραστηριοποιήθηκαν εμπορικά στην Ευρώπη, συσσωρεύοντας σταδιακά τόσο πλούτο ώστε ο Έλληνας έμπορος μέσα σε λίγες δεκαετίες έγινε συνώνυμο του μεγιστάνα, έχοντας κατακτήσει εμπορικά τα Βαλκάνια. Υπό συνθήκες ασύγκριτα σκληρότερες από τις σημερινές, μνημονιακές ή αντιμνημονιακές. Με καραβάνια ζώων και πλοία γεμάτα με εμπορεύματα, γύριζε τον κόσμο γεμάτος ενέργεια, με πρωτοπόρο επιχειρηματικό δαιμόνιο.

Ως αποτέλεσμα η παρακμάζουσα Οθωμανική Αυτοκρατορία τού έγινε βαθμιαία ανυπόφορο περιβάλλον διαβίωσης και επιχειρηματικής δραστηριοποίησης. Δεν δεχόταν πλέον να συνυπάρχει σαν ραγιάς με τον Τούρκο. Ήθελε το δικό του κράτος, όπου αυτός και το γένος του θα έκαναν κουμάντο. Η ιδέα για απελευθέρωση άρχισε να διαμορφώνεται σοβαρά και να διακινείται πρώτα στα εμπορικά κέντρα του Ελλήνων του εξωτερικού και ύστερα «κατέβηκε» στην Ελλάδα φλογίζοντας ψυχές και στρατεύοντας εθελοντές. Η οργάνωση, η Φιλική Εταιρεία και όσα άλλα χρειάστηκαν ήρθαν σαν επακόλουθο μιας διαδικασίας που ξεκίνησε από την κοινωνική βάση για να εκφράσει συγκεκριμένες ανάγκες και ευτύχησε με την Παλιγγενεσία.

Με επιφυλάξεις, καθώς οι διαφορές στις ποιότητες των ανθρώπων σήμερα είναι συγκλονιστικές σε σχέση με τότε, μια παρόμοια διαδικασία μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο εθνικής αν όχι ανάτασης έστω επιβίωσης. Η κρίση έχει στείλει εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες στο εξωτερικό. Αποκομμένους κυρίως μεταξύ τους, επικεντρωμένους στον επαγγελματικό τους σκοπό, χαμένους στο άγνωστο πλήθος. Αλλά και μακριά από το τοξικό από τους Καλφαγιάννηδες περιβάλλον της Ελλάδας, με νόστο αλλά πιο καθαρό μυαλό.

Αν μπορέσουν να συγκροτήσουν, έστω και διαδικτυακές, κοινότητες. Αν μπορέσουν να εκφράσουν και αυτοί μαζί με όσους έμειναν εδώ το αίτημα μιας γνήσιας αλλαγής νοοτροπίας, όχι «θέλουμε επιστροφή στο 2008, λεφτά να υπάρχουν». Αν θελήσουν κάποια στιγμή να γυρίσουν και όχι να μείνουν έξω όπως πολλοί σκέφτονται.

Αν μπορέσει να διαμορφωθεί ξανά και να επικρατήσει ο τύπος του Έλληνα που κρατάει τη μοίρα στα χέρια του, είτε όπως το 1800 κουβαλώντας εμπορεύματα με μουλάρια από τα Αμπελάκια ως τη Βιέννη, είτε όπως σήμερα περιζήτητο στέλεχος στην έρευνα και στην τεχνολογία αλλά σε ξένες πολυεθνικές. Ίσως, αυτός ο νέος τύπος Έλληνα μπορέσει να επιβάλει ένα νέο πολιτικό σύστημα. Αν διαμορφωθεί ευκρινώς από την κοινωνία η ανάγκη, γιατί σήμερα ακόμα δεν διαφαίνεται, θα βρεθούν και οι άνθρωποι που θα την υπηρετήσουν. Η σίγουρη ομοιότητα του τότε με το τώρα είναι η ανάγκη εξοβελισμού της ίδιας κάστας : των κοτζαμπάσηδων.

Βραχυπρόθεσμα, αυτό που πρωτεύει είναι η μέριμνα να μην αφανιστούμε από το ιστορικό προσκήνιο, η ύπαρξη Ελλήνων οι οποίοι θα συγκροτούν ανεξάρτητο Ελληνικό Κράτος και στο ορατό μέλλον. Και αν η 29η Μαΐου 1453 υπήρξε αποφράδα για τον Ελληνισμό ημέρα, κάθε 29η Μαΐου όπου Ελληνόπουλα έρχονται στον κόσμο να πάρουν τη σκυτάλη ας είναι μέρα ελπίδας.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. πΔπ avatar
  πΔπ 29/05/2015 17:53:11

  Εξαίρετο το άρθρο σου Προφήτη, όπως όλα άλλωστε. Θα μου επιτρέψεις όμως να σταθώ σε μία λεπτομέρεια. Μετά από τους καταγέλαστους ισχυρισμούς του Ερντογάν. μεταξύ των άλλων, για την ανακάλυψη της Αμερικής από τους Τούρκους και τους ισχυρισμούς των Τούρκων τουριστικών ξεναγών για την εντοπιότητα των Τούρκων στην Μικρά Ασία, το πανώ που αναφέρεις έχει πολύ μεγάλη σημασία. Οι ίδιοι οι Τούρκοι και σε Παγκόσμια τηλεθέαση δηλώνουν απερίφραστα ότι ήρθαν από κάπου αλλού και κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη μόλις το 1453. Όχι ένα πανώ αλλά και δικά μας με το ίδιο περιεχόμενο, θα είναι ευχής έργον. Καλά βγάζουν αυτοί τα μάτια τους με τα χέρια τους. Σειρά να βρούμε τρόπο και τελειώνουμε με τους Σκοπιανούς!

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ πΔπ 29/05/2015 19:06:11

   Δεν τα βγάζουν.Το γεγονός αυτό είναι κοσμοιστορικό και το ξέρει όλος ο κόσμος.Αποτελεί δε πηγή εορτασμών όχι μόνο για τους Τούρκους αλλά για πάνω από 1 δισεκατομμύριο μουσουλμάνους.Δεν μπορεί να αποκρυβεί και είναι η διχοτόμος Δύσης και Ανατολής. Ο νομπελίστας Τούρκος συγγραφέας Ορχάν Παμούκ,κάτοικος Κωνσταντινούπολης όταν τον ρώτησαν πως καταλαβαίνει εάν είναι στη δύση ή την ανατολή ανέφερε τη διαφορετική λέξη που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το γεγονός του 1453. Όταν είμαι στο Λονδίνο,το Παρίσι ή το Βερολίνο μιλάνε για την άλωση ή την πτώση (fall στα αγγλικά) της Κωνσταντινούπολης.Όταν είμαι στο Κάιρο,την Τεχεράνη ή το Καράτσι το ίδιο γεγονός αναφέρεται ως η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης.

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ πΔπ 29/05/2015 19:57:31

   Ορθή η παρατήρησή σου, σε μια διαφορετική ιστορική κατεύθυνση. Το πανώ τότε ήθελε απλά να πει "Έλληνες, η Κωνσταντινούπολή ΣΑΣ είναι πλέον, από το 1453, Ιστανμπουλ. Δική ΜΑΣ. Σας νικήσαμε. Σάς πήραμε αυτό για το οποίο καίγεστε και λιώνετε". Αυτό ήταν το νόημα.
   Το ότι βέβαια το "Ιστανμπουλ" βγαίνει από το "Εις την Πόλιν" δεν το λένε όπως και ότι η σημαία της Πόλης είναι η παλαιά βυζαντινή. Το 1453 λίγο μετά την πτώση και αφού τα πράγματα ηρέμησαν, όλοι οι Έλληνες αναστατωμένοι από την κατάληψη αλλά και περίεργοι-ανήσυχοι για τις εξελίξεις συνέρρεαν στη Πόλη.

   Μόνιμη απάντηση στις συνεχείς ερωτήσεις "πού πηγαίνεις;" ήταν "Εις την Πόλιν". Οι Τούρκοι, ένα αγράμματο φύλο ακούγοντάς το διαρκώς να περιγράφει την Πόλη, με την παράφραση του απλοϊκού το μετέτρεψαν σιγά-σιγά σε "ΕιςτηνΠολ" και τελικά "Ιστανμπούλ".
   Όσοι έγκυροι Δυτικοί λόγιοι και ακαδημαϊκοί βέβαια το απορρίπτουν σταθερά και σήμερα, χρησιμοποιώντας το Constantinople.

   • πΔπ avatar
    πΔπ @ Προφήτης 29/05/2015 20:33:32

    Προφήτη σ' ευχαριστώ για την απάντηση όπως και για το όλον του άρθρου σου! Ακόμα κι αν δεν υπήρχε η γραφή σου θα έπρεπε να την είχαμε εφεύρει!!! Η Κωνσταντινούπολις ονομαζόταν έτσι μέχρι το 1923. Ο Μουσταφά Κεμάλ άλλαξε το όνομά της προς το λαϊκότερο "εις την Πόλη - istinpoli - Istanbul". Επισυνάπτω ένα διαφημιστικό πόστερ της εποχής του Orient Express. Londres-Paris-Constantinople

 2. Λύσανδρος avatar
  Λύσανδρος 29/05/2015 18:07:16

  Ὡραῖα ὅλα αὐτά, ἀλλά τώρα ἔχουμε "πρώτη φορά ἀριστερά". Λίγο εἶναι;

 3. βαγόνι avatar
  βαγόνι 29/05/2015 18:53:53

  Βασιλεύουσα-Σμύρνη-Τραπεζούς...! μεγάλωσα ακούγοντας αφηγήσεις,απο πρώτο χέρι, παππούδων, γιαγιάδων, γονέων σε μικρή τότε ηλικία... φυλάγοντας αναμνηστικά, ξεφυλλίζοντας αρχεία και βιβλία, επισκεπτόμενος κάθε πιθανό σημείο αναπνοής... τους μεγάλους παιδευτικούς χώρους: τη Μεγάλη του Γένους Σχολή, το Φροντιστήριο της Τραπεζούντος... πολύ μικρή σημασία έχει, το άν συμφωνώ με κάθε γραμμή του μικρού αφιερώματος σου... το όραμα είναι κοινό..! Εύγε, για την σημερινή παρέμβαση!

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ βαγόνι 29/05/2015 20:48:30

   Πήγα μια φορά στην Πόλη, αρκετά παλιά ώστε να έχω προλάβει το Πατριαρχείο σε ένα Φανάρι που ηθελημένα είχε γίνει άθλια συνοικία για να τσαλακώνει την Οικουμένικότητά του, τσακώθηκα με την Τουρκάλα ξεναγό που πήγε να πει ότι η "Ιστανμπουλ" είναι η πιο λαμπρή μουσουλμανική πόλη, έκλαψα στην Αγία Σοφία με εκείνα τα τεράστια στρόγγυλα πανώ με τις αραβικές γραφές από το Κοράνι, και αρνούμαι να ξαναπάω, παρά τη "μόδα", λόγω της οποίας συρρέουν χιλιάδες δικοί μας εκεί αφήνοντάς τους εκατομμύρια.

   Όμως, επειδή ήταν μαζί κάποιοι με καταγωγή από εκεί και είδα τον πόνο τους, τη συντριβή όσο και τη λαχτάρα για τον τόπο που θεωρούν πραγματική τους πατρίδα, υποκλίνομαι στον καημό τους.
   Ας θεωρούν ότι το κείμενο αφιερώνεται και σε αυτούς, σε όλους τους αδερφούς μας από τις ελπίζω όχι παντοτινά χαμένες πατρίδες.

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ Προφήτης 30/05/2015 00:07:27

    Ένας φίλος μου (μεγάλης ηλικίας άνθρωπος) έφυγε μετά τα Σεπτεμβριανά του 1955, και από επιλογή του, δεν ξαναεπισκέφθηκε ποτέ την Πόλη έκτοτε, ενώ θα μπορούσε. Γιατί θα του έφερνε αφόρητη στεναχώρια, να την δει χωρίς τους Έλληνές της.

   • teogorge avatar
    teogorge @ Προφήτης 30/05/2015 08:41:00

    ΠΑΡΟΜΟΙΟΣ ΑΓΑΠΗΤΕ ΠΡΟΦΗΤΗ,ΕΧΩ ΠΑΕΙ 2 ΦΟΡΕΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΞΑΝΑΠΑΩ- ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΜΕ ΑΝΑΓΚΑΣΑΝ -ΑΙΣΘΑΝΘΗΚΑ ΤΕΤΟΙΑ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΠΑΩ.

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ Προφήτης 31/05/2015 14:00:52

    Εγώ από επιλογή δε θα πάω αν δεν γίνει πάλι Ελληνική. Αρκετά με στεναχωρεί ακόμη και ζώντας τόσο μακρυά το ότι είναι υπό κατάληψη και βεβηλωμένη.

 4. Γεώργιος Λ. Κωνσταντόπουλος avatar
  Γεώργιος Λ. Κωνσταντόπουλος 29/05/2015 19:09:43

  Εξαιρετικό άρθρο, συγχαρητήρια Προφήτη! Άψογος από την αρχή μέχρι το τέλος.

 5. δημης avatar
  δημης 29/05/2015 19:25:03

  Μπράβο για το άρθρο.... -Ο Θ. Κολοκοτρώνης θεωρούσε ακόμα τον Κ .Παλαιολόγο Βασιλιά του και Βασιλιά του Έθνους και φρουρά Του στην Εποχή Του τους Κλέφτες και Αρματωλούς... -Καλό θα είναι, ξαναδιαβάζοντας την Ιστορία ,να αντλούμε παραδείγματα ,καλά ή κακά προς μίμηση και αποφυγή , και να δούμε του εμφύλιους στην Αυτοκρατορία μεταξύ των Ηγετών της που τελικά την αποδυνάμωσαν δινοντας χώρο στους Τούρκους... -Να γράφετε επίσης και για τις άλλες επετείους ,των Ποντίων, των Βορειοηπειρωτών και των Κυπρίων... Οσύγχρονος Έλληνας χρειάζεται (-μαστε ) τις υπενθυμίσεις τις αναλύσεις του παρελθόντος ώστε να παίρνουμε σωστότερες αποφάσεις για το σήμερα και το μέλλον ... Ξανά μπράβο για το άρθρο.

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ δημης 29/05/2015 20:31:26

   Ήθελα να βάλω το χωρίο αλλά το κείμενο ήταν ήδη μεγάλο. Εδώ, από τα απομνημονεύματα σχετικά με το Γέρο Του Μωριά :

   Ο Θ. Κολοκοτρώνης διηγείται τον παρακάτω διάλογο με το στρατηγό Χάμιλτον: "Μίαν φοράν, όταν επήραμεν το Ναύπλιον, ήλθε ο Άμιλτων να με ιδή. Μου είπε ότι: “Πρέπει οι Έλληνες να ζητήσουν συμβιβασμόν και η Αγγλία να μεσιτεύση”. [Η Δόλια Αλβιών]

   Εγώ του αποκρίθηκα ότι: “Αυτό δεν γίνεται ποτέ, ελευθερία ή θάνατος. Εμείς, καπετάν Άμιλτων, ποτέ συμβιβασμόν δεν εκάμαμεν με τον Τούρκο. Άλλους έκοψε, άλλους εσκλάβωσε με το σπαθί και άλλοι, καθώς εμείς, εζούσαμεν ελεύθεροι από γενεά εις γενεά.

   Ο βασιλεύς μας εσκοτώθη, καμμία συνθήκη δεν έκαμε. Η φρουρά του είχε παντοτινόν πόλεμον με τους Τούρκους και δύο φρούρια ήταν πάντοτε ανυπότακτα”.

   Με είπε: “Ποία είναι η βασιλική φρουρά του, ποία είναι τα φρούρια;”. “Η φρουρά του βασιλέως μας είναι οι κλέφτες, τα φρούρια η Μάνη και το Σούλι και τα βουνά”.

   Έτσι δεν με ομίλησε πλέον".


 6. Διογένης avatar
  Διογένης 29/05/2015 19:49:19

  Εύγε Προφήτη, εύγε και πάλι εύγε για το αληθινά Επετειακό σου Κείμενο! Ανυπόκριτος θαυμασμός από βάθους καρδίας για το Κείμενο αυτό! Θέλω ιδιαίτερα να σταθώ στη θέση που με τόση παρρησία διατυπώνεις: "το Ελληνικό Κράτος οφείλει να έχει ως σταθερή, αν και αναλόγως με τις συνθήκες ανομολόγητη, επιδίωξη την εκδίωξη των Τούρκων ξανά στα βάθη της Ασίας". Νομίζω ότι αυτό είναι μια μυστική συλλογική επιδίωξη, που δεν έληξε με το 1922, δεν έληξε ούτε καν το 1974. Δεν ξέρουμε αν θα υλοποιηθεί ποτέ, υπάρχουν οι προφητείες των Αγίων μας, αλλά μόνον ο Κύριος γνωρίζει αν θα επιτρέψει να υλοποιηθούν και πότε. Δεν θα ξεχάσω κάτι που μου ανέφερε το 1991 ένας διεθνολόγος, που είχε πει στην Κωνσταντινούπολη σε σύναξη ομογενών "Είναι δυνατόν να ξαναγίνει άραγε ελληνική η Πόλη;". Και του απάντησε ένα παιδάκι Ελληνόπουλο της Πόλης, 8 ετών, αν θυμάμαι καλά το οκτώ ετών, απορημένο με την ερώτηση, χωρίς να έχει καμιά αμφιβολία, σαν να ήταν το πιο φυσικό πράγμα του κόσμου: "Μα φυσικά και θα ξαναγίνει ελληνική η Πόλη, τι είναι αυτά που ρωτάτε;" Οι Τούρκοι βάζουν το Istanbul since 1453 όπου μπορούν μπας και πείσουν τους εαυτούς τους. Ούτε τους εαυτούς τους δεν έχουν πείσει. Γι' αυτό και έχουν τέτοιο κόμπλεξ με τη λέξη "Κωνσαντινούπολη". Έχουν την ενοχή του κλέφτη πάνω τους. Και θα την έχουν. Διότι κλέφτες είναι. Μέρα που είναι, ας ακούσουμε πάλι το άσμα του Σωτήρη Σπανουδάκη, αξίζει τον κόπο να το ξαναακούσει όποιος το γνωρίσει, να το ακούσει για πρώτη φορά όποιος δεν το έχει ακούσει: https://www.youtube.com/watch?v=ElYEKMJLItk

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Διογένης 31/05/2015 14:08:29

   Και το παρακάτω ταιριάζει απόλυτα στην ημέρα μνήμης, σύνθεση του Μιχάλη Ρακιντζή που το έφτιαξε από θυμό για τις προκλήσεις των Τούρκων που είχαν ενταθεί στην περίοδο 1993-1994. Και για το οπτικό χρησιμοποιήθηκαν πρώτη φορά στην Ελλάδα ψηφιακά κινούμενα γραφικά. Εντελώς αντιεμπορικό κομμάτι αλλά έπος σύνθεσης κατά την άποψή μου. Και ο πατέρας του -μακαρίτης τώρα- εμφανίζεται να παίζει λύρα. Κρητικός γαρ. https://www.youtube.com/watch?v=hIgqK1sMK70

 7. pikeman avatar
  pikeman 29/05/2015 19:54:45

  Προφήτη είσαι Άρχοντας. Σου βγάζω το καπέλο.

 8. ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
  ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ 29/05/2015 19:58:16

  Εξαιρετική και άψογη αναφορά στην Ιστορία μας. Δεν πρέπει τίποτα να φοβόμαστε. Μόνον τον Θεό που μας εβαλε σ΄αυτή την ευλογημένη γωνιά της οικουμένης. Σε ένα μοναστήρι, ένας ταπεινός καλόγερος γράφει στα αποδεικτικά της βάπτισης όσων επιλέγουν να βαφτίσουν στο μοναστήρι αυτό και κατάγονται από την Κύπρο, ως διεύθυνση του βαπτιζόμενου "Κύπρος, Ελλάς" ή "Βόρειος ΄Ηπειρος, Ελλάς" για τους καταγόμενους από την Β.΄Ηπειρο. Ε, όσον υπάρχουν τέτοιοι ΄Ελληνες, κάποτε κάποιος θα δώσει όραμα στους Ελληνες να κοιτάξουν ανατολικά. Γένοιτο.

 9. Ραβινος avatar
  Ραβινος 29/05/2015 20:29:39

  Οαση εναπολησης & εθνικης ανατασης το αρθρο σου Προφητη.Μερα που ειναι η μνημη ειναι αυτη που νικα τον θανατο και την ληθη δια μεσου των αιωνων.Σ'ολο το διαδικτυο πουθενα δεν ειδα τετοια ιστορικη αναφορα που φερνει δακρυα στα ματια και χαλυβδωση της βουλησης.Που ειναι τα κομματα να κανουν σημαια την ημερα {εξαιρειται βεβαια το κομμα του νεοκομμουνιστικου διεθνισμου και του ενδοτισμου που κακη την μοιρα ελαχε να κυβερνα τωρα με τις γνωστες θεσεις του που συνδραμουν στην σκοπιανη προπαγανδα του μακεδονισμου και της τουρκικης θρασυτητας με την θεση του οτι το Αιγαιο ανηκει στα ψαρια } .Να'σαι καλα Προφητη .

 10. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 29/05/2015 22:44:34

  Βασιλίδα των Πόλεων,Πόλη ιερή,Παράδεισο και άλλα πολλά ονόματα έδωσαν στην Κωνσταντινούπολη,γιατί επί σειρά αιώνων ήταν η σπουδαιότερη Πόλη στον κόσμο. Και όλοι,μα όλοι ζήλεψαν την δόξα και την μεγαλοπρέπειά της,γιατί δεν μπορούσαν να φτιάξουν κάτι όμοιο απ' αυτήν,παρά μόνο αν της το έκλεβαν... Πρώτα και πάνω απ' όλα όμως τη ζήλεψαν και θέλησαν πάμπολλες φορές να την καταστρέψουν και το κατάφεραν δυό φορές,μία το 1204 και μία το 1453,διότι είχε κάτι που ακόμη περισσότερο από τα άλλα,δεν μπορούσε κανείς να την φτάσει: ήταν ΟΡΘΟΔΟΞΗ. Γι' αυτό-κυρίως-είχε μπεί στο μάτι τους. Ενώ για πάνω από χίλια χρόνια ήταν ελληνική και δεχόταν συνέχεια επιθέσεις,λίγες περιόδους ειρηνικές έζησε,μόλις την πήραν οι Τούρκοι αυτομάτως σταμάτησαν οι πόλεμοι,οι πολιορκίες,οι επιθέσεις...Τους έφταιγε ότι ήταν Ελληνική και Ορθόδοξη. Όταν την πήραν,όταν η Πόλη έπεσε, ησύχασαν όλοι. Γι' αυτό και στα πανώ τους σβήνοντας το αληθινά ένδοξο,ΟΡΘΟΔΟΞΟ,ΕΛΛΗΝΙΚΟ παρελθόν της Κωνσταντινούπολης, οριοθετούν,θυμίζοντας στους εαυτούς τους πρώτα κι έπειτα σε εμάς, ''...από το 1453''... Εύγε και από μένα Προφήτη που τιμάς τη μνήμη των ιερών μας ,μας θυμίζεις τη δόξα αλλά και τις υποχρεώσεις μας...

  • Αιρετικός avatar
   Αιρετικός @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 29/05/2015 23:23:02

   Πράγματι η σπουδαιότερη πόλη στον κόσμο και θα΄πρεπε ο νεοέλληνας να μαθαίνει περισσότερα για το Βυζάντιο αλλά με δύο παρατηρήσεις :πρώτον η λέξη "ελληνικός" δεν είχε τότε την ίδια σημασία, όπως σήμερα και δεύτερον, δυστυχώς η πτώση της Πόλης είχε και "εσωτερικές" αιτίες...Ας μην επεκταθούμε όμως σε αυτά...Για τον ελληνικό πολιτισμό, την ορθοδοξία και το Βυζάντιο θα ήθελα να προσθέσω ότι σε αυτά ακουμπά πνευματικά (έστω και παραγνωρίζοντάς τα) η ιδέα της Ευρώπης...

 11. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 29/05/2015 23:23:48

  Προσυπογράφω κάθε λέξη καί τό νόημα τού κειμένου. Ο ελληνισμός δέν είναι μόνον η Ελλάδα καί η Κύπρος. Είναι πλατύς, ανήσυχος, συνειδησιακά «μαρμαρωμένος», αναπολεί καί δέν ξεχνά. Κάποτε θά ενεργοποιηθεί μαζικά. «Ακριβώς. Αυτό υπήρξε ιστορικά ο Ελληνισμός. Μια όμαιμη, ομόφυλη, ομόθρησκη ομάδωση και εδαφική οντότητα στηριγμένη γεωγραφικά σε δυο πυλώνες, την απόληξη της Χερσονήσου του Αίμου και την Μικρά Ασία». Μιά μικρή, αλλά ουσιαστική διόρθωση Προφήτη. Τρείς είναι οι πυλώνες τού ελληνισμού. Είναι καί η Ιταλική Χερσόνησος μέ τό Ιόνιο. Είναι οι σημερινοί «terroni» γιά τούς βόρειους Ιταλούς, Γκρίγκος γιά τούς εαυτούς τους. Τούς έζησα καί είναι Έλληνες στήν συνείδηση.

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Ιαπετός 30/05/2015 01:18:35

   Πολλούς ξεχνάμε. Εκείνους στην Ουκρανία. Τους στη Συρία, που μάλλον πάνε από την ΙΣΙΣ. Ιδίως του Δυτικούς όπως τους Γκρίνγκος, στην ίδια κατηγορία είναι και οι δύσμοιροι παρατημένοι μας, πραγματικοί, Βορειοηπειρώτες που μάχονται καθημερινά με τα σκυλιά.

   Η Μεγάλη Ελλάδα...
   Θυμάμαι ένα τεύχος του National Geographic. Είχε κεντρικό άρθρο και εξώφυλλο αφιερωμένο στον εποικισμό της Σικελίας, με τίτλο When Ancient Greek went West. Δεν έχω δει τίποτα παρόμοιο σε ελληνόφωνο μέσο. Προβάλλουν οι άλλοι, εμείς παραπετάμε την ιστορία μας. Πρόσφατα έβλεπα μάλλον με λύπη ένα ντοκυμανταιρ για τα ελληνόφωνα της Σικελίας. Αβοήθητοι και φθίνοντες, σαν να έχουν γίνει φολκλορ για περιηγητές... Εύχομαι να κάνω λάθος.

   Εκείνοι, αφού νωρίς τα ιταλικά εδάφη της Βυζαντινής χάθηκαν οριστικά μετά τον Βελισσάριο, δυστυχώς, δεν εντάχθηκαν ιστορικά στην κοινή εθνική συνείδηση που δημιούργησε η ιστορική πορεία. Μπορεί να λυπεί, αλλά βλέπεις κλαίμε για την Πόλη αλλά όχι για την κατάληψη της Σικελίας φερ' ειπείν από τους Νορμανδούς. Ούτε υπήρξε Μεγάλη Ιδέα για την απελευθέρωση των Συρακουσών. Οι δύο πυλώνες λοιπόν στην πορεία έμειναν ο κεντρικός και ο ανατολικός, με καθοριστική τη λειτουργία μεταξύ τους του Αιγαίου. Αυτοί αναφέρονται.

 12. Diamond Angel avatar
  Diamond Angel 29/05/2015 23:46:47

  Κάθε φορά σε κάθε κείμενο , έχεις αυτή τη μοναδική ικανότητα να χτυπάς κέντρο και να δίνεις μορφή και δύναμη στο λόγο !

 13. Fotini avatar
  Fotini 30/05/2015 00:46:22

  29 Μαίου 1453, μιά ἡμερομηνία σταθμός γιά τήν Πατρῖδα μας. Θυμᾶμαι τήν ἀπόλυτη ἡσυχία στό μάθημα τῆς Βυζαντινῆς ῾Ιστορίας ὅταν ἡ καθηγήτρια μίλησε γιά τήν ῞Αλωση. Διέκρινα ὑγρά μάτια γύρω μου καί κατήφεια. ῾Η πρώτη μου σκέψη μόλις σηκώθηκα καί εἶδα τό ἡμερολόγιο. Πάλι μέ χρόνια μέ καιρούς. . . ῾Υπέροχος, Προφήτη. Σ᾿ εὐχαριστῶ ἀπό καρδιᾶς. Κοντεύομε νά ξεχάσωμε τήν ἱστορία μας καί τήν Θρησκεία μας μέ ὅσα κοσμογονκά συμβαίνουν (ἐκ προθέσεως) στήν χῶρα μας.

  • Βαγγέλης avatar
   Βαγγέλης @ Fotini 30/05/2015 10:40:40

   Πατρίδα μας ήταν η Βυζαντινή αυτοκρατορία? Σα να λέμε "πατρίδα μου είναι η ΕΕ"! Μήπως εννοείτε πατρίδα σας την Κων/πολη ως τόπο καταγωγής?

   • pikeman avatar
    pikeman @ Βαγγέλης 30/05/2015 16:25:27

    Φυσικά. Βασιλεία Ρωμαίων. Αυτή είναι η πατρίδα μας. Τι , μόνο από τον 5 πΧ αιώνα ερχόμαστε; Όχι , και από τον 3ο, και από τον 9ο, και απ τους Ελληνιστικούς χρόνους και από το Ανατολικό Ρωμαικό κράτος. Και ναι όπως το εννοείς με την ΕΕ , εαν πχ επιβληθεί η Γερμανία και ο Γερμανικός Τρόπος , τότε σε 500 χρόνια, οι απόγονοι των Γερμανών θα έχουν και την ΕΕ πατρίδα. Έτσι κι εμείς, οι διαμορφωτές του χαρακτήρα της Αυτοκρατορίας και οι Υπερασπιστές της μέχρι το ύστερο, είμαστε οι Κληρονόμοι και τα Παιδιά της. Όπως φυσικά μας αναγνωρίζουν και αυτοί που την κατέλυσαν, και την πρώτη και τη δεύτερη φορά. Ένα κομμάτι της καρδιάς μας τα Ομηρικά Επη. Άλλο κομμάτι της καρδιάς μας ο Ακάθιστος Ύμνος. Έχει ο Θεός.

    • Βαγγέλης avatar
     Βαγγέλης @ pikeman 30/05/2015 22:52:36

     Δεν στέκει λογικά να θεωρεί ένας άνθρωπος πατρίδα του μια αυτοκρατορία. Οι αυτοκρατορίες κατακτούν και κατέχουν πατρίδες ανθρώπων, τόπους. Ως τώρα με το στρατό. Στις μέρες μας πειραματίζονται με οικονομικά μέσα. Πάντως δεν μπορούν να αποτελούν πατρίδες οι ίδιες. Η έννοια της πατρίδας εμπεριέχει την έννοια της ελευθερίας και της αυτοδιάθεσης των ανθρώπων που θεωρούν πατρίδα τους έναν τόπο. Προϋποθέτει κοινά: γλώσσα, ήθη, έθιμα, νοοτροπίες, στάση ζωής. Δεν υπάρχουν αυτά στις αυτοκρατορίες. Οι αυτοκρατορίες είναι πολυεθνικές εξ ορισμού. Ο Γερμανός του μέλλοντος θα θεωρεί πατρίδα του την ΕΕ αν σε όλη την ΕΕ όλοι τουλάχιστον μιλούν γερμανικά και έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με αυτόν. Για να μη πω και για ήθη και έθιμα. Αλλιώς θα... φοβάται να πάει στις περιοχές της "πατρίδας" του όπου δεν ισχύει αυτό. Άρα δεν θα τις θεωρεί "πατρίδα" αλλά αποικία ή κάτι τέτοιο.

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Βαγγέλης 30/05/2015 23:02:24

      Η δικιά μας η πατρίδα, ξεκίνησε ως αυτοκρατορία (πολυφυλετική, αλλά μονοπολιτισμική) και εξελίχθηκε σε έθνος (ή πιο σωστά, Γένος). Και ποιός σου είπε άλλωστε ότι δεν είχαν όλοι οι κάτοικοι της Ρωμανίας, ανεξαρτήτως καταγωγής, κοινές υποχρεώσεις, δικαιώματα και στάση ζωής; Στην Γερμανοκρατούμενη Δύση του Μεσαίωνα ήταν που εξέλιπαν αυτά (με τους Σαλικούς νόμους και το vergilt), όχι σε μας!

     • Βαγγέλης avatar
      Βαγγέλης @ ΚΜ 30/05/2015 23:40:01

      Δεν προλάβαιναν να πάρουν ανάσα από τις πολεμικές επιχειρήσεις, τις εξεγέρσεις και τις τοπικές επαναστάσεις οι αυτοκράτορες του Βυζαντίου και συ λες για κοινές υποχρεώσεις, δικαιώματα και στάση ζωής των υπηκόων της αυτοκρατορίας? Οι εσωτερικές τριβές άλλωστε ήταν η αιτία της εξασθένισης και της τελικής πτώσης, όπως συμβαίνει πάντα σε όλες τις αυτοκρατορίες επειδή ακριβώς οι υπήκοοι νιώθουν "άβολα" στην "πατρίδα" τους και γυρεύουν ανεξαρτησία. Δε λέω, καλή η Μεγάλη Ιδέα αλλά ας μην εξιδανικεύουμε τα πράγματα. Με το λεπίδι γίνονται και διατηρούνται οι αυτοκρατορίες.

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Βαγγέλης 31/05/2015 01:21:10

      Δεν τα ξέρεις καλά. Ή σε έχει κάψει ο πολύς μαρξισμός και η ταξική θεώρηση των πραγμάτων. Όχι, δεν ήταν σοσιαλιστική δημοκρατία η πατρίδα μας η Ρωμανία. Όμως ο λαός μας στις παραδόσεις και στα τραγούδια του, πριν τον περιλάβουν τα σχολεία και οι ξενόφερτες θεωρίες, ως πατρίδα την θυμάται και θρηνεί την πτώση της. Αυτό και μόνο βάζει τέρμα στην συζήτηση άν είναι η πατρίδα μας ή όχι.

    • Fotini avatar
     Fotini @ pikeman 30/05/2015 23:06:05

     ῎Ετσι, εὐχαριστῶ pikeman.

 14. Ρηνα avatar
  Ρηνα 30/05/2015 09:39:04

  Σταλαξτε στα παιδια σας Θεο και πατριδα, ο,τι κανει σημερα η οικογενεια, μην περιμενετε απο τα σχολεια, αλωθηκαν απο τη νεα ταξη. "Τα αδυνατα παρ ανθρωποις δυνατα τω Θεω" ειναι το πιστευω της εκκλησιας μας και ο Θεος θαυματουργει εκει που υπαρχει Πιστη, ταπεινοφροσυνη και καλη προαιρεση. Λιγο να στριψει τη "βιδα" μπορουμε να δουμε εκπληκτικα πραγματα, αλλα θελει κι απο μας λιγη προσπαθεια να Τον πλησιασουμε..... Ευγε Προφητη!

 15. victoria (true) avatar
  victoria (true) 30/05/2015 11:19:33

  Προφήτη όποιος μπαίνοντας στην Αγία Σοφία δεν ανατριχιάζει και δεν συναισθάνεται πού βρίσκεται, δεν είναι Έλληνας.Έτυχε να έχω χθες μια επαγγελματική συνάντηση με ..γείτονα (μέρα που ήταν!!). Μετά βίας συγκρατήθηκα. Κάνουν τους καλούς και η προπαγάνδα φουλ. Και γιατί; Για να διεκδικούν συνεχώς, χωρίς ιστορικό ή συναισθηματικό δεσμό. Ενώ εμείς με την καρδιά ακόμα να σφίγγεται για την Πόλη, τη Σμύρνη ή τα αμελέ ταμπούρια που πήραν τον προπάππο μου κάπου στην Ανατολία, αν θυμηθούμε αν έστω μέσα μας θρηνήσουμε, είμαστε ..'εθνικόφρονες'. Αν δεν έχει πίστη ένα γένος στην κληρονομιά του από τη μια και στο αύριό του απο την άλλη, ειναι τελειωμένο. Προφήτη τουλάχιστον δεν εισαι μόνος στην προφητεία αυτή (με χαροποιεί ιδιαίτερα που υπάρχουν φαίνεται κάποια μυαλά ακόμα). Ήταν νομιζω στην αρχή της κρίσης, που μου είπε σοφός άνθρωπος φύγετε έξω κ όταν ερθει η ωρα γυρίσετε να βοηθήσετε κ να ξυπνήσετε τους υπόλοιπους σαν το 1821 (αυτο προϋποθέτει οτι αναλογικά τωρα είμαστε ακομα στον 16-17 αιώνα βεβαια..). Γιατί τέτοια κατάντια έβλεπε, του ελληνισμού, της κοινωνίας μας. Ανάλογη της υποδούλωσης. Πέρα από τα οικονομικά. Αυτά είναι το αποτέλεσμα.

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ victoria (true) 30/05/2015 15:32:21

   Ουσιαστικά, εδώ που μάς έφτασαν, ένα νέο 1821 είναι το αίτημα. Πλην εντελώς αδιαμόρφωτο ακόμα. Ακριβώς, είναι σαν να βρισκόμαστε πάλι στον 17ο-18ο Αιώνα.

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ victoria (true) 30/05/2015 19:26:07

   Δεν ειναι καλοι η ευγενικοι, δουλοπρεπεις ειναι και εχουν συνηθισει....

 16. A3 avatar
  A3 30/05/2015 12:47:56

  Συγχαρητήρια! Επίσης, νομίζω ότι χρειάζεται και μία αναφορά στο Ρήγα, ο οποίος πρώτος αποτύπωσε την Ιδέα της ανασύστασης της Ελλάδας στη Μεγάλη Χάρτα. Το γεγονός ότι η αποτύπωση αυτή έγινε σε καιρούς χαλεπότερους ασύγκριτα από τους σημερινούς μπορεί να δώσει τόσο την πεποίθηση όσο και τον οδηγό για νέες Μεγάλες Ιδέες!

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ A3 30/05/2015 15:29:01

   Σωστό. Θ Κολοκοτρώνης : "Ρήγας Φερραίος. Εστάθη ο μεγαλύτερος ευεργέτης της φυλής μας. Το μελάνι του θα είναι πολύτιμο ενώπιον του Θεού, όσο το αίμα του άγιο»

 17. Βαγγέλης avatar
  Βαγγέλης 30/05/2015 14:45:01

  Προφήτη, ποιοί είναι οι σημερινοί κοτζαμπάσηδες που πρέπει να εξοβελιστούν; Αν θυμάμαι καλά, οι τότε κοτζαμπάσηδες ήταν ρωμιοί που λειτουργούσαν σε σύμπραξη με τον ξένο κατακτητή εις βάρος των ραγιάδων, πλουτίζοντας οι ίδιοι. Μπορείς να πεις σε ποιούς σημερινούς αναφέρεσαι? Δε χρειάζεται να πεις ονόματα. Αλλά μπορείς να μας δώσεις μια ιδέα για το ποιοι είναι αυτοί και σε ποιούς λογοδοτούν?

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Βαγγέλης 30/05/2015 15:26:46

   Πιστεύω σε λίγο θα έχω κάτι σχετικό

 18. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 30/05/2015 15:55:22

  Προφήτη, καλημέρα. περιττεύει αλλά θα πω, εύγε! Ένα από τα καλύτερα που διάβασα. Ένα πράγμα που δεν έκανε ποτέ και δεν κάνει η Ελλάδα -τι λέμε, στο φαϊ και στον θώκο έχει μόνιμα στραμμένη την προσοχή της η εθνική αλήτ- είναι να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των τούρκων στην δυτική τουρκία είναι απόγονοι κατά πλειοψηφία Ελλήων που εξισλαμιστηκαν. Αλλά αυτό απαιτεί εθνικά καρύδια και εθνικά σκεπτόμενη ελίτ και κυρίως στρατηγική. Έτσι όμως όπως πάμε, εμ εκ;τομύρια μουσουλμάνους σε λίγα μόνο χρόνια νλέπω το '21 να εξουδετερώνεται και να ξαναρχίζουμε από την αρχή, αν εν τω μεταξύ δεν έχουμε εξανδραποδιστεί και δεν μικάμε αγγλικά και μόνο...

 19. Naruto avatar
  Naruto 30/05/2015 19:16:42

  Προφήτη σου σφίγγω το χέρι . Οδυνηρό το άρθρο σου πονάει η ψυχή στο διάβασμα και ακόμα περισσότερο οσο σκέπτομαι οτι πρέπει σύντομα να εξεγερθούμε πάλι για να πάρουμε την πατρίδα μας πίσω . Αυτήν την πατρίδα που λόγω διεθνών συνθηκών και δικής μας αδράνειας κοντεύουμε να την χάσουμε πάλι . Ειναι ώρα να θυμηθούμε την ιστορία μας και να συμπεριφερθούμε σαν Ελληνες και σε αυτή την κίνηση μόλις έβαλες ενα λιθαράκι . Εγώ θα θυμίσω στούς συνσχολιαστές οτι λαός που δεν είναι πρόθυμος να χύσει το αίμα του για την πατρίδα του δεν αξίζει να έχει πατρίδα .

  • Βαγγέλης avatar
   Βαγγέλης @ Naruto 30/05/2015 22:05:58

   Να υπερασπίζεται τη δημόσια περιουσία, την περιουσία του, που απαιτείται να εκποιηθεί έναντι δημοσίου χρέους επιτρέπεται, ή μόνο τροφή για τα κανόνια οφείλει να γίνεται ο λαός? Ξέρετε, η πατρίδα είναι συγκεκριμένη υλική έννοια, δεν είναι απλώς ψυχολογική. Πατρίδα είναι να διαφεντεύεις την περιουσία σου και να μην την πουλάς σε ξένους πχ. Να εξουσιάζεις τα σπίτια σου, τις παραγωγικές σου επιχειρήσεις, τη γη σου, τα νερά, την ενέργεια, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της περιοχής που κατοικείς. Αυτά είναι η πατρίδα. Νιώθετε αρκετά πατριώτης να υπερασπιστείτε την εθνικοποίησή τους, δηλαδή τη θεσμοθετημένη ύπαρξή τους ως δημόσια αγαθά ανήκοντα στους κατοίκους της χώρας, ή τα βλέπετε ως εμπορεύματα σε ένα καπιταλιστικό κόσμο όπου μπορούν να πωλούνται πχ σε πολυεθνικές εταιρίες? Διότι στην υποθετική περίπτωση που στον τόπο που ζεις το σπίτι σου το νοικιάζεις από την Α γερμανική εταιρία, το νερό σου το παρέχει η Β γαλλική εταιρία, την ενέργεια η Γ ιταλική εταιρία, τα τρόφιμα τα αγοράζεις από το Δ γερμανικό σούπερ μάρκετ κλπ κλπ, τότε τι θα εννοείς με τον όρο "πατρίδα"? Τον ήλιο, το γαλάζιο της θάλασσας και του ουρανού? Εγώ θα ήθελα να προβληματίσω τους συνσχολιαστές λέγοντας ότι όποιος πραγματικά πιστεύει σε πατρίδα, τότε δεν γίνεται να πιστεύει ταυτόχρονα στο υπάρχον κοινωνικοοικονομικό σύστημα και νοοτροπία, ναι, ναι τον σύγχρονο διεθνοποιημένο καπιταλισμό των ελεύθερων αγορών εννοώ γενικότερα.

 20. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 31/05/2015 08:32:52

  Είσαι εντελώς έξω από τη σύγχρονη ιστορία Βαγγέλη. Ο όρος "πατρίδα" προέρχεται από τις επαναστάσεις του 18ου αιώνα (γαλλική και αμερικανική) από τις οποίες εμπνεύσθηκε και το 1821 και για τις οποίες έθνος και πολιτική και οικονομική ελευθερία ήσαν αλληλένδετες. Που το είδες ότι πατριωτισμός σημαίνει εθνικοποιημένες επιχειρήσεις;Oι καραβοκύρηδες που έφτιαξαν τα πλοία της Ύδρας,των Σπετσών και των Ψαρών και οι έμποροι που χρηματοδότησαν την επανάσταση είχαν εθνικοποιημένες επιχειρήσεις; Καθήκον μιας πατριωτικής κυβέρνησης δεν είναι να ελέγχει την οικονομική ζωή της χώρας ελέγχοντας όλους τους πόρους της.Είναι να παρέχει ασφάλεια με το στρατό,την αστυνομία και τη δικαιοσύνη στην επικράτειά της ώστε οι πολίτες να αναπτύσσουν ελεύθερα την προσωπικότητά τους και φυσικά όσοι θέλουν ΚΑΙ τις επιχειρήσεις τους.Αυτή ήταν η έννοια του πατριωτισμού μέχρι την εμφάνιση του σοσιαλισμού που έβαλε όλα αυτά τα περί εθνικοποιημένων επιχειρήσεων που όμως απεδείχθησαν στην πράξη αποτυχημένα και τώρα αποφεύγουν να τα πουν με το παλιό όνομά τους (σοσιαλιστικά) και μιλούν για πατριωτισμό και ¨εθνικό πλούτο" για να ρίξουν τους αφελείς.Αφελείς βέβαια πάντα υπάρχουν.Όσο "εθνικό" ήταν το ΕΑΜ άλλο τόσο "εθνικά" σκέφτονται όσοι μιλούν κατά των ιδιωτικοποιήσεων για την προστασία του "εθνικού" πλούτου.Όποιος τσιμπήσει.

  • Naruto avatar
   Naruto @ ψυχραιμια 31/05/2015 15:23:59

   Νομίζω οτι λέμε τα ίδια πράγματα με διαφορετικά λόγια . Καί ο παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός που αναφέρει ο φίλος Βαγγέλης και ο ισοπεδωτικός σοσιαλισμός , που δικαίως θεωρείς αποτυχημένο , είναι εχθροί του πατριωτισμού . Πατρίδα δεν είναι η κυβέρνηση ,ούτε το κράτος , ειναι η γλώσσα μας , η θρησκεία μας , τα έθιμά μας , το σπίτι των παππούδων μας στο χωριό , η μυρωδιά της θάλασσας και του βουνού η καλημέρα του γείτονα και γενικά ο τρόπος που ζούμε . Αυτά είναι η ταυτότητα μας και αυτά θα υπερασπισθούμε .

   • Βαγγέλης avatar
    Βαγγέλης @ Naruto 31/05/2015 22:25:32

    Το ζήτημα πλέον είναι το πώς θα τα υπερασπιστούμε. Ο σημερινός παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός ως εχθρός, είναι κάτι συγκεκριμένο. Έχει υλική και πνευματική διάσταση και εκφράζεται από συγκεκριμένους φορείς διεθνώς. Θα χρειαστεί ως κοινωνία να προβληματιστούμε σοβαρά, να δούμε την αλήθεια, να πάρουμε αποφάσεις.

  • Βαγγέλης avatar
   Βαγγέλης @ ψυχραιμια 31/05/2015 21:19:39

   "Oι καραβοκύρηδες που έφτιαξαν τα πλοία της Ύδρας,των Σπετσών και των Ψαρών και οι έμποροι που χρηματοδότησαν την επανάσταση" τι εθνικότητας ήταν? Όντας "εντελώς έξω από τη σύγχρονη ιστορία", το μόνο που έχω ακούσει είναι πως οι ραγιάδες κακοπερνούσαν στην επικράτεια της οθωμανικής αυτοκρατορίας - πχ αναγκάζονταν να έχουν κρυφά σχολειά και δεν είχαν ιδιοκτησία. Έτσι λένε. Εσύ μου λες για καραβοκύρηδες, εμπόρους που είχαν τόσα λεφτά ώστε χρηματοδότησαν επανάσταση κλπ. Ραγιάδες ήταν αυτοί? Ρωμιοί? Πού τα βρήκαν τα λεφτά και την ιδιοκτησία? Είχαν δικό τους στρατό και δεν μπορούσαν να τους βάλουν χέρι οι Τούρκοι? Βρε μπας και εννοείς τους κοτζαμπάσηδες που θέλει να διώξει ο Προφήτης? Σκέψεις κάνω, εγώ δεν ξέρω ιστορία. Και μετά λένε πως φάγαν τον Καποδίστρια οι κοτζαμπάσηδες επειδή φοβήθηκαν μήπως μαζί με το κράτος φέρει και... σοσιαλισμό. Σου λέει, εμείς πληρώσαμε κοτζάμ επανάσταση να γλυτώσουμε ακόμα και τη δεκάτη (10%) και να γίνουμε απόλυτα αφεντικά σ' αυτόν τον τόπο και έρχεται το παλιοκομμούνι να μας υποβιβάσει από κοτζαμπάσηδες σε... πολίτες σε κράτος με νόμους και φόρους κλπ? Εμάς τους "φιλελεύθερους"? Αίμα χύσαμε να λευτερωθούμε από τον Τούρκο, μας ήρθε αυτός τώρα? Πέρνα τον από το λεπίδι... Αλλά ήταν πατριώτες. Τι να πω, θα διαβάσω ιστορία να ξεστραβωθώ, με μπέρδεψες!

 21. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 31/05/2015 23:53:49

  Δεν ξέρω τι έχεις διαβάσει και τι όχι.Ότι στα τρία νησιά δεν κατοικούσε ούτε ένας Τούρκος είναι γνωστό.Ότι με τη συνθήκη του Κιουτσούκ Καιναρτζή είχαν δικαίωμα οι χριστιανοί της αυτοκρατορίας να έχουν ρωσική σημαία στα πλοία τους επίσης.Ότι η Φιλική Εταιρία ιδρύθηκε στην Οδησσό από εμπόρους επίσης.Ότι το σύνταγμα της Επιδαύρου είναι σε πολλά σημεία αντιγραφή των θεσμών που είχαν καθιερώσει η γαλλική και η αμερικανική επανάσταση (εκτελεστικό και βουλευτικό και διάκριση των εξουσιών) επίσης. Ιστορικά ο εθνικισμός συμπορεύθηκε με το σύστημα της ελεύθερης οικονομίας κατά των απολυταρχικών αυτοκρατοριών.Όλο το 19ο αιώνα πίστευαν ότι καθήκον του κράτους ήταν μόνο η αστυνομία,ο στρατός και τα δικαστήρια και όλα τα υπόλοιπα δουλειά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.Κρατικοπαρεμβατικές αντιλήψεις εισήχθησαν τον 20ο αιώνα και κυριάρχησαν παγκοσμίως από το 1930 έως το 1980.Μετά υποχώρησαν πάλι χωρίς να επιστρέψουμε βεβαίως στο μέγεθος του δημόσιου τομέα πριν το 1930.Αυτά.

  • Βαγγέλης avatar
   Βαγγέλης @ ψυχραιμια 01/06/2015 01:15:32

   Πιστεύεις πως έχει κάποιο στατιστικό ενδιαφέρον το γεγονός πως οι μεγάλες οικονομικές κρίσεις του 1929 και του 2008 έγιναν σε περιόδους υποχώρησης των κρατικοπαρεμβατικών αντιλήψεων ή ήταν ανεξάρτητα γεγονότα?

 22. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 01/06/2015 07:41:52

  Oxι.Η αιτία ήταν και στις δύο περιπτώσεις ή ίδια,οι ανεξέλεγκτες δανειοδοτήσεις των τραπεζών.Λόγω της κρίσεως του 1929 καθιερώθηκε η μικτή οικονομία.Αλλά αυτή μπήκε σε κρίση τη δεκαετία του 70 με τον στασιμοπληθωρισμό.Από το 1973 έως το 1980 επί επτά έτη προσπαθούσαν με διάφορους τρόπους να αναζωογονήσουν την παγκόσμια οικονομία.Απέτυχαν και εμφανίσθηκε ο νεοφιλελευθερισμός ως μόνη λύση για να πάρει εμπρός.Εκείνο που κατέστησε την αλλαγή του 1980 παγκόσμια ήταν και στο σοσιαλιστικό μπλοκ δεν βρήκαν άλλο τρόπο.Η στροφή ήταν γενική (πλην Ελλάδος του Ανδρέα που πήγε στην αντίθετη κατεύθυνση κόντρα στο ρεύμα και από τότε χρονολογείται πολιτική και οικονομική απόκλιση της χώρας από τη διεθνή κατάσταση). 1978 : Τενγκ Χσιάο Πινγκ 1979 : Μάργκαρετ Θάτσερ 1980 : Ρόναλντ Ρέηγκαν 1985 : Μιχαήλ Γκορμπατσώφ. Όπως βλέπεις ο νεοφιλελευθερισμός ξεπρόβαλλε σχεδόν ταυτόχρονα σε όλο τον πλανήτη ως μόνη επιλογή για την υπέρβαση της στασιμότητος.Οπότε τι νόημα έχει να διαμαρτύρεται κάποιος για το αναπόφευκτο;

  • Βαγγέλης avatar
   Βαγγέλης @ ψυχραιμια 01/06/2015 10:16:50

   Μα εφόσον και στις δυο περιπτώσεις είχαμε 2 βασικά γεγονότα (το 1ο -η "αιτία" το λες εσύ- ήταν ο ανεξέλεγκτος χρηματοπιστωτικός τομέας) που συνέπεσε με το 2ο γεγονός της οπισθοχώρησης του κρατικού παρεμβατισμού (συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου των τραπεζών), αυτό ακριβώς δείχνει πως τα 2 γεγονότα σχετίζονται στατιστικά! Έχουμε 2 βασικές παραμέτρους που η ταυτόχρονη εμφάνισή τους οδηγεί σε ένα τρίτο γεγονός ως αποτέλεσμα. Μαθηματικά, μπορεί να βγει ακόμα και κάποιο συμπέρασμα ή και ποσοτική σχέση και μόνο από αυτή την παρατήρηση! Μάλιστα σύμφωνα με τη θεωρία της σχετικής συχνότητας στα μαθηματικά, επαναλαμβάνοντας το πείραμα 2 φορές, είχαμε 2 εμφανίσεις του ιδίου αποτελέσματος. Για την τρίτη επανάληψη του πειράματος (με δεδομένα πάλι τα δυο γεγονότα: ανεξέλεγκτες τράπεζες + υποχώρηση του κρατικού παρεμβατισμού) η θεωρία δίνει πιθανότητα επανεμφάνισης του αποτελέσματος (οικονομική κρίση) στο 100%! Αυτό φαίνεται να είναι και το μόνο αναπόφευκτο! (Ελπίζω να μη χρειαστούν ν επαναλήψεις του πειράματος μέχρι να βεβαιωθούμε...)

 23. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 01/06/2015 13:51:15

  Kαι εγώ σου απάντησα γιατί απορρίφθηκε το σύστημα της μικτής οικονομίας που προέκυψε από την κρίση του 29. Τι δεν καταλαβαίνεις;Η ανθρωπότητα ακόμη ψάχνεται. Εδώ όμως να πούμε ότι από το 1929 τα πράγματα έχουν αλλάξει και υπάρχουν μηχανισμοί χαλιναγώγησης των κρίσεων.Με εξαίρεση την Ελλάδα που είχε τα δικά της προβλήματα,στον υπόλοιπο κόσμο η σημερινή κατάσταση δεν έχει σχέση με τη δεκαετία του 30 όταν το ένα τρίτο των Αμερικανών έμειναν άνεργοι. Και μια και μιλάμε περί 29ης Μαίου η κίνηση της Ελλάδος αντίθετα με το ρεύμα της ιστορίας έκρινε και το συσχετισμό Ελλάδος - Τουρκίας.Το 1980 το ελληνικό ΑΕΠ ήταν το 80% του τουρκικού ενώ σήμερα το 30%. Το άνοιγμα της τουρκικής οικονομίας άρχισε από τον Οζάλ το 1984 ακολουθώντας τις τότε διεθνείς τάσεις ενώ στην Ελλάδα είχαμε το "σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας" αν είναι δυνατόν την εποχή του Γκορμπατσώφ (!!) με τον Ανδρέα και μετά από κάποια ανάπαυλα μετά τον θάνατο του Οζάλ συνεχίσθηκε από τον Ερντογάν και έβγαλε την Τουρκία από την αιώνια φτώχεια της βάζοντάς την στους G20 ενώ η ελληνική μεταπολίτευση αφού κατανάλωσε μισό τρις ευρώ (200 δις κοινοτικά πακέτα και 300 δις δάνεια) σε διάστημα 30 ετίας χρεωκόπησε.

  • Βαγγέλης avatar
   Βαγγέλης @ ψυχραιμια 01/06/2015 19:07:49

   Δεν απορρίφθηκε γενικά. Οι Σκανδιναβικές χώρες για παράδειγμα διατηρούν το μοντέλο της μικτής οικονομίας και τη νομισματική τους ανεξαρτησία και εν πολλοίς απέφυγαν την τελευταία οικονομική κρίση διατηρώντας έτσι ανθρώπινες συνθήκες για τους πολίτες τους. Διότι δεν είναι μόνο να φανεί στους δείκτες ότι η κρίση τελείωσε, ένα βασικό ζήτημα είναι και το πως διαβιούν οι άνθρωποι μετά το πέρας της. Δεν θεωρώ σωστό να συγκρίνει κανείς την Ελλάδα με την Τουρκία διότι η πρώτη συμμετείχε στους μηχανισμούς της ΕΟΚ, ΕΕ, ΟΝΕ. Πάνω κάτω, την ίδια πορεία είχαν οι χώρες που συμμετέχουν (πλην Γερμανίας φυσικά που ωφελήθηκε). Η Τουρκία ήταν χώρα προορισμού επενδύσεων από όλο το δυτικό κόσμο, όπως η Κίνα. Κλείναν στην ΕΕ, μονάδες παραγωγής αυτοκινήτων στη Γαλλία πχ και μετακόμιζαν στην Τουρκία για φτηνό εργατικό δυναμικό. Εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικών συσκευών Ιταλίας, Γαλλίας κλπ απέλυσαν προσωπικό στην ΕΕ και μετακόμισαν στην Τουρκία. Δεν θα έρχονταν στην Ελλάδα εφόσον στην Ελλάδα της ΕΕ δεν θα εξέλιπαν οι λόγοι που επέβαλαν τη φυγή της παραγωγής από την ΕΕ. Συνεπώς οι συγκρίσεις πρέπει να γίνονται με τις περιφερειακές χώρες της ΕΕ. Ούτε καν με τον πυρήνα της ΕΕ. Ειδικά στο θέμα των δανείων το σύνολο του ελληνικού χρέους ήταν στα ίδια επίπεδα ως ποσοστό με τις άλλες χώρες της ΕΕ. Φυσικά, για πολιτικούς λόγους και πιθανότατα άλλες σκοπιμότητες υπήρξε η πορεία που χαράχτηκε από το 2009 και κατέληξε στην σχεδόν ολοσχερή οικονομική καταστροφή της ελληνικής οικονομίας (εκτίναξη του δημοσίου χρέους, καταστροφή του παραγωγικού ιστού, γιγάντωση της ανεργίας και σύντομα κοινωνική αποσάθρωση). Εφαρμόστηκε πολιτική σμίκρυνσης των δημοσίων δαπανών, συντριβή των μισθών κλπ, τα ξέρετε καλύτερα, όπως και τα κοινωνικά αποτελέσματα. Η ανθρωπότητα μπορεί να ψάχνεται σε επίπεδο λαών παραζαλισμένων από την προπαγάνδα των ΜΜΕ για το ποια πολιτική τους συμφέρει. Οι τράπεζες, τα κέντρα εξουσίας κλπ δεν ψάχνονται καθόλου. Ξέρουν ήδη από τη δεκαετία του '70 για τις δυνατότητες αύξησης κερδοφορίας αλλά και της κοινωνικής λεηλασίας που προκύπτει από την νεοφιλελεύθερη πολιτική. Δοκιμάστηκε στη Ν.Αμερική, την ανατολική Ευρώπη, την Ασία πάρα πολλές φορές με γνωστά αποτελέσματα. "Θεσμοί" όπως το ΔΝΤ συμμετείχαν ανελλιπώς σε όλες αυτές τις παρεμβάσεις στις χώρες και προφανώς θα έχουν λεπτομερέστατες γνώσεις για το θέμα. Εξακολουθούν να εφαρμόζουν με συνέπεια την τεχνογνωσία τους. Δε νομίζω ότι ψάχνονται αυτοί. Οι μάζες του πληθυσμού ανέκαθεν ψάχνονταν παραζαλισμένες με την έννοια του... "έφαγα μια σφαλιάρα και ψάχνομαι".

 24. Κληρικός της εορτολογικής  καινοτομίας avatar
  Κληρικός της εορτολογικής καινοτομίας 01/06/2015 20:19:45

  Πριν από λίγο έδειξε η τηλεόραση(Μέγκα) υπαίθρια προσευχή Τούρκων στην Πόλη που ζητούσαν η Αγία Σοφία να ξαναγίνει τέμενος! Είχαν φέρει και ιμάμη από τη Μέκκα! Εμφάνισαν και τύπο ντυμένο Μωάμεθ Β' Πορθητή να εκτοξεύει κατάρες! Αν όλα αυτά δεν γίνονται για εσωτερική κατανάλωση , τότε τα πράγματα αγριεύουν επικίνδυνα...

 25. ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
  ΣΟΝ ΠΕΝ 02/06/2015 08:01:51

  Εξαιρετική τοποθέτηση. Καιρός ήταν να επανατοποθετηθούν κάποιες αξίες, που είχαμε για πολύ καιρό αποδεχθεί ως ανεδαφικές. Κάποιος Γάλλος πρωθυπουργός, νομίζω ο Λέων Γαμβέτας, μετά την απώλεια των Αλσατίας και Λορένης το 1971 (Γαλλοπρωσικός πόλεμος) έλεγε: " Μη μιλάτε ποτέ γι' αυτές αλλά και μην τις ξεχνάτε ποτέ".

 26. ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
  ΣΟΝ ΠΕΝ 02/06/2015 10:58:00

  1871

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.