Χειρότερο από την κωλοτούμπα είναι να οδηγήσεις τη χώρα στα βράχια
19/02/2015 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Χειρότερο από την κωλοτούμπα είναι να οδηγήσεις τη χώρα στα βράχια

Είναι αδιανόητο να κρέμεται το μέλλον της χώρας και ο Βαρουφάκης να παίζει με τις λέξεις για να γλιτώσει το «γιαούρτωμα» όταν θα κάνει την κωλοτούμπα.

Στις εθνικές προσπάθειες, όταν κινδυνεύει η χώρα, όλοι μαζί ενώνονται οι Έλληνες για να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο. Παρά τις πικρίες που μπορεί να υπάρχουν και παρά τα πολιτικά παιχνίδια που παίζονται, τα κόμματα οφείλουν να στέκονται στο πλευρό κάθε κυβέρνησης που διαπραγματεύεται. Ασχέτως αν ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία τρία χρόνια που η Ελλάδα ήταν ένα βήμα πριν τον γκρεμό έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να πέσει μέσα και να έρθει αυτός ως διαχειριστής της καταστροφής.

Ο κ. Τσίπρας παρέλαβε χώρα από τον Σαμαρά. Καλή, κακή, απογοητευμένη, πικραμένη, αλλά τουλάχιστον χώρα όρθια κι όχι με τον κόσμο να βαράει τις κατσαρόλες και την κυβέρνηση να φεύγει με ελικόπτερο. Ας φροντίσει λοιπόν ο πρωθυπουργός να μην παραδώσει αργότερα επαρχία…

Η Νέα Δημοκρατία απέδειξε τις τελευταίες 20 ημέρες ότι μπορεί να παραμερίσει τα προβλήματά της και να σταθεί στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων. Στις δύο σημαντικότερες ψηφοφορίες της Δημοκρατίας, δηλαδή στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και στην εκλογή Προέδρου της Βουλής, οι γαλάζιοι βουλευτές απέδειξαν ότι μπορούν να πετύχουν τη συναίνεση, ειδικά τώρα που δεν υπάρχουν περιθώρια για διχασμούς. Ακόμη και οι πικρίες που υπάρχουν για τις επιλογές του Τσίπρα παραμερίστηκαν και η ΝΔ έβαλε πλάτη ώστε να μην μετατραπεί η Βουλή σε αρένα την ίδια στιγμή που κρίνονται τα πάντα στις Βρυξέλλες.

Όμως, ακόμη και η ήπια στάση, η προσπάθεια για εθνική συνεννόηση έχουν τα όρια τους. Να πούμε καλή επιτυχία στην κυβέρνηση. Να της δώσουμε και την ευχή μας ή τις συμβουλές αν χρειάζεται. Να ανεχθούμε ακόμη και ορισμένα «νούμερα» που κρατάνε τις τύχες της πατρίδας στους ώμους τους.

Όμως, κάποτε πρέπει να αποφασίσουν τι θέλουν. Δεν μπορεί να παίζουν με το χρόνο, να διαλύουν την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα και να μην ξέρουν ακόμη ποια γραμμή θα ακολουθήσουν. Είναι αδιανόητο να κρέμεται το μέλλον της χώρας και ο Βαρουφάκης να παίζει με τις λέξεις για να γλιτώσει το «γιαούρτωμα» όταν θα κάνει την κωλοτούμπα.

Θα είναι πρόγραμμα, δεν θα είναι μνημόνιο. Θα λέμε επέκταση, δε θα λέμε παράταση. Θα λέμε δανειακή σύμβαση αλλά όχι δάνειο. Θα πάρουμε μέτρα που θα μας πουν αλλά δεν θα πλήξουμε τους πολίτες.

Επιτέλους, αποφασίστε τι θέλετε στην κυβέρνηση. Δώστε μια λύση που θα άρει το αδιέξοδο κι αφήστε τα νομικίστικα τερτίπια και τα παιχνίδια… γλωσσολόγων. Την ώρα που ο Βαρουφάκης και ο Αλέξης παίζουν με τις λέξεις, η πραγματική οικονομία έχει καταρρεύσει. Στις τράπεζες δεν έχει μείνει σάλιο και η ρευστότητα κρέμεται σε μια κλωστή. Ο προϋπολογισμός έχει τιναχθεί στον αέρα και κανείς δεν πληρώνει. Σε λίγες μέρες θα υπάρξει πρόβλημα με την καταβολή των συντάξεων. Η αγορά έχει παγώσει, καμιά επένδυση δε γίνεται, οι ξένοι ακούνε Ελλάδα και νομίζουν ότι θα φτάσουν να κάνουν διακοπές σε μια αφρικανική χώρα που έχει τυπώσει… δραχμές. Κι ενώ η οικονομία έχει διαλυθεί ο Βαρουφάκης παίζει με τα e-mail. Κάνει διάλογο με τους δανειστές με ηλεκτρονικά μηνύματα προκειμένου να συμφωνήσουν λέξη – λέξη για το αίτημα που θα κατατεθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν αυτός που έλεγε ότι δεν πρέπει η χώρα να κυβερνιέται με e-mail; Βρε πώς τα φέρνουν οι καιροί.

Οι επόμενες δύο ημέρες είναι πολύ κρίσιμες. Αν δεν βρεθεί κάποια συμβιβαστική λύση που θα περάσει και από το Βερολίνο, τότε θα μας κλαίνε οι ρέγγες. Χθες η ΕΚΤ αποφάσισε να συνεχίσει τη ρευστότητα μέσω του ELA, όμως, αυτό εξαρτάται από τις αποφάσεις που θα λάβει το Eurogroup, αν και εφόσον γίνει. Με απλά λόγια, είναι μύθος ότι ο Ντράγκι αποφασίζει κάθε 15 ημέρες για τη ρευστότητα, επομένως μέχρι 4 Μαρτίου είμαστε καλυμμένοι. Αν την Παρασκευή δεν υπάρξει κάποια συμφωνία δεν αποκλείεται να μας κλείσουν τη στρόφιγγα στο τριήμερο και να κλαίμε όπως στην Κύπρο για τα λεφτά που δεν θα μπορούμε να βγάλουμε από τα ATM για να πληρώσουμε τη λαγάνα και το τουρσί.

Επομένως, κάποια στιγμή οι «σκληροί διαπραγματευτές» θα πρέπει να αφήσουν τις ψεύτικες μαγκιές και να βάλουν κάτω ένα ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από τη κρίση και τη ρήξη. Αν δε μπορεί να το κάνει ο Βαρουφάκης ας τον στείλουν στο Τέξας κι ας αναλάβει άλλος. (Παρεμπιπτόντως, ο Δραγασάκης που έχει χαθεί; Γιατί δεν εμφανίζεται και δεν μιλά; Μήπως έχει διαφωνίες με την τακτική που ακολουθείται;)

Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα και δεν πρέπει να δούμε με τρόπο τους απίθανους που μας κυβερνούν να ρυθμίζουν τις τύχες των επόμενων γενεών Ελλήνων. Ας γίνουν λίγο πιο σοβαροί, γιατί χειρότερο από την κωλοτούμπα είναι να οδηγήσεις τη χώρα στα βράχια.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. airman avatar
  airman 19/02/2015 07:40:36

  Κάτι ακούστηκε ότι αντί για τον όρο "παράταση" ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί ο όρος "επέκταση". Ο όρος "παράταση", με τα φτωχά μου ελληνικά, σημαίνει τη συνέχιση της συμφωνηθείσας - ίδιας - κατάστασης πέραν ενός καθορισμένου χρονικού σημείου, έχει δηλαδή μόνο χρονικό χαρακτήρα. Ο όρος "επέκταση" από την άλλη σημαίνει κάτι άλλο, όπως π.χ. εφαρμογή της συμφωνηθείσας κατάστασης και σε άλλες περιπτώσεις. Εκτός κι αν "παίζοντας" με τις λέξεις θεωρήσουμε εν ευρεία εννοία ότι με τον όρο "επέκταση" δίνεται και η δυνατότητα τροποποιήσεων. Ο Πρωθυπουργός πάντως φαίνεται να κάνει μια σοβαρή προσπάθεια στροφής προς την πραγματικότητα και αυτό είναι ενθαρρυντικό.

  • Vassilis avatar
   Vassilis @ airman 19/02/2015 07:54:08

   Δεν βλεπω φως.

 2. Jim Beam avatar
  Jim Beam 19/02/2015 09:24:52

  Το ότι ειναι εγκλωβισμένοι απο την ρητορική τους ειναι δεδομένο. Έχουν τάξει τα πάντα σε όλους ! Το αδιέξοδο εχει ψηλούς τοίχους και ειναι στενό .... Δεν εχει χώρο για ΚΟΛΟΤΟΥΜΠΑ και απο εάν πας να περάσεις τον τοίχο πέφτεις απο πολύ ψηλα, με ελάχιστες πιθανότητες επιβίωσης .... Εάν φέρουν νέο μνημονιο με δανειακή σύμβαση, θα έχουν μεγάλο πρόβλημα με την αριστερή τους πτέρυγα - Λαφαζανης, αλλά και με τον Καμμένο .... Η πλειοψηφία δε, των ψηφοφόρων τους ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΑΛΛΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ! Και κάποιοι θέλουν μόνο την καταστροφή της οικονομίας ελπίζοντας ότι θα γλυτώσουν οι ίδιοι απο τα χρέη . Στην περίπτωση που επιλέξουν την σύγκρουση με την ΕΕ, το αποτέλεσμα θα ειναι ολέθριο οχι μόνο για την οικονομία (κλειστές Τραπεζες, όπως Κύπρος), αλλά και για την κοινωνία διότι εάν ξέφυγε η κατάσταση με τον Γρηγορόπουλο, τώρα θα γίνει επί 100 ! Και βεβαίως η άμυνα της χώρας θα ειναι ευάλωτη οσο ποτέ άλλοτε και με την εξωτερική πολιτικη που κάνει η κυβέρνηση όλοι οι σύμμαχοι ειναι επιφυλακτικοί και όλοι οι εχθροί έτοιμοι να μας κατασπαράξουν ...... Εάν βάλουμε στην εξίσωση και τους μετανάστες που θα απελευθερωθούν απο τα κέντρα κράτησης και θα κυκλοφορούν ελεύθεροι, ζητώντας εκδίκηση για τις κακουχίες που πέρασαν τότε ειναι να φεύγουμε για άλλη χώρα Ευρωπαϊκή ......

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Jim Beam 19/02/2015 12:30:13

   Ίσως ελπίζουν και σε αυτό,ότι δηλαδή οι αντιδράσεις του κόσμου στην περίπτωση της καταστροφής και της απομόνωσης,δεν θα είναι ίδιες με το 2008 επί Γρηγορόπουλου,διότι θεωρούν ότι είναι μαζί τους αφού του έδειξαν ότι δήθεν πολέμησαν περήφανα την τρόϊκα και όλοι πέσαμε μαχόμενοι...

   • Jin Beam avatar
    Jin Beam @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 19/02/2015 15:41:11

    το ζήτημα είναι εάν θα έχουμε γάλα για τα παιδιά μας ! Διότι θα βγουν στο δρόμο οι νοικοκυραίοι

 3. ΒΟΡΕΙΟΣ avatar
  ΒΟΡΕΙΟΣ 19/02/2015 09:54:16

  Ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ γνώριζαν πως δεν υπήρχε άλλος δρόμος και συνειδητά παραπλάνησαν το Λαό. Αυτός που ζει στον κόσμο του, είναι ο Καμμένος. Τώρα αν ο Τσίπρας καταφέρει να σερβίρει το ψάρι και αφού το φάει αμάσητο ο κόσμος πιστέψει πως έφαγε κρέας, τότε τί να πώ. Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια.

 4. Διογένης avatar
  Διογένης 19/02/2015 11:02:07

  Η κωλοτούμπα πρέπει να είναι πλήρης. Αν στις 26 Ιανουαρίου ο Τσίπρας είχε το περιθώριο να κάνει 179 μοίρες κωλοτούμπα, τώρα πρέπει να είναι 180 ακριβώς, να μην πούμε 181. Ο χρόνος σχεδόν ήδη έχει λήξει και ο Τσίπρας πρέπει να καλύψει το χαμένο έδαφος αμέσως, αστραπιαία, προκειμένου να σώσει ό,τι σώζεται. Δείτε εδώ το σημερινό άρθρο της γερμανικής F.A.Z. με ρεπορτάζ από την χθεσινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, για να διαπιστώσουμε πόσο κοντά είναι η αρχή του οικονομικού ολέθρου για τη χώρα μας: http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/eurokrise/griechenland/notenbanker-verlieren-den-glauben-an-griechenland-ezb-verhandelt-ueber-ela-kredite-13436284.html?printPagedArticle=true#pageIndex_2 "In Notenbankkreisen wurde diskutiert, warum die griechische Regierung noch keine Kapitalverkehrskontrollen erlassen habe. „Dem EZB-Rat und den EZB-Bankenaufsehern wäre wohler, wenn es Kapitalverkehrskontrollen gäbe, um das Ausbluten der Banken zu verhindern“, hieß es aus EZB-Kreisen." "Κύκλοι κεντρικών τραπεζικών συζητούσαν, γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν διέταξε ακόμη κεφαλαιακούς ελέγχους. 'Το Δ.Σ. της ΕΚΤ και η τραπεζική της εποπτεία θα το προτιμούσαν, εάν υπήρχαν έλεγχοι της κίνησης κεφαλαίων, ώστε να αποτρέψουν το άδειασμα των τραπεζών', έλεγαν κύκλοι της ΕΚΤ." Αυτό σημαίνει δύο πράγματα: α) Ότι η "τσιγγούνικη" χθεσινή παράταση του ELA προφανώς δόθηκε υπό τον υπονοούμενο όρο, η Ελλάδα να κάνει κάτι κι αυτή, δηλαδή να βάλει έλεγχο στις αναλήψεις μετρητών. β) Ότι αν δεν το κάνει αυτό η Ελλάδα (όχι η ΕΚΤ, αλλά η 'ελληνική κυβέρνηση', δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ! που πρέπει να πάρει και τη σχετική πολιτική ευθύν!), τότε μετρητά γιοκ, την επόμενη φορά που θα συνεδριάσουν. Με τις υγείες μας. Ο Θεός βοηθός.

  • airman avatar
   airman @ Διογένης 19/02/2015 11:12:59

   Καλύτερα να μη προσδιορίζεται σε μοίρες η "στροφή", μια και ο όρος κωλοτούμπα "ερεθίζει". Αρκεί να μπουν στη σωστή πορεία άμεσα, ξεκάθαρα και αποφασιστικά. Αυτοί είναι ικανοί να κάνουν "στροφή" 360 μοιρών!

   • Διογένης avatar
    Διογένης @ airman 19/02/2015 11:24:53

    Χαχαχα! Ναι, να κάνουν στροφή 360 μοιρών και να διαμαρτύρονται μετά γιατί δεν έδειξε τη δέουσα κατανόηση Ευρώπη αφού "καναμε στροφή"!

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ Διογένης 19/02/2015 14:43:40

   Στο βιβλίο του Τίμοθι Γκάιτνερ (των 580 σελίδων με τίτλο Stress Test ), ο οποίος είχε ζήσει όλο το παρασκήνιο της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης και προσπάθησε ειλικρινά να βοηθήσει από κοινού με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος τηλεφώνησε πολλές φορές στην καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, χωρίς δυστυχώς να μπορέσει να τη μεταπείσει ώστε να αντιμετωπίσει σοβαρά και αποτελεσματικά την κρίση χρέους. Ο κ. Γκάιτνερ περιγράφει τη συνάντησή του με τον κ. Σόιμπλε, στις 30 Ιουλίου 2012, στο θέρετρο Sylt, της Βορείου Θάλασσας, όπου επέλεξε να πάει να τον συναντήσει, καθώς ο Αμερικανός υπουργός ήταν έντονα ανήσυχος από τις εξελίξεις και την έλλειψη αποφασιστικότητας των Ευρωπαίων να αντιμετωπίσουν την κρίση. Ο κ. Σόιμπλε δεν είχε ιδιαίτερη όρεξη για κουβέντα, αν και απαντούσε και συμμετείχε στον διάλογο με τον Αμερικανό ομόλογό του. Μου είπε, γράφει ο κ. Γκάιτνερ, ότι υπάρχουν πάρα πολλοί στην Ευρώπη οι οποίοι συνεχίζουν να νομίζουν ότι είναι εύλογη, ακόμα και επιθυμητή, η στρατηγική να «κλωτσήσουμε» τους Ελληνες εκτός της Ευρωζώνης. Το «σχέδιο» που παρουσίασε ο Γερμανός υπουργός βασικά πρόβλεπε ότι με την Ελλάδα εκτός της Ευρωζώνης, η Γερμανία θα μπορούσε να παραχωρήσει τη βοήθεια που είχε ανάγκη η Ευρωζώνη, επειδή ο γερμανικός λαός δεν θα θεωρούσε αυτή τη βοήθεια ως διάσωση για τους Ελληνες. Ο Σόιμπλε, όπως αποκαλύπτει ο Τ. Γκάιτνερ, στη συζήτησή τους ανέφερε ότι η ελληνική έξοδος από την Ευρωζώνη θα ήταν τόσο τραυματική που θα βοηθούσε να τρομοκρατηθεί η υπόλοιπη Ευρώπη, η οποία θα αναγκαζόταν να δώσει περισσότερη κυριαρχία για μία πιο δυνατή τραπεζική και νομισματική ένωση. «Το επιχείρημα ήταν ότι, αφήνοντας την Ελλάδα να καεί, αυτό θα έκανε πιο εύκολη την οικοδόμηση μιας ισχυρότερης Ευρώπης με ένα πιο αξιόπιστο τείχος προστασίας» σημειώνει ο κ. Γκάιτνερ και προσθέτει: «Βρήκα αυτό το επιχείρημα τρομακτικό. Το να αφεθεί η Ελλάδα να φύγει (από την Ευρωζώνη) θα δημιουργήσει μία θεαματική κρίση εμπιστοσύνης, ανεξάρτητα από τι θα δεσμευθούν να πράξουν οι Ευρωπαίοι μετά. Δεν είχα ξεκάθαρη άποψη γιατί οι Γερμανοί ψηφοφόροι, που μισούσαν τη διάσωση της Ελλάδας, θα ένιωθαν καλύτερα σώζοντας την Ισπανία, την Πορτογαλία ή κάποια άλλη χώρα. Και η πτήση από την Ευρώπη, τη στιγμή που πήρε ώθηση, μπορεί να είναι αδύνατο να αντιστραφεί», γράφει ο κ. Γκάιτνερ, ο οποίος έφυγε από το θέρετρο όπου παραθέριζε ο Σόιμπλε με απογοήτευση και πικρία για το γεγονός ότι δεν αντιμετωπιζόταν η κρίση χρέους μία διά παντός. Επιστρέφοντας στην Αμερική, σταμάτησε στη Φρανκφούρτη όπου συνάντησε τον Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ. Ο τελευταίος έδωσε διαβεβαιώσεις, αλλά όχι με την πλήρη έννοια της λέξης. Απλά αναγνώρισε πόσο κακή ήταν η κατάσταση και έδειξε ότι γνώριζε πως η ΕΚΤ έπρεπε να βρει λύσεις. Ο κ. Γκάιτνερ γράφει ότι ο ίδιος ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και άλλοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης μιλούσαν συχνά με τους Ευρωπαίους, αν και μερικοί θεωρούσαν «εισβολή» το αμερικανικό ενδιαφέρον και την ίδια στιγμή τους προκαλούσαν (να το εκφράσουν). Συχνά, αναφέρει, μας ζητούσαν να παρέμβουμε προς την κ. Μέρκελ ώστε να είναι λιγότερο τσιγκούνα, και στους Ιταλούς και τους Ισπανούς για να είναι πιο υπεύθυνοι. Στην Ουάσιγκτον, ο τότε υπουργός Οικονομικών επισκέφθηκε τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και του είπε ότι «είμαι βαθύτατα ανήσυχος». Ο κ. Ομπάμα απάντησε: «Και εγώ το ίδιο». Οπως γράφει ο κ. Γκάιτνερ, ο φόβος και των δύο αφορούσε την αμερικανική οικονομία. Οι FT στο δημοσίευμά τους ανέφεραν ότι στις Κάνες το 2011 ενώ η κ. Μέρκελ ήταν αναποφάσιστη ο Σόιμπλε υποστήριζε ότι το Grexit, η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, «θα έδενε περισσότερο τα 16 εναπομείναντα μέλη και θα τους έδινε τη δυνατότητα να βγουν από την κρίση»… Και διαβάζοντας σήμερα τα άρθρο του Mark Gilbert στο Capital:

   Είναι ένα λεπτό πριν τα μεσάνυχτα για το ευρώ. Η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, με «μπροστάρη» τη Γερμανία, μοιάζει ολοένα περισσότερο ικανή να οδηγήσει στην πρώτη έξοδο χώρας από το κοινό νόμισμα. Το «πάγωμα» των ιδιωτικοποιήσεων και τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης να επαναπροσλάβει τους δημόσιους υπαλλήλους και να αυξήσει τους μισθούς δεν έχουν βοηθήσει ιδιαίτερα στις διαπραγματεύσεις. Αλλά είναι η γερμανική αδιαλλαξία που ωθεί την Ελλάδα στο οικονομικό περιθώριο, από το οποίο δεν αποκλείεται η μόνη διέξοδος είναι το Grexit.

   Γιατί όμως η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel προβάλλει τόσο σθεναρή αντίσταση σε έναν συμβιβασμό. Ακολουθούν τρεις πιθανές εξηγήσεις.

   1) Το Grexit για τη Γερμανία δεν είναι απλά διαχειρίσιμο, αλλά στην πραγματικότητα επιθυμητό

   Στις αρχές του έτους, το γερμανικό περιοδικό Spiegel δημοσίευσε ένα εμπρηστικό άρθρο που έλεγε ότι η κυβέρνηση Merkel είχε αποφασίσει πως η αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα μπορούσε να συμβεί χωρίς να βλάψει το ευρύτερο ευρω-project. «Μουρμούρα για Grexit: η Γερμανία είναι ανοιχτή σε πιθανή ελληνική έξοδο από το ευρώ», ήταν ο τίτλος. Ξαναδιαβάζοντάς το, με το προνόμιο της ύστερης γνώσης, το άρθρο έφτανε στην πραγματικότητα πιο μακριά. Το βασικό σημείο ήταν το εξής:

   Αξιωματούχοι στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες δεν συμφωνούν πλέον με τη λεγόμενη θεωρία του ντόμινο, που θέλει άλλες χώρες να ακολουθούν την Ελλάδα στην κατάρρευση. Έχει αντικατασταθεί από τη «θεωρία της αλυσίδας», σύμφωνα με την οποία, ολόκληρη η αλυσίδα θα γινόταν πιο ισχυρή εάν έφευγε ο πιο αδύναμος κρίκος της.
   Ακόμη και τώρα που οι συζητήσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές βρίσκονται σε αδιέξοδο, δεν υπάρχει σχεδόν καμία ένδειξη μετάδοσης. Η Πορτογαλία, που τυπικά θεωρείται ως το δεύτερο πιο αδύναμο μέλος της Ευρωζώνης, απολαμβάνει ένα σχεδόν ιστορικό χαμηλό κόστος δανεισμού στα δεκαετή.

   Ιδού ένα πείραμα σκέψης: το επόμενο πρωί μετά την επαναφορά της δραχμής, το ευρώ θα είναι ισχυρότερο ή ασθενέστερο με βάση τα επίπεδα που συναλλάσσεται στην αγορά συναλλάγματος;

   Λίγους μήνες πριν, θα υποστήριζα ότι ένα Grexit θα ήταν καταστροφικό για την υγεία της Ευρωζώνης. Τώρα, δεν είμαι και τόσο σίγουρη.

   Το ευρώ βρέθηκε να σημειώνει άνοδο 0,5% την Τρίτη, μία ημέρα μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στο Eurogroup. Αυτό μπορεί να συνέβη επειδή οι επενδυτές αναμένουν έναν συμβιβασμό. Αλλά επίσης μπορεί να σημαίνει ότι σταμάτησαν να νοιάζονται για το αν η Ελλάδα θα είναι εντός ή εκτός.

   2) Η Γερμανία θα θυσίαζε την Ελλάδα για να βάλει σε τάξη όλους τους υπόλοιπους

   Η Γερμανία ήταν σταθερή στις απαιτήσεις της για δημοσιονομική πειθαρχία από τους γείτονές της και την επιμονή της στην οικονομική λιτότητα.

   Άλλοι δεν δείχνουν τόσο ζήλο. Η Γαλλία ψιθυρίζει όλο και πιο δυνατά την ανάγκη να τονωθεί η ανάπτυξη, ενώ στην Ισπανία, το κόμμα Podemos που τάσσεται ενάντια στη λιτότητα προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ενώ ακολουθούν εκλογές στα τέλη του έτους. Αν παραχωρηθεί «έδαφος» στην Ελλάδα για την παραμονή της στο ευρώ, αυτό ενδέχεται να παροτρύνει άλλες χώρες να ζητήσουν πιο έντονα την αύξηση των δαπανών και τη μείωση των περικοπών στους προϋπολογισμούς. Για ακόμη μία φορά, το άρθρο της 5ης Ιανουαρίου από το Spiegel δείχνει προφητικό:

   Αξιωματούχοι του Βερολίνου φοβούνται πως αν ενδώσουν στις απαιτήσεις της νέας, αριστερής κυβέρνησης στην Αθήνα θα θέσουν υπό αμφισβήτηση τις αμφιλεγόμενες πολιτικές λιτότητας και μεταρρυθμίσεις –μια έκβαση που θα ήταν ευπρόσδεκτη στη Γαλλία και την Ιταλία, όπου ο κόσμος δεν υποδέχτηκε με ανοιχτές αγκάλες τις μεταρρυθμίσεις.

   Στο άμεσο απόηχο των ελληνικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, η Γαλλία φάνηκε να μιλά με συμφιλιωτικό τόνο ως προς την επίτευξη ενός συμβιβασμού που θα διατηρήσει τη ζωτικής σημασίας χρηματοδότηση. Τη Δευτέρα, ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών Michel Sapin υπερασπίστηκε την επίσημη θέση της Ευρώπης για επέκταση του προγράμματος διάσωσης μιλώντας για το μόνο δρόμο προς τα εμπρός. Διατηρώντας την πειθαρχία στο ζήτημα της λιτότητας, η Γερμανία φαίνεται να υποχρεώνει τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μένουν στο μονοπάτι της τευτονικής οικονομικής αρετής.

   3) Η Γερμανία δεν ενδιαφέρεται για τη Θεωρία Παιγνίων

   Πολλά έχουν ειπωθεί για τις γνώσεις Θεωρίας Παιγνίων του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και για το πώς αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει την Αθήνα να πετύχει συμβιβασμό. Αλλά στην πραγματική ζωή ο κόσμος είναι λιγότερο ορθολογικός και λογικός στις διαπραγματεύσεις από ό,τι στη θεωρία. Όπως ο συνάδελφός μου, Justin Fox το έθεσε νωρίτερα αυτό το μήνα:

   Οι μέχρι στιγμής διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την ΕΕ, έχουν οδηγήσει επανειλημμένα σε αποτελέσματα που έχουν επιδεινώσει τις θέσεις και των δύο πλευρών. ‘Εχουν κολλήσει σε ένα δίλημμα του φυλακισμένου –που δείχνει όλο και περισσότερο ως λόγος να προσπαθήσουν να αναστατώσουν τις διαπραγματεύσεις.

   Στις ελληνικές διαπραγματεύσεις, έρχονται αντιμέτωπες δύο αδιάλλακτες, αντίθετες ιδεολογίες: η φαινομενικά ασταμάτητη δύναμη της δημοκρατικής εντολής της Ελλάδας οδεύει προς μία μετωπική με το αμετακίνητο αντικείμενο της γερμανικής οικονομικής φιλοσοφίας.

   Στο μυθιστόρημά του «Walking on Glass», ο Iain Banks λέει ότι το μόνο αποτέλεσμα από μια τέτοια σύγκρουση είναι πως «η ασταμάτητη δύναμη σταματά, το αμετακίνητο αντικείμενο κινείται».

   Αυτή τη στιγμή, αυτό δεν συμβαίνει. Η Commerzbank εκτίμησε πως η πιθανότητα ενός Grexit είναι 50%, διπλάσια από αυτή που προέβλεψε την περασμένη εβδομάδα. Ένα στοίχημα ύψους 1 ευρώ στο σενάριο Grexit στην εταιρεία στοιχηματισμού Paddy Power αποφέρει καθαρό κέρδος κάτω των 38 σεντς. Μπορεί να είμαστε στα πρόθυρα να διαπιστώσουμε εάν μια αν μια ελληνική έξοδος από το ευρώ είναι μια ελεγχόμενη έκρηξη, ή μια υπαρξιακή απειλή για το ενιαίο νόμισμα. Ευελπιστούμε οι αισιόδοξοι να έχουν δίκιο.
   Καί μόλις μεταδίδεται: Η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε το ελληνικό αίτημα για παράταση της χρηματοοικονομικής βοήθειας, μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, επικαλούμενα το γερμανικό πρακτορείο DPA. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά από το Bloomberg, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, MartinJaeger ανέφερε ότι το ελληνικό σχέδιο επιδιώκει χρηματοδότηση-γέφυρα, χωρίς εκπλήρωση του προγράμματος. Επίσης, τονίζει ότι η ελληνική επιστολή δεν είναι σύμφωνη με τα συμφωνηθέντα κριτήρια του Eurogroup, ενώ προσθέτει ότι δεν αποτελεί ουσιαστική πρόταση λύσης. ΥΓ: Συμπέρασμα: Έχετε γειά βρυσούλες...

 5. JimGR avatar
  JimGR 19/02/2015 11:57:31

  ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ με την αίτηση της σημερινής κυβέρνησης χρησιμοποίησε η κυβέρνηση Σαμαρά τον Δεκέμβριο 2014 στην αίτησή της για τη δίμηνη παράταση του Μνημονίου!!! Άρα αν επέκταση του "Master Financial Assistance Facility Agreement" δεν σημαίνει παράταση του Μνημονίου, τότε αυτό το πέτυχε ήδη η κυβέρνηση Σαμαρά το Δεκέμβριο 2014. Δηλαδή κατά τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει το Μνημόνιο από την 1/1/2015 ; Επίσης το ότι "Master Financial Assistance Facility Agreement" ("Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης") σημαίνει Μνημόνιο, αποδεικνύει και η Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 22 Μαρτίου 2012 (επί κυβέρνησης Παπαδήμου) η οποία έτσι ονόμαζε το Μνημόνιο: "εγκρίνεται το Σχέδιο της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης"!!!!

  • airman avatar
   airman @ JimGR 19/02/2015 14:08:06

   Έχουμε να γελάσουμε αρκούντως με την ερμηνεία των όρων "παράταση", "επέκταση", "προέκταση" και όποια άλλη έκφραση σκαρφιστούν για να καλύψουν την ανύπαρκτη επιλογή που έταξαν, ώστε τελικά να πείσουν εαυτούς και αλλήλους ότι "το μνημόνιο τελείωσε". Ζήτω το "νέο πρόγραμμα"!

 6. toxo avatar
  toxo 19/02/2015 12:41:48

  Να μην ξεχνάμε τους "δασκάλους " του ΣΥΡΙΖΑ,που καταργούσαν τα ΜΟΝΑ-ΖΥΓΑ, αλλά τα αντικαθιστούσαν με ΜΙΚΡΑ-ΜΕΓΑΛΑ,καταργούσαν τις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ και τις αντικαθιστούσαν με τις ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ,έδιωχναν τις ΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ και διατηρούσαν τις ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ.

  • Ο Επιπόλαιος avatar
   Ο Επιπόλαιος @ toxo 19/02/2015 13:25:41

   Δηλαδή ο σύριζα θα διώξει το " μνη " και θα κρατήσει το " μόνιο" άρα θα έχει εξαφανίσει το τρισκατάρατο μνημόνιο.

   • airman avatar
    airman @ Ο Επιπόλαιος 19/02/2015 13:56:21

    Εγώ θα προτιμούσα να κρατήσει το "μνη" και να εξαφανίσει το "μόνιο". Τι διαφορά έχει;

 7. Λιψ avatar
  Λιψ 19/02/2015 13:43:11

  Δεν μου κάνει τίποτα εντύπωση από τον Σύριζα και τα περιμένω όλα από τον Σύριζα (δηλαδή αυτή την οιονεί "κυβέρνηση"). Η ιδεοληψία τους οδηγεί σε αγνόηση της πραγματικότητας. Η αγνόηση της πραγματικότητας τους οδηγεί σε τερατώδη λάθη, τα τερατώδη λάθη τους οδηγούν σε κυνισμό και πολιτική απάτη προκειμένου να κουκουλωθούν. Επιπλέον μιλάνε για την "κυβέρνησή" τους σαν να πρόκειται για πολιτειακή και όχι πολιτική αλλαγή. Ναπολεόντειο σύνδρομο. Πολύ γρήγορα θα καταλάβουν ότι ο δρόμος για τον σκουπιδοτενεκέ είναι πολύ πιο σύντομος από όσο φαντάζονται και το καπάκι είναι ήδη ανοιχτό...

 8. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 19/02/2015 14:31:18

  Σε μιά εκδήλωση στο Βερολίνο χθές όπου βασικοί ομιλητές ήταν ο Σόϊμπλε και η Πορτογαλίδα ομόλογός του,σε κάποια ερώτηση δημοσιογράφου, ο γερμανός μεταξύ άλλων χρησιμοποίησε ως απάντηση και την εξής στιχομυθία του Βαρουφάκη με έναν ευρωπαίο ομόλογό του στο eurogroup της περασμένης εβδομάδας: ''Είναι δύσκολο για εμένα να εξηγήσω ότι δείχνουμε αλληλεγγύη όταν εσείς έχετε έναν υψηλότερο κατώτατο μισθό από εμάς'' ,για να πάρει την εξής αποστομωτική απάντηση από τον Yanis : ''Ίσως εσείς μπορείτε να ζήσετε με έναν τόσο χαμηλό μισθό,στην Ελλάδα όμως όχι'' ... Με τέτοια επιχειρήματα πάμε να πείσουμε ή να πάρουμε με το μέρος μας τους υπόλοιπους; Έτσι χάνουμε και τους ισχυρούς,χάνουμε και τους αδύναμους εταίρους από συμμάχους...

  • airman avatar
   airman @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 19/02/2015 14:57:56

   Μάλλον έχει απόλυτο δίκιο να μας λυπάται. Με τέτοια επιχειρηματολογία το πρώτο που ενδεχομένως σκέφτηκε ο ομόλογος του minister V ήταν "Όταν οι μισθοί σας θα μετρώνται σε δραχμές, τότε δικαιολογημένα θα έχετε υψηλότερους κατώτατους και ανώτατους μισθούς σε χιλιάρικα".

   • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
    ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ airman 19/02/2015 15:22:05

    Σωστό!

    • Turms avatar
     Turms @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 19/02/2015 16:23:02

     Ισως απλα να ηθελε να πει οτι στην ελλαδα ειναι υψηλο το κοστος ζωης... Οπως και να εχει εγω αν ημουνα στην απεναντι πλευρα πχ της Πορτογαλιας, Σλοβακιας κλπ και ακουγα κατι τετοια θα γινομουνα εξαλλος...και θα σκεφτομουνα αυτο ακριβως που ειπε ο airman...

     • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
      ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Turms 19/02/2015 16:39:16

      Συμφωνώ,αυτό άλλωστε ήταν εξαρχής και το νόημα του σχολίου μου.

  • tassosk avatar
   tassosk @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 19/02/2015 15:01:47

   Δεν γνωρίζω κύριε και , ίσως κι εσείς όχι , πόσο είναι το κόστος ζωής στην Πορτογαλία, στ Σλοβακία, Εσθονία(χώρες που συχνά γίνονται μέτρο σύγκρισης). Βλέπετε δυστυχώς - για να ισχυροποιήσετε την σαθρή όύτως η άλλως και εμπαθή επιχειρηματολογία σας)- τη μια πλευρά του νομίσματος χωρίς να λάβετε υπ όψιν σας πόσο κοστίζουν τα καταναλωτικά αγαπά στις χώρες αυτές. Όνειρα γλυκά, όμως όλα αυτά θα είσασταν πιο ευτυχισμένος αν τα λέγατε μπροστά στον καθρέπτη σας

   • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
    ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ tassosk 19/02/2015 20:46:19

    Μάλλον δεν με κατάλαβες. Κι εγώ κι εσύ ξέρουμε πόσο κοστίζουν τα καταναλωτικά αγαθά εδώ. Οι ευρωπαίοι όμως δεν γνωρίζουν και δουλειά του Υπουργού Βαρουφάκη που διαπραγματεύεται μαζί τους,είναι να τους ενημερώσει με επιχειρήματα,με νούμερα και στοιχεία όχι με ξερές αρνήσεις...

    • Anastasis avatar
     Anastasis @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 20/02/2015 00:43:17

     Το μέγιστο μέλημα της κυβέρνησης θα ήταν να φροντίσεει το ταχύτερο δυνατό να παρέμβει στην αγορά και να φροντίσει τα καταναλωτικά αγαθά να μην πωλούνται σε τιμές εξωφρενικά υψηλές. Ας μειωνόταν τα αγαθά , πχ, 30% κι ας ήταν και ο μισθός μου μειωμένος. Μπορεί να το κάνει; Θέλει; :Αυτό το ερώτημα πρέπει να μας απασχολεί

     • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
      ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Anastasis 20/02/2015 14:38:26

      Συμφωνώ απολύτως!

   • Vassilis avatar
    Vassilis @ tassosk 19/02/2015 20:59:50

    @tassosk Το νόμισμα της Πορτογαλίας είναι το ευρώ όποτε δεν θα έχετε το άγχος του συναλλάγματος. Οι τιμές ήταν και είναι αρκετά καλές και σίγουρα καλύτερες από την Αθήνα όπου τα πάντα έχουν ξεφύγει πλέον. Ο καφες στο κεντρο της Λισσαβωνας ειναι στα 3,80 Ευρω

    • Anastasis avatar
     Anastasis @ Vassilis 20/02/2015 00:40:19

     Καφέ τρώτε εσείς στο σπίτι σα; Γιατί εγω τρώω ψωμί ... :)

  • Αιρετικός avatar
   Αιρετικός @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 19/02/2015 15:02:59

   Στο κόστος διαβίωσης, πρέπει να συνυπολογίσει κανείς φόρους άμεσους και έμμεσους, ασφαλιστικές εισφορές και κάλυψη κρατικών "ελλειμάτων" στις παροχές υγείας, παιδείας κλπ.

   • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
    ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Αιρετικός 19/02/2015 18:32:27

    Πολύ σωστά φίλε Αιρετικέ,να όμως που πρώτον,οι Ευρωπαίοι καταλαβαίνουν μόνο με νούμερα και αριθμούς και δεύτερον ο Βαρουφάκης δε μπήκε στον κόπο να τους κάνει κάποια μικρή έστω επεξήγηση, αδικώντας με την απάντησή του όλους τους Έλληνες για την ισοπεδωτική για μας γνώμη των ξένων...

 9. Αιρετικός avatar
  Αιρετικός 19/02/2015 15:15:58

  Υ.γ. δεδομένου υπόψιν ότι οι Γερμανοί ζητούν την εφαρμογή του pacta sunt servanta ήτοι τα συμφωνηθέντα δεσμεύουν (χωρίς να δέχονται βέβαια την αρχή της απρόοπτης μεταβολής των συνθηκών), είναι προφανές ότι η λεκτική διατύπωση κάθε όρου της συμφωνίας είναι αρκούντως σημαντική...

 10. Naruto avatar
  Naruto 19/02/2015 20:20:31

  Αναρωτιέμαι πόσο προετοιμασμένοι είμαστε για ενα grexit. Δεδομένου οτι η εισαγωγή ενός νέου νομίσματος είναι και χρονοβόρα και απαιτεί κάτι δις για χαρτί ,ειδικά μελάνια κλπ αμφιβάλλω αν θα μπορέσουμε να δούμε νέες δραχμές πριν απο το ΄16 . Εκτός απο το τεχνικό θέμα υπάρχει φυσικά και το ουσιαστικό . Τι θα γίνει με τις καταθέσεις ? Με τα χρήματα που έχουν φύγει στο εξωτερικό ? Με τα διάφορα ομόλογα ? Με αυτά που καταχωνιάστηκαν σε μπαούλα κλπ . Αν πρόθεσή τους είναι η έξοδος θα πρέπει να ενημερωθεί ο λαός με κάθε λεπτομέρεια για να αποφευχθεί ο πανικός και το χάος και ακόμα και ο εμφύλιος . Απο την πλευρά της Ν.Δ πρέπει να κρατηθεί στάση ψυχραιμίας και να διευκολύνει οσο είναι δυνατόν την επιχειρούμενη κωλοτούμπα , γιατί είναι προς το συμφέρον όλων μας . Η συγκρουση θα μας τραυματίσει όλους . Προσωπική μου άποψη είναι οτι τα οικονομικά προβλήματα είναι απόρροια των πολιτικών και πολιτειακών στρεβλώσεων που προέκυψαν μετα την μεταπολίτευση . Ενα νέο σύνταγμα ψηφισμένο απο τον λαό είναι απαραίτητο .

  • Vassilis avatar
   Vassilis @ Naruto 19/02/2015 21:02:50

   Εαν εχεις αντιπολιτευση τον ΣΥΡΙΖΑ... αντε να κανεις αλλαγες.... Ουτε λαμπες δεν προκειτε να σε αφησουν να αλλαξεις.

   • Naruto avatar
    Naruto @ Vassilis 19/02/2015 21:22:12

    Και αν αφήσουμε να τις αλλάξουν αυτοί θα πάθουμε όλοι ηλεκροπληξία .

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.