Χαμηλά ένστικτα, υψηλές τηλεθεάσεις
10/05/2015 06:30
Του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Χαμηλά ένστικτα, υψηλές τηλεθεάσεις

Ο καθένας από μας έχει μέσα του τα ένστικτα του κτήνους. Τα λειαίνει το αξιακό σύστημα που ενσταλάζει στην συγκρότηση του χαρακτήρα η οικογένεια, η παιδεία, η θρησκευτική πίστη για κάποιους, τα όρια που θέτουν οι νόμοι, άγραφοι και μη, όμως το κτήνος πάντα λανθάνει. Κοιμάται κάτω από τις στοιβάδες της κοινωνικής θέσης, τα πτυχία, τον καθωσπρεπισμό, τον φόβο του αστυνόμου. Σε αυτά τα ένστικτα, το γενετήσιο, της βίας και την περιέργεια για κάθε τι παράξενο, εξωφρενικό, σοκαριστικό, ερεθιστικό, απευθύνονται οι διαφημιστές και οι προπαγανδιστές της «ενημέρωσης».

Άμα πίνεις το αναψυκτικό της γκόμενας στη διαφήμιση, θα γίνεις ωραία σαν αυτήν ή αν είσαι άντρας, θα βρεις γκόμενα σαν αυτήν που έχει ο άντρας που το πίνει. Πόσιμα, εδώδιμα, αυτοκίνητα, υπηρεσίες, τα πάντα πλασάρονται παίζοντας την επικοινωνιακή μπάλα κάτω από τη μέση ή άντε στο ύψος ξέχειλου πλαστικού μπούστου. Και ο όχλος αγοράζει, διότι ο όχλος είναι το συλλογικό κτήνος, του οποίου ερεθίζουν το γενετήσιο ένστικτο για να τραβήξουν την προσοχή του και να αγοράσει ό,τι πουλιέται.

Έτσι πλασάρονται και οι ειδήσεις, γιατί ο όχλος θα τις υπερκαταναλώσει, τα χαμηλά ένστικτα θ’ ανεβάσουν τα νούμερα και τις κυκλοφορίες, θα μπορούν να πάνε στους διαφημιστές και να πουλήσουν τηλεοπτικό χρόνο και πόντους στις σελίδες, για να πουληθούν όσα αγοράζει το πλήθος. Δεν αρκεί η είδηση, ποιος σκότωσε ποιον και ίσως γιατί. Πρέπει να μάθουμε όλες τις λεπτομέρειες και να εφευρεθούν κι άλλες. Αστυνομικοί, δικηγόροι, δικαστικοί υπάλληλοι, όποιος θεσμικά λαμβάνει γνώση, διαρρέει έγγραφα, ανατριχιαστικές πληροφορίες, υπαρκτές ή μη. Το απόρρητο της ανάκρισης, η υποχρέωση εχεμύθειας είναι σεσηπότα πτώματα που σέρνονται ως λάφυρα σε οθόνες κι εξώφυλλα και τα θεσμικά όργανα αναχαράζουν σαν γελάδια στο λιβάδι. Καμώνονται πως υπάρχουν, άλλα όρθια πτώματα κι αυτά. Τα γεγονότα ντύνονται με τίτλους που κόβουν την ανάσα, υποβλητική μουσική, ακόμη και φανταστικές αναπαραστάσεις. Οι ειδήσεις εδώ και χρόνια πλέον δεν μεταδίδονται. Σκηνοθετούνται. Ξεχειλώνονται. Κακοποιούνται.

Το συλλογικό κτήνος γουστάρει αίμα, σεξουαλικές διαστροφές, διαμελισμούς, κτηνωδία κι ύστερα αρχίζει ο χορός των κραυγών, γι’ αυτό που έχει εδώ και δεκαετίες αποβάλλει ο ευρωπαϊκός νομικός πολιτισμός: την θανατική ποινή. Γιατί την απέβαλε; Γιατί υπάρχει πάντα αυτό που λέγεται δικαστική πλάνη, το ανθρώπινο λάθος. Κι αν τον άλλο τον στήσεις στα έξι μέτρα ή ανοίξει η καταπακτή και κλωτσήσει με σπασμούς τον αέρα, την ώρα που θα σπάσει τον αυχένα το βάρος του σώματος κρεμασμένο στον βρόγχο, δεν έχει επιστροφή. Δεν μπορείς μετά να τους πεις, σόρρυ φίλε, να του κλείσεις τις ματωμένες κουμπότρυπες στο στήθος, να του ισιώσεις το λαιμό και να αποκαταστήσεις την οξυγόνωση του εγκεφάλου, να τον ξεσκονίσεις και να του δώσεις και μερικά φράγκα για την ψυχική οδύνη.

Ήταν λοιπόν περιττές οι λεπτομέρειες των πωλητών «ενημέρωσης» για το παιδάκι. Κτηνώδεις όσο και το έγκλημα. Κτηνώδεις κι οι κραυγές του όχλου, που ζητάει αίμα. Του ίδιου όχλου, που κάνει την πάπια όταν μέσα στην οικογένεια του, στο διπλανό σπίτι, στα όρια της όρασης και της ακοής του, βλέπει κι ακούει, ξέρει, κάποιον που συστηματικά κακοποιεί κάποιον άλλο και δεν μιλάει, δεν παρεμβαίνει δυναμικά, δεν απευθύνεται στους αρμοδίους. Είναι το ίδιο πλήθος που περνάει χωρίς να σταματήσει δίπλα από το τροχαίο ατύχημα και βλέπει εκστασιασμένο το σώμα κάποιου συνανθρώπου να σφαδάζει και δεν σταματάει να βοηθήσει, ούτε διευκολύνει. Κόβει την κυκλοφορία για να δει καλύτερα, εμποδίζοντας το φρακαρισμένο πίσω του ασθενοφόρο…

(Δημοσιεύεται στην «Κυριακάτικη Δημοκρατία»)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Tessa avatar
  Tessa 10/05/2015 06:56:36

  Μπράβο και πάλι μπράβο, κ. Κρανιδιώτη. Και η δική μου πρώτη αντίδραση στις δηλώσεις των "αυτήκοων μαρτύρων" ήταν "κι εσείς τι κάνατε?" Σοκάρονται με το γεγονός, αλλά "που να παν να μπλέξουν" όταν υπάρχουν ενδείξεις για κακοποίηση. Ελληνάρες...

 2. Μεταλλωρύχος avatar
  Μεταλλωρύχος 10/05/2015 07:31:12

  Τα είπες όλα...

 3. Άλυτη Εξίσωση avatar
  Άλυτη Εξίσωση 10/05/2015 09:16:52

  Πολύ σωστά όλα όσα λέτε κ.Φαήλο. Η υποκρισία και η μικροαστική κακομοιριά, χαρακτηρίζουν δυστυχώς κάθε εκδήλωση και έκφραση του μέσου Νεοέλληνα ....νοικοκυραίου. Αμέτοχος, εγωπαθής, θρασύδειλος συνένοχος όσο τα ''εγκλήματα'' διαπράττονται γύρω του, αδέκαστος κριτής, σκληρός κατήγορος και ασυνείδητος λιθοβόλος, όταν βρεθεί μπροστά του αδύναμος, πεσμένος στο χώμα. Μήπως όμως πρέπει να επανεξεταστεί και η ποινή των ''ισοβίων'', που η ελαστικότητά της επιτρέπει σε ψυχασθενείς δολοφόνους, να κυκλοφορούν ελεύθεροι μετά από σύντομο χρονικό διάστημα; Όταν λέμε ισόβια, δεν πρέπει για κάποια ιδιαζόντως ειδεχθή εγκλήματα η ποινή να είναι τόση, όση και η διάρκεια ύπαρξης του δράστη; Όπως στην Κύπρο ας πούμε, που ισχύει το Αγγλικό Δίκαιο.

  • airman avatar
   airman @ Άλυτη Εξίσωση 10/05/2015 11:06:48

   "... για κάποια ιδιαζόντως ειδεχθή εγκλήματα ..." Για τη συγκεκριμένη φρικαλεότητα η λύτρωση του θανάτου είναι επιεικής, άσχετα εάν κάποιος επικαλεσθεί ψυχικές παραμέτρους και ότι άλλο περί αμφιβολιών όσον αφορά την αντίληψη της πραγματικότητας. Το ίδιο και για άλλες αντίστοιχες. Όσο για την αδιαφορία περί του τι συμβαίνει πίσω από τη διπλανή πόρτα, έχει εμφυλοχωρήσει μια εσφαλμένη αντίληψη περί της "ιδιωτικότητας" και των "προσωπικών δεδομένων", η οποία διαστρεβλώνει την προστασία τους δίνοντας "χώρο δράσης" σε "παράξενες συμπεριφορές". Επίσης δεν είναι και λίγοι εκείνοι που έχουν εθιστεί στη λύση εκ του "από μηχανής Θεού", ο οποίος σε εβδομαδιαία βάση μπαίνει σε κάθε σπίτι, εισπράτει από τις διαφημίσεις και αγωνιά σπαραξικάρδια. Σε αυτή την περίπτωση πρόλαβε να κάνει ταμείο μόνο μια φορά. Δυστυχώς πλέον όσο πιθανό είναι να μάθουμε τι συμβαίνει δίπλα μας από ανθρώπινο ενδιαφέρον άλλο τόσο πιθανό είναι να το πληροφορηθούμε από την τηλεόραση. Και το χειρότερο, ίσως στη δεύτερη περίπτωση να σπεύσουμε να "ενδιαφερθούμε"!

   • Tessa avatar
    Tessa @ airman 11/05/2015 06:30:31

    Δε νομίζω ότι είναι θέμα "ιδιωτικότητας" και "προσωπικών δεδομένων." Είναι το ίδιο πράγμα με το να μη σταματάμε να βοηθήσουμε το θύμα τροχαίου ατυχήματος με το σκεπτικό "θα με τραβολογάν χρόνια στα δικαστήρια ως μάρτυρα και θα μπλέξω." Τη βολή και την ησυχία μας κοιτάμε.

 4. georgiosks avatar
  georgiosks 10/05/2015 19:46:02

  Ζητείται κόσμος να ανασάνουμε.

 5. partyman avatar
  partyman 10/05/2015 22:01:47

  δυστυχώς επτωχεύσαμεν.. πρωτίστως ηθικά & πνευματικά και μετά οικονομικά.. το βαρέλι δεν έχει πάτο..

 6. Αλεξάνδρα avatar
  Αλεξάνδρα 10/05/2015 23:24:07

  Να γιατί πρέπει να αφήσουμε επιτέλους τους Δικηγόρους και τους Δικαστές να κάνουν το έργο τους και να μην σπεύδουμε να να κατακρίνουμε (πρωτίστως τα ΜΜΕ που ζουν αποκλειστικά από τη δυστυχία και τον πόνο των άλλων) όσους προσπαθούν να εφαρμόσουν το Νόμο. Το Δικαίωμα στην υπεράσπιση είναι αναφαίρετο ακόμα και για τον χειρότερο εγκληματία

 7. Lichnee avatar
  Lichnee 10/05/2015 23:56:25

  Η μόνη ανθρωπιά που μπορεί να παρασχεθεί σε "αυτό" είναι ένα quick and clean death.Όλα τα άλλα είναι φληναφήματα υποτιθέμενων "ανθρωπιστων".Μπορεί να διαφωνώ με τη δήλωση του υπουργου μόνο και μόνο λόγω του θεσμικού του ρόλου αλλά επικροτώ επί της ουσίας.Το τοξικό απόβλητο -παράγωγο ένωσης ανθρώπου με δαίμονα- δε θα λείψει σε κανέναν.

 8. Ποταμίσιος Χάνος avatar
  Ποταμίσιος Χάνος 11/05/2015 14:50:57

  O κ. Πανούσης είπε το αυτονόητο. Μπορεί να βρήκαν ευκαιρία οι επικριτές τουνα του επιτεθούν, αλλά δεν έκανε ευχή. Περιέγραψε αυτό που συνήθως συμβαίνει. Όσο κτηνάνθρωπος και να είναι ο δράστης, ή από άλλους θα εξαφανιστεί, ή μην αντέχοντας την απομόνωση και την πίεση θα μας αφήσει. Το δυστύχημα είναι οτι κάθε φυλής αποβράσματα, επιλέγουν τη χώρα μας τελικά για να ζήσουν, να εκπορνευθούν και να εγκληματίσουν... Μάστιγα.

 9. Χρήστος avatar
  Χρήστος 14/05/2015 15:27:11

  Μπράβο Φαήλο για την καθαρή και ανθρώπινη ματιά σου, την ώρα που οι υποτιθέμενοι "προοδευτικοί" ζητούν λιντσαρίσματα στις φυλακές. Ένας συνάδελφος

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.