«Χαιρέτα τη, τη Θεσσαλονίκη που χάνεις»…
06/05/2015 06:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Χαιρέτα τη, τη Θεσσαλονίκη που χάνεις»…

Παραφράζοντας τον Καβάφη οι ΣΥΡΙΖΑΙοι μάλλον πρέπει να αποχαιρετήσουν οριστικά το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης που χάνουν. Το πρόβλημα είναι αυτό το ρητό να μην ισχύσει για την χώρα έτσι όπως τα έχουν κάνει οι «σκληροί» διαπραγματευτές του ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από τις αντιθέσεις των εταίρων.

Το non paper του Μαξίμου το οποίο προαναγγέλλει με δραματικούς τόνους τη διακοπή των συνομιλιών για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης είναι γνωστό. Αλλά κάτι δεν κολλάει στο σκηνικό ρήξης που θέλει να εμφανίσει η κυβέρνηση.

Κεντρικό μοτίβο της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας είναι το ότι οι διαφωνίες μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν δεν επιτρέπουν την ύπαρξη συμβιβασμού μεταξύ Ελλάδας και δανειστών. Μάλιστα η κυβέρνηση λέει χαρακτηριστικά ότι οι «δύο θεσμοί» έχουν διαφορές στρατηγικής με αποτέλεσμα για όλα τα θέματα που θέτει η ελληνική κυβέρνηση να βάζουν τις δικές τους κόκκινες γραμμές που καθιστούν αδύνατη τη συμφωνία.

Αν είναι έτσι τα πράγματα τότε θα πρέπει να εξηγήσει η κυβέρνηση γιατί προβαίνει σ’ αυτή τη διαρροή, σε αντίθεση με τα όσα έλεγε τις προηγούμενες μέρες, ενώ τη στιγμή που το Μαξίμου εμφανίζει τέτοιο σκηνικό οι Γιάννης Δραγασάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος επισκέπτονται τον Μάριο Ντράγκι. Ενώ από την πλευρά του ο Γιάνης Βαρουφάκης μαζί με τον Πιερ Μοσκοβισί δηλώνουν ότι το Eurogroup της 11ης Μαΐου θα καταγράψει και θα αποτυπώσει τα βήματα προόδου που έχουν γίνει στο Brussels Group!

Ο αντιπρόεδρος μάλιστα της κυβέρνησης ισορροπεί ανάμεσα στις δύο ρητορικές, αυτή του Βαρουφάκη και του Μαξίμου και δηλώνει μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής της ΕΚΤ ότι «η επίτευξη συμφωνίας είναι ρεαλιστικός και ορατός στόχος, υπό την προϋπόθεση ότι όλοι οι θεσμοί θα δράσουν εποικοδομητικά».

Το μέγαρο Μαξίμου επικαλείται τις διαφωνίες που έχουν εκφραστεί μεταξύ του ΔΝΤ και της Κομισιόν όπως αυτές αποτυπώθηκαν στο δημοσίευμα των Financial Times και στη δήλωση Μοσκοβισί , προκειμένου να δικαιολογηθεί η κυβέρνηση ότι αυτές οι διαφωνίες λειτουργούν εν τέλει σε βάρος της χώρας.

Ωστόσο προκύπτουν ορισμένα ερωτήματα πολύ σοβαρά, καθώς ένα εκ των βασικών σημείων της χθεσινής κυβερνητικής διαρροής για την πορεία των διαπραγματεύσεων λέει ότι «έχοντας η ελληνική κυβέρνηση συνειδητοποιήσει την κραυγαλέα αντίφαση πήρε την πρωτοβουλία: 1. Να μη φέρει στη βουλή το πολυνομοσχέδιο πριν υπάρξει προοπτική συμφωνίας και 2. Να βάλει στο τραπέζι της συζήτησης την επόμενη μέρα, δηλαδή το σχέδιο εξόδου στις αγορές και χρηματοδότησης της ανάπτυξης στη μετά τον Ιούνιο εποχή».

Πρώτο. Αν το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης ήταν δημοσιονομικά εξισορροπημένο και εμπεριείχε και φιλολαϊκά μέτρα τι πρόβλημα έχει η κυβέρνηση να το ψηφίσει και να το εφαρμόσει έστω και χωρίς συμφωνία; Η ίδια άλλωστε η κυβέρνηση πριν από λίγες μέρες το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο το είχε αποσυνδέσει από την πορεία των διαπραγματεύσεων. Τι ακριβώς κρύβει ειδικά σε ότι αφορά τα μέτρα και τις προβλέψεις του συγκεκριμένου πολυνομοσχεδίου; Ή μήπως έτσι όπως τα έχει κάνει η κυβέρνηση θα χρειαστούν κάμποσα δις μέτρα, περικοπές και φόροι και καταλαβαίνει ότι πρέπει να φτιάξει καινούργιο;

Δεύτερο και πιο σημαντικό είναι το σημείο 2 του επίμαχου εδαφίου της κυβερνητικής διαρροής για το άνοιγμα της συζήτησης για «την επόμενη μέρα» και διευκρινίζει συγκεκριμένα «δηλαδή το σχέδιο εξόδου στις αγορές και χρηματοδότησης της ανάπτυξης». Τώρα αυτό εδώ, δηλαδή η χρηματοδότηση της ανάπτυξης και η έξοδος στις αγορές, ως στόχος μοιάζει λίγο με το ECCL, δηλαδή την προληπτική χρηματοπιστωτική γραμμή στήριξης την οποία επεδίωκε η προηγούμενη κυβέρνηση και αρνιόταν ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση. Τι ακριβώς επιδιώκει η κυβέρνηση σ’ αυτή τη διαπραγμάτευση; Θα το πει κάποτε καθαρά, παστρικά και αντρίκια; Ή θα συνεχίσει να παίζει τις κουμπάρες με την «ασάφεια» και τη διγλωσσία που ρίχνουν τη χώρα στα βράχια;

Επιπλέον πως μπορεί να ανοίξει η κυβέρνηση τη συζήτηση για τη μετά τον Ιούνιο εποχή όταν ούτε λίγο ούτε πολύ υποστηρίζει ότι το ΔΝΤ και την Κομισιόν τους χωρίζει άβυσσος για το πρωτογενές πλεόνασμα, για το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, για το αν θα προηγηθούν οι μεταρρυθμίσεις της ρύθμισης του χρέους και ποιες θα είναι αυτές οι μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα; Κάτι παίζει εδώ και η κυβέρνηση δεν μιλάει για ακόμα μια φορά καθαρά.

Το κυριότερο όμως είναι το γεγονός ότι τόσο το ΔΝΤ όσο και οι Κομισιόν έχουν ένα κοινό σημείο που είναι η εκτίμησή τους για την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και του άδειου δημόσιου ταμείου ύστερα από τρεις μήνες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Γίνεται λόγος πλέον για πρωτογενές έλλειμμα 1,5%, επιστροφή στην ύφεση κλπ κλπ κλπ. Κατά συνέπεια ο ΣΥΡΙΖΑ παρά το γεγονός ότι κατ’ ουσίαν προσχώρησε στην θέση που διατυπώνεται στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 για παραμετρικές αλλαγές στο χρέος (μείωση επιτοκίων, μετάθεση αποπληρωμής τόκων) με τη σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι σχεδόν αδύνατο να μπει σε εφαρμογή γιατί προβλέπει η ίδια συμφωνία του 2012 την ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος.

Επομένως έχουμε φτάσει στο σημείο όπου όλα τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας καθίστανται σχεδόν απαγορευτικά για οτιδήποτε άλλο, παρά μόνο για ένα τρίτο μνημόνιο με ακόμα πιο επαχθείς όρους και από το πρώτο μνημόνιο. Θα έχει πολύ μεγάλο κλαυσίγελο η υπόθεση αν με αυτή την κατάσταση καταλήξουμε σε μια αναδιάρθρωση χρέους ανάλογη με το PSI του 2012 το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταγγείλει με όλη τη δύναμη της αντιπολιτευτικής του ψυχής. Βέβαια τώρα θα πρόκειται για OSI καθώς το χρέος είναι διακρατικό και το πακέτο των μέτρων θα γίνει δυσβάσταχτο πολιτικά για τον ΣΥΡΙΖΑ των προεκλογικών υποσχέσεων.

Ενδεχομένως λοιπόν όλο αυτό το σκηνικό να το δραματοποιεί η κυβέρνηση βλέποντας τις τελευταίες δημοσκοπήσεις όπου τα ποιοτικά στοιχεία δείχνουν να μην απολαμβάνει την ευρεία κλίμακας αποδοχή και υποστήριξη του κόσμου που είχε αμέσως μετά τις εκλογές. Το σκηνικό πολέμου που στήνει η κυβέρνηση είναι μια καλή ευκαιρία να συσπειρώσει το κόμμα του ο Τσίπρας όπως αυτό εκφράστηκε στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και στην ομόφωνη ανακοίνωσή της που λίγο – πολύ καλεί σε παλλαϊκό ξεσηκωμό υπεράσπισης της κυβέρνησης.

Τα δράματα είναι μετά. Σε κάθε περίπτωση παραφράζοντας τον Καβάφη οι ΣΥΡΙΖΑΙοι μάλλον πρέπει να αποχαιρετήσουν οριστικά το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης που χάνουν. Το πρόβλημα είναι αυτό το ρητό να μην ισχύσει για την χώρα έτσι όπως τα έχουν κάνει οι «σκληροί» διαπραγματευτές του ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από τις αντιθέσεις των εταίρων.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. οδυσσεύς Κ. avatar
  οδυσσεύς Κ. 06/05/2015 11:11:07

  Aν το άρθρο αυτό αληθεύει στις 11 Μαίου δεν θα έχουμε συμφωνία. Αν επίσης αληθεύει οτι το ταμεία του κράτους δεν έχουν να πληρώσουμε ΔΝΤ και ΕΚΤ, θα πρέπει για να περάσουμε στην νέα διαπραγμάτευση για την μετά τον Ιούνιο εποχή, είτε να μας δοθουν τα 7,2 δις της δόσης, είτε με κάποιο άλλο τρόπο οι "θεσμοί" να πληρώσουν ΔΝΤ και ΕΚΤ για να μην έχουμε grexit μέχρι τον Σεπτέμβριο που άν πάνε πολύ γρήγορα, ίσως τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις οι οποίες θα καταλήξουν σίγουρα σε ένα πακέτο μέτρων που θα γίνει δυσβάσταχτο πολιτικά για τον ΣΥΡΙΖΑ των προεκλογικών υποσχέσεων. Βεβαίως τότε θα έχουμε και το αποτέλεσμα των Ισπανικών Εκλογών και θα ξέρουμε οριστικά τι θα γίνει με τους Podemos...Aς υποθέσουμε λοιπόν οτι χάνουν και οι Podemos, οπότε ο Τσίπρας θα υποχρεωθεί είτε να παραιτηθεί, έιτε , όπως έκαναν Καραμανλής και Σαμαράς να κάνει πρόωρες εκλογες. Όποιος κι αν εκλεγεί τότε θα πρέπει να εφαρμόσει το τρίτο μνημόνιομε το πακέτο των μέτρων που θα είναι δυσβάσταχτο πολιτικά, άρα η όποια τότε κυβέρνηση δεν θα αντάξει παρά μηνες ή βδομάδες. Επομένως θα φτάσουμε στη μέση toy 2016 ή και πιό πέρα με τους "θεσμούς" να μας πληρώνουν κανονικά ΔΝΤ και ΕΚΤ για να μην έχουν grexit...Kαι στις αρχές του 2017 οι "θεσμοί", αν με τη μαγκιά που τους διακρίνει δεν έχουν βρεί λύση στο θέμα Λεπέν, θα έχουν το Franxit ανυπερθέτως. Είναι βέβαιο οτι δεν θα πλήξουμε ως τότε...

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ οδυσσεύς Κ. 06/05/2015 12:41:11

   Αγαπητέ Οδυσσέα,τελικά τί λές να κάνω με εκείνα τα 85 ευρώ που έχω στην τράπεζα,να τα βγάλω τώρα,να περιμένω τους podemos ή τη Λεπέν; -:)

   • οδυσσεύς Κ. avatar
    οδυσσεύς Κ. @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 06/05/2015 14:31:39

    Κάνε τα μετοχές της ΤτΕ (=Rotchild) ή, όπως ο Τσακαλώτος που ξέρει πολύ καλά τον Καπιταλισμό, αν έχεις "άκρες", κάνε τα μετοχές της Black Rock που ελέγχει όλο τον Πλανήτη (=Rocfeller). Μόνο έτσι θά 'σαι σίγουρος, ακόμα κι αν έρθει η Δραχμή...

    • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
     ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ οδυσσεύς Κ. 06/05/2015 15:28:35

     Καλού κακού,λέω να κοιτάω και τους δείκτες του Αξιών που δημοσιεύει κάθε πρωί η Αυγή,μπάς και πετύχω καμμιά μετοχή χρυσάφι τύπου Magnet elektric...

     • οδυσσεύς Κ. avatar
      οδυσσεύς Κ. @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 06/05/2015 18:32:41

      Και αυτό καλέ μου Κηθύριε αλλά και τράπεζες! Τό παραγωγικώτερο μοντέλο οικονομίας σήμερα! Δες ακόμα και το ΧΑ, που κάνει πάρτυ με τη θεατρική παράσταση: διαπραγματεύσεις Βρυξελλών"... Τζόγος και τράπεζες. Τα άλλα περι πρωτογενούς τομέα είναι για τους φτωχούς!...

    • Κώστας ΜΠ avatar
     Κώστας ΜΠ @ οδυσσεύς Κ. 06/05/2015 18:12:43

     Όχι μόνο Ρότσιλντ( για ΤτΕ) αλλά και Νεφελίμ , μη σου πω και Ελοχίμ. υγ: συνομοσιολογικά site και εκπομπές έχουν αποβλακώσει τελείως τον Νεοελληναρά. Πάρε άνθρωπέ μου μία( 1) μετοχή και πήγαινε στη συνέλευση των μετόχων. Θα δεις όλους τους μετόχους στο 100%(αναρτώνται σε πίνακες στην Γ.Σ), θα διαπιστώσεις στις ψηφοφορίες πως κουμάντο κάνει το δημόσιο(Κυβέρνηση) και θα καταλάβεις τι θύμα διαδικτυακών και τηλεοπτικών , αλλά και αναφορών καφενειακών, είσαι.

  • airman avatar
   airman @ οδυσσεύς Κ. 06/05/2015 13:22:18

   "... με κάποιο άλλο τρόπο οι "θεσμοί" να πληρώσουν ΔΝΤ και ΕΚΤ για να μην έχουμε grexit μέχρι τον Σεπτέμβριο ..." "... θα φτάσουμε στη μέση toy 2016 ή και πιό πέρα με τους "θεσμούς" να μας πληρώνουν κανονικά ΔΝΤ και ΕΚΤ για να μην έχουν grexit..." "... στις αρχές του 2017 οι "θεσμοί", αν με τη μαγκιά που τους διακρίνει δεν έχουν βρεί λύση στο θέμα Λεπέν, θα έχουν το Franxit ανυπερθέτως. Είναι βέβαιο οτι δεν θα πλήξουμε ως τότε..." Από φαντασία οργιάζουμε! Εμπνεύσεως Βαρουφάκη ή Φλαμπουράρη;
   Από εικόνα της πραγματικής οικονομίας πως πάτε; Χάλια να φανταστώ!

   • οδυσσεύς Κ. avatar
    οδυσσεύς Κ. @ airman 06/05/2015 15:25:25

    Στην Πραγματική οικονομία φίλε airman, όταν δεν υπάρχει φράγκο, απλά δεν μπορείς να κάνεις τίποτε και αναμένεις τους άλλους που μπορούν...Δηλαδή αν ο Σαμαράς υπέγραφε το e-mail Χαρδούβελη, οι Ευρωκράτες θα του άνοιγαν τις αγορές και θα του έδιναν την "πιστωτική γραμμή" ώστε να βγεί απ΄το μνημόνιο? Λες να μην το σκέφτηκε? Κι αν ο Τσίπρας τους το υπέγραφε (που ουσιαστικά το έκανε, αν το διαβάσεις) στιις 20 Φεβρουαρίου, θα μας έλυναν το πρόβλημα και δεν θα έστηναν το θέατρο των δήθεν "διαπραγματεύσεων" για την παράταση και τώρα των 'αλλων "διαπραγματεύσεων" για την "μεγάλη συμφωνία του Ιουνίου"? Άν δεν έκαναν αυτά, πώς θα δικαιολογούσαν τους υπέρογκους μισθούς τους? 385.000 ευρώ το μήνα παίρνει μόνο ο ανήθικος αλλά "νομότυπος" Γιουνκέρ...Για λογάριασε το σύνολο, δες και το παραγόμενο προιόν και θα συμπαθήσεις το Φλαμπουράρη που λέει οτι είναι αέρας αυτό το χρήμα...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.