Χάσαμε, αλλά είχαμε δίκιο
26/01/2015 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Χάσαμε, αλλά είχαμε δίκιο

Ο Αντώνης Σαμαράς είπε χθες ότι εγκαταλείπει την εξουσία υπερήφανος. Και καλά κάνει. Ηττήθηκε αλλά είχε δίκιο. Έσωσε τη χώρα το 2012 όταν όλοι οι άλλοι είχαν λουφάξει. Έχει τώρα την ιστορική ευκαιρία να αλλάξει όλα όσα δεν κατάφερε το 2009 όταν εξελέγη αρχηγός της ΝΔ.

Ο θεωρητικός της ιταλικής τρομοκρατίας, και προσφάτως υποστηρικτής του Αλέξη Τσίπρα, ο Τόνι Νέγκρι είχε πει κάποτε θέλοντας να επιβεβαιώσει την αποκήρυξη του παρελθόντος του: «Ηττηθήκαμε, αλλά είχαμε δίκιο».

Παρά το γεγονός ότι δεν είμαστε και του... σιναφιού του Νέγκρι και της παρέας του, η φράση του αυτή ταιριάζει γάντι στη Νέα Δημοκρατία και προσωπικά στον Αντώνη Σαμαρά.

Αν θέλουμε να κάνουμε μια αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος θα λέγαμε ότι η ΝΔ υπέστη σοβαρή ήττα, όμως, αυτό αποφάσισε ο ελληνικός λαός και αυτός είναι ο υπέρτατος κριτής. Ο κόσμος δεν πείστηκε ότι η κρισιμότητα των στιγμών είναι μεγάλη. Δεν πείστηκε από τις εκκλήσεις των σοβαρών και υπεύθυνων δυνάμεων της χώρας για τον κίνδυνο εκτροχιασμού της Ελλάδας. Δεν πείστηκε από τον Αντώνη Σαμαρά ότι ο κίνδυνος που έρχεται είναι πραγματικός, δεν είναι φτιαχτός, δεν είναι κανένα κατασκευασμένο σενάριο τρόμου.

Ο ελληνικός λαός πείστηκε σε μεγάλο ποσοστό από τον Ανδρέα Παπανδρέου του 2015. Όποιος άκουσε τον Τσίπρα χθες από τα Προπύλαια θα νόμιζε ότι... ξύπνησε ο εφιάλτης. Ο λαός πείστηκε από τις υποσχέσεις, τις φρούδες ελπίδες, τα «θα» χωρίς αντίκρυσμα.

Ο υπέρτατος κριτής μπορεί να αναλάβει και το βάρος της ψήφου του. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί και μεγάλες ευθύνες για το μέλλον της χώρας. Ένα μέλλον που αποφάσισαν να χαράξουν τα εκατομμύρια των πολιτών που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ και αποδοκίμασαν τη ΝΔ.

Ο Αντώνης Σαμαράς έκανε ένα δύσκολο αγώνα, πολλές φορές μόνος του. Έχασε, αποδέχθηκε την ήττα του και προχωρά ένα βήμα παρακάτω. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει όλη η δεξιά παράταξη είναι ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ. Το γράφουμε με κεφαλαία για να τονίσουμε εκεί στη Συγγρού όπου κάποια στελέχη νομίζουν ότι βρέχει. Ομοίως και για ορισμένα στελέχη στον στενό κύκλο του πρωθυπουργού, στο Μέγαρο Μαξίμου, που εδώ και καιρό σαμποτάρισαν όποιες προσπάθειες έγιναν. Έδωσαν λανθασμένες εκτιμήσεις για την κατάσταση στην κοινωνία, δεν ήξεραν τι τους γίνεται σε βασικά ζητήματα, οδήγησαν τον κ. Σαμαρά σε λάθος αποφάσεις. Η ΝΔ πρέπει να κάνει την εξής αυτοκριτική:

1.Να σκεφτεί ότι ουσιαστικά η ΝΔ έχασε και έπεσε από την κυβέρνηση τον περασμένο Ιούνιο. Τότε που οι λαϊκιστικές φωνές οδήγησαν τον κ. Σαμαρά σε έναν ατυχή ανασχηματισμό που πήγε πίσω τα πάντα. Λάθη στα πρόσωπα και στη στρατηγική που έδωσαν την εικόνα στον κόσμο ότι δεν υπάρχει προσανατολισμός.

2.Να σκεφτεί τι έγινε και από τον Σεπτέμβριο κατέρρευσε όλη η διαπραγμάτευση με την τρόικα. Έγιναν λάθος εκτιμήσεις σχετικά με το αν η Ελλάδα μπορούσε να βγει από το μνημόνιο; Αν στο Παρίσι είχε κλείσει η συμφωνία τότε τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Η χώρα θα ήταν σε διαφορετική τροχιά, η τρόικα θα ήταν παρελθόν και επίσημα και δεν θα μπαίναμε σε περιπέτειες. Υπερεκτιμήθηκαν πολλά πράγματα εκείνη την περίοδο και τώρα η ΝΔ πλήρωσε την αδυναμία της να βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο και να πάει σε εκλογές με απτά αποτελέσματα.

3.Η ΝΔ θα πρέπει να σκεφτεί τι συνέβη και ορισμένα στελέχη, πρωτοκλασάτα κατά κύριο λόγο είχαν πάθει... ιδρυματισμό. Η καρέκλα της εξουσίας, τα υπουργικά και κομματικά γραφεία τους έγιναν φρούρια χωρίς παράθυρα και δεν έβλεπαν τι γινόταν έξω. Πόσες φορές δεν χτυπήθηκαν τα λαϊκά στρώματα, δεν χτυπήθηκαν οι νοικοκυραίοι με νόμους εκτός πραγματικότητας;

4.Είχαμε πολλάκις προειδοποιήσει από το antinews ότι ο ΕΝΦΙΑ θα ήταν η ταφόπλακα της ΝΔ. Επιβεβαιωθήκαμε. Ένα μεγάλο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται ακριβώς στο ότι ο φόρος αυτός ήταν τόσο λανθασμένα σχεδιασμένος που προκάλεσε οργή. Για να μη θυμηθούμε τις απίστευτες γκάφες του καλοκαιριού όταν και εφαρμόστηκε ο νόμος και καταλάβαμε ότι πρόκειται για μια απόλυτη ανοησία. Η ΝΔ έχασε τον παραδοσιακό της ψηφοφόρο ο οποίος επλήγη από φόρους που ήταν παντελώς άδικοι.

5.Η ΝΔ θα πρέπει να δει καλά τη γενικότερη πολιτική της, οικονομική και μη. Υποσχέθηκε πράγματα που δεν τήρησε ποτέ, έπληξε τον κόσμο της με κακούς νόμους και αντίθετα δεν κυνήγησε τη φοροδιαφυγή, δεν προχώρησε σε γενναίες μεταρρυθμίσεις, δείλιασε μπροστά στο πολιτικό κόστος, την ώρα που η πατάτα έκαιγε στα χέρια της. Ο κόσμος της Δεξιάς και ο κεντρώος νοικοκύρης εγκατέλειψαν τη ΝΔ γιατί δεν είδαν τον φιλελεύθερο ριζοσπαστισμό που του υποσχέθηκαν. Ο δεξιός ψηφοφόρος πικράθηκε πολύ και για να τον ξανακερδίσει η ΝΔ θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ.

6.Άραγε τι να πει κανείς για το κομματικό επιτελείο της ΝΔ και του Μαξίμου που έτρεξαν την προεκλογική εκστρατεία. Όλα τα λάθη μαζεμένα. Γιατί όταν ξεκινάς πριν τρεις εβδομάδες με 3 μονάδες διαφορά και χάνεις με 8 αυτό σημαίνει ότι έχεις κάνει τραγικά λάθη. Για να δούμε. Θα αναλάβουν κάποιοι τις ευθύνες τους και θα πάνε σπίτια τους αφήνοντας άλλους να κάνουν μια καλύτερη προσπάθεια;

Υπάρχουν πολλά που μπορεί κανείς να πει για τη ΝΔ. Όπως π.χ. για τις σχέσεις της με το επιχειρηματικό και μιντιακό σύστημα. Όπου όταν είδαν τόσο οι παλιοί όσο και οι νέοι νταβατζήδες ότι δεν τους κάνει τα χατίρια την άδειασαν κανονικά. Η ΝΔ πρέπει άμεσα να σπάσει τα δεσμά της με τους άθλιους καιροσκόπους, τους δημοσιογραφίσκους της λεγόμενης «εκβιαστικής δημοσιογραφίας», που όχι μόνο δεν την στήριξαν αλλά βγήκαν και τα αφεντικά τους, που δεν είναι και τόσο καθαρά, και έκαναν δηλώσεις υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ πρέπει να αποκαθαρθεί από όλον αυτόν τον εσμό που την έτρωγε σαν το σαράκι. Κάποιοι νομίζουν ότι ο κόσμος δεν έβλεπε, δεν άκουγε. Η σιωπή του νεοδημοκρατικού κόσμου από κάποιους θεωρήθηκε ανοχή. Γελάστηκαν και τώρα πληρώνουν.

Ο Αντώνης Σαμαράς είπε χθες ότι εγκαταλείπει την εξουσία υπερήφανος. Και καλά κάνει. Ηττήθηκε αλλά είχε δίκιο. Έσωσε τη χώρα το 2012 όταν όλοι οι άλλοι είχαν λουφάξει. Πήρε στα χέρια του τη χειροβομβίδα και την απασφάλισε. Οδήγησε την οικονομία σε ήρεμα νερά. Για πρώτη φορά είχαμε πλεονάσματα, ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, χαμηλά επιτόκια δανεισμού. Το κυριότερο. Η Ελλάδα παρέμεινε εντός του ευρώ και άρχισε να γυρίζει σελίδα, χάρη βεβαίως των θυσιών του ελληνικού λαού. Ο κόσμος δεν άντεξε και τιμώρησε την κυβέρνηση. Πολλοί από αυτούς πιστεύουν ότι δεν θα ξαναπληρώσουν φόρους και θα πάρουν αυξήσεις. Γελιούνται. Ο Σαμαράς τους έλεγε την αλήθεια, τουλάχιστον δεν τους κορόιδεψε.

Η επόμενη ημέρα για τη ΝΔ και τον αρχηγό της είναι δύσκολη, κυρίως γιατί δεν πρέπει να χαθούν οι κατακτήσεις της χώρας. Ο Αντ. Σαμαράς πρέπει να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες για ανασυγκρότηση της Κεντροδεξιάς. Πρέπει να πάρει σκούπα και να πετάξει έξω τους άχρηστους, τα λαμόγια και τους καιροσκόπους. Πρέπει να συγκροτήσει μια ευρύτερη συμμαχία που θα επαναφέρει στο επίκεντρο της πολιτικής την φιλελεύθερη - πατριωτική πολιτική και την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας. Άλλωστε πολύ πιθανό να κληθεί σύντομα να βγάλει ξανά τα κάστανα από τη φωτιά όταν ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα κάνει θάλασσα.

Η ΝΔ πρέπει να είναι έτοιμη, ανανεωμένη και κυρίως έχοντας κάνει την αυτοκριτική της σε όλα τα επίπεδα. Ο Σαμαράς έχει τώρα την ιστορική ευκαιρία να αλλάξει όλα όσα δεν κατάφερε το 2009 όταν εξελέγη αρχηγός της ΝΔ.

Antinews

ΣΧΟΛΙΑ

 1. George N avatar
  George N 26/01/2015 07:48:08

  Σωστή και ψύχραιμη ανάλυση. Με έναν όμως αστερίσκο. Η ΝΔ δεν είχε δίκιο. Ήταν λάθος. Δεν έχει νόημα να λέμε ότι οι στόχοι ήταν σωστοί ενώ του ΣΥΡΙΖΑ ανέφικτοι και επικίνδυνοι. Οφθαλμοφανές. Όλοι το ξέρουν. Πρέπει να ξέρεις όμως και πως να επιτύχεις τους στόχους. Και σε αυτούς με τακτικισμούς που αναιρούν αυτά που λες ότι αντιπροσωπεύεις, δεν φτάνεις ποτέ. Και εκατό χρόνια να κυβερνούσε η ΝΔ πάλι δεν θα τους πετύχαινε. Είναι αυτισμός να βλέπεις τα χρέη να γίνονται βουνά και να νομίζεις ότι το "πρόγραμμα" βγαίνει! Δεν είναι θέμα προσώπων μια και ολόκληρη η ΝΔ ψήφιζε κόντρα σε αυτά που λέει ότι πιστεύει. Η λογική της πολιτικής ως τέχνης του εφικτού ευνούχισε το κόμμα. Η λογική της πολυσυλλεκτικότητας, των ισορροπιών, της διστακτικότητας να θίξει, την οδήγησε στην ακινησία. Λογικές που είχαν νόημα σε εποχές άφθονου εξωτερικού δανεισμού, σε συνθήκες κρίσης αποδείχτηκαν αποτυχία. Το κρατικίστικο μοντέλο πεθαίνει με τον ΣΥΡΙΖΑ να επιταχύνει το μοιραίο. Δυστυχώς για τη ΝΔ μαζί με το αγαπημένο της μοντέλο πεθαίνει και η ίδια. Το αν μπορεί να βρει την δύναμη να το αποτρέψει είναι το ζητούμενο. Θέλει πολύ ξεβόλεμα όμως....

  • blue nile avatar
   blue nile @ George N 26/01/2015 11:43:41

   ...Είναι αυτισμός να βλέοεις τα χρέη να γίνονται βουνό και να νομίζεις ότι το πρόγραμμα βγαίνει... Πολύ σωστό σε βρίσκω George N ...

   • βαγγέλας avatar
    βαγγέλας @ blue nile 26/01/2015 11:53:17

    Χρέος που έχει σχεδόν μηδενικά επιτόκια είναι βιώσιμο διότι είναι εξυπηρετήσιμο.

    • Νίκος Πετρόπουλος avatar
     Νίκος Πετρόπουλος @ βαγγέλας 26/01/2015 19:56:58

     Ρε φίλε, χρέος βιώσιμο είναι να μπορείς να εξασφαλίσεις τα έσοδα, για να αποπληρώνεις. Όταν μειώνεται η φορολογική δυνατότητα του Έλληνα, δεν μπορεί να συνεχίζεις και να το υποστηρίζεις. (Παρεμπιπτόντως, το πλεόνασμα ήταν θεωρητικό. Αν δεν πληρώσω τον προμηθευτή μου, να δεις τι κέρδη μπορώ να γράψω).

     • Αλέξανδρος Β. avatar
      Αλέξανδρος Β. @ Νίκος Πετρόπουλος 28/01/2015 01:09:04

      Η φοροδοτική δυνατότητα του Έλληνα μειώθηκε σαφέστατα λόγω της υψηλής φορολογίας σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη μείωση εισοδημάτων. Αυτό, όμως, είναι μια προσωρινή κατάσταση που έχει να κάνει με την ύφεση αλλά δεν επηρεάζεται απο το χρέος. Εαν μειώνονταν οι φόροι στις επιχειρήσεις, στην κατανάλωση και στο εισόδημα θα υπήρχε αύξηση του ΑΕΠ λόγω προσέλκυσης επενδύσεων (το κίνητρο του κέρδους) και την μείωση της ανεργίας. Ήταν δηλαδή θέμα χρόνου, να αυξηθεί η απασχόληση, η φορολογούμενη μάζα και τα εισοδήματα, λόγω της αύξησης παραγωγής και των εξαγωγών που παρατηρείται όταν μια χώρα επανακτά την ανταγωνιστικότητα της. Όσο για το πλεόνασμα που δυστυχώς και εσείς (όπως πολλοί άλλοι) θεωρείτε ατυχέστατα οτι είναι/ήταν "θεωρητικό" ή "πλασματικό, αυτό που σας διαφεύγει είναι οτι το πλεόνασμα μετριέται σε δημοσιονομική και όχι σε ταμειακή βάση! Δηλαδή προσμετρά όχι τι υπάρχει μια δεδομένη στιγμή στα ταμεία, αλλά τι πλεόνασμα/έλλειμμα προκύπτει μετά την αφαίρεση των οφειλών του Δημοσίου και την πρόσθεση άλλων προς αυτό. Αυτό μάλιστα, είναι κάτι που μας επέβαλε η ίδια η τρόικα για να αποφεύγουμε την παρερμηνεία των στατιστικών μας και γενικότερα το φαινόμενο των "Greek statisticts". Οι δημοσιονομικές επιτυχίες της προηγούμενης κυβέρνησης ήσαν πραγματικές, αν και με μεγάλο κόστος. Το ΑΕΠ είχε αρχίσει να αυξάνεται και η ανεργία να μειώνεται με αργούς μεν αλλά σταθερούς δε ρυθμούς. Με το που σταθεροποιήθηκε η οικονομία γυρίσαμε πίσω στην παροχολογία που μας σαγηνεύει σαν λαό και φοβάμαι οτι για μία ακόμη φορά θα απογοητευτούμε, και αυτήν την φορά πολύ περισσότερο απο τις προηγούμενες, γιατί πολύ απλά αυτά που έταξαν κάποιοι (overpromise) είναι γιγαντώδη σε σύγκριση με αυτά που θα μπορέσουν να δώσουν χωρίς το "εύκολο χρήμα" των αγορών. (underdeliver) Ο κοινωνικός θυμός τότε, φοβάμαι, δεν θα περιοριστεί στην ύπαρξη μερικών "Αγανακτισμένων"στο Σύνταγμα και λοιπούς ακτιβισμούς, αλλά σε πολύ πιο "βαρέα και ανθυγιεινά" αντικείμενα. Ίδωμεν.

     • Τόμσεν avatar
      Τόμσεν @ Αλέξανδρος Β. 29/01/2015 11:05:23

      Και αυτό που διαφεύγει σε εσενα είναι οτι μπορεί το πελόνασμα να είναι σε δημοσιονομική βασή και όχι ταμειακό, αλλά το ταμείο έχεις ανάγκη για την λειτουργία του κράτους. Τι να το κάνεις να βεβαιώσεις ότι σου χρωστάνες φόρους όταν δεν τους εισπράττεις. Οπότε για να καλύψεις το ...δημοσιονομικό πλεόνασμα (ταμειακό έλλειμμα στην πραγματικότητα) αναγκαστικά δανείζεσαι. Αμ πως. Χωρια που για να είναι βιώσιμο το χρέος έστω και με το λογιστικό δημοσιονομικό πλεόνασμα θες περί το 4,5% τα επόμενα πέντε χρόνια και ...6%(!) από το 2020 και μετά προκειμένου να σβήνεις το πολύ υψηλότερο χρέος που ωριμάζει σε βάθος χρόνου γιατί μέχρι τότε οι υποχρεώσεις είναι λίγες. Μετά γινονται βουνό. Τεσπα. αυτονόητα πραγματα ακόμα και για πρωτοετείς φοιτητές. Αλλά ξεχασα. Οπως και στο ποδόσφαιρο έτσι και στην οικονομία όλοι δηλώνουν οικονομολόγοι. Τι να ξέρουν και το ΔΝΤ και οι διεθνείς οίκοι που ζητούν κούρεμα σε αντίθεση με την ΕΕ που καταφεραν και μετέφεραν ενα ιδιωτικό χρέος στους φορολογουμένους τους με αποτέλεσμα να δηλώνουν υποκριτικά ότι είναι βιώσιμο. Βιώσιμο με συνεχή δανεισμό είτε από αγορές είτε από γραμμή στήριξης ναι. Δηλαδή με νέο χρεος. Αλλά από την ίδια την οικονομία όχι. Α ναι ξέχασα. Εχουμε πρωτογενές πλεόνασμα.Και βέβαια δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό. Αλλά τότε γιατί ζητούσαν μέτρα και δεν έκλεινε η αξιολόγηση;Χμμμμμ

   • George N avatar
    George N @ blue nile 26/01/2015 12:07:37

    Blue Nile νομίζω ότι εσύ εννοείς το δημόσιο χρέος το οποίο όμως είναι ουσιαστικά μια μορφή perpetual bond και δεν εξοφλείται. Εγώ εννοούσα τα χρέη των ιδιωτών στο Δημόσιο, τα Ταμεία και τις Τράπεζες. Το πρώτο είναι βιώσιμο αν το επιτόκιο είναι αρκούντως χαμηλό για να εξυπηρετηθεί, τα υπόλοιπα όμως κάνουν μη βιώσιμη.....την οικονομία. Η ΝΔ δεν ασχολήθηκε με τα χρέη των ιδιωτών, το ΣΥΡΙΖΑ ασχολήθηκε με το λάθος χρέος και εμείς μείναμε στα ίδια. Ούτε καν απορούμε πως τα κατάφεραν οι υπόλοιποι. Ούτε καν αναρωτιόμαστε γιατί η Ιταλία δεν ζητά διευθέτηση του χρέους της ή η Ιρλανδία απορρίπτει την ιδέα για διάσκεψη ελάφρυνσης του δικού της χρέους. Λες να είναι τόσο χαζοί?

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ George N 26/01/2015 18:05:42

   "Η λογική της πολιτικής ως τέχνης του εφικτού ευνούχισε το κόμμα." Δηλαδή δεν είναι η τέχνη του εφικτού η πολιτική; Τι είναι; Η τέχνη του λαϊκισμού;

   • George N avatar
    George N @ Γεώργιος Τ. 26/01/2015 23:50:33

    Όχι όταν χρησιμοποιείται ως άλλοθι. Τότε φερεντζές είναι που κρύβει την ανικανότητα. Πόσα χρόνια χρειάζονται για να γίνει ο φόρος στα ακίνητα ανταποδοτικό τέλος στην ΤΑ και να κοπεί η επιχορήγηση από τον προυπολογισμό? Θα είχε φάει όλη αυτή την φθορά με τον ΕΝΦΙΑ η ΝΔ αν έστελνε τον λογαριασμό εκεί που πρέπει? Στους δημάρχους. Εδώ κάτι που ήθελε ο Σαμαράς δεν μπορούσε να γίνει τι να λέμε τώρα για εφικτότητα στην πολιτική....και που στο καλό είναι η τέχνη στο πιο πάνω?

    • Γεώργιος Τ. avatar
     Γεώργιος Τ. @ George N 27/01/2015 23:43:33

     Όποιος θυμάται τι έγινε με την πρόταση Σαμαρά για να περάσει ο φόρος στους δήμους δεν έχει τέτοιες απορίες. Συναντήθηκε με την ένωση των δήμων και αρνήθηκαν μέχρι να ομαλοποιηθεί η κοινωνικο-οικονομική κατάσταση καθώς δεν ήθελαν να φανεί ότι παίρνουν από τους άμεσους φόρους. Δε τους πείραζε βέβαια που επί δεκαετίες έπαιρναν και έτρωγαν από τα ταμεία του κράτους...

     • George N avatar
      George N @ Γεώργιος Τ. 28/01/2015 06:54:10

      Μα τα ίδια λέμε Γεώργιος Τ. Υπήρξε διστακτικότητα και σε πολλές περιπτώσεις ανικανότητα να προωθηθούν αλλαγές που έπρεπε να γίνουν. Σιγά μην συμφωνούσαν οι δήμαρχοι!! Απλά πριν τις δημοτικές εκλογές έπρεπε να βάλει ένα range μέσα στο οποίο θα μπορούσε να κινηθεί ο ένας και μοναδικός ανταποδοτικός φόρος στα ακίνητα ως το μόνο έσοδο της ΤΑ και να υποχρεώσει τους υποψήφιους να δηλώσουν ποιόν προτείνουν. Αλλαγή του στη διάρκεια της θητείας θα σήμαινε επαναληπτική εκλογή. Όλα τα άλλα θα τα έφτιαχνε η ζωή. Μια γραμμή στο taxis ότι "Για τον Δήμο σας σύμφωνα με την απόφαση του Δημάρχου σας χχχχχ πληρώνεται yyyy Ευρώ σε 12 δόσεις για ανταποδοτικές υπηρεσίες που σας προσφέρει-η ανάλυση αυτών στο site του δήμου σας, πατήστε εδώ" αρκούσε για να μην φάει η ΝΔ την φθορά από τον ΕΝΦΙΑ και για να έχουμε τους πιο νοικοκυρεμένους δήμους. Θα παρακαλούσαν τον Μητσοτάκη να επεκτείνει το πρόγραμμα διαθεσιμότητας :-)

  • Νίκος Πετρόπουλος avatar
   Νίκος Πετρόπουλος @ George N 26/01/2015 19:52:43

   Σωστός.

 2. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 26/01/2015 07:57:40

  Έτσι... και τα ξαναλέμε τον Ιούνιο (περίπου).

 3. Ξενοφώντας avatar
  Ξενοφώντας 26/01/2015 09:15:46

  Αυτό πρέπει να γίνη μαζί με την ανάλυση των αποτελεσμάτων και την εξαγωγή συμπερασμάτων για τά αίτια της ήττας. Είναι αλληλένδετα αυτά σε πολλά σημεία. Η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία δεν αναμένεται να έχη χρονική διάρκεια, άρα η μελέτη και οι αλλαγές θα πρέπει να γίνουν αμέσως.

 4. Vassilis avatar
  Vassilis 26/01/2015 09:19:34

  Ο Αντ. Σαμαράς πρεπει να βρει και γαντια....Γιατι συντομα θα πρεπει να ξαναπιασει καρβουνα. Οποιος νομιζει οτι απο σημερα θα βρεχει ευρω μαλλον κανει λαθος.

  • Αιρετικός avatar
   Αιρετικός @ Vassilis 26/01/2015 11:11:12

   Τα (χειρουργικά) γάντια πρέπει να τα βάλει τώρα πρωτίστως για μερικές επείγουσες επεμβάσεις στο εσωτερικό της ΝΔ. Ο Σαμαράς έδωσε τον αγώνα του, παρά τα πολλά λάθη του, οι άλλοι όμως...άνετοι που ήταν? Εκεί στον καναπέ, που ευτυχώς, τους περισσότερους τους έβαλε ο ΛΑΟΣ. Ο ΛΑΟΣ που ξέχασαν από τα μπαλκόνια της εξουσίας και της εύκολης πολιτικής για τις τσέπες των άλλων. Ας ανοίξει επιτέλους το κόμμα, πετώντας έξω την άχρηστη καμαρίλα και τα κρατικοδίαιτα στελέχη και ας γίνει περισσότερο δημοκρατικό και προσιτό στον μέσο μη βολεμένο ψηφοφόρο...

   • Vassilis avatar
    Vassilis @ Αιρετικός 26/01/2015 14:34:20

    Αυτο εξυπακουεται αγαπητε φιλε.

 5. ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
  ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ 26/01/2015 09:36:13

  Kαλή κι ευλογημένη βδομάδα. Παρακαλώ πείτε στον πρόεδρο -αφού κι αυτός κάνει την αυτοκριτική του- να κόψει κεφάλια. Μόνον αυτό. Τίποτε άλλο. Εμείς δεν ζητούμε αέναη αλλαγή προεδρων στό κόμμα σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κάθε εκλογικής αναμέτρησης. Ζητούμε σταθερότητα και αποφασιστικότητα από τον πρόεδρο.

 6. ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΣ avatar
  ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΣ 26/01/2015 09:54:54

  FINIS GRECIA

  • Αιρετικός avatar
   Αιρετικός @ ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΣ 26/01/2015 11:12:31

   Aς ελπίσουμε να πέθανε η Γραικία και όχι η Ελλάδα μας...

   • Κυθήριος avatar
    Κυθήριος @ Αιρετικός 26/01/2015 12:09:51

    Πολύ σωστό!

 7. airman avatar
  airman 26/01/2015 10:10:27

  Είμαστε εδώ για το αύριο, που θα ξημερώσει σύντομα γιατί το φως της αλήθειας δε σβήνει ποτέ! Υ.Γ.1: Κάποιοι και κάποιες δεν αισθάνονται και τόσο άνετα σήμερα. Καιρός είναι να γίνει νοικοκύρεμα! Υ.Γ.2: Αλέξη πιστεύω ότι έχεις διαβάσει για το Σέλτσο!

 8. Kώστας Θ. avatar
  Kώστας Θ. 26/01/2015 10:15:58

  Και η άρνηση του να κάνει debate ήταν μεγάλο λάθος. Αδίκησε τον εαυτό του. Εφόσον είχε δίκαιο και ήταν πίσω στις δημοσκοπήσεις, θα έπρεπε να κάνει debate για να μειώσει τη διαφορά. Είναι επικοινωνιακός και έξυπνος και δεν είχε κανένα λόγο να αρνηθεί. Αντιθέτως, έπρεπε να το εκμεταλλευθεί για να αποδείξει τις ασυναρτησίες του Τσίπρα και να τον εκθέσει. Πάντως μην τολμήσει κανείς δελφίνος να κουνηθεί γιατί ούτε στο μικρό του δαχτυλάκι δεν τον φτάνει παρά τα λάθη του.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Kώστας Θ. 26/01/2015 11:29:42

   Στα debate μετραει η φωτογένεια.Το πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ που έγινε στην Αμερική το 1960 έχει μείνει διάσημο καθώς όλοι συμφώνησαν ότι εξ αυτού κέρδισε τις εκλογές ο Κέννεντυ απέναντι στον Νίξον που ήταν νεότερος.Ο Σαμαράς έχει μια διαφορά 23 ετών από τον Τσίπρα.Νομίζεις οτι οι γυναίκες θα κρίνουν με βάση τις πολιτικές θέσεις;

   • roadrunner avatar
    roadrunner @ ψυχραιμια 26/01/2015 11:37:11

    Οι γυναίκες (όπως και η κάλπη που είναι γένους θηλυκού) πλανεύονται, από αυτόν που λέει τα πιο γλυκά ψέματα .... και δυστυχώς εκ των υστέρων το μετανιώνουν πικρά...

   • Kώστας Θ. avatar
    Kώστας Θ. @ ψυχραιμια 26/01/2015 12:05:53

    Εφόσον το πας εκεί, μη ξεχνάς ότι ο Σαμαράς είναι και πιο ωραίος και πιο ψηλός. Μεγαλύτερος σε ηλικία βέβαια, αλλά αυτό δεν είναι κατ'ανάγκην μειονέκτημα.

   • Eva avatar
    Eva @ ψυχραιμια 26/01/2015 12:18:46

    Κύριε ψυχραιμία μου, υποτιμάτε πολυ τις γυναίκες και δεν κάνει.Εαν όμως επιθυμείτε μία γυναικεία άποψη, να σας πληροφορήσω οτι μετράει η γοητεία κι όχι η ηλικία. Εκτός απο γοητεία όμως ο ΑΣ διαθέτει και καλύτερη εμφάνιση (ύψος, σωματική διάπλαση και στυλ!!!

    • ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
     ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ @ Eva 26/01/2015 12:47:12

     Ευκαιρίας δοθείσης η Ραχηλ διορίζεται στο Εθνικό Τυπογραφείο...

   • Diamond Angel avatar
    Diamond Angel @ ψυχραιμια 26/01/2015 16:48:18

    Αγαπητέ μου ψυχραιμία , ίσως δεν γνωρίζεις πως σκέφτεται και τι αρέσει σε μια γυναίκα , πραγματικό θηλυκό , όχι ανώριμο κορίτσι που του διαμορφώνουν άποψη τα περιοδικά και τα πρωϊνάδικα . Η ηλικία όταν έχει γοητεία , στυλ , εμφάνιση και παράστημα , εκτός από λόγο και καλλιέργεια , είναι προτέρημα . Και σ' αυτή τη περίπτωση ο Α. Σ. , νικάει κατά κράτος πολλούς , όχι μόνο το κοντό κακέκτυπο του Αντρέα .

  • Μάνια avatar
   Μάνια @ Kώστας Θ. 26/01/2015 11:52:42

   Συμφωνω απολυτα !

 9. Karanus avatar
  Karanus 26/01/2015 10:17:08

  "Ο Σαμαράς έχει τώρα την ιστορική ευκαιρία να αλλάξει όλα όσα δεν κατάφερε το 2009 όταν εξελέγη αρχηγός της ΝΔ." Η και δεν θέλησε , θα έλεγα εγώ. Τώρα όμως δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Του δίνεται μια χρυσή ευκαιρία, όσο και να ακούγεται περίεργο αυτό , τέτοιες ώρες.

 10. Λιψ avatar
  Λιψ 26/01/2015 10:30:24

  Όσο η ΝΔ εξακολουθεί να αυτοπροσδιορίζεται ως "φιλελεύθερη παράταξη" και όχι ως "συντηρητική παράταξη" και όσο θα επιδιώκει τον έπαινο δημοσιογράφων της κλάσης του κ. Πορτοσάλτε, τόσο τα ποσοστά της θα τείνουν να προσεγγίζουν τα ποσοστά του γνήσια φιλελεύθερου "Ποταμιού". Αυτά προς γνώση και συμμόρφωση. Υπογραφή: Συντηρητικός (και όχι φιλελεύθερος) ψηφοφόρος της ΝΔ (και) το 2015

  • Σπαθάριος avatar
   Σπαθάριος @ Λιψ 26/01/2015 11:17:42

   Συμφωνώ και επαυξάνω. Η ΝΔ πρέπει να επιστρέψει στις ρίζες της και στην πολιτική που χάραξε ο ιδρυτής της. Η διακήρυξη υπάρχει ακόμα στο site της και το μόνο που πρέπει είναι να την διαβάσουν όλα τα στελέχη της και να αποφασίσουν να την εφαρμόσουν. Η επιστροφή πρέπει βέβαια να γίνει από τον Αντώνη Σαμαρά. Οι όποιοι δελφίνοι κάνουν δεύτερες σκέψεις να τις διαγράψουν και να αφοσιωθούν στην προσπάθεια ανασύνταξης στο πλευρό του αρχηγού. Αλλος ένας "Συντηρητικός (και όχι φιλελεύθερος) ψηφοφόρος της ΝΔ (και) το 2015"

  • roadrunner avatar
   roadrunner @ Λιψ 26/01/2015 11:24:58

   Κάπως έτσι. Στα δάχτυλα του ενός χεριού μετριέται το ποσοστό τέτοιων κομμάτων (νεοφιλελεύθερων σκέτο, χωρίς την δεξιά συντηρητική, πατριωτική ιδεολογία και χωρίς κοινωνικό πρόσωπο). Κι όποτε ξεπερνούν οριακά το πενιχρό ποσοστό που το μετράς σε μια παλάμη, το χρωστάνε στην αναπαλαίωση τους, με νέα πρόσωπα (αυτή τη φορά ήταν ο Σταύρος Θοδωράκης), που παίρνουν το μπόνους του πρωτάρη και αδοκίμαστου, στην πρώτη εμφάνιση σε εκλογές. Στις επόμενες πέφτουν, στις μεθεπόμενες ανακαινίζονται, αναβαπτίζονται και πάει λέγοντας.

   • George N avatar
    George N @ roadrunner 26/01/2015 13:35:56

    Καταλαβαίνω την συντηρητική, πατριωτική ιδεολογία αλλά στα κοινωνικά οι συντηρητικοί διαφέρουν από τους φιλελεύθερους στο ότι δεν δέχονται την παρέμβαση του κράτους, δεν πιστεύουν στο κράτος πρόνοιας δλδ. Εσείς όμως μοιάζει να το θέλετε. Σωστά?

    • roadrunner avatar
     roadrunner @ George N 26/01/2015 13:59:21

     Όταν λέτε συντηρητικοί @GeorgeN μάλλον έχετε στο νου σας, κάποιους σαν το βρετανικό conservative party που ελαχιστοποιεί το κοινωνικό κράτος. Από την άλλη, η γενική συντηρητική ιδεολογία (που υποστηρίζει την παράδοση, το καθήκον, την ιδιοκτησία κτλ. καλύπτει ένα μεγάλο εύρος σε ότι αφορά το οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης από τον πατερναλισμό ως τη νέα δεξιά) στην οποία αναφέρομαι, επιτρέπει και την (ως ένα βαθμό) παρέμβαση του κράτους σε ελεγκτικό/ρυθμιστικό ρόλο.

     • George N avatar
      George N @ roadrunner 26/01/2015 14:52:16

      Ναι πχ οι Lib Dem πχ έχουν παραπλήσια λογική με το Labour στο συγκεκριμένο θέμα, η αριστερή πλευρά των Tories το ανέχεται ως αναγκαίο κακό (θεωρητικά θέλει τον περιορισμό του-η Thatcher όμως αύξησε τις δαπάνες!) και η πιο συντηρητική πλευρά θεωρεί ότι καταστρέφει κόσμο με το να αναιρεί τα κίνητρα για προσωπική ανάπτυξη και με το μεγάλο κόστος (ως συνέπεια) τιμωρεί όσους πέτυχαν. Αν κατάλαβα καλά εσείς προτείνετε όχι μόνο ελεγκτικό/ρυθμιστικό ρόλο στο κράτος αλλά και υποστήριξης όσων έχουν ανάγκες. Συνολικά και μακρυά από τα οικονομικά: "Nα διατηρήσουμε ότι έχει αξία, να βοηθήσουμε όσους έχουν ανάγκη" Liberal conservatism δλδ

     • roadrunner avatar
      roadrunner @ George N 27/01/2015 01:05:44

      Ειδικά δεδομένης της συγκυρίας και όσο αυτή διατηρείται (πολύ υψηλή ανεργία, πενταετή οικονομική ύφεση, δραματική πτώση βιοτικού επιπέδου, συρρίκνωση του πληθυσμού) βλέπετε άλλη εναλλακτική που ως ιδεολογική βάση μιας πρότασης, θα μπορούσε να υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία ;

     • George N avatar
      George N @ roadrunner 27/01/2015 08:40:31

      Όχι μόνο δεν βλέπω αλλά δεν θα το θεωρούσα ούτε σωστό αλλά ούτε και αποτελεσματικό ακόμα κι αν η πλειοψηφία το επικροτούσε. Η αλλαγή του οικονομικού μοντέλου στην Αγγλία έγινε δυνατή ακριβώς γιατί υπήρχε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Ήταν ευτύχημα που η πραγματίστρια Thatcher το αντιλήφθηκε και αύξησε τις δαπάνες ενώ πέταγε ψίχουλα (κυρίως με λόγους σε συνέδρια στα δεξιά της). Απλά το συγκεκριμένο είναι περισσότερο φιλελεύθερη παρά συντηρητική πολιτική.

     • KM avatar
      KM @ George N 27/01/2015 03:15:53

      Η έννοια «συντηρητικός» έχει διαφορετικό νόημα σε κάθε κοινωνία. Άλλες οι παραδοσιακές αξίες κάθε λαού. Εμείς δεν είμαστε Βρεττανοί αλλά Έλληνες.

     • George N avatar
      George N @ KM 27/01/2015 08:45:52

      Σαφώς. Νομίζω δύσκολα θα μπερδευόταν κάποιος. Ο συντηρητικός όμως πιστεύει ότι οι παραδοσιακές αξίες κάθε κοινωνίας πρέπει να διατηρηθούν. Σε αυτό ταυτίζονται, στο ποιες είναι αυτές οι αξίες φυσικά και διαφέρουν.

 11. ο Μαντης Κακών avatar
  ο Μαντης Κακών 26/01/2015 11:30:16

  την τελευταία βδομάδα του απρίλη θα προκυρηχθούν εκλογές . Θα εχει προηγηθεί ενα κίνημα κατσαρόλας

 12. η Dimi avatar
  η Dimi 26/01/2015 11:42:24

  H πατρίδα επείγεται για παντελονάτους, ψυχωμένους πολιτικούς άνδρες, όπως ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Και το λυτρωτικό Συνέδριο, θα ξεκαθαρίσει μιά γιά πάντα! τη πολιτική ήρα, από το σιτάρι της γαλάζιας Νέας Δημοκρατίας. ΔΕΝ υπάρχει Ανάσταση χωρίς Μεγάλη Παρασκευή. ΔΕΝ υπάρχει.

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ η Dimi 26/01/2015 12:14:20

   Dimi καλημέρα.Νομίζω ότι δεν χρειάζεται σύγκληση συνεδρίου άμεσα,ούτε να τεθεί θέμα ηγεσίας.Δεν είναι ώρα τώρα για εσωστρέφειες,έχουμε καιρό. Άλλωστε δεν είναι όπως το '09 που τότε είχαμε υποστεί πανωλεθρία,τώρα δεν πείσαμε αλλά τουλάχιστον διατηρήσαμε τις δυνάμεις μας.

   • η Dimi avatar
    η Dimi @ Κυθήριος 26/01/2015 13:17:59

    Καλό μεσημέρι, Κυθήριε. Καμία εσωστρέφεια. Όμως η πολιτική Ήρα η οποία, συστηματικά δηλητηριάζει και κατατρώει τα σωθικά και ακυρώνει και αποδυναμώνει το Έργο της Γαλάζιας Παράταξης, χρειάζεται επιτέλους! να ξεριζωθεί και στη πυρά να καεί. Όσο υπάρχει και γιγαντώνεται «ο εκ των έσω» εχθρός, η Νέα Δημοκρατία ΔΕΝ πρόκειται να να δει προκοπή, ούτε και χρειάζεται εξωτερικούς εχθρούς. Η Ήρα κάνει «τη δουλειά», από μέσα. Χρόνια τώρα!

 13. Λένα avatar
  Λένα 26/01/2015 11:49:00

  Aυτό το έκτρωμα, η νέα "κυβέρνηση" είναι αυτό που πραγματικά αξίζει στον εξυπνότερο λαό του κόσμου.

 14. sender avatar
  sender 26/01/2015 12:16:34

  Ευκαιρία για ανασύνταξη δυνάμεων της ΝΔ,με υπερηφάνεια και ενότητα,χωρίς εσωστρέφεια και αμφισβητήσεις για τον πρόεδρο.Η ισορροπία της χώρας βασίζεται στην ΝΔ και το μόνο,που δεν αντέχουμε να δούμε,είναι οι γνωστές τάσεις αυτοτιμωρίας,διχασμού και συνωστισμού δελφίνων με προσωπικές φιλοδοξίες και διασπαστικές συμπεριφορές.Καλή επιτυχία στον κ.Σαμαρά,είναι πολύτιμος στο νέο,κρίσιμο καθήκον του.

 15. ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
  ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ 26/01/2015 12:57:53

  Προσωπικά δεν κατανοώ κάτι άλλο. Πώς η ΧΑ χωρίς πρόσωπο στα ΜΜΕ ειναι σήμερα τρίτη δύναμη. Ισως στο μυαλό του λαού η διαχρονική ρητορεία της εναντίον των καθε λογής μεταναστών να έχει ριζώσει. Επεσήμανα, ότι ο κ.Σαμαράς στις προεκλογικές ομιλίες του επικεντρώθηκε αποκλειστικά στο οικονομικό θέμα αφήνοντας έξω τρομοκρατία, λαθρο, εθνικά και τα όποια επιτεύγματα της κυβέρνησής του όπως π.χ. το γεγονός ότι πιάσαν δεκάδες για να μην πω εκατοντάδες ελληνες που παίρναν δυο και τρείς συντάξεις της μάνας τους της θειάς τους και δεν ξέρω γώ ποιού. Θεωρώ ότι αυτό στέγνωσε την ΝΔ από την ψυχή της που είναι οι αξίες και τα ιδανικά της θρησκείας, της οικογένειας και της πατρίδας , ενώ το εκμεταλλεύθηκαν πολύ καλά οι πατριδοκάπηλοι τύπου Καμμένου, οι σημερινοι ψευτοαριστεροί και θυμιατήρια του νεαρού Αξελ, συγνώμη Αλεξ ήθελα να πω.

 16. Ρηνα avatar
  Ρηνα 26/01/2015 13:39:54

  Αγαπητη Γιαδικιαρογλου, τη πιο λογικη εξηγηση στην ερωτηση σου την απαντησε χθες ο .....Μπογιοπουλος. Ειπε συγκεκριμενα οτι ενας ηδη φοβισμενος λαος απειληθηκε με μεγαλυτερο φοβο και η αντιδραση του μετετραπη σε οργη και παγιωθηκε. Πραγματικα προεκλογικη εκστρατεια απο κινητο δεν εχει ξαναγινει. Ο θυμος τελικα δεν πολεμιεται οσα επιχειρηματα κι αν του προβαλλεις......

  • ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
   ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ @ Ρηνα 26/01/2015 13:59:34

   Σωστή Ρήνα.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Ρηνα 26/01/2015 18:12:13

   Θυμός=παράνοια=ανίκητος με λόγους και επιχειρήματα. Ευτυχώς μόνο το 1/3 του λαού περίπου πήγε σε ΧΑ, Ανέλ και Τσίπρα αν βάλουμε την αποχή μέσα.

   • in medias res avatar
    in medias res @ Γεώργιος Τ. 26/01/2015 20:01:50

    Μόλις διάβασα αυτό το "1/3 του λαού ... αν βάλουμε την αποχή μέσα" θυμήθηκα τον "Δικέφαλο", κάποτε την δεκαετία του '80, να γράφει, στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου, ότι η ΑΕΚ αναδείχθηκε "πρωταθλήτρια χειμώνα στους εκτός έδρας αγώνες".

    • Γεώργιος Τ. avatar
     Γεώργιος Τ. @ in medias res 27/01/2015 23:53:54

     Τα μαθηματικά είναι απόλυτα, ενώ εσύ γράφεις άσχετα...

     • in medias res avatar
      in medias res @ Γεώργιος Τ. 28/01/2015 10:00:38

      Και τα μαθηματικά του "Δικέφαλου" απόλυτα ήταν ...

 17. bagelis avatar
  bagelis 26/01/2015 13:45:26

  δεν θελουμε ν αλλαξει τιποτε,αρκετα.Να γυρισουμε στις ριζες μας χωρις παρυφες και αλλες κουκουναριες.Ειμαστε 37-38% ατοφιοι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.