Φοβού τους Διαμαντούρους και «Εκσυγχρονισμόν» Φέροντας
14/09/2015 15:34
Του Ραφαήλ Α. Καλυβιώτη*
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Φοβού τους Διαμαντούρους και «Εκσυγχρονισμόν» Φέροντας

Εκεί που νομίζεις ότι η πολιτική ζωή δεν έχει να σου προσφέρει άλλο ενδιαφέρον πέραν του διλήμματος «Ανάταξη ή Οπισθογύρισμα» καταφέρνουν πάντοτε οι Έλληνες πολιτικοί να σου προσφέρουν κάποιου είδους ενδιαφέρον και μία ευκαιρία για να γράψεις το άρθρο σου.

Κάπως έτσι μόνον μπορεί να αντιμετωπιστεί η πνευματική ανεπάρκεια του Συντηρητικού χώρου να αντιδράσει ευθύς εξ αρχής απέναντι στην υποψηφιότητα Νικηφόρου Διαμαντούρου. Παρεμπιπτόντως, είναι απορίας άξιον εάν υφίσταται ακόμα το «Ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής» και εάν ναι, πού είναι οι παρεμβάσεις του;

Διορισθείς από τον Κώστα Σημίτη ως Συνήγορος του Πολίτη, ο Νικηφόρος Διαμαντούρος αποτελεί έναν από τους κύριους εκφραστές του «εκσυγχρονιστικού ρεύματος» απόγειο του οποίου υπήρξε η περίοδος διακυβέρνησης Σημίτη. Στο ιδεολογικό ρεύμα αυτό εντάσσονται πολλοί επιφανείς του χώρου όπως οι Νίκος Δήμου, Ευάγγελος Βενιζέλος, Αντύπας Καρύπογλου, Άννα Διαμαντοπούλου, Βασίλης Ράπανος, Νίκος Αλιβιζάτος κλπ.

Πυρήνας της «εκσυγχρονιστικής» ιδεολογίας είναι η αντίληψη ότι το Έθνος είναι ένα τεχνητό κατασκεύασμα των Δυτικών Κρατών επέκεινα της περιόδου της Γαλλικής Επανάστασης και όχι κάτι προϋπάρχον. Άρα, για αυτούς το νεολληνικό Έθνος δεν προϋπήρχε της Γαλλικής Επανάστασης. Κατά αυτόν τον τρόπο, το «εκσυγχρονιστικό» ρεύμα προσπάθησε με επίμονο τρόπο να ταυτίσει τον Πατριωτισμό με τον εθνικισμό, τον σωβινισμό και τον ρατσισμό. Πιστεύει δε και στον «φεντεραλισμό», την δημιουργία δηλαδή «ευρωκράτους» χωρίς σύνορα και στην μετατροπή των Εθνών – Κρατών σε νομαρχίες. Στα Εθνικά Ζητήματα, θεωρεί το ρεύμα αυτό εν τη πλειοψηφία του, ότι η διαχείριση των υποθέσεων Οτσαλάν και Ίμια ήταν ορθολογική ενώ η αντισυσπείρωση απέναντι στην παράδοση του ονόματος «Μακεδονία» στους Σκοπιανούς θεωρεί ότι είναι «εθνικιστική». Δεν είναι τυχαίο ότι φερόμενο στέλεχος του «Ποταμιού», ο Συνταγματολόγος Σταύρος Τσακυράκης, προτείνει να καταργηθεί κατά την Συνταγματική Αναθεώρηση από το άρθρο 1, παράγραφος 3, ο όρος «Έθνος»: «Απαλείφεται από την παράγραφο 3 η αναφορά στο «Έθνος», η οποία, χωρίς να προσθέτει τίποτα το ουσιαστικό στη συνταγματική ρύθμιση, είναι ικανή να δημιουργήσει σύγχυση και παρερμηνείες, στο μέτρο που αντιδιαστέλλει (ατυχώς) την εθνική με τη λαϊκή κυριαρχία».

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και ο άμεμπτος Νικηφόρος Διαμαντούρος. Ως καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης συνέγραψε το πόνημα «Πολιτισμικός Δυϊσμός και Πολιτική Αλλαγή στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης. Σύμφωνα με αυτό, η Ελλάδα χωρίζεται σε δύο παραδόσεις, την «μεταρρυθμιστική» και την «παρωχημένη». Η «μεταρρυθμιστική» κουλτούρα έχει τις ρίζες της στην Αναγέννηση, την Επιστημονική Επανάσταση και τον Διαφωτισμό ενώ η «παρωχημένη» κουλτούρα έχει τις ρίζες της στις ιστορικές εμπειρίες του Βυζαντίου, της Ορθοδοξίας, της Οθωμανικης Αυτοκρατορίας και της Τουρκοκρατίας. Λίγο πολύ μέσω αυτού του εγχειριδίου αναπαράγεται μία μανιχαϊστική προσέγγιση (οι «καλοί» και οι «κακοί») σύμφωνα με την οποία, από την μία πλευρά της όχθης στρατοπαιδεύουν οι εμφορούμενοι από βυζαντινά και οθωμανικά κατάλοιπα, οι οπαδοί του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου κλπ, και από την άλλη, οι δυτικοθρεμένοι, οι κοσμοπολίτες, οι τεχνοκράτες οπαδοί του κ. Σημίτη. Οι πρώτοι, οι «κακοί», κρατούν την Ελλάδα στον Μεσαίωνα ενώ οι δεύτεροι, οι «καλοί», πασχίζουν να τραβήξουν το κάρο προς την Ευρώπη.

Βέβαια, εάν είναι έτσι τα πράγματα, θα έπρεπε ο κ. Διαμαντούρος να εξηγήσει για ποιον λόγο στο «Περιοδικό Ερμής, τεύχος 17, Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2006, σ σ. 8 κ.ε.» υποστηρίζει με τέτοια θέρμη την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά αυτόν μία Τουρκία προσηλωμένη στους δημοκρατικούς θεσμούς θα απεδείκνυε ότι το Ισλάμ και η δημοκρατία είναι έννοιες συμβατές. Εάν έτσι είναι τα πράγματα κ. Διαμαντούρε γιατί τότε η κουλτούρα της Ορθοδοξίας που θεωρείτε ότι είναι «παρωχημένη» είναι αδύνατον να συμβαδίσει με την Δύση και την Δημοκρατία; Εδώ ίσως ταιριάζει η περίφημη ρήση του Πρωθυπουργού Ντισραέλι «Οι κοσμοπολίτες αγαπούν όλες τις χώρες του κόσμου εκτός από την δική τους».

Η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει διάφορες τερατογενέσεις. Μία απο αυτές είναι ο «κρυπτόμενος» σοσιαλισμός του «Ποταμιού». Άνθρωποι που ανακάλυψαν την αλά κάρτ ελεύθερη οικονομία ως όχημα για να διαδόσουν τις ιδέες του «τρίτου δρόμου προς τον σοσιαλισμό». Μην έχετε καμμία αμφιβολία. Άνθρωποι που δεν πιστεύουν στην Εθνική Κοινωνία δεν πιστεύουν και στην Ατομική Ελευθερία. Στο τέλος της σκέψης τους ενυπάρχει ένας παγκοσμιοποιημένος χυλός χωρίς πολιτσμικές διαφοροποιήσεις. Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι σύμμαχοί μας.

*Ο Ραφαήλ Α. Καλυβιώτης είναι Πολιτικός Επιστήμων, Συντονιστής του Δικτύου Ελλήνων Συντηρητικών, MSc Cardiff University, Institute of Chartered Shipbrokers.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ουδέτερος avatar
  ουδέτερος 14/09/2015 17:53:01

  ορισμένοι φωταδιστές του κέντρου δεν διαφέρουν και πολύ στα εθνικά θέματα από την άκρα αριστερά.

 2. Naruto avatar
  Naruto 14/09/2015 17:58:01

  Άλλος ενας καθηγητής που νομίζει οτι μια θεωρία που στα χαρτιά φαίνεται ωραία μπορεί να λειτουργήσει και στον πραγματικό κόσμο . Η εξέλιξη του κόσμου είναι μια πορεία εξατομίκευσης που οδηγεί τον άνθρωπο απο την αγέλη στην αυτοπραγμάτωση , αυτογνωσία . Η εξαφάνιση μέσα σε ενα παγκόσμιο ανθρώπινο χυλό απηχεί αντιλήψεις ανατολικών θρησκειών και ιδεών και είναι απολύτως αντίθετη με την ορθοδοξία κατα την οποία άνθρωπος είναι πρόσωπο και μάλιστα ιερό .

  • ουδέτερος avatar
   ουδέτερος @ Naruto 14/09/2015 18:07:01

   ο εθνομηδενισμός δεν είναι μονοπώλιο της αριστεράς

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Naruto 14/09/2015 19:39:54

   Σωστός αγαπητέ Naruto.

 3. Οπούντιος Λοκρός avatar
  Οπούντιος Λοκρός 14/09/2015 19:35:08

  Έχω την εντύπωση ότι δεν υπάρχει κανένας κρυπτόμενος σοσιαλισμός του Ποταμιού, όπως και του Πασόκ, όπως και του Σύριζα. Οι άνθρωποι αυτοί είναι πιστοί διάκονοι του "κινήματος" των "Δικαιωματιστών", όπως αυτό περιγράφηκε απο τους Χάγιεκ - Φρήντμαν στις αρχές της δεκαετίας του 70 και μετά. Αν δεν είναι πιστοί υπηρέτες της παγκοσμιοποίησης, είναι τουλάχιστον οι χρήσιμοι ηλίθιοι. Η παροχή, αφειδώς και επιδοτούμενα, ατομικών δικαιωμάτων συνεπάγεται αυτόματα και την πλήρη επίθεση των νεοφιλελεύθερων και των δικαιωματιστών στα συλλογικά μας δικαιώματα. Θα συμφωνήσω απόλυτα ότι : " Στο τέλος της σκέψης τους ενυπάρχει ένας παγκοσμιοποιημένος χυλός χωρίς πολιτισμικές διαφοροποιήσεις." Θυμάμαι μια παρατήρηση σε αυτόν τον ιστότοπο του Σωτήρη Μητραλέξη : Αριστεροί και Νεοφιλελεύθεροι είναι ουσιαστικά ίδιοι, είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Οπούντιος Λοκρός 14/09/2015 20:07:21

   «Δικαιωματιστές», καλά το είπες. Αυτός είναι ο ακριβής όρος. Θεωρίες χτισμένες (σαν κάστρα στην άμμο) πάνω στην πλάνη ότι υπάρχουν «φυσικά δικαιώματα», χωρίς αυτά να βασίζονται σε κάποια μεταφυσική. Ε, δεν υπάρχουν! http://www.spectacle.org/0400/natural.html Ο φιλελευθερισμός, αριστερός και δεξιός, συνιστά ιδεολογικό τσαρλατανισμό.

  • Naruto avatar
   Naruto @ Οπούντιος Λοκρός 14/09/2015 20:35:06

   Ίσως να είναι υπερβολή να μιλάμε για κρυπτόμενο σοσιαλισμό .Απο την άλλη όμως η παγκοσμιοποίηση επιβάλει ενα νεοφεουδαρχισμό που μπορεί να ειδωθεί είτε σαν σοσιαλισμός είτε σαν άκρατος φιλελευθερισμός δεδομένου οτι τον ρόλο των φεουδαρχών παίζουν οι γνωστές πολυεθνικές εταιρείες . Γι ´ αυτές ενας παγκόσμιος χυλός με κοινά ήθη έθιμα θρηςκεία κλπ αποτελεί τον ιδανικό καταναλωτή των προϊόντων τους .

  • Κληρικός της εορτολογικής  καινοτομίας avatar
   Κληρικός της εορτολογικής καινοτομίας @ Οπούντιος Λοκρός 14/09/2015 21:21:49

   Ναι δεν είναι τυχαίο ότι η "ΔΡΑΣΗ' του Στ. Μάνου, του θ.Σκυλακάκη και της Α.Λυμπεράκη, όλοι γνωστοί νεοφιλελεύθεροι, εντάχθηκαν στο Ποτάμι.

 4. Λιψ avatar
  Λιψ 14/09/2015 21:10:32

  Θα γράψω κάτι πολύ σχηματικά, γενικευτικά και κάπως απλουστευτικά ίσως, αλλά με μεγάλη δόση αλήθειας, την οποία περιέχουν πάντα όλα τα γενικευτικά σχήματα: Ο Διαμαντούρος και οι συν αυτώ δεν είναι τίποτα άλλο παρά "σοβαρές", αστικοποιημένες, εξημερωμένες, λογικές, αν θέλετε, Τασίες. Με άλλα λόγια, πάρτε μία Τασία (μία είναι η Τασία...), αφαιρέστε της τον παραλογισμό και την ακρότητα του τροτσκισμού, κρατήστε όλα τα υπόλοιπα. Και θα έχετε έναν Διαμαντούρο και έναν Αλιβιζάτο...

 5. Λιψ avatar
  Λιψ 14/09/2015 21:20:18

  O Chesterton, ένας σπουδαίος άγγλος χριστιανός φιλόσοφος που πέθανε το 1936, μιλώντας για την Ευρώπη των αρχών του 20ού αιώνα είχε πει ότι βασίζεται σε "χριστιανικές ιδέες που έχουν ξεφύγει" (" gone mad"). Και το εξηγεί: Αν πάρεις τις χριστιανικές ιδέες και ιδανικά από το φυσικό τους περιβάλλον, που είναι ο χριστιανικός χώρος, η χριστιανική πίστη, τότε αυτές ξεφεύγουν και καταντούν αυτό που έχουν καταντήσει σήμερα. Φτάσαμε πλέον στην πιο χυδαίας μορφής "μεταναστολατρεία", την οποία θεωρούμε κιόλας "ηθική υποχρέωση", προκειμένου να αυτοευνουχιστούμε απέναντι σε μία ξεκάθαρη ισλαμική εισβολή (όταν στους δρόμους της Βουδαπέστης ακούγεται το Αλλάχου Ακμπάρ από τους "πρόσφυγες", τι άλλο είναι;). Ο λαϊκιστής και ιησουϊτης πάπας Φραγκίσκος είναι ένας βασικός θεωρητικός κατοχυρωτής αυτής της νέας βλακώδους λατρείας. Λογικό μέσα στον θνήσκοντα εκκοσμικευμένο Καθολικισμό... Ο Σατωμπριάν το είχε πει καθαρά από τον 19ο αιώνα: Αν ο χριστιανισμός φύγει από την Ευρώπη, θα έρθει το Ισλάμ. Η προφητεία είναι στο στάδιο της εκπλήρωσης...

  • sender avatar
   sender @ Λιψ 14/09/2015 21:22:25

   !

 6. sender avatar
  sender 14/09/2015 21:47:44

  Η διαμόρφωση ενός Εθνους δεν είναι στατική υπόθεση,αλλά έχει δυναμικότητα κατά την διάρκεια του ιστορικού χρόνου.Πολύ νερό κύλισε στο ποτάμι που λέγεται Ελληνικό Εθνος,βάθυνε και χάραξε την πορεία του.Οι Ελληνες ήξεραν γιατί αγωνίσθηκαν στους Βαλκανικούς αγώνες,στην άτυχη Μικρασιατική εκστρατεία ή το 1940.Οι Ελληνες ανήκουν στο Εθνος τους.Το αποφάσισαν.Ολοι αυτοί,που αναφέρονται στο άρθρο,δεν έχουν την δύναμη να γυρίσουν την Ιστορία στον 19ο αιώνα,γιατί έτσι τους βολεύει.Η Ιστορία τους ξεπέρασε.

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ sender 15/09/2015 22:43:37

   τώρα μην κάνουμε ότι δεν βλέπουμε και υποτιμούμε καταστάσεις.. κάθονται στη θέση του οδηγού 20 χρόνια, έχουν πολύ δυνατούς σπόνσορες, έχουν κάνει εκτεταμένη ζημιά και κυρίως ..παίζουν χωρίς αντίπαλο και δεν βλέπω το τρέντ να γυρνάει

   • sender avatar
    sender @ rally monkey 16/09/2015 00:52:29

    Αν ποτέ( ο μη γένοιτο),βρεθούμε σε κρίσιμες εθνικές καταστάσεις,έχω την πεποίθηση ότι αυτό που κοιμάται μέσα στην μνήμη μας,θα ξυπνήσει και θα μεγαλουργήσει.Αυτό που καθεύδει είναι η εθνική συνείδηση.Κι'ένας μεγάλος θυμός την ξυπνάει.Δεν πάει να λέει ο κάθε ένας ..Διαμαντούρος co.,ιδέα δεν έχουν από συλλογική μνήμη.Ενα τσακ χρειάζεται.

    • Naruto avatar
     Naruto @ sender 16/09/2015 09:07:27

     Σωστά . Ετσι έγινε στό παρελθόν και έτσι θα ξαναγίνει αν χρειαστεί .

     • sender avatar
      sender @ Naruto 16/09/2015 10:02:53

      Το παράδοξο του Ελληνα.Καθαρματάκι κακομαθημένο εν καιρώ ειρήνης,ήρωας στις μεγάλες μάχες.

    • system avatar
     system @ sender 16/09/2015 10:23:08

     Sender, συγνώμη, δεν υπάρχει τίποτα που να κοιμάται μέσα στη μνήμη, ώστε να ξυπνήσει και να μεγαλουργήσει. Είναι δε και επικίνδυνο να λέγονται αυτά στους νέους γιατί τους περνάει το μήνυμα, κάτσε να πίνεις το φραπέ σου τώρα χωρίς να προσπαθείς πολύ και όταν έρθει η ώρα κάτι θα ξυπνήσει μέσα σου και θα τα καταφέρεις! Οι επιτυχίες των λαών βασίζονται στην εργατικότητα, εκπαίδευση, οργάνωση, καινοτομία, συμμετοχή στην παγκόσμιο κοινότητα, εξωστρέφεια και όχι στα τσακ.

     • sender avatar
      sender @ system 16/09/2015 11:02:24

      System,συμπτωματικά η απάντηση(δηλ.αυτό που πιστεύω),πιο πάνω.

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ system 16/09/2015 11:22:27

      Καλά αυτά, αλλά ο sender (όπως και όλη η αλληλουχία των σχολίων) αναφέρεται στην εθνική συνείδηση, όχι στην επιτυχία η στην αποτυχία. Οπότε, ναί, υπάρχουν (ακόμα!) πολλά στοιχεία σε κατάσταση «σταντ-μπάι» στη μνήμη ακόμα και του πιο αδιάφορου Έλληνα, τα οποία το εν λόγω «ιερατείο» του ντεμέκ προοδευτισμού θέλει να τα σβήσει τελείως, μην τυχόν κάποτε ξυπνήσουν. Έχει όμως δίκιο και ο rally monkey που γράφει ότι ο κίνδυνος μη αντιστρεπτής μετάλλαξης είναι υπαρκτός.

 7. Γιανκούλας avatar
  Γιανκούλας 15/09/2015 17:56:25

  πολιτικός επιστήμων με ανύπαρκτο έργο, δημοσιεύσεις μηδέν αλλά στα δίκτυα πρώτος. Κοινοτοπίες περί δυισμού και δημοκρατικού εκσυγχρονισμού.καριερισμός, θεσηθηρία και επαναλαμβάνω, δημοσιεύσεις μηδέν. Δεν είναι ο μόνος όμως από την παρέα αυτή . Μετρήστε τους.

 8. Επισκέπτης avatar
  Επισκέπτης 17/09/2015 18:47:49

  Νικηφόρος Διαμαντούρος: κύκλοι πιέζουν να είναι ο πρωθυπουργός κοινής αποδοχής μετά τις εκλογές

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.