«Φίλη, πνίχτονα»!
17/05/2015 14:38
Του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Φίλη, πνίχτονα»!

Είναι άξιο επιστημονικής μελέτης πως αυτοί που προσκυνάνε την μούμια του Λένιν και θα έκαναν φυλαχτό την κοπριά από το άλογο του Άρη, ενοχλούνται από την ευσέβεια του λαού μας απέναντι στα ιερά λείψανα...

Είναι άξιο επιστημονικής μελέτης πως αυτοί που προσκυνάνε την μούμια του Λένιν και θα έκαναν φυλαχτό την κοπριά από το άλογο του Άρη, ενοχλούνται από την ευσέβεια του λαού μας απέναντι στα ιερά λείψανα. Δεν είναι μεσαίωνας η μεταφυσική αφοσίωση σε φονικές ιδέες και πρόσωπα, που καθάρισαν εκατομμύρια και αναδιένειμαν την μιζέρια στους υπόλοιπους, με παταγώδη αποτυχία ως κοινωνικό μοντέλο ανελευθερίας και βαρβαρότητας και είναι «μεσαίωνας» η πίστη των Ελλήνων στην Ορθοδοξία, στα ιερά και στα όσια της.

Οι σύντροφοι από τους άλλους πλανήτες, που αφίχθησαν προσφάτως από την Ανδρομέδα με τελευταίο τον Φίλη, ακόμη δεν έχουν πάρει χαμπάρι ποιος λαός ζει σε αυτή τη χώρα. Δεν μπορούν να χωνέψουν πως ένας αιώνας αριστερής μηδενιστικής προπαγάνδας, όπως δεν μπόρεσε να εξοντώσει την εθνική ιδέα, δεν μπόρεσε και να εξοβελίσει την μεταφυσική πίστη του ανθρώπου στα θεία και ειδικότερα την ανάγκη του Έλληνα και της Ελληνίδας να στρέφονται στον αρχαίο αυτό πυλώνα του Έθνους.

Ο Φίλης κι ο κάθε μειοψηφικός οπαδός του μαρξισμού, κάθε εκδοχής, αυτής της θρησκείας χωρίς Θεό, που όμως έχει ιερατείο και φαντασιακό «Παράδεισο» αλλά έφτιαξε μόνο Κόλαση σε αυτή τη ζωή, θεωρεί πως είναι μοδέρνος και ουάου να αμολάει μια παρόλα κατά της Εκκλησίας και διαφόρων εκδηλώσεων της πίστης των απλών ανθρώπων. Είναι καθήκον που πάει πακέτο με τα αγαπητιλίκια με τις θέσεις των ξένων σωβινισμών, την εχθρότητα προς την Αστυνομία, την λαθρολαγνεία, τον «αντιμιλιταρισμό» κλπ. Αλλιώς δεν έχεις τις προδιαγραφές και δεν σε κερνάνε μπύρα στην Πλατεία και στην γύρα του μπάφου θα σε παρακάμψουν και θα μείνεις χαρμάνης κι έρημος σύντροφος, με την υποψία της δεξιάς παρέκκλισης.

Ο πατερούλης Στάλιν, που η μισή αριστερά αγαπάει στα φανερά κι η άλλη μισή στα κρυφά, συνέχισε το έργο του Λένιν και μέσα στα εκατομμύρια αστών, αγροτών κι εργατών που ντουφέκισε αβέρτα, ξεπάστρεψε και σχεδόν όλο τον κλήρο της Ρωσίας, αφού καταργήθηκαν παράλληλα οι τσαρικές στολές των αξιωματικών και διάφορα στοιχεία της παραδοσιακής στρατιωτικής πειθαρχίας, ενώ ο γάμος αντικαταστάθηκε από ένα χαλαρό σύμφωνο συμβίωσης που ξεχαρβάλωσε την κοινωνία. Μετά, μαζί με τον Αδόλφο, εισέβαλαν τον Σεπτέμβριο του 1939 με διαφορά λίγων ημερών στην Πολωνία και διαμοίρασαν τα ιμάτια της κι ύστερα στο Κατύν οι σοβιετικοί κομισάριοι ξεκλήρισαν τον ανθό του σώματος των Πολωνών Αξιωματικών, αστούς, παπάδες κι ό,τι τους έπεσε στην πλώρη. Υπάρχουν οικογένειες Πολωνών που τους μισούς τους σκότωσαν οι Ναζί και τους άλλους μισούς οι σοβιετικοί σύντροφοι. Όμως το Καλοκαίρι του 1941 ο μπαμπέσης ο Αδόλφος πρόλαβε τον πατερούλη, έσπασε την κολλεγιά και σαν οδοστρωτήρας έφτασε έξω από τη Μόσχα. Ο βλογιοκομμένος αλλά, ομολογώ πολύ διαβαστερός, πρώην ληστής, φονιάς και κόκκινος Τσάρος, που ντουφέκισε και τα ¾ της Κεντρικής Επιτροπής που τον εξέλεξε, ανακάλυψε πως η επανάσταση είχε τσακίσει την ραχοκοκκαλιά αυτών που συγκροτούσαν το πατριωτικό φρόνημα. Έτσι, μετά τον πρώτο πανικό, ο παμπόνηρος και διαβαστερός πατερούλης έκανε εργωδώς διάφορα πράγματα: στο διάγγελμα του επικαλέστηκε την Μητέρα Ρωσία, τον Αλέξανδρο Νιέφσκι και τον Κουτούζοφ, επανέφερε τις τσαρικές στολές των στελεχών και έβγαλε από τα γκουλάγκ όποιους ιερωμένους είχαν επιβιώσει για να τους κάνει επισκόπους κι αποκατέστησε σε κάποιο βαθμό την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, βγάζοντας την μπροστά. Και τότε το Ρωσικό Έθνος ανταποκρίθηκε και σαν ατσάλινο τσουνάμι της στέπας σάρωσε τους νέους Τεύτονες, φτάνοντας ως το Βερολίνο.

Δεν ξέρω πόση Ιστορία ξέρει ο Φίλης και δη ελληνική. Ξέρει όμως ανέκδοτα, σαν αυτά που λέγανε οι «ανανεωτικοί» στο Φίλιον. Λοιπόν, θυμάστε τον ελέφαντα που βόσκει αμέριμνος, τσαλαπατώντας εν αγνοία του την μυρμηγκοφωλιά; Ανέβηκαν τα μυρμήγκια να τον …σκοτώσουν, αυτός τινάχτηκε και πέσανε όλα εκτός από ένα στο σβέρκο του. Και τα άλλα του φωνάξανε «Μήτσο, πνίχτονα»! Έτσι κι ο Φίλης πάνω στο σβέρκο της εθνικής και θρησκευτικής ταυτότητας του λαού μας…

(Δημοσιεύεται στην «Κυριακάτικη Δημοκρατία»)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Βιεννεζος avatar
  Βιεννεζος 17/05/2015 15:44:02

  Να σας συγχαρώ για το άρθρο σας και να εκφράσω την επιθυμία για συχνότερες παρεμβάσεις...

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Βιεννεζος 17/05/2015 17:11:52

   Ευχαριστώ. Το κατά δύναμιν.

   • Κληρικός της εορτολογικής  καινοτομίας avatar
    Κληρικός της εορτολογικής καινοτομίας @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 17/05/2015 20:08:39

    Ν΄ αγιάσει το χέρι σου Φαήλο ! Πες τα χρυσόστομε....

 2. Αργόστροφος avatar
  Αργόστροφος 17/05/2015 17:04:54

  Τεράστιε Φαήλο, τον περιποιήθηκες...

 3. warrior avatar
  warrior 17/05/2015 17:30:47

  Δεν υπάρχει συμψηφισμός στον αναχρονισμό και στη βλακεία. Όσο παρωχημένες είναι οι ιδεολογικές αγκυλώσεις της αριστεράς, άλλο τόσο παρωχημένη είναι και η τυφλή θρησκοληψία που με ευγλωττία αποτυπώθηκε τις τελευταίες μέρες. Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ούτε στους αριστερούς να έρχονται σε οργασμό με τα κόπρανα του Άρη ούτε στους θρησκόληπτους να εκστασιάζονται στη θέα των λειψάνων του όποιου αγίου. Το να ενδύεται όμως όλη αυτή η φαιδρότητα - που δεν διαφέρει σε τίποτα από την ειδωλολατρία - κρατικό χιτώνα, είναι τουλάχιστον βλακώδες, αλλά σίγουρα ενδεικτικό μιας από τις αμέτρητες παθογένειες που μας οδήγησαν εδώ που είμαστε σήμερα. Οι Έλληνες πιστεύουν και πολύ καλά κάνουν. Το να προσκυνάνε λείψανα δεν είναι δείγμα πίστης, είναι δείγμα βλακείας. Και το να βγαίνετε ορισμένοι που φιλοδοξείτε να είστε μπροστάρηδες στην εκπροσώπηση αυτού του ταλαίπωρου έθνους, κάνοντας αφελείς συμψηφισμούς με την ιδεοληψία άλλων εξ ίσου φανατισμένων, υπερασπιζόμενοι όχι απλώς το δικαίωμα ενός λαού στη βλακεία, αλλά στην ανάγκη ώστε αυτή η βλακεία να περιθάλπεται από το κράτος, σας δίνει την καλύτερη απάντηση γιατί δεν θα ξεφύγουμε - και δεν αξίζουμε να ξεφύγουμε - ποτέ από την πακιστανική μας χαβούζα.

  • Γιάννης Κ avatar
   Γιάννης Κ @ warrior 17/05/2015 17:35:23

   Σωστός φίλε μου...

  • Βαγγέλης avatar
   Βαγγέλης @ warrior 17/05/2015 18:15:59

   Πιστεύεις πως τα κόμματα θέλουν να ξεφύγει ο λαός αυτός από την πακιστανική χαβούζα? Και ποιός θα τους ψηφίζει όλους αυτούς αν ξυπνήσει ο λαός? Πώς θα ζήσουν? Η ανάγκη για ψήφους δημιουργεί την κρατική περίθαλψη σε λείψανα και μούμιες. Οτιδήποτε περνάει μέσα από κομματικό λόγο, είτε είναι πατριωτισμός, είτε είναι αντιπατριωτισμός, είτε θρησκεία είτε αθεΐα, όλα, όλα είναι κάλπικα διότι αποσκοπούν στις ψήφους αυτών που τα ακούν. Ψήφους φανατικών γυρεύουν.

  • tt avatar
   tt @ warrior 17/05/2015 19:18:38

   Δεν συμφωνώ με τις ύβρεις, δικαίωμα σας όμως. Συμφωνώ ότι η εκκλησία μας πρέπει να φύγει από τα νύχια του κράτους, για να μην την πληρώνετε εσείς, για να μην ζούμε και εμείς οι χριστιανοί τον εξευτελισμό να μπλέκει το κράτος στην επιλογή επισκόπων. Μακριά κι αγαπημένοι λοιπόν, κι ας τα λένε εκκλησία και κράτος μόνο στις ορκομωσίες.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ warrior 17/05/2015 20:37:19

   Μου αρέσει το πως ξεμπέρδεψες στο πιτς φυτίλι με την πίστη των ανθρώπων στα θεία και στις παραδόσεις του Έθνους, θεωρώντας τα αναχρονισμό και βλακεία. Σ' ωραίος.

   • warrior avatar
    warrior @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 17/05/2015 20:48:47

    Μου αρέσει το πώς μπερδέψατε την πίστη αφ' ενός και το προσκύνημα στα λείψανα, τις παντόφλες και τα ξύλα αφ' ετέρου. Επίσης, μου αρέσει ότι επιλέξατε να απαντήσετε σε αυτό, αλλά μιλιά για την κρατική περίθαλψη του ανωτέρω προσκυνήματος. Κατά τα άλλα, μας πείραξαν οι τριτοκοσμικοί που αυτομαστιγώνονται στο κέντρο της Αθήνας.

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ warrior 17/05/2015 21:00:36

     Καλά κάνει το κράτος και περιθάλπει τις παραδόσεις τις Ορθοδοξίας. Ξαναδιάβασε το Σύνταγμα, ειδικά το προίμιο. Σε ξύλο Τον σταυρώσανε, γι αυτό δεν προσκυνάμε αλουμίνιο. Κι άμα εξομοιώνεις την Ορθοδοξία με το Ισλάμ ή ό,τι άλλο, η συζήτηση δεν έχει νόημα. Κι είναι εσύ που εξομοιώνεις την βαθιά πίστη των ανθρώπων σε ό,τι συνδέει με τα θεία, με την γελοιότητα του προσκυνήματος σε μούμιες άθεων φονιάδων. Δικαίωμα σου αλλά κι υποχρέωση σου να σε βαστείς το φρόνημα της συντριπτικής πλειοψηφίας της χώρας.

     • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
      Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 17/05/2015 21:01:53

      προοίμιο

     • warrior avatar
      warrior @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 18/05/2015 08:40:04

      Η βλακεία τόσο των μεν όσο και των δε βασίζεται στην πίστη τους. Το ότι εσείς θεωρείτε πιο σοβαρή τη δική σας πίστη από τη δική τους, δεν καθιστά μεγαλύτερη βλακεία π.χ. το αυτο-μαστίγωμα από το να σούρνεις τα γόνατά σου στον δρόμο μέχρι την Παναγία της Τήνου ή το να προσκυνάς παντόφλες και λείψανα. Το Σύνταγμα θεωρεί επικρατούσα θρησκεία την Ανατολική Ορθόδοξη, τι σημαίνει αυτό;;;; Ότι το Σύνταγμα παρέχει στο κράτος τη δυνατότητα ή την υποχρέωση να προωθεί τέτοιες ενέργειες ή ότι εμείς που τις καταδικάζουμε είμαστε λιγότερο Έλληνες ή χριστιανοί; Και τι σημασία έχει που τον σταύρωσαν σε ξύλο; Δηλαδή, αν τον είχαν μαχαιρώσει όσο ήταν ξαπλωμένος σε κρεβάτι θα προσκυνάγαμε το σεντόνι;;;; Ή αν τον είχαν δεμένο μέχρι να πεθάνει από την πείνα θα προσκυνάγαμε το σκοινί;;;;; Και προς ενημέρωσή σας, δεν εξομοιώνω την πίστη με καμία γελοιότητα προσκυνήματος σε μούμιες άθεων φονιάδων. Εσείς μας εξομοιώνετε με όλους αυτούς τους υποανάπτυκτους, καταπίνοντας εντελώς πανομοιότυπες συμπεριφορές, τις οποίες δικαιολογείτε όταν ο Θεός λέγεται Χριστός, αλλά τις απορρίπτετε μετά βδελυγμίας όταν λέγεται Αλλάχ, Μπάμπης ή Σούλα. Εγώ αρνούμαι να εξομοιωθώ με όλη αυτή τη λασπουριά, ανεξαρτήτως του Θεού που υπηρετεί, και θα μου επιτρέψετε να θεωρώ και τη δική σας φαιδρή επιχειρηματολογία και τη βλακώδη συμπεριφορά των ανεγκέφαλων που παρακολουθήσαμε στους τηλεοπτικούς μας δέκτες, εντελώς ενδεικτική του λόγου που ούτε θα σωθούμε ούτε και αξίζουμε να σωθούμε.

     • Ρηνα avatar
      Ρηνα @ warrior 18/05/2015 09:18:35

      Ο Θεός πλησιάζει αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να τον προσεγγίσουν, με πολλούς τρόπους, ακόμα και με θαύμα. Τους υπόλοιπους τους "εγκαταλειπει" στην ησυχία τους γιατί μπορεί το υπέρμετρο εγώ τους να τους οδηγήσει σε χειρότερη καταταξη (ακατανόητο γι αυτους). Όσο για το τρόπο που αποδίδουν τιμή στη Παναγια η τους Αγίους, συνιστώ να μελετηθεί τι σημαίνει στη Ορθοδοξια ο "κόπος" με τον οποίο είναι συνυφασμένη. Όλα τ αλλα είναι άγνοια και εγωισμός.- Γνωρίζω πολύ καλά οικογένεια που βίωσε τέτοιο θαύμα απ αυτά που οι γιατροί θεωρούν ανεξήγητα και σηκώνουν τα χέρια. Πραγματοποιηθηκε αμέσως μετά από "σουρσιμο στα γονατα" στη Παναγια της Τήνου....

     • warrior avatar
      warrior @ Ρηνα 18/05/2015 10:15:57

      Κατ' αρχάς, αν είχατε διαβάσει όσα έχω γράψει, το πρόβλημά μου δεν είναι η βλακεία όσων νομίζουν ότι ο Θεός θέλει να προσκυνάμε κόκαλα, το πρόβλημά μου είναι το κρατικό περίβλημα αυτής της βλακείας.Σε κάθε περίπτωση, φαντάζομαι ότι ποτέ ανάλογα θαύματα δεν έχουν συμβεί σε αλλόθρησκους που προσεύχονταν στον δικό τους Θεό ή αυτο-μαστιγώνονταν ή προσκυνούσαν τα δικά τους σύμβολα. Μόνο σε χριστιανούς που σούρνονταν γονυπετείς.

     • Ρηνα avatar
      Ρηνα @ warrior 18/05/2015 10:47:06

      Ο Θεός ως Θεός όλων των ανθρώπων είναι φιλάνθρωπος προς όλους. Απλά όσοι αγνοούν την Αλήθεια Του που την δίδαξε με την ενανθρώπιση Του, κρίνονται βάσει συνειδησεως τόπου χρόνου κλπ. Θαύματα λοιπόν γίνονται σε όλες τις θρησκείες, αλλά στους Χριστιανούς επειδή απεκαλυφθη η αλήθεια, όλα είναι πιο δύσκολα γιατί πρέπει να βαδίσουν στα χνάρια του Χριστού... Ο Άγιος Γεώργιος υπερθαυματουργει στη Τουρκία για παράδειγμα και μετά από μια απλή προσευχη ενώ στους Χριστιανούς ισχύει ο λόγος του Ευαγγελίου "ο γνωρίζων πολλά, πολλά δαρησεται"...φοβερός λόγος για όποιον μπορεί να εμβαθύνει. Επισημαίνω ιδιαίτερα το εμ βαθυνει για να μην εμπλακούμε σε ρηχές ερμηνείες....

     • KH avatar
      KH @ Ρηνα 18/05/2015 13:55:09

      A καλά. Στο Βιλαμπάχο ακόμα τρίβουν

     • Βαγγέλης avatar
      Βαγγέλης @ Ρηνα 18/05/2015 21:04:37

      Όταν γράφετε ότι "υπερθαυματουργεί" τι εννοείτε ακριβώς παρακαλώ; Ποιό είναι το κριτήριο για να περάσει ο θαυματουργός από την απλή θαυματουργία στην υπερθαυματουργία;

     • Βαγγέλης avatar
      Βαγγέλης @ warrior 18/05/2015 11:16:43

      Μη βασανίζεσαι αγαπητέ. Δεν υπάρχει κρατική εξουσία χωρίς κάποιον θεό (ή θεοποιημένο ηγέτη). Στους αιώνες. Είναι αδύνατο. Μαζί παν αυτά: Θεός και Κράτος. Από 'κει και πέρα είναι θέμα... δοσολογίας. Στις μέρες μας, πολύς θεός και λιγότερος άνθρωπος φτάνεις στις ισλαμικές θεοκρατίες που σε λιθοβολούν για πλάκα. Λιγότερος θεός και περισσότερος άνθρωπος, φτάνεις στις σκανδιναβικές κοινωνίες. Δεν είναι φυσικά η μοναδική παράμετρος, αλλά είναι από τις σημαντικές.

     • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
      ΣΟΝ ΠΕΝ @ warrior 19/05/2015 15:07:53

      Το κράτος φίλτατε εμπλέκεται γιατί αναγνωρίζει ότι η Ορθοδοξία αποτελεί ακόμη συστατικό της Εθνικής ιδιοσυστασίας και συνεκτικό υλικό αυτού του Έθνους. Καλώς ή κακώς κάποιοι πολλοί ακόμη, ριγούμε στη ευωδία του Επιταφίου και συγκλονιζόμαστε στους ήχους του "σήμερον κρεμάται επί ξύλου". Tί δεν καταλαβαίνεις;

     • warrior avatar
      warrior @ ΣΟΝ ΠΕΝ 20/05/2015 13:49:14

      Με το τι συγκλονίζεστε εσείς είναι δικό σας θέμα - και πολύ καλά κάνετε και συγκλονίζεστε με ό,τι επιλέγετε να συγκλονιστείτε. Το να περιφέρονται για προσκύνημα τα λείψανα αγίων με την αιγίδα του κράτους είναι απλώς αδιανόητο. Το να επικροτείτε αυτή την τακτική, σας δίνει την απάντηση γιατί αυτή η χώρα ούτε θα σωθεί ούτε και της αξίζει να σωθεί και γιατί θα παραμείνει για αιώνες ακόμα ουραγός μεταξύ των στοιχειωδώς πολιτισμένων κρατών. Μπορούμε ως κράτος να τη συνεχίσουμε αυτή την τακτική, πολύ περισσότερο που πολλοί εξ υμών αρέσκεσθε σε τέτοια θεάματα και επαινείτε το κράτος που τα ενισχύει. Μη γκρινιάζετε όμως μετά για τα χάλια μας.

     • Βασίλης avatar
      Βασίλης @ warrior 24/05/2015 00:39:59

      Δυστυχώς δεν καταλαβαίνουν ότι τα πάντα είναι φυσική και χημεία

     • Κώστας Σταματάκης avatar
      Κώστας Σταματάκης @ warrior 18/05/2015 10:57:13

      Εντάξει μας έπεισες. Έβγαλες και τον επαναστατικό σου οίστρο. Άσε εμάς τους οπισθοδρομικούς να πιστεύουμε ότι θέλουμε. Είμαι και εγώ ένας βλάκας (σύμφωνα με την δική σου ανάλυση) πιστός Χριστιανός Ορθόδοξος.

     • warrior avatar
      warrior @ Κώστας Σταματάκης 18/05/2015 13:54:14

      Θα με βρείτε απόλυτα σύμφωνο. Μόνο που θα μου επιτρέψετε να θεωρώ αδιανόητο να φορολογούμαι εγώ για να προωθήσετε εσείς τη δική σας βλακεία.

     • Θανάσης Κ. avatar
      Θανάσης Κ. @ warrior 18/05/2015 14:02:42

      Πώς ακριβώς φορολογείστε; Θα ξέρετε βέβαια ότι και η Εκκλησία πληρώνει τους φόρους της,τα ΕΝΦΙΑ και τα χαράτσια της πρός το Κράτος.

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ warrior 18/05/2015 14:12:56

      Ναι αλλά θες επίδομα γάμου από μας για τον γάμο σου με τον Μήτσο, χα χα!

     • Black Pit avatar
      Black Pit @ ΚΜ 18/05/2015 14:18:40

      Xα χα χα! Tι; Δεν θα του επιβάλλουμε extra κρατήσεις για να εισπράττει επιδόματα;

     • warrior avatar
      warrior @ ΚΜ 18/05/2015 15:56:42

      Όποιος ζητάει επίδομα γάμου για τον γάμο του με τον οποιονδήποτε, το ζητάει ως φορολογούμενος πολίτης ισότιμος με όλους τους άλλους. Ο φορολογούμενος που φορολογείται για να περιφέρονται τα οστά του όποιου αγίου, δεν φορολογείται ως ισότιμος πολίτης, αλλά ως κορόιδο που βάζει από την τσέπη του για να κάνουν οι πολιτικοί το κομμάτι τους και οι θρησκόληπτοι το γινάτι τους. Αυτά για να εξηγούμαστε.

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ warrior 18/05/2015 17:30:26

      Ποιόν «γάμο του» ρε κακομοίρη; Άντε παράτα μας και εσύ και η θρησκεία του εντέρου σου!

     • Αγιος Θεσσαλονικεας avatar
      Αγιος Θεσσαλονικεας @ warrior 18/05/2015 20:32:35

      Πρόσεξε......βλέπω πως επιδεικνύεις ιδιαίτερη σπουδή σε αυτό που λες και γράφεις, πράγμα που σημαίνει πως αυτό το πιστεύεις μετά πεποιθήσεως. Όμως έπεσες στη λούμπα της πίστεως (κατ΄εσέ) όπως και μεις που πιστεύουμε σ αυτό που εσύ λοιδορείς. Άρα ποια η διαφορά σου; Και κάτι ακόμα σχετικά με το ότι το κράτος πληρώνει για όλο αυτό με τα λείψανα όπως ισχυρίζεσαι. Μέσα στους φορολογούμενους πολίτες δεν υπάρχουν μόνο άθεοι άπιστοι και ότι σχετικό με την ιδεολογία σας, υπάρχουν και χριστιανοί που πιστεύουν και φορολογούνται εξίσου. Οπότε λογάριασε πως από το δικό τους φορολογικό οφειλόμενο προς το κράτος πληρώνεται ότι εσείς νομίζεται πως πληρώνεται για την μεταφορά των λειψάνων.

     • warrior avatar
      warrior @ Αγιος Θεσσαλονικεας 19/05/2015 09:48:05

      Φαντάζομαι, αγαπητέ Άγιε Θεσσαλονικέα, ότι τα στατιστικά που μας παραθέτετε τα έχετε πάρει κατ' ευθείαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

     • warrior avatar
      warrior @ ΚΜ 19/05/2015 09:47:05

      Επί τη ευκαιρία, αν κάτι γνωρίζουν οι πάντες, είναι ότι, όταν ο συνομιλητής καταφεύγει σε προσωπικές επιθέσεις, σημαίνει ή ότι έχει πειστεί από τα επιχειρήματα του συνομιλητή του ή ότι δεν έχει άλλα ο ίδιος. Διαλέξτε τι από τα δύο σας οδήγησε να μου κάνετε προσωπική επίθεση.

     • Κώστας Σταματάκης avatar
      Κώστας Σταματάκης @ warrior 18/05/2015 14:16:38

      Κανένα πρόβλημα αγαπητέ. Γράψε μου πόσα από τα έξοδα αυτά που πλήρωσε το κράτος αντιστοιχούν στο ποσό που πλήρωσες εσύ στην εφορία να σου τα στείλω εγώ, για να ηρεμήσεις και εσύ και εμείς από σένα.

     • warrior avatar
      warrior @ Κώστας Σταματάκης 20/05/2015 13:50:11

      Αποστομωτικότατο επιχείρημα. Τη Λουκά ξαδέρφη την έχετε;

     • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
      Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ warrior 18/05/2015 14:18:07

      Αυτό με τη βλακεία, επειδή το λες και το ξαναλές, να το κοιτάξεις.

  • pikeman avatar
   pikeman @ warrior 18/05/2015 18:00:23

   Μάλιστα. Βλακεία. Ε αφού το λέτε εσείς ω πολεμιστά τι να αντιτείνω κι εγώ, ένας από την ομάδα; Έτσι θα είναι. Ορθολογισμός δυτικού τύπου.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ warrior 18/05/2015 21:10:32

   "Οι Έλληνες πιστεύουν και πολύ καλά κάνουν. Το να προσκυνάνε λείψανα δεν είναι δείγμα πίστης, είναι δείγμα βλακείας." Αν νομίζεις ότι οι όσοι λαοί επέβαλαν αθεΐα πήγαν μπροστά είσαι ανιστόρητος. Και το να προσβάλλεις ως βλάκες τεράστιο μέρος του λαού της πατρίδας μου με κάνει να εξοργίζομαι με το θράσος σου. Υπάρχουν άλλες χώρες που να γουστάρεις περισσότερο; Αν ναι, μετανάστευσε τώρα γιατί εδώ στην Ελλάδα των Αγίων και των Μαρτύρων μόνο περισσότερη πίστη θα δεις στο μέλλον αντίθετα με τις επιδιώξεις του Κίσσινγκερ και των δήθεν "άθεων" που κόπτονται για την προκοπή μας. Η προκοπή μας είναι με το Ευαγγέλιο, όχι με το Μαμμωνά. Το κυνήγι του Μαμμωνά έκανε τους νεοέλληνες ανήθικους, κλέφτες, άδικους, φοροφυγάδες, παρτάκηδες, βολεψάκηδες και μαζί έκανε την Ελλάδα μπάχαλο εδώ και δεκαετίες. Και αυτά πληρώνουμε. Την απομάκρυνση από τις ιδέες του Ευαγγελίου που πρεσβεύει ακριβώς τα αντίθετα και κάνει μια κοινωνία να λειτουργεί σαν οικογένεια και όχι όπως αυτό το χάλι που βλέπουμε και ζούμε κάθε μέρα.

   • warrior avatar
    warrior @ Γεώργιος Τ. 19/05/2015 10:10:18

    Αναρωτιέμαι ποιοι είναι οι λαοί που επέβαλαν αθεΐα, τους οποίους επικαλείσθε, και δεν πήγαν μπροστά. Εξ όσων γνωρίζω, τα περισσότερα π.χ. ευρωπαϊκά κράτη είναι χριστιανικά. Από το να μην προωθεί από μόνο του το κράτος τέτοιες παρωχημένες, αναχρονιστικές και καθαρά ψηφοθηρικές εκδηλώσεις μέχρι να επιβάλλει αθεΐα, υπάρχει μια τόση δα μικρούλα απόσταση (έχω την εντύπωση). Και εν πάση περιπτώσει, δεν είναι δουλειά του κράτους ούτε το να επιβάλλει αθεΐα ούτε το να επιβάλλει πίστη. Ο καθένας πιστεύει όπου θέλει, η δε επιμονή ορισμένων στην ορθότητα του να γίνονται τα πιστεύω των Ελλήνων αντικείμενο δημόσιας πανήγυρης, διαπραγμάτευσης και διαλόγου και μέσο επιβολής κρατικής εξουσίας, αποδεικνύει περίτρανα τα επίπεδα αμφιβολίας και ανασφάλειας όσων αυτοαποκαλούνται πιστοί. Η αληθινή πίστη είναι προσωπική, διακριτική και γαλήνια. Δεν θέλει ούτε τυμπανοκρουσίες ούτε πανηγύρια ούτε κρατική επιβολή.

 4. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 17/05/2015 17:42:55

  Μόνο μη φτάσουμε να ανάβουμε δίμετρες λαμπάδες των 50 ευρώ ή να προσκυνάμε τις παντόφλες των Αγίων.Γιατί με αυτά δίνουμε επιχειρήματα στον κάθε Φίλη

 5. Α.Π. avatar
  Α.Π. 17/05/2015 17:57:01

  Αν στη Νέα Δημοκρατία κυριαρχούσαν άνθρωποι με το σθένος και τη διαύγεια του Φαήλου Κρανιδιώτη, το κόμμα θα ηγεμόνευε πολιτικά επί δεκαετίες. Τα άλλα περί θρησκοληψίας και σκοταδισμού ορισμένων απηχούν μόνο αβυσσαλέα άγνοια γύρω από την ελληνική ιδιοπροσωπία και το οντολογικό της ερώτημα ανά τους αιώνες.

 6. so avatar
  so 17/05/2015 19:10:25

  Θεός..

 7. greg avatar
  greg 17/05/2015 19:12:36

  Μιάς καί στά δύσκολα είναι ανίκανοι, οί τύποι ασχολούνται μέ τά εύκολα. Η οικονομία, οί διεθνείς σχέσεις, η εξωτερική πολιτική, η αξιοπιστία τής χώρας θέλουν γνώσεις, σοβαρότητα, συνέπεια, δουλειά. Εννοιες άγνωστες γιά τούς ελαφροϊσκιωτους. Η "προσαρμογή" τής Παιδείας στίς λόξες τους, η νομική προστασία τών δικών τους παιδιών, η αγιοποίηση τών λάθρο, η νομιμοποίηση τής κάνναβης κλπ, είναι τό στοιχείο τους. Η καλύτερή τους καί χωρίς κόπο. Ετσι καί μέ τήν θρησκεία. Ακοπα καί χωρίς αντίπαλο, πουλάνε αριστερίλα στήν πελατεία τους. Βάζοντάς τα μέ στόχο ...μαλακό, τού χεριού τους. Οί τζαμπαμαγκιές όμως κρατάνε μέχρι νά σέ πάρουν χαμπάρι οί δικοί σου. Οί "ιδρυτικοί" ήδη άρχισαν νά τσιμπιούνται καί νά αναθεματίζουν τήν ώρα πού τό 4% έγινε 37. Οί πιό ορθόδοξοι, οί "αυθεντικοί", όσοι τούς ψήφισαν, κόβουν τό χέρι τους δεύτερη φορά μετά τόν Ανδρέα, λέγοντας ότι ούτε αυτοί είναι αληθινοί (sic) αριστεροί. Αλλά καί οί πράσινοι πού έγιναν ρόζ γιά τό παντεσπάνι τους, βλέπουν ότι τελικά μόνο ο Ανδρέας τά μοίραζε, αφού δέν μπορούν νά δούν ότι ήταν δανεικά, πού απλά ....τέλειωσαν. Η πλάκα θά είναι άν τυχόν αναγκαστούν νά κυβερνήσουν "συμβατικά". Η μεγάλη πλάκα άν επιμείνουν στό χαβά τους καί γιά τά σοβαρά. Ετσι κι αλλιώς τά καλύτερα έπονται, αρκεί νά ισχύει όντως εκείνο τό ....η Ελλάδα ποτέ δέν πεθαίνει.

 8. tt avatar
  tt 17/05/2015 19:15:38

  Και ειδωλολατρεία να είναι, κι αυτή πανάρχαια ελληνική συνήθεια είναι. Πραγματικά τσούζει όμως πολλούς, ε; Δεν πειράζει, όταν θα διαπιστώσετε την διαφορά ανάμεσα στην γραφική αλλά ακίνδυνη Ελένη Λουκά και το Charlie Hebdo, θα καταλάβετε. Ή όχι. Κάποιοι δεν καταλαβαίνουν ποτέ.

  • Naruto avatar
   Naruto @ tt 17/05/2015 23:05:43

   Θα το καταλάβουν όταν νιώσουν το κρύο μέταλλο στον λαιμό τους αλλά τότε θα είναι πολύ αργά .

   • Άλφα του Κενταύρου avatar
    Άλφα του Κενταύρου @ Naruto 18/05/2015 11:36:46

    Το κρύο μέταλλο αγαπητέ στο λαιμό μας και όχι μόνον, το έχουμε αισθανθεί πολλές φορές τα τελευταία 5 χρόνια.

 9. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 17/05/2015 19:59:35

  Αμφότερα θρησκοληψία είναι, Φαήλε. Το συναίσθημα είναι παρόμοιο, είτε προσκυνά κανείς τα...λείψανα! της Αγ. βαρβάρας είτε του...Λένιν. Ειδωλολατρεία. Αμφότεροι βλέπουν τα δένδρα αλλά όχι το δάσος. Την καλημέρα μου από την Βαλτιμόρη.

  • roadrunner avatar
   roadrunner @ Νίκος Αργεάδης 17/05/2015 23:41:39

   Είναι εντελώς υποκειμενική κρίση, ο χαρακτηρισμός ως ειδωλολατρεία, του προσκυνήματος των ιερών λειψάνων. H Oρθοδοξία ενώνει ανέκαθεν τον Ελληνικό λαό και όπως ξέρουμε "η ισχύς εν τη ενώσει". Ή ισοδύναμα, εκείνοι που εξευτελίζουν κάθε τι που τους Έλληνες ενώνει αποδυναμώνουν και ζημιώνουν το Έθνος. Και το πράττουν τώρα που οι πιστοί δοκιμάζουν τα όρια της αντοχής και της απελπισίας τους μετά τα πολυετή Μνημόνια. Αλλά έτσι είναι... δρυός πεσούσης..

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Νίκος Αργεάδης 18/05/2015 08:26:08

   Έτσι λέγανε και οι εικονομάχοι. Οι Οικουμενικές σύνοδοι όμως ξεκαθαρίζουν ότι η προσκύνηση είναι τιμητική και όχι λατρευτική. Αυτά δεν είναι ψιλά γράμματα, και όποιος τα θεωρεί τέτοια, στην πραγματικότητα πιστεύει σε δικιά του θρησκεία.

   • Ρηνα avatar
    Ρηνα @ ΚΜ 18/05/2015 08:53:23

    Ακριβώς έτσι αγαπητέ ΚΜ, επίσης αυτό που αναφερεις ότι ο καθένας πιστεύει στη δικιά του θρησκεία έτσι όπως την έχει διαμορφώσει στο μυαλό του είναι σωστοτατο κι αυτό γιατι λείπει η κατήχηση και η μυστηριακή ζωή. Αν δε σκεφτούμε ότι οι σημερινοί ενήλικες έχουν πάρει κάποιες βάσεις θρησκευτικότητας, τα παιδιά και οι νέοι σήμερα ΑΓΝΟΟΎΝ βασικά θέματα και στα σχολεία το μάθημα των θρησκευτικων εξοβελιζεται συστηματικά... Ο,τι έρχεται δεν θα είναι αποτέλεσμα μόνο οικονομικών συγκυριων αλλά σημαντικής πνευματικής καθίζησης που έχει διαβρωσει τη χωρα που προχωρά με οδηγό τον υλισμο κατ ευθείαν στο γκρεμό...

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ ΚΜ 18/05/2015 14:10:31

    Ναι, τιμητική, αλλά ο πολύς κόσμος εκφράζει λατρεία και δεν ξέρει την διαφορά. Και θα προτιμούσα οι "προοδευτικοί" κα. να σιωπούν και να μην προσβάλλουν τον πολιτισμό μας με ξεδιάντροπο τρόπο. Γιατί δεν διαμαρτύρονται για τις αυτομαστιγώσεις των μουσουλμάνων σε δημόσιους χώρους; Απάντηση: Γιατί ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ

  • Άλυτη Εξίσωση avatar
   Άλυτη Εξίσωση @ Νίκος Αργεάδης 18/05/2015 08:47:03

   Αγαπητέ μου κ. Νίκο Αργεάδη, δεν είναι πιο απλό να μην σχολιάζει κανείς μας τον τρόπο που επιλέγει ο καθένας να τιμήσει είτε τον Θεό του είτε την ιδεολογία του; Αν επιθυμεί να γονατίσει και να προσευχηθεί - υποσχεθεί κι αυτό τον φορτίζει θετικά, τι λόγος πέφτει στους τρίτους να το σχολιάζουμε; Αυτή η ανασφαλής συνήθεια των μεν να προσπαθούν να επιβάλλουνε ''το σωστό τους'' στους δε και να χαρακτηρίζουν οι μισοί τους άλλους μισούς είτε ...άθεους είτε θρησκόληπτους, είναι μία τελείως αδιέξοδη και αστεία πρακτική.

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ Άλυτη Εξίσωση 18/05/2015 14:07:12

    Συμφωνούμε, ναι! Και δεν αμφισβητώ ότι πολλοί από αυτούς που προσκυνούν λείψανα Αγίων έχουν βαθειά πίστη. Τα διαχωριζω αυτά τα δύο. Συμφωνώ ότι το ζήτημα είναι ουσιαστικά μή ζήτημα. Απλά οι νεοταξίτες τύπου Φίλη κα. βρήκαν άλλη μια ευκαιρία να χτυπήσουν την ορθοδοξία. Αυτός ο όψιμος, ο όπως κάθε τι "προοδευτικό" και δυτικό, εισαγόμενος αντικληρικαλισμός, είναι αρρώστια. Βασικά αυτοπυροβολούνται και συκοφαντούν την ίδια τους την κουλτούρα. Η ιδεοληψία τους είναι φανερή και εκδηλώνεται σας θρησκεία. Υπάρχουν και πολλοί που δεν έχουν ιδιαίτερα αναπτυγμένο θρησκευτικό αίσθημα αλλά τους πειράζει όταν προσβάλλονται τα όσια του πολιτισμού μας, και η Ορθοδοξία, είτε μας αρέσει είτε όχι, είναι θεμελιώδες συστατικό του πολιτισμού μας. Αυτό βασικά είπε ο Φαήλος και έκανε την αντιπαραβολή με την...κοπριά του Άρη και την μούμια του ...Λένιν.

    • Θανάσης Κ. avatar
     Θανάσης Κ. @ Νίκος Αργεάδης 18/05/2015 16:58:01

     Στο αρχικό σας σχόλιο κ.Αργεάδη μιλήσατε για ειδωλολατρεία.Καμμία σχέση με την τροποποιημένη εδώ και πιό ρεαλιστικά διατυπωμένη απάντησή σας.

    • Άλυτη Εξίσωση avatar
     Άλυτη Εξίσωση @ Νίκος Αργεάδης 18/05/2015 17:09:59

     Εγώ πάλι για τον συγκεκριμένο κ. Ν.Φίλη, επειδή τον έχω ακούσει να μιλά για τα εκκλησιαστικά και τον θεωρώ γενικά σοβαρό και γνώστη, εκτιμώ οτι διέπραξε ανόητη, άκομψη και άκυρη παρέμβαση. Δεν είναι η δουλειά του να κρίνει τους πιστούς, ούτε να θεωρεί ''εμπόριο'' την προσκόμιση των λειψάνων στον Αγ.Σάββα, ούτε και να προτείνει σε άσχετο χρόνο τον διαχωρισμό εκκλησίας - κράτους. Πόσο μάλλον αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που η πολιτεία, αδυνατώντας να ικανοποιήσει βασικές ανάγκες των πολιτών της, στηρίζεται και καλύπτεται σε πάμπολλες περιπτώσεις, από την αμέριστη βοήθεια της εκκλησίας. Στην προσπάθειά τους να ...διαφοροποιηθούν και καλά από τη Δεξιά, αναρίθμητες φορές και στο παρελθόν αλλά και σήμερα ακόμη οι εκπρόσωποι της Αριστεράς, σπεύδουν ''υστερικά'' να αποστασιοποιηθούνε άγαρμπα και αναίτια δημοσίως, από εθνικά σύμβολα και πίστη, σε σημείο που να δημιουργούν ψυχικό χάσμα ανάμεσα στους ίδιους και σ΄εκείνους που υποτίθεται οτι καλούνται να εκφράσουν. Γενικώς, συμφωνούμε. Αυτοπυροβολούνται και αυτοαποδυναμώνονται. Το Ελληνικό Έθνος και η Ορθοδοξία, είναι αδιαχώριστες έννοιες. Τους πήρε κάτι χρόνια να συμφιλιωθούν με τη ...σημαία (που την αρνήθηκαν κάποια στιγμή ως...εθνικιστικό τάχα σύμβολο), αλλά που θα πάει; Θα συμφιλιωθούν όπου να΄ναι και με το σταυρό.....

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ Άλυτη Εξίσωση 18/05/2015 20:48:03

      Η πηγή αυτών των ζητημάτων, αγαπητή άλυτη εξίσωσε, είναι η παντελής έλλειψη παραγωγής νέων εννοιών στην Ελλάδα, όπως και στα άλλα προϊόντα, η ελλαδική διανόηση, με ελάχιστες εξαιρέσεις πχ. Γιανναρας κα., εισάγει ό,τι σκουπίδι παράγεται έξω στην δύση και το παρουσιάζει ως μοντέρνο, προοδευτικό κλπ κλπ στους ιθαγενείς. Αντικληρικαλιστές οι έξω, και εμείς το ίδιο Οικολόγοι οι έξω, κι΄εμείς να μην μείνουμε πίσω και πολλά άλλα τέτοια χαζα που έχουν συνεισφέρει τα μάλα στην κατάντια μας. Αντί να γεννήσουν ιδέες για το πως θα λύσουμε τα προβλήματά μας λαμβάνοντας υπ' όψιν τις εδώ παραμέτρους τους, εισάγουν ΤΑ ΠΑΝΤΑ, από ιδέες που τις πασσάρουν ως μοντέρνες μέχρι ...καρφίτσες. Αυτή είναι η καρδιά του προβλήματός μας, ως ένα βαθμό κατανοητή διότι είμαστα έθνος εμπόρων, μεταπρατών κλπ κλπ. Εγω στεναχωριέμαι γιατί η Σουηδία των 4 εκ. μπορεί και παράγει αεροπλάνα και αυτκίνητα και εμείς μόνο...λόγια και κλέψιμο. Άλλο παράδειγμα: η ιρλανδία των 3,5 εκ έχει εξαγωγές ~120 δις! ευρώ /έτος και εμείς των 10 εκ....29 δις. Αυτό λέει τα πάντα για την πολιτική τάξη και τους -μόνιμους της- επαγεελματίες που επί 40 και χρόνια αποζυμούν τον τόπο από κάθε ικμάδα.

     • ψυχραιμια avatar
      ψυχραιμια @ Νίκος Αργεάδης 19/05/2015 07:43:04

      Ποιός Γιανναράς;Αυτός που πανηγύριζε επειδή ο Βαρουφάκης τσακώθηκε χωρίς γραβάτα μπροστά στις κάμερες με τον Ντάισελμπλουμ και σήκωσε το λάβαρο της επανάστασης κατά της φραγκοκρατίας;Αυτός είναι αστείος τύπος,βλάκας και άσχετος μόνο και μόνο από την αντίδρασή του. Για να παράγεις αεροπλάνα και όλα τα άλλα που γράφεις πρέπει κατ αρχήν να ξεφύγεις από τη μεσαιωνική μαγική σκέψη και να αποκτήσεις κριτική ικανότητα.Αυτό δεν σημαίνει καθόλου κατ ανάγκην να γίνεις άθεος.Σημαίνει όμως σίγουρα να μην εντυπωσιάζεσαι από αγύρτες που δήθεν κάνουν "σκληρή διαπραγμάτευση". Όσον αφορά το προκείμενο θέμα η προσκύνηση των λειψάνων είναι ΑΤΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ του κάθε ανθρώπου και δεν έχει καμμιά δουλειά το κράτος ούτε να το επιβάλλει ούτε να το απαγορεύσει.

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ ψυχραιμια 19/05/2015 14:28:09

      "Για να παράγεις αεροπλάνα και όλα τα άλλα που γράφεις πρέπει κατ αρχήν να ξεφύγεις από τη μεσαιωνική μαγική σκέψη και να αποκτήσεις κριτική ικανότητα.Αυτό δεν σημαίνει καθόλου κατ ανάγκην να γίνεις άθεος..." Δεν κατανοώ από συνάγεις ότι τα συνδέω αυτά τα 2. Κάθε άλλο. Μάλλον δεν έχεις μελετήσει (όχι απλά διαβάσει ) το έργο του Γιανναρά κα. Εκτός αν εντρυφείς μόνοσ τον Ράμφο. Δεν έχουν συνοχή λογική όσα γράφεις...

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ ψυχραιμια 19/05/2015 14:29:34

      Και δεν αμφισβήτησα το ΑΤΟΜΙΚΟ (όλα ατομικά είναι πια στη χώρα της ανοησίας) δικαίωμα ΚΑΝΕΝΟΣ να λατρεύει Ο,ΤΙ θέλει. Απλά δεν διάβασες ΟΛΑ όσα έγραψα. Λίγο προσοχή δεν θα έβλαπτε πριν εκφράσεις ασύνδετες σκέψεις...

     • Fotini avatar
      Fotini @ Άλυτη Εξίσωση 18/05/2015 21:03:51

      Τελικά ἀγαπητή μου, εἶσθε πολύ συντηριτική, ἤ μᾶλλον πολύ ῾Ελληνίδα γιά τόν συριζα. Τήν καλησπέρα μου.

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ Fotini 18/05/2015 21:10:15

      :-) Αγαπητή Φωτεινή, ούτε συντηρητική, ούτε Σύριζα είμαι. Το Ελληνίδα με αριστερή οπτική, το δέχομαι. Καλησπέρα και σ΄εσάς.

     • Γεώργιος Τ. avatar
      Γεώργιος Τ. @ Άλυτη Εξίσωση 18/05/2015 21:28:12

      Σοβαρός και γνώστης ο Φίλης; Ή τον μπέρδεψες με άλλον ή δεν προσέχεις τι λέει ή...

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ Γεώργιος Τ. 19/05/2015 15:01:39

      Μάλιστα. Σοβαρός άνθρωπος και δημοσιογράφος ο κ. Φίλης. Ούτε ''ή...'' ούτε ''α''. Η άστοχη παρέμβασή του στο παραπάνω αναφερόμενο θέμα, δεν ακυρώνει συνολικά την προσωπικότητά του κύριε. Κανείς δεν ...υποχρεούται ξέρετε να ταυτίζεται απολύτως με τις απόψεις μας (σας), για να θεωρείται σοβαρός και γνώστης. Επί τέλους, πότε θα ωριμάσετε? :-)

     • Ρεαλιστης avatar
      Ρεαλιστης @ Άλυτη Εξίσωση 18/05/2015 22:45:17

      Μα απο που ειναι σοβαρος? Το ειδατε στον Ενικο οταν αρχισε καταγγελιες για τον θανατο ενος ναυτικου στην Λιβυη? Οταν επιτεθηκε προσωπικα στον Βενιζελο λεγοντας οτι καλυπτουν τον εφοπλιστη που εκανε λαθρεμποριο ? Οταν κατηγορησε την Κυβερνηση οτι δεν εκανε καμια καταγγελια? Τελικα και το Υπ. Εξ. ενηργησε αμεσα και το πλοιο ηταν προμισθωμενο και μετεφερε απο το ενα λιμανι στο αλλο της Λιβυης καυσιμα . Ειναι σοβαρη η λασπη λοιπον? Και αυτο ειναι μονο ενα παραδειγμα

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Νίκος Αργεάδης 18/05/2015 21:27:04

   Ειδωλολατρεία είναι να προσκυνάς πέτρες όπως οι μουσουλμάνοι στη Μέκκα, ή ξύλα και μάρμαρα όπως παλιότερα οι αρχαίοι λαοί. Το να προσκυνάς αυτό που έχει γιατρέψει δεκάδες ασθένειες όταν οι γιατροί σήκωναν τα χέρια ψηλά ή έδωσε παιδιά σε στείρα ζευγάρια (Τιμία Ζώνη της Θεοτόκου) είναι απλά απόδοση τιμής, ευγνωμοσύνη και ευλάβεια στη δύναμη του Θεού που ενεργεί μέσω του Αγίου του. Όταν μετά την Πεντηκοστή και την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος στους Αποστόλους, περπατούσε ο Απόστολος Πέτρος στο δρόμο και κάποιοι θεραπεύονταν μόνο και μόνο επειδή τους "άγγιζε" η σκιά του Πέτρου, τώρα δεν θα αγγίζουμε τα λείψανα των Αγίων; Ας διαβάσετε και λίγο την Αγία Γραφή πρώτα. Ολόκληρη όμως και 2-3 φορές προσεκτικά. Και μετά ξανασυζητάμε περί της δύναμης του Θεού και της πρεσβείας των Αγίων. Και όταν είπε ο Χριστός στους Σαδουκαίους (εβραϊκή αίρεση της εποχής του) ότι είναι πλανεμένοι επειδή δεν ξέρουν ούτε πιστεύουν στη δύναμη του Θεού αμφισβητώντας την τελική Ανάσταση όλου του ανθρωπίνου γένους, τους λέει ότι ο Θεός εμφανιζόταν στην Παλαιά Διαθήκη και έλεγε για να τον αναγνωρίσουν ότι "είμαι ο Θεός του Αβραάμ, του Ισσάκ και του Ιακώβ. Και ο Θεός δεν είναι Θεός νεκρών αλλά ζώντων" (Ματθ, κεφ22, στ23-33). Έτσι λοιπόν και οι Άγιοι δεν είναι νεκροί αλλά υπάρχουν πνευματικά και βοηθούν αοράτως χιλιάδες κόσμου που τους επικαλούνται με τη Χάρη του Θεού. Μόνο ολιγόπιστοι, στενοκέφαλοι και μηδενιστές δεν το πιστεύουν με τόσα περιστατικά που συμβαίνουν συχνότατα και πολλά δημοσιεύονται. Και δυστυχώς υπάρχουν πολλοί που παρότι βαπτισμένοι Ορθόδοξοι έχουν προδώσει την πίστη τους περιφρονώντας την...

 10. Θανάσης avatar
  Θανάσης 17/05/2015 22:40:54

  Αγαπητέ Φαήλο,μπράβο που θίγεις αυτό το θέμα,διότι δυστυχώς έγινε βορά στα στόματα των αθέων και των αντίθετων πρός την χριστιανική πίστη, των αριστεροκομμουνιστών του ΣΥΡΙΖΑ και δυστυχώς γι' αυτό φταίνε οι άνθρωποι της Εκκλησίας μας. Μεγάλος θόρυβος έχει ξεσπάσει για ένα θέμα που θα έπρεπε να αποσχολεί μόνο τους πιστούς ανθρώπους και όσους ευλαβούνται τους αγίους και τα ιερά λείψανά τους (όχι σκέτο λείψανα). Δίνει δυστυχώς η επίσημη Εκκλησία λαβές σε κάποιους να φανούν χριστιανοί στους ψηφοφόρους τους και κάποιοι χριστιανομάχοι. Κάποτε τα ιερά λείψανα βρίσκονταν μόνο στα Μοναστήρια και κατόπιν αιτήματος για ευλογία και αγιασμό,τα έβγαζαν οι μοναχοί από το ιερό Βήμα όπου φυλάσσονταν,για να τα προσκυνήσουν οι πιστοί. Τώρα παρατηρείται και το λέω με πόνο ψυχής αυτό,κατάχρηση της τιμής των λειψάνων. Ποιός Μητροπολίτης ή ποιά Ενορία σε συνεννόηση με Μοναστήρια,θα φέρουν για προσκύνηση το ιερό λείψανο του τάδε αγίου για να ακουστεί η Ενορία περισσότερο ότι επιτελεί πνευματικό έργο... Με ενοχλεί αυτό ως χριστιανό,διότι το θέμα δεν είναι μόνο οικονομικό όπως ελαφρά τη καρδία πολλοί ίσως κατηγορήσουν,αν και μαζεύονται πολλά χρήματα. Το θέμα είναι πρωτίστως πνευματικό και θεολογικό,γιατί δημιουργείται η ψευδαίσθηση στον απλό κόσμο ότι προσκυνώντας τα ιερά λείψανα μετά μάλιστα και από πολύωρο κόπο και αναμονή,έχει πράξει και το καθήκον του απέναντι στο Θεό και πρέπει να έχει ήσυχη τη συνείδησή του,αμελώντας έτσι βασικά πράγματα που πρέπει να κάνει ως ορθόδοξος χριστιανός. Αποπροσανατολιζόμαστε δηλαδή εμείς οι χριστιανοί από αυτό που πρέπει να είναι το κύριο μέλημά μας μπαίνοντας στο Ναό,η προσευχή και η Θεία Κοινωνία...

  • Λιψ avatar
   Λιψ @ Θανάσης 18/05/2015 09:35:51

   Αυτό είναι ορθό. Δηλαδή η "ποιμαντική διά των αγίων λειψάνων" έχει νόημα μόνο όταν παράλληλα καλούνται οι πιστοί να εμβαθύνουν στην πίστη τους. Μόνο τότε. Θέτεις το ζήτημα στη σωστή του βάση, αλλά αυτό αφορά στο πλήρωμα της Εκκλησίας και όχι σε ανθρώπους που αρνούνται ακόμα και να κάνουν το σημείο του σταυρού. Ο ξερολισμός στην Ελλάδα έχει παραγίνει. Δεν είναι δυνατόν άθεοι και αντίχριστοι να υποδεικνύουν στους πιστούς τι πρέπει να κάνουν.

 11. Διογένης avatar
  Διογένης 18/05/2015 06:41:40

  Διασκεδαστικές, θα έλεγε κανείς, οι δηλώσεις "πίστης" στην αθεΐα και στην πλάνη και οι χαρακτηρισμοί ως τάχα "ειδωλολατρικών" των ιερών λειψάνων της Εκκλησίας μας. Λες και είναι το ίδιο πράγμα το φως με το σκοτάδι... Τα άγια λείψανα, ανόητοι, είναι φορείς της Θείας Χάριτος και επιτελούν και σήμερα θαύματα για να στηρίξουν στην πίστη τους Χριστιανούς ακόμη και σήμερα. Τα άγια λείψανα είναι πραγματικά άγια και φέρουν πραγματικά τη δύναμη του Θεού και όχι στα ψεύτικα, όπως διατείνονταν η ειδωλολατρία. Εσείς βέβαια οι "επιστήμονες", μπορείτε να πιστεύετε ότι θέλετε, να προσκυνάτε την "επιστήμη" σας και να φανείτε τελικά ανόητοι, όχι μόνον ενώπιον του Θεού, αλλά και ενώπιον των ανθρώπων, όταν αποκαλυφθεί η αλήθεια εν δυνάμει. Και ενόσω οι Χριστιανοί θα ψάλλουν στη Θεοτόκο και σε όλους τους αγίους: "Χαίρε, φιλοσόφους ασόφους δεικνύουσα΄ χαίρε τεχνολόγους αλόγους ελέγχουσα. Χαίρε, ότι εμωράνθησαν οι δεινοί συζητηταί΄ χαίρε, ότι εμαράνθησαν οι των μύθων ποιηταί. Χαίρε, των Αθηναίων τας πλοκάς διασπώσα΄ χαίρε, των αλιέων τας σαγήνας πληρούσα. Χαίρε, βυθού αγνοίας εξέλκουσα΄ χαίρε, πολλούς εν γνώσει φωτίζουσα."

  • Ποντομέδων avatar
   Ποντομέδων @ Διογένης 18/05/2015 13:12:17

   Θερμά συγχαρητήρια, αγαπητέ Διογένη. Συμφωνώ απολύτως ! "....Τα μωρά του κόσμου εξελέξατο ο Θεός, ίνα τους σοφούς καταισχύνει" .
   "....Ουχί εμώρανεν ο Θεός την σοφίαν του κόσμου τούτου;;;" "...... Άφες αυτοίς " !!!!!!!!!

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ Διογένης 18/05/2015 14:18:57

   Είναι άσχετα αυτά. Τα λείψανα ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ δεν έχουν θαυματουργές ιδιότητες, ας μην λέμε ανοησίες. Και η επιστήμη δεν είναι πανάκεια για όλα όσα μας απασχολούν. Δεν έχει απαντήσεις σε όλα. Αυτό που διακρίνει την επιστήμη από κάθε άλλη δραστηριότητα είναι ο συνεχής αυτέλεγχος της αντικειμενικότητας. Τι ξέρω, Πως το το ξέρω, γιατί το ξέρω και γιατί μπορεί να μην αντιστοιχεί στην πραγματικότητα; Αυτά χαρακτηρίζουν την επιστήμη και την μέθοδό της, όλα τα άλλα είναι υποκειμενικά. Τέλος, οι σοβαροί επιστήμονες δεν αποκελίουν την υπερβατική ύπαρξη του μεταφυσικού, απλά είναι αδύνατο να το ξέρουμε με τις μεθόδους της. Γι' αυτό και δεν εμπίπτει στις επιστημονικές ασχολίες αλλά μόνο στην πίστη. Εγώ λέω και επιμένω, ότι αν το προσκύνημά τους ενισχύει 1) την πίστη και 2) βοηθά στην ψυχική στήριξη και ανάταση όσων πιστέυουν, τότε να καλά κα΄νουν και προσκυνούν. Το στηρίζω. Οι υπόλοιποι πρέπει να σεβόμαστε και το τυπικό της λατρείας γιατί είναι μέρος του πολιτισμού μας.

   • Διογένης avatar
    Διογένης @ Νίκος Αργεάδης 18/05/2015 20:42:54

    Τα Άγια λείψανα των Αγιών της Εκκλησίας μας ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ έχουν θαυματουργικές ιδιότητες. Ανοησίες λέει όποιος πιστεύει το αντίθετο. Και μάρτυρες είναι οι μυριάδες που θεραπεύτηκαν από αυτά ανά τους αιώνες. Ανοησίες λέει βέβαια ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ όποιος λέει ότι "εεεε, βοηθά την πίστη το να προσκυνάς τα λείψανα, βοηθά στην ψυχική στήριξη και ψυχική ανάταση", όταν δεν πιστεύει στις θείες τους ιδιότητες, αυτός ενισχύει και προμοτάρει τον τσαρλατανισμό και τον κομπογιαννιτισμό. Πράγμα που αποδεικνύει και πόσο γραμμένη έχει στα παλιά του τα παπούτσια την επιστημοσύνη: Είναι κύριε θαυματουργά τα Άγια Λείψανα της Εκκλησίας μας; Εάν ναι, καλώς τα προσκυνούμε. Εάν όχι, τότε κακώς. Τόσο απλό. Αλλά ποιος έχασε τη λογική για την βρουν ψευτοεπιστήμονες που νομίζουν ότι γίναν κάποιοι;

    • Νίκος Αργεάδης avatar
     Νίκος Αργεάδης @ Διογένης 18/05/2015 22:50:37

     "Είναι κύριε θαυματουργά τα Άγια Λείψανα της Εκκλησίας μας; Εάν ναι, καλώς τα προσκυνούμε..." Αγαπητέ Διογένη, αν πιστέυει κάποιος ότι είναι θαυματουργά τότε η ψυχική ανάταση που θα νοιώσει προσκυνώντας τα θα ενισχύσει την ευεξία του και την πίστη του. Από αυτή και μόνο την άποψη είναι "θαυματουργά". Από καμμία άλλη. Αντικειμενικά, δεν υπάρχει ΚΑΜΜΙΑ απόδειξη το προσκύνημα λειψάνων Αγίου θεραπεύει κλπ.

     • Διογένης avatar
      Διογένης @ Νίκος Αργεάδης 19/05/2015 13:00:03

      Η μόνη απόδειξη είναι οι θεραπείες που και σήμερα ακόμη κάνουν. Αλλά η δυτική ψευδοεπιστήμη ζητάει "επιστημονικές" αποδείξεις. Μα αυτό που συμβαίνει εμπειρικά είναι δυνατόν να χρειάζεται και άλλη απόδειξη; Φυσικά οι άγιοι δεν είναι φακίρηδες για να κάνουν δημόσιες επιδείξεις θαυμάτων. Αφήνουν στον άνθρωπο ελευθερία να πιστέψει και δεν εξαναγκάζουν τη λογική του μέσα από θαύματα στα οποία "υποχρεωτικά" να πρέπει κανείς να πιστέψει, διότι θα είναι δημοσίως εμφανή. Αλλά το να λέει κανείς "αν πιστεύει του αρκεί η ψυχική ανάταση" και να υποστηρίζει έτσι τον τσαρλατανισμό και την απάτη, ε αυτό δεν στέκεται με καμία λογική. Τι να πει κανείς. Εδώ αποκρούεις την εμπειρική απόδειξη της αγιότητας των λειψάνων ως "αντικειμενική" απόδειξη, στην παραδοχή του τσαρλατανισμού ως θεμιτού θα κολλήσεις;

     • Ρηνα avatar
      Ρηνα @ Διογένης 19/05/2015 13:29:45

      Γι αυτο αγαπητε Διογενη η θρησκεια μας ειναι βιωματικη. Οσο για τις δημοσιες "επιδειξεις" θαυματων εχουν σταματησει μετα την επισημοποιηση του Χριστιανισμου ως επισημη θρησκεια και ο καθε ανθρωπος καλειται μονος του αφου εχει "ενδυθει Χριστο" με το βαπτισμα, να παρει τις αποφασεις του παιρνοντας και το κοστος. Γι αυτο ο Αγ. Παϊσιος ειπε οτι μετα τα γεγονοτα και την φανερη επεμβαση του Θεου παρα πολλοι θα πιστεψουν και θα υπαρχουν εικονες ακομα και εξω απο τα λεωφορεια, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΜΙΣΘΟ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΑΝ ΑΠΟ ΠΡΙΝ...... Πολυ καλο το παραδειγμα του θαυματος του Αγιου Νεκταριου που θυμηθηκες αγαπητε Γεωργιε, μπορεις να πεισεις αυτους που το μαρτυρουν και το εζησαν οτι ηταν παραισθηση; μα και κανεναν απ οσους εχουν δει θαυμα, γι αυτο και ειπα παραπανω περι βιωματικης θρησκειας. Ακομα κι αυτοι που αμφισβητουν δεν εχει κλεισει ο κυκλος τους, υπαρχουν περιθωρια, απλα οταν αντιστεκεσαι πολυ καμμια φορα το αγκιστρι ειναι πικρο, πολυ πικρο.....

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ Διογένης 19/05/2015 14:36:51

      θα σου παραθέσω μία αναλογία για να κατανοήσεις το λογικό υπόβαθρο όσων έγραψα: Αν παραστήσεις γραφικά (ήταν άσκηση στο μάθημα της στατιστικής που πήρα στο πανεπιστήμιο) την συνάρτηση του ύψους της παλίρροιας των στη Βενετία με την τιμή του ψωμιού στο Λονδίνο στον προπερασμένο αιώνα θα δείς ότι ότι συσχετίζονται σχεδόν απόλυτα και γραμμικά. Τι συμπέρασμα συνάγεις; 1) ότι το ύψος της εξαρτάται από την τιμή του ψωμιού; 2) ότι η τιμή του ψωμιού εξαρτάται από το ύψος της παλίρροιας, ή 3) ότι είναι τυχαία η συσχέτιση; 4) ότι δεν σχετίζονται καθόλου; Έτσι, αν κάποιος που πιστεύει και έτσι έχει αυθυποβάλλει τον εαυτό του, δεί βελτίωση ή "θαύμα" μετά από προσκύνημα, ενώ κάποιος άλλος όχι, θα αποδώσεις την βελτίωση: 1) στην θαυματουργή επίδραση του λειψάνου; 3) στην πίστη; 4) στην τύχης; 5) σε κάτι άλλο; τροφή για σκέψη. θα ήταν πιο αποτελεσματικό να πάει κάποιος στο Άγιο Όρος...

     • Ρηνα avatar
      Ρηνα @ Νίκος Αργεάδης 19/05/2015 15:11:55

      Δεν ειναι σιγουρα αυθυποβολη. Τοσοι πολλοι που πατουν γερα στη γη, προσγειωμενοι και ρεαλιστες δεν μπορει να επαθαν ξαφνικα παρακρουση, αλλωστε μετραει και το αποτελεσμα. Οσο για το Αγιο Ορος φροντιζει η Παναγια με πολλους τροπους να το γνωριζει σε οσες γυναικες εχουν αυτο τον ποθο. Ολη η Ελλαδα ειναι γεματη απο σημαντικα μετοχια στα οποια εγκαταβιουν, λειτουργουν και διδασκουν Αγιορειτες μεταφεροντας στον κοσμο το πνευμα του Αγ. Ορους. Εσυ που βρισκεσαι στην Αμερικη εχεις επισκεφθει τον Αγιορειτη γεροντα Εφραιμ της Αριζονα να παρεις μια γερη δοση του τι σημαινει Αγιοτητα; 19 Ορθοδοξα μοναστηρια εχει ιδρυσει στις ΗΠΑ και ειναι ποθος χιλιαδων ανθρωπων να καταφερουν να τον επισκεφτουν οσο ειναι ακομα εν ζωη.

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ Ρηνα 19/05/2015 21:39:17

      Αγαπητή Ρήνα, δεν το αποκάλεσα παράκρουση. Και δεν εμπίπτει στην (εμπειρική) επιστήμη πέραν της ψυχολογίας-αυθυποβολή μάλλον έιναι αλλά όχι ε όλους. Αν ήταν πραγματικά θαυματουργά θα έπρεπε να επιδορύν σε ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ τα προσκυνούν, και αυτό δεν είναι τεκμηριωμένο. Άρα;

     • Θανάσης Κ. avatar
      Θανάσης Κ. @ Νίκος Αργεάδης 19/05/2015 22:49:03

      Κ.Αργεάδη,αν μου επιτρέπετε την παρέμβαση,η βάση της θρησκείας μας δεν είναι τα ιερά λείψανα,αλλά ο Ιησούς Χριστός. Ο πιστός χριστιανός δεν περιμένει να προσκυνήσει τα ιερά λείψανα για να δεχτεί το θαύμα,για να αλλάξει τη ζωή του. Έχει ήδη δεχτεί το θαύμα,έχει ήδη αλλάξει η ζωή του με την μετάνοια και προσκυνά τα ιερά λείψανα για να πάρει δύναμη από την άσκηση,το μαρτύριο,τα βασανιστήρια,τις προσευχές του αγίου που προσκυνά και υπέμεινε όσο ζούσε,για να πάρει κι εκείνος δύναμη κι υπομονή ν' αντέξει τις δοκιμασίες και τον αγώνα του. Εκείνος που δεν έχει δεχτεί το όντως θαύμα,τον αναστημένο Χριστό,όσα λείψανα αγίων κι αν προσκυνήσει,δεν θα καταλάβει τίποτα. Τα θαύματα από τους αγίους τα ''προκαλεί'' η πίστη μας κι όχι απλά η προσκύνηση των λειψάνων τους. Γι' αυτό και δεν επιδρούν σε όλους όσους τα προσκυνούν.

     • Ρηνα avatar
      Ρηνα @ Θανάσης Κ. 20/05/2015 10:20:41

      Αγαπητε Νικο, ο Θεος για παρα πολλους αιωνες αφησε τη ζωη στη γη να εξελισσεται κατα τον ιδιο τροπο. Οι ανθρωποι να γεννουν πολλα παιδια, να κερδιζουν με τον κοπο τους στη γη τη ζωη τους και να μαχονται σωμα με σωμα στους πολεμους. Ξαφνικα επετρεψε ο Θεος-και γι αυτο μην εχεις καμια αμφιβολια-μια τεχνολογικη ανοδο σε ολους τους τομεις η οποια επεδρασε ποικιλοτροπα στην ανθρωποτητα. Εκει που βρισκεσαι ειναι η "Βαβυλωνα" της νεας εποχης, μια ζωη φαινομενικης ακμης και πολιτισμου, αλλα εκανε το ιδιο λαθος που εκαναν ολες οι Βαβυλωνες ανα τους αιωνες. Θεωρησε οτι αυτη ειναι η γενεσιουργος αιτια των αποτελεσματων. Θα αναρωτιεσαι γιατι κανω αυτον το προλογο και τι σχεση εχει με το θεμα. Οπως λοιπον στις συγχρονες Βαβυλωνες ετσι και στις συγχρονες καρδιες υποβοσκει μια φλογα-αλλοτε μικρη αλλοτε μεγαλη-οτι με την αξια μας και τις δικες μας δυναμεις καταφερνουμε οποια μας επιτυχια. Μεγιστο λαθος και απο κει ξεκινουν τα προβληματα της ανθρωποτητας. Ο εγωισμός αυτος του ανθρωπου τον οδηγησε σε μια εκ διαμετρου αντιθετη κατευθυνση απ αυτην που επεδιωξε ο Θεος. Μα και τους πρωτοπλαστους δεν ηξερε αραγε ο Θεος οτι θα ξεπεφταν και μαζι μ αυτους ολη η κτιση; Βεβαιως αλλα ειχε ετοιμη τη δια του Σταυρου σωτηρια. Εναν δυσκολο δρομο που επρεπε να εκπληρωθει και να γινει οροσημο στους αιωνες. Γιατι ο Θεος διαλεγει ΠΑΝΤΑ τους δυσκολους δρομους; Γιατι σαν Θεος γνωριζει-εδω το καταλαβαμε και μεις οι ανθρωποι-οτι μονο μεσα απο τις δυσκολιες σφυρηλατειται ο σωστος ανθρωπος, μονο μεσα απο τη φωτια βγαινει λαμπερος ο χρυσος... Δεν γνωριζω την ηλικια σου αλλα η δικη μου πειρα ζωης με εχει διδαξει οτι ολοι μα ολοι στη ζωη συναντουμε δυσκολιες. Πασης φυσεως. Η επιδραση που ασκει η τεχνολογικη προοδος στον ανθρωπο ειναι εκπληκτικη. Για παραδειγμα οταν καποιος μαθαινει οτι του μενει λιγος χρονος ζωης η συνηθης σκεψη του ειναι να μπορουσε να κανει ενα μεγαλο ταξιδι στο κοσμο πριν πεθανει....Υπαρχουν ομως και μερικες ευγενεις ψυχες που κλεινονται στα ενδοτερα τους και προετοιμαζονται να παραδωσουν ψυχη και εκει εγγειται ολο το μυστηριο αυτου που κουβεντιαζουμε. Ο Θεος προκειμενου να μας βοηθησει στο δυσκολο αγωνα της ζωης-αυτους που θελουν βεβαια-μας δινει και τα "οπλα". Και τα οπλα που παραχωρει ο Θεος στους ανθρωπους προκειμενου οταν θα ερθει η ωρα να παραδωσουν μια οσο πιο καθαρη ψυχη γινεται, ειναι η Παναγια μας η κατεχουσα τα δευτερεια της Αγιας Τριαδος, οι Αγιοι και τα θαυματα τους! Με ποικιλους τροπους δρουν στη ζωη μας ο Θεος και οι Αγιοι που δεν θα εφθαναν πολλα ΜΒ να σου αναλυσω. Ομως επειδη αυτοι οι ΑΝΘΡΩΠΟΙ καταφεραν με τον αγωνα τους και εφθασαν σε μεγαλα υψη, ο Θεος τους ανταμειψε δινοντας τους ενα πολυ μικρο μερος της δικης Του δυναμης, που παροτι τοσο μικρο εχει για μας τετοια δυναμη που να αλλοιωνει τη ταξη της φυσεως. Να μπορει πχ να διορθωνει κατεστραμμενες μητρες να καρποφορουν, να ισιωνει αλλοιωμενα κοκκαλα, να εξαφανιζει καθολικους καρκινους, να επαναφερει λογικα σαλεμενα και πολλα αλλα ανεξηγητα. Και γιατι δεν εμφανιζεται ο Ιδιος να τα κανει αυτα αλλα ενεργει δια μεσου των Αγιων και των λειψανων τους; Γιατι αν εμφανιζοταν ο Ιδιος δεν θα χρειαζοταν κανεις να αγωνιστει να πιστεψει, η αποδειξη θα ηταν μπροστα του, ενω οταν σε ΓΙΑΤΡΕΥΕΙ ενα ανθρωπινο λειψανο πρεπει να καταφερεις να πιστεψεις με εσωτερικο αγωνα οτι μπορει ενας ανθρωπος να φθασει σε τετοια μετρα,αρα και εσυ, ωστε να καθαγιαζεται απο τον Θεο καθε μοριο του σωματος του και να καθισταται θαυματουργο. Αυτο ειναι το αντιπαλο δεος της συγχρονης Βαβυλωνας που προβαλλει δια μεσου της επιστημης ωστε να κανει τον ανθρωπο να πιστευει μονο στα επιστημονικα επιτευγματα. Να τα χρησιμοποιει ναι, γιατι ειναι δωρα του Θεου, αλλα οχι να καταφερνουν να τον απομακρυνουν απο Αυτον..... Γι αυτο ο Θεος δινει το υπερφυσικο, για να αντιδιαστειλει τη φυσικη συνεπεια που Αυτος δημιουργησε με την καταλυση της ταξεως της φυσης δια των Αγιων Του, που παλι Αυτος επιτρεπει, κατω απο ιδιαιτερες συνθηκες και φθανει στο λεγομενο θαυμα. Εκει λοιπον, οταν βιωνει κανεις κατι τοσο Θεϊκο, δεν ειναι σαν να παιρνει χαπι και ξαφνικα ολα να διορθωνονται. Εχει προηγηθει καποια αλλοιωση και μετα ερχεται η επιδραση της Θειας Χαριτος προκειμενου να σου γινει βιωμα οτι ζεις κατι εξαιρετικο! Οσα και να σου πω πανω σ αυτο αν δεν το νοιωσεις δεν θα το καταλαβεις....Αυτοι ομως που το ενοιωσαν ειτε απο την Παναγια μας ειτε απο τους Αγιους και τα εξαγιασμενα λειψανα τους ειναι αδυνατον να τους πεισεις για το αντιθετο, σε διαβεβαιω. Δρα λοιπον το υπερφυσικο συχνα στις ζωες μας και μπορουμε να το ζησουμε αν λιγακι παραμερισουμε το εγω μας και αφεθουμε στο παραδειγμα που εδωσε ο Χριστος στο Σταυρο που μπορουσε μ ενα φυσημα του ν ανατρεψει τα παντα αλλα μας αφησε αιωνια παρακαταθηκη την ταπεινωση που πρεπει να μας διακρινει, οσο ακομα περπαταμε πανω σ αυτη τη γη που Εκεινος δημιουργησε. Αυτο ειναι και το κλειδι για να μπορεσουμε ισως καποτε να βιωσουμε και μεις ενα θαυμα. ΥΓ Προσπαθησα μια γρηγορη επιτομη γιατι το θεμα ειναι μεγαλο, συγγνωμη αν μακρυγορησα.

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ Νίκος Αργεάδης 20/05/2015 11:58:11

      Αγαπητέ μου κ. Νίκο Αργεάδη, η αυστηρή επιστημονική προσέγγιση κι η ανατόμος ψυχρή λογική, μάλλον αδυνατούν να εξηγήσουν την ουσία της ζωής και των μικρών, καθημερνών θαυμάτων ..... Αλλά μπορεί και πάντοτε το κάνει μαγικά, ο Οδυσσέας Ελύτης : Το αμύγδαλο του κόσμου είναι πικρό (6ο απόσπασμα από τη συλλογή ΤΡΙΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΕ ΣΗΜΑΙΑ ΕΥΚΑΡΙΑΣ, Ίκαρος 1982) – Oδυσσέας Ελύτης '' Θε μου αν η αλήθεια γίνεται κάποτε μουσική που τρώει την ύλη πρέπει να ’μαι ψεύτης αλλά πιο πιστευτός απ’ όλα τα όντα που βομβούν επάνου στον πλανήτη άκου, ο άνθρωπος είναι σα να ’ρχεται απ’ αλλού γι’ αυτό και ηχεί παράτονα μ’ ένα θυμητικό κατακερματισμένο αλλ’ εφεκτικό στα θαύματα ίσως και να ’χω λάθος και να ’ναι που δεν ξέρω από γραφή και ανάγνωση ολομόναχος κρέμομαι απ’ τους καιρούς του Ηράκλειτου, όπως το αμύγδαλο του κόσμου από έναν κλώνο του βορείου Αιγαίου αρχαίος ψαράς με το τρικράνι του που εγνώρισε πολλές φουρτούνες ώσπου να : κάποτες η στιγμή φτάνει, τα νερά γύρω του γίνονται αγλαά, ψυχρά, τριανταφυλλένια, μισοκλείνει τα βλέφαρα, είναι που η αντανάκλαση όλο κάλος απόλυτο, δείχνει με ποιον προσώρας είχε άθελά του συνάντηση εμπιστευτική. ''

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ Άλυτη Εξίσωση 20/05/2015 14:43:13

      "η αυστηρή επιστημονική προσέγγιση κι η ανατόμος ψυχρή λογική, μάλλον αδυνατούν να εξηγήσουν την ουσία της ζωής και των μικρών, καθημερνών θαυμάτων... Συμφωνούμε! Αγαπητή Άλυτη Εξίσωση. Και για να ξεκαθαρίσω την αποψή μου: 1) Αυτά που οι αγαπητοί συνομιλητές εδώ αποκαλούν θαύματα, ενίοτε όντως συμβαίνουν, αλλά δεν οφείλονται στις αιτίες στις οποίες αποδίδονται. 2) Η επιστήμη δεν μπορεί να αποδείξει τίποτα ως προς αυτά διότι δεν μπορεί να αναλύσει ζητήματα πίστης. 3) Το ότι είμαι ορθολογιστής δεν σημαίνει ότι -εγω τουλαχιστον- αρνούμαι την ύπαρξη μιας μεταφυσικής διάστασης στην οποία έχουμε πρόσβαση μόνο μέσω της ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ πίστης. Όσοι δεν πιστεύουν , ε! δεν πιστεύουν, τι να κάνουμε. Αντέδρασα στο εύρος που δίνεται στο προσκύνημα ...λειψάνων, κατά τα άλλα πραγματικά καλών και αγίων ανθρώπων. Αλλά δεν μπορώ να δεχτώ ότι ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ, όπως το έθεσε ο Φίλος Διογένης, έχουν θαυματουργές ιδιότητες. Αυτό ίσως να το είπες γιατί έγινε μάρτυρας "θαύματος" και το γενίκευσε. Η τάση μας να γενικέυουμε και να αφαιρούμε μας κάνει μη αντικειμενικούς.
      Αλλά αυτό που με ενόχλησε σαν Έλληνα είναι οι ανοίκιες επιθέσεις των νεοταξιτών (αν και δεν τον ξέρω τον κ. Φίλη μπορεί και να συγχρωτίζεται με την Ρεπούση) είναι η κακοήθης επίθεση εναντίον κομματιού του πολιτισμού μας. Και όπως έγραψε ο Φαήλος, θα "προσκυνούσε" έναν εγληματία σαν τον Λένιν αλλά όχι τα λείψανα μιας Αγίας. Με την ίδια λογική που θα πήγαινε σε χορό Σκωτσέζων με τις φούστες τους και θα τις επιδοτούσε ως πολτισμική κληρονομιά άξια διατήρησης ενώ θα θεωρούσε τον τσάμικο κατώτερο και τις φουστανέλλες πισωδρομικές. Διαβάστε τα βιβλία του Δ. Χαριτόπουλου "εγχειρίδιο βλακείας" και "ημών των ιδίων" όπως και του φίλου του Κ. Ζουράρι για να δείτε τις γελοιότητες των εκ Δύσεως φωταδισμένων. Τέλος, ένα κέρδος του διαφωτισμού είναι ο διαχωρισμός της λογικής από την (θρησκευτική) πίστη, που δεν είναι το ίδιο όπως ο χωρισμός της εκκλήσίας από το κράτος, αν και οι ντόπιοι φωταδισμένοι τα συγχέουν και μεταφέρουν ξένες παθογένειες στην ελληνική δημόσια ζωή, στην πολιτική. Αυτή είναι η βλακεία των Φίληδων και των Ρεπουσών μας,. Τέλος, ρωτήστε τους γιατί δεν καταδικάζουν τα αυτομαστιγώματα των ισλαμιστών...

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ Νίκος Αργεάδης 20/05/2015 15:51:39

      Επί της ουσίας συμφωνούμε. Ούτε κι εγώ είμαι φανατικός οπαδός των ασφυκτικών δογμάτων, των αυστηρών τύπων και των αφορισμών. Απεχθάνομαι επίσης σφόδρα τους επιθετικούς και μισαλλόδοξους αυτόκλητους ''ιεροκήρυκες'', που μαίνονται γενικώς κατά πάντων των ...απίστων κι αντί για καλό, προξενούν μονάχα αντιπάθειες και άρνηση. Απλά ας σκεφτούμε οτι κι αυτοί ακόμα που δηλώνουν σήμερα πως ''δεν πιστεύουν'', είναι σαν να κοιτάζουνε τον κόσμο, πίσω από θολωμένο τζάμι.... Θα έρθει η ώρα, που θα ξεκαθαρίσει το οπτικό τους πεδίο και θα αισθανθούν. Με τη λογική μας σαν όχημα, μπορούμε να φτάσουμε σε κάποιους προορισμούς. Απελευθερωμένοι απ΄ τα όρια των αισθήσεων, μπορούμε να φτάσουμε στο άπειρο. Η γνώση, έχει να κάνει με την πεπερασμένη μας ανθρώπινη λογική, που ο Θεός, την υπερβαίνει. Η συνείδησή μας, είναι μάλλον η αλάνθαστη πυξίδα για να τον πλησιάσουμε. Όσο για την Ορθοδοξία, τη θεωρώ υπερπολύτιμη ασπίδα για τον Ελληνισμό και όποιος διανοείται να την αφαιρέσει με οποιονδήποτε τρόπο, αν δεν είναι εγκληματικά ανόητος, είναι σίγουρα το ελάχιστον ύποπτος.

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ Νίκος Αργεάδης 18/05/2015 21:33:05

    "Τα λείψανα ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ δεν έχουν θαυματουργές ιδιότητες, ας μην λέμε ανοησίες." Που το ξέρεις εσύ αυτό; Εδώ υπάρχουν αρχαιότατες μαρτυρίες περί αποδείξεως του αντιθέτου αλλά και πολύ πιο πρόσφατα παραδείγματα. Όταν εκοιμήθη ο Άγιος Νεκτάριος στην κλινική και πήγαν οι νοσοκόμοι να τον αλλάξουν, βγάζοντας την φανέλα του, την πέταξαν βιαστικά στο διπλανό κρεβάτι όπου ήταν ξαπλωμένος άλλος ασθενής ο οποίος όταν έπεσε πάνω του η φανέλα έγινε αμέσως καλά. Αν η φανέλα του Αγίου αμέσως μετά το θάνατό του έκανε τέτοιο θαύμα, ποιος μπορεί να αμφισβητεί την δύναμη των Αγίων Λειψάνων; Πιστεύετε ολόψυχα στην άπειρη δύναμη του Θεού και μη την αμφισβητείτε. Θα σας χρειαστεί σίγουρα κάποια στιγμή και δε θα μπορεί να σας βοηθήσει λόγω απιστίας.

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ Γεώργιος Τ. 20/05/2015 14:14:58

     Μπερδεύομαι πολλές φορές όταν ακούω χριστιανούς να μην μπορούν να δεχτούν το ενδεχόμενο των θαυμάτων. Ρε φίλε, άν είσαι χριστιανός, τότε πάει να πει ότι δέχεσαι ότι ο Χριστός ήταν πεθαμένος και την τρίτη μέρα αναστήθηκε, έτσι; Άν δέχεσαι ΑΥΤΟ, τότε γιατί «κολλάς» στα θαύματα, που κάποιος θεραπεύτηκε κλπ; Δηλαδή για να αναστηθεί είχε δύναμη ο Θεός αλλά να κάνει τον άρρωστο καλά πχ δεν είχε; Άν δεν πίστευες ούτε στην Ανάσταση, μπορεί μεν να είχες ακόμα μεγαλύτερο λάθος, αλλά θα ήσουν συνεπέστερος. Άλλη μια λανθασμένη εντύπωση που επικρατεί είναι ότι, ξέρω΄γω, ο Θεός έπλασε τον κόσμο και τους «νόμους» που τον διέπουν, και ότι μετά τον άφησε να κυβερνάται με αυτούς τους νόμους. Κι ότι έτσι θα γίνεται εσάει, εκτός (για όποιους το δέχονται κι αυτό!) κι άν αποφασίσει ο Θεός να παρέμβει ενεργά σε κάτι. Κάτι τέτοια πιστεύουν οι Ρωμαιοκαθολικοί και τα παρακλάδια τους (Προτεστάντες κλπ) που τους έχει κάψει η πολλή νοησιαρχία. Η Ορθόδοξη θεολογία όμως (και θα προσπαθήσω να βρω κάποια πηγή) λέει ότι ακόμα και για να συνεχίσει να υπάρχει ο κόσμος για μια ακόμα στιγμή, (και, κατ'επέκτασιν για να συνεχίσουν να ισχύουν αυτά που εμείς εκλαμβάνουμε ως «φυσικούς νόμους»), ο Θεός δρα ενεργά.

     • Διογένης avatar
      Διογένης @ ΚΜ 28/05/2015 22:36:42

      Έτσι είναι αγαπητέ μου ΚΜ, αλλά η άρνηση των ανθρώπων να δεχθούν τον Χριστό τους οδηγεί στο λένε ένα σωρό βλακείες, πραγματικές αρλούμπες όπως αυτές που λέει παραπάνω ο Αργεάδης. Ένα από τα καθημερινά θαύματα που βιώναν όσοι συναναστρέφονταν τον Άγιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη ήταν το εξής: Ήταν με πνευματικοπαίδια του κάπου στην Αθήνα και ήθελαν να πάνε κάπου. Τους λέει "θα πάμε στη στάση του λεωφορείου, δεν θα το προλάβουμε, μετά θα περάσουν, ένα, δύο ταξί, θα μας πάρει τελικά το τρίτο. Εκεί μέσα, ό,τι και να ακούσετε, μην μιλήσετε καθόλου". Πράγματι, πήγαν στη στάση, δεν πρόλαβαν στο τσαφ το λεωφορείο, τους πήρε το τρίτο ταξί που πέρασε και εκεί μέσα ο ταξιτζής μόλις είδε τον Άγιο με το ιερατικό του ράσο άρχισε να βρίζει τους παπάδες. Οι συνοδοί του Αγίου εξοργίστηκαν και ήθελαν να αντιδράσουν, αλλά θυμήθηκαν την υπόδειξη του Αγίου να μην μιλήσουμε μέσα στο ταξί ό,τι και να ακούσουν και δεν μίλησαν. Ούτε και ο Άγιος όμως μιλούσε. Στο τέλος λέει ο ταξιτζής "τόση ώρα σε βρίζω ρε παπά και δεν λες τίποτα; Πες κάτι, γιατί δεν μιλάς;" "Να μιλήσω; Ε, ας μιλήσω. Θα σου πω μια ιστορία. Ήταν μια φορά κάποιος στην Κρήτη και είχε μια φιλενάδα, αλλά αυτή ήταν παντρεμένη και τελικά αυτός τη σκότωσε γιατί δεν άφηνε τον άντρα της και αυτός έφυγε από την Κρήτη για να μην τον βρουν και ήρθε στην Αθήνα και έγινε οδηγός ταξί". Ο οδηγός πάγωσε, διότι βέβαια η ιστορία αυτή ήταν η δική του ιστορία. "Πάτερ, σε παρακαλώ, εγώ είμαι αυτός που λες, αλλά σε παρακαλώ, μην με πας στην αστυνομία". "Δεν θα σε πάω βέβαια στην αστυνομία, αλλά εσύ πρέπει να πας να εξομολογηθείς, διότι έπεσες στην μοιχεία και στον φόνο και είναι πολύ σοβαρά αμαρτήματα". Ο ταξιτζής πιθανόν να μην πίστευε και αυτός πιο πριν στα θαύματα. Όμως βίωσε το θαύμα και του έδωσε και αυτουνού ο τα πάντα συγχωρών Κύριος, με θαυματουργικό μάλιστα τρόπο, τη δυνατότητα μετανοίας. Ίσως να μην είχε άλλες ευκαιρίες και ο Κύριος δεν τον αδίκησε και του έδωσε μια δυνατή εμπειρία ως ευκαιρία. Είχαν υλοποιηθεί όλες οι προφητείες της Παλαιάς Διαθήκης στο πρόσωπο του Χριστού, είχαν γίνει τόσα θαύματα και οι Εβραίοι πάλι αμφέβαλαν. Πριν από μια-δυο Κυριακές ακούσαμε το Ευαγγέλιο του τυφλού, που του έφτιαξε μάτια του εκ γενετής τυφλού ο Χριστός και οι Φαρισαίοι κάθονταν και το "έψαχναν". Το μελετούσαν από εδώ, το μελετούσαν από εκεί, μόνον επιτροπή "σοφών" δεν έφτιαξαν για να αποφανθεί. Κάπως έτσι και ο Αργεάδης τώρα και άλλοι συνάνθρωποί μας. Είναι ικανοί να πουν οποιαδήποτε βλακεία για να μην παραδεχθούν το προφανές που γίνεται δίπλα μας κάθε στιγμή: Το θαύμα! Και προτιμούν να πείθουν τους εαυτούς τους ότι "μπορεί" να πρόκειται για αυθυποβολή και ένα σωρό άλλες ανοησίες. Όπως ακριβώς το είπε ο Χριστός προς του Φαρισαίους μετά το θαύμα της θεραπείας του εκ γενετής τυφλού: "Καὶ εἶπεν ὁ Ἰησοῦς· Εἰς κρίμα ἐγὼ εἰς τὸν κόσμον τοῦτον ἦλθον, ἵνα οἱ μὴ βλέποντες βλέπωσι καὶ οἱ βλέποντες τυφλοὶ γένωνται. Καὶ ἤκουσαν ἐκ τῶν Φαρισαίων ταῦτα οἱ ὄντες μετ' αὐτοῦ, καὶ εἶπον αὐτῷ· Μὴ καὶ ἡμεῖς τυφλοί ἐσμεν; εἶπεν αὐτοῖς ὁ Ἰησοῦς· Εἰ τυφλοὶ ἦτε, οὐκ ἂν εἴχετε ἁμαρτίαν· νῦν δὲ λέγετε ὅτι βλέπομεν· ἡ οὖν ἁμαρτία ὑμῶν μένει."

 12. Ουαί ημίν... avatar
  Ουαί ημίν... 18/05/2015 07:51:45

  Καλά θα κάνουν όλοι να είναι πιο προσεκτικοί, συγκρατημένοι και υπεύθυνοι. Αυτή η χρονική συγκυρία, δεν προσφέρεται για διχαστικές δηλώσεις και προσβλητικά σχόλια, από κανέναν. Δικαίωμα όσων θέλουν να προσκυνήσουν είναι να προσκυνήσουν και όσοι δεν το επιθυμούν, οφείλουν να σωπάσουν και να σεβαστούν τη θέληση των διαφορετικά σκεπτόμενων. Η ανοχή αλλήλων, είναι βασική προϋπόθεση για την ειρηνική συμπόρευση των ατόμων σε μιά κοινωνία. Οι περιττές συγκρούσεις επί μη ουσιαστικών, αποδυναμώνουν την ψυχική ενότητα που οι καιροί απαιτούν.

 13. Λιψ avatar
  Λιψ 18/05/2015 09:32:43

  Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να βαπτίζεται Ορθόδοξος ή να βαπτίζει τα παιδιά του, κανείς δεν υποχρεώνεται να πηγαίνει στην εκκλησία, να ασπάζεται εικόνες ή άγια λείψανα ή να εξομολογείται ή να κοινωνεί. Οποιος θεωρεί αναχρονισμούς τα παραπάνω, μπορεί να τα αγνοεί, να γίνει προτεστάντης, αντβεντιστής, αγνωστικιστής, Χάρε Κρίσνα, να πιστεύει στην κρυσταλλοθεραπεία, στον πνευματισμό, στον Δία και τις Νηριίδες, ή όπου επιθυμεί. Είναι άλλο θέμα το ζήτημα διαχωρισμού Κράτους και Εκκλησίας και άλλο θέμα το να ζητούν μερικοί να καθορίσουν - να επιβάλουν - τι θα πιστεύει και τι δεν θα πιστεύει η Ορθόδοξη Εκκλησία. Οι ινστρούχτορες αυτοί, είτε αριστεροί, είτε φιλελεύθεροι (αμφότεροι ολοκληρωτικών πεποιθήσεων), καλό θα είναι να γνωρίζουν ότι κάθε θρήσκευμα έχει δικαίωμα να έχει τις πεποιθήσεις και τις πρακτικές του, φτάνει αυτές να μην οδηγούν σε εγκλήματα, κακοποιήσεις ή άλλου είδους κακουργηματικές πράξεις. Για τους παραπάνω ινστρούχτορες, που κάνουν ολόκληρη φασαρία για τα λείψανα της αγίας Βαρβάρας, καλό θα ήταν να γνωρίζουν ότι στο επισημότερο μνημείο της ελλαδικής Ορθοδοξίας, τον καθεδρικό ναό Αθηνών, εκτίθενται εδώ και πάρα πολλά χρόνια προς προσκύνηση τα λείψανα της αγίας Φιλοθέης και του αγίου Γρηγορίου Ε΄, πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως. Καιρός να ζητήσουν τι ακριβώς πρέπει να υπάρχει προς προσκύνηση μέσα στον καθεδρικό ναό της Αθήνας, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα "ειδωλολατρίας". Ας υποβάλουν αίτημα προς τη Σύνοδο και ας ζητήσουν σχετικό αριθμό πρωτοκόλλου...

  • Θανάσης Κ. avatar
   Θανάσης Κ. @ Λιψ 18/05/2015 12:59:23

   Έτσι ακριβώς! Επιπροσθέτως,από τη στιγμή που τιμάμε το σώμα του οποιουδήποτε ανθρώπου ως δημιούργημα του Θεού,γιατί να μην τιμάμε και τα λείψανα από το σώμα των αγίων,που άλλου βασανίστηκε,άλλου κουράστηκε,ασκήθηκε για τον Χριστό; Άλλωστε το σώμα κάθε ανθρώπου τιμάται μετά τον θάνατό του. Του διαβάζουν ειδική τελετή,ενταφιάζεται με σεβασμό. Τα οστά του όταν λιώσουν μετά την εκταφή τα φυλάνε στο οστεοφυλάκιο. Γιατί λοιπόν,ορισμένων αγίων που χαριτώθηκαν από τον Θεό εν ζωή,χαριτώθηκαν και τα λείψανά τους μετά θάνατον,να μην τιμώνται; Αυτή η ''ένδειξη'' από το Θεό,είναι και μιά απόδειξη,γιατί δεν πρέπει εμείς οι χριστιανοί να καίμε τα νεκρά σώματά μας. Όλα αυτά βέβαια,όπως πολύ σωστά και εσύ είπες,προϋποθέτει την πίστη των ανθρώπων που πιστεύουν στο Θεό,στους αγίους του και στα θαύματά τους. Οι άθεοι δεν έχουν κανένα λόγο να ασχολούνται...

  • ΤΤ avatar
   ΤΤ @ Λιψ 18/05/2015 16:30:50

   Ετσι.

 14. Παράξενος avatar
  Παράξενος 18/05/2015 09:56:41

  Υλιστές είναι, οτιδήποτε παραπέμπει σε πνευματικότητα τους ενοχλεί. Εξάλλου ο χριστιανισμός με την ανοχή,τη φιλανθρωπία και την ατομική ελευθερία που προτάσσει έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με την κοινωνική μηχανική του σοσιαλισμού, την ιδέα ότι όποιος περνάει καλύτερα είναι εχθρός και την αντίληψη της σύγκρουσης ως πηγής ιστορικής προόδου.

 15. airman avatar
  airman 18/05/2015 12:01:46

  "Είναι άξιο επιστημονικής μελέτης πως αυτοί που προσκυνάνε την μούμια του Λένιν και θα έκαναν φυλαχτό την κοπριά από το άλογο του Άρη, ενοχλούνται από την ευσέβεια του λαού μας απέναντι στα ιερά λείψανα." Αυτό και μόνο αξίζει "Λαφαζάνειας" υπόκλισης! Αλλά δεν είναι άξιο ούτε να απορεί κάποιος με παρτάλια που δεν έχουν ιερό και όσιο. Πολύ σημασία τους είχαμε δώσει και δυστυχώς εξακολουθούμε να ασχολούμαστε με τέτοιους! Όχι για πολύ ...

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ airman 18/05/2015 15:01:51

   Αυτη η ευεσεβεια του λαου μας αγαπητε, ειναι η υστατη ελπιδα στα οσα μας επιφυλασσει το μελλον στο κομματι αυτο της γης που κατοικουμε εδω και χιλιαδες χρονια. Αποδειχτηκε περιτρανα οτι σε ολες τις σοβαρες φασεις της ιστοριας μας αυτη η πιστη και η ευσεβεια φυλαξαν τα ιερα και τα οσια της πατριδας. Ακομα και σημερα που οι περισσοτεροι δυστυχως ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ να ομολογησουν οτι πιστευουν για να μην τους θεωρησουν αναχρονιστικους, θυματα παγκοσμιας προπαγανδας, θα ανακρουσουν πρυμναν οταν τα πραγματα θα φθασουν εκει οπου καθε ανθρωπινη προσπαθεια θα αποβει ματαιη...

 16. Naruto avatar
  Naruto 19/05/2015 11:06:24

  Η δύναμη του Θεού είναι άπειρη και η ουσία Του ακατανόητη απο τα ανθρώπινα όντα . Η πίστη δεν έβλαψε ποτέ κανένα , επομένως δεν χάνει κανείς τίποτα με το να πιστεύει , αντιθέτως η αθεϊα δεν είναι ευφυής επιλογή . Απόδειξη της δύναμή και της αγάπης Του είναι τα θαύματα που συμβαίνουν καθημερινά και τα οποία περνούν απαρατήρητα . Ενας προσεκτικός και επίμονος παρατηρητής καταλαβαίνει οτι ο κόσμος μας δεν είναι και τόσο τυχαίος. Ο διάσημος Αρθουρ Καίσλερ έγραψε , υπάρχει ενα <<φάντασμα >>που κινεί την μηχανή του κόσμου .

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.