Τώρα είναι η ευκαιρία του Σαμαρά
04/12/2014 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τώρα είναι η ευκαιρία του Σαμαρά

Ο Αντ. Σαμαράς πρέπει να δείξει ότι κανείς δεν ανέχεται μια εθνική ταπείνωση η οποία είναι μάλιστα και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας. Και θα μας ταπεινώσουν δηλαδή και δε θα έχουν κάνει τη δουλειά τους. Αυτό δεν μπορεί κανείς να το ανεχθεί.

Αν υποθέσουμε ότι οι δανειστές κάνουν όλα όσα κάνουν στην Ελλάδα προκειμένου να διασφαλίσουν τα λεφτά τους τότε σίγουρα χρειάζονται ζουρλομανδύα. Διότι αν περιμένουν από μια χώρα που θα έχουν οδηγήσει σε πολιτική και οικονομική αστάθεια να πάρουν λεφτά τότε είναι γελασμένοι.

Αν έχουν μια ελπίδα να πάρουν πίσω τα δάνειά τους είναι η οικονομική σταθερότητα και η αποφυγή πολιτικής αστάθειας που θα έφερνε τη χώρα χρόνια πίσω. Κι όμως, η τρόικα επιλέγει να μας κολλήσει στον τοίχο, είτε επειδή θεωρεί αυτή την κυβέρνηση ότι έχει τελειώσει και στέλνει μήνυμα στους άλλους είτε για ένα τεχνοκρατικό καπρίτσιο.

Σε κάθε περίπτωση δεν περιποιεί τιμή για καμιά χώρα, κανένα λαό και καμιά κυβέρνηση να στηρίζει την ύπαρξή της και το μέλλον των παιδιών της σε ένα… e-mail κάποιου Ρίσι Γκογιάλ. Ενός υπαλλήλου του ΔΝΤ δηλαδή που μάλιστα φέρεται ότι είναι και χολωμένος με την ελληνική κυβέρνηση διότι λέει δεν του φέρονται καλά. Μα είναι δυνατόν; Να ασχολούμαστε με βρομόπαιδα πλούσιων οικογενειών που έκαναν σπουδές στα καλά πανεπιστήμια και έρχονται στην Ελλάδα να κάνουν το αγροτικό τους σκυλεύοντας στο σώμα της;

Αυτό πράγματι δεν είναι δυνατόν να το ανεχθεί κανείς πλέον και η κυβέρνηση οφείλει να βάλει τα πράγματά στη θέση της. Διότι καλύτερη η ρήξη παρά η εθνική ταπείνωση.

Από την άλλη, αναρωτιόμαστε αν τελικά η «κόντρα» που μας πάνε οι τροικανοί και το σενάριο της παράτασης του ενός μηνός βολεύει την κυβέρνηση. Η τρόικα απαιτεί να εφαρμοστούν από 1/1/2015 τα προληπτικά μέτρα που πρότεινε το υπουργείο Οικονομικών. Δηλαδή να μην υπάρξει μείωση έκτακτης εισφοράς, να υπάρξει φόρος πολυτελείας, να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά, να αλλάξει η ρύθμιση για τις 100 δόσεις. Καταστροφική συνταγή δηλαδή για την κυβέρνηση και βεβαίως για τη χώρα. Και ο Σαμαράς δεν μπορεί να το δεχθεί. Αλλά μήπως ακριβώς ο εφιάλτης που ζούμε τα 24ωρα αυτά, το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί ευνοεί την κυβέρνηση για να ξεπεράσει τον σκόπελο της Προεδρικής εκλογής. Διότι με μια παράταση του προγράμματος τεχνικού χαρακτήρα και με τον Σαμαρά να αντιστέκεται στις προκλητικές απαιτήσεις της τρόικας και η διαπραγμάτευση θα συνεχίζεται και ο πρωθυπουργός θα μπορεί να πει στους βουλευτές του: «Η τρόικα τα θέλει όλα, εγώ αντιστέκομαι στη συνταγή καταστροφής, αν πάμε σε εκλογές διαλύεται το σύμπαν». Έτσι μπορεί να συσπειρώσει 180 βουλευτές και να μην πάει η χώρα σε εκλογές έχοντας όλο το χρόνο να κάνει τη συμφωνία με την τρόικα με το μικρότερο δυνατό πολιτικό κόστος και δημοσιονομικό βεβαίως.

Η αποφυγή των πρόωρων εκλογών μπορεί επομένως να επιτευχθεί μόνο εφόσον η Αθήνα δεν ενδώσει στις απαιτήσεις των τροικανών και το δεύτερο e-mail που θα σταλεί θα έχει τίτλο «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος» ή σε άπταιστα νεοελληνικά «θέλετε να τα πάρετε όλα. Πάρτε τα… μου».

Άλλωστε, αν η κυβέρνηση πει ναι στις απαιτήσεις των τροικανών τώρα απλά θα έχει υπογράψει τη θανατική της καταδίκη. Και οι βουλευτές δεν θα συσπειρωθούν και οι πρόωρες εθνικές εκλογές θα καταλήξουν σε τραγωδία για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Με μια παράταση για ένα μήνα μπορεί η κυβέρνηση να πάει στις Προεδρικές εκλογές έχοντας κλείσει μια συμφωνία. Εκτός κι αν αποφασιστεί ότι όλη η συζήτηση πρέπει να μετατεθεί για μετά τις εκλογές. Όμως, το πιο πιθανό σενάριο ήταν αυτό που περιέγραψε και ο Σαμαράς στην πρόσφατη ομιλία του. Ότι δεν θα ανεχθεί παράλογες απαιτήσεις και όσο η τρόικα είναι παράλογη η σύγκρουση θα είναι αναπόφευκτη. Έτσι, όμως μπορεί να αποφευχθεί η πρόωρη κάλπη. Θα κερδίσει χρόνο η Ελλάδα για να ξαναβάλει τα πράγματα κάτω και να αποφασίσει με λιγότερη πίεση.

Η επιλογή για τον πρωθυπουργό που έχει αποδείξει ότι μπορεί στα δύσκολα είναι η αντιπαράθεση με την τρόικα. Αυτή την τρόικα του παραλογισμού, του εκβιασμού, της εκπληκτικής αδιαφορίας για την κοινωνική έκρηξη που είναι προς των πυλών. Ο Αντ. Σαμαράς πρέπει να δείξει ότι κανείς δεν ανέχεται μια εθνική ταπείνωση η οποία είναι μάλιστα και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας. Και θα μας ταπεινώσουν δηλαδή και δε θα έχουν κάνει τη δουλειά τους. Αυτό δεν μπορεί κανείς να το ανεχθεί.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. no justice avatar
  no justice 04/12/2014 09:12:34

  ''Η αποφυγή των πρόωρων εκλογών μπορεί επομένως να επιτευχθεί μόνο εφόσον η Αθήνα δεν ενδώσει στις απαιτήσεις των τροικανών και το δεύτερο e-mail που θα σταλεί θα έχει τίτλο «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος» ή σε άπταιστα νεοελληνικά «θέλετε να τα πάρετε όλα. Πάρτε τα… μου».'' Με την ιδια λογικη, αυτο θα μπορουσε να ισχυσει και για τους πολιτες προς την κεντρικη κυβερνηση?

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ no justice 04/12/2014 16:52:55

   Αυτοί το εφάρμοσαν με τα ληξιπρόθεσμα στα 70 δις. Ώρα λοιπόν να το κάνει ο Σαμαράς στους πραγματικούς φταίχτες για το δυσβάσταχτο φορτίο που επέβαλλαν πάνω μας...

 2. Γιάννης Κιαπέκος avatar
  Γιάννης Κιαπέκος 04/12/2014 10:28:16

  Είναι "ηλίου φαεινότερο" και στους δανειστές ακόμη ότι έτσι όπως κατάντησαν την οικονομία της χώρα με τα αλλοπρόσαλλα μέτρα τους ότι τα λεφτά τους δεν πρόκειται να τα πάρουν πίσω. Επιπλέον αν συνεχιστεί αυτό το οικονομικό έγκλημα που συντελείται εις βάρος της χώρας νομοτελειακά κάποια στιγμή θα γίνει στάση πληρωμών. Οπότε προσπαθούν να επιμηκύνουν όσο μπορούν την απομύζηση όποιας οικονομικής ικμάδας υπάρχει ακόμη στην χώρα και μετά θα μας πετάξουν σαν στημένες λεμονόκουπες. Γιαυτό είναι καθήκον του Πρωθυπουργού να βάλει ένα τέλος σε αυτό το σπιράλ του θανάτου στο οποίο έχει μπει η χώρα μήπως περισώσουμε ότι έχει απομείνει. Θα πρέπει να έχει ήδη καταλάβει ότι οι συνομιλητές του στην Ευρώπη δεν είναι και υποδείγματα φερεγγυότητας και αξιοπιστίας , το αντίθετο θα έλεγα, οπότε πρέπει να αναπροσαρμόσει τους σχεδιασμούς του όχι στηριζόμενος στις υποσχέσεις του Βερολίνου και των Βρυξελών αλλά στο τι πραγματικά συμφέρει τη χώρα. Αν δεν το κάνει, πολύ φοβάμαι ότι η υστεροφημία του δεν θα είναι αυτή που εύχεται και ελπίζει.

 3. αα avatar
  αα 04/12/2014 11:06:21

  Μας προετοιμάζετε για εκλογές;

  • karenin avatar
   karenin @ αα 04/12/2014 12:33:37

   7.000 αστυνομικοι με καθαρές εντολές για μηδενική ανοχη, για τον φόβο επεισοδίων το Σαββατο . Αν οι "χρήσιμοι ηλίθιοι" δημιουργήσουν συγκρούσεις καψουν και καταστρέψουν, η ατζέντα αλλάζει αρδην, και προκηρύσονται εκλογές με ζητούμενο ταξη και ασφαλεια, δραχμη η ευρω, σιγουριά η χάος.

   • Απονενοημένος Διάβημας avatar
    Απονενοημένος Διάβημας @ karenin 04/12/2014 13:48:57

    "...και προκηρύσονται εκλογές με ζητούμενο ταξη και ασφαλεια..." Με αυτό το ζητούμενο ,όλοι ξέρουμε ποιόν θα ψηφίσει ό κόσμος! (κι'ας είναι στον Κορυδαλό!!!!!)

    • Γεώργιος Τ. avatar
     Γεώργιος Τ. @ Απονενοημένος Διάβημας 04/12/2014 16:53:49

     Οι βιαστές κοριτσιών και εκβιαστές πακιστανών είναι εγγύηση για την ασφάλεια; Από πότε;

     • Hunter avatar
      Hunter @ Γεώργιος Τ. 04/12/2014 17:04:18

      Γιατί είναι ο Ρωμανός μαζί με τον Χριστόδουλο Ξηρό, τον Κουφοντίνα και τα πρεζόνια της πλατείας Εξαρχείων;;;;;;

     • Γεώργιος Τ. avatar
      Γεώργιος Τ. @ Hunter 04/12/2014 22:10:07

      Δεν είπα εγώ καλό λόγο για τους αναρχικούς όπως εσύ για τους ναζί...

     • Απονενοημένος Διάβημας avatar
      Απονενοημένος Διάβημας @ Γεώργιος Τ. 04/12/2014 21:10:26

      Βλέπω εξέδωσες κιόλας τη δικαστική απόφαση Γεώργιε! Νέα Ο.Π.Λ.Α μας βρήκε, είναι και Δεκέμβριος, κονσερβοκούτι στους Φασίστες!

     • Γεώργιος Τ. avatar
      Γεώργιος Τ. @ Απονενοημένος Διάβημας 04/12/2014 22:10:26

      Μόνοι τους τα λέγανε στα τηλέφωνα...

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ karenin 05/12/2014 01:42:51

    Έχουμε τόσους ανεύθυνους και τυχοδιώκτες πολιτικάντηδες, όλα να τα περιμένει κανείς. Η άγνοια κινδύνου Νεοδημοκρατών, Πασόκων και της πλειοψηφίας των Συριζαίων σπάει μπαλλάκια.

 4. Τί να λέμε avatar
  Τί να λέμε 04/12/2014 12:27:02

  "Κρέμασμα στο Σύνταγμα" φωνάζει ο δεξιός συνδικαλιστής των ταξιτζήζων σε εριτπωση που μπουν ιδιωτικές εταιρείες κλπ. 1. Σε τί διαφέρει αυτός ο δεξιός από τον πάλαι ποτέ εκείνον πρασινοφρουρό των λεωφορείων...που είχαν γδύσει και ξυλοκοπήσει έναν οδηγό λεωφορείου... 2. Να θυμίσω άλλο σχολιό μου σε άλλο άρθρο σας περί "προνομιούχων" ομάδων... 3. Ποιός είναι ο εχθρός: μόνο η τουρκία; ή μηπως το ρόλο του εσωτερικού εχθρού τον παίζουν αυτές οι ομαδούλες;;;; Πιο επικίνδυνες και από την Τουρκία.Α επειδή έχουν ντυθεί το μανδύα του "πατριώτη".... καταλάβατε γιατί ειρωνεύομαι και προβοκράω γράφοτνας πως καλύτερα είναι να γυρίσουμε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία;;;; ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΝ ΞΕΡΟΥΜΕ. ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΕΧΘΡΟ ΤΟΝ "ΕΛΛΗΝΑ" ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗ-ΛΑΜΟΓΙΟ-OFFHSORΑ ΔΕΝ ΤΟΝ ΞΕΡΟΥΜΕ...ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ. Αυτός ο "εχθρός", ο εσωτερικός, αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο του Έθνους. Η κερκόπορτα δεν άνοιξε από Τούρκο. Από διεφθαρμένο Βυζαντινό άνοιξε....

 5. Hunter avatar
  Hunter 04/12/2014 13:44:45

  Εδώ μας ταπεινώνει ο Ρωμανός και οι καθαρίστριες/βιζματίες, για τους δανειστές λέτε εσείς;;;;;;;;

 6. karenin avatar
  karenin 04/12/2014 19:46:58

  Εν τω μεταξύ όντως η κυβερνηση πολιτευεται πιο αντιμνημονιακά και απο τον Συριζα, το ιδιο σκληρες ειναι και οι εκφράσεις του Σαμαρα. Η συγκλιση δεν φαινεται να είναι επιδιωκόμενος σκοπός ο δε Βενιζέλος δήλωσε κάτι σαν να χρειάζεται νωπή λαικη βουληση για να απαντηθουν τα τρικανά αιτηματα. Λετε να είναι σαββατοκυριακο εκλογών;

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ karenin 05/12/2014 01:37:50

   Θα "την κάνουνε" στη ζούλα, σαν τον Ραφινάτο και τον "Παλαιών Πατρών"; Τι διάολο, πρώτα "θα βγεί η ψυχή" αυτών των 3 κομμάτων και μετά το κακό το χούι να "εσκαπεύουν";

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ karenin 05/12/2014 01:38:38

   Των 2 κομμάτων, sorry.

 7. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 05/12/2014 01:03:11

  Άν ο Σαμαράς έχει «κοχόνες» θά φανεί. Δέν παίζεις γιά νά χάσεις, αλλά γιά νά κερδίσεις. Έχει τό πλεονέκτημα τού πρωτογενούς πλεονάσματος, όπερ σημαίνει ότι τό κράτος καλύπτει σέ γενικές γραμμές τίς υποχρεώσεις του έναντι τών πολιτών του καί τά λεφτά αρκούν. Δέν αρκούν γιά νά πληρωθούν τά 26,50 δισ. τού 2015 γιά λήξεις παλαιότερων δανείων καί αυτό είναι πού καίει τό ευρωπαϊκό διευθυντήριο. Τράβηγμα τού σχοινιού μέχρι θραύσης. Είτε θά πάμε σέ μιά διευθέτηση τής βιωσιμότητας τού χρέους (αυτή τήν φορά πραγματική, στά πλαίσια τού πραγματικά εφικτού), συγχρόνως μέ τό άνοιγμα μιάς προληπτικής πιστωτικής γραμμής στήριξης μέ λελογισμένα διαρθρωτικά μέτρα, είτε θά οδεύσουμε σέ χρεοκοπία. Όταν δύο αυτοκίνητα μέ πείσμα οδηγούνται σέ μετωπική, στρίβει αυτός πού έχει νά χάσει τά περισσότερα. Νεύρα θέλει καί καθαρό μυαλό γιά τό τί ρεαλιστικά μπορεί νά πετύχει. Καί άς πάει μετά, έν ανάγκη, στό σπίτι του. Σέ τελική ανάλυση στήν ιστορία τό βαθύ αποτύπωμα μιάς πράξης μετράει καί όχι μιά προσωρινή ηγετική καρέκλα ενός φοβικού πρωθυπουργού. Η χρονική συγκυρία τό επιτρέπει.

 8. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 05/12/2014 01:35:17

  Το πραγματικό πρόβλημα είναι αυτό που δεν συζητιέται δημόσια, παρά μόνον υπόγεια, από τους γνώστες και απο το λεγόμενο "έξυπνο χρήμα": Ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών. Χωρίς πραγματικές μεταρρυθμίσεις (όχι βέβαια τις οριζόντιες σαχλαμάρες και το άνανδρο πετσόκομμα των εργαζομένων του ΙΤ που έκαναν) και χωρίς αναδόμηση της οικονομίας ώστε να παράγει και εξαγει, δεν θα κάνουν τίποτε και κάθε σοβαρός αναλυτής και επενδυτής μακροπρόθεσμος το ξέρει. Οι "βιωσιμότητες" κτλ είναι για το τζογαδόρικο ακριδίσιο χρήμα που έρχεται και ξαναφεύγει σε χρονο dt. Ο χρόνος τέλειωσε. Απέτυχαν, δεν υπάρχει παράταση.

 9. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 05/12/2014 01:46:40

  Θα πάμε (δυστυχώς) με ό,τι έχουμε. Το τσίρκο δεν έχει πολύ χρόνο. Σκίστηκε η τέντα. Φοβάμαι βέβαια ότι έρχεται άλλο τσίρκο: φεύγει το γαλαζοπράσινο "Μεντράνο" και έρχεται "της Μαδρίτης", "οι φίλοι του Pοdemos".

  • Άλυτη Εξίσωση avatar
   Άλυτη Εξίσωση @ Uncle Stgm 05/12/2014 10:02:06

   Το δυστύχημα είναι όμως τελικά, οτι σε όλα ετούτα τα χρεοκοπημένα τσίρκουλα, εμείς μάλλον το ρόλο του υποταγμένου λιονταριού και του δύστυχου ελέφαντα ...κατακτήσαμε κι έτσι περνάμε τον καιρό μας εκτελώντας άθλια ακροβατικά υπό την απειλή ξυλοδαρμών και ηλεκτροσόκ. Πάντως απαθείς θεατές, βολεμένοι κι αμέριμνοι αραχτοί στις κερκίδες, δεν είμαστε πια. Μας έπεσαν και τα ποπ κορν από τα χέρια, έλυωσε και το χαζογέλιο της αναισθησίας.... Θέαμα καταντήσαμε από αδιάφοροι θεατές.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.