Τρείς λέξεις μόνο: Ξευτίλα, συντριβή, πανωλεθρία!
12/08/2015 06:30
Του Θανάση Κ.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τρείς λέξεις μόνο: Ξευτίλα, συντριβή, πανωλεθρία!

Μια πανωλεθρία, μια πλήρης συντριβή, πολιτικών και προσδοκιών, που οδηγεί σε τέτοια κλίμακας ισοπέδωση των πάντων, με αντίστοιχο διασυρμό του κόμματος και απομόνωση της χώρας, δεν «φτιασιδώνεται» προπαγανδιστικά, δεν «καλωπίζεται» πολιτικά, δεν «διασκεδάζεται» επικοινωνιακά

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ρητά πριν και μετά τις εκλογές:

·Ότι βάζει τέλος στα Μνημόνια. Στην πραγματικότητα επέστρεψε σε νέο Μνημόνιο.

·Ότι δεν υπήρχε περίπτωση grexit. Τώρα διακηρύσσει ότι οι δανειστές ετοίμαζαν grexit!

·Ότι μπορούσε να επιτύχει νέα συμφωνία χωρίς Μνημόνιο λιτότητας. Δηλαδή νέα δανειακή σύμβαση χωρίς «προαπαιτούμενα» και όρους. Τώρα δέχθηκε χειρότερα υφεσιακά μέτρα απ’ όσα πέρασαν όλα τα προηγούμενα «μνημονιακά» χρόνια!

·Ότι «θα βαρούσε τα νταούλια και θα χόρευαν οι αγορές». Τώρα του στέλνουν τους νέους μνημονιακούς όρους σε emails και τους ψηφίζει στη Βουλή, πριν καλά-καλά μεταφραστούν στα ελληνικά!

·Ότι υπό την πίεση της διαπραγμάτευσης, «η Μέρκελ θα υποχωρήσει και θα είναι μέρα μεσημέρι»! Τώρα αναγκάστηκε να δηλώσει ότι «είχε υποτιμήσει τη δύναμη των δανειστών»

·Ότι «θα τελειώσει οριστικά τα υφεσιακά μέτρα». Τώρα επέστρεψε τη χώρα σε ύφεση, ενώ η Ελλάδα είχε βγει στην ανάκαμψη από το δεύτερο τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς…

·Ότι δεν θα επιτρέψει άλλες μειώσεις στις συντάξεις! αντίθετα είχε υποσχεθεί και χορήγηση-επαναφορά της 13ης σύνταξης! Τώρα μειώνει και τις επικουρικές (πολύ περισσότερο από το 4-8% που προέβλεπε η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος), αλλά και τις κύριες συντάξεις (μέσω της εισφοράς για την υγειονομική κάλυψη).

Αληθινή ξευτίλα!

Επίσης, ενώ κατήγγειλε την προηγούμενη κυβέρνηση για «υποχωρητικότητα» στις απαιτήσεις των δανειστών, έρχεται ο ίδιος και παίρνει πίσω μέτρα ανακούφισης που είχε πάρει η προηγούμενη κυβέρνηση, παρά τη διαφωνία των δανειστών (τότε):

--Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε μειώσει το ΦΠΑ στην εστίαση (αφορά πάνω από 200 χιλιάδες επιχειρήσεις και κοντά στο 1 εκατομμύριο εργαζόμενους), από το 23% στο 13%, παρά την αντίθεση των δανειστών. Η κυβέρνηση Τσίπρα ανεβάζει ξανά, υπό την πίεση των δανειστών, το ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23%!

--Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε μειώσει την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης κατά 30% σε όλους, παρά την αντίθετη γνώμη των δανειστών. Η κυβέρνηση Τσίπρα επαναφέρει την εισφορά αλληλεγγύης, σε μερικές περιπτώσεις την αυξάνει ακόμα περισσότερο από πριν και – το κυριότερο - τη μονιμοποιεί!

--Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων (πράγμα που αύξανε το διαθέσιμο εισόδημα και διευκόλυνε τις προσλήψεις). Η κυβέρνηση Τσίπρα αντίθετα, αυξάνει τις ασφαλιστικές εισφορές, πράγμα που διογκώνει τις «κρατήσεις» και θα προκαλέσει πρόσθετη ανεργία.

--Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε μειώσει την (αυτοτελή) φορολόγηση ενοικίων στο 11% μέχρι 12 χιλιάδες ετησίως. Πράγμα πολύ σημαντικό για μεγάλο μέρος της μεσαίας τάξης και μικρομεσαίων που συμπληρώνουν το εισόδημά τους. Η κυβέρνηση Τσίπρα αυξάνει το φόρο ενοικίων από το 11% στο 15% για αυτή τη μεγάλη «λαϊκή» κατηγορία!…

--Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αρνηθεί κάθε αύξηση του ΦΠΑ πέρα από τα ξενοδοχεία. Η Κυβέρνηση Τσίπρα, κράτησε την αύξηση στα ξενοδοχεία (από το 6,5% στο 13%) και αποδέχθηκε πολύ μεγάλες αυξήσεις σε τεράστια γκάμα προϊόντων που πωλούνται στα supermarkets (από 13% στο 23%), αλλά και σε δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων και φροντιστηρίων! Δηλαδή στο μεγαλύτερο μέρος του οικογενειακού προϋπολογισμού ενός μέσου νοικοκυριού…

--Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αρνηθεί, παρά τις πιέσεις της Τρόϊκας, την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου. Η κυβέρνηση Τσίπρα αποδέχθηκε να καταργηθεί η έκπτωση αυτή σταδιακά, από τώρα ως τα τέλη της επόμενης χρονιάς.

--Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αρνηθεί να αυξηθούν οι προκαταβολές φόρου των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρομεσαίων από το 55% στο 70%. Η κυβέρνηση Τσίπρα δέχεται να αυξηθούν στο 100%.

--Η προηγούμενη κυβέρνηση επέβαλε φορολογία αγροτών στο 13% των κερδών τους και διατήρησε τις φορολογικές απαλλαγές για το αγροτικό πετρέλαιο. Η κυβέρνηση Τσίπρα αυξάνει το φόρο των αγροτών στο 20% για φέτος (μιάμιση φορά πάνω) και στο 26% για την επόμενη χρονιά (διπλασιασμός), ενώ καταργεί σταδιακά και τις φορολογικές απαλλαγές στο αγροτικό πετρέλαιο.

Αν αυτό είναι… «υπερήφανη διαπραγμάτευση», τότε η ξεφτίλα της άνευ όρων συνθηκολόγησης πώς είναι;

ΥΓ. 1 Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από τα μέτρα του τρίτου Μνημονίου, που ούτε απαραίτητα ήταν, ούτε τα είχε υπογράψει ή αποδεχθεί οποιαδήποτε προηγούμενη «μνημονιακή» κυβέρνηση. Έρχονται κι άλλα: στο συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά. Αλλά και στο τραπεζικό και στα δημοσιονομικά (δεν τελειώσαμε, όπως φαίνεται). Από την πολύ «υπερήφανη διαπραγμάτευση», η κυβέρνηση Τσίπρα, υπέστη πρωτοφανή ανασκωλοπισμό! Αληθινή συντριβή! Που θα την πληρώσει βέβαια, ολόκληρος ο ελληνικός λαός.

Αλήθεια πόσο θα στοιχίσει αυτό στους Έλληνες;

ΥΓ.2 Μια πρώτη εκτίμηση: Η πτώση του βιοτικού επιπέδου που προκάλεσε η ως τώρα διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναλύεται ως εξής.

--Από την ύφεση και μόνο: 3-4% του ΑΕΠ κατ’ελάχιστον για φέτος! (Δηλαδή 5,5-7,2 δισεκατομμύρια)

--Αλλά σε σύγκριση με την ανάπτυξη που όλοι οι διεθνείς οργανισμοί προέβλεπαν για το 2015 ως πέρσι το Δεκέμβριο (2,5%), η απώλεια φτάνει το 6% του ΑΕΠ, δηλαδή πρόσθετα «χαμένα» 4,5% δισεκατομμύρια!

--Από επί πλέον μέτρα λιτότητας, παρά τη μείωση του προηγούμενη στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα, μόνο φέτος, θα επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι με επιπρόσθετα 3% του ΑΕΠ, δηλαδή, άλλα 5,5 δισεκατομμύρια.

Σκεφτείτε: η Τρόϊκα ζήταγε από την προηγούμενη κυβέρνηση 1,5-2 δισεκατομμύρια για να πιάσει η Ελλάδα 3% πρωτογενές πλεόνασμα και να μην έχει ανάγκη νέο δανεισμό και νέο Μνημόνιο στο εξής. Τώρα η Τρόϊκα που έγινε «Κουαρτέτο» ζητάει από την κυβέρνηση Τσίπρα 5,5 δισεκατομμύρια μέτρα μόνο για φέτος, για να φτάσει η Ελλάδα σε πρωτογενές έλλειμμα και να συνεχίσει να τη δανείζει όλα τα επόμενα χρόνια! Τέτοιο «κατόρθωμα» πανηγυρίζουν τρομάρα τους…

-- Από αύξηση του τιμαρίθμου (και μείωση των πραγματικού εισοδήματος) που θα προκαλέσουν οι ανατιμήσεις (το 2014 είχαμε μείωση τιμών!) η επιβάρυνση φτάνει το 3%. Κυρίως από αλλαγές στο ΦΠΑ! Συνολικό κόστος τουλάχιστον 5,5 δισεκατομμύρια.

Συνολική επιβάρυνση: 17-23 δισεκατομμύρια τουλάχιστον, μόνο για τη φετινή χρονιά! Αυτό κι αν είναι πανωλεθρία! Και από αναπτυξιακή και από κοινωνική άποψη: σκέτη Πανωλεθρία!

ΥΓ 3. Από πλευράς ανεργίας, όλοι οι διεθνείς οργανισμοί προέβλεπαν για φέτος (2015) αύξηση της απασχόλησης κατά 1,25%-2% (65 -100 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας). Άλλωστε, η τάση αυτή είχε ξεκινήσει το μεγαλύτερο μέρος του 2014 και επιταχυνόταν συνεχώς…

Με πρόβλεψη για ύφεση φέτος της τάξης του 3-4%, η κυβέρνηση Τσίπρα θα «επιτύχει» για φέτος αύξηση της ανεργίας (όχι της απασχόλησης) κατά 1,5% με 2% (80–100 χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας).

Καθαρή απώλεια: 145-200 χιλιάδες θέσεις εργασίας! Που πολλοί φοβούνται ότι θα είναι περισσότερες.

Αληθινή πανωλεθρία, από κάθε άποψη και σε όλα τα μέτωπα! Και θα την νιώσουν ιδιαίτερα: οι αγρότες, οι νησιώτες, πάσης φύσεως μικρομεσαίοι, οι συνταξιούχοι, όλοι οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι επιχειρηματίες, η μεσαία τάξη. Όλες οι κοινωνικές κατηγορίες χωρίς εξαίρεση. Αληθινή ισοπέδωση των πάντων που παίρνει διαστάσεις πλήρους συντριβής!

Συμπέρασμα: Μια πολιτική ήττα μπορεί και να συγχωρεθεί. Μπορεί ακόμα και να εμφανιστεί επικοινωνιακά ως «νίκη» (για κάποιο χρονικό διάστημα τουλάχιστον)…

Αλλά μια πανωλεθρία, μια πλήρης συντριβή, πολιτικών και προσδοκιών, που οδηγεί σε τέτοια κλίμακας ισοπέδωση των πάντων, με αντίστοιχο διασυρμό του κόμματος και απομόνωση της χώρας, δεν «φτιασιδώνεται» προπαγανδιστικά, δεν «καλωπίζεται» πολιτικά, δεν «διασκεδάζεται» επικοινωνιακά. Όσα non papers κι αν βγάζουν, όσο κι αν τους λιβανίζουν (ακόμα) τα MME…

Μπορεί ο Τσίπρας να κάνει εκλογές σύντομα. Μπορεί και να τις κερδίσει (αν τις κάνει σύντομα). Αλλά δεν γλιτώνει, έτσι κι αλλιώς

Να τον μετρήσετε όταν αρχίζουν να φτάνουν τα «επισκεπτήρια» της εφορίας το ένα πίσω από το άλλο, όταν αρχίσουν να τον βρίζουν οι δικοί του πρώην «σύντροφοι» μετά τη διάσπαση, όταν υποχρεωθεί με όποια ανανέωση της κοινοβουλευτικής του δύναμης, να φέρνει κι άλλα μέτρα (εφαρμοστικούς νόμους) κι ύστερα κι άλλα κι άλλα. Και οι στόχοι να μην πιάνονται

Το πρόβλημα με τον Τσίπρα δεν είναι αν θα «ηγεμονεύσει» (στο χώρο της Κεντροαριστεράς ή οπουδήποτε). Ο ΓΑΠ χρειάστηκε δύο χρόνια (και από το 45%) για να καταρρεύσει. Ο Τσίπρας θα χρειαστεί πολύ λιγότερο.

Το πρόβλημα με τον Τσίπρα δεν είναι πόσο θα κρατήσει και πως θα φύγει. Και εκλογές να κερδίσει το Σεπτέμβριο, από τις αρχές του 2016 πάλι εκλογές θα «μυρίζουν». Κι όσο πιο πολύ γαντζώνεται στην εξουσία τόσο πιο άσχημα θα φύγει

Το πρόβλημα είναι πόσο θα στοιχίσει όλο αυτό στη χώρα.

Και τι θα γίνει μετά; Δηλαδή τι θα πάρει τη θέση του εφιάλτη που ζούμε τώρα, του εφιάλτη της «πρώτης φορά Αριστερά»;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Διογένης avatar
  Διογένης 11/08/2015 17:44:20

  Εξαιρετική ανάλυση και μακάρι να τη δούμε ως αντιπολίτευση από τη ΝΔ. Δεν το πιστεύω, αλλά λέω... Μακάρι.
  Το πρόβλημα κατ' εμέ θα είναι να μπορέσει να αντιληφθεί ο ελληνικός λαός το λάθος του. Έκανε το 2009 το λάθος με τα "λεφτά υπάρχουν" και το διέπραξε εκ νέου το 2015. Θα το καταλάβει ποτέ; Θα του φταίνε οι ξένοι; Θα του φταίει ακόμη ακόμη κι αυτός ο Τσίπρας; Πότε θα του φταίει του λαού ο εαυτός του; Ποτέ; Δεν είναι καν θέμα "λαέ μου ευκολόπιστε και πάντα προδομένε". Εδώ δεν υπήρχε καν κάτι για να "πιστέψει" ο κόσμος. Ο κόσμος ψήφιζε Τσίπρα και έλεγε "σιγά να μην κάνει αυτά που λέει, θα κάνει τα ίδια όπως και οι προηγούμενοι" που όμως "έπρεπε να φύγουν". Δηλαδή είχαμε μια άκρως σχιζοφρενική κατάσταση, μια άκρως σχιζοφρενική επιλογή, πραγματικό case study της πολιτικής επιστήμης. Ειλικρινά ήλπιζα ότι ο Τσίπρας θα ακολουθούσε το "όχι" του δημοψηφίσματος, ώστε ο κόσμος να έχει την πλήρη ευθύνη ότι μόνος του διάλεξε αυτό που θα ακολουθούσε. Δεν το ακολούθησε. Καλώς, αλλά πώς θα διαπαιδαγωγηθεί ο κόσμος για τις ευθύνες του; Ας ελπίσουμε αυτό που θα έρθει μετά θα είναι αντίστοιχο της ιστορίας του Κινγκινάτου στην αρχαία Ρώμη, όμως για να πω την αλήθεια πιο πολύ σαν ευχή το λέω, παρά σαν ελπίδα. Και δεν το ελπίζω, διότι ο Έλληνας δεν έχει αντιληφθεί ότι είναι υποχρεωμένος να αυτοκυβερνάται, αλλιώς θα πάψει να υπάρχει σε λίγο καιρό ως τέτοιος, ως Έλληνας δηλαδή.

  • Παράξενος avatar
   Παράξενος @ Διογένης 11/08/2015 18:01:18

   "πραγματικό case study της πολιτικής επιστήμης." Και της ψυχιατρικής μαζί. Αν και, όπως είπε ένας φίλος μου, δεν έχει λόγο η επιστήμη να ασχοληθεί με μια περίπτωση σαν την ελληνική γιατί δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο αλλού. Ο κόσμος εδώ πράγματι το έχει χάσει και θα συνεχίσει να κατηγορεί τους "άλλους" (την προηγούμενη κυβέρνηση, την ΕΕ, τα ΜΜΕ, οποιονδήποτε) γιατί απεχθάνεται την προσωπική ευθύνη (και γενικά την έννοια του προσώπου, το να ζει με στόχο τη σχέση και όχι την απόλαυση). Σωστά λες ότι δε θα συνεχίσει να υπάρχει ως Έλληνας. Μόνο ως ιδιώτης θέλει να λειτουργεί. Το να είσαι μέλος αυτόνομου συλλογικού υποκειμένου συνεπάγεται υποχρεώσεις και δύσκολα καθήκοντα. Όχι συμβατό με τα παράνομα εξοχικά, το μαύρο χρήμα, τους μεθυσμένους χορούς στα beach bar, τις παχυλές καταθέσεις στο εξωτερικό, τις ακριβές κούρσες, τα λουλούδια στα σκυλάδικα, τις αμέτρητες selfies για να δείχνει ότι γλεντάει παντού και πάντα, την επίδειξη κοιλιακών, κ.λ.π.

  • Δρόμος avatar
   Δρόμος @ Διογένης 11/08/2015 19:21:07

   Έλα τώρα... ο ηλίθιος λαός, ο ανόητος λαός, ο ευκολόπιστος λαός. ΠΑΙΔΙ και ΣΚΥΛΙ όπως το ΜΑΘΕΙΣ. Ετσι τον μάθανε τον λαό 40 χρόνια τώρα ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ. Για να μασαμπουκώνουν αυτοί και να μην μιλάει ο λαός διαλύσανε την παιδεία αφήνοντας τα αριστερά γιουρούσια να κάνουν κουμάντο, προσφέρανε διορισμούς με τρελλούς μισθούς. Επί τούτου έκαναν την πλειοψηφία του κόσμου επαγγελματίες τεμπέληδες και παράσιτα εις βάρος των κορόϊδων. Επί τούτου επίσης αφήσανε τα κανάλια με τα σκουπίδια που προβάλανε και την ασταμάτητη προπαγάνδα να διαμορφώνουν την εθνική σκέψη του λαού. Λοιπόν? Τί ακριβώς περίμενες να κάνει ο λαός όταν τον κυβερνούν αλητήριοι παρτάκηδες που κοιτούν μόνο την τσέπη τους καταχρεώνοντας μιά χώρα ολόκληρη?

   • sender avatar
    sender @ Δρόμος 11/08/2015 21:44:52

    Αν αυτός ο λαός δεν είχε αντιστάσεις και η περίφημη εθνική του παράδοσή και μνήμη υπήρξαν έωλες και αφηρημένες έννοιες,τότε η ιστορία του πρέπει να γραφεί από την αρχή.Υπάρχει ένας αδιαμόρφωτος λαός,όχι ένας Ελληνικός λαός.Και προσηλώνεται σ'ένα ρευστό και άθλιο παρόν,γιατί ποτέ δεν είχε παρελθόν και ποτέ δεν θα έχει μέλλον.Γιατί δεν έχει ιστορικό μπούσουλα.Και δεν είναι θύμα.Είναι η σχιζοφρενική κατάληξη βλακωδών επιλογών.Και αυτό φοβάμαι,όταν χαθεί και η τελευταία αναλαμπή της μνήμης και μας γραπώσει ένα αίσθημα αηδίας για την εικόνα μας.Τότε θα είμαστε ικανοί για όλα,κυρίως για την αυτοκαταστροφή μας.

 2. sender avatar
  sender 11/08/2015 18:19:11

  Μπράβο,για το πολύ ενδιαφέρον άρθρο σας,που αποκαλύπτει τις βρώμικες σελίδες του χειρίστου μνημονίου-υποθήκης που επινοήθηκε ποτέ.

 3. chessman avatar
  chessman 11/08/2015 20:07:39

  Ωραία και σωστή η ανάλυση, αλλά δεν πρόκειται ν' αγγίξει τον Έλληνα ψηφοφόρο για 3 πολύ απλούς και προφανείς λόγους : 1) Για να καταλάβεις οτιδήποτε βασική προϋπόθεση είναι η Παιδεία (προσοχή όχι απλά μόρφωση, χαρτιά στον τοίχο όλοι έχουν) κι ως γνωστόν η Παιδεία έπαψε να κατοικεί σ' αυτή τη χώρα εδώ και πολλά χρόνια τώρα. 2) Ο Έλληνας, άλλο μοναδικό προνόμιο παγκοσμίως, ως αμόρφωτος κι απολίτιστος ψηφίζει πάντα όχι για να διαλέξει αυτόν που θα τον οδηγήσει στο μέλλον, αλλά απλά για να τιμωρήσει τον προηγούμενο (που πάλι ο ίδιος είχε ψηφίσει λίγο πιο πριν). Σε απλά Ελληνικά, όταν η ζωή πάει μπροστά με χίλια κι εσύ κοιτάς πίσω (Βάρκιζες, Καισσαρινές, Γράμμους) το μόνο σίγουρο είναι ότι θα τρακάρεις. 3)Άφησα τελευταίο τον πιο πρόσφατο λόγο που είναι κι ο βασικότερος που θα οδηγήσει στην νέα ευρύτερη μάλιστα νίκη του Τσίπρα. Έως τον Ιανουάριο ο Έλληνας ψήφιζε με γνώμονα το ίδιον όφελος (να μας βάλει κανένα παιδί στο Δημόσιο, να "βγάλουμε" κανένα θαλασσοδάνειο, να μας "σβήσουν" τίποτα πρόστιμα κ.α.), από τις προηγούμενες εκλογές πλέον ψηφίζει με γνώμονα να καταστρέψει τον διπλανό του. Προσοχή είναι πολύ θλιβερό όσο και σημαντικό. "Εγώ είμαι άνεργος, η γυναίκα μου άνεργη χρόνια κι άρρωστη χωρίς επιδόματα, ο γιος χωρίς στον ήλιο μοίρα, το σπίτι στο σφυρί και καταθέσεις δεν έχω, δεν έχω να χάσω ούτε να ελπίσω τίποτα, οπότε ψηφίζω Τσίπρα με λύσσα να έρθουν να σας τα πάρουν οι Κομμουνιστές όλα, εσάς τους βολεμένους". Όπως καταλαβαίνετε με αυτό το κριτήριο βρίσκονται ολοένα και περισσότεροι σε μια καθημαγμένη χώρα. Για την περιβόητη κοινωνική συνοχή που δεν υπάρχει πλέον και την αλληλεγγύη που είναι όνειρο, θα μιλήσουμε σε επόμενη αφορμή.

  • Φιλελεύθερος avatar
   Φιλελεύθερος @ chessman 11/08/2015 20:59:22

   Δυστυχώς το σημερινό πολιτικό σύστημα και οι επικεφαλής των κομμάτων είναι κατώτεροι των περιστάσεων να σώσουν τη χώρα και να τη μεταρρυθμίσουν. Όλοι τους....κοιτάζουν το μικροκομματικό συμφέρον και όχι τη χώρα. Νομίζω ότι όλοι κάποια στιγμή θα....αναπολούν την διακυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου με τα όποια λάθη τους και παραλήψεις, γιατί είχε φανεί μια ακτίδα ανάκαμψης και το έγκλημα που έγινε με την διακυβέρνηση του Σύριζα θα το πληρώσουμε πολύ ακριβά. Δυστυχώς ο σοφός Λαός αποφασίζει..........

   • chessman avatar
    chessman @ Φιλελεύθερος 12/08/2015 13:26:30

    Υπενθυμίζω με την ευκαιρία ότι οι λαοί σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη και σε όλες τις ιστορικές στιγμές , οποτεδήποτε αφέθηκαν ελεύθεροι να ψηφίσουν, εξέλεγαν παντού και πάντα ... άσε καλύτερα. Τα πολιτικά λάθη επίσης ΔΕΝ διαγράφονται ποτέ και με τίποτα. Για να γίνω αντιληπτός και να μην κουράσω, ο Χίτλερ βγήκε με νόμιμες διαδικασίες (είχε προηγηθεί η αποτυχημένη του απόπειρα να πάρει την εξουσία με τα όπλα), με την ψήφο του λαού. Το τι έκανε και τι κόστισε στην Ανθρωπότητα η τρέλα του δικτάτορα και το Ολοκαύτωμα είναι γνωστά. Ε, είναι ποτέ δυνατόν να πει ο Γερμανός ψηφοφόρος "έκανα λάθος εξαπατήθηκα, να ψηφίσω έναν Τσίπρα να τα διορθώσω να νιώσω καλύτερα" ; Έτσι συμβαίνει όταν αφήνεις όλους του αμόρφωτους να έχουν ισότιμη ψήφο. Η Ελλάδα έχτιζε Παρθενώνες και Χρυσούς Αιώνες όταν ψήφιζαν μόνοι οι ελεύθεροι, δηλαδή οι μορφωμένοι. Η Δημοκρατία (που ο ίδιος ο Αριστοτέλης περιέγραψε ως το πιο άδικο πολίτευμα) έχει αξία και λειτουργεί όταν αφορά λαό με Παιδεία, επί το πλείστον μορφωμένο. Όταν αφορά ένα ρεμπέτ ασκέρ (πχ σύγχρονη Ελλάδα) τότε το αποτέλεσμα είναι αυτό που ζούμε σήμερα. Απλά εφιαλτικό. Και για να αποφύγω βολικές παρανοήσεις, ΔΕΝ ευαγγελίζομαι καμία χούντα ούτε άλλου είδους ανελεύθερα καθεστώτα ! Αν χρειαστεί μπορώ να περιγράψω τι και πώς και εδώ (τα έχω γράψει αλλού).

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ chessman 11/08/2015 23:07:01

   όντως στο 3) είναι η ουσία, άν αφήσεις τις τραγικές ανισότητες, αδικίες, αντιθέσεις και την απελπισία να αποκτήσουν κρίσιμη μάζα - τελείωσες σαν Λαός - περνάς σε σχέσεις ζούγκλας - αγέλη κόντρα στην αγέλη - Πρόσεξε δεν δικαιολογώ συμπεριφορές - η εξέλιξη του φαινομενου είναι στατιστική, βιολογική ίσως - και δεν έχει να κάνει με τον Ελληνικό χαρακτήρα - άσχετα αν το βιώνουμε μόνοι μας τώρα - η τέχνη της επιβίωσης για την ομάδας ήταν πάντα να διατηρήσης τη συνοχή ελπίζω κάποιος να καταφέρει να δει τη φλεγόμενη βάτο

 4. Ανδρομέδα avatar
  Ανδρομέδα 11/08/2015 21:02:14

  Αμα δεν ξεφουσκώσει το κύμα του λαϊκισμού, το οποίο ανέδειξε και τον Τσίπρα, τίποτα καλό δεν πρόκειται να διαδεχθεί την πρώτη φορά αριστερά. Ουσιαστικά μιλάμε για ακρότητα, αντιευρωπαϊσμό, αντιμεταρρύθμιση και ανορθολογισμό. Κόμματα με αυτά τα χαρακτηριστικά θα κυριαρχήσουν, αν συνεχίσει να μας καθοδηγεί ο λαϊκισμός. Προσωπικά, πιστεύω ότι αυτό δε μαζεύεται πλέον. Και αυτό γιατί μόνο η βελτίωση της οικονομίας θα μπορούσε να εξουδετερώσει σταδιακά τον λαϊκισμό των άκρων. Αυτήν την ευκαιρία την είχαμε και την πετάξαμε στα σκουπίδια.

 5. Σόλοικος avatar
  Σόλοικος 11/08/2015 22:03:13

  Αλήθεια, ποια είναι τα κριτήρια της ψήφου στον αντίστοιχο πολιτικό συνδυασμό κάθε Συνέλληνα; Μας απασχόλησε ποτέ ως πολιτικό φαινόμενο άξιο επιστημονικής ανάλυσης; Είναι τα κίνητρα αμιγώς ατομικά, οικογενειακά, συλλογικά, κοινωνικά, πατριωτικά, εθνικά και πως προσδιορίζονται; Τι το διαφορετικό επιλέγουν και ποιο είναι το καίριο κριτήριο της τελικής απόφασης; Είναι ευμετάβολοι στην κρίση ή ζουν με προκατάληψη και παρωπίδες; Ποιοι διαμορφώνουν την πολιτική συνείδηση και τελικά ένα εκλογικό αποτέλεσμα; Ο ψηφοφόρος ψηφίζει ατομοκεντρικά, με πολιτικό ιδεολογικό κριτήριο ή με κριτήριο το ατομικό του συμφέρον, με κοινωνική ενσυναίσθηση ή με κυρίαρχο το πατριωτικό συναίσθημα; Είναι αποτέλεσμα ώριμης σκέψης και ανάλυσης η πολιτική επιλογή, προϊόν εντυπωσιασμού, προπαγανδιστικής επιρροής ή τυχόν ευκαιριακής επιλογής και σε τι ποσοστό όλα αυτά συνδιαμορφώνουν ένα εκλογικό αποτέλεσμα, αν αναλογισθούμε και την παράμετρο των απρόβλεπτων γεγονότων και των αστάθμητων παραγόντων; Τι επιρροή ασκούν στις μάζες οι ιδεολογικές αρχές κάθε κόμματος και τι η μελλοντική ελπίδα εξυπηρέτησης μικροσυμφερόντων; H κατάρρευση των κοινωνικών αξιακών αρχών, ποια κόμματα εξυπηρετούν και σε ποιόν βαθμό; Ποια επιστημονική βασιμότητα έχουν οι προβλέψεις των πολιτικών και οικονομικών αναλυτών και γιατί συνήθως δεν επαληθεύονται; To επίπεδο πνευματικής, κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης πόσο επηρεάζει την προς τα δεξιά, μεσαίο χώρο ή προς την αριστερά πολιτική, προτίμηση των ψηφοφόρων; Αυτά να λύσουν οι πολιτικοί μας, που αδιαφορούν και μετά να ζητούν την ψήφο μας, όταν μας αποδείξουν έμπρακτα ότι έχουν πειστικό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση, βαθειών κοινωνικών τομών και προοπτική οικονομικής ανάπτυξης. Διαφορετικά ας αφήσουν τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να κάνουν πάρτυ διαφθοράς στην πλάτη του λαού και ας συνεχίσουν να ομφαλοσκοπούν, περιμένοντας το εξ ουρανού μάννα.

 6. George N avatar
  George N 11/08/2015 22:09:36

  Οι προβλέψεις για μια χώρα με Capital Controls και αριστερή κυβέρνηση ασχέτων μοιάζουν υπερβολικά πολιτικές. Αν μειωθεί το ΑΕΠ μόνο τόσο κι όχι το διπλάσιο τουλάχιστον θα είναι τρομερή επιτυχία. Too good to be true όμως οπότε κάποιος θα πρέπει να ζητήσει σύντομα από τον Σουμπλε να καλύψει μεγάλα πρωτογενή ελλείμματα...και άρα game over.

 7. Σόλοικος avatar
  Σόλοικος 11/08/2015 23:36:22

  Κόκκινη σκόνη σαν της ερήμου θα μας πλακώσει, και όλοι θα τρέχουν σαν τα ποντίκια και όποιος γλυτώσει, ο εφιάλτης με αυτά τα μέτρα και τα μνημόνια δεν θα τελειώσει, χωρίς να τρώμε, χωρίς κουμάντο, ποιος θα πληρώσει; με μια Ελλάδα, που την μικραίνουν, που να βρει δόση; οι Ευρωπαίοι όσοι και οι ξένοι αυτοί δεν φταίνε, τους υπαλλήλους και τους εργάτες άστους να κλαίνε, αυτοί επανάσταση ήθελαν και απώλειες ας έχουν, υπογραφή και ψήφο τους που δίνουν να προσέχουν.

  • Petit Nicolas avatar
   Petit Nicolas @ Σόλοικος 12/08/2015 14:02:03

   Ξέχασες που θα βρέχει και βατράχια, που θα τρυπώνουνε μέσα στο στόμα όσων ψήφισαν αυτό που δεν σου αρέσει ! χαχαχαχα

  • Να΄χαμε να λέγαμε avatar
   Να΄χαμε να λέγαμε @ Σόλοικος 12/08/2015 16:13:13

   Να σου απαντήσω κι εγώ λοιπόν, ποιητικά Σόλοικε : ''Αρνάκι άσπρο και παχύ, έτρεχε στο λιβάδι μα το΄ βρε ο χασάπακλας και το' σφαξε ενα βράδι! Οι Ευρωπαίοι σε τίποτε βεβαίως δεν του φταίξαν, ας πρόσεχε να μάντευε, παιχνίδι πως του παίξαν. Τώρα που καταντήσαμε να χουμε τρία μνημόνια, θα τρώμε ελπίδες για φαϊ , θα πίνουμε τα χιόνια (αν χιονίζει). Βρέχει ποντίκια κι αχινούς, θαλάσσιες χελώνες, δεν μας γλιτώνει τίποτε, έτσι θα πάει αιώνες. Καλά να πάθουν όλοι αυτοί τον Τσίπρα που ψηφίσαν, ρημάξανε το σύμπαν μας, τίποτε δεν αφήσαν. Ας πάθουν κρυοπαγήματα, συνάχι, τριχοφάγο, στιγμή δε θα τους λυπηθώ, ρετσινόλαδο και πάγο. Μονάχα εμείς οι εκλεκτοί που είχαμε την κουτάλα, εμείς μόνο να ζήσουμε, που αξίζουμε τα μάλα.'' Με αγάπη

 8. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 12/08/2015 09:31:15

  Και μια άλλη λέξη : Βλακεία. Και αυτή η λέξη είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπισθεί το καρκίνωμα της αριστεράς.Εξευτελίστε τους αριστερούς ότι είναι βλάκες και η ιδεολογία τους βλακώδης.Δεν πιάνει τίποτε άλλο.Με το να πείτε ανθέλληνες,προδότες,τομάρια κλπ δεν ιδρώνει το αυτί τους.Βλάκες πείτε τους.Μόνο αυτό θα τους προβληματίσει.Βλάκες που περίμεναν το σκίσιμο του μνημονίου,το να "κάνει τα μισά από αυτά που είπε ο Τσίπρας" και άλλα παρόμοια.Γιατι αυτοπερνιούνται και πιο έξυπνοι και διαβασμένοι από τους άλλους επειδή είναι αριστεροί.Είστε βλάκες και σας έχει αποβλακώσει η αριστερά.Αυτή είναι η απάντηση.

  • Petit Nicolas avatar
   Petit Nicolas @ ψυχραιμια 12/08/2015 13:59:13

   Άμα είναι τόσο βλάκες όσο λες, θα πάρουνε στα σίγουρα πολύ στα σοβαρά τα ...ατράνταχτα επιχειρήματά σου, που εκπορεύονται από έναν ανεγκέφαλο και προορίζονται για σαπρόφυτα. Πλάκα έχεις πάντως. Θα προσφέρεις τουλάχιστον και κάτι χρήσιμο μέσα από την προαποτυχημένη προσπάθειά σου. Τη θυμηδία, σε προβληματισμένους. :)

 9. Αχιλλέας Π. avatar
  Αχιλλέας Π. 12/08/2015 10:44:42

  Οπως τα λες, φίλε Θανάση Κ. και παρ' όλ' αυτά θρίαμβος Τσίπρα στις δημοσκοπήσεις με πάνω απο 60%!!, πράγμα που τον κάνει να προχωράει άφοβα σε εκλογές. Εδώ που τα λέμε (υπόθεση κάνουμε), αν τις κερδιζε η ΝΔ θα αναγκαζόταν να εφαρμόσει με μεγαλύτερη συνέπεια απο τον Τσίπρα τα μετρα που θα αποτελούσαν και γι αυτην ξευτίλα,συντριβή,πανωλεθρια και βλακεία!. Επομένως σοφα ο Μειμαράκης κρατάει διακριτική στάση. Με την Αυτοκρατορία δεν μπορεί να γαυγίζεις διότι δεν τό'χει σε τίποτε να σε κάνει σκόνη...

  • Petit Nicolas avatar
   Petit Nicolas @ Αχιλλέας Π. 12/08/2015 12:33:18

   Πανωλεθρίαμβος θα είναι αυτός του Τσίπρα. Είναι βέβαιο :). Ως ''Πρώτη φορά νεοφιλελές Γενίτσαρος'' θα μείνει στην Ιστορία. Οι δημοσκοπήσεις αλήθεια δεν ήτανε που βλέπανε το Ναι να είναι κοντά κοντά με το Όχι; Πάντα προβλέπουνε το αντίθετο από αυτό που τελικά συμβαίνει, άρα πολύ καλά θα τα πάτε. Ντουγρού στον Καιάδα. Δε λέω, όσο περνάει από το χέρι μας, κι εμείς, θα σας βοηθήσουμε. Αλλά την περισσότερη δουλειά, την κάνετε ήδη μόνοι σας! Xo Xo

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Petit Nicolas 12/08/2015 12:46:35

    Το παιγνιδι αλλαξε.Όσο πιο αριστερά πας τόσο θα πεινας περισσότερο.

    • Petit Nicolas avatar
     Petit Nicolas @ ψυχραιμια 12/08/2015 13:49:59

     Αυτά τα φτηνά, σ΄αυτούς που μπορείς να χειρίζεσαι και που αποφασίζουνε με σύμβουλο το ....στομάχι τους, κουτοπονηρίδη Αμερικανάκο.

 10. Σόλοικος avatar
  Σόλοικος 12/08/2015 15:13:54

  Αργόσχολε ρουφιανάκο που τρολλάρεις κάθε τι που δεν σου αρέσει, δείχνεις με την συμπεριφορά σου ότι δεν κοιτάς το σπίτι του, αλλά των άλλων για να το καταστρέψεις στην μανία αλληλοεξόντωσης, κριτήριο δράσης της φασιστικής ιδεολογίας σου και της φραστικής σου αναίδειας, που αποπνέει γλοιώδη αμετροέπεια......ίδιο της συνομοταξίας σας των ανεγκέφαλων και των εθνοπροδοτών, που πληρώνονται με τον ιδρώτα των άλλων, εσαεί καρεκλοκένταυροι.

 11. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 12/08/2015 19:02:41

  Mικρέ Νικόλα αυτά που θέλεις να πάρεις ως αριστερός για να περάσεις καλά δεν είναι στην Ελλάδα.Τα έχουν διάφοροι ξένοι με περίεργα ονόματα όπως Σόιμπλε,Ντράγκι,Γιούνκερ κλπ.Δεν μπορείς να στείλεις αναρχικούς στη Φρανκφούρτη και τις Βρυξέλλες για να τα κάψουν γιατί θα τους γυρίσουν πίσω συστημένους. Οπότε το αριστερό κόλπο δεν πιάνει.Εκτός αν αποφασίσεις να γίνεις πραγματικός αριστερός και να ζεις μόνο με τα δικά σου λεφτά.Αυτό σημαίνει βιοτικό επίπεδο Κούβας και Β.Κορέας.Δεν θα βρεις πολλούς να το θέλουν αυτό.

 12. Σόλοικος avatar
  Σόλοικος 12/08/2015 19:21:36

  @ Να' ΄χαμε να λέγαμε ''Αρνάκι άσπρο και παχύ, έτρεχε στο λιβάδι μα το΄ βρε ο χασάπακλας και το' σφαξε ενα βράδι!" Απίθανο !.

 13. chp avatar
  chp 12/08/2015 19:43:17

  "Τρείς λέξεις μόνο: Ξευτίλα, συντριβή, πανωλεθρία!" Μην χρησιμοποιείς Θανάση τόσο ακραίες εκφράσεις. Ξέρεις γιατι ? Στο μνημονιο 4 & 5 τι θα γράψεις ? Οικονομία στις λέξεις ,μηντις σπαταλάμε άδικα!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.