Το τέλος των ιδεολογιών
09/09/2014 06:27
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το τέλος των ιδεολογιών

«Το παλιό πεθαίνει. Το νέο δεν έχει ακόμη γεννηθεί. Είναι η ώρα των τεράτων» (Αντόνιο Γκράμσι )

Φαίνεται αν ανατρέξει κανείς με ψύχραιμη ματιά στο πρόσφατο πολιτικό παρελθόν, πως σαράντα ολάκερα χρόνια μεταπολίτευσης, τίποτε καινούριο δεν κατάφερε να «γεννήσει». Αντιθέτως, όλες οι ξεπερασμένες από την ιστορία ιδεολογίες και ιδεοληψίες, αναπαλαιώθηκαν μεθοδικά και ζηλόφθονα από κόμματα και κομματάρχες που μονάχα έτσι κατάφεραν να επιβάλλουν την πρωτοκαθεδρία τους στην παραζαλισμένη και εξωνημένη κοινωνία της μεταπολιτευτικής ελληνικής σούπας. Πρώτος μεταξύ όλων φυσικά ο Ανδρέας Παπανδρέου, που καλλιεργώντας έναν πρωτόγονο και μετεμφυλιακό αριστερισμό κατάφερε να μεσουρανήσει επί δεκαετίες, λεηλατώντας αχόρταγα αριστερές και «αριστερές» ψήφους.

Πατώντας έτσι ο παμπόνηρος αυτός λαοπλάνος πάνω στα χνάρια ενός συντηρητικότατου πατριωτικού «σοσιαλισμού» αλά γκρέκα και «σπρώχνοντας» ασταμάτητα υλικά και ηθικά λάφυρα σε μια ψοφοδεή αριστερά που διψούσε για εκδίκηση και ήλπιζε μάταια να πάρει την ρεβάνς για την ήττα της στον εμφύλιο, καπηλεύτηκε αράδα δεξιές και αριστερές ιδεολογίες, ξεζούμισε ανελέητα δεξιούς και αριστερούς συμπράττοντες και κατά καιρούς συμπορευόμενους (άλλοτε ασύγγνωστα κι άλλοτε συν-ενοχικά και εις πλήρη γνώση), και οδήγησε αυτός και οι επίγονοί του, έναν ολόκληρο λαό σκληρά εργαζόμενων και συγκρατημένων νοικοκυραίων στην πλειοψηφία τους, στην έσχατη κατάντια ενός συρφετού παγκόσμιων μπαταχτσήδων που αρνούνται ακόμη και τώρα να αντικρύσουν κατάματα την αλήθεια.

Είναι να γελά κανείς όταν διαβάζει όσα λέγονται από κυβερνητικούς κύκλους αλλά και από όψιμους δεξιούς πολιτικούς αρθρογράφους για δήθεν ιδεολογική κυριαρχία της αριστεράς. Δυστυχώς, όλα αυτά τα χρόνια χτίστηκε κάτι τελείως διαφορετικό και εντελώς από - ιδεολογικοποιημένο. Ένας ασπόνδυλος, άναρχος, αήθης, προπέτης, ανερμάτιστος, κούφος και ανόητος πολιτικά κοινωνικός πολτός, ένας αχταρμάς καλοπερασάκηδων, ένας εσμός παρτάκηδων, μια συμμορία «κουμπάρων», ένα μπουλούκι κομματικών ημετέρων, που εντελώς φυσικά παραδόθηκε αμαχητί στην πρώτη δυσκολία και εντελώς αναμενόμενα αρνείται ακόμη και σήμερα να «εκλογικευτεί» και να ακολουθήσει την καθαρτήριο οδό που θα τον οδηγήσει στην σωτηρία του, μέσα από την βαθιά αλλαγή και το δυσκολότατο εγχείρημα της επαναφοράς του σε μονοπάτια ιχνηλάτησης νέων ιδεολογιών και συγκρότησης καινούριων και ρηξικέλευθων πολιτικών υποκειμένων.

Την σκυτάλη του μεγάλου αυτού λαοπλάνου, επιχειρεί εσχάτως να πάρει στα χέρια του ο κ. Τσίπρας. Βέβαια, ο σοφός λαός μας λέει πως «τα μεταξωτά βρακιά απαιτούν κι επιδέξιους κ….ς», ενώ οι αρχαίοι μας πρόγονοι πιστεύανε πως «ου παντός πλειν ες Κόρινθον». Η αλήθεια είναι πως ο νεαρός επίδοξος μιμητής του Ανδρέα δυσκολεύεται τα μάλα να αποβάλλει την κομμουνιστική λεοντή του σκληρού παλαιοκομματικού πυρήνα και τον αναρχομπαχαλισμό των διαφόρων συνιστωσών και να αποτανθεί πειστικά σε ένα πιο μεσοχωρίτικο και συνεπώς καχύποπτο πολιτικά ακροατήριο. Ουδέν όμως ιδεολογικά φρέσκο ή πολιτικά χρήσιμο δυστυχώς προσκομίζει στην ταπεινωμένη ελληνική κοινωνία ο συγκεκριμένος πολιτικός και το πολιτικό συμπίλημα που αφρόνως αυτό-αποκαλείται ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ. Αυτός είναι τελικά και ο λόγος που δεν καταφέρνει παρ’ όλες τις πολιτικές γκάφες και τις παλινωδίες της συγκυβέρνησης να πείσει και να δελεάσει μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας όπως ακόπως κατάφερε ο μέντορας και ίνδαλμά του ο Ανδρέας. Τούτο, σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη «λαφύρων» προς διαγούμιση και «ιματίων» προς διαμοίραση, προεξοφλεί σχεδόν απόλυτα την τελική αποτυχία του «ιδεολογικώς απόρου» αυτού πολιτικού μορφώματος.

Η κρίση λοιπόν, καθόλου δεν φαίνεται να οδήγησε ως τα σήμερα σε ιδεολογική ανανέωση του πολιτικού σκηνικού. Αντίθετα, κινδυνεύει υπό προϋποθέσεις να οδηγήσει σε μια οιονεί διαιώνιση της πολιτικής κυριαρχίας των ίδιων ακριβώς δυνάμεων, που εξ ιδίων συμφερόντων οδηγούμενες και ιδεολογικώς σε θολά νερά διαρκώς κινούμενες, οδήγησαν την χώρα στην καταστροφή και την κοινωνία στην έσχατη ανυποληψία και ένδεια. Με άλλα λόγια, ισχυριζόμαστε πως το τέλος των ιδεολογιών στην χώρα μας έχει παρα-διαρκέσει! Αυτό είναι ανάγκη να αλλάξει και η ελληνική κοινωνία να ανακαλύψει εξ αρχής και εξ ανάγκης αν χρειαστεί νέες (παλαιές – παμπάλαιες αλλού) ιδεολογίες. Να συνεγερθεί από νέα πολιτικά νοήματα. Να πιστέψει σε ολοκαίνουρια (πασίγνωστα και πολύ-εξερευνημένα αλλού) οράματα. Κι όλα αυτά, να καταφέρει να τα φέρει στα μέτρα της. Να τα περάσει από το ολοκαίνουριο φίλτρο ενός ασίγαστου ανά τους αιώνες και διαρκώς επιβεβαιωνόμενου από εκατοντάδες ιστορικές υπερβάσεις ανά τους αιώνες, Πατριωτισμού. Ενός Πατριωτισμού, που δεν θα μηρυκάζει την ιστορία, αλλά που ορμητικά θα τείνει να δημιουργήσει ιστορία…

Akenaton-FactorX

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 09/09/2014 07:18:05

  Πολύ σωστά όσα λέτε για τον αλήστου μνήμης ΑΓΠ. Αν δεν υπήρχε αυτός ο καταστροφέας της πατρίδας, η μεταπολίτευση θα ήταν πιθανότατα μία επιτυχία και μαλιστα μεγάλη. Αυτός πήρε ένα χρέος στο 23% και το έδωσε πίσω κοντά στο 100% στο τέλος της δεκαετίας, δίχως να κάνει ούτε μισο δημόσιο έργο. Αυτός διέφθειρε τους έλληνες, αυτός τους έβγαλε εμφυλιοπολεμικά συμπλέγματα, αυτός δικαίωσε την αναξιότητα στον δημόσιο βίο ως τάχα απόδειξη ταξικής αποκατάστασης, αυτός έφερε έναν νέο διχασμό. Αλλά η διαφθορά δεν είναι ιδεολογία. Εννοω κάποιος που κλέβει το κράτος δεν το κάνει διότι έχει μία συγκεκριμένη ιδεολογία ή διότι δεν έχει καθόλου ιδεολογία. Το κάνει γιατί είναι απατεώνας, κάτι που δεν έχει να κάνει με ύπαρξη η απαουσία ιδεολογίας, είναι σα να μιλάμε για αυγά και διαστημόπλοια, άσχετα πράγματα. Πάσχουμε λοιπόν τώρα από έλλειωη ιδεολογίας; Πιθανόν ναι αλλά υπάρχει λόγος. Θέλω να πω μία κραταιά ιδεολογία ο κομμουνισμός ηττήθηκε παντού όπου εφαρμόστηκε, απεδείχθη καταστροφή. Ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός πάλι δεν έχει απήχηση στο εκλογικό σώμα. Επομένως τα περισσότερα κόμματα θέλουν να κινούνται σ εναν πιο μεσαίο χώρο που στα μάτια πολλών φαίνεται να είναι δίχως ιδεολογία αλλά πιθανόν είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα. ΠΟλύ φοβάμαι, ότι σε καιρούς κρίσης οι ιδεολογίες τείνουν να εμφανίζονται ξανά και να είναι πιο ακραίες. Αυτό δεν το βλέπουμε στην περίπτωση του Συριζα που κινείται όλο και πιο κεντρώα καθώς καλύπτει το κενό του πασόκ. Αλλά το βλέπουμε στην εμφάνιση ακραίων μορφωμάτων που ανδρώνονται τόσο προς την άκρα δεξιά όσο και προς την άκρα αριστερά. Είμαστε σε μία περίοδο όπου η ιδεολογία μάλλον αρχίζει να παίρνει την εκδίκησή της, αλλά δεν ξέρω αν αυτό είναι καλό.

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Άπαντα Επιστάμενος 09/09/2014 21:14:20

   Η διαφθορά φίλε Α.Ε.,πολύ σωστά λές ότι δεν είναι ιδεολογία,αλλά μετά τα τόσα χρόνια επικράτησής της,κατάντησε να είναι η κυρίαρχη ιδεολογία.

 2. Νεύτων avatar
  Νεύτων 09/09/2014 07:38:41

  Εξαιρετικό!!!Και θα συμπλήρωνα ότι ο πολίτης έχει σήμερα ανάγκη την ιδεολογία της απλής λογικής υποστηριζόμενης από την αλήθεια.

 3. ΑΧΙΛΛΕΥΣ avatar
  ΑΧΙΛΛΕΥΣ 09/09/2014 08:29:47

  Kαλές οι ιδεολογίες αγαπητοί φόλοι, αλλά το πρόβλημά μας τώρα είναι πώς θα γλιτώσουμε το σπίτι μας απο την κατάσχεση, αν είμαστε στον πάτο, ή πως θα ξανανοίξουμε το μαγαζί μας αν δεν έχουμε φτάσει στον πάτο. Η "ιδεολογία" που θα μας λύσει αυτά τα προβλήματα θα είναι η καλύτερη και αυτήν θα ψηφίσουμε στις επόμενες εκλογές, ασχέτως αν θα την φέρει ο Σαμαράς ,ο Τσίπρας, ή ο Βενιζέλος. Δεν ξέρω ποιά θα είναι αυτή η ιδεολογία, αλλά όπως είπε και ο Αρνώ Μοντεμπούργκ δεν θα είναι η "ιδεολογία" της Μέρκελ και του Σόιμπλε, η οποία δεν πάει άλλο και μας καταστρέφει αμετακλήτως.. Κι όπως φαίνεται ο Ντράγκι, ακόμα και το ΔΝΤ συμφωνούν μαζί του. Διότι είναι βέβαιο οτι για να γίνουν αυτά τα δύο, στο σημείο που έφτασε η Ελλάδα σήμερα, χρειάζεται μια τόσο ισχυρή "ιδεολογία" που θα σώσει όλη την Ευρωζώνη και το Ευρώ. Αλλοιώς, "ο καθείς και τα όπλα του". Η Ελλάδα απο μόνη της δεν σώζεται με τίποτε, όσο διαρκεί η Ευρωπαική κρίση. *Ο Αντρέας και η Αμερικανική του οικογένεια είναι αποδεδειγμένα πράκτορες των Αμερικανικών συμφερόντων στην Ελλάδα και πιστεύουν ότι το συμφέρον της Αμερικής είναι και συμφέρον της Ελλάδος. Ολοι σχεδόν οι "Σσιαλιστές" του Χάρβαρντ που εγκαταστάθηκαν σε πρώην Χουντικά καθεστώτα το 1975 είχαν το Αμερικάνικο χρίσμα και θεωρούσαν τα Αμερικάνικα συμφέροντα υπέρτερα των της χώρας του (Κορασόν Ακίνο-Φιλιππίνες,«Μπέιμπι Ντοκ» Ντιβαλιέ-Αιτή, Τανσού Τσιλέρ-Τουρκία, κλπ.). Δεν υπάρχει αντίφαση στην πολιτική πρακτική των Παπανδρέου. Υπηρέτησαν και υπηρετούν πιστά τα Αμερικάνικα συμφέροντα στην Αμερικάνικη Αποικία Ελλάδα. Η μόνη "απειλή" για τον ΓΑΠ είναι η προσπάθεια της Γερμανίας που μέχρι στιγμής πέτυχε, να κάνει την Ελλάδα και την Κύπρο δικές της αποικίες χρέους.

  • Giorgis avatar
   Giorgis @ ΑΧΙΛΛΕΥΣ 09/09/2014 14:54:15

   Ξεφορτοθείτε το "αμερικάνικο" χέρι, είναι μια συνέχεια της ιδέας "φταίνε άλοι για την κατάντια μας"

 4. ETERNAL MUSIC avatar
  ETERNAL MUSIC 09/09/2014 08:30:53

  Γιατί προηγείται πλέον το “ναι” στην ανεξαρτησία της Σκωτίας,η ειρωνεία της Ιστορίας και ο Φουκογιαμα.

 5. Αιρετικός avatar
  Αιρετικός 09/09/2014 10:34:59

  Το πρόβλημα κυρίως το έχουν οι ηγεσίες και όχι οι ιδεολογίες...Οι περισσότεροι ηγέτες σε όλη την υφήλιο παραείναι (και φαίνονται) αδύναμοι και εξαρτώμενοι από κεφάλαια, έξεις και επηρροές...Και βέβαια όσο και όπου δεν λειτουργεί πραγματική δημοκρατία και δικαιοσύνη, ο λαός μετατωπίζεται στις ακραίες φωνές διαμαρτυρίας...

 6. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 09/09/2014 10:53:01

  Λόγια διαχρονικής και οικουμενικής σοφίας, απίστευτα όμορφη φωτό... Σοφοί άνθρωποι και ισχυροί χαρακτήρες, όπως ο Σαρδηνός έγκλειστος, είναι εξαιρετικά σπάνιοι στον μεταμοντέρνο χυλό του 21ου αιώνα. Αυτή η απουσία σοφιας και η πληθώρα επιπολαιότητας και ιδιοτέλειας προκαλεί πολύ πόνο στην ανθρωπότητα.

  • akis avatar
   akis @ Uncle Stgm 09/09/2014 15:32:15

   Σάρδος, όχι Σαρδηνός μεγάλε

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ akis 09/09/2014 18:21:57

    OK, απολογούμαι.

 7. George N avatar
  George N 09/09/2014 10:58:11

  Ιδεολογία είχε το ΠΑΣΟΚ (όχι φυσικά ο Αντρέας) από το 74 μέχρι το 89. Ήταν ένα περονιστικό (φασιστικό δλδ κόμμα) Είχε και όραμα. Είχε και την υποστήριξη του λαού. Το πρόβλημα δεν είναι στην έλλειψη ιδεολογίας. Συνήθως αυτές είναι καταστροφικές. Είναι στο ότι μια ολόκληρη γενιά υπέστη πλύση εγκεφάλου και έχει αντιδράσεις pavlovs dogs. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο από την επακόλουθη αναντιστοιχία πιστεύω-πραγματικότητας. Αρχικά οδηγεί στην κοινωνική παράνοια. Ξεπηδούν προφητείες, ψεκασμοί, συνομωσίες, προδότες κτλ Χρονικά η επόμενη κατάσταση είναι η σύγχυση. Εκεί ακούς για το νεοφιλελεύθερο της υπερφορολόγησης, για τις αυξημένες δημόσιες δαπάνες που πρέπει να κάνει ένα χρεοκοπημένο κράτος για να βγει από την κρίση, για τρόπους αποπληρωμής χρέους μονομερείς και όχι, για το πως φόροι κατοχής και όχι εισοδήματος μπορούν να γίνουν δίκαιοι κτλ Ακολουθεί ο σκεπτικισμός, το γκρέμισμα των μύθων. Εκεί είναι και το κατάλληλο σημείο για αναζήτηση προτύπου. Μια και σαν κοινωνία βουλιάξαμε και μόνο σαν κοινωνία μπορούμε να σωθούμε, χρέος κάθε μέλους της με καλύτερη αντίληψη της πραγματικότητας είναι το πέταγμα σωσίβιου σε όσους ακόμα πνίγονται στον παραλογισμό. Όταν οι πολλοί ανέβουν στις βάρκες τότε μόνο θα μπορέσουμε κάπου να πάμε.

 8. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 09/09/2014 11:08:39

  Και αυτή η διαπίστωση, Ακενατόν και FX: ότι καμμιά ιδεολογική κυριαρχία της "αριστεράς", τίποτε ιδεολογικό δεν έστησε το ριφιφί όλα αυτά τα χρόνια, αλλά ήταν ένας "ασπόνδυλος, άναρχος, αήθης, προπέτης, ανερμάτιστος, κούφιος και ανόητος πολιτικά κοινωνικός πολτός, ένας αχταρμάς καλοπερασάκηδων, ένας εσμός παρτάκηδων, μια συμμορία «κουμπάρων», ένα μπουλούκι κομματικών ημετέρων" (μπράσινων, πλέ, κόκκινων, κανελλί με βούλες) αυτός που έφυγε απο το κοτέτσι με ένα σακκί γεμάτο κότττες ριγμένο στον ώμο, είναι ότι πιό ακριβές, έντιμο και ειλικρινές μπορεί να ειπωθεί σήμερα. Οι κλεφτοκοτάδες δεν ασχολούνται με ιδεολογίες. Αλλά είναι μανούλες στα ιδεολογήματα και στην παραμύθα. Επί τόσες δεκαετίες μας πουλούσαν επιτυχώς ότι μάχεται δήθεν το φώς με το σκότος, οι νταβατζήδες με τους αδιάφθορους κτλ. Οι πιό πολλοί πολίτες ζητωκραυγάζαμε ενώ αυτοι άδειαζαν το κοτέτσι. Μη μας πουλήσει όμως τώρα κανείς το παραμύθι ρετρό για δήθεν μάχη της "καλής" ΝΔ με τον "κακό" ΣΥΡΙΖΑ ή τούμπαλιν. Η φασαρία όλη γίνεται για να μην επιστραφούν ποτέ οι κλεμμένες κόττες στο κοτέτσι.

  • Ποντομέδων avatar
   Ποντομέδων @ Uncle Stgm 09/09/2014 13:58:24

   Αγαπητέ Uncle Stgm, Το σίγουρο είναι ότι είσαι σπουδαγμένος, ότι έχεις γνώσεις, ότι είσαι υψιπετής στις σκέψεις σου, ότι ξεχωρίζεις, ότι δεν συμβιβάζεσαι ! Όμως λείπει κάτι. Η καθαρότητα !!! Η ανδρεία της παρρησίας !!! Αιαινάως κρύβεσαι ! Πες μου (τουλάχιστον) τί ψήφισες στις τελευταίες εκλογές , να σου πω ποιος είσαι !!!!!!!!!!! φιλικά, Ποντομέδων

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ Ποντομέδων 09/09/2014 18:43:16

    Αγαπητέ Ποντομέδοντα. Άν διάβαζες πιο προσεκτικά τα σχόλια, ίσως δεν θα είχες καμμιά απορία. Και από παρρησία δεν νομίζω να μειονεκτώ, από άλλα πράγματα ίσως. Άς είναι. Στις Ευρωεκλογές ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ. Βρίζοντας. Είναι (δυστυχώς ακόμη) μία από τις παιδικές χαρές της πολιτικής μας αλλά δυστυχώς δεν ξέρω κανένα κόμμα που να μην είναι παιδική χαρά. Ψήφισα το μικρότερο κακό, πιά, εν πάσει περιπτώσει. Συνηθισμένος από παλιά αυτό κάνω. Πότε το ένα πότε το άλλο, αλλά πάντα βρίζοντας σην κάλπη. Δεν ψηφίζω ποτέ ιδεολογικά αλλά πρακτικά: πολιτικό πρόγραμμα για εφαρμογή και στοιχειώδη αξιοπιστία (άν φαίνονται ίχνη). Σταυρό στον Ρομπόλη του Ινστιτούτου Εργασίας. Στέρεος, πατά γερά σε αριθμούς χωρίς να παραλείπει τη θεωρία, κοινωνικά ευαίσθητος αλλά όχι αιθεροβάμων, βαθύς γνώστης της Ελληνικής και Ευρωπαικής οικονομίας. Δυστυχώς χάσαμε. Δεν μου αρέσει να κάνω διαφήμιση, αλλά όταν μου καταλογίζεις ότι "λείπει η παρρησία", τι άλλο να έκανα;

    • ΑΧΙΛΛΕΥΣ avatar
     ΑΧΙΛΛΕΥΣ @ Uncle Stgm 09/09/2014 19:08:51

     Στις βουλευτικές έχει σημασία τι θα ψηφίσεις θείο, όχι τι ψήφισες στις Ευρωεκλογές. Εκεί δεν ήταν για κυβέρνηση.

    • Ποντομέδων avatar
     Ποντομέδων @ Uncle Stgm 09/09/2014 19:46:20

     Με ειλικρίνεια σε ευχαριστώ, αγαπητέ Uncle, ασχέτως αν διαφωνώ με την επιλογή σου ως ..."μη χείρων" .

 9. ETERNAL MUSIC avatar
  ETERNAL MUSIC 09/09/2014 12:05:31

  Bloomberg:Ποιοι είναι οι 50 άνθρωποι που κινούν τα νήματα στον πλανήτη.

  • ΑΧΙΛΛΕΥΣ avatar
   ΑΧΙΛΛΕΥΣ @ ETERNAL MUSIC 09/09/2014 19:22:09

   Aδιαμφισβήτητα η Black Rock πού ήλεγξε ακόμα και τις δικές μας τράπεζες, είναι ο ΑΡΧΗΓΟΣ όλων. Πέρα απο τους 50 ανθρώπους που αναφέρεις φίλε ΕTERNAL MUSIC, υπάρχει και η Αυτοκρατορία του Xρήματος που κυβερνά τον κόσμο και αποτελείται βασικά απο τις 10-15 μεγάλες οικογένειες που αναφέρονται εδώ: http://english.pravda.ru/business/finance/18-10-2011/119355-The_Large_Families_that_rule_the_world-0/

 10. CHRIS avatar
  CHRIS 09/09/2014 12:12:29

  Η Δεξιά ΝΔ, με τις ευλογίες τις τρόικα, αύξησε τη φορολογία. Μια καθαρά Αριστερή πολιτική. Ο Αριστερός ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται μείωση φόρων, μια καθαρά δεξιά πολιτική. Πράγματι. Πλέον ιδεολογίες δεν υπάρχουν.

 11. Πάκης avatar
  Πάκης 09/09/2014 12:16:55

  Ο καπιταλισμός σαν σύστημα οικονομικής ανάπτυξης δεν δημιούργησε κουλτούρα. Στηρίχτηκε και στηρίζεται στην ωμή βία, κρατική και παρακρατική, το ψέμα, τη συκοφαντία και την πλαστογράφηση των πραγματικών γεγονότων. Όλες οι αλλαγές που επέφερε ήταν κομμένες και ραμμένες όχι για τον άνθρωπο σαν κοινωνικό ον, αλλά στο ξεζούμισμα του, σαν εργαζόμενο. Μία συντηρητική κοινωνία είναι η επιδίωξή του. Και σε αυτή την κατεύθυνση κινείται όλο το αστικό οικοδόμημα: Εκκλησία, Δικαιοσύνη, Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης, Κόμματα ( Σύριζα και ΝΔ είναι συνετεράκια σε αυτό το επικοδόμημα).

 12. ΑΛΥΤΗ ΕΞΙΣΩΣΗ avatar
  ΑΛΥΤΗ ΕΞΙΣΩΣΗ 09/09/2014 12:28:17

  ‘’….είναι ανάγκη να αλλάξει και η ελληνική κοινωνία να ανακαλύψει εξ αρχής και εξ ανάγκης αν χρειαστεί νέες (παλαιές – παμπάλαιες αλλού) ιδεολογίες.’’ O Eλληνικός λαός πρέπει να μάθει αρχικά ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, να ειπωθούν τα πάντα με ονοματεπώνυμα, όχι με αοριστίες, γενικότητες, παρελθοντολογίες και ...συλλογικές ευθύνες. Οι ευθύνες για τη σημερινή κατάντια ανήκουν σε συγκεκριμένες πολιτικοοικονομικές κάστες, και οι αυτουργοί είναι συγκεκριμένα πρόσωπα. Αρχικά λοιπόν θα πρέπει να χρεωθούν λεκτικά και με αποδείξεις (γιατί το να τιμωρηθούν δεν το ελπίζουμε λόγω ομερτά), άπαντες οι ένοχοι τα εγκλήματά τους, να εξαφανιστούν απ΄τη σκηνή διά παντός, να αναλάβουν μη ένοχοι και μη διαπλεκόμενοι τα ηνία, να χαραχτεί πολιτική οικονομικής, ηθικής και εκπαιδευτικής ανασυγκρότησης της χώρας. Οι ...ιδεολογίες εν προκειμένω, είναι σαν το χαβιάρι στο πιάτο του άστεγου. Άχρηστες πολυτέλειες, λόγια, ανέξοδα οράματα για να κυλάει ευχάριστα ο ανέφελος βίος, των κρατικοδίαιτων ρητόρων και των επί τω αζημίωτο αμπελοφιλοσόφων. Εδώ απουσιάζει ακόμη η ωμή αλήθεια, η γνώση, η απόδοση Δικαιοσύνης, η αξιοπρέπεια, η αυτοκριτική, ο σεβασμός, η συνείδηση, η επίγνωση, το σχέδιο και ο στόχος. Απουσιάζει ΚΑΙ η κοινή λογική! Ακυβέρνητο καράβι στο πέλαγο είναι ο βυθισμένος στην αμάθεια, στην παραπληροφόρηση, στη χυδαιότητα μιάς μίζερης πραγματικότητας άνθρωπος. Δε σώζεται με σκουριασμένα όπλα, δεν είναι ικανός έρποντας και φοβούμενος να επινοήσει νέα….. Μιά επανάσταση απαιτείται, εντός κι εκτός μας. Αν αρκεστούμε πάλι στα παραμύθια και στα φούμαρα, είμαστε καταδικασμένοι. Μπορεί και να μην έχουμε άλλη ευκαιρία. Τόσες αφήσαμε να φύγουν αναξιοποίητες!

 13. sender avatar
  sender 09/09/2014 13:20:41

  Τις ιδεολογίες θα τις διαμορφώσει η Ιστορία(με τους δικούς της αργούς και ατάραχους χρόνους) και οι επώδυνες εμπειρίες και τα μαθήματα που αποκτά ένας λαός από τα σφάλματά του.Υπάρχει ελπίδα,γιατί φαίνεται ότι ο κύκλος του παραμυθιού και του φαντασιακού έκλεισε.Τις αυταπάτες τις διαλύει και ένα παγκόσμιο ωμό και βάρβαρο σκηνικό.Αυτό που μένει είναι επιστροφή της Μνήμης και της εγγενούς,αυθόρμητης,φυσιολογικής εθνικής συνειδητοποίησης,που είχε πέσει σε λήθαργο.Και η παλιά σεμνή και αρχοντική στάση στα μεγάλα γεγονότα που μας περιμένουν.Ο,τι αποκτηθεί τώρα ή στο μέλλον(γιατί η δύναμη της αδράνειας είναι μεγάλη),θα έχει βαθιές ρίζες.Αρκεί να βγούμε σώοι από τις παρούσες πολιτικές εξελίξεις.

 14. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 09/09/2014 20:04:06

  H αριστερή ιδεολογία επαιξε κομβικο ρόλο στην εξάπλωση της ανομίας κατά την περίοδο της μεταπολίτευσης. Για να γινει καποιος ανοιχτα κλέφτης ή απατεώνας και να έχει και κοινωνική αποδοχή πρέπει να έχει κάποια ηθική δικαιολογία.Την ηθική δικαιολογία την προσφερε η ιδεολογία της αριστεράς ως εξης : αφού το πρόβλημα είναι ο ιμπεριαλισμός και τα μονοπώλια,γενικώς κάποιοι μακριά από εμάς,εμείς όλοι είμαστε θύματα και αδικημένοι,ο λαός που καταπιέζεται και μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε αγωνιζόμενοι κατά των καταπιεστικών "ταξικών νόμων". Αυτή ήταν η χρήση της σε όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης και σε αυτά στηρίχθηκε η απαίτηση για λεφτά εδώ και τώρα και η υπερχρέωση.Και αυτός είναι ο λόγος που πολλοί αγωνίζονται να τη διατηρησουν στη ζωη για να συνεχισουν.Δεν εξαρτάται από εμας η συνεχεια αλλά από τον εξω κοσμο.Θα δούμε πως θα συμπεριφερθεί η Ευρωπη σε τυχον κυβερνηση Συριζα. Μην ξεχναμε ποιος διελυσε το κραταιο ΠΑΣΟΚ - όχι η ΝΔ βέβαια αλλά η Μέρκελ.

  • MCA avatar
   MCA @ ψυχραιμια 09/09/2014 20:53:27

   Σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η Ευρώπη θα συμπεριφερθεί ανάλογα. Τρελίτσα ο Τσίπρας, τρελίτσα και η Μέρκελ. Επειδή όμως πολλά από τα βασικά μέλη του επιτελείου του ξέρουν πως ακριβώς λειτουργεί το διεθνές κεφάλαιο, έχοντας επενδύσει τις οικονομίες τους σε παγκόσμιους χρηματοπιστωτικούς κολοσσούς, νομίζω πως έχουν την αίσθηση της πραγματικότητας. Δεν σηκώνει το περιβάλλον τις ΄΄μαγκές΄΄ του παλιού ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορεί να γίνει νέος Ανδρέας ο Αλέξης. Θα βουλιάξει την χώρα και το κόμμα του μέσα σε ένα χρόνο το πολύ. Δεν τον παίρνει.

   • MCA avatar
    MCA @ MCA 09/09/2014 21:00:37

    Μην ξεχνάμε το σενάριο συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ σε περίπτωση που εξαφανιστούν οι μικροί. Ειδικά αν γίνουν επαναλαμβανόμενες εκλογές λόγο μη σχηματισμού κυβέρνησης το σενάριο είναι πολύ πιθανό.

 15. panas avatar
  panas 09/09/2014 20:06:59

  Ένα άρθρο με θετικό πρόσημο και καθαρή ματιά. Οι χαρακτηρισμοί του μεταπολιτευτικού "πολτού" λίγο σκληροί, αλλά κοντά στην πραγματικότητα. Το παράξενο: Αν και με τον Akenaton έχουμε διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις σε επιμέρους θέματα, θα ήμουν ήσυχος αν οι κυβερνώντες είχαν την δική του θεώρηση στην πλειοψηφία των προβλημάτων της χώρας... Όλα τα προηγούμενα χρόνια αποτύχαμε στον σοσιαλισμό - σοσιαλδημοκρατία(μηδενικό κοινωνικό κράτος), στον καπιταλισμό(μικρή παραγωγικότητα), στον φιλελευθερισμό (κλειστή κοινωνία και διαρκής κρατισμός) και δυστυχώς στον πατριωτισμό (πατριδοκαπηλία)...

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ panas 12/09/2014 00:18:16

   Συνομιλητή, τό σχόλιο σου περιέχει έναν όρο («κλειστή κοινωνία»). Ελπίζω να έγινε εκ παραδρομής, γιατί, σε περίπτωση που δεν το γνωρίζεις, τον όρο αυτό, τον χρησιμοποιούνε μόνο οι γκρούπις του Πόππερ: οι θιασώτες της οργουελικά καλούμενης «Ανοιχτής Κοινωνίας™©®». Η εν λόγω ψευτοθρησκεία (μηδενιστική και ολοκληρωτική ταυτόχρονα), όπως μπορείς να διαβάσεις και στο ομώνυμο βιβλίο του ψευτομεσσία της, αντιτίθεται εκ των προτέρων σε οτιδήποτε μπορεί να ενώσει τους ανθρώπους και να δώσει νόημα σε κοινούς αγώνες και στόχους (όπως οικογένεια, θρησκεία, πατρίδα), γιατί (δογματικότατα!) ό,τιδήποτε το «κοινό» είναι γι'αυτούς το υπέρτατο κακό και πρέπει σώνει και καλά να μας απελευθερώσουνε από αυτό! Όπως λοιπόν δεν υπάρχει κανίβαλος χορτοφάγος, έτσι δεν υπάρχει και συνεπής οπαδός της «Ανοιχτής Κοινωνίας» που να είναι πατριώτης. Κι όποιος ισχυριστεί το αντίθετο, απλά δεν γνωρίζει τα «ιερά δόγματα» αυτού του ιδεολογικού καρκίνου.

 16. MCA avatar
  MCA 09/09/2014 20:35:45

  Και όμως αλλαγές γίνονται σε όλους τους τομείς, έστω και σε αργούς ρυθμούς. Ο κόσμος είναι περισσότερο πολιτικοποιημένος από το παρελθόν. Οι πολυάριθμες πολιτικές συγκεντρώσεις του παρελθόντος δεν ήταν ένδειξη ενδιαφέροντος για τα κοινά. Αλληλοεξυπηρέτηση ήταν μεταξύ ψηφοφόρων και πολιτικών. Το άφθονο χρήμα επέτρεπε την μεταφορά των κομματικών ορδών σε όλη την χώρα. Ο Ανδρέας δυστυχώς έκανε την αλλαγή που υποσχόταν αλλά προς το χειρότερο, οδηγώντας στην ισοπέδωση και την αποσάθρωση της κοινωνίας.

 17. ETERNAL MUSIC avatar
  ETERNAL MUSIC 09/09/2014 20:37:24

  Κόντρα Merkel με Draghi – Αρνείται να δώσει εγγυήσεις για τις αγορές τιτλοποιήσεων.

 18. Zugzwang avatar
  Zugzwang 09/09/2014 20:54:33

  Το τελος των ιδεολογιων; Ασφαλως οχι! Οι ιδεες του Καρλ Ποπερ ζουν και βασιλευουν, ρυθμιζουν και ελεγχουν τα παντα σ' αυτον τον πλανητη και στην Ελλαδα βεβαιως βεβαιως. Εκει που απετυχε ο Καρλ Μαρξ ο Καρλ Ποπερ θριαμβευει. Υπουλα, διακριτικα αλλα αποτελεσματικα.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Zugzwang 09/09/2014 21:56:27

   Σας συστήνω να διαβάσετε το βιβλίο "η οργή του Βιντγκεστάϊν". Είμαι βέβαιος πως θα σας ξετρελάνει! Θα φαντασιωθείτε σίγουρα πως εσείς κινηθήκατε εναντίον του Πόππερ με την μασιά στο χέρι ... :)

   • Zugzwang avatar
    Zugzwang @ akenaton 09/09/2014 22:24:14

    Ιεροσυλια να πιανω στο στομα (πληκτρολογιο) μου το ονομα του προφητη, ε; :-)

 19. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 09/09/2014 21:35:03

  Η γνώμη μου είναι ότι,δεν έχουμε ανάγκη πια από καμμιά ιδεολογία και από κανένα όραμα. Από ιδεολογίες δεν έχουμε ανάγκη,γιατί μας κομμάτιασαν και μας έκαναν να εθιστούμε στην αντιπαλότητα και τα οράματα διότι αν ανατρέξουμε στις ρίζες μας,τον πολιτισμό και τη θρησκεία μας,θα βρούμε αρκετά για να πιστέψουμε. Πιστεύω πως το μόνο που έχουμε ανάγκη,είναι η εφαρμογή επιτέλους και από ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ,των υποχρεώσεών μας που απορρέουν από τον υγιή Πατριωτισμό. Κυρίως δηλαδή να αναγνωρίσουμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στην Πατρίδα,τους Νόμους της και τους συνανθρώπους μας και με συνέπεια να τις εφαρμόζουμε. Βέβαια,αυτή η απαίτηση είναι μια ρομαντική ιδέα,αφού καταντήσαμε ο πατριωτισμός να είναι το τελευταίο καταφύγιο των παλιανθρώπων...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.