#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/10/2009 07:33
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το «σύστημα ΠΑΣΟΚ» και το μεγαλύτερο λάθος του Καραμανλή

 

Λένε ότι τα μεγαλύτερα λάθη του Καραμανλή (όχι κατά σειρά αξιολόγησης)  ήταν τα εξής:

Άφησε ανενόχλητους τους «νταβατζήδες» και αντί να τους στριμώξει όταν είχε την εντολή του ελληνικού λαού έβαλε τον ανεπαρκή αλλά πολύ φιλόδοξο Ρουσόπουλο να παίζει παιχνιδάκια μαζί τους που του γύρισαν μπούμερανγκ

Έβαλε τη Ντόρα υπουργό Εξωτερικών και της επέτρεψε να διαπραγματεύεται μαζί του ποσοστά εξουσίας, ενώ από πίσω το σύστημά της τον έθαβε κανονικά (λέγεται πχ ότι τα περισσότερα «σκάνδαλα που βγήκαν αυτήν την πενταετία προέρχονται από την Αγία Οικογένεια)

Στήριξε για ακατανόητους λόγους την Γιαννάκου με αποτέλεσμα να υποστεί μεγάλη ζημιά η ΝΔ από το βιβλίο της Ρεπούση η οποία μαζί με την ζημιά από τη Ντόρα στα εθνικά θέματα είχε ως αποτέλεσμα να φυλλορροεί συνεχώς η ΝΔ προς τον ΛΑΟΣ.

Αναλώθηκε σε άπειρα εσωκομματικά και μικροκομματικά παιχνίδια εξουσίας με διάφορους βαρόνους και βαρονίσκους του κόμματός του, ενώ γνωρίζοντας πόσο ανεξέλεγκτη ήταν η κατάσταση μέσα στη ΝΔ έπρεπε να είχε προχωρήσει στην επανίδρυσή της.

Αυτά και άλλα πολλά προσάπτουν στον Κ. Καραμανλή φίλοι και εχθροί, καλοπροαίρετοι και κακοπροαίρετοι. Και ενδεχομένως έχουν … όλοι δίκαιο, άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο.

Η γνώμη μας είναι διαφορετική. Το μεγάλο λάθος του Κώστα Καραμανλή ήταν ότι δεν αντιλήφθηκε την σημασία και την δυναμική αυτού που ο Χρήστος Γιανναράς αποκάλεσε κάποτε επιγραμματικά «κοινωνικό μετασχηματισμό» που «ευθαρσώς προανάγγειλε και συνεπέστατα πραγματοποίησε στην προηγούμενη εικοσαετία το ΠΑΣΟΚ».

«Διέγνωσε καίρια ο Ανδρέας Παπανδρέου ότι για να στήσει ένα δικό του κομματικό κράτος κατά το πρότυπο του κάποτε εμφυλιοπολεμικού κράτους της Δεξιάς, χρειαζόταν ευρύτερο πλαίσιο, διευρυμένο στόχο: Επαγγέλθηκε λοιπόν «κοινωνικό μετασχηματισμό». Και τον πραγματοποίησε. … Μέσα σε ελάχιστους μήνες η ελληνική κοινωνία είχε αντιληφθεί ότι αξιολογικές διαβαθμίσεις προσώπων δεν υπάρχουν πια: Η καθαρίστρια πάρκαρε το αυτοκίνητό της στη θέση που άλλοτε προοριζόταν μόνο για τον διευθυντή της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής ή χαστούκιζε ατιμώρητα τη διευθύνουσα που τόλμησε να την ελέγξει. Καταργήθηκε η υπαλληλική ιεραρχία, ο έλεγχος (επιθεώρηση) της εργασίας, η αξιολόγηση της ποιότητας και της προσφοράς, τα σχολεία αριστούχων – σταμάτησε η λειτουργία πειθαρχικών συμβουλίων. Η ελληνική κοινωνία υποχρεώθηκε στην πιο ταπεινωτική προς τα κάτω ισοπέδωση που γνώρισε ποτέ στην ιστορία της.

Προστέθηκε βαθμιαία και η βεβαιότητα, συνειδητή ή ανεπίγνωστη, ότι τώρα πια «όλα επιτρέπονται», δεν υπάρχουν αντικοινωνικές συμπεριφορές. Δικαιούται ο κάθε ευνοημένος από το κόμμα διαχειριστής εξουσίας «να κάνει ένα δώρο στον εαυτό του» ληστεύοντας το δημόσιο χρήμα, αρκεί να μην ξεπερνάει τα πεντακόσια (τότε) εκατομμύρια ο νοσφισμός. Επιτρέπεται το αχαλίνωτο ψεύδος («οι βάσεις φεύγουν» ενώ έχει υπογραφεί η παραμονή τους), επιτρέπονται όλα, αρκεί να προσπορίζουν ηδονή: εξουσίας, πλουτισμού, σεξουαλικότητας, δημαγωγίας, ακκισμών πρόκλησης της διεθνούς προσοχής.

Το αντίστροφο εγχείρημα, «επανίδρυσης του κράτους», αν ποτέ επιχειρηθεί, θα απαιτήσει και κοινωνικό μετασχηματισμό με αντεστραμμένους τους παπανδρεϊκούς όρους.»

 Λίγοι θα μπορούσαν να περιγράψουν τόσο γλαφυρά, όσο ο Χρήστος Γιανναράς το «σύστημα ΠΑΣΟΚ».

 Απέναντί του η ΝΔ όχι μόνο δεν αντιπαρέθεσε έναν άλλο κοινωνικό μετασχηματισμό προ το καλύτερο (μέσω και της «επανίδρυσης του κράτους») αλλά αντιθέτως η ηγετική ομάδα της εκμαυλίστηκε από το «σύστημα ΠΑΣΟΚ». Είδαμε έτσι να αναπαράγονται φαινόμενα ίδια με εκείνα που η ΝΔ καταδίκαζε ως αντιπολίτευση. Για παράδειγμα, τον κ. Ρουσόπουλο να διαχειρίζεται τα ΜΜΕ με ανθρώπους που αναδείχθηκαν επί «συστήματος ΠΑΣΟΚ» και την κ. Μπακογιάννη να προσπαθεί να μοιάσει στον Γιώργο Παπανδρέου στο υπουργείο Εξωτερικών. Κι αφού όλοι προσπαθούσαν να μοιάσουν στ ΠΑΣΟΚ τότε γιατί να μην το κάνουν και οι κουμπάροι με τους διοικητές των Ταμείων; Τελικά, η ΝΔ ως κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα άλλο, από το να αποθεώνει το πασοκικό πρότυπο διακυβέρνησης.

Σήμερα είναι αυτό ακριβώς το «σύστημα ΠΑΣΟΚ» που αγωνίζεται να επανέλθει στην εξουσία.

 Το ΠΑΣΟΚ του κ. Παπανδρέου δεν προηγείται στις δημοσκοπήσεις επειδή παράγει πολιτική, κάνεις τομές και επιχειρεί σημαντικές παρεμβάσεις. Το ΠΑΣΟΚ πορεύεται προς μια εκλογική νίκη με κύριο όπλο του τις κυβερνητικές αποτυχίες της ΝΔ, αρκούμενο σε μια στρατηγική φθοράς και παρατεταμένης σκανδαλολογία. Και θα το έκανε αυτό , εκεί που οδήγησε τα πράγματα η ΝΔ, ακόμα και με έναν αρχηγό που δεν θα μιλούσε καν ελληνικά.

 Ας μην αυταπατώνται λοιπόν και στη ΝΔ και στην Αριστερά. Δεν είναι ο Γιώργος εκείνος που τους απειλεί στην πραγματικότητα. Είναι το «σύστημα ΠΑΣΟΚ» και το ότι οι ηγετικές ομάδες και των δυο γαλουχήθηκαν μαζί του.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ti le re file avatar
  ti le re file 25/09/2009 22:28:16

  Οκτώ και απόψε....

  • Σπατζιώτης avatar
   Σπατζιώτης @ ti le re file 26/09/2009 06:19:33

   Τι ομάδα είσαι;

   • Vachus avatar
    Vachus @ Σπατζιώτης 26/09/2009 07:12:58

    Αυτός έχει κολλήσει. Είναι φιλοαμερικάνος.

 2. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 25/09/2009 22:48:22

  Όσο αφορά τα λάθη του Καραμανλή που εντοπίζονται στο πρώτο μέρος της ανάρτησης, αυτά αποτελούν αναπόφευκτους συμβιβασμούς μέσα στο υπάρχον πλαίσιο σύνθεσης της εξουσίας και των δεδομένων του κόμματος της ΝΔ. Άσχετα που μπορεί να αποσκοπούσε ή όχι ο Καραμανλής, δεν ήταν δυνατή μια άλλη realpolitik στη δοσμένη φάση. Ο τρόπος της διαχείρισης είναι πάντοτε συνέπεια του τρόπου αναρρίχησης.
  Η σταδιακή αλλαγή των δεδομένων, που επικαλείται το δεύτερο μέρος της ανάρτησης, προϋποθέτει μια άλλη κατάστρωση. Ακόμη και ο γνήσια Καραμανλικός πυρήνας ήταν και ανέτοιμος και ανήμπορος για μια τέτοια προσπάθεια. Η μεγαλύτερη αδυναμία εδράζεται στην συνειδησιακή ανεπάρκεια. Εάν τα παθήματα έγιναν μαθήματα, εάν συντελείται βαθμηδόν μια ωρίμανση της επίγνωσης, τότε μπορούμε να ελπίζουμε σε άλλη, νέα προοπτική. Όπως όμως συχνά εντοπίστηκε, απαιτείται προς αυτήν την κατεύθυνση νέα οριοθέτηση αξιών, που θα πρέπει να αποκρυσταλλωθεί σε στρατηγικού τύπου επιλογές και τακτικού χαρακτήρα προγραμματικές στοχεύσεις.

 3. Underdog avatar
  Underdog 25/09/2009 22:48:26

  Από τις καλύτερες και λακωνικότερες αναλύσεις.
  Οι μισοί στην ΝΔ αντέγραψαν το σύστημα ΠΑΣΟΚ και οι άλλοι μισοί τετρομαγμένοι από τις μνήμες της πράσινης εικοσαετίας, εχοντας σε πολλές περιπτώσεις γνώση της εγγενούς ανεπάρκειας να διαχειρισθούν το πράσινο προσωπικό των Υπουργείων και των δημόσιων οργανισμών άφησαν στο σύστημα ΠΑΣΟΚ να συνεχίζει το έργο του. Οταν λέμε σύστημα ΠΑΣΟΚ δεν εννοούμε τη διαφθορά και το χρηματισμό αναγκαστικά. Το κύριο θέμα είναι η μετεξέλιξη της σταλινικής ιδέας ότι όποιος δεν είναι ΠΑΣΟΚ είναι απόβλητος, η θέση του είναι στον καταψύκτη, δεν είναι ικανός και το κυριότερο "εχθρός του λαού". Εξάλλου μετά τους ερυθροφρουρούς του Μάο, ο μοναδικός όρος που καθιερώθηκε ήταν πρασινοφρουρός. Τι γαλάζια γενιά και μπλε άλογα.
  Η επανίδρυση του κράτους ήταν μια πελώρια φούσκα, μεγαλύτερη από αυτή του Χρηνματιστηρίου.
  Δυστυχώς για τον τόπο ο απερχόμενος πρωθυπουργός ούτε αυτό δεν τόλμησε. Αντίθετα ιδεοληπτικός και σκιαγμένος τίποτα δεν αλλαξε προς το καλύτερο. Για μια ακόμη εικοσαετία η κομματική ομφαλοσκόπηση θα συνεχίζεται, ο φορολογούμενος θα πληρώνει τους άσχετους κομματικούς κύνες, οι προσφερόμενες υπηρεσίες θα παραμένουν σε πρωτόγονο επίπεδο , και από τα μπαλκόνια ρήτορες και λωποδύτες θα υποδύονται το ρόλο του ναυαγοσώστη, που έλεγε και ο Νιόνιος.

 4. Καθρέφτης avatar
  Καθρέφτης 25/09/2009 23:10:22

  Επομένως, το μεγαλύτερο λάθος του ήταν ότι δεν διάβαζε Χ. Γιανναρά.
  Καλύτερα "Μαχόμενη ανελπιστία", παρά αμαχητί.

 5. Striftompolas avatar
  Striftompolas 25/09/2009 23:17:27

  !!!!!

 6. Βανζέτι avatar
  Βανζέτι 25/09/2009 23:23:56

  Εξαιρετική ανάλυση factora

 7. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 25/09/2009 23:42:15

  Yπαρχει η εξης παραλειψη : το ονομασθεν συστημα ΠΑΣΟΚ δεν ειναι μονο του ΠΑΣΟΚ.Περιλαμβανει ολοκληρη τη μεταπολιτευτικη κουλτουρα με κομβικο ρολο σε αυτη την αριστερα.Εκτος αν νομιζετε οτι η συμπεριφορα του Αλαβανου και οσα ζητει για τα πανεπιστημια εχει καποια διαφορα απο αυτα που περιγραφηκαν ως συστημα ΠΑΣΟΚ.
  Ο Καραμανλης προσπαθησε να διαχωρισει την αριστερα απο το ΠΑΣΟΚ και να προσεταιρισθει την πρωτη επενδυοντας στις αντιπασοκικες τασεις που ειχαν αναπτυχθει εκει επι Σημιτη.Αυτο ομως ειναι αδυνατο καθως η αριστερη νοοτροπια ειναι οργανικο τμημα της μεταπολιτευτικης νοοτροπιας και αρα αυτου που ονομαζεται συστημα ΠΑΣΟΚ.

 8. Hot Bird avatar
  Hot Bird 25/09/2009 23:45:50

  Δεν αποκλειεται να ακουσουμε οτι το συστημα Πασοκ φταιει για ολα τα δεινα του τοπου και οτι ο Καραμανλης και η δεξια ειναι με την 6ετη πολιτικη τους αμετοχοι ευθυνων.Η καταρευση του Καραμανλη και τη δεξιας οφειλεται κατα κυριο λογο στην ανικανοτητα και στην διαφθορα ολων .Νομιζαν οτι με επικοινωνιακα παιχνιδια κανοντας το ασπρο μαυρο θα ξεγελουσαν εσαει τον κοσμο.Τους περιμενει η νεμεσις του λαου στις 4 οκτωβρη!

  • Beyond The Stars avatar
   Beyond The Stars @ Hot Bird 26/09/2009 00:23:35

   @ πράσινος παπαγάλος,

   Η Νίκη είναι δική μας!

   Στις τέσσερις του Οκτώβρη,
   ο Ήλιος θα ανατείλει Πράσινος!
   Ήρθε η ώρα της [πράσινης] ανάπτυξης,
   της ελπίδας και της προοπτικής!

   Η μεγάλη ώρα της Αλλαγής έφτασε!
   Έχουμε τις λύσεις για όλα τα προβλήματα των Ελλήνων
   -και θα τα λύσουμε πάση Θεού!

   • pizza avatar
    pizza @ Beyond The Stars 26/09/2009 13:25:43

    Και τρια αυγα Τουρκιας. Μπορει το ΠΑΣΟΚ να κερδιση τις εκλογες αλλα αλλαγη δεν υπαρχει. Τα ιδια ελεγε και ο αειμνηστος καθε φορα. Καιρος να αλαξετε το slogan. ειμαστε πλεον σε καινουργιο αιωνα.

 9. Dubai Expatriate avatar
  Dubai Expatriate 25/09/2009 23:46:35

  Μάλλον όπως πάνε τα πράγματα και με τη ΧΧΧΧΧ που διακατέχει το μεγαλύτερο μέρος της Ελληνικής κοινωνίας...αντί για σύστημα ΠΑΣΟΚ θα καταλήξουμε σύστημα Ντουμπάι, με κάποιους λίγους στη κορυφή και μια απελπισμένη μάζα στα κάτω.
  Και χωρίς χαρέμια παρακαλώ, αλλά θα μας ξεμείνουν οι Ελληνίδες (όχι ότι έχω κάτι με τις Ελληνίδες - αυτές έχουν μαζί μου)


  Ο Καραμανλής είναι η τελευταία ελπίδα για θέματα που αφορούν το συμβιβασμό και τη σύνθεση των αντιτιθέμενων ομάδων στην Εληνική κοινωνία μήπως και υπάρξει αλλαγή σκηνικού και μια "άνάταση".

  Με τον ΓΚΑΠ οδεύουμε ταχύτατα σε πολύ άσχημες πολωτικές καταστάσεις πέρα και από τους κινδύνους σε θέματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική της χωρας και την εθνολογική της - εθνόπολιτική της συγκρότηση.

  Με απλά λόγια, με τον Κ.Κ "αγοράζουμε χρόνο" ως κοινωνία μέχρι να έρθει κάτι ιδανικό ενώ με τον ΓΚΑΠ, πέφτουμε στο κουβά με τα ΧΧΧΧΧ.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Dubai Expatriate 25/09/2009 23:50:34

   Mια χωρα δε σωζεται αν η πλειοψηφια εχει λαθος ιδεες.Τι θα πει ασχημες καταστασεις;Οι ασχημες καταστασεις ηταν δεδομενο οτι θα ελθουν απο το 1981.
   Ξερεις εσυ καμμια χωρα που να κυριαρχουσαν αριστερες ιδεες και να πηγε μπροστα;

 10. ΓΚΑΠ! avatar
  ΓΚΑΠ! 25/09/2009 23:52:00

  πολύ καλό,μπράβο παίδες

 11. blue nile avatar
  blue nile 26/09/2009 00:13:39

  Μου φαντάζει δύσκολο να το γράψω αλλά τρώγομαι να ψηφίσω Καραμανλή.
  Δηλαδή να ψηφίσω έξη χρόνια αποτυχίας στην εσωτερική πολιτική και μέτριων αποτελεσμάτων στην εξωτερική που παρά την παρουσία της Ντόρας σημείωσε καλύτερα αποτελέσματα.
  Μη φταίει ο χρόνιος αντιπασοκισμός μου που καλά κρατεί, μη φοβάμαι να δω τη Ντόρα αρχηγό και ξέρετε η λέξη Μητσοτάκης μου φέρνει αλλεργία, μη αδυνατώ να φανταστώ πρωθυπουργό κάποιον που δεν μπορεί να μιλήσει καλά τα ελληνικά, μη τέλος τρομάζω στη σκέψη ότι με ΓΑΠ γιάνκη πρωθυπουργό για να πάμε στη Νάξο θα θέλουμε βίζα... και για Λέσβο ? ...διαβατήριο...

  • Vachus avatar
   Vachus @ blue nile 26/09/2009 07:20:26

   άστα Νίλε το ίδιο έχω πάθει και εγώ και πολλοί φίλοι μου που ούτε να τον βλέπουν δε θέλουν το χοντρούλη. Αλλά να μας κυβερνήσει το αμερικανάκι με την mother/mummy του πάει πολυ.....

 12. ΘΡΑΚΙΩΤΗΣ avatar
  ΘΡΑΚΙΩΤΗΣ 26/09/2009 00:45:04

  οτι καλυτερο εχω διαβασει το τελευταιο καιρο!!

  περα για περα αληθινο και up to the point!!

  Μακαρι οι ελληνες να εβλεπαν και οχι να κοιτανε την πραγματικοτητα που δυστηχως λεει οτι αν εκλεγει το ΠΑΣΟΚ θα αρχισουν οι ΔΙΩΞΕΙΣ ΟΠΟΙΩΝ ΚΑΙ ΟΣΩΝ ΒΡΗΚΑΝ ΜΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ 2004 ΑΝΕΞΑΡΑΤΗΤΟΥ ΧΡΩΑΜΤΟΣ

  ΓΥΡΝΑΜΕ ΣΤΟ 81 ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΩΡΩ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΠΙΘΑΝΟ ΝΑ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΑΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΚΑΡΤΕΣ"ΦΡΟΝΙΜΑΤΩΝ"(ΠΑΣΟΚ ΠΡΑΣΙΝΟΦΡΟΥΡΟΙ) ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΗ ΧΩΡΑ

  ΚΥΡΙΕ ΓΙΑΝΝΑΡΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΠΑΤΕ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ¨ΣΗΚΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΓΓΟΥΡΙΑ ΝΑ XXXXXXX ΤΟΝ ΜΑΝΑΒΗ και ο μαναβης ειμαστε ολοι εμεις

  να με συγχωρειτε για την χρηση αυτων των εκρφασεων απλα εχω ζησει στο πετσι μου το διωγμο του ΠΑΣΟΚ ΑΠΟ ΤΟ 81 ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΟΛΙΚΗ ΜΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ.

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • τhrakiwtis avatar
   τhrakiwtis @ ΘΡΑΚΙΩΤΗΣ 28/09/2009 14:46:03

   ΘΡΑΚΙΩΤΗΣ - ΦΙΛΕ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΝΤΙΚΡΟΥΣΕΙΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΩ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΥΒΡΕΙΣ ΚΑΙ ΑΦΟΡΙΣΜΟΙ ΠΕΡΙ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΒΑΡΥΓΔΟΥΠΩΝ. ΚΡΙΜΑ, ΣΠΑΝΟΥΛΗ.

 13. EUROTSOPANHS avatar
  EUROTSOPANHS 26/09/2009 02:11:49

  Ο ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ.ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΧΙ ΓΑΛΟΥΧΗΣΕΙ ΓΕΝΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΓΚΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΟΝΤΟΧΩΡΙΑΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΕΟΠΛΟΥΤΟΥ ΜΕ ΤΑ ΣΑΠΙΑ ΔΟΝΤΙΑ.
  Η ΕΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΧΑΣΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΤΡΕΝΑ.
  ΚΑΙ ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΝΕΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΑΚΡΙΒΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ Ο ΝΕΟΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΔΥΟ ΛΥΣΕΙΣ ΤΗΝ ΦΥΓΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΥΧΗ Η ΤΟΝ ....ΧΟΡΟ ΤΟΥ ΖΑΛΟΓΓΟΥ.

 14. Μιχάλης avatar
  Μιχάλης 26/09/2009 06:26:21

  Αμάν ρε παιδιά, αναλύσεις επί αναλύσεων γιατί ο Καραμανλής δεν μπόρεσε ή δεν ήθελε να εκσυγχρονίσει το ελληνικό κράτος, δηλαδή το μοναδικό μας πρόβλημα είναι ο εκσυγχρονισμός του κράτους!!! Περίμενα από ένα προοδευτικό blog πιο ενδιαφέρουσες αναλύσεις για τα χάλια του πολιτικού μας συστήματος, για το ρόλο και των άλλων κομμάτων κ.τ.λ. Εδώ διαβάζουμε για την Δεξιά και το ΠΑΣΟΚ, λες και δεν υπάρχει τίποτε άλλο. Ολυμπιακός -- Παναθηναϊκός κατάντησε το πράγμα.

  • Vachus avatar
   Vachus @ Μιχάλης 26/09/2009 07:22:58

   Και τι να πούμε ρε φίλε.Εδώ ο κόσμος καίγεται και θα ασχολούμαστε με τον Περίγελο και τον Αλέξη.Ήμαρτον!!!!

   • koinos_nous avatar
    koinos_nous @ Vachus 26/09/2009 10:34:30

    Η τον κλαυσίγελο?

  • pizza avatar
   pizza @ Μιχάλης 26/09/2009 13:31:54

   Που ειναι η δικη σου ενδιαφερουσα αναλυση τοτε Μιχαλη?

 15. vel avatar
  vel 26/09/2009 07:47:36

  Μποτίλια στο πέλαγος says:
  "Ο τρόπος της διαχείρισης είναι πάντοτε συνέπεια του τρόπου αναρρίχησης."
  ΑΨΟΓΟΣ!!!

 16. Hellenic avatar
  Hellenic 26/09/2009 08:16:11

  Ενα νομισμα εχει παντα δυο οψεις. Το "συστημα ΠΑΣΟΚ" δηλαδη η δημιουργια του κομματικου κρατους, εγινε για να αντικατασταθει το δεξιο κρατος με τα πολλα χουντικα καταλοιπα απο ενα δημοκρατικοτερο συστημα. Αυτο βεβαια στην πορεια και με δεδομενο τη μακροχρονη παραμονη ενος κομματος στην εξουσια ειχε σαν αποτελεσμα την εκ νεου ταυτιση του κρατους με το κομμα την αναξιοκρατια και τη διαφθορα. Ειναι αναμφισβητητο οτι μετα ΤΟ 1981 εγιναν σοβαρες προσπαθειες για την αποχουντοποιηση του κρατους, την στηριξη της μεσαιας ταξης και των αγροτων. Ολα τα υπολοιπα εχουν να κανουν με την Επανιδρυση του Κρατους που ποτε δεν εγινε. Οσο για την Γιαννακου οι επιλογες της ασφαλως και ειχαν να κανουν με την (τοτε) πολιτικη της Ε.Ε. και την διαφαινομενη ως ευκολη προοπτικη ενταξη της Τουρκιας. Κυριος υπαιτιος ειναι λοιπον η Ε.Ε. αλλα και η ευκολια με την οποια νομιζουν καποιοι οτι μπορει να παιζουν με την εθνικη υποσταση και την Ιστορια ενος Λαου.

 17. sinn avatar
  sinn 26/09/2009 08:25:41

  "Ειναι αναμφισβητητο οτι μετα ΤΟ 1981 εγιναν σοβαρες προσπαθειες για την αποχουντοποιηση του κρατους"

  Σοβαρότατες. Διαβάστε κι αυτό από έναν αριστερό:

  http://invenio.lib.auth.gr/record/32091/files/npa-2005-20931.pdf

 18. Striftompolas avatar
  Striftompolas 26/09/2009 08:39:14

  Η άνοδος της νδ ήταν σκυταλαδρομία και όχι αλλαγή κυβέρνησης. Πηραν την σκυτάλη και συνέχισαν από κει που σταμάτησαν οι προηγούμενοι. Το σύστημα πασοκ είναι σε όλη την ελληνική κοινωνία.

  Είναι τόσοι πολλοί που δεν θέλουν να αλλάξει κάτι που περιμένουν την σειρά τους να δαγκώσουν κι αυτοί...

  Σε αυτό το κλίμα ο πρωθυπουργός έχει το δικαίωμα για δυο βασικές επιλογές που θα τις παρακολουθήσει και θα τις προωθήσει με αντάλλαγμα να μην πει κουβέντα για όλα τα υπόλοιπα, να μην ταράξει κανένα βούρκο.

  Η επανίδρυση του κράτους είναι στοιχειώδες αίτημα: το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η δημόσια διοίκηση που δεν είναι σε θέση να προβλέπει, να σχεδιάζει, να οργανώνει, να επιβλέπει, να ελέγχει, να αξιολογεί και φτου κι απ' την αρχή.

  Πρέπει να χωρίσουμε το κράτος από το κόμμα ακόμα και συμβολικά: άλλος αρχηγός κόμματος και άλλος πρωθυπουργός. Να ξεχωρίσουμε την νομοθετική εξουσία από την εκτελεστική: δεν μπορεί να είσαι βουλευτής και υπουργός ταυτόχρονα.

  Και στις εκλογές δεν ψηφίζουμε ανθρώπους που έχουν εκλεγεί ήδη δυο φορές.

  Μόνο που πρέπει να είναι περισσότεροι αυτοί που θέλουν κάτι να αλλάξει και να είναι διατεθειμένοι να χάσουν και κάτι αν χρειαστεί ... αλλιώς τα αναρριχητικά θα τους σκεπάσουν

 19. Χα! avatar
  Χα! 26/09/2009 08:49:54

  Τι έγινε? Τριαντάρηδες είναι όλοι οι αναγνώστες εδώ? Το Ελληνικό κράτος εμφανίστηκε απο το πουθενά το 1981?
  Κανείς δεν ζούσε, ή κι αν δεν ζούσε, δεν διάβασε, δεν έμαθε τι υπήρχε πρίν το ΄81, πρίν τη χούντα?
  Ή όλοι εδώ ήσασταν κάτοχοι πιστοποιητικού κοινωνικών φρονιμάτων?
  Η δεξιά ρεεεεε
  Τη θυμάστε τη δεξιά?
  Έγραψε μια εξυπναδα ο Γιανναράς κι αμέσως σπεύσατε να την υιοθετήσετε...
  Κάτι σαν τη Μεγάλη έκρηξη!
  Μπαμ κι εμφνίστηκε ξαφνικά το ΠΑΣΟΚ το 81, εκ του μη όντος...
  Τι άλλο θα δούμε. Κι απορούμε γιατί τίποτα δεν μάει μπροστά εδώ
  Σημειωτέον. ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΠΑΣΟΚΟΣ

  • Πυροπαθής avatar
   Πυροπαθής @ Χα! 26/09/2009 11:34:20

   Πέστα Χρυσόστομε!!

  • sinn avatar
   sinn @ Χα! 26/09/2009 12:37:29

   H τελευταία φράση ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΠΑΣΟΚΟΣ είναι αχρείαστη. Υπάρχει άνθρωπος που να υποψιάστηκε ότι είστε πασόκος (με κεφαλαία); Mόνο κολλημένοι δεξιοί ασφαλώς. Η φράση σας δε "Η δεξιά ρεεεεε" φανερώνει κλασικό αντιπασοκικό σύνδρομο. Είστε πάντως στο σωστό δρόμο.

   • Χα! avatar
    Χα! @ sinn 26/09/2009 14:21:09

    ΑντιΠΑΣΟΚικό σύνδρομο με την έννοια του οτι όλα τα τομάρια ανακάλυψαν ξαφνικά στις εκλογές του ΄81 το σοσιαλισμό, ναι.
    Αντιδεξιό σύνδρομο, ναι και βάλε...
    Μα αντινεοφιλελεύθερο σύνδρομο, ε, εκεί είναι που λέω, πουσαι ρε Στάλιν.
    Να μαζέψεις τα κάθε λογής λαμόγια, που ορισμένα εξ αυτών βρίσκουν βήμα,όπως κι εδω, παπαγαλίζουν 2-3 οικονομικές ανοησίες που ούτε τις καταλαβαίνουν ούτε και τους ενδιαφέρουν σε τελευταία ανάλυση και προσπαθούν να εντυπωσιάσουν και να επηρεάσουν αφελείς με μοναδικό σκοπό να διαιωνίσουν αυτή την ασυδοσία οικονομικά ισχυρών, νεόπλουτων, φοροφυγάδων και άχρηστων δημοσίων υπαλλήλων (οι οποίοι αφού πήραν τις XXXXXX της ζωής τους για να βολευτούν, αναθεματίζουν τον κρατισμό υπερ της δήθεν ιδιωτικής πρωτοβουλίας) και να τους μαντρώσεις σ αυτά τα έρμα τα γκουλάγκ. Κάτι τέτοιοι ήταν και τότε εκεί, μα δεν το λέτε. Εκτοπίσεις επί Στάλιν λέτε. Αόριστα. Δηλαδή, θάταν έγκλημα αν βρισκόταν κάποιος κι έστελνε εκεί τον Ρουσόπουλο και το συνάφι του. Που παρά κάτι να τον είχαμε και βουλευτή επικρατείας. Για να τον τιμήσουμε. Ε, ας το δια...

   • sinn avatar
    sinn @ sinn 26/09/2009 14:55:11

    "πουσαι ρε Στάλιν να μαζέψεις τα κάθε λογής λαμόγια που προσπαθουν διαιωνίσουν αυτή την ασυδοσία οικονομικά ισχυρών, νεόπλουτων, φοροφυγάδων και άχρηστων δημοσίων υπαλλήλων πουσαι ρε Στάλιν(οι οποίοι αφού πήραν τις XXXXXX της ζωής τους για να βολευτούν, αναθεματίζουν τον κρατισμό υπερ της δήθεν ιδιωτικής πρωτοβουλίας) και να τους μαντρώσεις σ αυτά τα έρμα τα γκουλάγκ. Κάτι τέτοιοι ήταν και τότε εκεί [τα γκουλαγκ], μα δεν το λέτε. Εκτοπίσεις επί Στάλιν λέτε. Αόριστα. "

    Μέτα την αρνηση του Ολοκαυτωματος, τωρα κι η αρνηση των γκουλαγκ.

    Παει πολυ να σας καταλογισω αντικομμουνιστικο συνδρομο. Δηλ. στα γκουλαγκ μαντρωνανε τους Ρουσοπουλους και τους Τσουκάτους της Ρωσίας; Tα γράφει αυτά ακόμη ο Ριζοσπάστης;
    Aλλα δεν έχετε άδικο, κοτζαμ Θεοδωράκης θαυμάζει τον Στάλιν, κοτζάμ Ανδρέας εβρισκέ ενδιαφερον το πειραμα του Χοτζα. Σοσιαλιστες ολοι τους με βουλα. Ακόμη, οσοι αναθεματιζουν τον κρατισμο ειναι εξ ορισμου λαμόγια; Κριμα, γιατι και ο ΓΑΠ δηλωσε οτι δεν ειναι κρατιστης και -αμαρτία εξομολογημένη...- τον πιστεύω.

   • (Α)θανάσης avatar
    (Α)θανάσης @ sinn 26/09/2009 23:52:44

    Αυτό το νουμεράκι που παίζετε τους χαζούς και ταυτίζετε τον αντισιωνισμό με άρνηση του ολοκαυτώματος σταματ΄στε το πια...

 20. Hellenic avatar
  Hellenic 26/09/2009 09:09:43

  "Αλλος αρχηγος κομματος και αλλος πρωθυπουργος" "δεν μπορει να εισαι βουλευτης και υπουργος ταυτοχρονα"
  Αρθρο 1 του συνταγματος της Ελληνικης Δημοκρατιας, παρ.2,3
  "Θεμελιο του πολιτευματος ειναι η λαικη κυριαρχια", "Ολες οι εξουσιες πηγαζουν απο τον λαο, υπαρχουν υπερ αυτου και του εθνους και ασκουνται οπως οριζει το συνταγμα".

 21. Tηλέμαχος avatar
  Tηλέμαχος 26/09/2009 09:28:16

  Το βέλος του χρόνου είναι ανίκητο.

  Το βέλος του πολιτισμού είναι ΣΧΕΔΟΝ ανίκητο.

  Θέλω να πω ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να γίνει αυτό που υποστηρίζει ο Γιανναράς. Ο Γιανναράς το διαπιστώνει ως διανοούμενος. Και δίνει ερεθίσματα και στους πολίτες και στους πολιτικούς.

  Μία εθισμένη κοινωνία δεν μπορεί να απεξαρτηθεί από τον εθισμό της έτσι εύκολα.

 22. ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΑΚΟΣ avatar
  ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΑΚΟΣ 26/09/2009 10:33:14

  ΕΙΝΑΙ ΑΡΑΓΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΤΟΣΟ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,ΩΣΤΕ ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΠΑΝΤΑ ΠΕΦΤΟΝΤΑΣ ΝΑ
  ΟΡΙΖΟΝΤΙΟΝΕΤΑΙ ΒΓΑΙΝΟΝΤΑΣ ΓΡΑΜΜΑΤΑ(ΝΔ)Η ΚΟΡΩΝΑ(ΠΑΣΟΚ)"Η ΚΑΠΟΙΑ ΦΟΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ "ΝΑ ΚΑΤΣΕΙ"ΣΤΗΝ ΚΑΘΕΤΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ?{ΟΠΟΥ ΚΑΘΕΤΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΜΠΟΤΙΛΙΑ(Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ)ΚΑΙ ΑΛΛΕΝΑΚΙ(ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΓΑΘΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΖΗΣΩ.ΧΩΡΙΣ "ΦΡΑΧΤΗ"ΣΤΗ ΓΗ ΜΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ!).ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΤΙΠΟΤΕ Ν'ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΚΑΘΑΡΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥ ΛΑΟΥ.

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΑΚΟΣ 26/09/2009 11:14:34

   Καλημέρα ΑΔΥΝΑΜΕ ΚΑΚΕ!
   Αρκεί μια στιγμή μόνο για να συνειδητοποιήσουμε ότι μπορούμε να ζήσουμε και με λιγότερα, με αυτά που ζούσαν οι παππούδες, για να αποκτήσουμε ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΦΡΟΝΗΜΑ!

   • ambrosiac avatar
    ambrosiac @ αλλενάκι 26/09/2009 22:00:36

    Mπορουμε. Αλλα θελουμε;

    Παραφραζοντας τον Σαρτρ, μπορουμε να κανουμε ο,τι θελουμε αλλα δεν μπορουμε να θελουμε ο,τι θελουμε.

  • Μποτίλια στο πέλαγος avatar
   Μποτίλια στο πέλαγος @ ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΑΚΟΣ 26/09/2009 20:16:19

   Αγαπητέ Αδύναμε Κακέ:

   Ας κρατήσουν και το νόμισμα και την ύπτια στάση προς την όποια πλευρά. Διεκδικούμε την ορθία στάση για μας για λόγους αρχής. Από τη στιγμή που μπει στη μέση μεντεσές, δεν έχει νόημα να υπάρχουμε.
   Η πείρα έδειξε ότι η κοινωνική λογική είναι πολύ δύσκολο να επικρατήσει. Ακόμη όμως πιο δύσκολο είναι όσοι εκτιμούν την αξιοπρέπεια να οραματίζονται την ημέρα που θα γίνουν ρεντίκολα.

 23. rs avatar
  rs 26/09/2009 10:42:08

  Πολύ καλή και εύστοχη ανάλυση απο τον Γιανναρά και κατ' επέκταση το σχόλιο του Factor.
  Θα είχε όμως ενδιαφέρον να εξετασθεί κατά πόσο το "σχέδιο" αυτό βασίσθηκε στις (τότε) κοινωνικές συνθήκες και επομένως ήταν μια κίνηση "ρουά ματ" πολιτικού marketing και το σπουδαιότερο, πόσο η "προσπάθεια" αυτή βοηθήθηκε από την αριστερή άποψη για "τα δίκαια" του λαού, ή καλύτερα εκμεταλλεύτηκε και "έχτισε" πάνω στις "προσδοκίες" της αριστεράς;
  Ας μου επιτραπεί μία απλοϊκή εξήγηση.
  "Νέα οριοθέτηση αξιών" αναφέρει ο "Μποτίλια στο πέλαγος". Αυτό δεν προσπαθούσε να κάνει η Αριστερά μετά τα σκοτεινά χρόνια της χούντας;
  Και τότε εμφανίσθηκε απο το πουθενά το ΠΑΣΟΚ λέγοντας... σοσιαλοδημοκρατία. Ο κόσμος ήθελε απλά εξουσία και χρήμα. Καλές οι ιδέες της Αριστεράς αλλά θέλουν και ...υψιπετείς έννοιες που είναι δύσκολο να τις ακολουθείς.
  Τους έδωσε λοιπόν ο Ανδρέας αυτό που ήθελαν. Αριστερή φρασεολογία και εικόνα, για άλλοθι και δεξιά πρακτική.
  Έτσι "φυλλορόϊσε" η Αριστερά και σέρνεται πλέον πίσω απο το ΠΑΣΟΚ.
  Τώρα όλα έχουν γίνει κουβάρι.Ο οποιοσδήποτε μετασχηματισμός της κοινωνίας χρειάζεται παιδεία και μια τελείως διαφορετική αντιμετώπιση απο τον καθένα μας του κράτους και του "άλλου" γενικώς.

  • Μποτίλια στο πέλαγος avatar
   Μποτίλια στο πέλαγος @ rs 26/09/2009 20:25:53

   Η αριστερά δεν πρόσφερε στην ουσία ένα νέο σύστημα αξιών. Εάν είχε προωθήσει κάτι ανάλογο δεν θα φυλλορροούσε και δεν θα εξουθενωνόταν εύκολα.
   Η αναφορά σε νέες αξίες έγινε εδώ με ειδική ανάρτηση από τον ΘΚ. Αυτές όμως θα πρέπει να οριοθετηθούν συγκεκριμένα και σε αντιδιαστολή με το παρελθόν. Αναπόφευκτη γίνεται έτσι και μια αποτίμηση των αξιών που πρόβαλε η αριστερά. Αυτή η κριτική προσέγγιση όμως είναι δύσκολη και δεν βολεύεται μέσα σε ένα σχόλιο.

 24. DIKAIOS avatar
  DIKAIOS 26/09/2009 11:02:21

  Καλά ο Γιωργάκης έχει "σαλτάρει" για τα καλά. Διαβάζω στο http://atithasos.blogspot.com/2009/09/blog-post_2969.html

  ΓΑΠ: "Δεν υπάρχει επιστημονικός ορισμός της Μεσαίας Τάξης"!!!!

  Συνέντευξη έδωσε ο Γ. Παπανδρέου στον Επενδυτή. Αφού πρώτα δήλωσε ότι δεν θα αυξηθούν οι φόροι για τα μεσαία εισοδήματα ήταν λογικό να έρθει η επόμενη ερώτηση. Ποιό είναι το μεσαίο εισόδημα;


  Σε ερώτηση για το ποιο είναι το μεσαίο εισόδημα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζει: «Ας μην παίζουμε με τις λέξεις. Δεν υπάρχει επιστημονικός ορισμός της μεσαίας τάξης. Εξαρτάται από πλήθος δεδομένων, το εισόδημα, την οικογενειακή κατάσταση, τις αποταμιεύσεις και την ακίνητη περιουσία.»

  Χωρίς λόγια από εμάς...

 25. mias kai perasa.... avatar
  mias kai perasa.... 26/09/2009 11:02:49

  Factorx λυπάμαι που διαβάζω ένα τέτοιο άρθρο από εσένα...
  Θα περίμενα να είσαι πραγματικά αντικειμενικός στο τι έκανε ο Ανδρέας. Όλα αυτά που περιγράφεις συμβαίνανε μετά το 74, όπου ο κόσμος φοβότανε τον Μπάτσος και τον ρουφιάνο.. Θυμάσαι μετά το 81 να κρυβότανε κανένας Κουμουνιστής? πρίν? Για θυμίσου καλά και αν είμαστε γεροί θα δούμε μετά από χρόνια ότι η πενταετία Καραμανλή θα γραφθεί σαν μιά μαύρη σελίδα στην ιστορία της Ελλάδας, γιατί θα έχει φέρει την Ελλάδα πίσω πολλά χρόνια. Το μεγαλύτερο αμάρτημα του Καραμανλή είναι ότι από το 2004 και μετά δεν έγινε ούτε μία αξιοκρατική πρόσληψη στο δημόσιο, πράγμα που σημαίνει την διαιώνιση της κομματικής ταυτότητας του δημοσίου, με ότι άλλο συνεπάγεται. Πρέπει να ξέρετε ότι από το 96 και μετά με τον ΑΣΕΠ τα πράγματα ήτανε πολύ καλύτερα και τουλάχιστον ήξερες ότι αν έχεις ένα καλό απολυτήριο λυκείου είχες πιθανότητες. Ο ΚΚ έσβησε αυτήν την ελπίδα από όλους και αν θυμάστε καλά αυτή η παλιόγρια ο Πάκης εβγαινε και έλεγε το 2007 πριν τις εκλογές ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος.. και κάποιες αηδίες για να πείσει τους ψηφοφόρους. Αυτό λοιπόν αγαπητέ μου είναι το "ΣΥΣΤΗΜΑ Ν.Δ" και το οποίο στηρίζεται στην χαμηλή νοημοσύνη και την παραπλάνηση. Είναι κρίμα πάντως που υπάρχουν ακόμη άνθρωποι οι οποίοι πιστεύουν σε αυτούς τους καταστροφείς της χώρας...

  • boanerges avatar
   boanerges @ mias kai perasa.... 26/09/2009 11:49:23

   Τί άλλο θα ακούσουμε ακόμα δεν ξέρω!

   "Το μεγαλύτερο αμάρτημα του Καραμανλή είναι ότι από το 2004 και μετά δεν έγινε ούτε μία αξιοκρατική πρόσληψη στο δημόσιο, πράγμα που σημαίνει την διαιώνιση της κομματικής ταυτότητας του δημοσίου, με ότι άλλο συνεπάγεται".

   Ενώ στη δεκαετία του '80 βασίλευε η αξιοκρατία! Η λέξη κλαδική μήπως μας θυμίζει κάτι; Το μαγικό κλειδί, το πασπαρτού του ελληνικού δημοσίου!

   "Πρέπει να ξέρετε ότι από το 96 και μετά με τον ΑΣΕΠ τα πράγματα ήτανε πολύ καλύτερα και τουλάχιστον ήξερες ότι αν έχεις ένα καλό απολυτήριο λυκείου είχες πιθανότητες".

   Βεβαίως! Αφού πρώτα το '93-94 διορίστηκαν και μονιμοποιήθηκαν καμιά κατοστάρα χιλιάδες πασόκοι σε υπουργεία -πολλοί από αυτούς μόνο με απολυτήριο λυκείου- και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ο κομματικός στρατός δημιουργήθηκε και η πύλη έκλεισε! Από τότε και μετά ανέλαβε ο ΑΣΕΠ! Αυτό και αν λέγεται μπαγαμποντιά, για να μην πω τίποτα χειρότερο

   • mias kai perasa.... avatar
    mias kai perasa.... @ boanerges 26/09/2009 15:52:09

    Δηλαδή αυτό που λες αν κατάλαβα καλά είναι ότι κακώς από το 96 και μετά υπήρχε ο ΑΣΕΠ και καλώς τον κατήργησε ο χοντρός, για να βολέψει τα δικά σας παιδιά (ενώ από 90 μέχρι 93 δεν έβαλε κανένα στο δημόσιο ο γκαντέμης). Να χαίρεσαι τις αντιλήψεις σου.

 26. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 26/09/2009 11:26:05

  Ένα σχόλιο θα κάνω μόνο για το κείμενο του κου Γιανναρά και το σύστημα Πασόκ.
  Πράγματι υπήρξε αυτό το σύστημα Πασόκ, αυτή η ισοπέδωση προς τα κάτω με μια ευρεία έννοια.
  Ορισμένα πράγματα ήταν όμως αναγκαία.
  Δεν γεννήθηκαν όλοι αστοί και το Πασόκ καλώς ή κακώς άνοιξε τις πόρτες σε ένα μεγάλο κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας να συμμετέχει και να συναποφασίσει.
  Δεν γινόταν αλλιώς.

  Ατυχές βρίσκω το παράδειγμα της καθαρίστριας που παρκάρει το αυτοκίνητο στη θέση του διευθυντή της καρδιοχειρουργικής. Δεν χρειαζόταν. Ας μην επεκταθώ. Για πολλά θα μπορούσαμε να ψέξουμε όλοι όλους ...

  Ας αποδίδουμε σεβασμό σε όλα τα κοινωνικά επαγγέλματα. Γνωρίσαμε όλοι την Κα Κούνεβα. Γνώρισα στη ζωή μου μια πολύτεκνη μητέρα καθαρίστρια τεσσάρων παιδιών που τα ανέθρεψε με αυτή τη δουλειά. Οι γονείς της την έφεραν 10 χρονών μικρό κορίτσι στην Αθηνα σε ένα μεγαλοαστικό σπίτι. Τα αδέλφια της πριν τη φέρουν τα έψαχνε να τα βρει ανάμεσα στους εκτελεσθέντες από τους Γερμανούς σε κάποια σφαγή!

  • sinn avatar
   sinn @ αλλενάκι 26/09/2009 12:58:44

   "υπήρξε αυτό το σύστημα Πασόκ, αυτή η ισοπέδωση προς τα κάτω με μια ευρεία έννοια"

   Μετά το "με μια ευρεία έννοια" το επόμενο βήμα είναι "με την καλή έννοια" . Tο παράδειγμα της καθαρίστριας που παρκάρει το αυτοκίνητο στη θέση του διευθυντή της καρδιοχειρουργικής φανερώνει ασέβεια στο επάγγελμα της καθαρίστριας; Γιατί; Η περιφρόνηση της ιεραρχίας στο δημόσιο συνιστά άλλη μια "δημοκρατική κατάκτηση" του ΠαΣοΚ; Μήπως -λέω μήπως- σχετίζεται με την παρατηρούμενη την τελευταία 25 ετία διάλυση της οργανωμένης πολιτείας; Ή πιστεύετε ότι το ξεπέρασμα του αντικομμουνισμού προϋποθέτει απαραιτήτως τον λαϊκισμό και την χρεωκοπία; Αν ναι, τότε ό,τι έγινε, εγινε καλώς. Ηταν ιστορικά αναγκαίο...

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ sinn 26/09/2009 13:46:53

    Το παράδειγμα είναι τραβηγμενο από τα μαλλιά, δεν φαντάζομαι καμιά καθαρίστρια να πάρκαρε το αυτοκίνητο στη θέση που είναι κρατημένη στα νοσοκομεία για τους διευθυντές των κλινικών.
    Από την άλλη ποιος βλάπτει περισσότερο την κοινωνία και όλους εμάς;
    Μια καθαρίστρια που παρκάρει ετσιθελικά στη θέση του διευθυντή ή ένας διευθυντής καρδιοχειρουργικής που ζητά 50.000 για μια εγχείριση ανοιχτής καρδιάς π.χ. από έναν κανονικά ασφαλισμένο, ή από έναν άπορο;

   • sinn avatar
    sinn @ sinn 26/09/2009 14:01:23

    "Το παράδειγμα είναι τραβηγμενο από τα μαλλιά, δεν φαντάζομαι καμιά καθαρίστρια να πάρκαρε το αυτοκίνητο στη θέση που είναι κρατημένη στα νοσοκομεία για τους διευθυντές των κλινικών."

    Οπότε δεν αντιλαμβάνεσαι ασέβεια στο επάγγελμα της καθαρίστριας αλλά κρίνοντας από την δικιά σου εμπειρία επίκληση άτοπου παραδείγματος.


    "Από την άλλη ποιος βλάπτει περισσότερο την κοινωνία και όλους εμάς; Μια καθαρίστρια που παρκάρει ετσιθελικά στη θέση του διευθυντή ή ένας διευθυντής καρδιοχειρουργικής που ζητά 50.000 για μια εγχείριση ανοιχτής καρδιάς π.χ. από έναν κανονικά ασφαλισμένο, ή από έναν άπορο;"

    Φυσικά ο δέυτερος. Προϋπόθεση όμως και του πρώτου και του δεύτερου παραδείγματος ειναι η διάλυση της συντεταγμενης πολιτείας και η κομματικοποίηση των πάντων, διαφορετικά: η νοοτροπία του "άρπαξε να φας και κλέψε να'χεις".

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ sinn 26/09/2009 14:08:55

    Συμπεράσματα βγάζεις βιαστικά πάλι.

   • sinn avatar
    sinn @ sinn 26/09/2009 14:15:41

    Αποτέλεσμα της ίδιας νοοτροπίας έιναι και η αποδοχή της παρανομίας με το προσχημα της πολιτικής αντιπαλότητας (καλοι αριστεροι- κακοι δεξιοι): αν ζητούσε ο (εγνωσμένα "αριστερος", δηλ. πασοκ) διευθυντής καρδιοχειρουργικής 10 εκ. απο έναν πλουσιο (εγνωσμένα δεξιο) ασθενή, ό διευθυντής θα εδικαιούτο για πολλους να επικαλεστεί το ελαφρυντικό της "αριστερής" ταξικής του συνείδησης και του μετεμφυλιοπολεμικoυ δεξιoύ παρακράτους...

  • Le canard avatar
   Le canard @ αλλενάκι 26/09/2009 13:07:51

   Δεν μιλάμε εδώ για τον σεβασμό ενός επαγγέλματος (καθαρίστρια) ή των μεταναστών (Κούνεβα), ούτε για αντανακλαστικές αντιδράσεις απέναντι σε πρόσωπα που συμβολίζουν εξουσίες (Διευθυντής-θέση στάθμευσης) συχνά αρνητικά φορτισμένες λόγω των μεταπολεμικών κυβερνήσεων της δεξιάς, αλλά και της χούντας ("ιστορικά αναγκαίο"), μιλάμε για την κατάλυση της ιεραρχίας. Ως φαινόμενο -και- κομματικοποίησης, στο οποίο συνέβαλε τα πλείστα το ΠΑΣΟΚ. Μιλάμε δηλαδή, για απουσία λειτουργίας των μηχανισμών των ίδιων των θεσμών ενός κράτους και μιας συντεταγμένης (που έγινε ασύντακτη) Πολιτείας.

   • sinn avatar
    sinn @ Le canard 26/09/2009 13:11:01

    "Μιλάμε δηλαδή, για απουσία λειτουργίας των μηχανισμών των ίδιων των θεσμών ενός κράτους και μιας συντεταγμένης (που έγινε ασύντακτη) Πολιτείας"

    Ακριβώς.

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ Le canard 26/09/2009 14:07:44

    @Le Canard: στο κορίτσι/στο αγόρι που ήρθε στην Αθηνα παραδουλεύτρα/βοηθός σιδερά σε ένα μεγαλοαστικό σπίτι επειδή η οικογένειά του εκτελέστηκε στην ΕΠΑΡΧΙΑ όπως εκατοντάδων άλλων χιλιάδων Ελλήνων το '40 από τους Γερμανούς καθρεφτίζεται το 40%; το 50%; -δεν ξέρω το ποσοστό- της κοινωνίας που ήταν αποκλεισμένο μεταπολεμικά. Όλοι αυτοί έφεραν κάποια στιγμή το Πασόκ, έτσι όπως το έφεραν. Φανταζόταν κανείς ότι αυτό θα γινόταν συντεταγμένα, με κανόνες, χωρίς σπουδή, χωρίς βιάση, χωρίς άλεσμα στον κοινωνικό μύλο; Δε νομίζω...

   • sinn avatar
    sinn @ Le canard 26/09/2009 14:26:22

    Η μελετημενη διάλυση της λειτουργίας της πολιτείας δεν ακύρωνεται για μενα ουτε αντισταθμιζεται απο το επιχείρημα της βιασύνης. Το "άλεσμα στον κοινωνικό μύλο" ή, επιστημονικότερα, η μεγαλυτερη κοινωνική κοινωνικότητα δεν προαπαιτει ούτε προκυπτει-απο την απουσια κανόνων και αξιολογησης. Το κρατος του ΠαΣοΚ που διαδεχθηκε το κράτος της Δεξιάς δεν ήταν η μοναδική εναλλακτική για ένα υποτίθεται σοσιαλιστικο , δημοκρατικό κόμμα. Ηταν βέβαια η μονη εναλλακτικη για τη μακροχρονια (δεκαετιες ολόκληρες) κατάληψη της εξουσίας.

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ Le canard 26/09/2009 14:50:37

    Δεν γνωρίζω αν ήταν ήταν "ψυχρά μελετημένη" - όπως ισχυρίζεσαι- "η διάλυση της πολιτείας", άποψη την οποία δεν συμμερίζομαι απόλυτα. Ίσως το σύστημα δεν είχε σχεδιαστεί για να μπορεί να διαχειριστεί την πληθώρα των νέων δεδομένων.

   • sinn avatar
    sinn @ Le canard 26/09/2009 15:01:06

    Δεν έκανε όμως τιποτε [το συστημα Πασοκ] για να την αποτρέψει την διάλυση που για σένα προέκυψε (έδω διαφωνουμε) απο την αδυναμία διαχείρισης "της πληθώρα των νέων δεδομένων". Ούτε καν να την αποθαρρύνει -έστω λεκτικά. Ενθάρρυνση με κάθε δυνατο μέσο.

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ Le canard 26/09/2009 15:19:11

    Συμφωνώ @sinn. Όμως αυτά είναι έξι χρόνια πίσω. Συμφωνώ επίσης με την ανάρτηση ότι η ΝΔ απλά πήρε τη σκυτάλη και συνέχισε στον ίδιο διάδρομο.

   • sinn avatar
    sinn @ Le canard 26/09/2009 15:44:52

    Σωστα, εξι χρόνια πίσω και η ιδια αποκρουστική συνεχεια.

 27. donaE avatar
  donaE 26/09/2009 13:10:32

  Ακομα και αν το ειχε αντιληφθει ο Καραμανλης αυτον τον κοινωνικο μετσχηματισμο που πολυ ωραια περιγραφει ο Γιανναρας τι μπορουσε να κανει;
  Ο μετασχηματισμος αυτος δεν εγινε μονο σαν κινηση συμφεροντος απο τον Ανδρεα Παπανδρεου.Ηταν πολυς κοσμος που πλεον ειχε λεφτα η ειχε δυναμικη και ηθελε να μπει στην παραγωγη.θελαμε δεν θελαμε,τα λεφτα θα αλλαζαν χερια.
  Ο βιαστικος τροπος που εγινε με τις κλαδικες να το ρυθμιζουν εφερε την διαλυση.
  Πως θα εκανε κοινωνικο μετασχηματισμο ο Καραμανλης χωρις Οικονομικο Μετασχηματισμο πρωτα;
  ΥΓ
  Και βεβαια ο Μητσοτακης ειναι εγγενης κατστροφικη αιτια για την ΝΔ.

  • sinn avatar
   sinn @ donaE 26/09/2009 13:18:30

   Ο τροπος τα λεφτά ν΄ αλλάξουν χέρια δεν είναι υποχρεωτικά η διάλυση. Θα αντικαθιστούσα το "βιαστικός" με το "απόλυτα συνειδητός". Την διάλυση έφερε ο απόλυτα συνειδητός τροπος (κλαδικες κ.ο.κ) με τον οποιο έγινε ο μετασχηματισμος.

   • donaE avatar
    donaE @ sinn 26/09/2009 13:48:07

    Σιγουρα συνειδητα αλλα παντως βιαστικα.

 28. ti le re file avatar
  ti le re file 26/09/2009 13:22:33

  Επτα και σημερα.

  • sinn avatar
   sinn @ ti le re file 26/09/2009 13:27:16

   ώρες, λεπτά, δευτερόλεπτα;

  • Σπατζιώτης avatar
   Σπατζιώτης @ ti le re file 26/09/2009 14:13:29

   Απολύεσαι; Άντε, και καλός πολίτης...

 29. pizza avatar
  pizza 26/09/2009 13:41:43

  Ειμαστε ολοι αξιοι της τυχης μας.

 30. george avatar
  george 26/09/2009 14:15:17

  Εγώ θα συμφωνήσω με όλους αυτούς που μιλούς για κράτος της "δεξιάς" πριν το 1981. Μετά το κράτος έγινε ΠΑΣΟΚΙΚΟ. Θα ήταν ευχαριστημένοι άραγε αυτοί αν το κράτος γινότανε πάλι "δεξιό" μετά το 2004? Ποιοί θα ήταν οι μόνοι ευχαριστημένοι από αυτήν την εξέλιξη? Μα ο κομματικός μηχανισμός της ΝΔ.
  Ο Καραμανλής δεν εγκαθίδρυσε νέα τάξη κράτους γιατί πολύ απλά δεν ήταν στους σχεδιασμούς του. Ήθελε να δώσει την αίσθηση μετριοπαθους πολιτικού, και το κράτος να μην είναι λάφυρο του οποιοδήποτε κόμματος. Το λάθος του ήταν ότι δεν έβαλε κανόνες λειτουργίας στο κράτος. Ούτε καν προσπάθησε. Δεν έκανε κανένα "ουσιαστικό" και "πρακτικό" βήμα αναδιάρθρωσης του τρόπου λειτουργίας του κράτους. Το πρόβλημα ήταν ότι δεν έκανε ούτε μια πρακτική πρόταση. Ίσως γιατί οι βασικοί συντελεστές της λεγόμενης "επανίδρυσης" δεν είχαν καθόλου τεχνοκρατικές ιδέες τι είναι αναδιάρθρωση, πως θα γίνει κλπ. Γιατί είναι άλλο να προτείνεις και να μην σε αφήνουν να το εφαρμόζεις και άλλο να μην προτείνεις.....

 31. donaE avatar
  donaE 26/09/2009 15:01:25

  Εγω επιμενω πως για να εγκαθιδρυσει νεα ταξη πραγματων,να κανει δηλαδη κοινωνικο μετασχηματισμο επρεπε να 'ταισει' κοσμο καινουργιο.
  Να κανει οικονομικο μετασχηματισμο,ευνοωντας ταξεις κοινωνικες και διαμορφωνοντας αν χρειαζοτανε νεες.
  Αντιθετα συνεχιστηκε η συγκεκριμενη διαπλοκη και ευνοια.

  • N.A. avatar
   N.A. @ donaE 26/09/2009 15:46:07

   Σωστόν

  • Underdog avatar
   Underdog @ donaE 26/09/2009 16:04:33

   Πάλι κοινωνικό μετασχηματισμό; Αυτός έγινε από το 1981 και μετά.
   Αυτό που έπρεπε να βάλει το πολιτικό προσωπικό ,η ιντελλιγκέντσια και η άρχουσα τάξη ήταν κανόνες και όρους όχι μόνο στη Δημόσια διοίκηση αλλά και στην κοινωνία. Ο Σημίτης με την κεντροευρωπαική κουλτούρα κάτι προσπάθησε ανεπιτυχώς αλλά το βαλκανικό ακροατήριο τον έβλεπε σα Βαυαυρό.

   • donaE avatar
    donaE @ Underdog 26/09/2009 16:31:35

    Επειδη εγινε το 1981 δεν σημαινει οτι δεν θα ξαναγινει ποτε.
    Αλλα πιστευω οτι υπαρχει αναγκη για αναδιανομη που ομως μπορει και να μην μας αρεσει.
    Και αυτη την φορα συμφωνοι,με κανονες .

 32. pirpirikos avatar
  pirpirikos 26/09/2009 15:40:51

  βλεπω ξεκινησαμε αντιπολιτευση πριν καλά καλά αφήσουμε την κυβερνηση. Ο Γιανναράς κατά καιρούς έχει γράψει πολλά ωραία πράγματα και πολλά άλλα που δε συμφωνώ, αλλά πάντα υπό το πρίσμα ενός ηλικιωμένου συντηρητικού ανθρώπου που είχε σε γενικες γραμμες βολευτει στη ζωή του. Ας ελπίσουμε τι ο γαπ θα γκρεμισει όλα τα συστηματα, θα τα κανει ολα λαμπογυαλο και η χωρα θα εξαφανιστεί ή θα αναγεννηθεί. άντως αυτή η κατασταση που μαλώνουν οι ανοητοι πατριώτες δεξιοφέρνοντες με τους ανόητους επαναστάτες σοζιαλίζοντες ειναι ώρα να τελειώνει

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ pirpirikos 26/09/2009 15:50:23

   αμήν, αλλά αμφιβάλλω... ότι θα γκρεμίσει όλα τα συτήματα. Κοντός ψαλμός αλληλούϊα.

   • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
    ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ archaeopteryx 26/09/2009 16:00:08

    Ο Μπομπ Σφουγγαρακης ειναι πιο αποτελεσματικος στις αλλαγες και προσαρμιζεται πολυ εφκολα σε ολες τις καταστασεις, κ ας εχει σεναριογραφο !

    Ο ΓΑΠΠ δεν εχει λες??? εχει και backstage kai downstage !!

    ΠΠ

   • Underdog avatar
    Underdog @ archaeopteryx 26/09/2009 16:07:39

    Ενα σύστημα ποτέ δεν γκρεμίζεται αλλά αλλάζει. Μόνο σε επαναστάσεις γίνεται αυτό αλλά ολες καταλήγουν σε μονοκομματικές διακτβερνήσεις.

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ archaeopteryx 26/09/2009 17:33:28

    ακριβώς όπως το λέει ο underdog... Να αναλάβεις κυβέρνηση και να κάνεις επανάσταση, στην Ελλάδα... χλωμό. Κι αν γίνει, εξαιρετικά δυσάρεστο, επόμένως...

  • sinn avatar
   sinn @ pirpirikos 26/09/2009 16:01:34

   Η κριτική στο παρελθον του ΠΑΣΟΚ συνιστα κριτική στην αυριανη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ; Η δεν πρέπει να έχουμε γνωμη για τα εργα και λόγια του αρχηγου που την κριτική με επιχειρηματα στο (παπανδρεικο περισσοτερο, σημιτικο λιγοτερο) παρελθον της παραταξης του την θεωρει δεξια προπαγανδα; Πρέπει μήπως να κρίνουμε οχι μονο την πολιτεια της κυβερνησης αλλα καιτης αντιπολιτευσης; Tέλος, οι απόψεις ειναι σωστές ή λαθεμένες ανάλογα με την ηλίκια και την κοινωνικη θέση αυτου που τις εκστομιζει;

  • ΑΡΗΣ Θ avatar
   ΑΡΗΣ Θ @ pirpirikos 26/09/2009 16:44:50

   Συγκινητική η αισιοδοξία σου οτι ο Παπανδρέου θα γκρεμίσει όλα τα συστήματα,αλλά από κει και πέρα δεν καταλαβαίνω την ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζεις την προοπτική η χώρα να "εξαφανιστεί" (αν δεν αναγεννηθεί). Σε κάθε περίπτωση το ότι θεωρείς την "εξαφάνιση" σαν μια πιθανότητα όταν "ο γαπ θα τα κάνει όλα λαμπόγυαλο" δεν είναι και σπουδαία διαφήμιση για την ..επιλογή σου.
   Επίσης μου είναι εντελώς ακατανόητη αυτή η παράξενη επιθυμία σου να τελειώνει ο καυγάς ανάμεσα στους "ανόητους πατριώτες δεξιοφέρνοντες" και "τους ανόητους επαναστάτες σοσιαλίζοντες".
   Ονειρεύεσαι κάτι σαν το τέλος της Ιστορίας? Ανθρωποι που διαφωνούν μεταξύ τους (και δεν συμφωνούν με σένα φαντάζομαι)
   για ποιον περίεργο λόγο είναι ανόητοι και γιατί είναι υποχρεωτικό να σταματήσουν να διαφωνούν?
   Και τέλος από πότε το ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩς ΟΙ ΝΟΟΤΡΟΠΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΕ είναι υπεράνω κριτικής? Λυπάμαι αλλά αυτά μου θμίζουν "παλιό, καλό ΠΑΣΟΚ", Κουτσόγιωργα κτλ

 33. ΘΡΑΚΙΩΤΗΣ avatar
  ΘΡΑΚΙΩΤΗΣ 26/09/2009 16:15:57

  κυκλοφορει ευρεως οτι μετα το ταξιδι του στις ΗΠΑ ο Γιωργακςη ελαβε το εξης μυνημα Η ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ Ν.Δ Η ΤΟ ΧΑΟΣ ΕΡΧΕΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

  Επισης ακουστικε οτι στο ΚΚΕ εχει δωθει γραμμη να πριμοδοτήσει τη ΝΔ για να μην υπαρξει περιπτωσει ακυβερνησιας και καμια ΠΕΡΠΙΠΤΩΣΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΑΣΟΚ.

  Ξερει καποιος κατι αλλο?

 34. N.A. avatar
  N.A. 26/09/2009 16:18:05

  Παπανδρέου σήμερα στην Ελευσίνα

  "Όχι πολλά για τους λίγους και λίγα για τους πολλούς, αλλά δίκαιη αναδιανομή του πλούτου της χώρας για όλους

  Κώλησε η βελόνα κι ο πλούτος ρέει άφθονος, απ τα μπατζάκια του

 35. Dubai Expatriate avatar
  Dubai Expatriate 26/09/2009 16:25:59

  @ΘΡΑΚΙΩΤΗΣ  Ο ΓΚΑΠ πάει στην Αμερική για να ζητήσει λεφτά από τους διεθνείς οίκους.

  Εάν τα πάρει θα τον συμφέρει η αυτοδυναμία. Εάν όχι τον συμφέρει η συγκυβέρνηση ή ακόμα και η ήττα με πολύ μικρή διαφορά.


  Παράλληλα κάνει και επαφές με άλλους κτλ. Αλλά το βασικό είναι τα φράγκα, γιατί οι μπούρδες που λένε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ περί δανεισμού δεν στέκουν λόγω ΕΕ η οποία θα μας τσακίσει εάν προχωρήσουμε σε έξτρα δανεισμό.

  Ο ΓΚΑΠ λοιπόν θα ζητήσει με τον πλέον επίσημο και παρακαλετό τρόπο μερικά δις, ως χαμηλότοκα δάνεια σε Ελληνικές κρατικές επιχειρήσεις και αγορά μετοχών ώστε να "σηκωθεί" η αγορά για 3-4 μήνες και να αποφύγει έτσι να επιβάλλει αντιλαικά μέτρα και να αθετήσει τις "υποσχέσεις του" μέχρι το Μάρτιο του 2010 που πιθανολογούνται οι επόμενες εκλογές, εάν και εφόσον εκλεγεί το ΠΑΣΟΚ σε αυτές.


  Μετά λοιπόν εάν ευοδωθούν τα τωρινα πλάνα θα έχει "αγοράσει χρόνο", ευελπιστώντας παράλληλα ότι θα "ανεβεί" και η παγκόσμια οικονομία από το Μάρτιο του 2010 και έπιτα, ο τουρισμός-ναυτιλία θα αναπτυχθούν κτλ.


  Αυτό παίδες είναι το όλο οικονομικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

  Θα μάθω τις επόμενες μέρες, εάν πήρε ή όχι υποσχέσεις για κεφάλαια. Προκαταβολικά μπορώ να πω ότι αυτό είναι χλωμό γιατί υπάρχουν και κάποιοι παράγοντες που εμπλέκονται πέρα από τα καθαρά τεχνοκρατικά θέμτα.

  Πάντως, ο ΓΚΑΠ και η ομάδα προχωρούν στα τυφλά και παίζουν πολύ επικίνδυνο παιχνίδι με την Ελληνική οικονομία.

  • Περαστική αναγνώστρια avatar
   Περαστική αναγνώστρια @ Dubai Expatriate 26/09/2009 18:09:49

   Και βρἠκε να πάει στην Αμερική να ζητήσει λεφτά? Αυτοί εχουνε χάσει τ΄αυγά και τα καλάθια. Αλλο πάλι τούτο. Βαράνε κανόνι κάθε μέρα

  • greekpoliticalreview avatar
   greekpoliticalreview @ Dubai Expatriate 26/09/2009 23:16:57

   Μα τι λες πάλι άνθρωπε μου?

   Τι σχέση έχουν τα χαμηλότοκα δάνεια σε κρατικές επιχειρήσεις και η αγορά μετοχών (με στόχο την χρηματιστηριακή άνοδο) με την αποφυγή αντιλαϊκών μέτρων δηλαδή τα δημοσιονομικά?

   Τα δημοσιονομικά δεν συνδέονται ούτε με ΔΕΚΟ ούτε με χρηματιστήριο κι αυτό το ξέρει κι ο θυρωρός της Ιπποκράτους.

   Αυτά τα σενάρια είναι για Δαπίτες που το σκέφτονται...

 36. N.A. avatar
  N.A. 26/09/2009 16:29:50

  ΑΝΤΕ ΡΕ ΠΑΣΤΟΚ ΚΑΙ ΣΥ ΚΑΤΑΚΑΗΜΕΝΗ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΠΟΥ ΤΑ ΛΥΣΑΤΕ ΟΛΑ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΜΕΙΝΕ ΤΟ STAGE
  ΠΕΙΤΕ ΒΡΕ ΟΡΝΕΑ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ STAGE
  ΕΚΠΛΙΠΑΡΙΣΤΕ ΟΜΩΣ ΤΩΡΑ ΤΟΝ ΛΑΟ ΓΙΑ ΨΙΦΑΛΑΚΙΑ
  ΟΥΣΤ ΡΕ

 37. boanerges avatar
  boanerges 26/09/2009 16:30:59

  Δηλαδή αυτό που λες αν κατάλαβα καλά είναι ότι κακώς από το 96 και μετά υπήρχε ο ΑΣΕΠ και καλώς τον κατήργησε ο χοντρός, για να βολέψει τα δικά σας παιδιά (ενώ από 90 μέχρι 93 δεν έβαλε κανένα στο δημόσιο ο γκαντέμης). Να χαίρεσαι τις αντιλήψεις σου.

  Όχι αγαπητέ/ή αφήστε τα αυτά και μην κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε. Πάμε πάλι: μετά τους πρασινοφρουρούς και την διαβόητη κλαδική της δεκαετίας του ΄80, το 93-94 μονιμοποιήθηκαν και διορίστηκαν σε υπουργεία και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα δεκάδες χιλιάδων πράσινων ημετέρων. Τέτοιας κλίμακας ρουσφέτι δεν ξανάγινε στα νεοελληνικά χρονικά. Αυτοί λοιπόν οι υπάλληλοι αποτελούν μέχρι σήμερα τον ενεργό κομματικό στρατό του ΠΑΣΟΚ στη Δημόσια Διοίκηση. Ο ΑΣΕΠ ήρθε κατόπιν εορτής όταν είχε γίνει η μπίζνα.Γκέγκε;
  Χωρίς να παραβλέπω το γεγονός ότι υπάρχουν και πλήθος διορισμένοι ευνοημένοι γαλάζιοι.
  Με μια διαφορά θεμελιώδη: ότι το ΠΑΣΟΚ, επισείοντας με κάθε ευκαιρία τον μπαμπούλα της επάρατου δεξιάς-έως και ο Σημίτης ανφερόταν σε αυτήν ως "η δεξά"-την οποία αντικατέστησε προκειμένου να εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα του λαού, το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε έναν αλαζονικό, ρεβανσιστικό, παρασιτικό τύπο ανθρώπου που ταύτιζε τα προσωπικά του συμφέροντα με εκείνα του ΠΑΣΟΚ, αδιαφορώντας για έννοιες όπως καθήκον, υπηρεσία, συνέπεια, απόδοση, εργατικότητα. Αυτές οι έννοιες θεωρήθηκαν ίδιον των δεξιών ή των ηλιθίων στο μυαλό.
  Κοντολογίς το ΠΑΣΟΚ απεδείχθη το ίδιο και χειρότερο από ηθικής πλευράς από την επάρατο δεξιά, διότι δημιούργησε έναν τύπο ανθρώπου αήθη, βολεψάκια και λαμόγιο. Το λαμόγιο ως έννοια ταυτίστηκε με τη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει δηλαδή σε αυτό το κόμμα κανένα έρμα, καμία έστω υποψία πολιτικής ηθικής.
  Το γεγονός ότι τα λέω αυτά δεν σε υποχρεώνει να με κατατάξεις στη ΝΔ για να χρησιμοποιείς β΄πληθυντικό πρόσωπο και να λες "τα δικά σας παιδιά". Όποιος σας τα χώνει δεν είναι απαραίτητα δεξιός-αν και πολλούς θα αναγκάσετε να καταφύγουν εκεί μπας και σωθεί ότι έχει απομείνει σε αυτή τη ρημάδα τη χώρα από αυτό τον αμερικανοτραφή μετανεωτερικό διάδοχο της δυναστείας των Παπανδρέου.
  Πότε κατήργησε ο "χοντρός", όπως λες, τον ΑΣΕΠ;

  • donaE avatar
   donaE @ boanerges 26/09/2009 16:46:34

   Πολυ σωστα.Παλια η δεξια ειχε το αντιπαλο δεος.Τωρα δεν υπαρχει τιποτα,μονο η αισθητικη των κλαδικων που ποτισε τα παντα,και κατι ωριμοι της παλαι ποτε γαλαζιας γενιας,που θελενε να γινουν Παπανδρεου της ΝΔ.

 38. Μιχάλης avatar
  Μιχάλης 26/09/2009 16:48:38

  Μια και το θέμα που συζητάμε από ότι καταλαβαίνω αναφέρεται αποκλειστικά στον εκσυγχρονισμό του ελληνικού καπιταλιστικού συστήματος, κατά την άποψη μου κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα από κανένα κόμμα από την απελευθέρωση της Ελλάδας από την Τουρκοκρατία μέχρι και σήμερα. Έχουμε μία Ελλάδα που κυβερνάται δύο αιώνες τώρα με μία Δημόσια Διοίκηση που έχει τούρκικη νοοτροπία που βασιλεύουν το "ραχάτ", το "μπαχτσίς" των δημοσίων υπαλλήλων και το "ρουσφέτ" των πολιτικών. Το ΠΑΣΟΚ , αν εξαιρέσει κανείς το ΑΣΕΠ που ήταν ένα μικρό βήμα στην κατεύθυνση εκσυγχρονισμού του Ελληνικού Καπιταλισμού, δεν έκανε και τίποτε άλλο. Έχουμε κόμματα εξουσίας που βολεύονται να κυβερνούν αφού πάρουν ψήφους χρησιμοποιώντας το ρουσφέτι κ.τ.λ. Πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα στην Ελλάδα και πρέπει να το θελήσει παραπάνω από ένα κόμμα στην Ελλάδα καθώς και ισχυρή πλειοψηφία των Ελλήνων ψηφοφόρων που θα ψηφίζει θετικά και όχι αρνητικά, τιμωρώντας τους προηγούμενους και να συνεχίζεται το ίδιο έργο με άλλους ηθοποιούς.
  Θα ήταν μία λύση οι συμμαχικές κυβερνήσεις για μερικά χρόνια. Διαφορετικά όσους εθνοσωτήρες μπούληδες και αν ψάξουμε και αν ψηφίσουμε τα πράγματα θα συνεχίσουν να είναι τα ίδια.

 39. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 26/09/2009 16:49:40

  Απο αρκετα σχολια πιο πανω συμπεραινουμε οτι θελουμε να επανελθει καποια στιγνη το συστημα της Δεξιας πριν τη χουντα?

  Με την ιδια λογικη θελουμε να ζησουμε παλι το συστημα ΠΑΣΟΚ και τους πρασινιφρουρους?

  Συστημα εχει και το ΚΚΕ, το οποιο εαν γνωριζαν οσοι το ψηφιζουν η Αλεκα θα εβρισκε ενα 3% στην καθε καλπη, μεχρι να φυγουν και οι 70δες απο τη ζωη.

  καφενεια και χαφιεδες ειχαν και τα 2 συστηματα. Θυμιζω μην τρελλαθουμε τελειως και μ φυγει η χαρα π κερδισαμε ΚΑΙ τον Πανιωνιο..!!

  αυτα.

  Ζεω.

  ΠΠ

 40. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 26/09/2009 16:59:17

  Φυσικα οσο περναει ο χρονος τοσο ξεχνιεται η μεταπολεμικη περιοδος και σε λιγο θα γινει θεσφατο οτι δηθεν το ΠΑΣΟΚ εκσυγχρονισε κατι.
  Ομως οι αριθμοι ειναι αμειλικτοι : απο το 1950 ως το 1980 η Ελλαδα ειχε τον δευτερο στον κοσμο ρυθμο οικονομικης αναπτυξης μετα την Ιαπωνια (καπιταλιστικης βεβαια αναπτυξης) που μετετρεψε μια χωρα πεινασμενων σε μελος της ΕΟΚ.
  Το προβλημα της Ελλαδος στην 30ετια αυτη ηταν καθαρα πολιτικο λογω του προηγηθεντος εμφυλιου και των παθων και των διωξεων-η οικονομικη της δομη δεν ειχε τιποτα το παραξενο.Εάν το ΠΑΣΟΚ διορθωνε μονο τα πολιτικα ελλειμματα (αναγνωριση αντιστασιακων,διορισμος δικων του και αριστρων αλλα με μετρο) οπως εγινε στην Ισπανια που ειχε και αυτη περασει απο εμφυλιο και μακρα δικτατορια δεν θα υπηρχε προβλημα.Δεν εγινε ομως αυτο.
  Υπο το προσχημα του "σοσιαλιστικου μετασχηματισμου" εγιναν ολα οσα περιγραφονται.

  • sinn avatar
   sinn @ ψυχραιμια 26/09/2009 17:08:41

   "διορισμος δικων του και αριστερων αλλα με μετρο" υπάρχει αξιοκρατια/αναξιοκρατία με μέτρο; Διορισμός μονο των άξιων και απομάκρυνση των ανάξιων (αριστερων, δεξιων - αδιάφορο). Δεν έγινε λογω σαφους πολιτικής κατευθυνσης, μπορουσε ομως -οπως σωστα επισημαινετε- να γίνει.

  • Le canard avatar
   Le canard @ ψυχραιμια 26/09/2009 18:05:06

   Η περίοδος διακυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, χαρακτηρίζεται από πολλά θετικά και πολλά αρνητικά. Η ανάρτηση επισημαίνει πολλά από αυτά, όπως και οι σχολιαστές. Ουσιαστικά, με την άνοδό του στην κυβέρνηση, εγκαινίαστηκε το κλείσιμο του κύκλου της μετεμφυλιακής περιόδου. Παράλληλα άνοιξε ένας νέος κυκλος που περιελάμβανε την είσοδο στο πολιτικό, κρατικό και γενικότερα θεσμικό σκηνικό προσώπων και δυνάμεων που είτε ήταν εν μέρει περιθωριοποιημένες είτε απόλυτα. Στο μεταξύ, με γοργούς ρυθμούς οικοδομείτο ένα νέο λόμπυ (νέα τζάκια) οικονομικής-πολιτικής διαπλοκής, επιχειρηματικής και εκδοτικής ελίτ. Επίσης, οι μικρομεσαίοι, ως στρώμα με συγκεκριμένες πολιτικές αντιλήψεις, μέσω των σοσιαλ-φιλελέυθερων εκφραστών τους, του ΠΑΣΟΚ, διείσδυαν ολοένα περισσότερο σε όλες τις βαθμίδες του κρατικού μηχανισμού.

   Επρόκειτο για μια μεταβατική φάση συνολικά της ελληνικής κοινωνίας, με διαδικασίες που εκινούντο τόσο από τα πάνω όσο και από τα κάτω. Το πρόβλημα είναι ότι ο Ανδρέας προώθησε αυτές τις αλλαγές με τις ίδιες συνταγές που ήταν μαθημένη η ελληνική πολιτική και κοινωνία να λειτουργεί. Το ρουσφέτι, ο κομματισμός, η κρατικοδίατη διαπλοκή, κ.ο.κ. Οι ευθύνες του είναι μεγάλες, γιατί ακριβώς σε μια τέτοια περίοδο αλλαγών και με δεδομένη την ικανότητα διαχείρισης της κατάστασης εκ μέρους του, ως προσωπικότητας με μεγάλη απήχηση στον λαό, δεν προσπάθησε να δώσει μια άλλη πνοή.

   Αυτές τις διορθώσεις στο σύστημα (ιστορικές διορθώσεις επιβάλονταν) εκλήθη να τις κάνει ο Σημίτης. Ο κύκλος της Μεταπολίτευσης πιά έκλεινε σταθερά. Με τι σύνθημα βγήκε ο Σημίτης; "Εκσυγχρονισμός" της ελληνικής κοινωνίας. Ενας λογιστής όμως, ήταν δύσκολο να το κάνει. Χρειαζόταν πολιτικούς ηγέτες η Ελλάδα για να πετύχει κάτι τέτοιο. Τελικώς, επί ημερών Σημίτη η διαπλοκή έλυνε και έδενε, ενώ η διαφθορά (όπως και επί Μητσοτάκη) κυριάρχησε απόλυτα. Λίγο μετά ήλθε ο Καραμανλής με σύνθημα "Επανίδρυση". Ουσιαστικά μια μετριοπαθή αστική -αλα ελληνικά- μεταρρύθμιση εκαλείτο να κάνει. Ούτε και αυτός το έκανε.

   Η Ελλάδα προχωρεί με εξαιρετικά βραδείς ρυθμούς. Εχει φτάσει πια σε σημείο που ούτε καν σημειωτόν δεν πηγαίνει. Τίθεται λοιπόν, άμεσα θέμα επιβίωσης της ίδιας της χώρας. Ο αυτόματος πιλότος μας τελείωσε. Χάλασε. Και οι πολιτικοί ηγέτες (ΚΚ-ΓΑΠ) δεν δείχνουν ότι είναι ικανοί να βγάλουν το καράβι από την ξέρα. Να οικοδομήσουν ένα νέο σύστημα που θα αντικαταστήσει το παλαιότερο (το "συστημα ΠΑΣΟΚ") που λέει ο FactorX.

 41. somis avatar
  somis 26/09/2009 17:04:04

  Να'μαι πάλι, φάκτορα, και για τη δική μου συνηγορία στην ανάλυσή σου !

  Κατά βάθος όλοι εδώ μέσα (οι σχολιαστές) ΠΑΣΟΚ είναι (μην τρομάζετε!), κατά πως ομολόγησε ένας ακραίος αριστεριστής κουμπάρος μου που σε κρίση ειλικρίνειας, μετά από 1-2 ουίσκι, με έπεισε ότι "κατά βάθος είμαστε όλοι ΠΑΣΟΚ", εννοώντας και εκφράζοντας τον καημό κάθε πολίτη που σκέπτεται σ'αυτή την αφιλόξενη χώρα.
  Δεν είναι, σχολιαστές και όλοι μας, όμως, ούτε φιλοδοξούν μα ούτε και μπορούν να είναι "σύστημα ΠΑΣΟΚ', όπως το αναλύει ο Γιανναράς. Ναι, όλοι μας λαχταρούμε τον ¨κοινωνικό μετασχηματισμό", με ποιότητες αντεστραμμένες από αυτές τις παπανδρεϊκές.
  Πως όμως και γιατί τα προσωπα (προς + όψιν) γίνονται άτομα (α + τομη), για να χρησιμοποιήσω όρους του Γιανναρά ;
  Πως όμως και γιατί, καλά μυαλά και λαμπρά σχόλια, καταλήγουν να αμμίλωνται στο στίβο του Σταδίου "Εγώ Να Είμαι Καλά και Ας Εχω Και Ενα SUV";
  Πως γίνεται, εν τέλει, να μην γευόμαστε ποτέ τη νίκη και σε όλες τις κάθε είδους εκλογές, να είμαστε με τους χαμένους;
  Μεγαλώσαμε, φάκτορα, μεγαλώσαμε..!

 42. george avatar
  george 26/09/2009 17:34:55

  Ο ΓΑΠ θα έχει μεγάλα προβλήματα με το σύστημα ΠΑΣΟΚ που κληρονομεί. Καταρχήν έξι χρόνια που είναι αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δεν έκανε ουσιαστικά τίποτα. Δεν το πείραξε καν. Μόνο σε περιπτώσεις που εμφανίζονταν ενοχοποιητικά στοιχεία εναντίον έπαιρνε θέση. Εδώ δε μπόρεσε να επιβάλλει γραμμές με πολιτικούς αντιπάλους φανερούς (π.χ. Βενιζέλος). Δεν προχώρησε σε ουσιαστική ανανέωση του κόμματος με αποτέλεσμα να είναι το ίδιο όπως και πριν.
  Στη διακυβέρνηση του θα έχει προβλήματα τόσο απέναντι στο κόμμα, όσο και στην κοινοβουλευτική ομάδα. Δύσκολο έργο..... γιατί κατά την άποψη μου το σύστημα ΠΑΣΟΚ είναι παρόν. Και όσο και αν ο ίδιος δεν το θέλει, δεν μπορεί να το καθυποτάξει κιόλας.

  • sinn avatar
   sinn @ george 26/09/2009 17:44:54

   Kάνενα πρόβλημα δεν θα' χει. Οι μεγαλοεργολάβοι και το 40 κατι συναινουν. Το συστημα ειναι κομμενο και ραμμενο για τους διαδόχους. Μια δηλωση του ΓΑΠ που συνοψίζει την καταντια του τοπου: “Οι πολίτες, σε φάσεις μεγάλης αβεβαιότητας, εντοπίζουν στις πολιτικές δυναστείες, ένα στοιχείο σταθερότητας”. (Γιώργος Α. Παπανδρέου, εφημερίδα “La Repubblica”)

   http://zalmoxis.wordpress.com/2009/09/25/giorgakis-psifizoume-tzakia-gia-statherotita-psifiste-tous-zwa/

 43. ataktos avatar
  ataktos 26/09/2009 17:41:47

  Αγαπητέ Tiramola ποιος από της δυο είσαι στην φωτογραφία ....

 44. Greco avatar
  Greco 26/09/2009 17:44:37

  απτα καλυτερα post...
  To "ζουμι" το εχω γραψει και γω,με πιο εκλαικευμενη γλωσσα

 45. Κρυφή δημοσκόπηση avatar
  Κρυφή δημοσκόπηση 26/09/2009 18:23:06

  Ο Καραμανλής κινδυνεύει να πέσει στην παγίδα που έστησε στον Παπανδρέου. Να κερδίσει τις εκλογές χωρίς αυτοδυναμία!

 46. ΓΙΩΡΓΟΣ avatar
  ΓΙΩΡΓΟΣ 26/09/2009 19:00:50

  ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΕΙΜΑΙ ΟΧΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΣΥΡΙΖΑ Η ΚΚΕ ,ΑΠΟ ΠΑΣΟΚ ΜΕΧΡΙ ΚΚΕ ΕΩΣ ΕΚΕΙ ΟΧΙ ΠΑΡΑΠΕΡΑ .ΕΙΠΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΞΙΑ ΝΑ ΒΑΛΩ ΕΝΑ ΧΕΡΑΚΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΜΙΑ ΩΡΑ ΑΡΧΙΤΕΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΩ ΤΟ ΜΟΝΟ ΚΟΜΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΤΗΝ ΝΙΚΗΣΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ,ΑΡΧΙΣΑ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΚΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΟΥ ΝΑ ΚΑΝΩ ΠΑΡΕΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΕ ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΟΥ ΤΙ ΤΑ ΘΕΛΕΤΕ ΟΜΩΣ ΤΡΟΜΑΞΑ ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΔΑ, ΟΣΟ ΕΒΛΕΠΑΝ ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕ ΤΗΝ Ν.Δ. ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΚΟΜΑΤΑΡΧΕΣ ΓΙΝΟΤΑΝ ,ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΚΑΝΑ ΠΑΙΔΙ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΑΝΑ ΜΙΣΘΟ ,ΤΟΝ ΠΟΥΣΤΗ ΤΟΝ ΓΕΙΤΟΝΑ ΤΟΝ ΚΟΛΟΔΕΞΙΟ ΘΑ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ .
  ΤΙ ΝΑ ΠΩ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΡΑ ΣΕ ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ;ΠΑΣΟΚΟΥΣ ΤΟΛΜΗΣΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΤΟ ΤΙ ΑΚΟΥΣΑ ΔΕΝ ΛΕΓΕΤΕ ΤΙ ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΗΜΟΥΝ ΤΙ ΦΑΣΙΣΤΑΣ ΔΕΝ ΛΕΓΕΤΕ.
  ΤΗΝ ΚΟΠΑΝΗΣΑ ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΜΑΝΤΡΙ ΑΛΕΚΑ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΟΥ ΣΥΓΝΩΜΗ ΠΟΥ ΕΣΤΩ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΣΕ ΠΑΡΑΤΗΣΑ ,ΤΙ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΨΗΦΟ ΘΑ ΞΑΝΑΦΕΡΩ ΤΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΦΡΟΥΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ,ΟΧΙ ΑΛΕΚΑ ΜΟΥ ΑΙΩΝΙΑ ΠΙΣΤΟΣ .
  ΠΑΙΔΙΑ Η ΓΡΑΦΗ ΜΟΥ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΛΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΩ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΕΖΗΣΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΩ

  • ti le re file avatar
   ti le re file @ ΓΙΩΡΓΟΣ 26/09/2009 19:22:27

   Γιωργο, μεινε στην Αλεκα.
   Ειναι σημαντικο να συμμετεχεις σε ενα κομμα που ... μπορεις να κανεις κριτικη.

   • Χα! avatar
    Χα! @ ti le re file 26/09/2009 20:05:24

    Σιγά εσύ...αυτό είδες απ αυτό το κόμμα.
    Αντί δικόύ μου λόγου, να παραθέσω μια παράγραφο απο κάτι που διάβασα σ ένα μπλόγκ "Ροίδη εμμονές"

    "...Θυμάμαι έναν ταλαίπωρο κακομοίρη νεαρό με το μηχανάκι του. Τσουβάλιασε όλα τα κόμματα στο ίδιο σακί και δήλωσε πως μάλλον δεν θα πάει να ψηφίσει. Κλείνει έναν αιώνα η Αριστερά που αγωνίζεται στους δρόμους, στη Βουλή, στα εργοστάσια, στα καπνοτόπια, στα Πανεπιστήμια, στις φυλακές, στις εξορίες, στα γραφεία, στα βουνά, με τα όπλα, με τη ντουντούκα, με υψωμένες γροθιές, με κραυγές, με την πένα, να φωνάζει για τα δίκια του εργαζόμενου. Υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος φουκαράδων τόσο απληροφόρητος, τόσο αδιάβαστος, τόσο ανεύθυνος, τόσο αυτιστικός, τόσο εγωκεντρικός, τόσο ηλίθιος, τόσο δουλοπρεπής που δεν παίρνει χαμπάρι.

    Αν της γης οι κολασμένοι είχαν συνείδηση του κοινωνικού γίγνεσθαι, πολιτικοί σαν τους κ.κ. Καρατζαφέρη, Παπανδρέου και Καραμανλή θα ήταν άνεργοι ηθοποιοί που θα έκαναν αρπαχτές στην επαρχία ή θα χάριζαν τις φωνές τους στα κουκλοθέατρα."

    Μυαλό έχετε, μπορείτε να καταλάβετε νομίζω...

   • ti le re file avatar
    ti le re file @ ti le re file 26/09/2009 20:32:00

    Αρα το επιχειρημα ειναι πως
    οποιος δεν ψηφιζει την Αριστερα που αγωνιζεται εναν αιωνα παντου,
    ειναι φουκαράς απληροφόρητος, αδιάβαστος, ανεύθυνος, αυτιστικός, εγωκεντρικός, ηλίθιος, δουλοπρεπής και δεν παίρνει χαμπάρι.

    Προφανως αντεπιχειρημα δεν ειναι δυνατον να υπαρξει.

    Παραθετω παντως και εγω δυο φρασεις που διαβασα προσφατα,
    "οταν το μονο που εχεις ειναι ενα σφυρι, ολα τα βλεπεις σαν προκες",
    και " καμια δεν ειναι καλυτερη απο δυο"
    το δευτερο ισχυει για ...μπυρες και για ...γυναικες.

 47. aris lalidis avatar
  aris lalidis 26/09/2009 19:14:49

  " Απο το ΠΑΣΟΚ στο ΚΚΚΑΣΟΡ ".Ο εκφυλισμος ενος ιστορικου εγχειρηματος.
  Τι εννοει ο Μιχαλης Χαραλαμπιδης με τον ορο ΚΚΚΑΣΟΡ;
  Μπορει καποιος απο τους χουλιγκανους νεοπρασινοφρουρους να μας εξηγησει;

 48. κασσάνδρα avatar
  κασσάνδρα 26/09/2009 19:38:03

  http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=54&artid=77057

  • κασσάνδρα avatar
   κασσάνδρα @ κασσάνδρα 26/09/2009 19:40:08

   Χωρίς κάποια ιδιαίτερη σειρά αξιολόγησης στην εκδήλωση της Λούκας Κατσέλη -προφανώς της νέας υπουργού Οικονομίας- μετείχαν οι ακόλουθοι επιχειρηματίες: Παναγιώτης Τσάκος (εφοπλιστής, της εταιρείας ΤΕΝ), Βασίλης Κωνσταντακόπουλος (εφοπλιστής, της εταιρείας Costa Mare), Ανδρέας Κανελλόπουλος (τσιμέντα Τιτάν), Μανόλης Ξανθάκης (πρόεδρος MIG), Πρόδρομος Εμφιετζόγλου (εταιρεία Μηχανική), Θεόδωρος Φέσσας (Infoquest), Γιώργος Γεράρδος (Πλαίσιο), Παναγιώτης Αλεξάκης (πρώην πρόεδρος Χ.Α. και στέλεχος Νηρέα), Ανδρέας Βαρουφάκης (Χαλυβουργική), Σπύρος Κυρίτσης (Τράπεζα Κύπρου), Ηλίας Τσοτάκος (Proton Bank), Νίκος Χόντος (Hondos Center), Πάνος Ζερίτης (Χαρτοποιία Θράκης), Κων/νος Σπέντζος (Θράκη-Αλλαντοποιεία), Νίκος Εμπέογλου (ΟΣΕ και μέλος Δ.Σ. ΣΕΒ), Δημήτρης Μανιατόπουλος (πρώην πρόεδρος ΔΕΗ ICAP), Νίκος Αγγελόπουλος (ξενοδοχεία Aldemar), Γιάννης Στουρνάρας (ΙΟΒΕ), Γιάννης Στρούτσης (Ηλεκτρονική), Ντίνος Λαμπρόπουλος (διαφημιστής, πρόεδρος ΕΕΔΕ), Χαράλαμπος Στασινόπουλος (Profile), Χρήστος Καινούργιος (Διαδικασία), Ελευθέριος Γείτονας (Εκπαιδευτήρια), Μαρία Σαρρή (στέλεχος MIG), Τάσος Σταματόπουλος (Κύκλος ΑΧΕ), Ίων Κουφοπαντελής (Eurocorp AXE), Ματθαίος Τρούλης (Dolphin Capital), Γ. Γκούμας (Aspis Bank), Γ. Κωνσταντακάτος (πρώην Remek, νυν Λανακάμ), Στ. Σταυρίδης (PiscineIdeals) κ.λπ.

   http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=54&artid=77057

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ κασσάνδρα 26/09/2009 19:45:12

   Ο Μπελλές και 1-2 άλλοι στην λίστα είναι πασοκογενείς. Από τους άλλους πολλοί είναι κρατικοδίαιτοι μερικοί κοινωνικοί κλπ. Αρκετοί καραδεξιοί του κ..... όσο δηλαδή κάποιος επιχειρηματίας είναι δεξιός ή πασόκος. Οι επιχειρηματίες έχουν αποδεχθεί το ενδεχόμενο, να έχει αυτοδυναμία ο ΓΑΠ, ΘΕΛΟΥΝ να έχει κάποιος αυτοδυναμία, μη αυτοδυναμία ΓΑΠ είναι χειρότερη από αυτοδυναμία ΓΑΠ, και η συνύπαρξη έχει μεθοδευτεί. Εξ άλλου, έρχονται δύσκολα και το ξέρουν οι πάντες. Να μου το θυμηθείτε, ο θηλυκός Φιντέλ θα είναι από μετριοπαθής έως νεοφιλελεύθερος, με αναλαμπές Ιρλανδικού μοντέλου.

 49. Greco avatar
  Greco 26/09/2009 20:02:56

  εγω θα αναφερω αλλο παραδειγμα οπως του φιλου γιωργου

  Ημουνα σε φιλικο σπιτι με πολλα ατομα κ ακουω τον διπλανο μου(ενας τυπος γυρω στα 100 κιλα που ειχε σηκωσει ολο τον μπουφε του οικοδεσποτη) να λεει θελοντας να συνεισφερει στην πολιτικη συζητηση: "ειμαστε η μονη χωρα οπου οι ιδιες οικογενειες κυβερνουν εδω και 50 χρονια".

  Τοτε ριχνω και γω πανω στη κουβεντα οτι "ναι αλλα οταν ηρθε η ωρα να πει τη γνωμη του ο λαος επελεξε γιωργο παπανδρεου και οχι το βαγγελη το βενιζελο".Αναφερομουν στις εκλογες του πασοκ(ο θεος βεβαια να τις κανει),χωρις να ξερω οτι ο διπλανος μου ηταν συνδικαλιστης του πασοκ

  Και τοτε γυρναει η γυναικα του και τι του λεει ρε παιδια? αν εχετε το Θεο σας? "Τ'ακους?ακου τα!"

  θεικό!ο ανθρωπος,ελληνας ων,εκανε κριτικη στην παρεα μας για την οικογενειοκρατια την ωρα που παει και την στηριζει ο ιδιος!

 50. Πυροπαθής avatar
  Πυροπαθής 26/09/2009 20:05:11

  Το θέμα δεν είναι αν θα ξαναγυρίσουμε στο σύστημα ΠΑΣΟΚ αλλά αν πρέπει να ξαναψηφίσουμε τον ΚΚ.
  Ζητάει από το ΠΑΣΟΚ να πει λεπτομέρειες και νούμερα για το οικονομικό του πρόγραμμα όταν πριν δυο μήνες ο ίδιος δήλωνε ότι δεν μπορεί να πει ακριβή νούμερα γιατί είναι υπεύθυνος και δεν ξέρειπώς θα πάει η διεθνής οικονομία.
  Λέει ότι θα περιορίσει τα ελλείματα τώρα που έχουμε ανάπτυξη μηδαμινή ή και αρνητική όταν τα προηγούμενα χρόνια με ανάπτυξη 4% και 5% αύξησε τα χρέη κατά 100 δις. Να μας εξηγήσει πώς θα το κάνει να του δώσουμε ΝΟΜΠΕΛ οικονομίας.
  Τέλος κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι θα δώσει γελοίες αυξήσεις που θα κοστίσουν μόνο 150.000.000 €. Μα αφού είναι τόσο λίγα γιατί δεν τα δίνει κι αυτός; Μόνο τόσα λείπουν από την οικονομία μας; Να κάνουμε έρανο να τα μαζέψουμε.Άλλωστε τόσα μαζεύτηκαν για τους πυρόπληκτους του 2007. Αλήθεια αυτά τα € τι έγιναν;
  Μήπως εν τέλει πρέπει να μας πει η ΝΔ το οικονομικό της πρόγραμμα; Αλογοσκούφειο ή του Σουφλιά θα εφαρμόσει;
  ΟΥΤΕ ΜΙΑ ούτε δύο φορές, ο κ. Καραμανλής έχει κατηγορήσει το ΠΑΣΟΚ ότι αύξησε το δημόσιο χρέος και ότι έχει χρεώσει τον κάθε Έλληνα με πολλά εκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα χρόνια.

  Ωστόσο, τα στοιχεία άλλα λένε όπως και να τα δεις, είτε ως απόλυτους αριθμούς είτε ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ). Ιδού λοιπόν η εξέλιξη του δημόσιου χρέους το διάστημα 1989-2009, κατά το οποίο το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε περίπου 11 χρόνια και η Ν.Δ. περίπου 10 χρόνια.

  ●Το 1989 ήταν 23,3 δισ. ευρώ (δηλαδή 65,7% του ΑΕΠ).

  ●Το 1993 ήταν 69 δισ. ευρώ (δηλαδή 100,5% του ΑΕΠ).

  ●Το 2003 ήταν 167,6 δισ. ευρώ (δηλαδή 97,8% του ΑΕΠ).

  ●Το 2004 (απογραφή) το χρέος ήταν 98,6% του ΑΕΠ.

  ●Στα τέλη του 2009 εκτιμάται σε 265 δισ. ευρώ, με τάση ταχείας ανόδου (δηλαδή περίπου 105% του ΑΕΠ).

  Αποκωδικοποιώντας τους αριθμούς, μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κανείς ότι επί πρωθυπουργίας Κ. Καραμανλή το χρέος αυξήθηκε σχεδόν κατά 100 δισ. ευρώ. Και επί πρωθυπουργίας Κ. Μητσοτάκη αυξήθηκε περίπου κατά 50 δισ. ευρώ. Μάλιστα, αν το δούμε ως ποσοστό του ΑΕΠ θα τραβάμε τα μαλλιά μας...
  Θα μπορούσε κανείς να αντιτάξει ότι και κατά τη διακυβέρνηση του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου τη δεκαετία του ΄80 το δημόσιο χρέος αυξήθηκε. Είναι αλήθεια, αλλά σε οκτώ (8) χρόνια αυξήθηκε τόσο όσο ο κ. Μητσοτάκης το αύξησε μόνο σε περίπου τρία (3) χρόνια.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Πυροπαθής 26/09/2009 22:18:04

   Tα νουμερα αυτα ειναι παραπλαντηικα.Επι ΠΑΣΟΚ τη δεκαετια του 80 οι προβληματικες επιχειρησεις δανειζονταν με εγγυηση του Δημοσιου και το ιδιο εκαναν οι ΔΕΚΟ,τα νοσοκομεια και οι Δημοι.
   Οταν δεν ειχαν να πληρωσουν επεφταν οι εγγυητικες επιστολες και πληρωνε το Δημοσιο και εκεινη τη στιγμη εγγραφονταν στο χρεος.
   Αυτο φυσικα εγινε 2-3 χρονια μετα επι Μητσοτακη.
   Τα ευρω των πυροπληκτων ειναι ακομη στη θεση τους γιατι πολλοι δικαιουχοι δεν εχουν αδειες που να αποδεικνυουν οτι τα καμενα ειναι δικα τους.
   Οσο για το τωρνο χρεος κατα 60% αποτελειται απο τοκους προηγουμενων ετων και κατα 15% απο εξοπλιστικα προηγουμενων παραγγελιων.

 51. κασσάνδρα avatar
  κασσάνδρα 26/09/2009 21:20:48

  Σε αυτό με τα 100δις απαντάει μια διαφήμιση της ΝΔ και ανταπάντηση του ΠΑΣΟΚ δεν είδαμε!

  http://www.youtube.com/watch?v=wfBGglXxed8

  • κασσάνδρα avatar
   κασσάνδρα @ κασσάνδρα 26/09/2009 21:22:28

   α και κάτι ακόμα ακόμα δεν έχουν γραφεί στο χρέος όλα τα εξοπλιστικά που παραγγέλθηκαν επι κινέζου.

 52. ΑΡΗΣ Θ avatar
  ΑΡΗΣ Θ 26/09/2009 21:25:19

  Mου έρχεται δύσκολο να υπερασπισθώ το ΠΑΣΟΚ αλλά θεωρείς ότι ο ΓΑΠ για να είναι "σωστός" πρέπει να τουφεκίσει όλους τους μεγαλοεπιχειρηματίες στο Σύνταγμα ή έστω για να σοβαρευτούμε να τους κόψει την καλημέρα? Θα συνεργασθεί μαζί τους κι έτσι πρέπει να κάνει.Αρκεί η συνεργασία να είναι 'καθαρή".
  Από κει και πέρα με μία απλώς ανεκτή απόδοση θα ποντάριζα ότι η Κατσέλη δεν θα είναι υπουργός Οικονομίας

 53. greekpoliticalreview avatar
  greekpoliticalreview 26/09/2009 21:57:39

  Η δεξιά είναι κι αυτή γαλουχημένη από τα ίδια πρότυπα που γαλουχήθηκε το σύστημα Πασοκ.

  Με λίγα λόγια και η ΝΔ είναι μέρος του συστήματος Πασοκ αλλά εσείς κλασσικοί Νεοέλληνες πιστεύετε στο θαύμα.

  Θα περιμένουμε πολύ ακόμα παιδιά μη τη ψάχνετε...

 54. Διοτίμα avatar
  Διοτίμα 26/09/2009 22:16:54

  Η μεγαλύτερη προσφορά του Ανδρέα Παπανδρέου στην σύγχρονη κοινωνικοπολιτική ιστορία μας είναι ότι: κανείς στο μέλλον δεν μπορεί να επικαλεσθεί το σύνθημα της "Αλλαγής". Η μοναδική προσφορά του Κωνσταντίνου Καραμανλή του νεώτερου είναι ότι: κανείς δεν μπορεί πλέον να επικαλεσθεί το σύνθημα/αίτημα της "επανίδρυσης του κράτους". Ο κατ' επαπανάληψιν ευτελισμός των εν λόγω εννοιών (αλλαγή, εκσυγχρονισμός, επανίδρυση κτλ.), καθώς και κάθε φρούδας ελπίδας που τρέφαμε γύρω απ' όλ' αυτά, είναι ίσως η μόνη μας ...ελπίδα.
  Είναι αισιόδοξο, λοιπόν, να βλέπει κανείς ότι αυτό αρχίζει να γίνεται αντιληπτό, τουλάχιστον εδώ μέσα. Ώσπου κάποτε να το εμπεδώσουμε όλοι, ότι Δεξιά και αντι-Δεξιά στην Ελλάδα είναι όψεις του ίδιου νομίσματος (κορώνα - γράμματα): του ιστορικά δοτού μορφώματος που αυτάρεσκα αποκαλούμε "ελληνικό κράτος". Δεν μπορείς λ.χ. να επανιδρύσεις ένα κράτος που δεν είχε κάν ιδρυθεί, δεν μπορείς ν' αλλάξεις το μή υφιστάμενο. Ένα μόρφωμα που -παρά τα εκατόν ογδόντα τόσα χρόνια που πέρασαν- είναι μια συμμορία κλεπτοκρατίας, και μάλιστα συνταγματικά κατοχυρωμένης: η δημοκρατία ταυτίζεται με την πλειοψηφία, οι δέ εκλογές γίνονται και ξαναγίνονται για την επανακάταληψη του Δημοσίου Ταμείου, που από το 1981 βεβαίως μετετράπη σε ...Σοσιαλιστικό Ταμείο. Ενδεχομένως, να έχει κάποια αξία, όταν η κλοπή γεμίζει τις τσέπες περισσοτέρων, δεν παύει ωστόσο να είναι κλοπή και μάλιστα "θεσμοθετημένη"...

  • Greco avatar
   Greco @ Διοτίμα 26/09/2009 22:26:18

   αυτα ειναι ισοπεδωτικα πραγματα...κ αναπαραγουν παθητικοτητα.Προτασεις!

   • Διοτίμα avatar
    Διοτίμα @ Greco 26/09/2009 22:55:21

    Greco, πάς γυρεύοντας!

   • Underdog avatar
    Underdog @ Greco 26/09/2009 23:04:18

    Είναι ισοπεδωτικά. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος που κυβέρνησε τόσα χρόνια την Ελλάδα και μάλιστα σε δύο φάσεις είχε κι αυτός σοσιαλιστικό ταμείο, αν τον κατατατάξουμε βάσει στερεοτύπων δεξιά -δημοκρατικές δυνάμεις, στο σημερινό Πασοκ ;

   • Διοτίμα avatar
    Διοτίμα @ Greco 26/09/2009 23:18:45

    Ποιός μίλησε για τον Βενιζέλο;

   • sinn avatar
    sinn @ Greco 26/09/2009 23:33:59

    Υπάρχει σχέση αναμεσα στην πολιτική μεγαλοφυια του Βενιζέλου και στην ηγεσια του ΠαΣοΚ ή της ΝΔ; Γιγαντας και νάνοι. Μια αναγνωση των λόγων του Βενιζελου πειθει και τους πλέον δυσπιστους. Θεωρείτε ακόμη πως το παπανδρεικο ΠαΣοκ ήταν μια μεταρρυθμιστική δύναμη του πολιτικου συστηματος; Απλα συνέχισε και εμβαθυνε τις παθογένειες τους παρελθοντος, με την διαφορα οτι η τριτοκοσμική πολιτική του οχι μονο διαιωνισε αλλα νομιμοποιησε στην κοινη συνειδηση αυτες τις παθογενειες με σοσιαλιστικο επιχρισμα -πολυτιμη παρακαταθηκη στους μεταγενέστερους.

 55. striftompolas avatar
  striftompolas 26/09/2009 23:32:14

  Ο Γιανναράς πιάνει ένα μέρος της εικόνας (δεν εννοώ ότι εγώ μπορώ να την δώ όλη). Πολύ πιθανόν αποτελεί κι αυτός μέρος του προβλήματος, αυτό όμως δεν αναιρεί την ευστοχία του.

  Το παράδειγμα του πάρκινγκ είναι εξαιρετικό: αυτό που βλέπει ο γιανναράς να χάνεται είναι τα προνόμια της εξουσίας. Το πρόβλημα είναι πως γίνεσαι διεθυντής της καρδιοχειρουργικής, γιατί γίνεσαι διευθυντής της καρδιοχειρουργικής, καθηγητής, υποψήφιος διδάκτορας, τι είναι ένα διδακτορικό και πάει λέγοντας.

  Το σύστημα ήταν πάντα διαβρωμένο, η δημόσια διοίκηση ήταν εχθρική, παρακολουθούσε, φακέλωνε, εξόριζε, εκτελούσε τους πολίτες, το φακελάκι των γιατρών της καρδιοχειρουργικής του παραδείγματος είναι παλιά ιστορία.

  Ο Αντρέας τα έκανε όλα τούτα πιο δημοκρατικά. Γύρισε το φύλλο κι άλλαξε την Ελλάδα. Δεν τα έβαλε με την διαφθορά αλλά έδωσε σε όλους την δυνατότητα να συμμετέχουν.

  Κάποτε αυτοκίνητα οδηγούσαν οι πλούσιοι και οι επαγγελματίες. Τώρα έχουμε κυκλοφοριακό. Δεν είναι ότι τότε παίρναν όλοι το δίπλωμα με την αξία τους, υπήρχαν και εξεταστές που δεν είχαν δίπλωμα αυτοκινήτου. Τώρα γίναμε πολλοί, βρωμίσαμε, φτιάχνουμε ολοένα καινούργιος δρόμους και δεν μπορούμε να κουνηθούμε.

  • sinn avatar
   sinn @ striftompolas 27/09/2009 00:08:00

   Αυτο που εσεις αποκαλειτε -παραπλανητικά για μένα- προνομια της εξουσιας αλλοι το αποκαλουν -σωστοτερα- ιεραρχια. Το Πασοκ υπέβαλλε συστηματικα την ιδεα οτι εφ’ οσον η ιεραρχια ειναι διαβρωμενη απο το κράτος της Δεξιας, πρέπει για την σχεδιασμένη απαξιωση της να προωθησουμε την περαιτερω διαβρωση και τελικη κατάλυση της απο το κράτος του ΠαΣοΚ . Και αυτο έγινε. Ετσι πολλαπλασιαστηκαν αλλα δεν χάθηκαν τα προνομια της εξουσια – και φυσικα το ΠαΣοΚ δεν ανακάλυψε πρωτο τη δυναμη της διαφθορας. Η ουσιαστικη διαφορα περιγραφεται γλαφυρα πιο πάνω:”το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε έναν αλαζονικό, ρεβανσιστικό, παρασιτικό τύπο ανθρώπου που ταύτιζε τα προσωπικά του συμφέροντα με εκείνα του ΠΑΣΟΚ, αδιαφορώντας [δημοσια και υπηρηφάνως και με ησυχη τη συνειδηση του, προσθέτω] για έννοιες όπως καθήκον, υπηρεσία, συνέπεια, απόδοση, εργατικότητα. Αυτές οι έννοιες θεωρήθηκαν ίδιον των δεξιών ή των ηλιθίων στο μυαλό.
   Κοντολογίς το ΠΑΣΟΚ απεδείχθη το ίδιο και χειρότερο από την επάρατο δεξιά [φροντισε μάλιστα να καλλιεργησει με ιδιαιτερη επιμέλεια την πολωση δηλητηριαζοντας καθε τοσο τον δημοσιο βιο με μνημες του εμφυλιου, ωσαν η δεξια να μην ειναι ή να μην πρέπει να ειναι μερος του δημοκρατικου παιχνιδιου - εξού και η μακρα παραμονη του στην εξουσια], διότι δημιούργησε έναν τύπο ανθρώπου αήθη, βολεψάκια και λαμόγιο.”

   • Striftompolas avatar
    Striftompolas @ sinn 27/09/2009 10:32:17

    Τα προνόμια της εξουσίας είναι εξωϋπηρεσιακά, όπου τόσο ο διευθυντής όσο και η καθαρίστρια είναι εργαζομένοι πολίτες. Τα περισσότερα από τα εξωϋπηρεσιακά προνόμια εξουσίας είναι κατάχρηση εξουσίας.

    Υποθέτω ότι το παράδειγμα είναι ακρβές για μία συγκεκριμένη περίπτωση, δεν είναι όμως χαρακτηριστικό: το πασοκ δεν επιτέθηκε στα προνόμια της εξουσίας - αυξήθηκαν τα κρατικά αυτοκίνητα, οι ορντινάτσες, το κλείσιμο των δρόμων για ψύλλου πήδημα, για να μείνουμε στα αυτοκίνητα.

    Η ιεραρχία (ευθυνών, αρμοδιοτήτων, αμοιβών) και η αξιολόγηση είναι στοιχειώδη συστατικά καλής διοίκησης (και φαντάζομαι ότι εδώ συμφωνούμε).

    Όποιος δεν κατανοεί την διαφορά συνήθως αποτελεί μέρος του προβλήματος. Πιθανόν για σας και μένα να συγχωρείται η σύγχυση αλλά για ένα παλαίμαχο καθηγητή της φιλοσοφίας όχι.

  • sinn avatar
   sinn @ striftompolas 27/09/2009 11:13:30

   “το πασοκ δεν επιτέθηκε στα προνόμια της εξουσίας – αυξήθηκαν τα κρατικά αυτοκίνητα, οι ορντινάτσες, το κλείσιμο των δρόμων για ψύλλου πήδημα, για να μείνουμε στα αυτοκίνητα.”

   Συμφωνουμε. Εγραψα πιο πανω: “Ετσι πολλαπλασιαστηκαν αλλα δεν χάθηκαν τα προνομια της εξουσιας – και φυσικα το ΠαΣοΚ δεν ανακάλυψε πρωτο τη δυναμη της διαφθορας.”

   “Η ιεραρχία (ευθυνών, αρμοδιοτήτων, αμοιβών) και η αξιολόγηση είναι στοιχειώδη συστατικά καλής διοίκησης (και φαντάζομαι ότι εδώ συμφωνούμε).”

   Συμφωνούμε πάλι. “Το Πασοκ υπέβαλλε συστηματικα την ιδεα οτι εφ’ οσον η ιεραρχια ειναι διαβρωμενη απο το κράτος της Δεξιας, πρέπει για την σχεδιασμένη απαξιωση της να προωθησουμε την περαιτερω διαβρωση και τελικη κατάλυση της απο το κράτος του ΠαΣοΚ.” Τι σας κάνει να πιστευετε ομως οτι ο Γιανναρας δεν καταδικάζει την περιφρονηση της ιεραρχιας και της αξιολογησης (που θεωρηθηκαν με φανερη πολιτικη σκοπιμοτητα απο το ΠαΣοΚ ταξικα γνωρισματα του δεξιου κρατους) αλλα καταδικάζει την απωλεια των εξωυπηρεσιακών προνομιων (τα οπoια και εσεις και εγω παραδεχομαστε οτι δεν μειωθηκαν αλλα πολλαπλασιαστηκαν); Θεωρειτε δηλ οτι το παραδειγμα του παρκινγκ ή της υπαλληλου που “χαστούκιζε ατιμώρητα τη διευθύνουσα που τόλμησε να την ελέγξει” διατυπωνει κριτική στην αρση των εξωυπηρεσιακων προνομίων (που επαναλαμβανω δεν άρθηκαν – κάθε άλλο)) και οχι κριτικη στην περιφρονηση της ιεραρχιας;

   • Striftompolas avatar
    Striftompolas @ sinn 27/09/2009 13:18:47

    Σχολίασα την ανάρτηση με !!!!!.

    Τώρα, σχολιάζουμε μια λεπτομέρεια: τα παραδείγματα είναι ενοχλητικά: αν χαστουκίσεις προϊστάμενο είναι (παραδειγματική) κατάλυση της ιεραρχίας; της αξιολογικής διαβάθμισης; Αν δηλαδή χαστουκίσεις υφιστάμενο, το χαστούκι είναι εμπέδωση της ιεραρχίας και της αξιολογικής διαβάθμισης; Προφανώς υπάρχουν καλύτερα παραδείγματα και μεγαλύτερες απαιτήσεις από ένα καθηγητή φιλοσοφίας. Επιμένω όμως, ότι είναι μια λεπτομέρεια, που αφορά τον Γιανναρά, και είναι εκτός θέματος.

    Επιπλέον, συνομιλώ με σας και όχι με τον Γιανναρά. Η αρχική σας διατύπωση ήταν : "Αυτο που εσεις αποκαλειτε -παραπλανητικά για μένα- προνομια της εξουσιας αλλοι το αποκαλουν -σωστοτερα- ιεραρχια."

   • sinn avatar
    sinn @ sinn 27/09/2009 13:42:09

    Εκτος θεματος λοιπον.

    "αν χαστουκισεις προϊστάμενο είναι (παραδειγματική) κατάλυση της ιεραρχίας; της αξιολογικής διαβάθμισης;"

    Η λεπτομέρεια που ξεχνάτε και υπάρχει στο κείμενο(ΑΤΙΜΩΡΗΤΑ) :αν χαστουκισεις (ή βρισεις ή συκοφαντησεις, προσθετω) στο χωρο εργασιας σου προιστάμενο (ή υφιστάμενο, για μένα αδιάφορο) ΑΤΙΜΩΡΗΤΑ (δηλ. σε απλοελληνικα χωρις λογοδοσια και χωρις να αναμένεις καταλογισμο για την πράξη σου γιατι σε αντιθεση με τον/ην συνάδελφο σου υποστηριζεις το κυβενητικό κομμα) ναι, αυτο συνιστα εξάλειψη στην πράξη των αξιολογικών-ιεραρχικων διαβαθμίσεων. Επιμένω στην αρχική μου διατύπωση γιατι εσεις εξ αρχής θεωρήσατε οτι ο συγγραφεας διαπιστωνε την απώλεια εξωυπηρεσιακών προνομίων και οχι την καταργηση στην πράξη αξιολογικών διαβαθμίσεων.

   • Striftompolas avatar
    Striftompolas @ sinn 27/09/2009 17:58:39

    Ταχύτατη η απάντησή σας. Εγώ δεν είμαι διαρκώς μπροστά στον ηυ.

    Αν ο ίδιος άνθρωπος με τα ίδια κονέ χαστουκίσει υφιστάμενο επίσης δεν θα τιμωρηθεί. Αυτή η ατιμωρησία δεν στρέφεται εναντίον της ιεραρχίας, αποτελεί μέρος ενός άλλου προβλήματος.

    Πιο συνηθισμένα παραδείγματα σε σχέση με την ιεραρχία: η διοίκηση δια συμβούλων, αυλικών, παρατρεχάμενων και άλλων εξωυπηρεσιακών παραγόντων. Ενα δεύτερο παράδειγμα, συνδιοίκηση με συνδικαλιστές. ¨Ολα αυτά μπορούν να συνυπάρχουν με τιμωρία των χαστουκιστών και όλοι αυτοί οι εξαίρετοι συνάνθρωποί μας, υπηρεσιακοί και εξωϋπηρεσιακοί, δεν φαίνονται πουθενά, δεν υπογράφουν τίποτα, έχουν θέσεις πάρκινγκ, ακόμα και κρατικό αυτοκίνητο.

   • sinn avatar
    sinn @ sinn 27/09/2009 19:31:49

    "Ταχύτατη η απάντησή σας. Εγώ δεν είμαι διαρκώς μπροστά στον ηυ."

    Oυτε εγω κατα κανονα. Αυτες το Σαββατοκυριακο ειναι η εξαιρεση.

    "Αν ο ίδιος άνθρωπος με τα ίδια κονέ χαστουκίσει υφιστάμενο επίσης δεν θα τιμωρηθεί." Εννοείται, ξαναγράφω τα ίδια: "αν χαστουκισεις [ή για το διευρυνουμε, διαβάλλεις] υφιστάμενο ΑΤΙΜΩΡΗΤΑ αυτο είναι στην πράξη καταργηση των αξιολογικών-ιεραρχικων διαβαθμίσεων." Τυπικα δεν καταργειται η ιεραρχια, τουναντιον -οπως γράφετε: "αυτή η ατιμωρησία δεν στρέφεται εναντίον της ιεραρχίας"-, αλλα αυτη η ατιμωρητη αυθαιρεσια αδυνατιζει το κύρος και απαξιώνει ουσιαστικα τις ιεραρχικες διαβαθμίσεις.

    "Ενα δεύτερο παράδειγμα, συνδιοίκηση με συνδικαλιστές. ¨Ολα αυτά μπορούν να συνυπάρχουν με τιμωρία των χαστουκιστών και όλοι αυτοί οι εξαίρετοι συνάνθρωποί μας, υπηρεσιακοί και εξωϋπηρεσιακοί, δεν φαίνονται πουθενά, δεν υπογράφουν τίποτα, έχουν θέσεις πάρκινγκ, ακόμα και κρατικό αυτοκίνητο." Ασφαλώς. Και όχι μονο συνυπαρξη, λ.χ. η τιμωρια των "χαστουκιστων" (γενικοτερα, η βιτρινα της χρηστης διοικησης) ως προκάλυμμα για την "συνδιοικηση με τους συνδικαλιστές" ή την "διοίκηση δια συμβούλων, αυλικών, παρατρεχάμενων και άλλων εξωυπηρεσιακών παραγόντων". Η ατιμωρησια αφου εχει γινει καθεστώς απο την αποδοχη (αν οχι την ενθάρρυνση) των καθημερινών μικροαυθαιρεσιων (το πρωτο απαραιτητο βήμα), διευκολυνει την διαφθορα της διοικησης που ενεργει παντα νομιμοφανώς φροντιζοντας να προβάλλει ή ακόμη και να διαφημιζει (εξόδοις ημών των φορολογουμένων) τωρα πια την εικόνα (τον τυπο) της χρηστής διοικησης.

   • Striftompolas avatar
    Striftompolas @ sinn 27/09/2009 23:37:20

    ΟΚ. Έχω εξαντλήσει την επιχειρηματολογία μου σχετικά με τα δύο παραδείγματα (έναντι άλλων) και την σημασία τους σε σχέση με το θέμα. Συνεχίζω να διαφωνώ. Η συζήτησή μας ήταν χρήσιμη για να δω (και ελπίζω να κατανοήσω) μια διαφορετική οπτική· δεν νομίζω ότι έχω να προσθέσω κάτι που θα αλλάζε την πορεία της.

    Ευχαριστώ για την συζήτηση.

 56. dexios avatar
  dexios 26/09/2009 23:34:57

  Σιγα να μην τα καταλαβαινε ο αυτα που λεει ο Γιανναρας.

  Κανα playstation μπορεί...

 57. N, KOFAS avatar
  N, KOFAS 27/09/2009 06:03:47

  Πολίτες που ακόμα υποστηρίζουν μιά παράταξη που στη ποιό σύγχρονη τεχνολογική
  περίοδο τις ανθρωπότητας επανέφεραν το θεσμό του ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΑ, μόνο λύπη μπορεί να αισθάνεται κανείς γιά αυτούς. Ακόμα καί η Αλβανία , Βουλγαρία καί Ρουμανία
  δεν έχουν τέτοιες ΄΄υπηρεσίες΄΄. Λοιπόν ας μη φωνάζουμε γιά το χάλι τις Πατρίδας.
  Αυτοί είμαστε γιατί αυτούς ψηφίζουμε. Καί όταν ένας ανίκανος, τεμέλης, ψεύτης
  (από οποιδήποτε κόμα και αν προέρχεται)μπορεί καί εκλέγεται, τότε σκέψου τι αισθάνεται γιά τον ψηφοφόρο που τον ψήφισε.

 58. christophoros avatar
  christophoros 27/09/2009 10:41:53

  Το πρόβλημα που έχουν όλοι στη ΝΔ ΕΊΝΑΙ: 1) Δεν πρόλαβε να τους κάνει όλους διευθυντές 2) Δεν πρόλαβε να τους μονιμοποιήσει όλους 3) Πόσα ρουσφέτια πια να κάνει με stage 4)Πόσους Ροσόπουλους να φτιάξει; 4)Ο άνθρωπος δεν μπορεί να δουλεύει και 24 ώρες το 24 ωρο. 5) Θέλει να πάρει πίσω τα τριχίλιαρα από τους πυρόπληκτους
  Είμαστε σοβαροί με τα βαρύγδουπα του Γιανναρά; Υπήρχε περίπτωση να μπει κανείς σε stage και να μην πάει σε πολιτικό γραφείο της Δεξιάς; Υπήρχε περίπτωση να γίνει διευθυντής και να μην έχει φιλήσει κατουρημένες ποδιές της ΝΔ; (και όχι μόνο να φιλήσει αλλά και να είναι υποχρεωτικής εκπαίδευσης και να κάνει κουμάντο σε Πανεπιστημ εκπάιδευσης)
  Δεν άλωσε ο Καραμανλής τη Δημόσια Διοίκηση; Που δε μπορούσες να μιλήσεις με όλους τους ΧΙΤΕΣ που επανέφερε. Εδώ μέχρι και τα τσιράκια των Γενικών Γραμματέων κάνανε κουμάντο στα ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ.
  Αν ο Γιώργος το Αμερικανάκι (όπως λένε κάτι Ελληναράδες σαν το Γιανναρά) έχει κότσια τότε και όλους αυτούς πρέπει να τους πετάξει έξω και κάποιους ΠΑΣΟΚΟΥΣ με κουστούμια και ταγέρ πρέπει να τους τελειώσει.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ christophoros 27/09/2009 14:40:54

   Η ανομία και η ατιμωρησία είναι έννοιες που έφεραν οι πασόκοι γλυψηματίες στο δημόσιο και το μέγεθος της ζημιάς που έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν δεν λέγεται. Κλέφτες δημοσίου χρήματος έγιναν προιστάμενοι οικονομικών υπηρεσιών, και οι του δημοτικού, καβάλησαν τους πάντες. Και από 5/10/09 πάμε μάλλον για μια από τα ίδια, εκτός και αν αγριέψει ο Γιωργάκης και καταλάβει ότι τέτοια στελέχη μόνο ζημιά κάνουν και όχι καλό στο ΠΑΣΟΚ.

 59. tiramola avatar
  tiramola 27/09/2009 13:03:22

  Ο Γκιουλέκας μοίρασε μερικά χιλιάρικα προεκλογικά , ο Λιαργκόβας που τοποθετήθηκε στο επικρατείας κατηγορείται ότι κατασπατάλησε 2,5 εκατ. ευρώ στο Κέντρο μεταφοράς τεχνολογίας στην Τρίπολη μέσα σε ένα χρόνο και ο Σαμαράς 2 μέρες πριν τις εκλογές έδωσε 250 χιλιαρικάκια στην Μητρόπολη Δράμας διότι φυσικά οι σχέσεις με την εκκλησία χρειάζονται....

  Αυτό το σύστημα ΠΑΣΟΚ το ρημάδι...

 60. Hot Bird avatar
  Hot Bird 27/09/2009 15:33:33

  Μια εβδομαδα ακομα ..Θα αντεξουμε!!

 61. tiramola avatar
  tiramola 27/09/2009 16:02:34

  Πολύ ενδιαφέρον κατά τη γνώμη μου και συζήτηση θα προκαλούσε αγαπητέ Factor

  Ο «ΙΟΣ» ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ
  Το άδοξο τέλος της αυλής των κολλητών στο μέγαρο Μαξίμου

  http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=27/09/2009&s=ios-kyriakhs

 62. Nikolas avatar
  Nikolas 27/09/2009 16:52:05

  Αποφεύγω όσο μπορώ να σχολιάζω. Διαβάζοντας τις σκέψεις αυτές κρίνω ότι δεν μπορώ παρά να σημειώσω και'γω την απόλυτη συμφωνία μου. Εάν, από τους ανήμπορους της "επανίδρυσης", μπορούσε να θεμελιωθεί, μετά την πτώση της 20ετίας, "ιδεολόγημα" για την αλλαγή της "αλλαγής", θα'πρεπε να στηρίζεται στις σκέψεις της παρούσας ανάρτησής σας. Και κάτι άλλο, ίσως κοινότοπο, αλλά απόλυτα χρήσιμο για κείνους που θέλουν να διοικούν. Η ικανότητα διοίκησης εξαρτάται κυρίως από την ικανότητα επιλογής κατάλληλων συνεργατών. ΄Ομως, οι ανήμποροι της "επανίδρυσης", γεμάτοι από ανασφάλειες, προσέτρεξαν προς τούτο στα "φιλαράκια" και στις κομματικές δεξαμενές, όπου συχνά σωρεύονται οι κάθε λογής καιροσκόποι.

 63. aris lalidis avatar
  aris lalidis 27/09/2009 17:46:43

  tiramola
  Ποιος ΙΟΣ ρε ΤΙΡΑΜΟΛΑ;
  Αυτος της γνωστης φυλλαδας της οποιας καποτε ο διευθυντης πηγε φυλακη για να μπορει ο "καταπιεσμενος" Κουφοντινας να δημοσιευει τις μεταφρασμενες αποψεις της CIΑ;
  Αυτος που ο μακαριτης ο Ραφαηλιδης ειχε ξεφωνησει οτι γνωριζει τις διασυνδεσεις του στη χωρα και το εξωτερικο,κι απο απο ποιους τα παιρνει για να γραφει τις πρακτορολογιες του;
  Κανε μας τη χαρη και μην εξευτελιζεσαι.Σε χρειαζομαστε για να γελαμε.
  Μην ξυνεσαι γιατι η γκλιτσα του τσοπανη ειναι πολυ μεγαλη και εχει κατι ροζους...

 64. τσώφλι πασατέμπου avatar
  τσώφλι πασατέμπου 27/09/2009 18:14:57

  Διοτίμα, είσαι απ'τους λίγους που έχουν πιάσει τον πυρήνα, την ουσία αυτού του άθλιου φαινομένου που όλοι τάχα το κρίνουμε και το αναλύουμε (με ιστορικά, με μαρξιστικά, ακόμα και με οιδιπόδεια κλειδιά !) αλλά κανείς δέν τολμάει να παραδεχτεί οτι η ερμηνεία του είναι απλή και ωμή : Πώς θα βάλουμε χέρι στο Δημόσιο Ταμείο !

  Αυτά που έγραψες για τον Μακρυγιάννη με στοίχειωσαν : ήταν ότι πιό εύστοχο είχα διαβάσει εδώ και χρόνια. Όλη η Ελληνική πραγματικότητα - κομματοκρατία, διοίκηση, παραγωγή - είναι βασισμένη σ'αυτό το νοσηρό κατασκεύασμα. Αγρότες, βιομήχανοι, επιστήμονες ζούνε και εξαρτώνται και πλουτίζουν απο το κρατικό ταμείο με επιδοτήσεις, αποζημιώσεις, επιδόματα, "συμβάσεις", προμήθειες, "ενισχύσεις" με μοχλό πάντα τα κόμματα που αναλαμβάνουν εναλλάξ να αρμέγουν την αγελάδα.

  Φαίνεται απλοϊκή ίσως μιά τέτοια εξήγηση και γι αυτό σε σνομπάρανε ανοιχτά κάποιοι που ίσως θέλουν να αναλύσουν πιό σύνθετα αυτή τη μιζέρια που βυθίστηκε ο τόπος μας. Όμως είναι τόσο προφανής : απο τα "φλωριά" που μοίραζε δεξιά κι αριστερά ο Βύρωνας, την κλάψα του Μακρυγιάννη για να δοθεί μιά συνταξούλα στους αγωνιστές του 21 (που στριμώχνονταν με το χέρι απλωμένο μπροστά στον Οθωνα) μέχρι τα χαρισμένα χρέη των ποδοσφαιρικών σωματείων, η κλεπτοκρατία - όπως την ονόμασες - συνεχίζει τη δουλειά της.

  • Διοτίμα avatar
   Διοτίμα @ τσώφλι πασατέμπου 27/09/2009 18:43:33

   Είναι ανάγκη να βάλουμε στη συζήτηση και άλλους, πιό αρμόδιους από τους πολιτικούς και τους κομματικούς. Πού όμως να τους 'βρούμε σήμερα, όπως καταντήσαμε (βλ. Γιάννη Γεράση, "Η νεοελληνική ταυτότητα", Εκδόσεις "Ροές" - Δοκίμια, Αθήνα 1989, σελ.280-281). "Η νεώτερη Ελλάδα, με φανταστική άρχουσα τάξη, με εντελώς φανταστικό προλεταριάτο, με φανταστική ιστορία και παρασιτική οικονομία, ζεί κυριολεκτικά μια εφιαλτική ζωή. Ζεί το φρικτό μυστήριον, όπου η αλληλοτρομοκρατία (πνευματική και άλλη) απότελεί τον φυσικό τρόπο του Είναι της. Εγκλωβισμένη μέσα σ' ένα γεωγραφικό, ιστορικό, πολιτικό, οικονομικό και γλωσσικό γκέττο, χωρίς ουσιαστικά καμμία παραγωγή και χωρίς αληθινή διακίνηση ιδεών, μετεβλήθη στην πραγματικότητα σε άσυλο παραφρόνων, οι οποίοι αλληλοτρομοκρατούνται χωρίς να γνωρίζουν τον λόγο. Το βαθύτερο Είναι της νεοελληνικής κοινωνίας είναι αυτό που μας αποκάλυψε με σπάνια καθαρότητα και ειλικρίνεια ο σπαραχτικός Μίλτος Σαχτούρης:

   Ο Ιωάννης Βενιαμίν δ' Αρκόζι που πέθανε
   εν ζωή και αναστήθηκε μόλις νυχτώνει
   κάθε βράδυ σφάζει τα κοπάδια του -γίδια βόδια και
   πρόβατα πολλά- πνίγει όλα τα πουλιά του αδειάζει
   τα ποτάμια του και πάνω στον κατάμαυρο σταυρό
   πού 'χει στημένο καταμεσής στο δωμάτιό του
   σταυρώνει την αγαπημένη του. Ύστερα κάθεται μπρος
   στ' ανοιχτό παράθυρο καπνίζοντας την πίπα του
   φτωχός και δακρυσμένος και σκέφτεται νά 'χε
   κι αυτός κοπάδια βόδια γίδια και πρόβατα πολλά
   να 'χε ποτάμια με γρήγορα ολοκάθαρα νερά
   να θαύμαζε κι αυτός το φτερούγισμα των πουλιών
   να χαίρονταν κι αυτός τη ζεστή ανάσα της γυναίκας"...

   Οι πολιτικοί, φίλε μου, τρέφονται σε κύκλους ποιητών. ο Ελευθέριος Βενιζέλος έσπευδε κάθε βράδυ από τα έδρανα τής Βουλής στο σαλόνι τής Πηνελόπης Δέλτα. Και ο αναμφισβήτητα συντηρητικός πολιτικός Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε ανάγκη να έχει φίλους τον Χατζηδάκη και τον Χόρν.

   • donaE avatar
    donaE @ Διοτίμα 27/09/2009 19:35:43

    Ο Βενιζελος και ο Καραμανλης (ειδικα) κανανε περεα με μεγαλοαστους διανοουμενους για πολιτικους λογους και για γοητρο.
    Τοτε υπηρχαν τετοιοι που εκτος απο ποιηση ειχανε και λεφτα και καμια εξαρτηση απο συμφεροντα.
    Δεν πιστευω να κανανε παρεα ποτε με τον Ασλανογλου και τον Κατσαρο.
    Αλλωστε οι ποιητες σημερα εν πολλοις ειναι διαπλεκομενοι και αυτοι σιτιζονται απο το κυκλωμα.

  • Δημήτρης avatar
   Δημήτρης @ τσώφλι πασατέμπου 09/10/2009 05:28:03

   'την κλάψα του Μακρυγιάννη για να δοθεί μιά συνταξούλα στους αγωνιστές του 21 (που στριμώχνονταν με το χέρι απλωμένο μπροστά στον Οθωνα) μέχρι τα χαρισμένα χρέη των ποδοσφαιρικών σωματείων, η κλεπτοκρατία – όπως την ονόμασες – συνεχίζει τη δουλειά της'

   Συσχετίζεις πολεμιστές που απελευθέρωσαν ένα έθνος με ομάδες ποδοσφαίρου; Εκπληκτικό.
   Όσο για την ‘κλάψα’ του Μακρυγιάννη, τι να γίνει, ήμασταν άτυχοι, μας έτυχαν τότε αδύναμοι άνθρωποι σαν αυτόν κι όχι γενναίοι όπως εσύ. Σίγουρα θα τα είχες καταφέρει πολύ καλύτερα. Υπάρχει βέβαια το εξής μικρό πρόβλημα (κι εδώ αρχίζει μια αναγκαστικά μεγάλη ιστορική αναφορά, οπότε όποιος βαριέται ας προσπεράσει, οι υπομονετικοί θα βρουν στοιχεία που κάνουν πιο κατανοητή τη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας):

   Την περίοδο από τον 15ο έως και τον 18ο αιώνα η Δύση βγήκε από το Μεσαίωνα, αναπτυσσόταν σε όλους τους τομείς με αυξανόμενους ρυθμούς κι έμπαινε σταδιακά στη νεότερη εποχή: σχηματίζονταν τα πρώτα εθνικά κράτη, άνθιζε το εμπόριο, οι τράπεζες και οι βιοτεχνίες (εμπορική επανάσταση), διευρύνονταν και άλλαζαν ραγδαία οι επιστημονικές γνώσεις και θεωρίες, οι τεχνικές ανακαλύψεις διαδέχονταν η μία την άλλη και τροφοδοτούσαν τη σκέψη και την κοινωνική πρόοδο, επεκτείνονταν οι μορφωτικές ευκαιρίες, εδραιώνονταν τα πανεπιστήμια, εξαπλωνόταν η τυπογραφία, κατακτούνταν νέες χώρες που τροφοδοτούσαν με πρώτες ύλες τις μητροπόλεις, διατυπώνονταν νέες πολιτικές και οικονομικές θεωρίες, αναζητούνταν και εφαρμόζονταν τρόποι για την προστασία των υπηκόων από τις αυθαιρεσίες της εξουσίας, οι κάτοικοι των πόλεων μάθαιναν τι σημαίνει να συμμετέχεις υπεύθυνα στη διοίκηση των δημόσιων υποθέσεων χάρη στη θεσμική προστασία που το ίδιο το κράτος παρείχε στις πόλεις του.
   Την ίδια περίοδο οι΄Έλληνες ζούσαν μέσα στην αποκομμένη από κάθε πολιτική, οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική και φιλοσοφική εξέλιξη οθωμανική αυτοκρατορία: οι θέσεις που σχετίζονταν με την άσκηση δημόσιας εξουσίας (ανώτερος κλήρος, κοτζαμπάσηδες, καπετάνιοι και αρματωλοί, Φαναριώτες) στελεχώνονταν με κριτήριο όχι την ικανότητα αλλά το βαθμό πίστης στο σουλτάνο και το πόσα χρήματα μπορούσαν να προσφέρουν για να καταλάβουν τις εν λόγω θέσεις. Η οθωμανική αυτοκρατορία, στη στοργική αγκαλιά της οποίας ζήσαμε περίπου για τέσσερις με πέντε αιώνες ανάλογα με την περιοχή, παρουσιάζει μερικές πανευρωπαϊκές αν όχι παγκόσμιες πρωτοτυπίες: είναι το μόνο πολιτικό μόρφωμα που απομυζούσε δημογραφικά τους ίδιους του τους πληθυσμούς από τα ικανότερα τους μέλη για να επανδρώσει τον στρατιωτικό του μηχανισμό(τα οποία αποσπούσε βίαια όχι μόνο από την οικογένεια και την κοινότητα αλλά και από την πολιτισμική τους παράδοση), διάλεγε για όργανα τήρησης της τάξης πρώην εγκληματίες (κλέφτες που γίνονταν αρματωλοί αντί να συλληφθούν γιατί η κυβέρνηση αδυνατούσε να τους ελέγξει διαφορετικά) και, το κυριότερο, κατάφερε να κατέχει για μισή περίπου χιλιετηρίδα ένα μεγάλο κομμάτι της ευρωπαϊκής ηπείρου χωρίς να συνεισφέρει τίποτα στον πολιτισμό της. Ούτε στις μεθόδους διοίκησης, ούτε στην πολιτική οργάνωση, ούτε στις επιστήμες, ούτε στις οικονομικές δραστηριότητες, ούτε στη λογοτεχνία, ούτε στις τέχνες, πουθενά.
   Στη διάρκεια της οθωμανικής αυτοκρατορίας καθιερώθηκε το ρουσφέτι: ο κοτζαμπάσης, που ήταν επικεφαλής της κοινότητας και υπεύθυνος για την υπακοή της στο σουλτάνο, προσέφερε μια χάρη στον κάτοικο της κοινότητας με αντάλλαγμα την υποστήριξή του. Το ρουσφέτι ήταν βασικό συστατικό του τρόπου διοίκησης και πολιτικής λειτουργίας, δεν ήταν παρέκκλιση από το σύστημα, ήταν το σύστημα. Δεν υπήρχε θεσμικό πλαίσιο που να παρέχει εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας και συμμετοχής του υπηκόου στη διαχείριση των κοινών υποθέσεων. Δεν υπήρχε καν η έννοια των κοινών υποθέσεων. Οι άνθρωποι ζούσαν περιχαρακωμένοι στις οικογένειές τους, το μόνο χώρο που τους παρείχε λίγη ασφάλεια. Αντίθετα, στις πόλεις της Δύσης, που είχαν αρχίσει να αναπτύσσονται από τον ύστερο Μεσαίωνα, οι κάτοικοι, έστω οι πιο εύποροι και πιο μορφωμένοι, εκπαιδεύονταν από παλιά στη διοίκηση των δημόσιων υποθέσεων. Αυτά τα αστικά στρώματα διαμορφώθηκαν, διευρύνθηκαν και ενισχύθηκαν σταδιακά, έβγαλαν τη Δύση από το Μεσαίωνα και υπήρξαν κινητήριος δύναμη όλων των εξελίξεων στη μετέπειτα ιστορία της. Στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα δεν υπήρξε καμιά αντίστοιχη διαδικασία. Η οθωμανική αυτοκρατορία είχε πολιτική οργάνωση, κοινωνική διαστρωμάτωση και τρόπο σκέψης που διέφεραν θεμελιωδώς από οποιοδήποτε δυτικό κράτος. Ιδιοκτησία εκτός από τους μουσουλμάνους επιτρεπόταν να έχουν ελάχιστοι μη μουσουλμάνοι και η Εκκλησία και δεν υπήρχε νομική προστασία της. Οι μηχανισμοί της ήταν δύσκαμπτοι και αντιπαραγωγικοί και η ύπαρξη του κράτους στηριζόταν στα λάφυρα του πολέμου και τους επεκτατικούς πολέμους. Τον 18ο αιώνα, όταν η δυτική Ευρώπη γνώριζε το Διαφωτισμό, τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη και τις απαρχές της Βιομηχανικής Επανάστασης, η οθωμανική αυτοκρατορία βρισκόταν σε διαδικασία εσωτερικής αποσύνθεσης και οι κάτοικοί της ήταν πιο εξαθλιωμένοι από ποτέ, στο έλεος των τοπικών αρχόντων (πασάδων), τους οποίους ο σουλτάνος αδυνατούσε πια να ελέγξει.
   Μετά λοιπόν την επιτυχή έκβαση της Επανάστασης, οι Έλληνες του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, πάμφτωχοι, εντελώς αμόρφωτοι, χωρίς καμιά εμπειρία από τα διοικητικά και πολιτικά συστήματα της Δύσης, με υποτυπώδη αστική ανάπτυξη, μεγαλωμένοι μέσα στην ανασφάλεια και το φόβο, βρέθηκαν να πρέπει να οικοδομήσουν μια πολιτική κοινωνία με σύγχρονους θεσμούς. Δεν πρέπει να παραξενευόμαστε που συνεχίστηκε η νοοτροπία και η μορφή συμπεριφοράς που είχε διαμορφωθεί στη διάρκεια της τουρκοκρατίας: όπως τότε ο κόσμος αποζητούσε προστασία και ασφάλεια στις φιλικές σχέσεις με τους φορείς δημόσιας εξουσίας, τους κοτζαμπάσηδες, έτσι και τώρα ζητούσε βοήθεια από τους προύχοντες, που είχαν παραμείνει οικονομικά ισχυροί και δυσχέραιναν την πολιτική πρόοδο, ή τους βουλευτές, ή προσπαθούσε να εξασφαλισθεί με μια θέση στη δημόσιο. Σε αυτό βέβαια συντελούσε και το γεγονός ότι δεν υπήρχε αναπτυγμένος ιδιωτικός τομέας: η χώρα ήταν ρημαγμένη και η Δύση ανέπτυξε ιδιωτική οικονομική πρωτοβουλία και τις αντίστοιχες δομές σε διάστημα αιώνων.
   Στο νεότευκτο λοιπόν ελληνικό κράτος η πλειοψηφία του πληθυσμού είχε μάθει από πολύ παλιά να ζει με έναν τρόπο εκ διαμέτρου αντίθετο με τις απαιτήσεις της οργάνωσης και λειτουργίας ενός σύγχρονου κράτους. Και δεν έλειπαν μόνο τα πρόσωπα με την κατάλληλη νοοτροπία αλλά και οι απολύτως αναγκαίες πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές δομές, οι οποίες θα χρειάζονταν δεκαετίες για να δημιουργηθούν. Δυστυχώς, αν και οι δομές αυτές σταδιακά σχηματίσθηκαν, ωστόσο ήταν αδύνατο να φτάσουν το μέγεθος, την ποιότητα και το βαθμό ωρίμανσης που είχαν οι δυτικές, που ήταν προϊόν μακραίωνης και συνεχούς πορείας.

   Επιπλέον, κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, καμιά κυβέρνηση δεν εκπαίδευσε τους Έλληνες σε ένα νέο τρόπο πολιτικής σκέψης και συμπεριφοράς. Αυτό δικαιολογούνταν ίσως κάπως τον 19ο αιώνα όταν το ελληνικό κράτος ήταν ακόμη αδύναμο και καχεκτικό, ή και στο μεγαλύτερο μέρος του 20ου αιώνα με τους δυο Παγκόσμιους Πολέμους και τις μεγάλες εσωτερικές συγκρούσεις. Ωστόσο δεν μπορώ να βρω κάποια δικαιολογία για την κατάσταση του εκπαιδευτικού μας συστήματος στην περίοδο της Μεταπολίτευσης. Βασικός λόγος που οι δυτικοί λαοί έμαθαν να σέβονται τους νόμους του κράτους τους και να αισθάνονται υπεύθυνοι για αυτό είναι η καλλιέργεια εθνικής συνείδησης από τα σχολεία τους. Πρωτεργάτης σε αυτό ήταν η Γαλλία του Ναπολέοντα και ακολούθησαν η Ιταλία, οι γερμανικές χώρες (πριν ακόμη ενωθούν) και άλλα δυτικά κράτη τον 19ο αιώνα και οι προσπάθειές τους εντάθηκαν και διευρύνθηκαν πολύ τον 20ό αιώνα. Όσο για τη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών, από την εποχή του Ναπολέοντα καλλιεργήθηκε στη Γαλλία το αξιοκρατικό κριτήριο επιλογής προσωπικού και την ίδια εποχή εμφανιζόταν στη Σουηδία ο πρώτος θεσμός ελέγχου της διοίκησης (Ombudsman). Ας έχουμε λοιπόν υπόψη μας ότι ο Γάλλος, ο Σκανδιναβός ή ο Γερμανός εκπαιδεύεται από το κράτος του εδώ και διακόσια χρόνια για να αναπτύξει απέναντι στη χώρα του την υπεύθυνη στάση που θα θέλαμε να υπάρχει και στην Ελλάδα. Οι νοοτροπίες σχηματίζονται πολύ αργά και αλλάζουν δύσκολα. Για να αφομοιωθούν από την κοινωνία πρέπει να καλλιεργηθούν συστηματικά. Οι περισσότερες δυτικές κυβερνήσεις το έχουν ξεκινήσει αυτό από πολύ παλιά.
   Εμείς εδώ τι κάνουμε; Έχουμε μετατρέψει τα σχολεία σε πασαρέλες και στέκια διασκέδασης και περιμένουμε οι μαθητές να εξελιχθούν σε υπεύθυνους πολίτες. Έχουμε αναδείξει τον επιδεικτικό καταναλωτισμό σε μέτρο αξιολόγησης των ανθρώπων (δείξε μου το κινητό σου να σου πω ποιος είσαι) και θέλουμε όταν δοθεί σε κάποιον η ευκαιρία να έχει το σθένος να μη βάλει το χέρι στο βάζο με το μέλι. Έχουμε αφήσει τα κόμματα να χωρίζουν τους φοιτητές σε αντίπαλες παρατάξεις και απορούμε για την έλλειψη κοινωνικής αλληλεγγύης. Παράγουμε πτυχιούχους χωρίς γνώσεις και τίτλους χωρίς αντίκρισμα και θυμώνουμε όταν αυτοί οι πτυχιούχοι αδυνατούν να ασκήσουν σωστά το επάγγελμά τους και μας παίρνουν στο λαιμό τους.
   Οπότε θα ρωτήσει κάποιος, τι κάνουμε; Η απάντηση μου είναι πως όλα ξεκινάνε από την εκπαίδευση. Οι δυτικοευρωπαίοι επεξεργάζονταν κι εφάρμοζαν διαφορετικές ιδέες για αυτό το θέμα από τον 15ο αιώνα. Εμείς δεν είχαμε ποτέ αυτή την πολυτέλεια. Μπορούμε όμως ακόμη να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Το ποιο θα έπρεπε να είναι το περιεχόμενο της εκπαίδευσης δεν είναι του παρόντος για να το αναλύσω. Θα πω μόνο το εξής:
   Ανθρωπιστική παιδεία.

   • τσώφλι πασατέμπου avatar
    τσώφλι πασατέμπου @ Δημήτρης 09/10/2009 07:29:38

    Αυτό κατάλαβες απ'αυτά που έγραψα εγώ κι η Διοτίμα ;

    Τζάμπα τσατίστηκες, φίλε μου. Άστο καλύτερα - άν πρόκειται να μιλάμε με όρους "οι ηρωϊκοί αγωνιστές του 21" δέν έχει νόημα. Εξ άλλου εσύ το παίρνεις προσωπικά.

    • Blimblomblim avatar
     Blimblomblim @ τσώφλι πασατέμπου 09/10/2009 08:19:36

     Έψαξα να διαβάσω αυτά που έγραψε η Διοτίμα για το Μακρυγιάννη. Νομίζω ότι ίσως να κάνει κάπου λάθος. Υπάρχει στο διαδίκτυο ολόκληρο το κείμενο των απομνημονευμάτων
     http://www.phys.uoa.gr/~nektar/history/tributes/makriyannis/makriyannis_memoirs.htm

     δείτε κι εδώ

     http://www.phys.uoa.gr/~nektar/history/tributes/makriyannis/index.htm

     και δεν βρήκα πουθενά αυτή τη φράση, με search. Πότε την είπε ποια είναι η πηγή; Μήπως πρόκειται για παρερμηνεία;

     Δεν μπορώ να δεχτώ τον όρο μακρυγιαννισμός. Ο Μακρυγιάννης είναι η επιτομή της ελληνικότητας με την καλή έννοια. Η επιτομή της θυσίας για το όλον, η επιτομή του ηρωισμού. Μακάρι να υπήρχε ο "μακρυγιαννισμός" στην ελληνική συλλογική ζωή. Δεν υπάρχει και αυτό είναι το πρόβλημα. Τα Απομνημονεύματα είναι κοινωνιολογία και πολιτειολογία μαζί και θα έπρεπε να εφαρμόζουμε τα διδάγματά τους ως σύνολο. Δεν το έχουμε κάνει ποτέ. Αν τα κατανοήσουμε, το κράτος μας θα γίνει πολύ καλύτερο.

    • boanerges avatar
     boanerges @ τσώφλι πασατέμπου 10/10/2009 19:34:26

     Δηλαδή αν δεν ήταν ηρωικοί αγωνιστές, τι άλλο ήταν; Χαρούμενοι περιηγητές;
     Στην ιστορία τα πράγματα θα πρέπει να λέγονται με το όνομά τους και ας τσαντίζονται η Κουλούρη και οι ομοϊδεάτες της που εναντιώνονται στη γεγονοτολογική (sic) ιστορία. Που σημαίνει χρησιμοποιούμε την ιστορία για πολιτικούς σκοπούς, επιλέγουμε ποια από τις πηγές θα χρησιμοποιήσουμε που θα εξυπηρετήσει τις πολιτικές μας επιδιώξεις καλύτερα. Ωραία νηφάλια και ψύχραιμη ιστορική προσέγγιση.
     Ο σκοπός, μεταξύ άλλων, αυτής της αναθεωρητικής σχολής είναι η λείανση των διαφορών μεταξύ των λαών και η άρση του μίσους. Σκοποί δηλαδή καθαρά πολιτικοί. Αλλά ποιος τους ζήτησε να παίξουν αυτό τον ρόλο; Η εργασία του ιστορικού είναι η αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας, έστω στο περίπου, έστω και κατά προσέγγιση. Όχι το ράβε-ξήλωνε για λόγους πολιτικούς. Δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα βέβαια αν δεν το έπαιζαν τόσο αντικειμενικοί, και τόσο επιστημονικά και πολιτικά ορθοί, με αποτέλεσμα να παραπλανούν τους ανυποψίαστους.
     Καλά κάνει και το παίρνει προσωπικά ο Δημήτρης, τσώφλι.
     Και οι ηρωικοί αγωνιστές του 21 (χωρίς εισαγωγικά και πολύ κυριολεκτικά) προσωπικά πολύ το πήραν. Τόσο προσωπικά που από το δικό τους προσωπικό αίμα που χύθηκε τότε πήραμε αμπάριζα και βρεθήκαμε εδώ να μιλάμε ελεύθερα κι ωραία και ειρηνικά -και κυρίως εκ του ασφαλούς-περί ηρώων.

 65. ataktos avatar
  ataktos 27/09/2009 18:39:58

  Λέτε να μας προκύψει μετά της εκλογές κανένα τέρατακη ΓΑΠ +ΚΚβ (όπως το παρουσίασε ο μπαγάσας factorx) ..είναι πιθανό … …

 66. pk avatar
  pk 28/09/2009 06:08:56

  Το γάρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνην.
  Όχι πως έχει άδικο η ανάλυση, αλλά.......

  Τελικά μείνατε μόνοι σας από ότι βλέπω.

 67. Le canard avatar
  Le canard 04/10/2009 19:39:30

  Μπράβο ΦακτορΧ Ορθώς ανάρτησες και πάλι αυτό το θέμα σαν πρώτο.

 68. ΣΙΑ avatar
  ΣΙΑ 28/10/2009 10:17:13

  Σας διαβασα όλους, αλλά απάντηση δεν πηρα σ΄αυτό που ψάχνω.
  Μήπως μπορεί κάποιος απο σας να μου πει, γιατί πριν το 1982 δεν υπηρετούσαν στο Δημόσιο Έλληνες όλων των παρατάξεων;;
  Έχω κ άλλα ερωτήματα, αλλά ξεκινώ απ΄αυτό. Περιμένω.....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.