Το παράλληλο σύμπαν του ΣΥΡΙΖΑ
28/05/2015 18:09
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παράλληλο σύμπαν του ΣΥΡΙΖΑ

Ουσιαστικά ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο αποδεικνύεται ότι ήταν ανέτοιμος να κυβερνήσει, αλλά δεν έχει και σαφή πυξίδα για το που θέλει να το πάει και ως εκ τούτου τα θαλασσώνει και από τα δεξιά του και από τα αριστερά του.

Η διαπραγμάτευση που διεξάγει η κυβέρνηση όταν θα ολοκληρωθεί και στις λεπτομέρειές της θα πρέπει να διδάσκεται στις σχολές διπλωματίας ως παράδειγμα προς αποφυγή. Ως σχέδιο ανερμάτιστων και ατάκτως ειρημένων στόχων χωρίς σαφή προσανατολισμό και τελικό σκοπό, ως αυτοκαταστροφικό και αυτοκτονικό σχέδιο για μια κυβέρνηση και για μια χώρα ολόκληρη.

Δεν έχει νόημα να μπούμε σε λεπτομέρειες αυτή τη στιγμή. Θυμόμαστε όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση υποσχόμενος ανάσες και το έπαιζε large λέγοντας ο Βαρουφάκης ότι δεν θέλουμε νέα δάνεια, δεν θέλουμε ούτε τις δόσεις των 7,2 δις ευρώ από το προηγούμενο.

Τελικά σήμερα η κυβέρνηση εκλιπαρεί για μια συμφωνία ότι να’ ναι αρκεί να πάρει κανένα φράγκο για να βγάλει το μήνα. Μ’ αυτά και μ’ αυτά τελικά συνέβη το άκρως ενδιαφέρον με κυβέρνηση «πρώτη φορά αριστερά». Η χώρα έχασε και τα 11 δις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αυτή τη στιγμή τελούμε σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας και κατάρρευσης όπου ακόμα και η ΕΚΤ μελετάει σενάρια ελληνικής χρεοκοπίας. Και τώρα η κυβέρνηση ξορκίζει αυτό το σενάριο και είναι έτοιμη να κάνει αυτό που ακριβώς απευχόταν. Δηλαδή να υπογράψει και επίσημα ένα νέο ακόμη σκληρότερο μνημόνιο από τα προηγούμενα. Ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να αυτοπαγιδευτεί με αποτέλεσμα ούτε ρήξη να μπορεί να κάνει αυτή τη στιγμή, ούτε και να διαπραγματευτεί μια αξιοπρεπή συμφωνία που να έχει έστω και ψήγματα του προεκλογικού του προγράμματος.

Είναι ενδιαφέρον ότι σ’ αυτό το τετράμηνο ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να διαθέσει μόνο 200 εκατομμύρια ευρώ για την εφαρμογή του προγράμματός του ενώ την ίδια στιγμή έχει πληρώσει σε δανειακές υποχρεώσεις της χώρας 7,5 δις ευρώ.

Με δυο λόγια η ταλάντευσή του ανάμεσα στη ρήξη και στη διαπραγμάτευση για συμφωνία δεν τον βοήθησε να κάνει ούτε το ένα καλά ούτε το άλλο. Αν από την πρώτη μέρα είχε αποφασίσει τι ήθελε να κάνει θα μπορούσε να το είχε κάνει καλύτερα. Ακόμα και τη ρήξη. Αν για παράδειγμα την επόμενη μέρα των εκλογών αποφάσιζε να προχωρήσει σε ρήξη κάνοντας πραγματική και όχι στα λόγια (σχήμα λόγου που λέει και η Ζωή) τη στάση πληρωμών, αν πραγματικά είχε τα κότσια να την πραγματοποιήσει θα είχε καταφέρει να διαθέσει σχεδόν 8 δις για την εφαρμογή του προγράμματός του. Δηλαδή θα είχε εφαρμόσει τις προεκλογικές του διακηρύξεις κατά τα ¾, ενώ τώρα δεν έχει εφαρμόσει σχεδόν τίποτα.

Ουσιαστικά ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο αποδεικνύεται ότι ήταν ανέτοιμος να κυβερνήσει, αλλά δεν έχει και σαφή πυξίδα για το που θέλει να το πάει και ως εκ τούτου τα θαλασσώνει και από τα δεξιά του και από τα αριστερά του. Τουτέστιν ακόμα και να υπογράψει συμφωνία αυτό το κόμμα θα είναι διαρκές εκκρεμές που δεν θα μπορέσει να την εφαρμόσει. Ας μη θεωρηθούμε Κασσάνδρες από τον Τσίπρα αλλά οι μέρες του ΣΥΡΙΖΑ (όπως τον ξέραμε) στην εξουσία είναι μετρημένες. Όλα είναι μόνο στο μυαλό τους. Και η διαπραγμάτευση και η ρήξη πολύ περισσότερο γι’ αυτό έχασαν την επαφή με την πραγματικότητα, πνίγηκαν σε μια κουταλιά νερό, άντε να τα βγάλουν τώρα πέρα με μια νέα μνημονιακή συμφωνία.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. George N avatar
  George N 28/05/2015 21:26:22

  "Ουσιαστικά ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο αποδεικνύεται ότι ήταν ανέτοιμος να κυβερνήσει".....Understatement of the year! Πάντως η Κασσάνδρα είχε δίκιο :-)

  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. avatar
   ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. @ George N 29/05/2015 08:57:00

   Τώρα να δείς φίλε George πόσοι ανέτοιμοι να κυβερνήσουν ετοιμάζονται να το κάνουν...Τελικά στην Ελλάδα μετά τη Χούντα κυβερνούν μονίμως ανέτοιμοι να κυβερνήσουν...

 2. Διογένης avatar
  Διογένης 28/05/2015 22:47:46

  Δεν θα κουραστώ να παραπέμπω αυτό το προεκλογικό άρθρο μου, με κίνδυνο να χαρακτηριστώ χειρότερος ναρκισσιστής και από τον... Βαρουφάκη: http://www.antinews.gr/Antitheseis/giati-o-tsipras-den-tha-mporesei-na-ulopoiisei-apolutos-tipote/ Που περιγράφει αυτό ακριβώς που συμβαίνει σήμερα. Βέβαια, έπεσε έξω χρονικά, διότι δεν μπορούσε να προβλέψει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτός των άλλων, θα έτρωγε και όλα τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας μήπως και επιβιώσει! Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Ας σκεφτούμε ένα σενάριο που μπορεί να μοιάζει επιστημονικής φαντασίας σήμερα, αλλά που δεν είναι, είναι ρεαλιστικό: Έστω ότι ο Τσίπρας παίρνει το ελικόπτερο και φεύγει χωρίς να έχει παραιτηθεί προηγουμένως απο πρωθυπουργός. Τι θα συμβεί; Θα... είναι ακόμη πρωθυπουργός! Για να σχηματιστεί καινούργια κυβέρνηση, θα πρέπει πρώτα να υπερψηφιστεί πρόταση μομφής από τη Βουλή (ποιος θα την υπερψηφίσει, οι βουλευτές του... ΣΥΡΙΖΑ που πολλοί μπορεί και αυτοί να έχουν πάρει το ελικόπτερο;) και μετά να ανατεθούν διερευνητικές εντολές και αν δεν καρποφορήσουν, τότε να πάμε σε εκλογές, που μάλλον δεν θα έχουμε χαρτί ψηφοδελτίων για να τις κάνουμε... Σύντομα θα αποδειχθεί ότι σημαντικότερο πρόβλημα που ενδέχεται να αφήσει πίσω του ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η ακυβερνησία. Χούντα δεν θα μπορεί να υπάρχει, διότι κανένας αξιωματικός σήμερα δεν θα κάνει πραξικόπημα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να κάνει τίποτε, ο μόνος που θα μπορεί να λύσει το πρόβλημα θα είναι ο πρωθυπουργός και η πλειοψηφία της Βουλής. Και αν αυτοί δεν θα είναι εδώ για να το λύσουν, το πρόβλημα δεν θα λύνεται. Τι θα γίνει τότε; Θα επέμβουν οι ξένοι και θα μας διορίσουν με κάποιο νομιμοφανή τρόπο κάποια κυβέρνηση που μπορεί και να μην ξέρει πώς να χειριστεί την κατάσταση. Ενώ η οικονομία θα καταρρέει ολοσχερώς. Ούτε που το φανταζόμαστε αυτό που θα έρθει...

  • iconology2009 avatar
   iconology2009 @ Διογένης 28/05/2015 23:48:54

   Όλη αυτή η αναστάτωση, ειδικά των τελευταίων ημερών, οφείλεται στο ότι, για την αγάπη της εξουσίας καθεαυτής, για τί άλλο;-οφείλεται στο ότι θέλει να κάνει τη μνημονιακή μεταστροφή αλλά σκέφτεται το επικοινωνιακό πλασάρισμα της. Έτσι όλο αυτό το δραματοποιημένο σκαμπανέβασμα των τόνων,σκοπό έχει να δώσει μια πλασματική εικόνα αγωνιώδους αλλά μάταιης προσπάθειας. Χωρίς να αποδεικνύεται καν ότι υπάρχει προσπάθεια, θέλουν να περάσει στο κόσμο ότι αυτή έγινε και το ότι κατέληξε ατελέσφορη δεν οφείλεται ούτε στην ανεπάρκεια τους ούτε σε κάποια ολιγωρία τους αλλά στο ότι-κακούργα κοινωνία!- ο αντίπαλος ήταν ασυναγώνιστα υπέρτερος! Όλο αυτό το τετράμηνο παιχνίδι είναι πολιτικό στο βαθμό που και η Επικοινωνία είναι πολιτική και μόνο σ'αυτό το βαθμό. Ήξεραν πολύ καλά εξαρχής ότι το παιχνίδι το έχουν χαμένο και γι'αυτό το ρίχνουν στο επικοινωνιακό τσάμικο. Πρόβατα μπόλικα εκεί έξω να το χάψουν αμάσητο!

  • Vassilis avatar
   Vassilis @ Διογένης 29/05/2015 07:27:11

   Ο θεος να βαλει το χερι του Διογενη.

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ Διογένης 29/05/2015 09:18:28

   Αγαπητέ Διογένη καλημερα. Είμαι βέβαιη ότι γνωρίζεις ενδελεχώς τι σημαίνει "πολιτειακή ανωμαλια"....Οπότε όπως συχνά λες και συ, ο Θεός να βάλει το χέρι Του και να βοηθήσει την κατ όνομα Ορθοδοξη Ελλάδα. Δυστυχώς ο Έλληνας αν δεν παθει δεν καταλαβαίνει... Υπάρχουν σχέδια που βολεύουν είτε εντός είτε εκτός Ευρώπης, βολεύουν όμως όλους τους άλλους εκτός από τη χώρα.

  • chp avatar
   chp @ Διογένης 29/05/2015 10:44:42

   Διογένη, Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι εάν έχει κυβέρνηση όχι εάν δεν έχει . Επέμβαση των ξένων είναι αδύνατος για έναν και μόνον λόγο : Θα έχουν πλήρη ευθύνη για τα τεκταινόμενα.Και θα τους πυροβολούν οι πάντες. Θα είναι ορατοί. Ενώ με όχημα το ευρώ εναλλάσονται πρόσωπα και κόμματα και νομίζεις ότι κάτι αλλάζει.Εχεις μια οπτασία , μια παραίσθηση ,ένα παραλήρημα με το οποίο νομίζεις ότι στο τέλος θα γίνεις λουξεμβούργο (κυρίως οι χαρούμενοι) και όχι βουλγαρία . Stay Calm and Think smart , Diogenis!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.