#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/03/2010 23:13
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το «κόλπο» με τα αιολικά θυμίζει εκείνο με το καλαμπόκι του Αθανασόπουλου

Θα εισάγουμε ρεύμα με 40 ή 50 και θα το εξάγουμε προς 200!  Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό.

 

Είπα να γράψω μια επιστολή στον Επενδυτή, αλλά εδώ είναι ευκολότερο και μάλλον θα το διαβάσουν πιο πολλοί…  Η κυρία Μπιρμπίλη έγραψε άρθρο και λέει πράγματα που είναι ή ψευδή, ή λανθασμένα.

«Η κλιματική αλλαγή γίνεται αισθητή». Το ότι κρυώνεις ή ζεσταίνεσαι εσύ, κυρία μου, δεν σημαίνει τίποτα. Αν είχα τα δικά σου μυαλά, θα έλεγα ότι πάει πάγωσε ο πλανήτης επειδή είχαμε ρεκόρ ψύχους στο Β. ημισφαίριο.  Το κλίμα κάνει κύκλους, η Μεσόγειος έχει  ξεραθεί και πλημυρίσει πολλές φορές τα τελευταία 5 εκατομμύρια χρόνια, και όλη η θεωρία περί ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής αμφισβητείται, για να μην πω ότι απεδείχθη στημένη απάτη.

«Το κόστος αδράνειας θα στοιχίσει έως και 20% του παγκόσμιου ΑΕΠ».  Συγγνώμη, αν νομίζεις ότι ακριβαίνοντας το ρεύμα ή φορολογώντας το κάρβουνο θα αυξήσεις το ΑΕΠ, αποδεικνύεις περίτρανα ότι και εσύ, σαν μέλος της λαμπρής  κυβέρνησης πάσχεις στα οικονομικά…

«Πράσινη οικονομία»! Την είδαμε στα τέλη κυκλοφορίας. Φορολογείστε τον φτωχό για να ζήσει  ο εισαγωγέας αυτοκινήτων!

«Οι ανεξάντλητες ΑΠΕ». Αχ… δεν σας τα μαθαίνουν αυτά στο γυμναστήριο... Ο αέρας και ο ήλιος είναι φαινομενικά ανεξάντλητα, δηλαδή θα διαρκέσουν περισσότερο από όσο η γενιά μας. Αλλά, χρυσή μου, η ηλιακή ενέργεια και ο αέρας στην Γη, είναι χαμηλής ενθαλπίας και εντροπίας, και επομένως δεν προσφέρονται για μετατροπή σε υψηλής εντροπίας και ενθαλπίας ηλεκτρισμό. 1ος και 2ος νόμος της θερμοδυναμικής, ρώτα έναν φυσικό ή έναν χημικό μηχανικό. Το πρόβλημα είναι χειρότερο δεδομένης της κακής συνήθειας του ρεύματος να μην …αποθηκεύεται.

«Η ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας»… Έχει τόση σχέση με την μείωση του CO2 όσο με τις μεταβολές της μαγνητόσφαιρας γύρω από του Πόλους… Η μαγνητόσφαιρα έχει μάλλον μεγαλύτερο αποτέλεσμα αφού φαίνεται να επηρεάζει τον σχηματισμό νεφώσεων και την αυξομείωση του albedo του πλανήτη.  Ανταγωνιστικότητα με τριπλασιασμένο και τετραπλασιασμένο κόστος ηλεκτρικού ρεύματος;  Χλωμό.  Όλη  η άσκηση με τις ΑΠΕ, ειδικά στην Ελλάδα, θα μας βυθίσει ακόμα περισσότερο σε ύφεση, και όχι μόνο σήμερα και αύριο, αλλά εσαεί, αφού προσθέτει έναν ακόμα φόρο στον λογαριασμό της ΔΕΗ.

«Τα νησιά του Αιγαίου»… Αν φαντάζεσαι ότι θα τα διασυνδέσεις για να εξάγεις αιολικό ρεύμα σε τρίτες χώρες, προφανώς δεν ξέρεις ούτε από κόστος ρεύματος, ούτε από τουρισμό.  Θα εξάγεις εσύ αιολικό ρεύμα που θα σου στοιχίζει  €120 ή €200 ευρώ η μεγαβατώρα, και θα εισάγεις με €50 ή €60! Φυσικά αυτό είναι παλιό πασοκικό κόλπο. Θα εισάγουμε υδροηλεκτρικό ή πυρηνικό, θα το περνάμε από τα νησιά, θα το βαφτίζουμε αιολικό και θα το επανεξάγουμε!   Αιολική ΚΥΔΕΠ!   Η κυρία ΥΠΕΚΑ στα χνάρια του Γιουγκοσλάβικου καλαμποκιού

Θα εισάγουμε φτηνό Γιουγκοσλάβικο ή «Μακεδονικό» ρεύμα και θα το πουλάμε σαν Ελληνοποιημένο! Με κέρδος.  

Η «πράσινη επιχειρηματικότητα» είναι έωλη.  Μην έχοντας άλλες επιδοτήσεις να ροκανίσετε, θα φορολογήσετε τα παλιά αυτοκίνητα και τον λογαριασμό της ΔΕΗ, σε μια χώρα που φτωχαίνει με την ημέρα, για να πλουτύνουν περισσότερο μερικοί εγχώριοι και αλλοδαποί φίλοι της κυβέρνησης

Archaeopteryx

ΥΓ.  Υπενθυμίζω για τους έχοντας ασθενική, ή καθόλου, μνήμη ότι εκείνος ο φουκαράς με το καλαμπόκι επί Ανδρέα πήγε μέσα

ΣΧΟΛΙΑ

 1. «Κασσάνδρα» avatar
  «Κασσάνδρα» 14/03/2010 23:28:04

  Από την Ολυμπιάδα στα ΑΠΕ

  Πάντα υπάρχει τρόπος και ο μακάκας ο λαός να συναινεί.

  • Μπαρμπαγιώργος avatar
   Μπαρμπαγιώργος @ «Κασσάνδρα» 15/03/2010 05:54:39

   Σιγά βρε Κασσάνδρα

   πάλι ο λαός φταίει;

   Αυτόν βρε τον κοροϊδεύουν. Αν σε κάτι φταίει είναι που δεν ξεσηκώνεται και ν'αρχίσει το "πάρ κι αυτή, παρ' και την άλλη" μέχρι να τους κάνουν μπλε μαρέ που έλεγε κι ενας θειός μου.

   Αλλά ξέρεις τι κατάλαβα εγώ;
   Η μεγάλη επιδημία στη χώρα μας είναι η "οξεία λαμογείωση".

   Α ρε κάτι φαπ φουπ που τους χρειάζεται.

  • Μπαρμπαγιώργος avatar
   Μπαρμπαγιώργος @ «Κασσάνδρα» 15/03/2010 06:01:27

   Και το ωραίο είναι οτι τους κοροϊδεύουν κάποιοι πρώην του λαού, που αν δεν...μόνον η μαμά τους θα τους ήξερε και θα καναν κουμάντο μόνον στην αυλή του σπιτιού τους και αν.

   Άντε μην ξαναφτιαχτώ πρωϊ πρωϊ.

  • «Κασσάνδρα» avatar
   «Κασσάνδρα» @ «Κασσάνδρα» 15/03/2010 09:20:22

   Αν γίνει πραγματικό γκάλοπ μην σου κάνει εντύπωση αν βγει ότι πάνω από 70% συναινούν.

   Το συμπέρασμα είναι αυτό:
   Πάντα υπάρχει τρόπος και ο μακάκας ο λαός να συναινεί χθες ήταν ολυμπιάδα, σήμερα η «πράσινη» ανάπτυξη.

 2. ΠΕΤΡΟΣ avatar
  ΠΕΤΡΟΣ 14/03/2010 23:39:54

  Ο λαός δεν είναι τόσο μακάκας όσο νομίζουν. Όταν μπεί βαθιά το χέρι στην τσέπη του, τότε να δούμε, πόσο θα αντέξει αυτός ο "θίασος"

  • anonymous avatar
   anonymous @ ΠΕΤΡΟΣ 15/03/2010 00:12:48

   Αν σκεφτείς ότι παρά την οικονομική κρίση και τα μέτρα δεν έχουν κάνει ούτε ένα βήμα πίσω στη χρηματοδότηση των πολιτικών τους (λαθρονόμο, ΑΠΕ) τότε καταλαβαίνεις με τι αδίστακτους έχουμε να κάνουμε.

 3. Orestios avatar
  Orestios 14/03/2010 23:40:45

  Αρχαίε, το δούλεμα πάει σύννεφο από τους αγγελιοφόρους της "πράσινης ανάπτυξης" των πορτοφολιών τους.
  Η προπαγάνδα είναι πανίσχυρη αφού εξυπηρετούνται οικονομικά συμφέροντα. Δυστυχώς η πλειονότητα των ανθρώπων έχει χαμηλή μόρφωση και είναι έρμαιο των διαφημίσεων των ωραίων τοπίων με τις ανεμογεννήτριες. Φρόντισαν καλά για αυτό οι μεταρρυθμίσεις του Υπουργείου παιδείας, που έγιναν για το καλό μας πάντα.
  Μετά την Κοπεγχάγη η συναθλούμενη στο ίδιο γυμναστηριο με το GAP ετοιμάζει την απόλυτη επιδρομή στα πορτοφόλια μας, μετά το "λάθος" των τελών κυκλοφορίας, και αυτό το αποκαλεί ανάπτυξη.
  Το έγκλημα που ετοίμασαν δεν είναι αναστρέψιμο. Η καταστροφή του τοπίου θα είναι μόνιμη και στο τέλος ξέρεις τί θα γυρίσουν να πούν? Ότι λένε και τώρα. Το γνωστό "εσείς φταίτε".

  • ΠΕΤΡΟΣ avatar
   ΠΕΤΡΟΣ @ Orestios 14/03/2010 23:54:22

   Και βέβαια φταίμε Ορέστιε. Πρώτον γιατί τους ψηφίσαμε και δεύτερον γιατί δεν τους έχουμε πάρει ακόμα "με τις πέτρες".

  • Orestios avatar
   Orestios @ Orestios 15/03/2010 00:09:27

   Πέτρο, τα χαϊβάνια θα σηκώσουν πέτρες μόνο αν το πεί η διαφήμιση και ο Καμπουράκης. Αλλιώς μην περιμενεις τίποτε. Να ενημερώνεις όσο μπορείς ανθρώπους που γνωρίζεις για αυτό το έγκλήμα. Ο Αρχαίος μιλά σωστά. Είναι ολόκληρο κόλπο για μάσα η πράσινη ανάπτυξη. Μάλιστα έχει και θρησκειολογικό υπόβαθρο για να είναι "κάπως". Στο Βόρειο ημισφαίριο παγώσανε κυριολεκτικά φέτος και εμείς είχαμε πράγματι έναν πολύ ήπιο χειμώνα. Λιγότερο θερμό από το 35 και το 45 όμως. Η προπαγάνδα της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής είναι hoax και υποστηρίζεται από τον Αλ Γκορ και τους πετρελαιάδες κατά το πλείστον. Στα καθ'ημάς έχουμε μια παρεούλα που προσπαθεί να μας δείξει πόσα μαγικά κάνουν αυτά τα μηχανήματα. Μόνο που η άγνοια των νόμων της φυσικής είναι καταστροφική. Απορώ τί είδους σπουδές έχουν κάνει όλοι αυτοί. Προσωπικά μου θυμίζουν τα teletubbies με την ανεμογεννήτρια, η οποία έκανε διάφορα μαγικά όταν γυρνούσε. Μόνο που μαγεία δεν υπάρχει.

  • ΠΕΤΡΟΣ avatar
   ΠΕΤΡΟΣ @ Orestios 15/03/2010 00:32:51

   Ορέστιε.
   Δεν έχω σπουδάσει φυσικός ούτε οικονομολόγος, και δεν είμαι ειδικός στο θέμα για να έχω εμπεριστατωμένη άποψη. Όμως έχω μια "κακή" συνήθεια. Βγαίνω σχεδόν κάθε μέρα στα καφενεία και συζητώ με απλό "αγράμματο κατά την άποψη των κυβερνώντων" κόσμο. Ξέρεις τι εντύπωση αποκομίζω; Ότι ο "θίασος" θα φύγει νύχτα. Μήπως κάνουν την "προίκα" τους;

  • Orestios avatar
   Orestios @ Orestios 15/03/2010 01:01:20

   Είναι τσαρλατανισμός του χειρίστου είδους Πέτρο. Ακόμη και το ipcc του ΟΗΕ παραδέχθηκε πρόσφατα τα παραποιημένα στοιχεία(παγετώνες Ιμαλλαΐων που θα έλιωναν το 2035). Όπως σου λενε πως φταίει το co2, έτσι και κάθε μάγα σου λέει πως σου έχουν κάνει μάγια. Πρόταση για να "λυθούν τα μάγια" του co2 είναι οι ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά, που εκτοξεύσουν τις τιμές ρεύματος στα ύψη. Αλλά οι νόμοι της φυσικής επιστήμης λένε αυτό που γράφει ο Αρχαιοπτέρυξ, πως δεν είναι δυνατόν από μια μορφή ενέργειας όπως η αιολική και η ηλιακή να παράγεις ρεύμα γρήγορα και φθηνά χωρίς να προσθέτεις ενέργεια από ορυκτά καύσιμα. Αυτό γίνεται με την φωτοσύνθεση και μετά από αιώνες επεξεργασίας του οργανικού υλικού σε μεγάλα βάθη.
   Επιπλέον οι τόσο πολλά υποσχόμενες μηχανές καταστρέφουν το τοπίο αισθητικά και περιβαλλοντικά.
   Μια καλοστημένη απάτη παρουσιάζεται σαν σωτήρια. Τα λεφτά είναι πάρα πολλά και γίνεται αυτό που λέγαμε σαν αστείο παλαιότερα: Θα φορολογήσουν τον αέρα που αναπνέουμε, γιατί παράγουμε co2.
   Αν ο κόσμος είναι έτοιμος να τους πάρει με τις πέτρες, όπως λες, δεν νομίζω ότι θα έχει άδικο.

 4. adistaktos avatar
  adistaktos 14/03/2010 23:59:15

  Εκπληκτικό αρχαίε...
  και να σκεφτεί κανείς ότι ο Γιώργης "παραχώρησε" τα Ελληνικά νησιά στις υπέροχες Γερμανικές τεχνολογίες, καλώντας τες να εγκατασταθούν για αέρα, ήλιο και θάλασσα...
  Δεν χρειάζεται να πουλήσω νησιά... ελάτε και εγκατασταθείτε(!!) είπε δίπλα απ' την Άγκελα (έτσι την έλεγε...ο φιλικός) αντί να τους διαολοστείλει όλους...
  Πασόκοι... οσφυοσφυρίχτρες!

 5. nasos avatar
  nasos 15/03/2010 00:03:52

  Ξυπνάτε ζώα Έλληνες,σας κλέβουν μες τα μούτρα σας!
  http://www.youtube.com/watch#!v=sbq0y_Y7Ue0&feature=related

  • nasos avatar
   nasos @ nasos 15/03/2010 00:04:33

   http://www.youtube.com/watch#!v=sbq0y_Y7Ue0&feature=related

 6. Προφήτης avatar
  Προφήτης 15/03/2010 01:14:48

  Αιολική ΚΥΔΕΠ!
  Ανεπανάληπτο Αρχαίε.

 7. Bill Gates avatar
  Bill Gates 15/03/2010 05:40:13

  Αρχαιε,

  Tωρα και θα βλέπεις Ανεμογεννητριες και θα τις πληρώνεις, χο χο χο

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Bill Gates 15/03/2010 10:45:58

   τι να σου πω... πράσινη βαλχάλα!

 8. papasimonaki avatar
  papasimonaki 15/03/2010 06:31:50

  Είναι να αναρωτιέται κανείς αν πραγματικά τα πιστεύουν, γιατί ο ζήλος και ο ενθουσιασμός που έχουν για την 'πράσινη ανάπτυξη', ξεφεύγει από την κοινή λογική.

  Ο νέος πρόεδρος της ΡΑΕ, διαβεβαίωσε στη Βουλή ότι μια πράσινη ΔΕΗ θα δημιουργούσε 14,000 θέσεις εργασίας
  http://stock.ana-mpa.gr/articleview1.php?id=25287

  Σε έρευνα που έγινε στην Ισπανία (χώρα που παρουσιάζεται από τους "επενδυτές" ως επιτυχημένη στα ΑΠΕ), οι ερευνητές βρήκαν ότι (συγνώμη για το copy-paste στα αγγλικά)

  Despite its hyper-aggressive (expensive and extensive) “green jobs” policies it appears that Spain likely has created a surprisingly low number of jobs, two-thirds of which came in construction, fabrication and installation, one quarter in administrative positions, marketing and projects engineering, ******and just one out of ten jobs has been created at the more permanent level of actual operation and maintenance of the renewable sources of electricity*****
  6. This came at great financial cost as well as cost in terms of jobs destroyed elsewhere in the economy.
  7. The study calculates that since 2000 Spain spent €571,138 to create each “green job”, including subsidies of more than €1 million per wind industry job.
  8. The study calculates that the programs creating those jobs also resulted in the destruction of nearly 110,500 jobs elsewhere in the economy, or 2.2 jobs destroyed for every “green job” created.

  Τέλος, το ενδιαφέρονείναι η χρήση οικονομικών πόρων.

  Renewables consume enormous taxpayer resources. In Spain, the average
  annuity payable to renewables is equivalent to 4.35% of all VAT collected,3.45% of the household income tax, or 5.6% of the corporate income tax for 2007.

  Την έρευνα την βρίσκετε στο

  http://www.juandemariana.org/pdf/090327-employment-public-aid-renewable.pdf


  Είπε επίσης ο κ. Βασιλάκος στη Βουλή ότι το τέλος ΑΠΕ (χαράτσι που πληρώνουν ΟΛΟΙ οι καταναλωτές) θα αυξηθεί από 0.30 σε 2.5-3.0 Ευρώ από το 2011 με 2013. Λίγες μέρες πριν, η ΡΑΕ γνωμοδοτούσε ότι το τέλος ΑΠΕ θα πρέπει να γίνει 4.50 Ευρώ απο σήμερα
  http://www.euro2day.gr/article/572423/ArticleDetails.aspx

  Τι είναι όλα αυτά; Οργανωμένη κλοπή; Απίστευτη εμμονή και χαζή ιδεολογία; Ή απλά τρόποι να δώσουμε κάτι στους πολίτες και επενδυτές να ελπίζουν;

  • «Κασσάνδρα» avatar
   «Κασσάνδρα» @ papasimonaki 15/03/2010 09:15:26

   Οι Ισπανοί έχουν και βιομηχανία κατασκευής ΑΠΕ εδώ απλά θα επιδοτήσουμε τις βιομηχανίες τους και τους γνωστούς και μη εξαιρετέους από να βάλουν ανεμογεννήτριες μέχρι την αγορά της κιλοβατώρας. Που σημαίνει +100% της τιμής KWh από 0-800KWh

 9. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 15/03/2010 06:55:23

  «Ως φυσικός, νιώθω ότι προσβάλλεται η εκ­παίδευση, η εμπειρία και η νοημοσύνη μου από την απόπειρα παραγωγής αιολικής ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα.»
  ―Dr Phillip Bratby προς τη Βρετανική Βουλή

  «Σύντομα συμπληρώνουμε 20.000 ανε­μο­γεν­νή­τριες, χωρίς να αντικαταστήσουμε ούτε ένα μι­κρό συμβατικό σταθμό παραγωγής ενέργειας.»
  ―Ferdinand Fürst zu Hohenlohe-Bartenstein, Ομο­σπον­διακή ένωση για την προστασία του τοπίου, Γερμανία

  «Το όνειρο της φιλικής προς το περιβάλλον ενέργειας έχει μετατραπεί σε υψηλά επιδο­τού­μενη καταστροφή του τοπίου»
  ―Der Spiegel

  Όσο για την Πράσινη Απασχόληση... εκτός αν σκοπεύουν να μετατάξουν τους σκουπιδιάρηδηες σε ..."Πράσινους", η μόνη απασχόληση, όπως λέει και ο/η @papasimonaki, θα είναι εκσκαφείς και μπετατζήδες, και μετά μετανάστες σε άλλη χώρα. Αν νομίζει η Μπιρμπίλη ότι θα έρχονται τουρίστες να δούνε τα αιολικά πάρκα, να πάει να κοιταχτεί σε γιατρό.

 10. ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ avatar
  ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ 15/03/2010 07:57:36

  Και προσδοκώντας τας μεταφυσικάς επεμβάσεις των αγαλμάτων,τα προφητικά οράματα των τορναδόρων και τους χρησμούς των αλλοφρόνων ιππέων(Εγγονόπουλος),αναπολώ τις ενεργειακές δυνατότητες της καβαλίνας από πράσιν'άλογα..............

 11. DrNo avatar
  DrNo 15/03/2010 08:26:10

  Βάζω στοίχημα οτι στο Νομοσχέδιο Μπιρμπίλη που θα παει Βουλή οσονούπω, οι τιμές που θα πληρώνει ο λαός ειδικά για τα αιολικά πάρκα θα αυξηθούν κι άλλο, κι άλλο , κι άλλο....
  Και φυσικά καμία απολύτως μέριμνα για ελληνικό εξοπλισμό-τεχνογνωσία (που θα μπορούσε να δημιουργησει θεσεις εργασίας)

  Οι άνθρωποι είναι αδίστακτοι!

  • DrNo avatar
   DrNo @ DrNo 15/03/2010 08:33:47

   Μην βάλει κανείς στοίχημα...Είναι ήδη αποφασισμένο να αυξηθεί κι άλλο...επαναλαμβάνω: μόνο υπέρ των αιολικών πάρκων! Γι' αυτό ο νέος Πρόεδρος της ΡΑΕ (και σύμβουλος του Περιστέρη) δεν ειχε να πει και τίποτα άλλο, παρά μόνο οτι θα αυξηθεί το ειδικό τέλος ΑΠΕ και οι λογαριασμοί ΔΕΗ το 2011. Βασικά δεν τον ενδιαφέρει και τίποτα άλλο...

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ DrNo 15/03/2010 09:08:57

   και η αύξηση ρεύματος το 2011 προαναγγελθείσα από τον Οκτώβριο του 2009 (δήλωση Μπιρμπίλη στην Καθημερινή). Έγκλημα εκ προμελέτης.

 12. ΑΡΚΑΣ avatar
  ΑΡΚΑΣ 15/03/2010 08:39:42

  Ελληνικό Δίκαιο που ίσχυε κατά τον 5ο π.Χ. αιώνα, δηλαδή του Χρυσού Αιώνα της Δημοκρατίας της ...Ελλάδας ΜΑΣ.

  Aναφέρεται εδώ η περίπτωση του πολίτη που ήθελε να γίνει βουλευτής.
  Ο νόμος απαιτούσε τα εξής:
  1) Να είναι Έλλην πολίτης
  2) Nα κατέχει την Ελληνική θρησκεία και παιδεία
  3) Nα ΜΗΝ είναι κίναιδος και
  4) Να καταγραφεί ΟΛΗ η περιουσία του κυρίου, μέχρι και τα σανδάλια που φοράει, καθώς και η οικογενειακή του περιουσία.

  Εάν τηρούνταν όλα αυτά τότε ο εν λόγω κύριος, μπορούσε να γίνει βουλευτής.
  Αν ο κύριος αυτός πρότεινε και περνούσε νόμο ο οποίος αποδεικνυόταν οικονομικά ζημιογόνος για την Αθήνα, τότε έπρεπε να κατασχεθεί από την καταγεγραμμένη περιουσία του, όλο το ποσόν κατά το οποίο ζημιώθηκε οικονομικά η Αθήνα.

  Αν δεν έφθανε η περιουσία του τότε έπρεπε να κατασχεθεί ΟΛΗ η περιουσία του (μέχρι και τα σανδάλια που κατεγράφησαν) και το υπόλοιπο που αδυνατεί να καλύψει να το εξοφλήσει ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ.

  Αν ο νόμος που πρότεινε και πέρασε ο κύριος αυτός, ζημίωνε ΗΘΙΚΑ την Αθήνα
  η ποινή ήταν :

  AΥΘΗΜΕΡΟΝ ΤΕΛΕΥΘΗΣΑΤΩ !!!
  5ος π.Χ. ΑΙΩΝΑΣ -- ΧΡΥΣΟYΣ ΑΙΩΝ!!!

  21ος μ.Χ. ΑΙΩΝΑΣ -- ;;;;;

  • gEO75 avatar
   gEO75 @ ΑΡΚΑΣ 15/03/2010 12:20:30

   ... και να μην ξεχνάμε και την απάντηση που ο Σωκράτης έδωσε όταν μαθητές του ζήτησαν να τον φυγαδεύσουν.

 13. GeorgeK avatar
  GeorgeK 15/03/2010 09:14:57

  Στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ
  http://www.rae.gr/GIS/framesetup.asp φαίνονται οι άδειες για ΑΠΕ που έχουν δοθεί ανά νησί.
  Το παιγνίδι παίζεται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και κυρίως στη Λέσβο, όπου υποκινώντας τοπικιστικές αντιθέσεις με αφορμή τη θέση ενός νέου ντηζελοηλεκτρικού σταθμού, την έχουν εγκαταλείψει ενεργειακά υποσχόμενοι δήθεν διασύνδεση με το Εθνικό μας Σύστημα.

  Επιπλέον, με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, η ΔΕΗ παύει να έχει την υποχρέωση να καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες των νησιών (τελευταίο καταφύγιο) , και δεν προβλέπεται αξιόπιστη εναλλακτική λύση.

  Ο στόχος είναι να αναγκαστεί τελικά η Λέσβος να πάρει ρεύμα από τη Τουρκία και βήμα βήμα τα νησιά μας να γίνουν ενεργειακό υποπόδιο της Τουρκίας.

  Συμπέρασμα: Η μπιρμπιλική ανάπτυξη των ΑΠΕ αποτελεί άλλοθι που έχει στόχο την ακεραιότητα της Χώρας μας και σ'αυτό έχει συναινέσει τελικά και ο Καρατζαφέρης καθόσον η Αγία Οικογένεια συμμετέχει επιχειρηματικά στο παιγνίδι.

 14. tiramola avatar
  tiramola 15/03/2010 09:32:27

  Εναλλακτικό σχέδιο ανάπτυξης της οικονομίας δεν υπάρχει αφού την σκέψη των κυβερνώντων καθορίζει το καπιταλιστικό μοντέλο ανάπτυξης.
  Αισθανομαι ντροπή για το κόμμα που ψήφισα αφού ακολουθεί την ίδια άθλια πολιτική της προηγούμενης δεξιάς διακυβέρνησης.
  Εκείνο που θα συμβεί ΚΑΙ με την πράσινη ανάπτυξη είναι η γνωστή συνταγή όπου κάθε τομέας της οικονομίας παραδίδεται στους έχοντες κεφάλαια και η συντριπτική πλειοψηφία στο όνομα της ανέχειας αναμένει από δαύτους την στυγνή εκμετάλευσή της στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και στην εργασία.
  Αυτό δεν είναι σοσιαλισμός , δεν είναι ΠΑΣΟΚ , είναι η δεξιά με άλλο πρόσωπο.
  Όπως αγωνίστηκα με τα μικρά μέσα που διέθετα για να πέσει η άθλια νεοφιλελεύθερη δεξιά κυβέρνηση , το ίδιο θα κάνω και τώρα.
  Θα τους πολεμήσω με ότι μέσο διαθέτω.

  • trellakias avatar
   trellakias @ tiramola 15/03/2010 09:53:57

   Φιλαράκι tiramola και μόνο που το παραδέχεσαι ΜΠΡΑΒΟ σου!!!!!
   Καλή δύναμη στον δύσκολο αγώνα που θα κάνουμε όλοι μας για να φύγει η κατ' όνομα "σοσιαληστρική" κυβέρνηση με δεξιές επιλογές και προτάσεις.

  • «Κασσάνδρα» avatar
   «Κασσάνδρα» @ tiramola 15/03/2010 11:21:37

   Ποιος σοσιαλισμός ρε που ζεις; Ποιο κράτος αναπτυγμένο είναι σοσιαλιστικό στον κόσμο;

   Και μένα δεν είναι ο νεοφιλευθερισμός αρεστός αλλά τι άλλο Κούβα;

  • tomcat00 avatar
   tomcat00 @ tiramola 15/03/2010 14:36:56

   kalh xronia

   etsi leitourgei o akratos kapitalismos kai ta kefalaia pou ton...'sunodeuoun'

   ta upoloipa einai gia tous agrammatous p dusthxws uparxoun arketoi KAI edw mesa

 15. ΟΔΥΣΣΕΑΣ avatar
  ΟΔΥΣΣΕΑΣ 15/03/2010 09:59:12

  Αρχαίε είσαι expert στα ενεργειακά.
  Θα εισάγουμε δηλαδή "πρώην γιουκοσλαβικό δημοκρατικό της μακεδονίας" ρεύμα?
  Αυτός με το καλαμπόκι πρέπει να είναι ο μόνος από το πολιτικό προσωπικό που πήγε φυλακή τα τελευταία 30 χρόνια...

 16. Προφήτης avatar
  Προφήτης 15/03/2010 10:06:42

  Υπάρχει προβληματισμός και οργή σε ευρέα στρώματα για όσα συμβαίνουν, ανεξάρτητα από εκλογικές επιλογές.
  Η τοποθέτηση τιραμόλα είναι ενδεικτική.
  Θα δημιουργηθεί μέτωπο κατά των πολιτικών αυτών.

  Και το μέτωπο είναι ΠΟΛΛΟΙ εναντίον ΛΙΓΩΝ εξώφθαλμα ευνοουμένων.
  Σε αυτό ανήκουμε όλοι.

  Δεν θα μάς σώσουν ούτε η Μπιρμπίλη ούτε οι Πρινιωτάκηδες και οι Αλογομούρηδες.
  Αν δεν έχει γίνει κατανοητό ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΟΜΜΑ.
  Με πράσινους και γαλάζιους κόκκους.

 17. http://neotera.wordpress.com avatar
  http://neotera.wordpress.com 15/03/2010 10:16:44

  Εύγε Τιραμόλα ! Να τους πολεμήσεις σκληρά, για να εξιλεωθείς απ' το γυφτοπασόκικο παρελθόν σου ! ))
  Και δεν είσαι ο μόνος είναι πολλοί που ξεπασγκοσμιοποιούνται εσχάτως... Και να μου το θυμηθείτε, στην τελική για μη τρώνε κλωτσές θα σηκώσουν ελληνική σημαία. Ηδη ο γιωργάκης εξαγγέλει παπάρες "για την Πατρίδα".

  • ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ avatar
   ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ @ http://neotera.wordpress.com 15/03/2010 11:00:41

   Κακό δεν είναι να παραδεχόμαστε τα λάθη μας.Κακό είναι να πιστεύουμε ότι μερικά πράγματα προέκυψαν από παρθενογένεση και να καμωνόμαστε πως παραπλανηθήκαμε.Εκτός κι αν επικαλεσθούμε το ελαφρυντικό ...της αγνής και άδολης 'δεύτερης,τρίτης,τέταρτης κλπ, ευκαιρίας'.....

 18. Νίκος avatar
  Νίκος 15/03/2010 10:31:03

  Και πια ειναι η βαθυερη αιτια ολων αυτων φιλοι;

  Ας το ξαναγραψω: η ελλειψη εθνικης αξιοπρεπειας και συνειδησης. Το σημερινο αρθρο του Γ. Δελαστικ τα λεει ολα. Συγκριση του πως αντιμετωπισαν οι 320000!!! Ισλανδοι με τους 10 εκ Ελληνες τους ευρωπεους και διεθνοφασιστες εκβιαστες προκαλει μονο θλιψη. Πιο πολυ θλιψη προκαλει η ηττοπαθεια και η μεμψιμοιρια του καθεστωτος των νεοταξιτων ελληνωνυμων. Βεβαια δεν αποκλειω να ηταν ολα θεατρο απο την μερια τους, δλδ των νεοταξιτων ελληνωνυμων, για να "ξοφλησουν" τα χρεωστουμενα τους στα ξενα αφεντικα τους. Ειδικα οταν γραφει το ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΒΗΜΑ συνδιαστικα περι υπεροπλιας και περι "αδμημονιας" του ΓΚΑΠ να ασχοληθει με τα "εθνικα", τοτε τρεμω. Προβλεπω περιπετειες.

  Γ. ΔΕΛΔΑΣΤΙΚ
  Εφ. ΕΘΝΟΣ, 15-3-2010
  Οι συνδυασμένες πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα σε πολιτικό επίπεδο από τις ηγεμονικές δυνάμεις της ΕΕ και σε οικονομικό επίπεδο από τους κερδοσκόπους των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Ευρώπης και των ΗΠΑ οδηγούν σε μια κατάσταση μοιρολατρικού πανικού τόσο την κυβέρνηση και το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού κατεστημένου της χώρας όσο και την πλειοψηφία του λαού μας. «Δεν γίνεται τίποτα, δεν μπορούμε να αλλάξουμε τίποτα, ας υποταχθούμε σε ό,τι μας υπαγορεύουν» είναι η νοοτροπία που καλλιεργείται και κυριαρχεί.

  ΑΡΧΕΙΟ
  Υπερήφανο «Οχι» με 93%
  Ο λαός λέει «Οχι» στα μέτρα
  Η Ευρώπη κάνει δικαστή τον... Αττίλα!
  Μαθήματα πολιτικής από τον Σαρκοζί
  Οι Βίκινγκ είπαν «Οχι» με... 93%!
  Χώρα οργής και απόγνωσης
  Ωμή λιτότητα χωρίς ελπίδα
  Περισσότερα άρθρα...Στην γκιλοτίνα οι μισθωτοίΧτυπούν το κεφάλι τους οι ΑρμένιοιΦάρσα με τα «πρόσθετα μέτρα»Κινδυνεύουμε στα εθνικά θέματα;Για τα μάτια του Γιώργου!Οι Ευρωπαίοι βγήκαν στους δρόμουςΕμπρηστής του κοινωνικού κράτους
  Η αλήθεια είναι ότι περιθώρια αντίστασης υπάρχουν ακόμη και στις περιπτώσεις που ο συσχετισμός δυνάμεων σε διεθνές επίπεδο φαίνεται ή είναι συντριπτικά αρνητικός. Το είδαμε π.χ. στην Κύπρο το 2004. Τότε που το σχέδιο Ανάν το προωθούσαν με πάθος οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η ΕΕ, ο ΟΗΕ, τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, ακόμη και οι ηγεσίες των ελληνοκυπριακών πολιτικών κομμάτων σε πρώτη φάση. Παρά τον καταθλιπτικό συσχετισμό, ο ελληνοκυπριακός λαός είπε στο δημοψήφισμα το συγκλονιστικό «Οχι» του 76%, ορθώνοντας το ανάστημά του και σαρώνοντας τα σχέδια όλων αυτών που βυσσοδομούσαν εναντίον του ή ήταν έτοιμοι να αποδεχθούν, ψοφοδεείς όντες, ως αναπότρεπτα τα σχέδια αυτά. Το ξαναείδαμε το φαινόμενο αυτό προ μίας εβδομάδας στην Ισλανδία, με το απίστευτο 93% του «Οχι» έναντι του 5,8% «Ναι». Η Βρετανία, η ΕΕ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι κερδοσκόποι είχαν και εκεί επιβάλει στη θλιβερή κεντροαριστερή κυβέρνηση της χώρας μια επαίσχυντη συμφωνία οικονομικής υποδούλωσης της χώρας. Ο ισλανδικός λαός όμως περιφρόνησε τους επίδοξους δυνάστες και ανέτρεψε τα σχέδιά τους. Οπως και οι Κύπριοι δεν έπαθαν απολύτως τίποτα πετώντας το σχέδιο Ανάν στα σκουπίδια της Ιστορίας, διασώζοντας αντιθέτως την Κυπριακή Δημοκρατία, έτσι και με τους Ισλανδούς ήταν διασκεδαστικό να παρατηρεί κανείς πώς έτρεχαν ο ένας μετά τον άλλον από αυτούς που τους εκβίαζαν να... καλοπιάσουν τους ανυπότακτους Ισλανδούς μετά το μεγαλειώδες «Οχι» τους.

  Το ΔΝΤ, για παράδειγμα, είχε αρνηθεί να χορηγήσει πριν από το δημοψήφισμα τη ζωτικής σημασίας για την ισλανδική οικονομία δόση του δανείου που έχει ήδη εγκρίνει, με στόχο να εκβιάσει τους Ισλανδούς να ψηφίσουν «Ναι».

  Λίγες ώρες όμως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο ίδιος ο διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, έσπευσε να δηλώσει δημοσίως ότι τα δάνεια προς την Ισλανδία δεν εξαρτώνται από την επίλυση της διαφοράς της με την Αγγλία και την Ολλανδία.

  Οι Ισλανδοί είχαν απειληθεί ότι αν δεν ψηφίσουν «Ναι», δεν πρόκειται να προχωρήσει η ένταξή τους στην ΕΕ. Λίγες ώρες μετά το «Οχι», εκπρόσωπος της Κομισιόν έσπευδε κι αυτός να δηλώσει ότι είναι «ξεχωριστή διαδικασία» η ένταξη στην ΕΕ από την επίλυση της αγγλοϊσλανδικής διαφοράς, υπενθυμίζοντας με έμφαση ότι «η Κομισιόν έχει ήδη δώσει την έγκρισή της για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ισλανδία». Αυτό άσχετα από το γεγονός ότι η εκβιαστική στάση της ΕΕ έχει εκνευρίσει τόσο πολύ τους Ισλανδούς, ώστε πλέον το 70% τάσσεται εναντίον της ένταξης στην ΕΕ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

  Διασκεδαστικός ήταν και ο Αγγλος υπουργός Οικονομίας Αλιστερ Ντάρλινγκ. Την περασμένη Κυριακή έτρεξε κι αυτός άρον άρον στο BBC να επισημοποιήσει την... «πολιτική κωλοτούμπα» και της κυβέρνησης της Αυτής Μεγαλειότητος. Eνώ η Βρετανία ήταν ο υπ’ αριθμόν ένα ανελέητος εκβιαστής της ισλανδικής κυβέρνησης, ο Ντάρλινγκ υποδύθηκε ξαφνικά τον ρόλο του... φιλεύσπλαχνου: «Δεν μπορείς να πας σε μια μικρή χώρα σαν την Ισλανδία και να πεις φέρτε πίσω αμέσως όλα αυτά τα λεφτά!» δήλωσε στη συνέντευξή του. «Το θεμελιώδες σημείο για μας είναι να πάρουμε πίσω τα λεφτά μας, αλλά για τους όρους και τις προϋποθέσεις είμαστε έτοιμοι να επιδείξουμε ευελιξία, γιατί δεν είναι προς το συμφέρον μας να αποκλείσουμε την Ισλανδία» ομολόγησε με ρεαλισμό.

  Δεν μπορούσαν φυσικά να λείψουν από το παιχνίδι εκβιασμών και οι περιβόητοι οίκοι αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας των χωρών. Με το που ανακοινώθηκε ότι θα γίνει δημοψήφισμα, ο οίκος Φιτς υποβάθμισε τα κρατικά ομόλογα της Ισλανδίας στην κατηγορία των «σκουπιδιών», ενώ και οι άλλοι δύο (Μούντις και Στάνταρντ εντ Πουρς) ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν και αυτοί την ενδεχόμενη υποβάθμιση.

  Μόνο που οι Ισλανδοί, αντί να πάρουν... διδακτορικό στα σπρεντ σαν τους Ελληνες, τους διαολόστειλαν όλους αυτούς μαζί με την ψήφο τους και το 93% του «Οχι»!


  ΙΣΛΑΝΔΟΙ
  Δανείζονται πιο καλά από εμάς

  Εντυπωσιακή είναι η επισήμανση της γαλλικής εφημερίδας «Μοντ» σε ένα σημείο καίριου ελληνικού ενδιαφέροντος: «Οι Ισλανδοί, οι οποίοι είναι πολύ περισσότερο χρεωμένοι από τους Ελληνες, βρίσκονται σε καλό δρόμο να πετύχουν όρους αποπληρωμής των δανείων τους πιο ευνοϊκούς, χωρίς να βρίσκονται μέσα στην ΕΕ» γράφει και προσθέτει: «Οι δυσκολίες των Ιρλανδών και κατόπιν των Ελλήνων έκαναν τους Ισλανδούς να σκεφτούν. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η ένταξη στην ΕΕ θα απορριπτόταν μαζικά αν γινόταν ψηφοφορία σήμερα. Η ανακοίνωση της Κομισιόν περί αποδοχής της ισλανδικής υποψηφιότητας, στις 14 Φεβρουαρίου, πέρασε σχεδόν απαρατήρητη στη χώρα, υποβαθμισμένη στις εσωτερικές σελίδες των εφημερίδων»!

 19. ΠΑΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ avatar
  ΠΑΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ 15/03/2010 11:01:47

  ΚΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ.

 20. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 15/03/2010 11:02:52

  H πρασινη αναπτυξη ειναι εμμονη ιδεολογικη ταση του νεοπασοκ αλλα και ολου του γαλαξια της παγκοσμιας "προοδευτικης" συνομοταξιας.
  Το ζητημα ομως ειναι οτι αν μια χωρα ειναι υπο χρεωκοπια -και ολοι μας λενε οτι ειμαστε- δεν εχει την πολυτελεια να κανει ακριβες επενδυσεις για οικολογικους λογους.Οποιος λεει τοι η Ελλαδα στην κατασταση που βρισκεται πρεπει να παιρνει υποψη της τους παγους του Βορειου Πολου ή το κλιμα της γης ειναι εξωπραγματικος κολλημενος.
  Υπαρχουν προτεραιοτητες.Πρωτα ξεπερνας τη κριση και μετα ακριβαινεις το ρευμα για τη σωτηρια του παγκοσμιου κλιματος.

  • DrNo avatar
   DrNo @ ψυχραιμια 15/03/2010 11:13:18

   Ψυχραιμε ασπάζομαι 100% την άποψή σου και συμπληρώνω οτι οι Γερμανοί και Ισπανοί που είναι οι μεγάλοι λομπίστες υπέρ των ΑΠΕ , έχουν ως στόχο να πουλήσουν εξοπλισμό και να βγάλουν λεφτά και όχι να σώσουν το παγκόσμιο κλίμα.
   Η συνεισφορά της Ευρώπης στις κλιματικές αλλαγές είναι μόνο 12%. Οι Αμερικάνοι, Ινδοί, Κινέζοι είναι οι μεγάλοι ρυπαντές.
   Εδώ οι πολιτικοί μας (δυστυχώς όλοι-έχετε διαβάσει ποτέ τις μπούρδες της Λιάνας Γούτα?) μοιάζουν καρτούνς που κάνουν κολοτούμπες μόλις ακούσουν κλιματικές αλλαγές....

 21. Χρήστος avatar
  Χρήστος 15/03/2010 11:14:09

  Να ξεκινήσει χορός των Λωτοφάγων...

  http://apolitik.pblogs.gr/2010/03/o-horos-twn-lwtofagwn.html

 22. nina avatar
  nina 15/03/2010 11:42:53

  νιά ήμουν και γέρασα μετις μ........ς της ενέργειας.μας λένε όλοι μπαρούφες , στρώνουν το έδαφος, ξοδεύουμε και κονομάνε αυτοί. εμείς πληρώνουμε..οσο για τους πολιτικούς μας, οι περισσότεροι ήταν υπάλληλοι του δημοσίου όταν δούλευαν . μόνο από μάσα ξέρουν .Η δε Γούτα ξαφνικά ξεπρόβαλλε στη Θεσσαλονίκη ώς αστέρας και έχει και άποψη . αρε καημένε παπαδόπουλε. Αν δεν στηθούν λαικά δικαστήρια στο σύνταγμα και δεν τους τουφεκίσουν όλους, προκοπή δεν βλέπω.

 23. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 15/03/2010 13:03:07

  Εύγε Αρχαιοπτέρυγα.

  Είναι μεγάλη η συμβολή σου στην ανάδειξη της απάτης των αιολικών με κατανοητά και αδιαμφισβήτητα επιχειρήματα.

  Είναι μεγάλη η συμβολή σου στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος των νησιών μας, των βουνών μας και του Ελληνικού τοπίου.

  Είναι μεγάλη και η συμβολή του Αντινιους επίσης.

 24. TOM avatar
  TOM 15/03/2010 13:33:40

  Μπορείς να μου εξηγήσεις ,εσύ που έγραψες το αρθρακι , τι σημαίνει «ηλεκτρισμός υψηλής εντροπίας και ενθαλπίας» και τι αέρας και ηλιακή ενέργεια « χαμηλής εντροπίας και ενθαλπίας» ?. Μετά την επεξήγηση αν θέλεις να συζητήσουμε περί κόστους , εξάρτησης, ισοζύγιο εκπομπών CO2 κτλ.
  Ευχαριστω

  • DrNo avatar
   DrNo @ TOM 15/03/2010 13:47:56

   Ρε παπατζή-ΤΟΜ, γιατί δεν πας κατ'ευθείαν στο ΔΙΑΤΑΥΤΑ?
   Το διαταυτα για σένα είναι οτι θα πληρώνουμε δις για δικαιώματα CO2 μετά το 2013 , οπότε πρέπει να βάλουμε (όχι εμείς - οι πολυεθνικές και η κάθε ΤΕΡΝΑ) πολλές ανεμογεννήτριες να μην πληρώνουμε ακριβό ρεύμα.
   Αυτή η παπαριά που την έχει κάνει σημαία και η Μπιρμπίλη (που από βολεμένη στο ΥΠΕΞ και απεσπασμένη ως γραμματέας στο γραφείο ΓΑΠ εγινε υπουργός) έχει δύο λάθη.
   1. Το αν θα έχουμε μηδενικά δικαιώματα εκπομπών CO2 από το 2013 εξαρτάται από το άν το θέλουμε εμείς οι ίδιοι ως χώρα και όχι κάποιος άγνωστος μπαμπούλας!
   2. Ακόμη κι αν βάλουμε πολλές ανεμογεννητριες, δεν λύνεται το πρόβλημα, διότι οι λιγνιτικές μας μονάδες είναι "μονάδες βάσης" και δεν μπορούν να σβήσουν/υποκατασταθούν από ΑΠΕ. Ακόμη και οι μονάδες φυσικού αερίου που εγκαθίστανται στις μέρες μας είναι επίσης μονάδες βάσης (έχουν όλες τεχνικά ελάχιστα min 60%). Επομένως για να μην επεκταθώ περισσότερο: Τα περί αύξησης ρευματος λόγω CO2 ή μη αύξησης αν μπουν ΑΠΕ είναι μπούρδες, που πλασσάρουν οι έμμισθοι του κάθε Περιστέρη στην κάθε Μπιρμπίλω.

   Πάρε τα κουβαδάκια σου και άντε σε άλλη παραλία

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ TOM 15/03/2010 14:14:17

   TOM, υπάρχουν βιβλία φυσικής, αλλά και στο google να ψάξεις θα το βρείς. Θα προσπαθήσω να στο πω απλά:

   Ο ήλιος εύκολα και ανέξοδα ζεσταίνει εσένα 4-5 βαθμούς πάνω από την θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Αν θες να ζεστάνεις νερό 20-30 βαθμούς πάνω από την Θερμοκρασία του περιβάλλοντος, χρειάζεσαι προσπάθεια (και κόστος): Μαύροι σωλήνες, τζάμι, μονωτικά... Το να ζεστάνεις έναν άνθρωπο από τους 18 στους 22 είναι εύκολο. Το να ζεστάνεις νερό από τους 18 στους 45 είναι δύσκολο.

   Αν υποθετικά θες να βράσεις το νερό και να ζεστάνεις τον ατμό στους 800 με πίεση για να δουλέψει κάποια υποθετική τουρμπίνα, χριάζεσαι κάτοπτρα, μεγάλες επιφάνειες, μηχανισμούς εστίασης κλπ. Εφικτό μεν, εξαιρετικά ακριβό και αναποτελεσματικό (inefficient) δε. Τόσο ακριβό που μόνο πειραματικά γίνεται.

   Αν θες να μετατρέψεις ήλιο σε ρεύμα, γίνεται ακόμα πιο ακριβό και δύσκολο. Πάντα εφικτό, αλλά πάντα λιγότερο αποτελεσματικό.

   Στα 4 παραδείγματα χρήσης μετατροπής ηλιακής ενεργειας σε κάτι "εκμεταλλεύσιμο" το πρώτο παράδειγμα πήγαινες από χαμηλή ενθαλπία και χαμηλή εντροπία σε επίσης χαμηλή ενθαλπία και εντροπία. Στο τέταρτο παράδειγμα πηγαίνεις σε πολύ υψηλή ενθαλπία και εντροπία. Δηλαδή από χαμηλής "ποιότητας" ενέργεια (λιακάδα) σε υψηλής "ποιότητας" ενέργεια (ηλεκτρισμός). Το να πηγαίνεις από "low h" και "low S" σε "high h" και "high S" στοιχίζει και δεν αποδίδει. Είναι οι ίδιοι νόμοι της φυσικής που επιτρέπουν στην φασολάδα να κρυώσει πριν την φας και καείς, ή στα μήλα να πέφτουν κάτω από την μηλιά.

   Είμαι στην διάθεσή σου για συζήτηση των επομένων θεμάτων. Μην ντρέπεσαι, δεν χρεώνω για μαθήματα.

  • G.K avatar
   G.K @ TOM 15/03/2010 14:34:08

   Αρχαίε,

   Ο Tom εργάζεται ως σύμβουλος σε ενεργειακή εταιρεία.....
   Γιατί δεν τον ρωτάς γιατί πρέπει να πληρώνει ο έλληνας καταναλωτής 14,5 cents/KWh από τις ανεμογεννήτριες όταν ο Γερμανός πληρώνει 9,5 - ο Πορτογάλος 8,5 και ο Αμερικανός 8 αμερικάνικα cents?
   Επιπλέον ο έλληνας επενδυτής (?) ενισχύεται με τις υψηλότερες επιδοτήσεις ενώ ο Αμερικανός δεν παίρνει δεκάρα από το Κράτος για να εγκαταστήσει τις ανεμογεννήτριές του...

   Ε ρε ξύλο που πρέπει να πέσει.....

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ TOM 15/03/2010 18:49:39

   που είσαι; κρύβεσαι; έλα να μιλήσουμε για εξάρτηση... Πως με πολλά αιολικά αυξάνεται η εξάρτηση σε αέριο και πετρέλαιο... Και για κόστος... παληκάρι μου εδώ είμαι και σε περιμένω... Μην ντρέπεσαι...

 25. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 15/03/2010 14:27:42

  Αλλά να σου πω και για τον αέρα... Που και αυτός είναι μορφή ηλιακής ενέργειας αφού φτιάχνεται από ηλιακά βαρομετρικά... Ο αέρας είναι θαυμάσιος και ...διάχυτος και "αραιός" ή "ελαφρύς". Για αυτό χρειάζεται μεγάλη επιφάνεια "συλλογής" για την παραγωγή "έργου". Σε αντίθεση με το νερό που είναι πυκνό και βαρύ, και σχετικά μικρή υψομετρική διαφορά και μικρή επιφάνεια τουρμπίνας παράγουν αποτελεσματικά. Μέχρι πρόσφατα, οι Α/Γ κάτω του 1MW είχαν αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο. Υποτίθεται ότι οι μεγάλες (100 και 150 μέτρων) το έχουν ξεπεράσει, αν και έχω τις αμφιβολίες μου, εξαρτάται τι βάζεις στο ενεργειακό ισοζύγιο... Βάζεις π.χ. την κατασκευή της μπουλντόζας που σκάβει τον Όλύμπο; Μάλλον όχι.

  Αφού θες κουβέντα, ωστόσο, πάρε και αυτό. Όλα τα αιολικά που φαντάζεται η Μπιρμπίλη, δεν θα παράξουν ποτέ αρκετή χρήσιμη ενέργεια για την κατασκευή μίας και μόνης ανεμογεννήτριας. Και αυτό, άσχετα του τι τσαμπουνά ο νέος άρχων της ΔΕΗ, το ρεύμα από αιολικά είναι στοχαστικό και το άτιμο δεν αποθηκεύεται. Και ΕΑΝ ήταν φτηνότερο από το κάρβουνο ή το πετρέλαιο, να πω "πάει στο διάολο, να βάλω". Αλλά είναι ακριβότερο! 300 και 400% πάνω αγάπη μου γλυκειά... Οπότε ξαναερχόμαστε στο βασικό σου επιχείρημα, το CO2 και το κλίμα. Θα σου πω μόνον αυτό: Όλη την Ελλάδα να γεμίσεις αιολικά, δεν θα έχεις καμμία επίπτωση στο κλίμα, παρά μόνο αυτή από το πολύ μπετό, τα πολλά σκαψίματα, και την καταστροφή βλάστησης. Φιλάκια.

  • DrNo avatar
   DrNo @ archaeopteryx 15/03/2010 14:54:28

   Αυτό που είπε ο archaepteryx: "Όλη την Ελλάδα να γεμίσεις αιολικά, δεν θα έχεις καμμία επίπτωση στο κλίμα, παρά μόνο αυτή από το πολύ μπετό, τα πολλά σκαψίματα, και την καταστροφή βλάστησης"
   είναι η ουσία για μένα.
   Επαναλαμβάνω δεν θα έχουμε καμία θετική επίπτωση στα κόστη ρύπων CO2 διότι οι συμβατικές θα δουλεύουν κανονικότατα (είναι όλες μονάδες βάσης και κρατούν το Συστημα) , όσες ανεμογεννητριες και να μπουν.
   Στην πράξη Θα συμβαίνει το ακριβώς ανάποδο από αυτό που ευαγγελίζονται οι έμμισθοι οικολόγοι του ΠΑΣΟΚ. Ο Διαχειριστής Συστήματος (ΔΕΣΜΗΕ) θα αποσυνδέει για ώρες τα αιολικά πάρκα και θα κρατά σε πλήρη ισχύ τις συμβατικές, για να κρατά σταθερή την τάση στο Ηλεκτρικό Σύστημα. Αν δεν το κάνει θα έχουμε τοπικό ή γενικό blackout και θα πάει Εισαγγελέα.
   Αλλά αυτά δεν τα λένε οι έμμισθοι και εδώ έχει ευθύνη και η δουλοπρεπής "πρασινη" ηγεσία της ΔΕΗ και οι διάφοροι καθηγητίσκοι γλύφτες των εταιριών στα συνέδρια και μας πιπιλίζουν περί δήθεν ακριβού ρεύματος αν δεν εγκατασταθούν πολλές ΑΠΕ...

  • DrNo avatar
   DrNo @ archaeopteryx 15/03/2010 15:13:42

   Και για να σας ανοίξουν τελείως τα μάτια να ξέρετε οτι όταν ακούτε οτι η παραγωγή του τάδε αιολικού πάρκου ισοδυναμεί με εξοικονομηση ΧΧΧ τόνους πετρελαίου ετησίως , ή ΨΨΨ τόνους CO2...μην φανταστείτε οτι εξοικονομούμε στα αλήθεια.
   Αυτά είναι "ισοδύναμα" μεγέθη για σύγκριση. Δεν είναι πραγματική εξοικονόμιση, αλλά θεωρητική. Αποτελεί εικονική (virtual) σύγκριση αιολικού πάρκου με συμβατική-diesel μονάδα, ίδιας ισχύος, στη θέση του αιολικού πάρκου, ως προς την εκπομπή ρύπων.

  • TOM avatar
   TOM @ archaeopteryx 15/03/2010 19:12:13

   Από ότι γνωρίζω από την λίγη φυσική που διάβασα , εσύ φαίνεται ξέρεις πολύ , όταν μιλάμε για αυθόρμητα φαινόμενα μιλάμε για αυτά που γίνονται οδηγώντας σε αύξηση της εντροπίας του σύμπαντος (σύμπαν= σύστημα + περιβάλλον ) αυτό εξηγεί γιατί η φασολάδα κρυώνει. Σε ένα αυθόρμητο process ΔS>0 αλλά του σύμπαντος . Το ΔSτου συστήματος μπορεί να είναι ΔS0.
   Τώρα θα ήθελα να μου εξηγήσεις , περιγράψεις , γιατί δεν το γνωρίζω , τι είναι η υψηλή εντροπία , και ενθαλπία ηλεκτρισμού. Που μπορώ να διαβάσω γι’ αυτό? Δώσε μου βιβλιογραφία. Υπάρχει ηλεκτρισμός με χαμηλή ενθαλπία και εντροπία?
   Ευχαριστω

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ archaeopteryx 15/03/2010 19:53:12

   όχι μπαρμπα ΤΟΜ, ο ηλεκτρισμός είναι "υψηλότερης" ποιότητας ενέργεια από τον μπάτη στην παραλία ή την λιακάδα στο Ζάπειο, και είναι ευκολότερο να κλάνεις από το να συλλέγεις πορδές για τουρμπίνες dual cycle.

   Εξήγησέ μου τι arbitrage θα κάνουμε αγοράζοντας προς 150 και πουλώντας προς 40 και αν αλληθεύει στα κρατικοδίαιτα μαθηματικά ότι όσο πιο πολύ το κάνεις τόσο πιο πολύ κερδίζεις.

   Τα αυθόρμητα φαινόμενα αναφέρονται στο λάδωμα γραμματέων για αδειοδοτήσεις και μίζες σε συγγενείς πολιτικών για νομοθεσίες.

   Όσο για την Μπιρμπίλη, τι να σου πω... Αναπολώ την Βασούλα.

  • yangoolas avatar
   yangoolas @ archaeopteryx 15/03/2010 20:13:21

   Ο ΤΟΜ αναπολεί τα καλαμπόκια του Αθανασόπουλου !

 26. Damon Hill avatar
  Damon Hill 15/03/2010 15:19:10

  Ρε παιδια, ο Περιστερης της ΤΕΡΝΑ έβαλε τον κολλητο του συμβουλο, Νικο Βασιλάκο, πρόεδρο της ΡΑΕ !!!

  Και μετά μιλάμε για σκάνδαλα !

  Γιατι δεν μιλαει κανεις για αυτο ?????

  • DrNo avatar
   DrNo @ Damon Hill 15/03/2010 15:34:14

   Γιατί φίλε ο Βασιλάκος ήταν και στέλεχος στο τομέα ενέργειας ΠΑΣΟΚ. Βεβαίως και επί ΝΔ , ο Χατζηδάκης και ιδίως ο Μουσουρούλης τον είχαν και αυτοί μέσα στο Υπουργείο στις επιτροπές, γιατί το αφεντικό του (ο Περιστέρης) ήξερε να τις ανοίγει τις πόρτες και επί ΝΔ....

  • Damon Hill avatar
   Damon Hill @ Damon Hill 15/03/2010 18:36:40

   Αρα συμφωνουμε. Αυτό και αν είναι σκάνδαλο και μη ξεχνάμε ότι η ΡΑΕ παιζει κρισιμότατο ρόλο σε όλα υα θέματα ΑΠΕ.

   Το ερωτημα παραμένει γιατι δεν το έχει κάνει λάβαρο κάποια εφημερίδα.

   ΕΛΕΟΣ πια...

 27. στ. τακης avatar
  στ. τακης 15/03/2010 18:14:27

  Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟ ΓΙΑ 1000 ΧΡΟΝΙΑ .
  ΚΑΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑ ΟΤΙ ΠΟΛΥ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ .

 28. Icarus avatar
  Icarus 15/03/2010 19:20:28

  * Κρατικός απογαλακτισμός
  Τα αιολικά πάρκα δεν χρειάζονται πλέον επιδοτήσεις

  Η Suzlon είναι μια ινδική εταιρεία που δραστηριοποιείται σε 20 χώρες και στις πέντε ηπείρους. Είναι η πέμπτη στον κόσμο σε ό,τι αφορά την παραγωγή αιολικής ενέργειας. Αν πιστέψει κανείς πρόσφατες δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Τούλσι Ταντί, χάρη στα άλματα της τεχνολογίας το κόστος παραγωγής αιολικής ενέργειας έχει μειωθεί τόσο πολύ ώστε ο κλάδος δεν χρειάζεται πλέον επιδοτήσεις για να επιβιώσει! Σύμφωνα με τον Ταντί, το ρεύμα από ανεμογεννήτριες έχει εφέτος εγγυημένη τιμή 8 σεντς η κιλοβατώρα, ενώ από τον Ιανουάριο του 2009 θα έχει 9,2 σεντς η κιλοβατώρα.

  Ο Ταντί σημειώνει ότι το κόστος παραγωγής στη Suzlon κυμαίνεται από 3 ως 6 σεντς η κιλοβατώρα. Αρα, λοιπόν, το πρόβλημα δεν είναι το κόστος παραγωγής ενέργειας με ανεμογεννήτριες, αλλά το κόστος μεταφοράς του και επίσης το κόστος διατήρησης σε αναμονή άλλων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στην περίπτωση που... πέσει ο αέρας!

  Στη φωτογραφία εικονίζεται αιολικό πάρκο της Suzlon στο Πάιπστοουν στη Μινεσότα των Ηνωμένων Πολιτειών. Το κόστος κάθε ανεμογεννήτριας παραγωγής 1 MW ηλεκτρικού ρεύματος κοστίζει περίπου 1 εκατ. δολάρια. Δέκα ανεμογεννήτριες μπορούν να παράσχουν ρεύμα που καλύπτει τις ανάγκες 4.000 νοικοκυριών για ένα έτος στις ΗΠΑ. Και είναι παγκοσμίως γνωστό πόσο ενεργοβόρα είναι τα αμερικανικά νοικοκυριά...

  Link άρθρου : http://www.tovima.gr/print_article.php?e=B&f=15408&m=D12&aa=2

  &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&7&&&&

  http://www.spiegel.de/international/germany/0,1518,667443-2,00.html

  Max τιμή αγοράς αιολικής ενέργειας από τους παραγωγούς στη Γερμανία από offshore εγκαταστάσεις 9 cents/KWH ....

  Πορτογαλία 8,5 cents/KWH

  Ελλάδα (Τιμή RAE 2008 στα νησιά) 14,5 cents/ KWH.....
  Γι αυτό οι διαδικασίες είναι τόσο γραφειοκρατικές και χρονοβόρες, μοιράζουμε τις άδεις στους κολλητούς με δήθεν αντικειμενικούς κριτές του ψευτοκαθηγητάδες του Πολυτεχνείου ( Σιμόπουλος, Χατζιαργυρίου, Ζερβός, Μαθιουδάκης, ΚΛΠ) που συνεχώς αλλάζουν ρόλους μεταξύ ΥΠΕΚΑ, ΡΑΕ, ΔΕΣΜΗΕ, ΔΕΗ, ΚΑΠΕ)....

  ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ!!!!!

 29. Προφήτης avatar
  Προφήτης 15/03/2010 21:28:05

  Αρχαίε, η ανάρτηση, μαζί με τα στοιχεία που προστέθηκαν από τον σχολιασμό, να "δεθούν" σε ένα περιεκτικό κείμενο, να τα υπογράψουμε 10-20-30-100 άτομα με τη μεσολάβηση του Φάκτορα και να σταλούν σαν "υπόμνημα προβληματισμένων πολιτών" στην Μπιμπίλη. Το υπόμνημα και ό,τι απαντήσει να μεταφραστούν και να σταλούν στον ευρωπαίο επίτροπο για το περιβάλλον, στις δήθεν περιβαλλοντικές οργανώσεις Greenpeace και σια, που μαζεύουν συνδρομές στο δρόμο αλλά κάνουν γαργάρα τις φτερωτές. Ντόρος.
  Ξέρω τι θα συμβεί, αλλά να δούμε τι θα πουν όλοι αυτοί, επίσημα.

  Θα μου πεις αυτό λέγεται lobbying (έστω και αντίστροφο) και κάποιος πρέπει να πληρώνει για να γίνεται. Έχουμε κάναν καρβουνά εύκαιρο ;

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Προφήτης 15/03/2010 21:39:28

   χαχαχα, ξέρω ένα καρβουνά, τον είδα πρόσφατα, μου λέει "είναι τρελοί", του λέω έλα να κάνουμε κάτι, μου λέει "είναι τρελοί, τρέλα είναι θα περάσει, θα βάλουν 200, 500, 1000 μέχρι να ξεσηκωθεί ο κόσμος και τότε θα σταματήσουν και θα ξεχαστεί"

   Η αντίδραση στις Μπιρμπιλομανίες είναι διεθνής. Στην Αμερική από 47% που πίστευαν σε ανθρωπογενείς αλλαγές στο κλίμα το 2008, τώρα είναι 34% και πέφτει. Στην Αγγλία επίσης. Και οι Γερμανοί χλευάζουν ότι με τόσα αιολκά που έχουν βάλει δεν έχει κλείσει ΟΥΤΕ ΕΝΑ συμβατικό θερμικό εργοστάσιο, ενώ οι βιομήχανοι γκρινιάζουν για κουτή ενεργειακή πολιτική.

   Προσωπικά πιστέυω ότι στην Ελλάδα παίζει ακόμα το παραμύθι επειδή τα κανάλια (με πρωταθλητή τον Σκάϊ) και οι εφημερίδες το παίζουν ακόμα.

   Λέγε στον κόσμο να δει τα ψιλά γράμματα στον λογαριασμό της ΔΕΗ. 10-15% τα καπέλα υπέρ ΑΠΕ, και ακόμα δεν ξεκινήσαμε. Απορώ πως τολμάνε να φεσώνουν τον καταναλωτή, με την ύφεση που έρχεται. Θα πληρώνουμε για να παχαίνει ο κάθε Περιστέρης (η Μπιρμπίλη είναι ανορεξική, δεν έχει πρόβλημα)

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Προφήτης 15/03/2010 21:40:30

   Θα προσπαθήσω να κάνω ένα μονοσέλιδo edit... Τα σχόλια είναι εξαιρετικά.

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Προφήτης 15/03/2010 21:55:22

   Έχω και τον επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης στη λίστα αποδεκτών.
   Και καταναλωτικές.

   Τα κορίτσια στις γυναικείες είναι ζόρικα.
   Και, σκέφτομαι ότι η Μπιρμπίλη δεν καλύπτεται από βουλευτική ασύλία.

   "Τρομοκρατήστε τους τρομοκράτες"...

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Προφήτης 15/03/2010 21:57:33

   ναι, αλλά πρέπει να κοιτάζεται στον καθρέφτη... Dorian Gray

  • Insider avatar
   Insider @ Προφήτης 15/03/2010 23:48:50

   Μπορώ να σας βοηθήσω ανώνυμα στη σύνταξη του υπομνήματος και στη μετάφραση.
   Αρχαίε, με άριστα το 10 παίρνεις 8 στα τεχνικά θέματα που έθιξες και 10 για τη κινητοποίηση που προκάλεσες.
   Να είστε όλοι καλά!

 30. DrNo avatar
  DrNo 15/03/2010 22:27:54

  Οτι και να λέμε και όσες υπογραφές κι αν μαζευτούν και οι άδειες από τη ΡΑE θα δίνονται κανονικά και οι τοπικές κοινωνίες θα αντιδρούν και το νομοσχέδιο της Μπιρμπιλη θα πάει στη Βουλή κανονικά.
  Και επαναλαμβάνω πως ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΚΙ ΑΛΛΟ (ΑΝΩ ΤΟΥ 15%) ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ, ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ....ΤΗΝ ΜΗ ΥΠΑΡΞΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ!
  Και την ίδια στιγμή ο Έλληνας γονατίζει από την ακρίβεια και την περικοπή μισθων!
  Θα το δουν με τα ματάκια τους οι δημοσιογράφοι που παρακολουθούν το antinews....ας το γραψουν και στις φυλλάδες τους, μπας και ξυπνήσει ο κόσμος για την πράσινη αναδιανομή εισοδήματος που σχεδιάζεται με περιτυλιγμα οικολογίας.

 31. DrNo avatar
  DrNo 15/03/2010 22:45:55

  Και κάτι ακόμα. Archaeopteryx μάλλον άσκοπα συστήνεις στον κόσμο να ελέγχει τους λογαριασμούς ΔΕΗ. Έμαθα πως η Τίνα το έλυσε το πρόβλημα.
  ΑΠΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΑΠΕ ΘΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΡΤ...ωστε όλες οι διαμαρτυρίες για τη "ληστεία" να κατευθύνονται κατά της ΕΡΤ...
  Γκεμπελικό εεε;

 32. ange-ta avatar
  ange-ta 15/03/2010 23:01:28

  «Οι ανεξάντλητες ΑΠΕ». Αχ… δεν σας τα μαθαίνουν αυτά στο γυμναστήριο… Ο αέρας και ο ήλιος είναι φαινομενικά ανεξάντλητα, δηλαδή θα διαρκέσουν περισσότερο από όσο η γενιά μας. Αλλά, χρυσή μου, η ηλιακή ενέργεια και ο αέρας στην Γη, είναι χαμηλής ενθαλπίας και εντροπίας, και επομένως δεν προσφέρονται για μετατροπή σε υψηλής εντροπίας και ενθαλπίας ηλεκτρισμό. 1ος και 2ος νόμος της θερμοδυναμικής, ρώτα έναν φυσικό ή έναν χημικό μηχανικό. Το πρόβλημα είναι χειρότερο δεδομένης της κακής συνήθειας του ρεύματος να μην …αποθηκεύεται.

  Για κάνε τα λιανά;
  Δηλαδή, δεν παράγεται ηλεκτρική ενέργεια από τον ήλιο και τον αέρα;;

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ ange-ta 15/03/2010 23:58:05

   Παράγεται, αλλά

   1)αντιοικονομικά και αναποτελεσματικά. Εξ ορισμού, από την μαμά Φύση. Εξ ου και το κόστος.

   2) περαιτέρω αντιοικονομικά και αναποτελεσματικά επειδή (α) το ρεύμα δεν αποθηκεύεται και (β) έχουμε κακομάθει να έχουμε ρεύμα όποτε θέλουμε και όχι όποτε φυσάει.

   Το παράδειγμα με του ανεμόμυλους είναι εξαιρετικό. Παλιά ο μυλωνάς άλεθε όταν φυσούσε. Όταν δεν φυσούσε ασελγούσε στις γειτόνισες και περίμενε να φυσήξει. Ένα χειρουργείο ή ένα χυτήριο δεν έχουν τέτοιες πολυτέλειες. Γι αυτό, και μόνο, έγραψε το Spiegel ότι έβαλαν ένα σκασμό αιολικά στην Γερμανία και δεν έχουν κλείσει ούτε ένα συμβατικό θερμοηλεκτρικό.

   Παραμύθι είναι φίλε μου αλλά είναι ελκυστική η προοπτική να πληρώνουμε όλοι ακριβά το ρεύμα για να εισπράττουν μερικοί, και πολλοί καλοπροαίρετοι αλλά αφελείς έχουν χάψει το τσάμπα αέρας και τσάμπα ήλιος (το πυρηνικό ρεύμα είναι φτηνότερο από το φωτοβολταϊκό και το αιολικό, και, για να μην τρομάξεις, το κάρβουνο επίσης).

   Τώρα αν θες μεσαιωνικό τρόπο ζωής με ρεύμα για το πλυντήριο όταν φυσάει, τα αιολικά είναι για σένα. Όσο για στεγνωτήρα, το σχοινί της μπουγάδας είναι αποτελεσματικότερο και φθηνότερο.

 33. victoria avatar
  victoria 17/03/2010 11:52:12

  Έχω αρχίσει να πείθομαι για την ..απάτη τουλάχιστον της τεχνο-οικονομικής πλευράς ΑΠΕ, ας μας πουν ότι είναι καθαρότερο, αλλά ασύμφορο και ας πάρουμε μετά τις αποφάσεις μας. Και τις ευθύνες μας. Γιατί σκεφτείτε και όποιον μένει στην Πτολεμαϊδα, φτηνό και μια χαρά το κάρβουνο για μας τους υπόλοιπους, αλλά δεν μπορούν να ανασάνουν έτσι και φυσήξει από τα ορυχεία και τις μονάδες, αυτό το έχουμε δει, δεν είναι προπαγάνδα. Νομίζω πως θα ήμασταν έτοιμοι να πληρώσουμε (λίγο κ αναλογικά, μην τρελαθούμε!! και όχι στην τωρινή οικονομική κατάσταση..) παραπάνω, αν πράγματι μπουν φίλτρα στο κάρβουνο, ή αν γίνουν επενδύσεις στο δίκτυο, ή αν το ρεύμα είναι -όντως- πιο πράσινο. Όμως σε κάθε περίπτωση, όχι για να πλουτίζουν, επιδοτούμενοι, ή υπερτιμολογούμενοι, ορισμένοι 'διορατικοί'. Επειδή δεν μπορούμε να το διασφαλίσουμε αυτό σαν χώρα, κάνουμε πίσω σε όλα, προσωπικά αυτή η εντύπωση μου δίνεται πολλές φορές.
  Π.χ. @DrNo πιο πάνω, έχετε δίκιο στην ουσία αλλά οι υπαινιγμοί για συμψηφισμό 'και της ΝΔ' δεν χρειάζονται: είναι γνωστό κ δημοσιευμένο ότι επί ΝΔ ο Βασιλάκος συμμετείχε σε Επιτροπή με εκπροσώπους όλων των φορέων και εταιρειών για εισηγήσεις στο πλαίσιο των ΑΠΕ (μαζί κ με Greenpeace κλπ, no comment), και όχι ως σύμβουλος του Περιστέρη, αλλά ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Παραγωγών Ενέργειας από ΑΠΕ (EREF) και επιστημονικός σύμβουλος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ. Τώρα, δεν είμαι σε θέση να σχολιάσω την επιστημονική του επάρκεια, αλλά αν περαιτέρω θεωρείτε ότι συγχέει τις ιδιότητές του στη δουλειά του, τότε μπορούμε όλοι να ανησυχούμε, γιατί τότε ήταν ένας ειδικός που έλεγε μια (μη αποφασιστική) άποψη σε μια Επιτροπή, τώρα είναι Πρόεδρος της ΡΑΕ (εντελώς άλλο).
  Όσο για το θέμα θέσεων εργασίας κλπ, πραγματικά προβληματίζομαι με αυτά που διαβάζω, αν είναι έτσι μιλάμε για ολόκληρες πολιτικές της Ε.Ε. (που υποτίθεται προέκυψαν από διεθνή έρευνα και εντέλει αποδοχή από 27 χώρες) που είναι άκυρες.. Οι στόχοι για τις ΑΠΕ είναι υποχρέωση από Ε.Ε., όποιος και να είναι Υπουργός. Άρα, ότι και να γίνει δεν μπορούμε να ξεσκεπάσουμε τη συνωμοσία μόνοι μας, ακόμα και αν είναι (συνωμοσία). Πρέπει όλη η Ευρώπη, η επιστημονική κοινότητα να πάρει θέση, να αναθεωρήσει αν χρειαστεί? Γιατί επειδή κάτι ξέρω από φυσική, κι εμένα δεν μου βγαίνουν τα κουκιά (αλλά το βρίσκω τραγικό τόσο δούλεμα?!)

  • theo1611 avatar
   theo1611 @ victoria 17/03/2010 16:17:22

   Για επιστημονική επάρκεια του Νίκου Βασιλάκου ούτε κουβέντα.
   Και μάλιστα ξέρει πάρα πολύ καλά (τεχνικά) και τα των στερεών καυσίμων και τα του φυσικού αερίου και τα των ΑΠΕ.

   Για τα τεχνικά αν ερωτηθεί κατάλληλα είμαι σίγουρος ότι θα δώσει τη σωστή απάντηση. Έχουμε λοιπόν μια καλή ευκαιρία να τον ρωτήσουμε, όπως πρότειναν και προηγούμενοι σχολιαστές.

   Και τα οικονομοτεχνικά της ενέργειας θεωρώ ότι τα γνωρίζει πάρα πολύ καλά.

   Οι πολιτικές και επιχειρηματικές επιλογές ξεφεύγουν από τα καθαρά τεχνικά, αλλά και τα τεχνικοοικονομικά, όταν υπάρχει πεπόνι και μαχαίρι.

   Δεν φταίει δηλαδή ο επαγγελματίας αν η χώρα δεν διαθέτει εργοστάσια κατασκευής ανεμογεννητριών για να αξιοποιήσει το αιολικό δυναμικό της με τρόπο που θα είχε θετικό ή καλύτερα το ελάχιστο αρνητικό ισοζύγιο στην ελληνική οικονομία και το ενεργειακό της ισοζύγιο (με αύξηση εκπομπών CO2 για την κατασκευή τους και εν επιγνώσει των προσφορότερων οικονομοτεχνικά εναλλακτικών).

   Όπως γίνονται τα πράγματα μοιάζουν με μία ακόμη καλοστημένη απάτη. Αυξάνει τις εκπομπές CO2 η Γερμανία π.χ., δημιουργεί θέσεις εργασίας, εισπράττει από εξαγωγή τεχνολογίας X 3, και τρέχουν και οι έλληνες λομπίστες και μεταπράτες να βγάλουν λεφτά, χωρίς να κάνουν τίποτα και απαιτούν και την επιδότηση όλων ημών των υπολοίπων, για να ... συνεισφέρουν στην "πράσινη" ανάπτυξη!!!

   Αν είμαστε μάγκες θα έπρεπε εδώ να αναπτύσσαμε και δοκιμάζαμε αιολική και ηλιακή τεχνολογία (μια που τα έχουμε άφθονα) και να την πουλούσαμε έξω για να μειώσουν τις εκπομπές τους (εδώ να κάναμε μόνο τις δοκιμές και τις επιδείξεις, άντε και κάποιες παραγωγικές εγκαταστάσεις στη λογική που προανέφερα). Αλλά αν σκεπτόμασταν και δουλεύαμε έτσι σα λαός δεν θα ήμασταν αυτοί που είμαστε, χρεωκοπημένοι και έτοιμοι να μπούμε ακόμα περισσότερο μέσα με "πράσινη" ανάπτυξη!!!

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ victoria 17/03/2010 20:13:33

   αν φτιάχναμε εμείς αιολικά, θα είχες την αίσθηση ότι απασχολεις κόσμο. Τι προτιμάς; Κατασκευαστές αιολικών; Πάλι θα πλήρωνς το αιολικό ρεύμα 3, 4 και 5 φορές πάνω. Αυτό που θες, δεν είναι επιδοτούμενη δουλειά, αλλά συνθήκες για ανάπτυξη, δηλαδή άφθονο ρεύμα και απήδηχτο τοπίο. Ναι τα ορυχεία είναι λίγο ντροπή, ναι, η Πτολεμαϊδα είναι αμαρτία, αλλά δύο λάθη δεν κάνουν ένα σωστό.

   Ο Αθανασόπουλος ήθελε δύο μονάδες κάρβουνου 800+800 MW αλλά όλα τα λαμόγια έπεσαν να τον φάνε. 1600MW κάρβουνο με σύγχρονα καζάνια, φίλτρα, αποθειωτές και ηλεκτροστατικά (να μην πω για fluidized combustors που είναι πρωτοποριακά) θα έλυνα το ενεργειακό. Το εισαγώμενο κάρβουνο είναι άφθονο, φτηνό, και χωρίς αμφιλεγόμενα και πολιτικά. Το ρεύμα δεν θα ήταν τόσο φτηνό όσο από τον λιγνίτη, αλλά θα ήταν ΠΟΛΥ φτηνότερο από οτιδήποτε έχει σκεφτεί η Μπιρμπίλη ή το φρούτο στην ΔΕΗ.

   Αλλά το κακό CO2... Είχε δίκιο ο Αθανασόπουλος (της ΔΕΗ, όχι ο καλαμποκάς), το CO2 δεν είναι δηλητήριο, δηλητήριο είναι η ψευδής και παραπλανητική προπαγάνδα του Σκάϊ και των άλλων πετρελαιοκάναλων (και σιωπηλών αεριάδων)

   Η χώρα είνα κατεστραμμένη, και οι νεο-πασόκοι, στα χνάρια της ΚΥΔΕΠ ανακάλυψαν το νεο-καλαμπόκι.

   Λεφτά υπάρχουν! Έχετε εσείς και θα σας τα πάρουμε εμείς!

 34. theo1611 avatar
  theo1611 18/03/2010 06:54:45

  Αρχαίε,

  Δεν έχω αλλάξει γνώμη από το παρελθόν, εξακολουθώ να συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.
  Απλά προσπάθησα να βάλω κάποια διάσταση οφέλους στη λελογισμένη προώθηση ΑΠΕ, πότε και υπό ποιές προϋποθέσεις θα είχε νόημα και πότε το επί πλέον κόστος θα αντιστάθμιζόταν από κάποια ωφέλη.
  Στυγνά οικονομικά και δη υπό τις παρούσες συνθήκες είναι απονεννοημένη επιλογή ιδίως όταν επιχειρείται η επιδότηση προμήθειας και εγκατάστασης ανεμογεννητριών σε ευρεία κλίμακα χωρίς καμμιά τεκμηρίωση σκοπιμότητας και βιωσιμότητας σε σύγκριση με τις εναλλακτικές λύσεις, έτσι γιατί είναι "πράσινες" (αλλά κανένας δεν λέει αν η ηπρασινάδα τους στο χρόνο ζωής τους αντισταθμίζει τη μαυρίλα της κατασκευής τους!!!).

  Αλλά τι περιμένεις όταν ακόμα και οι τεχνικές και οι οικονομικές επιλογές έχουν γίνει ακτιβιστικές.

  • Stratos avatar
   Stratos @ theo1611 18/03/2010 08:59:47

   Αν ήταν λίγο σοβαροί, όλοι αυτοί οι Βασιλάκοι και λοιποί καθηγητάδες θα ζητούσαν να εξορθολογιστεί το σύστημα αδειών αιολικών πάρκων. Και εξορθολογισμός θα ήταν ένα σύστημα με βαθμολόγηση, όπου π.χ. όποιος πρόσφερε πολλές θέσεις εργασίας, θα έπαιρνε πολλούς βαθμούς , άρα και πολλές άδειες κ.ο.κ.
   Αυτοί οι απίστευτοι τύποι το μόνο που ζητούν είναι απλοποίηση περιβαλλοντικών και καταπάτηση δασικών και ιδιωτικών εκτάσεων.
   Έχω δει το Βασιλάκο να μιλά σε συνέδριο και μου ήρθε να ξεράσω. Ένας λίγδης με φυστικί κουστούμι που ούρλιαζε κατά των Υπουργείων, των ΟΤΑ και των τοπικών κοινωνιών και που αναφερόταν σε επενδύσεις της ΤΕΡΝΑ που έχουν "κολλήσει" λες και ήταν τα εθνοσωτήρια έργα.

 35. DrNo avatar
  DrNo 18/03/2010 09:10:30

  Αν όλοι αυτοί οι Βασιλάκοι ήταν λίγο σοβαροί τεχνοκράτες, θα πρότειναν να δίνονται οι άδειες των αιολικών πάρκων με σύστημα βαθμολόγησης. Αν κάποιος πρότεινε πολλές μόνιμες θέσεις εργασίας , θα έπερνε πολλούς βαθμούς , άρα και πολλές άδειες κ.ο.κ. και δεν θα παραβιάζοταν και η Ευρωπαική νομοθεσία.
  Αυτοί οι απίστευτοι τύποι το μόνο που ζητούν είναι καταργηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και καταπάτηση ανευ όρων δημοσίων εκτάσεων.
  Εχω δει σε συνέδριο το Βασιλάκο και μου ήθε να ξεράσω. Ενας λίγδης με φυστικί κουστουμι που ούρλιαζε κατά Υπουργείων, Δήμων και τοπικών κοινωνιών, ενω παρουσίαζε και αιτήσεις για μεγάλα αιολικά της ΤΕΡΝΑ λες και ήταν τα πιο κρίσιμα έργα για το έθνος!

  Η γύμνια όλων αυτών των έμμισθων Βασιλάκων και καθηγητάδων υπερ αιολικών-που κάποιοι από εσας παρουσιάζουν ως επιστημονες- είναι οτι είναι οι ίδιοι και ίδιοι που επί 10χρόνια δεν προσφέρουν τίποτα στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας αλλά μόνο αναστατώνουν τις τοπικές κοινωνίες.

 36. victoria avatar
  victoria 18/03/2010 11:06:17

  Αθανασόπουλος το πάλευε για τη ΔΕΗ. Αλλά μια τον χτίζανε μέσα στο γραφείο του οι συνδικαλιστές, μια τον χτίζανε οι υπουργοί που δεν τολμούσαν να ακουμπήσουν το θέμα, ή να δώσουν μια αύξηση ούτε για τον πληθωρισμό, να φτιαχτεί κανένα έργο, ή να μη μπαίνει μέσα η ΔΕΗ εντέλει (αγροτικά τιμολόγια πρέπει να είναι τα φτηνότερα στον πλανήτη). Και τώρα οι αυξήσεις από παντού.

  Βέβαια άντε να πεις ότι π.χ. ένα λάθος της ΝΔ ήταν ότι δεν σήκωνε το βάρος να κάνει αυτές τις πολιτικές (των .. αυξήσεων, που ακούγονται άσχημα αλλά μερικές φορές επιβάλλονται κ τότε για επενδύσεις, όχι για να τα φάνε οι αιολικοί κλπ), κάτι τέτοια είναι τα λάθη που έγιναν. Αλλά αυτά δεν είναι πιασάρικα, ούτε τολμάει κανείς να το πει. Αντί για αυτό, θα κάνουν εξεταστική μπας κ βρουν κανένα μικροπολιτικό σκανδαλάκι.

  "Αλλά τι περιμένεις όταν ακόμα και οι τεχνικές και οι οικονομικές επιλογές έχουν γίνει ακτιβιστικές." συμφωνώ απόλυτα..

 37. theo1611 avatar
  theo1611 18/03/2010 19:37:36

  Στη δική μου κοσμοθεωρία το τι χρώμα κοστούμι φοράτε, αν είστε καθαροί ή άπλυτοι (κατά τη δικιά σας εκτίμηση) και αν χρησιμοποιήτε αραμπατζίδική ή όχι, τα προσπερνώ.

  Αν και την αραμπατζίδικη τη γουστάρω (για όσους έχετε άγνμοια τι εστί αραμπατζίδικη, είναι πολύ απλά η γλώσσα των παλιών αραμπατζήδων, για περισσότερα επιμορφωθείτε).

  Ξέρετε τι λέτε και κυρίως μπορείτε να τεκμηριώσετε αυτά που λέτε? Αυτό μετράει!!!

  Εγώ σας έκανα πάσα ότι ένας από αυτούς που μπορεί να τεκμηριώσει τα επιχειρήματα που αναπτύσσονται σ' αυτό το ποστ (και σε αντίστοιχα προηγούμενα) είναι ο νέος Πρόεδρος της ΡΑΕ, ο Νίκος Βασιλάκος, γιατί έχει την επιστημονική επάρκεια να το κάνει!!!

  Αλλά εσείς επιμέμετε στα περιστέρια, τα μπου(ι)ρμπου(ι)λια και την κούτρα (!) σας, κλπ.

 38. xboxer avatar
  xboxer 07/05/2010 09:10:24

  Αφήστε την Τίνα να κάνει τη δουλειά της. Δηληδή τι θέλετε ; Να μπει κανένα λαμόγιο και να τα δώσει όλα στο κεφάλαιο ; Η κοπέλα είναι τίμια τουλάχιστον και δουλεύει από τις 7 το πρωϊ μέχρι τις 11 το βράδυ

 39. edo avatar
  edo 21/08/2012 12:19:58

  Με αφορμή το σχόλιο ότι όλο αυτό το περί του "κακού" CO2 που φταίει για την υπερθέρμανση είναι προέκταση των απόψεων και συμφερόντων τύπου Αλ Γκορ (πήρε και Νόμπελ τρομάρα του, γιατι έβγαλε ένα λόγο που ερμήνευε όπως ήθελε απόψεις επιστημόνων), μετά από διάφορα τραγελαφικά άρθρα τόσα χρόνια (μέχρι και να κόψουμε την κρεατοφαγία, γιατί οι αγελάδες παράγουν αέρια και θα λιώσουν οι πάγοι... δεν αντέχω εκεί το έκαψα), να ρωτήσω πολύ σοβαρά τι θα κάνουμε με την εξάτμιση του νερού από τους ωκεανούς..
  Οι υδρατμοί είναι από τα αέρια που έχουν την ίδια συμπεριφορά όσον αφορά την συγκράτηση της θερμότητας, και σε κάθε καύση, έστω με ανθρωπογενή προέλευση, παράγονται σε διπλάσια ποσότητα σε σχέση με το CO2, έτσι πολύ απλοϊκά.. Δε συγκρίνεται όλο αυτό το ποσόν υδρατμών με το ποσόν που παράγεται καθημερινά από την εξάτμιση του νερού ωκεανών.. 3/4 επιφάνειας γης, είπατε τίποτα;;; Και μην πει κανείς ξαναπέφτει ως βροχή, και το Co2 δεσμεύεται για φωτοσύνθεση από δεντράκια και κυρίως από το επιφανειακό φυτοπλαγκτόν ωκεανών (3/4 επιφάνειας γης, με συνεισφορά του Ο2 της ατμόσφαιρας κοντά στο 85%).. Άσε που υπάρχουν ατμοσφαιρικοί μηχανισμοί που εξισορροπούν τη θερμοκρασία, που φυσικά κανείς δε μιλά για αυτούς, άσε που το κλίμα της γης έχει περάσει από δραματικές μεταβολές κρύου ζέστης στα κάτι δεκάδες χιλιάδες τελευταία χρόνια, χωρίς ανθρωπογενή αιτιολογία, αλλά απολύτως φυσική, αλλά αν τα λέμε αυτά, πώς θα φυτρώσουν ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά;;;;;;;;;
  Έχει χάψει η παγκοσμιότητα το τεράστιο συμφέρον του "μειώστε το CO2" και καθετί που βγάζει χρήμα το περνάνε σε αυτό, και ένας πούστης δε βγήκε να πει "Καταδικάζουμε τους υδρατμούς από όπου κι αν προέρχονται"!!!!!!
  Άντε, γιατί έχει φλομώσει ο κόσμος "πράσινα"...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.