Το κυνήγι των δύο εκατομμυρίων ψήφων
13/01/2015 13:21
Του Μικρού Οδυσσέα
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το κυνήγι των δύο εκατομμυρίων ψήφων

Εκεί εδράζεται η αισιοδοξία στη ΝΔ, καθώς το σχεδόν ένα εκατομμύριο ψήφων που πήραν αθροιστικά ΧΑ και ΑΝΕΛ το 2012 εμφανίζει έντονη κινητικότητα επαναπατρισμού στη ΝΔ. Ενώ και από το ΠΑΣΟΚ εσωτερικού του Ε. Βενιζέλου θα υπάρξουν διαρροές προς τη ΝΔ.

Είπαμε ότι ο πελάτης έχει πάντα δίκιο, αλλά όλα έχουν τα όρια τους και κυρίως τα εκλογικά ποσοστά ή η εκλογική επιρροή, για να είμαστε ορθοί στην ορολογία.

Οριακή αυτοδυναμία δίνει η εταιρεία Public Issue σε δημοσκόπηση για την εφημερίδα «Αυγή», με διαφορά, μάλιστα, 8% από τη Νέα Δημοκρατία!

Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 38% και, με αναγωγή εδρών, 151 έδρες, ενώ η ΝΔ 30%.
Τρίτο κόμμα έρχεται Το Ποτάμι με 7%, ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ και η Χρυσή Αυγή με 5,5% έκαστο, το ΚΚΕ με 5% και οι ΑΝΕΛ με 3%. 
Εκτός Βουλής μένουν το Κίνημα των Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου, συγκεντρώνοντας ποσοστό 1,5% και η ΔΗΜΑΡ με 1%.

Αν ήταν πιο συνεργάσιμοι οι σύντροφοι της ΔΗΜΑΡ, θα έμπαιναν κι αυτοί στη Βουλή.

Οι ΑΝΕΛ πιάνουν το κατώφλι του 3% και παίζουν το ρόλο του «μαξιλαριού» στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί η σχεδόν βέβαιη αυτοδυναμία.

Το αστείο είναι ότι το σενάριο της αυτοδυναμίας ενισχύεται με τους ΑΝΕΛ εκτός Βουλής, αλλά αυτά είναι «ψιλά γράμματα».

Το ζητούμενο είναι να προπαγανδιστεί η αυτοδυναμία ΣΥΡΙΖΑ: ένα παλιό καλό «κόλπο» για να δώσει κυβερνητικούς «πόντους» στη λαϊκή αγορά ανέφικτων πολιτικών θέσεων της Κουμουνδούρου.

Πρέπει δηλαδή να αναδειχτεί πάση θυσία η προοπτική της αυτοδυναμίας, έστω κι αν προσφέρει μόνο στιγμές κομματικής αυτοϊκανοποίησης. 
Στην παράσταση νίκης, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 66%, ενώ η ΝΔ βρίσκεται στο 22%. Λίγο κρίνεται το 66%, αλλά μπήκε για να ισορροπήσει τα θρησκευτικά ανοίγματα του «ιερατείου» του ΣΥΡΙΖΑ, με μια σαφή αναφορά σε ένα σχεδόν «διαβολικό» νούμερο.

Προσέξτε τώρα τι ακριβώς λέει ο εκλογολόγος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κώστας Πουλάκης που παρακολουθεί καθημερινά κυλιόμενες έρευνες: θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται αυτή την ώρα περίπου πέντε ποσοστιαίες μονάδες της Νέας Δημοκρατίας και εκτιμά ότι οροφή του κόμματός του είναι το 34% και της Νέας Δημοκρατίας το 29%.

Ο ίδιος πιστεύει ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν επιτρέπουν αυτοδυναμία και υπολογίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συγκεντρώσει 140 έως 145 βουλευτικές έδρες.

Ο ίδιος ο εκλογολόγος του ΣΥΡΙΖΑ διαψεύδει την Public Issue !!!

Καλά τα ανέκδοτα, να δούμε όμως που πραγματικά που βρισκόμαστε.

Αυτή τη στιγμή το προβάδισμα του κ. Τσίπρα, έστω και προοδευτικά μειούμενο είναι γεγονός και επιβεβαιώνεται από όλες τις μετρήσεις,.

Όμως εκτός από τα ποσοστά, υπάρχουν και οι απόλυτοι αριθμοί. Οι οποίοι λένε ότι χωρίς δύο εκατομμύρια ψήφους πανελλαδικά, η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει.

Για τα δύο εκατομμύρια ψήφων που λογικά φέρνουν την πρωτιά στη ΝΔ χρειάζονται επιπλέον 175 χιλιάδες ψήφους, σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2012.

Εκεί εδράζεται η αισιοδοξία στη ΝΔ, καθώς το σχεδόν ένα εκατομμύριο ψήφων που πήραν αθροιστικά ΧΑ και ΑΝΕΛ το 2012 εμφανίζει έντονη κινητικότητα επαναπατρισμού στη ΝΔ. Ενώ και από το ΠΑΣΟΚ εσωτερικού του Ε. Βενιζέλου θα υπάρξουν διαρροές προς τη ΝΔ.

Τα σημάδια από την Περιφέρεια είναι εξόχως ελπιδοφόρα για τη ΝΔ, που αν αντιμετωπίσει σε ένα βαθμό το κλασικό πρόβλημα της στη Β΄ Αθήνας, θα έχει σοβαρές πιθανότητες να κόψει πρώτη το νήμα.

Ειδικά από τη στιγμή που στη ρητορική της μπήκε η προοπτική. Αν συμπληρωθεί και από ένα είδος αυτοκριτικής που θα συνοδεύεται και με συγκεκριμένες διορθωτικές κινήσεις στην άσκηση της εξουσίας, όλα αλλάζουν.

Και τότε τα συγκροτήματα θα κάνουν ακόμα μία κυβίστηση, γιατί πατροπαράδοτα πάνε με το νικητή. Το έχουν σε γρουσουζιά να έχουν στηρίξει τον ηττημένο και ενδέχεται να βιάστηκαν για τη στροφή 180 μοιρών…

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Fotini avatar
  Fotini 13/01/2015 15:30:06

  Στίς ἐκλογές τοῦ 09 γέμισαν οἱ παραλίες ἀπό γαλάζια μαγιό δίνοντας ἕνα γερό μάθημα στό κόμμα. Ποῦ θά πᾶνε χειμωνιάτικα νά τιμωρήσουν τήν ΝΔ, στά μπαράκια καί στίς καφετέριες; :)

  • Άλυτη Εξίσωση avatar
   Άλυτη Εξίσωση @ Fotini 13/01/2015 15:54:17

   ...Για σκί πάντως δύσκολο.

   • Fotini avatar
    Fotini @ Άλυτη Εξίσωση 13/01/2015 16:58:42

    :) :). Διαφωνῶ. Οἱ τιμές στίς ῾Ελληνικές ῎Αλπεις εἶναι πολύ προσιτές τώρα.

  • ΣΚΑΙς avatar
   ΣΚΑΙς @ Fotini 14/01/2015 00:28:54

   FOTINI έχετε ΑΠΟΛΥΤΟ δίκιο... Οι ΝΔκράτες είναι πάντα υπεράνω. Και τώρα το ίδιο θα κάνουν. Σας λέω κάτι αισιόδοξο. Αν η ΝΔ φτάσει το 30% μετά από 2.5 χρόνια λιτότητας κλπ. θα πρόκειται για τρομερή επιτυχία. Οι άλλοι ήταν πάντα ΠΑΣΟΚΟΙ που σχεδόν πάντα νικούσαν.

 2. airman avatar
  airman 13/01/2015 17:37:37

  "... εκτιμά ότι οροφή του κόμματός του είναι το 34% και της Νέας Δημοκρατίας το 29%." Το άθροισμα των δύο "οροφών" συνεπώς είναι 63%. Ωστόσο περιθώριο να "ψηλώσει" κάποια από τις δύο οροφές - ή και οι δύο - όσο συμπιέζονται τα "χαμηλά πατώματα" υπάρχει. Ποια από τις δύο "οροφές" μπορεί να ψηλώσει περισσότερο και πόσο, θα φανεί στην πορεία και σίγουρα θα αποτυπωθεί στο συνολικό άθροισμα. Στην περίπτωση που αυτό ξεπεράσει το 66% και εάν ταυτόχρονα έχουμε πεντακομματική βουλή, όλα μπορούν να συμβούν. Γι' αυτό ο Αλέξης εκβιάζει για αυτοδυναμία, ο Πάνος διατείνεται ότι είναι αναγκαίος, ο Βαγγέλης θέλει να είναι κι αυτός τρίτος και ο Σταύρος προσπαθεί να "ψηλώσει" όσο μπορεί. Όσο λιγότεροι μείνουν στα σπίτια τους, τόσο περισσότερο ανήσυχοι είναι κάποιοι. Ορισμένοι εξ αυτών δε ήδη μιλούν για κλειδαμπαρώματα!

 3. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 13/01/2015 17:43:04

  Στις Δημοτικές αντιδράσαμε σε λανθασμένες υποψηφιότητες και σε λάθος στρατηγικές.Αποτέλεσμα;Ενας Τζιτζικώστας με 72%.Υπάρχουν παντού σκεπτόμενοι και αναποφάσιστοι καθώς και αρκετοί που θεωρούν οτι έστειλαν το μήνυμα τους και τώρα ειναι καιρός να επιστρέψουν

  • Ο Λούμπεν avatar
   Ο Λούμπεν @ Μεγάλες στιγμές 13/01/2015 20:07:04

   Το να στέλνεις μηνύματα δεν αποτελεί αυτοσκοπό. Το ζητούμενο για κάθε κόμμα είναι να πείσει ότι το έλαβε κιόλας.

   • Μεγάλες στιγμές avatar
    Μεγάλες στιγμές @ Ο Λούμπεν 13/01/2015 21:31:14

    Η χρέωση γίνεται στην αποστολή του μνμ ,όχι στην λήψη..!!

    • Ο Λούμπεν avatar
     Ο Λούμπεν @ Μεγάλες στιγμές 13/01/2015 23:25:18

     από την λήψη εξαρτάται όμως, ποιός θα πληρώσει τον λογαριασμό!

 4. Eva avatar
  Eva 14/01/2015 14:44:16

  Αυτοί που ψήφισαν ΑΝΕΛ αισθάνονται δικαιωμένοι σήμερα?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.