Το θεώρημα της «κωλοτούμπας»
13/02/2015 18:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το θεώρημα της «κωλοτούμπας»

Το «θεώρημα της κωλοτούμπας» θα επιβεβαιωθεί ακόμη μια φορά. Ως αναγκαίο κακό και όχι ως πραγματική επιλογή. Όσοι απέφυγαν την ευθύνη στην κρίσιμη ώρα, ας περιμένουν την επόμενη πολιτική ευκαιρία τους, σε συνθήκες ευνοϊκές για λαοφιλείς παροχές.

Από τα site και τα social media η λέξη «κωλοτούμπα» επικράτησε στην ορολογία της καθημερινότητας της πολιτικής ζωής, από το 2011 και εντεύθεν.

Δεν είναι μόνο πράξη η κωλοτούμπα ή κυβίστηση, στο πιο «επιστημονικό». Είναι και επιθετικός προσδιορισμός: ο κωλοτούμπας κος τάδε, η …Κομανέτσι και όλα τα ωραία νεοελληνικά «μάγκικα».

Από την απαξίωση αυτή προκύπτει ως λογικό συμπέρασμα ότι ο πιο μάγκας Πρωθυπουργός θα ήταν αυτός που θα έκανε τις τράπεζες να «στεγνώσουν» από ρευστό, θα έβγαζε ουσιαστικά τη χώρα από το ευρώ αλλά και από την ΕΕ, ένας πραγματικός «επαναστάτης» που θα δημιουργούσε μια «αυτάρκη χώρα» σαν την Αλβανία του Χότζα ή την ιδανική Πολιτεία του Πλάτωνα, που οι κάτοικοι της θα αναζητούσαν άμεσα μια καλύτερη τύχη εκτός συνόρων, αφού θα είχαν βαρεθεί τόση χλιδή.

Κι αν το 2012 το 43% που συγκέντρωσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ήταν «μνημονιακό», το 40% των ΣΥΡΙΖΟΑΝΕΛ του 2015 είμαστε βέβαιοι ότι είναι «αντιμνημονιακό»;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχοντας προσαρτήσει όλους τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ πόσο ρηξικέλευθο και ριζοσπαστικό κόμμα μπορεί να είναι;

Το ότι εισέπραξε τη δυσαρέσκεια των πολιτών, δεν σημαίνει ότι οφείλει να μετατρέψει τη χώρα σε μια ευρωπαϊκή απομονωμένη Κούβα.

Οι ΑνΕλ δεν μπήκαν στη Βουλή με το σύνθημα «ξεκόλλα Αλέξη» και τη διαβεβαίωση ότι θα φρενάρουν τις ακραίες φωνές και τον εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας;

Η προεκλογική περίοδος πέρασε. Η στροφή στον ρεαλισμό είναι αναπόφευκτη για το νέο κυβερνητικό συνασπισμό, αν θέλει να παραμείνει στην εξουσία. Γιατί η πιθανότητα «ατυχήματος» δημιουργεί τη βεβαιότητα πτώσης της Κυβέρνησης.

Πολύ περισσότερο που στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ οι ψηφοφόροι δεν φοβήθηκαν τον κίνδυνο, καθώς θεώρησαν ότι οι προεκλογικές λεκτικές υπερβολές δεν σηματοδοτούσαν κάποιο σχέδιο εξόδου από το ευρώ, αλλά τον περιορισμό των εκλογικών απωλειών προς τα αριστερά.

Όντας επικοινωνιακά ικανότεροι, οι Κυβερνητικοί θα παρουσιάσουν την «κωλοτούμπα» ως ένα έντιμο συμβιβασμό, την τρόικα ως θεσμική τρισυπόστατη θεότητα του καλού, το Μνημόνιο, ως το μόνο ενάρετο Πρόγραμμα, τα προαπαιτούμενα ως αναγκαία στάδια προς την αταξική κοινωνία,

Οι Γερμανοί θα εξακολουθήσουν να χρωστούν το κατοχικό δάνειο, το «ξανθό γένος» θα μας περιμένει για να μας αδειάσει στην πρώτη ευκαιρία, οι ΗΠΑ θα είναι ο βασικός στρατηγικός σύμμαχος.

Κι όλα αυτά μια επιστροφή στην κανονικότητα είναι. Η εξάρτηση του νεοελληνικού κράτους από τις Μεγάλες Δυνάμεις δεν σταμάτησε ποτέ να υφίσταται στα σχεδόν διακόσια χρόνια ιστορίας του.

Στις περιόδους όπως αυτή, που τα χρέη μας έπνιγαν γινόταν εντονότερη. Η απόλυτη εθνική ανεξαρτησία έχει πολλά προαπαιτούμενα και αυτή τη στιγμή δεν εκπληρώνουμε κανένα.

Η μόνη λογική επιλογή είναι ο συμβιβασμός, έστω και επώδυνος. Όλα τα υπόλοιπα είναι φιλολογίες, λύσεις με άγνωστο μέλλον, πλεύση σε «αχαρτογράφητα νερά».

Το «θεώρημα της κωλοτούμπας» θα επιβεβαιωθεί ακόμη μια φορά. Ως αναγκαίο κακό και όχι ως πραγματική επιλογή. Οι υμνητές των Μνημονίων ας απολογηθούν στο ακροατήριο των ψηφοφόρων τους. Όσοι απέφυγαν την ευθύνη στην κρίσιμη ώρα, ας περιμένουν την επόμενη πολιτική ευκαιρία τους, σε συνθήκες ευνοϊκές για λαοφιλείς παροχές.

Οι έχοντες την εξουσία όμως απολογούνται στην Ιστορία. Και μόνο αυτή θα τους κρίνει στο μέλλον, έχοντας μια ασφαλή απόσταση από τα γεγονότα.

Προς το παρόν δικαιώνεται η ρήση του Α. Σαμαρά ότι υπάρχει κάτι χειρότερο από την "κωλοτούμπα": να ρίξεις τη χώρα στα βράχια...

Μικρός Οδυσέας

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.