Το δίλημμα των επόμενων εκλογών θα είναι δεξιά ή αριστερά
22/11/2014 18:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το δίλημμα των επόμενων εκλογών θα είναι δεξιά ή αριστερά

Από τα γκάλοπ που γίνονται, μεγαλύτερη σημασία έχει να δει κανείς τα μικρότερα κόμματα τι κάνουν και που βρίσκονται. Κι εκεί θα καταλάβει αφενός ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι μάχη για δύο και αφετέρου ότι τα μικρά κόμματα βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Οι δημοσκοπήσεις πάνε κι έρχονται, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται άλλοτε με 2 άλλοτε με 3, άλλοτε με 4 μονάδες, αυτό δεν έχει και τόση σημασία. Σημασία θα είχε αν προηγούνταν με 8 και 10 μονάδες, κάτι που θα έδειχνε ότι ο Τσίπρας έχει ρεύμα και θα είναι σίγουρα ο επόμενος πρωθυπουργός.

Από τα γκάλοπ που γίνονται, ωστόσο, μεγαλύτερη σημασία έχει να δει κανείς τα μικρότερα κόμματα τι κάνουν και που βρίσκονται. Κι εκεί θα καταλάβει αφενός ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι μάχη για δύο και αφετέρου ότι τα μικρά κόμματα βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Δείτε για παράδειγμα στη δημοσκόπηση της MRB τρίτο κόμμα είναι το Ποτάμι με 7,5%. Το ΚΚΕ ακολουθεί με 5%, ενώ αποδυναμωμένο καταγράφεται το ποσοστό της Χρυσής Αυγής (4,9%). Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 4% και οι ΑΝΕΛ 3,1%. Η ΔΗΜΑΡ μένει εκτός Βουλής με 1,4%, ποσοστό που συγκεντρώνει και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Στο εβδομαδιαίο βαρόμετρο της Metron Analysis για την εφημερίδα «Παραπολιτικά», τρίτο κόμμα είναι το «Ποτάμι» με 5,9%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 4,4%, το ΠΑΣΟΚ με 3,7%, η Χρυσή Αυγή με 3,5%, ΑΝΕΛ με 2,8% και όλοι υπόλοιποι κάτω από το εκλογικό μέτρο του 3%

Τα συμπεράσματα είναι πολλά, αν πιστέψουμε ότι όντως έτσι είναι η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή και με δεδομένο ότι πολλά αλλάζουν πάνω από την κάλπη.

Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το κόμμα του… τίποτε ή του λίγο απ’ όλα. Το Ποτάμι του Θεοδωράκη που αν ρωτήσεις έστω κι έναν από αυτούς που το ψηφίζουν ποιοι είναι εκείνοι που στελεχώνουν το κόμμα μετά από τον αρχηγό δεν πρόκειται κανείς να σου απαντήσει γιατί κανείς δεν τους ξέρει. Ή γιατί απλά δεν υπάρχουν άλλοι όπως δεν υπάρχουν και ιδέες. Κλεμμένα συνθήματα και προτάσεις από προγράμματα άλλων κομμάτων και κινημάτων και φτιάχνουν μια ιδεολογική κουρελού που όλα τα χωράει. Σαν τον καλό το μύλο που όλα τα αλέθει.

Το δεύτερο είναι ότι η Χρυσή Αυγή έχει υποχωρήσει σημαντικά καθώς ο κόσμος που την στήριξε έχει καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά. Και μιλάμε για τους σοβαρούς ανθρώπους που πίστεψαν στην αντισυστημική Χρυσή Αυγή όχι τα φασιστοειδή. Εκείνοι που είχαν απογοητευτεί από τα άλλα κόμματα επιστρέφουν στη βάση τους αφού έτσι κι αλλιώς κόμμα… Κορυδαλλού δεν μπορεί να υπάρξει.

Το τρίτο είναι ότι όλοι αυτοί οι αντιμνημονιακοί τύπου Καμμένου είναι στα Τάρταρα. Τους πήρε χαμπάρι ο κόσμος και τους στέλνει εκεί που τους αξίζει. Οι απίθανοι ψεκασμένοι που βρίζουν, προσβάλλουν τους θεσμούς, παίζουν ακόμη και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάνουν αντιμνημονιακή επανάσταση με τα λεφτά της κρατικής επιχορήγησης είναι η ώρα να μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Έτσι λοιπόν και οι ΑΝΕΛ που ήδη βρίσκονται σε διαδικασία διάλυσης, θα έχουν την τύχη όλων εκείνων των κομμάτων που υπάρχουν γιατί κάποιοι άλλοι κάνουν τη βρόμικη δουλειά, να κρατήσουν δηλαδή όρθια τη χώρα.

Το τέταρτο συμπέρασμα αφορά στη ΔΗΜΑΡ του κ. Κουβέλη η οποία απλά δεν υπάρχει. Οι παλινωδίες του αρχηγού, τα ύποπτα παιχνίδια του, το τσαλαβούτημα από εδώ κι από εκεί δεν άρεσε σε όσους πίστεψαν σε μια πραγματικά ευρωπαϊκή αριστερά απαλλαγμένη από τα σταλινικά βάρη. Τώρα ήρθε η ώρα να πληρώσει ο Κουβέλης και η παρέα του τα επίχειρα της πολιτικής ένδειάς τους.

Το πέμπτο είναι ότι και το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, με το ζόρι θα εκλέξει βουλευτές. Αυτό το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου που έχει ως αντίπαλο τον Γ. Παπανδρέου και που δεν μπορεί να συσπειρώσει την κεντροαριστερά δεν έχει λόγο να υφίσταται. Και δεν μπορεί να παίξει το ρόλο του αναχώματος στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί απλά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μεταλλαγμένο ΠΑΣΟΚ.

Ένα έκτο συμπέρασμα αφορά τις ίδιες τις δημοσκοπήσεις, τη σκοπιμότητά τους και κυρίως πόσο μπορούν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη μετρήσεις που πληρώνονται από συγκεκριμένες εφημερίδες οι οποίες εξυπηρετούν συγκεκριμένους σκοπούς. Για παράδειγμα, η δημοσκόπηση της MRB για την εφημερίδα «Αγορά» του Χατζηνικολάου δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ 23,9% έναντι 19,6% της ΝΔ, δηλαδή διαφορά 4,3% στην πρόθεση ψήφου. Με την αναγωγή στην εκτίμηση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ φτάνει το 30,6% και η ΝΔ το 25,1%.

Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προβάδισμα 4,7 μονάδων και στο εβδομαδιαίο βαρόμετρο της Metron Analysis για την εφημερίδα «Παραπολιτικά». Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 23,3% τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 18,6%.

Έρχεται λοιπόν η δημοσκόπηση της Public Issue που λέει ότι η διαφορά στην… εκτίμηση εκλογικής επιρροής είναι 11,5 μονάδες. Το γκάλοπ για λογαριασμό της «Εφημερίδας των Συντακτών» λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 38,5% (35,5% τον Οκτώβριο στην έρευνα της ίδιας εταιρείας) και η ΝΔ 27% (27%). Τώρα τι είναι αυτή η εκλογική επιρροή ένας θεός ξέρει, όμως, στους τίτλους αυτό που παίζει είναι η… διαφορά των 11,5 μονάδων. Και βεβαίως αποκρύπτεται με εύσχημο τρόπο ότι 6 στους 10 Έλληνες δε θέλουν πρόωρες εκλογές ή ότι ο Σαμαρά προηγείται 13 μονάδες στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ avatar
  ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ 22/11/2014 22:35:57

  Πολλά θα είναι τά διλήμματα, εξαρτάται από την οπτική σκοπιά του κάθε ψηφοφόρου. Εάν αποκτήση παλλαϊκό ενδιαφέρον η άποψη αμφισβητήσεως του ύψους και του τρόπου πληρωμής το Δημ. Χρέος προς τους δανειστές μας, δεν θα είναι η Νέα Δημοκρατία ούτε στο 20 %. Εκτός και εάν πρό των εκλογών αμφισβητήση με στοιχεία και κινηθεί αποτελεσματικά προς τους δανειστές μας για αυτό το βραχυ-, μεσο- και μακροπρόθεσμο ανυπέρβλητο εμπόδιο για την Εθνική απεξάρτηση. Οι πολίτες αισθάνονται εγκλωβισμένοι σε αυτό το ζήτημα και στον βαθμό πού θα τό ιεραρχήσουν ως πρωτεύον, σε αυτόν τον βαθμό και η ψήφος τους δεν θα κατευθυνθή στην Ν.Δ.

  • σκεπτικιστης avatar
   σκεπτικιστης @ ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ 23/11/2014 10:31:31

   δεν πιασαμε ως χωρα τον ταυρο απο τα κερατα, οταν επρεπε, το 2010, που ειχαμε το πανω χερι. Η τοτε κυβερνηση, περαν του οτι κατα τη δικη μου γνωμη εργαζοταν για τα συμφεροντα του δολαριου, προτιμησε να αγορασει χρονο, ελπιζοντας σε αλλαγη πολιτικης στην ΕΕ. Ισως, το ιδιο πιστεψε και η σημερινη κυβερνηση, δηλ πως θα προσχωρησουν οι γερμανοι στην λογικη της ποσοτικης χαλαρωσης και οτι η εκτ θα αγορασει το ελληνικο χρεος. Διοτι το προγραμμα, ειναι φανερο και στους μη γνωριζοντες οικονομικα, δεν βγαινει. Και το πλεονασμα, ηταν απο τα ετοιμα χρηματα του λαου, που απλα τα ιδιοποιηθηκε το κρατος με βαρια φορολογια. Τελειωνουν κι αυτα, τελειωνει και ο πολιτικος χρονος. Σαμαρας , δεν λεω κυβερνηση, και αντιπολιτευση, στην πραγματικοτητα συμφωνουν πως το χρεος δεν ειναι βιωσιμο. Κανενας σοβαρος δεν θα επενδυσει σε μια χωρα που θα κινδυνευει για τα επομενα δεκα χρονια, απο μερα σε μερα , με χρεωκοπια. Αρα, η μαχη θα δοθει εκει που ειπες φιλε μου στο χρεος. Αναγκαστικα η κυβερνηση πρεπει να αφησει τα παραμυθια περι επιτυχημενης πορειας και να ζητησει ανοικτα ρυθμιση του χρεους και νεα δανεια για επανεκινηση της οικονομιας. Η αντιπολιτευση, ηδη το εχει κανει σημαια. Ο δρομος θα χει πονο, αλλα ο λαος πρεπει να ξερει τ ην αληθεια και να γινει εθνικο σχεδιο δρασης. Ισως, μετα τις εκλογες να χρειαστει να γινει κατι τετοιο, με εθνικη συνεννοηση. Εκει φτασαμε, γιατι αναβαλουμε τα σπουδαια.

 2. Hunter avatar
  Hunter 23/11/2014 13:10:02

  Αριστερά υπάρχει και το βροντοφωνάζει (άσχετα αν εξελίχθηκε σε αστικό κόμμα πλέον). Δεξιά δεν υπάρχει δυστυχώς. Υπάρχει "παλιά Ακροδεξιά" και "μοντέρνα Κεντροδεξιά"...

 3. GJ avatar
  GJ 23/11/2014 13:26:44

  Ο κόσμος θα πρέπει να σκεφτεί πλέον με το μυαλό που διαθέτει (ναι, πρέπει να το χρησιμοποιήσει) και να αφήσει επιτέλους τις σκοπιμότητες των εκάστοτε δημοσκοπήσεων που υποκρύπτουν πολιτικές δόλιες και κατάπτυστες. Τα δείγματα που χρησιμοποιούν είναι για το κάλαθο των αχρήστων αν κάποιος αναλογιστεί τις τεράστιες αποκλίσεις μεταξύ τους (outliers).

 4. ΓΓΣ avatar
  ΓΓΣ 23/11/2014 16:37:15

  Όσο ο Πρωθυπουργός έχει 10-15% μονάδες προβάδιμα από τον αρχηγό της αξ. αντιπολίτευσης, και η διαφορά μεταξύ αυτών που δεν θέλουν εκλογές σε σχέση με αυτούς που θέλουν είναι πάλι 10-15%, δεν πρέπει να ανησυχούμε. Και νέος Πρόεδρος Δημοκρατίας θα εκλεγεί και στις εκλογές του 2016 η Νέα Ελλάδα θα είναι πρώτο κόμμα με πιθανή αυτοδυναμία.

 5. Θόδωρος 17.06.201? avatar
  Θόδωρος 17.06.201? 23/11/2014 18:35:33

  ???

 6. ΓΙΑΝΝΗΣ Σ. avatar
  ΓΙΑΝΝΗΣ Σ. 23/11/2014 18:58:03

  Mε άλλα λόγια το συμπέρασμα απ' όλα τα γκάλλοπ είναι οτι αυτή τη στιγμή ο Ελληνικός λαός θα ήθελε να παραιτηθεί η συγκυβέρνηση και χωρις να γίνουν εκλογές, να αναλάβει την κυβέρνηση νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, με Πρωθυπουργό Σαμαρά και προφανώς αντιπρόεδρο Τσίπρα...Μόνο έτσι ικανοποιούνται όλες οι απαιτήσεις του. Ήτοι, οχι εκλογές, ναι στο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, και Πρωθυπουργός Σαμαράς. Θα αποδεχτούν ο Σαμαράς και ο Τσίπρας την λαική βούληση? Εγώ θα το ευχόμουν και πιστεύω οτι θα ήταν η καλύτερη λύση στην παρούσα φάση, κι ας λένε πολλοί ακόμα κι εδώ μέσα οτι ο λαός είναι ζώα και ψηφίζουν πάντα αυτόν που τους τάζει τα περισσότερα...

 7. Eva avatar
  Eva 24/11/2014 22:38:36

  Όταν λέτε αριστερά εννοείτε τον συριζα?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.