Το αουτσάιντερ που έγινε ακλόνητο φαβορί!
09/10/2015 15:54
Tου Μικρού Οδυσσέα
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το αουτσάιντερ που έγινε ακλόνητο φαβορί!

Με όρους ανανέωσης, με όρους συγκριτικής αξιολόγησης των υποψηφίων, με όρους προοπτικής, ο Τζιτζικώστας μετατρέπεται από αουτσάιντερ σε φαβορί στην κούρσα της διαδοχής

Τον μισό ενθουσιασμό που έχουν τώρα στις εσωκομματικές να είχαν επιδείξει στις γενικές εκλογές τα «στελέχη», οι ινστρούχτορες, οι παρατρεχαμένοι και οι ανεπάγγελτοι παραγοντίσκοι, η ΝΔ θα είχε κερδίσει.

Ίσως διότι για κάποιους να είναι απείρως σημαντικότερο το πρόσωπο του αρχηγού, από τη νίκη στις εκλογές. Ίσως γιατί η διατήρηση των κομματικών προνομίων γίνεται πιο εύκολη υπόθεση σε φάση «αξιωματικής αντιπολίτευσης» και όχι σε περίοδο που ένα κόμμα μπαίνει στο «μπελά» της διακυβέρνησης.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ως την 22α Νοεμβρίου θα γίνει μάχη. Με υπερβολές, λεκτικούς διαξιφισμούς, χτυπήματα πάνω και κάτω από τη ζώνη και κυρίως προσωπικές επιθέσεις.

Τέσσερις υποψηφιότητες, τελείως διακριτές μεταξύ τους. Το κυρίαρχο όμως πρόβλημα της ΝΔ δεν είναι το πρόσωπο του Προέδρου, αλλά το ιδεολογικό στίγμα (που δεν έχει), το δομικό της πρόβλημα ως προς την οργάνωση και τη λήψη αποφάσεων, η (μη) συλλογική της λειτουργία, το γεγονός ότι τείνει να γίνει ένα κόμμα εχόντων και κατεχόντων, μακριά από τα λαϊκά στρώματα.

Δεν έλαβε χώρα (ίσως γιατί δεν εξυπηρετούσε) καμία ανάλυση της ψήφου του Σεπτεμβρίου, που σε όλες ανεξαιρέτως τις μαζικές λαϊκές γειτονιές, ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε διπλάσιο τουλάχιστον ποσοστό από τη ΝΔ. Βγήκαν όμως πολλοί –ισχυροί και βαρύγδουποι- τονίζοντας ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης συγκράτησε τις δυνάμεις του κόμματος σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις της Άνοιξης και του καλοκαιριού! Συγκρίνουν δηλαδή μήλα με μπανάνες, καθώς η ΝΔ έλαβε διακόσιες χιλιάδες ψήφους σε σχέση με τις εκλογές του Ιανουαρίου.

Αν είναι οι πολιτικές και εκλογικές αναλύσεις να είναι τόσο επιφανειακές από ρηχά επιτελεία και Προέδρους, ας ετοιμαστούν στη Συγγρού για μακρά περίοδο αγρανάπαυσης, μέχρι να βαρεθεί ο λαός τον Τσίπρα.

Αν και υπάρχει πολύς χρόνος ως την πρώτη Κυριακή των εσωκομματικών, ήδη μπορούν να εξαχθούν κάποια πρώτα συμπεράσματα: ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, εκπροσωπεί τη «συστημική» πλευρά του κόμματος και γύρω του έχουν στοιχηθεί κυρίως παλαιοί βουλευτές και κομματάρχες. Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι αν η εκλογή Προέδρου γινόταν από ένα κομματικό συνέδριο, θα ήταν ο αδιαμφισβήτητος νικητής. Σε εκλογικό σώμα όμως πεντακοσίων χιλιάδων πολιτών και βάλε δεν έχει σχεδόν καμία τύχη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο εκπρόσωπος του (νεο)φιλελευθερισμού, προσπαθεί να πείσει ότι έχει τη δική του διαδρομή και να κριθεί με βάση αυτή και όχι το επώνυμο του. Η υπουργική του θητεία δεν τον βοηθάει ιδιαίτερα, τα ερείσματα του όμως τα έχει. Ποντάρει κυρίως στη φαγωμάρα των υπολοίπων για να βρεθεί στο δεύτερο γύρο και να τα παίξει εκεί όλα για όλα, με συμμαχίες της δεύτερης Κυριακής.

Ο Άδωνις από την πλευρά του, έβαλε υποψηφιότητα όταν είδε ότι ο Βορίδης δεν ήταν διατεθειμένος να εκτεθεί, ίσως για να μην απολογηθεί για ακόμη μία φορά για την περιβόητη φωτογραφία. Η υποψηφιότητα Γεωργιάδη, έγινε κυρίως με στόχο την "άτυπη αρχηγία" στο «υπερδεξιό» κέρας της ΝΔ.

Με όπλο του την φωνασκούσα παρουσία του στα ΜΜΕ και καίρια την υψηλή αναγνωρισιμότητα του θα εξαντλήσει τις όποιες (λίγες) πιθανότητες του αναλογούν. Οι πιστοί αλλά ευάριθμοι υποστηρικτές του προκαλούν ήδη μεγάλο «θόρυβο», το πρόβλημα όμως είναι ότι η υπερβολική έκθεση στα ακόρεστα μίντια κάποια στιγμή γυρνά μπούμερανγκ. Το «σκληρό ροκ» απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δημιουργεί οπαδούς, δεν βοηθά όμως την παράταξη στην εξέλιξη της. Εκφράζει ένα μόνο μικρό τμήμα της και σε καμία περίπτωση το όλον. Όπως και το συνολικό ύφος και η παρουσία του Άδωνι δεν ταιριάζει καθόλου σε Πρωθυπουργό. Όπως -κατά γενική ομολογία- δεν βοήθησαν και τον Γενάρη οι υπερβολές -που τρολαρίστηκαν αγρίως- με το τι θα πάθουμε με Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ξεκίνησε ως απόλυτο αουτσάιντερ τη διαδικασία της διαδοχής, αλλά όσο περνούν οι μέρες γίνεται κατανοητό ότι είναι ο γνήσιος εκφραστής της συντηρητικής, δημοκρατικής Δεξιάς, της πλειοψηφίας δηλαδή μέσα στη ΝΔ έναντι της μειοψηφίας των νεοφιλελεύθερων.

Το κώλυμα του ως Περιφερειάρχη είναι αυτό που μονότονα του προσάπτουν, όσοι είναι απέναντι του.

Στην πραγματικότητα είναι όμως το μεγάλο του πλεονέκτημα. Αν εκλεγεί, θα εξακολουθήσει να είναι ένας «μικρός Πρωθυπουργός» στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με καθημερινή επαφή με τα προβλήματα των πολιτών, με τις αρτηριοσκληρωτικές δημόσιες υπηρεσίες, με τα συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Είναι απείρως προτιμότερο να μην αναλώσει τα επόμενα τρεισήμισι χρόνια σε ανούσιους «πολέμους της ατάκας» εντός του Κοινοβουλίου, αλλά να τα χρησιμοποιήσει παραγωγικά ως διοικητής μιας Περιφέρειας, που έχει σε σμίκρυνση όλα τα προβλήματα της χώρας.

Να προβληματισθεί για το πώς θα συνδεθεί το σιδηροδρομικό δίκτυο με τον λιμένα της Θεσσαλονίκης και όχι με την ψήφιση ή μη ενός ακόμη επαχθούς Μνημονίου.

Για να μην «πέσει και αυτός από τα σύννεφα» όταν κληθεί να διαχειριστεί τις τύχες της χώρας, όπως ο Τσίπρας και τόσοι άλλοι.

Η συγκυρία το έφερε να μην τεθεί αντιμέτωπος με τον επίσης Περιφερειάρχη, Κώστα Μπακογιάννη και έτσι να αποφύγει τη «μητέρα των μαχών». Τουλάχιστον προς το παρόν.

Με όρους ανανέωσης, με όρους συγκριτικής αξιολόγησης των υποψηφίων, με όρους προοπτικής, ο Τζιτζικώστας μετατρέπεται από αουτσάιντερ σε φαβορί στην κούρσα της διαδοχής. Χωρίς αμφιβολία είναι αυτός που συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά αρχηγού έτους 2020, για να εκφράσει τους (απαιτητικούς) ψηφοφόρους της ΝΔ.

Ο ηγέτης δε γεννιέται μέσα από «κομματικά συστήματα», επετηρίδες και ιεραρχίες, κοκορομαχίες σε τηλεπαράθυρα και εξυπνακισμούς στο Κοινοβούλιο, αλλά μέσα από τα «όχι» που εκστόμισε έναντι ισχυρότερων.

Κι ο Απόστολος Τζιτζικώστας έχει πει αναμφίβολα δύο, παίρνοντας και τα αντίστοιχα ρίσκα. Και τα έκανε πράξη, δεν έμεινε στα λόγια.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Costas66 avatar
  Costas66 09/10/2015 16:33:13

  Το πρόβλημα εκλογιμότητας του Τζιτζικώστα δεν είναι πραγματικό διότι στις εκλογές που πιθανότατα θα γίνουν πριν το Πάσχα του 2016 , θα εκλεγεί Πρωθυπουργός. Αρκεί φυσικά να εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ στις 22 Νοέμβρη .

  • Τρίκαλα 07 avatar
   Τρίκαλα 07 @ Costas66 09/10/2015 21:14:17

   Μάλλον δεν έχεις καταλάβει τίποτα φίλε μου... και πριν το Πάσχα να γίνουν εκλογές παλι ο Τσίπρας θα κερδίσει. ...

 2. Τάσος avatar
  Τάσος 09/10/2015 19:19:10

  Ολοι ξέρουμε ότι πολιτική προσωπικότητα διαμετρήματος ανάλογου του Αντώνη Σαμαρά δεν υπάρχει. Αρα πάμε σε κάποιον που έχει τα φόντα μελλοντικά να εκπροσωπήσει επάξια τον κεντροδεξιό αστικό χώρο. Ο Τζιτζικώστας έχει ένα πλεονέκτημα, δεν είναι μολυσμένος από την καμαρίλα των γραφείων της ΝΔ, είναι σχετικά ξένος προς την ανθρωπογεωγραφία των γραφείων της. Ας μείνει μακριά και από την βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε αυτό που εγινε με grass roots οργανώσεις και επαφή των ανθρώπων του με την κοινωνία. Ασε που θα έπρεπε να ήταν αυτονόητος ο διαχωρισμός εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας

 3. armageddwn avatar
  armageddwn 11/10/2015 15:55:40

  Η μόνη λύση που δίνει προοπτική για την Νέα Δημοκρατία

 4. δεξιος αγωνιστης avatar
  δεξιος αγωνιστης 11/10/2015 22:05:19

  Ας μας εξηγησει καποιος πως θα εκπροσωπειται η ΝΔ μεχρι να μιλα ο ιδιος στην βουλη,γιατι απο οτι ξερω οποιον και να ορισει ο ιδιος θα υπαρξουν προβληματα με τους υπολοιπους.Μηπως θα ηταν φρονιμοτερο να περιμενε το πληρωμα του χρονου οταν θα ειχε ξεφουσκωσει και ο καταληψιας,και ισως να ειχε ωριμασει και ο χαζολαος απο την ανεχεια και την δυστυχια που ερχεται? Και μην μου πειτε οτι ο λαος πειναει ηδη,γιατι ολοι ξερουμε οτι ακομη βασταμε αμυνα,δεν εχουμε πεινασει οπως αλλοι λαοι.Αργοτερα σε δυο τρεις μηνες θα αρχισει η πραγματικη πεινα.Ας ειναι καλα ο ΚΑΚΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ που επι των ημερων του κρατησε Θερμοπυλες και δεν πεινασαμε.Τωρα ομως χωρις αυτον τι εχουμε να περιμενουμε αληθεια?Σας ζητω συγγνωμη γι αυτο που θα γραψω ομως το νοιωθω.Κανεις δεν μπορει να συγκριθει και να σταθει διπλα του.Κανεις οχι μονο απο τους τεσσερις αλλα απο τους 300.Δυστυχως φιλοι μου ειναι ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΣ.Αν αγαπαει ακομα την Ελλαδα και την παραταξη ας κανει κατι,οσο υπαρχει καιρος.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.