Το αληθινό τέλος της Μεταπολίτευσης
29/06/2015 13:06
Του Γιώργου Π. Οικονόμου
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το αληθινό τέλος της Μεταπολίτευσης

Από την (πραγματική ή επίπλαστη) ευμάρεια στη «γενιά των 60 ευρώ»

Οι ιστορικοί αρέσκονται στο να θέτουν ημερομηνίες-ορόσημα και μέσα από αυτές να προκύπτουν οι ιστορικοί περίοδοι προς εξέταση.

Αν και πολλές φορές υπάρχει μία μικρή ή μεγάλη αυθαιρεσία στην απόλυτη χρονολόγηση, ο τεμαχισμός του ιστορικού χρόνου είναι απαραίτητος για την πρωτογενή εξέταση του.

Η Μεταπολίτευση που γεννήθηκε το 1974 μέσα από τα τραγικά γεγονότα της Κύπρου, κατέρρευσε οριστικά και αμετάκλητα μέσα στο Σαββατοκύριακο της αναγγελίας του δημοψηφίσματος και του συνακόλουθου ελέγχου κεφαλαίων.

Σαράντα ένα χρόνια μετά, η περίοδος που σφραγίστηκε από πολιτική σταθερότητα, από δημοκρατία όσο ποτέ άλλοτε, από αύξηση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων τερματίζεται αμετάκλητα.

Διότι ταυτόχρονα χαρακτηρίστηκε από ένα πολυσχιδές και πολυδάπανο πελατειακό κράτος, από ατελείωτες διαπλοκές οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων, από μία άκρατη σπατάλη του δημοσίου πλούτου, από γενιές επί γενεών σκανδάλων, από την «αποθέωση» του πολίτη «ιδιώτη», από κατάρρευση παραδοσιακών αξιών όπως της εργασίας και της αξιοσύνης.

Η (πραγματική ή επίπλαστη) ευμάρεια της Μεταπολίτευσης κατέληξε στη «γενιά των 60 ευρώ».

Σαν καλοί κι αγαθοί πολίτες θα αναμένουμε στις σοσιαλιστικές ουρές για να λάβουμε τα απαραίτητα μετρητά για την καθημερινότητα μας.

Η Χούντα «έσκασε» όταν στα πράγματα ήταν ο Ιωαννίδης, η «αρσακειάδα» κατά τα λεγόμενα της εποχής.

Η Μεταπολίτευση λαμβάνει τέλος στα χέρια του νέο- κομμουνιστή ηγέτη Αλέξη Τσίπρα.

Κανείς αστικής ( με την πολιτική έννοια) προέλευσης Πρωθυπουργός δεν θα τολμούσε να κλείσει τις Τράπεζες. Θα ελάμβανε όλα τα (μη δημοφιλή) μέτρα για να το αποτρέψει.

Χρειάστηκε λοιπόν η Μεταπολίτευση στο τελευταίο της κεφάλαιο κάποιον με επαρκή άγνοια κινδύνου, με ιδεολογικές αγκυλώσεις και στερεοτυπική πολιτική σκέψη, για να της δώσει τη χαριστική βολή.

Χρειάστηκε επίσης την αγανάκτηση πολλών, των εργαζόμενων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των οικονομικά ασθενέστερων.

Το οξύμωρο είναι ότι σε συνθήκες κρίσης (και τραπεζικής), οι πιο ευάλωτοι είναι τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα, στα συμφέροντα των οποίων «ορκίζεται» ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά από όλη αυτή την περιπέτεια, οι οικονομικές συνέπειες της οποίας δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστούν άμεσα, τίποτα δεν θα είναι ίδιο.

Οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, που έκαναν χιλιάδες λάθη και «εγκλήματα» όλα αυτά τα χρόνια ενάντια στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, ανασυντάσσονται και ευελπιστούν να βάλουν ξανά τη χώρα στην ευρωπαϊκή τροχιά.

Στην τροχιά αυτή που σε όλη τη Μεταπολίτευση, έδωσε στην ελληνική κοινωνία το οικονομικό υπόβαθρο για να αναπτυχθεί.

Ενδεχομένως, οι οικονομικοί πόροι να ήταν απείρως περισσότεροι από αυτούς που μπορούσαμε να διαχειριστούμε ορθολογικά, ως οργανωμένο κράτος.

Όλα αυτά όμως αποτελούν στοιχεία μιας ιστορικής περιόδου, που την ονομάσαμε Μεταπολίτευση και έκλεισε οριστικά.

Η νέα περίοδος γεννήθηκε Σάββατο ξημερώματα και όπως τότε με την εισβολή των Τούρκων, τα πάντα είναι στον αέρα.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, με συνέχιση της συμμετοχής στην ΕΕ ή με την απομόνωση μας, η χώρα θα συνεχίσει το δρόμο της.

Το ερώτημα που τίθεται την ερχόμενη Κυριακή, είναι ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει.

Κι αυτή τη φορά κανείς δεν έχει καμία δικαιολογία.

Οι πολιτικοί παίκτες άνοιξαν όλα τα χαρτιά τους.

Η Κυβέρνηση και οι σύμμαχοι της ζητούν την «αδέσμευτη» πορεία της χώρας, μακριά από διεθνείς Οργανισμούς, δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Είναι τετριμμένη η ατάκα αλλά τούτη τη φορά ισχύει στο ακέραιο: η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στον ελληνικό λαό.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. tt avatar
  tt 29/06/2015 13:28:06

  Μεταπολίτευση δεν γίνεται χωρίς Αττίλα

 2. KOSTAS70 avatar
  KOSTAS70 29/06/2015 14:46:56

  Σαράντα χρόνια ύβρις, ήρθε η ώρα της κάθαρσης.

 3. UncleStgm avatar
  UncleStgm 29/06/2015 15:45:34

  Μετά τις 5 Ιουλίου η Ελλάδα δεν θα είναι ίδια με πριν. Ούτε η λοιπή Ένωση. Η κίνηση αυτή, άν και μοιάζει με ζαριά ζαλισμένων απο τους καπνούς τζογαδόρων, έρχεται σαν μια εξαγνιστική νεροποντή που ταράζει όλο τον βάλτο, ελληνικό και ευρωπαϊκό, τον πλημμυρίζει και μετατρέπει τα στάσιμα νερά του σε κινούμενα. Όσοι πολίτες έχουμε βιώσει και γνωρίζουμε τον τόπο μας και πού ανήκει, τη θέση μας μέσα στη σκληρότατη ελληνική κοινωνία του όψιμου καπιταλισμού και την διαδρομή μας, θα επιλέξουμε να συνεχίσουμε «με δάκρυα και ιδρώτα» την επίπονη κοινή πορεία. Μαζί με τους εργαζόμενους της λοιπής Ευρώπης, από κρίση σε κρίση, άν έτσι το θέλει η ιστορία. Είμαστε πολλοί και δεν είμαστε αυτόχειρες. Ο κ. Τσίπρας μοιάζει εκ πρώτης όψεως με τον βαρώνο Μινχάουζεν που κόλλησε στο βάλτο και για να μη πνιγεί κέντρισε το άλογο και πιάστηκε από τα μαλλιά του. Το αποτέλεσμα δεν θα είναι αυτό που μας αφηγείται: ο ίδιος δεν θα σηκωθεί λίγο ψηλότερα. Ομως ο βάλτος κινείται, κι έτσι ο πρωθυπουργός προσφέρει υπηρεσία και γράφει ιστορία, γιατί αυτή η «απρόβλεπτη» πολιτική επίπτωση είναι που μετράει στην πράξη.Οι υπνοβάτες και ο βαρώνος Μινχάουζεν - πολιτικό λάθος και σωστό δημοφήφισμα

 4. ουδέτερος avatar
  ουδέτερος 29/06/2015 16:18:47

  η Ladbrokes πιστεύει πως θα βγει ΝΑΙ

 5. ουδέτερος avatar
  ουδέτερος 29/06/2015 16:22:01

  Ακόμα και αυτοί που δεν θέλουν κανένα παλιό πολιτικό, θα πρέπει να βρουν κάποιον σοβαρό εκπρόσωπο.. Ο Τσίπρας θα έμενε στο 20% αν έλεγε εξ αρχής ότι ήθελε δραχμή.

  • UncleStgm avatar
   UncleStgm @ ουδέτερος 29/06/2015 17:04:27

   Παλιό πολιτικό σοβαρό εκπρόσωπο; Ένα σωρό άνθρωποι πάθαμε στραβισμό, πρεσβυωπία, γλαύκωμα και μυωπία μαζί και ταυτοχρόνως, ψάχνοντας με το κυάλι και με το φακό στα πέριξ. Ούτε άχυρο δεν βρέθηκε, που να πάρει ο διάτανος...

 6. Θόδωρος Hellados avatar
  Θόδωρος Hellados 29/06/2015 20:26:16

  Όντως το τέλος της καταραμένης και επάρατης Μεταπολίτευσης! Επιτέλους! Μένει η πιο βαθιά του ρίζα, βέβαια. Και έχει αγκιστρωθεί γερά μέσα στο χώμα. Μπορεί να χρειαστεί πολλά γερά τραβήγματα για να ξεριζωθεί! Και ένας μόνος του δεν θα τα καταφέρει: ΌΛΟΙ ΜΑΖΊ πρέπει να τραβήξουμε. Και δυνατά. Και όσες φορές χρειαστεί, χωρίς να υπολογίσουμε κόπο και καταπόνηση. Και ξεριζωμένη την παρασιτική ρίζα που κατέτρωγε τον κορμό, να την σηκώσουμε σαν τρόπαιο ψηλά φωνάζοντας: Η ΕΛΛΑΣ ΖΕΙ!

 7. victoria (true) avatar
  victoria (true) 30/06/2015 13:14:46

  Τα λέμε στο Σύνταγμα αγαπητέ αρθρογράφε!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.