Το Ωσαννά από τη Σταύρωση απέχουν πολύ λίγο
06/07/2015 12:33
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το Ωσαννά από τη Σταύρωση απέχουν πολύ λίγο

Αναμφισβήτητα το «όχι» κέρδισε κατά κράτος την εκστρατεία υπέρ του «ναι» και ως προς το τυπικό της υπόθεσης πρόκειται για νίκη του Τσίπρα που επέλεξε το δημοψήφισμα. Μια νίκη που σύντομα θα αποδειχθεί πύρρειος

Αναμφισβήτητα το «όχι» κέρδισε κατά κράτος την εκστρατεία υπέρ του «ναι» και ως προς το τυπικό της υπόθεσης πρόκειται για νίκη του Τσίπρα που επέλεξε το δημοψήφισμα. Μια νίκη που σύντομα θα αποδειχθεί πύρρειος.

Όμως, καλό είναι να δούμε πώς φτάσαμε στο αποτέλεσμα αυτό. Ποιες ήταν οι αιτίες της νίκης του «όχι» ή το αντίθετο της ήττας του «ναι».

Ουσιαστικά αυτό που έγινε για να φτάσουμε στο 61% ήταν ότι ο κόσμος γύρισε ανάποδα από την απίστευτης έκτασης προπαγάνδα των τηλεοράσεων.

Μπορεί η κατάσταση να είναι τραγική, οι ουρές απίστευτες και οι τράπεζες κλειστές, όμως, η υπερβολική έκθεση της μιζέριας από τα κανάλια γύρισε μπούμερανγκ σε όσους πίστεψαν ότι όσο πιο πολύ τρομάζεις, τόσο πιο πολύ θα οδηγήσεις τον κόσμο εκεί που θες.

Τα συστημικά μέσα ενημέρωσης έκαναν το λάθος να «τσιγκλήσουν» ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού που πιστεύει στη διαπλοκή, που δεν αντέχει άλλο την Τρέμη, τον Πρετεντέρη ή τη Χούκλη να κάνουν εμπόριο πίκρας και απελπισίας. Και που πιστεύουν ότι η διαπλοκή είναι αυτή που πάει να τους οδηγήσει εκεί που θέλουν. Ήταν ένα είδος αντίδρασης στην προσπάθεια ποδηγέτησης της ελεύθερης άποψής τους. Και από την πλευρά αυτή απέτυχε η εκστρατεία του «ναι» να σταματήσει όλο αυτό το χάος που εμφανιζόταν (πολλές φορές και με τρόπο πλασματικό και εξωφρενικά προκλητικό). Αυτό το τηλεοπτικό μπούλιγκ γύρισε το μυαλό εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών.

Το δεύτερο τραγικό λάθος του μετώπου του «ναι» ήταν όλη η παρέλαση πολιτικών και επιχειρηματιών που ζητούσαν από το λαό να αποδοκιμάσει το «όχι». Όλη η μούχλα, όλα τα πολιτικά και όχι μόνο «παλτά» που έχουν στοχοποιηθεί ως οι φταίχτες της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, έκαναν δηλώσεις και διαγγέλματα. Ο Κ. Μητσοτάκης, ο Σημίτης, ο Καραμανλής, επιχειρηματίες του ΣΕΒ, οι βαρόνοι των Μέσων Ενημέρωσης, η επιχειρηματική διαπλοκή όλης της χώρας παρήλασαν από τα τηλεοπτικά κανάλια για να στηρίξουν το «ναι». Τι να πουν όλοι αυτοί στους χιλιάδες νέους και άνεργους; Τι να πει σε ηλικίες 30-45 που ξέρουν το παρελθόν τους και τις ευθύνες που έχουν; Μα καλά ποιος είχε τη φαεινή ιδέα να βγάλει όλη τη μεταπολιτευτική μούχλα να αντιπαρατεθεί στον Τσίπρα και την ομάδα του που αποτελείται από νέους με πρόσφατη τη λαϊκή εντολή; Μα καλά, ο Μητσοτάκης των 100 ετών και ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης των 90 θα έλεγαν στον ελληνικό λαό τι θα ψηφίσει;

Άλλο σοβαρό λάθος ήταν οι ωμές παρεμβάσεις από το εξωτερικό. Οι εξωφρενικές δηλώσεις ακόμη και την ώρα που γινόταν το δημοψήφισμα φάνηκε στον ελληνικό λαό ως προσπάθεια ποδηγέτησης της ελεύθερης γνώμης τους. Ακόμη και δίκαιο να έχει ο Σόιμπλε, ο Γκάμπριελ ή ο Σουλτς είναι ανεπίτρεπτο να βγαίνει και να απειλεί τον κόσμο. Είναι σίγουρο ότι θα τους στρέψει εναντίον αυτού που οι ίδιοι επιδιώκουν. Κανένας περήφανος λαός δεν ανέχεται να του λένε τι θα ψηφίσει, ειδικά όταν η ωμή ανάμειξη προέρχεται από το εξωτερικό.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι που ψήφισαν «όχι» είναι νέοι, άνεργοι, αγρότες, κάτοικοι περιοχών υψηλής τουριστικής κίνησης. Στην περίπτωση των νέων που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, ειδικά των 108 χιλιάδων νέων ψηφοφόρων 18 ετών τι να πει κανείς για ευρώ ή δραχμή; Τα ίδια λεφτά παίρνουν, δηλαδή τίποτε, τις ίδιες ελπίδες έχουν, δηλαδή καμία. Το «ναι» απέτυχε να κερδίσει τους νέους επειδή δεν είχε αφήγημα, δεν είχε κάποιο όραμα να δώσει. Και «μύριζε» ναφθαλίνη.

Όσο για τις τουριστικές περιοχές, επικράτησε το μικρό, τοπικό συμφέρον. Να μην αυξηθεί στο 23% ο ΦΠΑ αλλά κατά τα λοιπά ας καεί όλη η υπόλοιπη Ελλάδα.

Όμως, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό που πήρε το «όχι» είναι συντριπτικό δεν πρέπει να παραβλέψουμε τα εξής:

1.Στο ποσοστό αυτό συνωστίζονται δεξιοί απογοητευμένοι, λαϊκιστές, ευρωπαϊστές, δραχμικοί, ακροαριστεροί, ψεκασμένοι και Χρυσαυγίτες. Είναι ένα ετερόκλητο μείγμα που σίγουρα δεν είναι «ρεύμα» επανάστασης όπως θέλει να το παρουσιάσει ο Τσίπρας.

2.Όλοι όσοι ψήφισαν το «όχι» και πανηγύριζαν στις πλατείες (γιατί ο Έλληνας το έχει το πανηγύρι μέσα του) πώς θα δεχθούν μια συμφωνία που θα είναι εξαιρετικά σκληρή; Που προβλέπει πολύ άγριο φοροκυνηγητό; Που θα πλήξει και τα χαμηλά και τα μεσαία στρώματα; Που θα αφαιρέσει χιλιάδες θέσεις εργασίας; Διότι τέτοιο είναι το μνημόνιο που συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Άραγε θα βγουν και τότε στους δρόμους;

3.Άραγε τι θα πουν τα 3,5 εκατ. Ελλήνων αν ο Τσίπρας τους χρησιμοποίησε για να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ΕΕ; Γιατί υπάρχει και αυτό το ενδεχόμενο. Τι θα γίνει δηλαδή αν μια ωραία πρωία ο Αλέξης, με τη σύμφωνη γνώμη του 61% πει «κύριοι δυστυχώς επτωχεύσαμεν και επιστρέφουμε στη δραχμούλα; Θα χάσετε το 60% του εισοδήματός σας, αλλά μου δώσατε την εντολή;» Γιατί αυτό που βγήκε από το δημοψήφισμα δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο και θα το δούμε πολύ σύντομα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. sad reality avatar
  sad reality 06/07/2015 12:57:24

  πιο εύστοχο τίτλο δεν μπορούσες να βρεις για το άρθρο σου. Ελπίζω να μην συμβεί το 3ο ενδεχόμενο. Οι βιβλικές μορφές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ κατάφεραν να κάνουν χιονοστιβάδα το ΟΧΙ. Σημάδι πως ήρθε οριστικά το τέλος των πορφυρογέννητων από το ευρύτερο εκλογικό σώμα.

 2. SKAIs avatar
  SKAIs 06/07/2015 13:14:44

  Είμαι ο τελευταίος που θα μιλήσει υπέρ των καναλάδων και των δημοσιογράφων/παπαγαλάκια. Τουλάχιστον αυτοί πήραν θέση υπέρ του ΝΑΙ, δηλ εντός Ευρώ ξεκάθαρα. Ο Πύρρος Δήμας δεν έκλαψε από προπαγάνδα, ήταν η ανθρώπινη αντίδραση για τα παιδιά του όπως είπε. Ώστοσο, η νίκη του ΟΧΙ ήταν και νίκη αυτών που χρωστούν, των υπόδικων και των πλουσίων με λεφτά στα μπαούλα ή/και στο εξωτερικό.Αν δεχθούμε δε ότι το ερώτημα ήταν Παράδεισος ή Κόλαση τότε η ψήφος μου στο ΝΑΙ(κόλαση) αποσκοπούσε και στην ενίσχυση της κοινής λογικής που σίγουρα έχει χαθεί από την Ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια. Το ερωτημά μου παραμένει: "Η ελληνική κοινωνία είναι και θα παραμείνει ΠΑΣΟΚ?"

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ SKAIs 06/07/2015 19:21:53

   Έξοχος!

 3. Άλυτη Εξίσωση avatar
  Άλυτη Εξίσωση 06/07/2015 14:26:23

  Η αλήθεια είναι οτι οι ανώριμοι και μη διαθέτοντες συνείδηση των επιλογών τους λαοί, δοξάζουν επιπολαίως ή καταριούνται τους ...Ηγεμόνες που προκρίνουν, αναλόγως της ευημερίας ή των δυσχεριών που αυτοί τους ''εξασφαλίζουν''. Μένει να μάθουμε αν ο Ελληνικός λαός μέσα από τα...υπερεντατικά των δοκιμασιών του ωρίμασε, ή παραμένει εγκληματικά ανεύθυνος και κακομαθημένος.

 4. Jim Beam avatar
  Jim Beam 06/07/2015 16:56:23

  ακομα μια παράταση, χάσιμο χρόνου και φανφάρες. Με κλειστές Τραπεζες συνεχίζουν να πουλάνε παραμύθια, να υπόσχονται μπούρδες και να αναμένουν να υποχωρήσουν όλοι μπροστά στον Αλέξη, ο οποίος δεν ξέρει τι θέλει ούτε τι ζητάει ... Το μόνο που θα φέρει ο Τσιπρας ειναι η καταστροφή !!!

 5. Μανια avatar
  Μανια 06/07/2015 18:09:13

  Φτασαμε εδω γιατι πολυ απλα το 60 % των νεοελλαδιτων είναι αμμορφωτοι, απαιδευτοι, αστοιχειωτοι χωρις λογικη και κριτικη σκεψη,χωρις καμια σφαιρικη αντιληψη των πραγματων .Η συμπεριφορα τςου είναι σχεδον αταβιστικη και αυτιστικη,,,ΑΚουνε αυτο που θελουν οταν θελουνε,,,,αφου δεν ειχανε αφησει σιριαλ για σιριαλ ιδιως τουρκικο και πρωιναδικα στα καναλια , τωρα θυμηθηκαν οτι τα καναλια ειναι λαμογια Λειτουργουν με την φθηνη επιφανεια του θυμικου, την ευκολη ,,,,χρησιμοποιουν λεξεις των προγονων και τις καπηλευονται, οπως υπερηφανεια, ηρωισμος, οχι κτλ χωρις να ξερουν καν τι σημαινουν αυτα ,,,νομιζουν ριχνοντας ενα ναι ή οχι γινανε και ηρωες ,,τους λοιπουν οι δυνατες συγκινησεις , οντας μεσα σε μια συνεχη ,μιζερια με τον εαυτο τους,,,και εδω βρισκουν μια διεξοδο φθηνης εκφρασης τσαμπουκα Δεν εχουν βγει παραεξω να δουν πως είνια ο υπολοιπος κοσμος .. ΜΑθανε απο μικρα οταν τρωνε δεν μιλαμε το φαγακι μας κοιταμε...αλλα αν μας το παρουμε τοτε αρχιζουμε βρισιες

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Μανια 06/07/2015 19:25:13

   Με 60% συμμετοχή το 61% του ναι είναι μόλις 36% των ψηφοφόρων. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι το 40% που είναι και το μεγαλύτερο μέρος δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του απέναντι στην χώρα απέχοντας μόνιμα από τις δημοκρατικές διαδικασίες. Είτε στις βουλευτικές, είτε στις ευρωεκλογές, το 40% αδιαφορεί πάντα. Και πιο πολύ σέβομαι την αντίθετη άποψη όσο ανόητη και αν είναι από την αδιαφορία. Στην αρχαία Ελλάδα, οι αδιαφορούντες για τα κοινά εξορίζονταν. Πρέπει κάποτε να υπάρξει καθορισμός και εφαρμογή ποινής για αυτούς που δε τους νοιάζει η χώρα που ζουν.

   • Μανια avatar
    Μανια @ Γεώργιος Τ. 06/07/2015 22:23:22

    Συμφωνω για αυτους που εχουν και λογο και βημα και τροπο να μιλησουν και να πραξουν ,.. εμεις οι υπολοιποι τι να κανουμε βρε Γιωργο;; Παλευουμε για τους στοχους μας , για οτι καλυτερο απο το μετεριζι του ο καθενας μπορει να προσφερει;; Να γινουμε πολιτικοι; να γινουμε μπαχαλακηδες ; Καναμε οτι μπορουσαμε να πεισουμε τους υπολοιπους ...τσακωθηκαμε με πολλους και ακουσαμε και τα εξ αμαξης ,,,

 6. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 06/07/2015 18:56:37

  "Το Ωσαννά από τη Σταύρωση απέχουν πολύ λίγο"
  Να υποθέσω δεν πιστεύετε στην Ανάσταση?

  • Jim Beam avatar
   Jim Beam @ Άπαντα Επιστάμενος 06/07/2015 21:11:02

   Μετά την σταύρωση έρχεται η ανάσταση !!!!

   • Άπαντα Επιστάμενος avatar
    Άπαντα Επιστάμενος @ Jim Beam 07/07/2015 00:33:04

    Το πρόβλημα είναι τα τελευταία 5 χρόνια κουβαλάμε το βάρος του σταυρού δίχως προοπτική για σταύρωση/ανάσταση. Είμαστε στην ζώνη μεταξύ μη χρεοκοπίας και μη λύσης.

 7. Κληρικός της εορτολογικής  καινοτομίας avatar
  Κληρικός της εορτολογικής καινοτομίας 07/07/2015 16:25:17

  Απέχουν μόλις 5 ημέρες(Κυριακή Βαΐων-Μ.Παρασκευή). Μόνο που ο Τσίπρας δεν είναι Μεσσίας!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.