Το ΥΠΕΞ να είναι δίπλα στους Ομογενείς στα δύσκολα, όχι στα εύκολα
29/08/2014 06:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το ΥΠΕΞ να είναι δίπλα στους Ομογενείς στα δύσκολα, όχι στα εύκολα

Η κρίση κλιμακώνεται πολύ άσχημα στη Νοτιοανατολική Ουκρανία. Οι συγκρούσεις πλέον έχουν πλησιάσει σε ένα από τα κύρια κέντρα του Ελληνισμού στην Ουκρανία, στη Μαριούπολη. Αυτή τη δύσκολη στιγμή για τους Έλληνες εκεί, το ΥΠΕΞ αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη.

Αν μέχρι πρότινος ο στόχος της Μόσχας ήταν η “Ομοσπονδιοποίηση” της Ουκρανίας, τώρα μάλλον αυτό αποτελεί παρελθόν. Ο στόχος τώρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, είναι η πλήρης αποσταθεροποίηση της χώρας. Και ποιος ξέρει, στη συνέχεια το μοίρασμα των ιματίων. 'Η τουλάχιστον, η εκδήλωση μιας νέας έκρηξης στο Κέντρο του Κιέβου, που θα ανατρέψει την κυβέρνηση, θα μηδενίσει το πολιτικό κοντέρ της Ουκρανίας, και όλα πάλι από την αρχή, αλλά με δεσπόζουσα αυτή τη φορά θέση της Μόσχας, και όχι έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα μετά τον Φεβρουάριο, οπότε η Ρωσία απώλεσε τον έλεγχο στο Κίεβο.

Παράλληλα, όμως, είναι ένα ακραίο παιχνίδι με τη φωτιά που παίζει ο Πούτιν. Κι' αυτό διότι αν δεν πετύχει στρατιωτικά στη μαζική αντεπίθεση που ξεκίνησε στη Νότιο Ουκρανία, με στόχο το σημαντικό λιμάνι της Μαριούπολης, το μόνο που θα καταφέρει, είναι να συσπειρώσει όλους τους Ουκρανούς απέναντι στον “εισβολέα”. Σε αυτή την περίπτωση, ο πόλεμος θα γενικευθεί, και είναι δύσκολο να τον κερδίσει το Κρεμλίνο. Σήμερα, τόσο οι Ρώσοι όσο και οι Ουκρανοί βιάζονται να δημιουργήσουν στρατιωτικά-πολιτικά τετελεσμένα μέσα στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, αν είναι δυνατόν. Κι' αυτό διότι, όταν τους επόμενους μήνες αρχίσουν τα κρύα, στρατιωτικές επιχειρήσεις εδάφους είναι εξαιρετικά δύσκολο να διεξαχθούν.

Οι αλλαγές που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες, πάντως, είναι θεαματικές. Εκεί που οι ρώσοι αντάρτες ήταν περικυκλωμένοι, αίφνης βρέθηκαν, όχι μόνο να περνούν σε αντεπίθεση, αλλά να προκαλούν εκατόμβες θυμάτων στους Ουκρανούς, να έχουν περικυκλώσει μεγάλες ουκρανικές δυνάμεις, και να απειλούν νευραλγικής σημασίας πόλεις. Το Κίεβο υποστηρίζει ότι ήδη έχει εισβάλλει τακτικός ρωσικός στρατός και υποστηρίζει τους αντάρτες, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε δεινή θέση οι δυνάμεις του. Γι΄ αυτό κάνει συνεχείς εκκλήσεις, ιδιαίτερα από χτες για ΝΑΤΟϊκή βοήθεια. Η Ρωσία, αντίθετα, ισχυρίζεται ότι δεν έχει στείλει κανέναν στρατιώτη της εκεί.

Μπορεί οι ισχυρισμοί του Κιέβου να είναι υπερβολικοί, και να εντάσσονται στο πλαίσιο της παραπληροφόρησης και προπαγάνδας από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι αναταραχές στη χώρα, αλλά ουδείς μπορεί να πιστέψει ότι και οι Ρώσοι λένε αλήθεια. Άλλωστε, και στην περίπτωση της Κριμαίας, ενώ επίσημα, ο ίδιος ο Πούτιν ισχυριζόταν -τουλάχιστον στην αρχή- ότι δεν υπάρχει ρωσικός στρατός, η περιοχή είχε κιόλας καταληφθεί. Κατόπιν βέβαια, οι Ρώσοι στρατιώτες έβαλαν τα διακριτικά -τα οποία αρχικώς δεν φορούσαν- και φάνηκε πεντακάθαρα τι είχε συμβεί. Πάντως, και οι ισχυρισμοί του Κιέβου για μαζική ρωσική εισβολή, μάλλον δεν ισχύουν. Φαίνεται πως σίγουρα έχουν σταλεί δυνάμεις, εφόδια εξοπλισμοί και στρατιωτικοί σύμβουλοι από τη Ρωσία, αλλά επουδενί αυτό που περιγράφει το Κίεβο.

Και τώρα, κατ' αντιστοιχία την ίδια τακτική με την Κριμαία ακολούθησε ο Πούτιν. Μια ημέρα αφότου χαιρέτησε δια χειραψίας τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Ποροσένκο, παρουσία μάλιστα της Επιτρόπου για την Εξωτερική Πολιτική, Κ.Αστον, στο Μίνσκ (Λευκορωσία), οι αντάρτες ξεκίνησαν μαζικότατη στρατιωτική επιχείρηση στο Νότο. Να σημειωθεί ότι η συνάντηση στο Μίνσκ έγινε για να βρεθεί κάποια διέξοδος στην ουκρανική κρίση (!).

Η Μαριούπολη και το ελληνικό προξενείο

Οι αντάρτες, οι οποίοι πάντως αυτοπροβάλλονται ως τακτικός στρατός της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ, ήδη έχουν καταλάβει την παράλια πόλη Νοβοαζόφσκ, ανάμεσα στην Μαριούπολη και τα ρωσικά σύνορα. Είναι σε απόσταση μερικών δεκάδων χιλιομέτρων από τη Μαριούπολη. Στην πόλη έχουν συρρεύσει όλες οι υπάρχουσες εκεί κοντά ουκρανικές δυνάμεις, την έχουν οχυρώσει, και αναμένεται μεγάλη αιματοχυσία, εφόσον εκδηλωθεί επίθεση.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε να κλείσει το προξενείο μας. Εννοείται πως δεν πρόκειται για παιχνιδάκι και πρέπει να προστατευθούν οι διπλωματικές μας αρχές. Ωστόσο, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ο βαθμός της απειλής για τον ντόπιο πληθυσμό, δεδομένου, αφενός ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού της πόλης τρέφει φιλορωσικά αισθήματα, αφετέρου ότι οι Ρώσοι σίγουρα θα θέλουν να έχουν τις μικρότερες δυνατές απώλειες από τον τοπικό πληθυσμό για λόγους καθαρά προσεταιρισμού και διεθνούς επικοινωνιακής εικόνας. Εκτός από την ασφάλεια του διπλωματικού προσωπικού, η Ελλάδα πρέπει να κοιτάξει και την ηθική -αλλά και πρακτική, εάν χρειαστεί- υποστήριξη των Ομογενών. Και η σημερινή κίνηση απογοήτευσε. Και η εικόνα που μας μετέφεραν Έλληνες από εκεί, είναι ότι υπάρχει απογοήτευση. Σε ορισμένες περιπτώσεις δε, αγανάκτηση.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος βέβαια, φρόντισε να καλυφθεί και να πετάξει το μπαλάκι στον εκεί πρόξενό μας, Δημήτρη Παπανδρέου. Αυτός, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ, ζήτησε να κλείσει το προξενείο, και το αίτημά του έγινε δεκτό.

“Λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών -αναφέρει η ανακοίνωση- αποδέχθηκε την εισήγηση του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στη Μαριούπολη, Δημήτριου Παπανδρέου, για άμεση μεταφορά της έδρας του Γενικού Προξενείου και προσωρινή της μετεγκατάσταση στην πόλη του Ντνιπροπετρόβσκ, η οποία βρίσκεται εντός της προξενικής δικαιοδοσίας του Γενικού Προξενείου”. Βέβαια, είτε το προξενείο μεταφερθεί στην σχετικά -για τα δεδομένα της μεγάλης Ουκρανίας- πόλη, Ντνιπροπετρόβσκ, δεν έχει καμμία σημασία. Είναι σαν να μην υπάρχει. Ποιος θα μπορέσει να φύγει για να απευθυνθεί στο προξενείο από μια περικυκλωμένη πόλη που αύριο ίσως ξεκινήσει ο πόλεμος; Ίσως χρειαστεί η άμεση παρέμβαση κάποιου διπλωμάτη για τη διάσωση κάποιου Έλληνα ή για επιχείρηση εκκένωσης κάποιων ευαίσθητων ομάδων των Ομογενών. Ποιος θα τα κάνει αυτά επιτόπου; Κανονικά, με όσο ρίσκο κι αν ενέχει μια τέτοια απόφαση, το προξενείο θα έπρεπε να μείνει ανοικτό.

Τα υπόλοιπα που αναφέρει το ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του ότι “βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Ουκρανικό ΥΠΕΞ, προκειμένου να διασφαλισθεί η ασφάλεια των Ελλήνων Ομογενών που διαβιούν στην Ουκρανία”, και οι πληροφορίες που διαρρέονται ότι “βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους εκπροσώπους της κοινότητας”, είναι μ' άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Βελισσάριος avatar
  Βελισσάριος 29/08/2014 07:41:43

  Για το τι πάει να γίνει τα πράγματα είναι απλά: Όλα είναι στημένα από τη Γερμάνία και τη Ρωσσία. Μετά τον ΓΑΠ, η Ρωσσία είχε σαν επιλογή να περάσει ο αγωγός South Stream από τα παράλια της Τουρκίας, τον προαιώνιο εχθρό της και να είναι εκτεθειμένη στους Τούρκους σε κάθε εκβιασμό τους και κοτσαβακισμό. Από την άλλη η Γερμανία θέλει να να βάλει χέρι αυτή στα πετρέλαια της Ελλάδας (της μόνης πετρελαιοπαραγωγού χώρας στην Ε.Ε. μετά τη Ρουμανία) αλλά είναι δειλή. Ξέρει ότι θα πρέπει να τα βάλει με την Αμερική και τον χωροφύλακά της την Τουρκία. Όταν θα έρθει η ώρα να ξεκαθαρίσουν τα Ελληνικά πετρέλαια ποιός θα τα βάλει με Αμερική - Τουρκία? Οι Γερμανοί? Οι Γάλλοι? Χα χα χα!!! Η μόνη δύναμη ικανή να το κάνει είναι η Ρωσσία.
  Για το λόγο αυτό η Γερμανία κάνει την ανάγκη φιλοτιμία. Η Ρωσσία στο παζάρι αυτό (θα πάρει και αυτή μερίδιο από τα Ελληνικά πετρέλαια) ζήτησε να περάσουν οι αγωγοί South Steam από δικό της ελεγχόμενο έδαφος, δηλ. από τα βόρεια παράλια της Μαύρης Θάλασσας.
  Και εδώ ξεκινάει το show. Η Γερμανία "στήνει" μία ναζιστική εξέγερση στην Ουκρανία και διώξεις στους Ρωσσόφωνους. Οι Ρωσσόφωνοι αρχίζουν τον αγώνα της ανεξαρτησίας τους. Ο πόλεμος θεριεύει και Ρωσσόφωνοι όχι μόνο αμύνονται, αλλά περνάν στην αντεπίθεση και καταλαμβάνουν όλα τα (ούτως ή άλλως φιλορωσσικά) παράλια της Μαύρης Θάλασσας.
  Στο τέλος όλα τα βόρεια παράλια της Μαύρης Θάλασσας (από Κριμαία μέχρι Οδησσό) θα ελέγχονται από τη Ρωσσία και τότε θα ξεκινήσει η κατασκευή του αγωγού. Η Γερμανία (εν μέσω κυρώσεων Χα χα χα...) ήδη συζητά για την δημιουργία στην Ουκρανία μίας Ομοσπονδίας ανεξαρτήτων κρατών μεταξύ Ουκρανών και Ρωσσόφωνων, σαν μόνη ρεαλιστική λύση στο πρόβλημα. Εμείς σαν χώρα, σε όλη αυτή την παράσταση έχουμε να κάνουμε με τον κοιμώμενο θεατή που διαθέτουμε ως ΥΠΕΞ, ο οποίος έχει χάσει την αρχή της παράστασης, δεν έχει καν μπει στον κόπο να διαβάσει το πρόγραμμα και όταν κάπου στην μέση ξυπνά, κάνει την μία πατάτα πίσω από την άλλη, με το κλείσιμο της πρεσβείας. Το κλείσιμο της πρεσβείας που δεν έκανε όταν οι Ουκρανοί επιτέθηκαν στην Μαριούπολη και βομβάρδιζαν αμάχους, αλλά το κάνει τώρα που η πόλη θα περάσει στα χέρια των Ρωσσόφωνων, που έχουν συγκεκριμένους στόχους: μόνο τους Ουκρανούς στρατιώτες και την απόλυτη στήριξη του τοπικού Ελληνικού πληθυσμού. Αν η τύχη της Ελλάδας περνάει από τον Βενιζέλο, που Παγκοσμίως πρώτος και μόνος αυτός μίλησε για την ανάγκη καταστροφής του Άσαντ, του σημερινού συμμάχου των ΗΠΑ εναντίου του ISIL και που μιλάει για την ανάγκη στήριξης των Ουκρανών και τιμωρίας των Ρώσσων, αυτών που τελικά θα νικήσουν στην σύραξη αυτή, τότε ο Θεός να μας φυλάει, για το τι μπορεί να πάθουμε σαν χώρα εξ αιτίας του.

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ Βελισσάριος 31/08/2014 16:07:54

   Οταν θα μοιραζονται τα κοιτασματα της Ελλαδας τοτε θα εγειρει αξιωσεις η Γερμανια με το προσχημα οτι χρωσταμε. Τη δε Αμερικη το μονο που την ενδιαφερει ειναι ποιος ηγετης θα ειναι ο πιο ....δοτικος και να αποκοιμιζει το λαο την ωρα της μοιρασιας. Η Ρωσια τα γνωστα....να κατεβει στις ζεστες θαλασσες, να φτιαξει τους αγωγους οπως τη βολευει κλπ Ολοι στου φτωχοκασιδη το κεφαλι που ειναι ετοιμος να τα τιναξει. Τωρα η χωρα χρειαζεται διπλωματια υψηλου επιπεδου για να ανταπεξελθει στα αντικρουομενα συμφεροντα που θα συγκρουστουν γυρω της και πανω της....Ο,τι καλυτερο εχουμε να παρουσιασουμε σε ανθρωπινο δυναμικο πρεπει να εμφανιστει τωρα, με μονο αυτο το κριτηριο. Ολες οι αλλες διαφορες πρεπει να σπρωχθουν πισω.

  • Γρηγόρης.. avatar
   Γρηγόρης.. @ Βελισσάριος 02/09/2014 09:05:50

   Ωραίο σενάριο Βελισσάριε, αλλά το να πιστεύεις οτι δεν το σκέφτηκαν οι Αμερικάνοι είναι λάθος. Και φυσικά οι Ρώσοι δεν μπορούν να πάρουν τα πετρέλαια της Ελλάδας (αν υπάρχουν και δεν είναι σαν τον Πρίνο, λέμε τώρα...) όσα "κόλπα"με Γερμανούς και South streams κι αν κατασκευάσουν. Εκτός αν διώξουν τους Αμερικάνους απο τη Σούδα. (Εδώ γελάνε)... Οσον αφορά την Ουκρανία, πρόκειται για την ίδια πατάτα των Αμερικανογερμανών με την Γεωργία. Θα μου πείς, τι είχαν τι έχασαν αυτοί, σ΄αυτές αλλά και τις υπόλοιπες Ανατολικές χώρες της Ρωσίας? ό,τι πάρουν προς όφελός τους θα είναι, και πρόθυμους νεάντερταλ φασίστες (ηγέρθιτου!) θα βρίσκουν πάντα για τις βρώμικες δουλειές τους. Ο Πούτιν σε αντίποινα αποκλείεται να εισβάλλει στο Τέξας ή στη Βαυαρία...

  • τασος avatar
   τασος @ Βελισσάριος 10/09/2014 17:16:15

   πολύ σωστό και ζυγισμένο το σχόλιό σου. Μπράβο. Επίσης μην ξεχνάμε ότι ο Μπενι δεν κληρονόμησε το ΥΠΕΞ αλλά του το έδωσαν εν γνώση τους.

 2. pythagorean avatar
  pythagorean 29/08/2014 09:11:59

  Εύστοχη η κριτική του άρθρου γα τις κότες του Υπ.Εξ.
  Για την αποσταθεροποίηση, όμως, της Ουκρανίας είναι γελοίο να κατηγορείται η Μόσχα. Βασικοί υπεύθυνοι είναι οι αμερικανοκίνητοι τυχοδιώκτες πραξικοπηματίες του Κιέβου που ανέτρεψαν τον εκλεγμένο πρόεδρο και άρχισαν συστηματική εκστρατεία βίαιης εθνοκάθαρσης του εθνοτικά ρωσικού πληθυσμού.
  Οι ναζιστές έσπειραν ανέμους και θα θερίσουν θύελλες. Δεν υπάρχει καμιά περίπτωση "συσπείρωσης όλων των Ουκρανών απέναντι στον 'εισβολέα' ", που άστοχα υποθέτει ο αρθρογράφος. Στους κακόμοιρους Ουκρανούς εφέδρους η Μόσχα προσφέρει άσυλο και περίθαλψη. Το Κίεβο τους προσφέρει θάνατο ή στρατοδικείο. Αυτό το γνωρίζουν οι δεκάδες χιλιάδες μανάδες τους. Μόνο ξένοι μισθοφόροι και ψυχανώμαλοι μπαντεριστές θέλουν να πολεμήσουν.
  Το χειμώνα θα προστεθεί και η πλήρης κατάρρευση της ουκρανικής οικονομίας. Ο Γιάτσενιουκ και η αιματοβαμμένη συμμορία του θα φύγουν νύχτα - αν προλάβουν.

 3. Μικρασιάτης.. avatar
  Μικρασιάτης.. 30/08/2014 22:05:50

  Η Κυπρος διαφωνησε ανοιχτα με τις νεες κυρωσεις της Ε.Ε στη Ρωσια, και λογικα θα εχει σοβαρα μελλοντικα πολλαπλα οφέλη απ αυτή της τη σταση. Εμεις συμφωνούμε συνεχως χωρις καμια αντίρρηση με τις επιλογες της Ε.Ε σε αυτό το θεμα (με το Βαγγελα Μπενι να δινει ρεσιτάλ αντι-Ρωσικων θεσεων) και εισπρατουμε τεραστια οικονομικη κι όχι μονο ζημια... Ωραια...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.